Elment Ujj Zoltán

2012.08.31. 09:05 szasza75

A Zöldgömb Sportegyesület elnöke és az UMSZ (Ultrafutók Országos Szövetsége) elnöke hétvégén tragikus hirtelenséggel elhunyt.

Szerdán este közel 100 ember egy-egy mécses gyújtásával emlékezett meg Ujj Zoltánról a Fenyőgyöngye parkolójában. A mécsesgyújtás után résztvevők jelentős része egy 9 km-es panorámakört futott az elhunyt tiszteletére.

zoli.jpg

Kevesen tudják, hogy több évvel ezelőtt én magam is, mint a barátaim jó része, a Zöldgömbös versenyeken nevelkedtünk, illetve azt, hogy az egyéni Balaton kör futásnak, amit később az Ultrabalaton szervezői átvettek, szintén Zoli volt az ötletgazdája.

A hét elején Tapír írt egy megragadó írást, hozzájárult a Futóblogon történő publikálásához.

In memoriam Ujj Zoltán

2005, Fertő-tó kör. Odalépek a nevezési asztalhoz, mondom a nevem, Zoli a következőkkel adja át a rajtszámot: "Tapír, mi történt Sárváron? Tavaly sokkal jobbat mentél." Még sosem találkoztunk előtte. Én tudtam, hogy ő ki, de hát Ujj Zolit minden ultrafutásban kicsit is járatos ember ismerte akkoriban. Ezt a pillanatot sosem fogom elfelejteni. Tudta. A nevemet, a futó becenevemet, hozzá tudta kötni az arcomat, ismerte az eredményeimet. Mindezt az első személyes találkozásunkkor.

Kis család voltunk még akkor, az ultrafutók kis családja. Zoli volt a családfő. Ő rendezte a versenyeket, gyakran együtt utaztunk, együtt laktunk, együtt örültünk és néha együtt sírtunk. Ott volt mindannyiunk első szárnypróbálgatásainál, tanácsokat adott, segített, mindenkihez volt egy-két jó szava.

Reggelente felállította az ismerős zöld rajtkaput, aztán az ütött-kopott furgonjával elfüstölt. Jött-ment, intézkedett. Frissítést intézett, útvonalat festett, csomagot szállított. Általában annyira belemerült az egyéb feladatokba, hogy a rajt csúszott. Hol többet, hol kevesebbet. Egyszer mi, fiatal suhancok próbáltuk fellázítani a nagy öregeket, hogy ne várjuk meg Zolit, induljunk el a meghirdetett időpontban. Ők persze nem hagyták.

Ő már akkor is intézmény volt. Zoli és az ő nevével fémjelzett Zöldgömb SE évekig tartó, szélmalomharcnak tűnő munkája meghozta gyümölcsét. Kialakult a magyar ultrafutás versenyrendszere, egyre jöttek az új versenyek és egyre több lett az ultrafutó. Zoli nem nyugodott, jelentős szerepet vállalt az UMSZ (Ultrafutók Magyarországi Szövetsége) életében. Szervezett, tervezett, adminisztrált, mindig voltak új ötletei. Most szeptemberben Katowicébe utazott volna a 24 órás VB csapattal. Ha nem "ultrafutott", akkor is a sportolókhoz közel álló dolgokkal foglalkozott.

Környezetvédelmi programokat szervezett, sport témájú műsort vezetett a Civil Rádióban, próbálta javítani a magyar tömegsport helyzetét. Természetesen nem csak beszélt róla, hanem ő maga is futott. Az első 25 Vivicittá Városvédő Futáson mindig célba ért. A rajtnál szépen lemaradt a mezőny legvégére, elkocogott a rajtkapuig, felnézett az órára, helyben dzsoggolt, amíg kerek percre nem váltott az óra és csak akkor indult el, sosem stopperrel mérte az időt.

1980 és 1997 között az összes Futapesten is részt vett, ő volt az első NB1-es kézilabdázó, aki maratont futott. Felesleges azt mondani, hogy nem felejtünk el. Hogy is felejthetnénk? Hiszen bármerre nézünk, mindenhol ott látjuk a kezed nyomát a magyar futótársadalmon.

Most, hogy felszálltál az égi kisvasútra, köszönjük, hogy itt voltál, köszönjük, hogy a barátunk voltál, köszönjük, hogy formáltad, egyengetted az életünket, köszönjük amit a futókért, a futóverseny-szervezésért és a magyar ultrafutásért tettél!

Sok-sok futó nevében búcsúzom tőled ezzel a néhány sorral.

tapír

3 komment · 1 trackback

Címkék: in memoriam Címkék Ujj Zoltán umsz

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr114740998

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2012.08.31. 10:21:01

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thasaidon · http://zothique.blog.hu 2012.08.31. 15:48:39

Hát, ez a hír meglepett. Én egy Duna Menti túrán, egy Gyermekvasút túrán, egy Szobi Szuszogóson, meg egy Mátravasúton vettem részt a Zöldgömb szervezésében. Jó kis túrák voltak.

Nyugodjék békében.

DaMartian 2012.09.05. 12:44:13

Kedves Futótársak,

Ujj Zoli mindazon tisztelői és barátai, akik nem tudtak a múlt heti HHH megemlékezésről, vagy akiknek gondot okozott volna a 9 kilométer lefutása, szeptember 5-én szerda este 7-kor tartanak egy közös tiszteletadással egybekötött rövid futást a Városligetben.
A közös futás este 7-kor indul az 56-os emlékműtől (Felvonulási tér) Zoli születésének évére emlékezve. A táv egy lassú Ligetkör lesz (kb. 3,5km) utána mécses gyújtással.
Várunk mindenkit, aki szeretne részt venni a közös megemlékezésen, és egy mécsest gyújtani Zoli emlékére.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása