Blog ajánló: Utunk Ultrába

2012.06.25. 15:56 mgergoo

Ezer szállal kötödök az Utunk Ultrába blog futóihoz. Iramszarvas csapattársam volt a tavalyi Ultrabalatonra összeállt TEAM FUTÓBLOG #2 csapatban, Ulrik harcostársam a DK team ügyes-bajos dolgaiban is, Pannonfunk pedig az elsők között figyelt rám a blogon és óvó figyelemmel vezetett az úton. Ők Bognár Viktorral kiegészülve alkotnak egy négyfős csapatot a hétvégén induló Ultrabalatonon és egyben ők alkotják az Ultunk Ultrába blog csapatát is. Velük beszélgettem.

s4.jpg

FB: A tiétek egy amolyan projekt-blog, az Ultrabalatonra való felkészülés jegyében álltatok össze blogolni, mi lesz a bloggal az UB után? Folytatjátok?

Iramszarvas: Gondolom, igen, elvégre ezzel még nem igazán érkezünk meg Ultrába. Nem tudom, mikortól nevezhetjük magunkat ultrafutóknak. Én eddig háromszor léptem át az ötvenet, és az UB után remélhetőleg még egyszer megteszem a hat órás Suhanj!-futáson, de ettől még nem merem magam ultrafutónak nevezni. Talán majd ha néhányszor futottam 100 km felett is.

Bognár Viktor: Én is úgy gondolom, hogy nem lesz projektzárás, legfeljebb át kereszteljük a blogot "utunk ultrában"-ra.

Ulrik: Igen, folytatjuk. Egyrészt a projekt maga az ultrafutásba való eljutás, amitől még nagyon messze vagyunk. Még iramszarvas és Vitja is, pedig ők már futottak maratonnál hosszabbat, nem is egyet. Az igazi ultrafutáshoz még sok kell. Nekem pláne. Másrészről a projektbe bekerül iramszarvas zseniális ötlete: értékeljük a versenyeket. Így marad cél az UB után is.

FB: Ha jól tudom érdekes a váltási stratégiátok, mi is ez?

Ulrik: Mindenki egyszer fut, tehát egyszerű a stratégia. Ezáltal mindannyian ultratávot futunk majd.

Pannonfunk: Így mindenkire egy maratonnál hosszabb táv jut. A nevünkben a 4*M+ is ezt jelöli.

Iramszarvas: Én ezt inkább antistratégiának nevezném. Mindenkit a lehető legnagyobb feladat elé állítunk. Nekünk ez a verseny tényleg nem arról szól, hogy más csapatokat előzzünk meg, hanem hogy magunkat legyőzzük.

Bognár Viktor: Én is sokszor kérdezem ezt magamtól. Szívem szerint inkább két rövidebb távot futnék egy 30 körülit éjszaka és egy 20 körülit nappal, avagy fordítva, de mikor a meghívást kaptam, már ez a kérdés átment a végszavazáson, így nem tehetek mást, mint kíváncsian várom az előadást.

FB: Milyen tempót terveztek?

Pannonfunk: nekem az a reális, hogy 5'50"/km körüli tempóban elindulok, és ameddig ezt bírom, addig ebben megyek. Az álom az, hogy a végére csak annyira essen vissza a tempóm, hogy összességében a 6 perc/km átlagon belül maradjak.

Iramszarvas: A Börzsöny Trail után én már semmilyen tempót nem merek tervezni. Az időjárásnak biztos fontos szerepe lesz, főleg nálam, mert én délután kettőtől futok, ami a legrosszabb napszak. Azért remélem, hat óránál tovább nem kell tökölnöm azzal az 58 kilométerrel, de ha kiüt a meleg, akkor bizony az éjszakai futókra vár, hogy behozzák a lemaradást.

Bognár Viktor: Ember tervez ... Úgy gondolom, ha minden klappol, átlagban 5:30 / kili is kijöhet, de ez elég hosszú táv ahhoz, hogy hajszál pontos jelentést lehessen adni, azaz minden megtörténhet. Mindenesetre 6 percen belül szeretnék maradni.

Ulrik: Volt egy álom, hogy 6 perces átlagot hozzunk, de ezt nem tartom reálisnak. Nem olyan cél volt ez, hogy ez lebegjen előttünk. A fő cél maga a teljesítés. Nekem nem sikerült jól az elmúlt 1 hónap, így ha beérek, már elégedett leszek. 7-es tempó várható részemről a legjobb esetben is. Az ilyen tervezést nehezíti az időjárás: lehet kánikula nappal, lehet eső éjszaka. Én eleve nem futottam még éjjel. Nem tudom, milyen lesz és hogyan tudok felkészülni rá, hogy azért pihent is legyek valamennyire.

FB: Hogyan sikerült a felkészülés, ki készítette az edzésterveteket?

Pannonfunk: Egyénileg készültem, de Vajda Zsuzsi szellemiségében, azaz vegyes saláta volt az edzésterv, volt benne lassú, gyors, rövid, hosszú, a hosszúak között volt 37 km és maraton is, fartlek. Múlt héten futottam egy piramist, 2-4-6-4-2 szigetkör hétfőtől péntekig, 5'39"-es átlagtempóban, amivel meg vagyok elégedve. A héten LSD, jövő héten pihenés, 2x2 kör hétfőn, illetve szerdán. Majd a versenyen derül ki, hogy hogyan ment a felkészülés, én bizakodom.

Iramszarvas: Nekem kb. április óta Vajda Zsuzsi, előtte magam állítottam össze, kb. úgy, ahogy előző évben tőle láttam. (Bár nem biztos, hogy ő aláírná, hogy amit műveltem, annak köze van az ő filozófiájához.)

Bognár Viktor: Nagyon komoly téli alapozáson vagyok túl, amiből még most is erőt merítek. Mesterem Jakus Béla, aki ellentétben velünk, igazi ultrafutó. Ha jól emlékszem 2008 óta rendszeresen teljesíti a Terep 100-at, idén a 4. lett. Az edzéstervem a tudomány legfrissebb állása (pulzusmérés) alapján lett összeállítva, nagyjából-egészéből sikerült is teljesítenem az előírt penzumot. Felkészülésként idén a kaposvári félmaratonit, a Róma Maratont, a Velencei-tó kerülő Tóparti Futóparty-t, a Mátrabércet váltóban Iramszarvassal és Ulrikkal, a Borvidék félmaratont, a Terep Ötvenest, a gödi Fétis Crossfutást és tegnap a Börzsöny Trailt teljesítettem.

Ulrik: Markocsán Sándorral, Sanyosszal készültem, de sajnos az elmúlt hetekben valami nem stimmel nálam, így nem túl jó előjelekkel vágok neki.

FB: Jövőre is együtt maradtok?

Iramszarvas: Valamilyen értelemben biztos, de jó lenne továbblépni az egyéni UB felé. Ha muszáj tippelnem, bevonunk még két embert, és két hármas csapatként indulunk jövőre, de bármi elképzelhető.

Bognár Viktor: Én szeretném, ha lenne folytatása együttműködésünknek, abban is partner vagyok, hogy mindenki fussa végig az összes szakaszt a Balaton körül, azaz az idei versenyen kívűl még lehet legalább három dobásunk közösen, ha a többiek is hasonlóan gondolkodnak.

Ulrik: Mint blog mindenképp, mint csapat nem biztos. Lehet, hogy páran közülünk emelik majd a tétet egy 2-3 fős váltóval. Én egyelőre nem tervezek ennyire előre. Legyen meg az idei, utána meglátjuk.

FB: Mit tanácsoltok az első Ultrabalatonistáknak?

Pannonfunk: Azaz magunknak? Do or do not. There is no try.

Iramszarvas: Nagyon sokféleképpen lehet Ultrabalatont futni, nem hiszem, hogy általános tanácsot lehet adni. Egy nagyon fontos: mindig legyenek ott időben a váltópontnál!

Ulrik: Nekem is az első lesz, szóval nagyon nem tanácsolhatok semmit. Általánosságban annyit tudnék írni, hogy élvezze mindenki a futást és a közösségi együttlétet. Ez a legfontosabb az egészben. Drukkolok mindenkinek!

FB: Hogyan juttok el a váltópontokra, iramszarvas megint végigbringázza a távot?

Pannonfunk: Remélem ebből a posztból megtudom! :-)

Iramszarvas: A logisztika még tervezés alatt áll. Én szívesen végigbringáznám, de megint sok múlik az időjáráson. Ha kiüt a meleg, akkor lehet, hogy a józan észre hallgatok, és nem vállalom be. A másik véglet, hogy ha szakad az eső, akkor sem fogok végigtekerni csak azért, hogy elmondhassam, hogy ezt csináltam.

Ulrik: Még nem tudom. Lehet, hogy egy kocsival megoldjuk, de lehet, hogy kényelmi okok miatt 2 lesz belőle. A váltások között 5-7 óra is eltelik majd, így van azért játéktér a szervezésben. Hát, hogy Laci bringázik-e még végig? Lehet, de ezt csak ő tudhatja.

FB: Az UB után milyen idei, vagy jövőbeli céljaitok vannak?

Pannonfunk: A múlt héten a 6 szigetkör ment 5'43"-as átlagtempóban, ezért azt gondolom, hogy nem lehetetlen a SPAR-ra a 4 órán belüli maraton az idén. De ha idén nem, akkor jövőre. Valamikor szeretnék az életben piros 85-öt és terep 100-at szintidőn belül teljesíteni, és ha nagyon lesz időm meg pénzem, akkor a Balaton Szuper Maratont egyéniben. Este az ember alszik, nem fogok 100 km-nél hosszabb távokra menni.

Iramszarvas: Személy szerint tervezem a hat órás Suhanj!-futást, a Győr–Lipótot, a nagyatádi 2/3 és a paksi 3/4 maratont, a Nike félmaratont és az őszi szezonban két maratont (még nincs végleges döntés), illetve novemberben szezonzárónak a Balaton maratont (ami ugye valójában nem maraton). Legalábbis ezek a fő mérföldkövek, lehet, hogy lesz más is.

Bognár Viktor: Szeretnék pihenni a versenyt követően, majd kacérkodom a Suhanj 6-tal én is, ha az UB után marad bennem ihlet. Idén még a Nike félmaraton és Drezdában a maraton teljesítése vár rám. A jövőt illetően szeretnék továbbra is egy tavaszi és egy őszi maratont futni, a köztes időben pedig a terepfutásban minnél előbbre lépni.

Ulrik: Folytatjuk a versenyversenyt. Nekem ősszel jön Berlin. Tavasszal nagyon beleszerettem a terepfutásba, így minden bizonnyal központi szerepe lesz ennek nálam a jövőben. Jövőre újra megküzdenék Börzsönnyel és nekivágnék a T50-nek is.

9 komment

Címkék: csapat ultrabalaton hónap futóblogja

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr824610120

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.25. 17:19:27

Skacok! Mi ötfős váltóban indulunk, de hasonló tempót gondolok magunknak, 5.40 körülit. Úgyhogy majd figyelek, mert közel leszünk egymáshoz. Ha láttok egy bordó Merci kisbuszt Nyírségi Futrinkák felirattal, azok mi leszünk, szóljatok, felhangosítok nektek egy kis Metallicát. Lesz Tankcsapda is.:)))

angelday 2012.06.25. 17:30:52

Szintén bordóval jövünk, rajta pink-fehér TEAM FUTÓBLOG felirattal. :P

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2012.06.25. 17:39:49

Tavaly nálunk is ez állt a tervben. A gyakorlat kicsit mást hozott ki, de megcsináltuk. Kíváncsi vagyok, ti hozzátok-e a terv szerintit.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2012.06.25. 21:51:32

@BGy: Az ...And justice for all-t mindenképpen hozzátok! :-)

szumo 2012.06.26. 09:33:41

Kezdem rosszul érezni magam, emiatt: "mindig legyenek ott időben a váltópontnál!"
Egyre több helyről hallom/olvasom vissza, pedig nem volt olyan nagy "probléma" a késés, azóta, jókat mosolygok az egészen.
Bocs mgergoo, én nem reklámozom. Beszélik nélkülem is! De legalább 1 szuper időt futottál utána!
Iramszarvas: szombaton találkozunk a rajtban, és futok utánad 20 km-en keresztül. Ja és még mindig kemény a s...ed? :-) Csak úgy vágj neki a távnak. :-)

e_easy 2012.06.26. 10:07:10

@angelday: a semmi, csak tavaly a dagival kajaltunk es szumonak kicsit tobbet kellett futni :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.06.26. 12:05:04

@szumo: iramszarvas kolléga lehet, hogy nem is ránk gondolt :-) szerintem is tök vicces volt, hogy lekéstük a váltást... :-)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2012.06.26. 21:39:20

@mgergoo: Meg fényképeztünk, vagyis fényképeztetek is az úton, kék eget szalmabálákkal :)
Amúgy szerintem sem valószínű, hogy erre a konkrét sztorira gondolt Iramszarvas.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása