Van remény a nyugdíjas Free-nek

2012.04.01. 15:45 Winkler Róbert

Tudjuk, tudjuk: futócipőt nem hordunk utcára. Van rá ezer meg egy jó okunk. Nem arra van kitalálva, tehát feleslegesen csökkentjük az életciklusát egy olyan terméknek, ami jó eséllyel lényegesen drágább, mint ami helyett hordjuk. A legtöbb futócipő mintha pont ezért szándékosan ronda is lenne, vagy legalábbis határozottan nem utcára való. Ezen a nagyszerű biztosítékon a Nike Lunar szériája ütött rést – igazából mindhárom Lunar-generáció hordható lenne sportosabb szettekhez, ha nem sajnálnánk. És akkor még nem beszéltünk a Free-ről.

Bizony, a Free, ami annyira atomul néz ki, hogy barátom és életmód-tanácsadóm, Gábor a múltkor bevallotta egy őszinteségi rohamában, hogy ő egyenesen kutyát sétáltatni is felveszi.

Aztán azzal mentegetőzött, hogy de olyan kényelmes. És akkor jöjjön az Armageddon maga. A napszemüvegek miatt szoktam nézegetni a GQ honlapjának street fashion-rovatát, amit egy Tommy Ton néven alkotó fotós visz. Nem kell félni, nem csak úgy az utcán fotózgat, hanem – szerintem – nagyvárosok divathetein fotózza a kifejezetten a rendezvényre érkezett résztvevőket. Ezért aztán Tommy Ton galériáiban rengeteg az átfedés: Milánóban, Párizsban és New Yorkban nagyrészt ugyanazok a pojácák sétáltatják magukat elképesztő szerkókban.

A New Yorki galériát még végig sem kattintgattam, de máris kiverte a szemem két kép, úgy, hogy nem is a cipőket figyeltem, hanem a napszemüvegeket. De bizony két divatmajom is Free-ben volt.

És ezek nem vesznek fel véletlenül, úgy értem, átgondolatlanul mégy egy alsógatyát sem, nem hogy zoknit, ami adott esetben még látszhat is egy kicsit. Ez a Free-hordás bizony tudományos alapon történik. A tanulság tehát: kiszolgált Free-det ne vidd a telekre, és ne ajándékozd a Vöröskereszt futószakosztályának. Egyrészt, ugye, kényelmes, másrészt a divatmajom-sztratoszférában még öltönyhöz is hordható.

13 komment

Címkék: free divat

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr664354039

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

káosz 2012.04.02. 10:06:06

House is simán hord Nike-ot zakóhoz. :)

hologroove · http://www.soundcloud.com/hologroove 2012.04.02. 16:23:37

Korábban volt a térdemben porclágyulás, viszont a középtávú terveimben szerepel, hogy elkezdek futni. Szerintetek van értelme a térd kímélése céljából futócipőt hordani utcára (nem futáshoz, hanem hétköznapokon)?

llehel · https://www.facebook.com/lukacsi0lehel 2012.04.02. 17:58:10

Üdv! Tanácsra lenne szükségem. Kezdő futó vagyok-leszek (kinek, hogy tetszik:)) és cipőt szeretnék vásárolni; ki is néztem a Niketól a LunarGlide+ 2 modelt. Mi a véleményetek esetleg más javaslat? 175 magas vagyok 85kg ,ha ezek szamítanak esetleg valamit??

Winkler Róbert 2012.04.03. 07:58:36

@hologroove: Szerintem erre bárki örömest válaszol valami hülyeséget, de ezt tényleg sportorvostól kéne megkérdezni. Utcára szerintem nem a futócipő a legjobb. Én ha tudom, hogy valami turistaúton, vagy egyébként sokat kell mászkálnom a városban, általában az utcai Air Maxet viszem, abban igen durva sarokcsillapítás van.

Winkler Róbert 2012.04.03. 08:01:15

@llehel: Számítanak hát. De szerintem vagy egy futásra szakosodott boltban érdeklődj, mert ott cipő eleve van, és értenek hozzá, vagy gyere ki a Margitszigetre, amikor Nike cipőteszt van, mert ott találkozol pár olyan emberrel, akik főállásban csinálják az ilyen szaktanácsadást. Én speciel nagyon szerettem a Lunar 2-t, de ez önmagában ennél többet nem jelent.

DaMartian 2012.04.03. 11:00:45

@hologroove: A futócipők kényelmesek sétához is, de igazából térdkímélés szempontjából az utcai viselet nem annyira kritikus, tekintve hogy nem érik a lábat azok az erőhatások (becsapódás) ami a futásnál, hiszen a gyaloglásnál nincs repülő fázis. Mivel a futócipők jól párnázottak és kényelmesek, így nyilván jó érzés bennük utcán is járni, ezért ha úgy érzed hogy ez jót tesz a lábadnak, akkor miért ne? A Winklair által említett klasszik csukák is futásra készültek anno, ezért kényelmesek azok is. Az más kérdés, hogy az elavult technológiák és az alkalmatlan anyagok (pl. bőr) miatt futáshoz viszont ezek már egyáltalán nem ajánlottak.

DaMartian 2012.04.03. 11:04:12

@llehel: Láttam a FB-n is a kérdésedet. Természetesen a súly is egy szempont a választásnál, de önmagában nagyon kevés a tanácsadáshoz. Fontos hogy mióta futsz, mennyit, milyen terepen és leginkább hogy milyen futóstílusban. Én is a cipőtesztet tudom ajánlani, vagy egy szakboltban konzultációt egy képzett eladóval. A Glide amit említettél egy aránylag univerzális modell, így akár jó is lehet, amennyiben nem terepen futsz leginkább (mert a Glide leginkább országúti cipő) és bár már létezik egy újabb 3. generációs változata, ettől még a kettes sem lett rosszabb, mint egy éve volt : )

llehel · https://www.facebook.com/lukacsi0lehel 2012.04.03. 12:14:46

@DaMartian: Értem, utána járok akkor a dolgoknak. Egyébkent inkább pályán használnám, néha aszfalton, tehát gondolom akkor a glide jó lenne erre. Hogy mióta futok? Komolyabban soha nem adtam a fejem ilyesmire, ilyen olyan cipők miatt mindig fájni kezdett a lábam és kimaradtak az edzések. Szóval mondhatni kezdő vagyok. Amikor még szaladgáltam végeztem pár mérést: 1km-00:04:45 12.95km/h átlaggal. A lábmunkám meg.... leginkább a talpam külső élére szoktam érkezni. Röviden ennyi.

M.Islander 2012.04.08. 14:25:48

Azért futócipővel New York-ban nehéz lenne beújítani: évek óta futócipőben közlekedik a helybeliek zöme, mivel egy minőségi futócipő sem drágább egy normális utcai cipőnél és baromi kényelmes, gond nélkül felveszik öltönyhöz, legfeljebb az irodában lecserélik, ha elkerülhetetlen.

Belus Tamás · http://kmkovek.blog.hu 2012.04.09. 19:41:52

Nekem van egy Nike Structure-m, ami futáshoz nem igazán vált be (fájt benne valami miatt a jobb térdem) ezért "leselejteztem" utcaira. Ha tudom, hogy keményebb mozgósabb napom lesz, és nem kell elegánsban lennem, mindig azt veszem fel, annyira király benne lenni. De a jó cipőimet én is sajnálom utcára. Kár, mert marhára megérdemli a lábunk a jót...

DaMartian 2012.04.13. 16:06:31

Nem véletlen, hogy a Free technológia, vagyis a Free talpas cipők bekerültek idéntől az NSW (utcai) kollekcióba is : )

Zöld_Dani 2013.06.10. 23:29:35

@DaMartian: Szia!
El tudod mondani, h ezek a Free csukák egyes verziói miben változtak? Különösen az élettartam érdekel. Nagyon köszi!

Zöld_Dani 2013.06.11. 09:33:53

@Zöld_Dani: Azóta megtaláltam magam, sztornó!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása