Alázat és tisztelet

2014.11.22. 14:40 Szuflavéder

A futással kapcsolatban sokat hallom és olvasom ezeket a szavakat. Azt, hogy valakinek a teljesítményét, eredményeit, a futás iránti elhivatottságát (stb.) tiszteljük azt értem.

Egy blogbejegyzésben ezt olvastam:
“Nagyon örülök az eredményemnek, de úgy érzem még több alázat és tisztelet kell a futáshoz, hogy még jobb lehessek” - Mi van? Na ezt legyen kedves, és magyarázza már el nekem valaki. Én ilyenről ugyanis még nem hallottam.

Hogy kell a futást illetően alázatosnak lenni? Ettől tényleg javul a futóteljesítményünk? A javuló teljesítménynek, jobb eredménynek nem az edzésmunkához (stb.) van köze, hanem az alázathoz?

A másik kedvencem:
“Még jobban kell tisztelnem a hegyet!” Tényleg?! Tisztelni kell a hegyet, mert akkor majd gyorsabban futok fel rá? És ha én tisztelem a legjobban, akkor majd én futok fel rá a leggyorsabban? :)

DSC_9214.jpg

Nem értem én ezt, de kiváncsi vagyok, hogy ti mit gondoltok erről.

23 komment

Címkék: tisztelet Alázat

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr46923673

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.22. 17:12:24

Én értem amiről szól ez az "alázat", bár én sem szeretem, mert nem jó kifejezés. Inkább arról szól, hogy nagyképűségnek, menőzésnek, egymás lenézésének nincs helye futásban, mert igazából mind magunkkal versenyzünk, és bizony sokszor előfordul, hogy jól odaverünk magunknak: elfutjuk az elejét, túl sokat, vagy túl keveset frissítünk, aztán ilyenkor utána vakarhatja az ember fejét, hogy mit rontott el. Mindig van egy nálunk jobb futó, aki így vagy úgy nevetségesen el tud picsázni, szóval semmi helye annak, hogy valéaki beképzelt legyen az eredményére, mert ettől elbizakodva aztán jó nagyot eshet pofára, amin a többiek meg majd derülnek.

A dombok, hegyek "tisztelete" pedig szerintem arról szól, hogy már tisztában vagyunk azzal, hogy nem gyorsan kell feljutni rá, hanem úgy, hogy majd a tetején és lefele is legyen erőnk futni. Fölösleges felfele keménykedni, 3x annyi erőt emészt fel.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.22. 17:48:55

@rrroka: bocsáss meg, de nem győztél meg egyik verzióval sem :)

Gábor Gévai 2014.11.22. 17:57:05

Jó kis provokatív írás, várom a provokatív válaszokat! :)
(A magam részéről: nincs véleményem, illetve nem tudom, mit is takarnak a felvetett idézetek.)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.22. 18:06:39

@Szuflavéder: az A ban amúgy nem vagyok teljesen biztos, azért lenne helye ott egy "szerintem"-nek.
A B-ben biztos vagyok, próbáld ki egyszer az észnélküli hegymenetet, igazán vicces és tanulságos, ahogy a versenytársak utána elhúznak az ember mellett. :)

enne mi? 2014.11.22. 18:09:25

@Szuflavéder: akkor én már nem is mondok semmit, ha rrroka nem győzött meg... Számomra ugyanis érthetőek az idézetek, sőt, én még az "alázat" szót is kimondottan helyénvalónak érzem, akár a futás (igaz, én nem is vagyok olyan jó futó, mint a blog-gazdák), akár a meló vonatkozásában.

Úgyhogy üzenem Szuflavédernek: több tiszteletet az idézett személyeknek!

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.22. 18:27:44

@rrroka: bocs, de nem értettem, hogy hol lenne helye a "szerintem" nek.

"A B-ben biztos vagyok, próbáld ki egyszer az észnélküli hegymenetet" - ezt csinálom közel 30 éve :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.22. 18:31:34

@enne mi?: én nem voltam tiszteletlen senkivel, csak keresem a választ arra, amit még most sem értek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2014.11.22. 19:20:29

@Szuflavéder: az én első hozzászólásomban, hogy szerintem erre gondolnak azok, akik az alázatot emlegetik. :)

@enne mi?: mondjuk angeldaynél biztos jobb futó vagy. :) már bocs AD! :P

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.22. 19:25:37

@rrroka: nana! angelday magaslati edzőtáborban van, hétfőn jön haza. Halkan mondom, de valami nagy dologra készül! Szerintem kedden be is jelenti mire is készül! :)

bellone 2014.11.22. 19:55:22

A hegy nagy az ember kicsi, de az arca nagy. A tisztelet ebben az esetben az egyensúly helyreállításának eszköze, az alázat pedig kicsiségünk beismerése.

Ettől még a csúcs elérésének leggyorsabb módja a Photoshop!:)

Kilfish · http://www.kilfish.com 2014.11.22. 21:48:11

Maximálisan egyetértek a poszttal. Egyébként szerintem az alázat és tisztelet szavak csak annyit takarnak, hogy az ember tisztában van a szervezete képességeivel és korlátaival, csak ez így sokkal magasztosabban hangzik. No meg alázatosabban:)

bitliszbá 2014.11.22. 22:13:28

Sztem itt nem az igazi, és felkészült futókról van szó. @Kilfish: nagyszerúen fogalmazott. Arról van szó, hogy nem a HEGYet kell alázattal kezelni, hanem magunkat.
Én is mindig azt mondom, hogy "a maraton erős lábat és mélyen meghajtott fejet kíván". Ez igazából a saját magunk egója előtti maghajlást jelenti. nem a hegy, vagy a 42,2 km

regulat · http://withoutacatharsis.blog.hu/ 2014.11.23. 06:47:37

Persze nekem nem biztos, hogy erősségem a magyar nyelv, de nekem mást jelent a futáshoz és a futásnak, már, ha az alázat szót jelentéseit vesszük, amit még nem is olyan régen használtak a "feltűnésmentes, visszafogott és óvatos viselkedésre", hogy az egyik közkeletű szótár fogalommeghatározását idézzem.

Még szerencse, hogy a ebben az értelemben van értelme az idézetnek, mert ha az állna ott, hogy a futásnak kell az alázat, akkor igaz lehetne az alázatot alárendelésnek értelmező vélekedés. Ugyanakkor az alárendelés egyben függőségi viszonyt is jelent, így akár aki szerint több alázat kell a futásnak, az csak erősebb függőségre, azaz több edzésre vágyik. :)

Persze Fejes Laci, ezt sokkal jobban ki tudná elemezni....

enne mi? 2014.11.23. 16:31:16

@bitliszbá: "Én is mindig azt mondom, hogy "a maraton erős lábat és mélyen meghajtott fejet kíván". Ez igazából a saját magunk egója előtti maghajlást jelenti"

Már megbocsáss, de számomra a második mondatod az első fényében (számomra) egy igencsak méretes (számomra) ostobaság. (és nem is a "maghajlás" miatt, hiszen az például igen jellemző a kesudióra.)
De ezen nem fogunk összeveszni, mindenki úgy értelmezi a saját futását, ahogyan neki jólesik, és az előtt hajol meg, akit (amit) szimpatikusnak talál.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.23. 17:01:32

@bitliszbá: bonyolódik a téma, de én nem bánom, mert szeretném ha kiderülne számomra is ez a futás iránti alázat dolog. :)

"Sztem itt nem az igazi, és felkészült futókról van szó." a felkészült futóknak nem kell alázat, a felkészületlennek igen?

@Kilfish: tényleg ennyi lenne, hogy tisztában vagyunk saját határainkkal? Akkor viszont a 100 méteres felkészült futó is alázatos!

@regulat: " feltünésmentes, visszafogott és óvatos viselkedés" ez jól hangzik, de akkor ha valaki kiírja a facebook oldalára, hogy: "mégtöbb alázat kell", az már nem feltünésmentes nem? tehát nem lehet alázatos, aki megosztja, hogy az? ;-)

@enne mi?: te mit gondolsz ebben a vonatkozásban az alázatról?

enne mi? 2014.11.23. 19:53:01

@Szuflavéder: mit értesz az "ebben a vonatkozásban" alatt?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.23. 20:26:46

@enne mi?: futás és az alázat vonatkozásban.

enne mi? 2014.11.23. 21:01:09

@Szuflavéder: Ahogy fentebb is jeleztem, számomra az alázat a futás (vagy bármilyen egyéb komoly kihívás) tekintetében igenis értelmezhető. Egy feladat adott minőségben történő megoldása adott mennyiségű ráfordítást (futásnál: felkészülés, edzés, idő, energia, ahogy tetszik) igényel, és ha azt nem szánom rá (mert már annyira jó futónak hiszem magam, akár a közelmúltbéli eredményeim alapján), akkor előbb-utóbb belefutok (figyeled a frappát?) valami masszív pofára esésbe.

(és mivel már másodjára töröltem ki a hosszas fejtegetéseimet, legyen most ennyi elég)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.23. 21:08:11

@enne mi?: köszönöm! (és a többi kitörölt fáradozást is) :)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2014.11.24. 16:29:29

Az említett idézeteket én kb. így értelmezem: Beismerem, hogy ezt jól elb@sztam! (akár a versenyt, akár a felkészülést) :)

Gyűrött Papír 2014.11.28. 23:39:25

Én értem az alázat, tisztelet részét, de ha megakarom magyarázni, akkor mint a magyarázott vicc.
Nem lesz egységes definíció, mert magad adsz neki értelmet. Gondolhatsz arra, hogy oda futsz fel, ahol dinók szaladgáltak vagy Te sehol sem leszel már, amikor a hegy még mindig ott lesz. Átutazó vagy. Nem te mész fel a hegyre, hanem a hegy enged magához stb stb.
Ha akarod spirituálisan éled meg, ha akarod, ugrálsz a tetején, hogy legyőztelek! - hehe.
Rrroka első kommentje hozzám közel áll és beugrik, amikor Gergő a hóhatár felett parázott a napsütötte hegyen.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2014.12.01. 11:13:01

@enne mi?: @Szuflavéder: Enne-mi tok jol osszefoglalta. Nem kell mindenkinek egyeterteni az alazat szo hasznalataban, de ha nagyon sok futoban pont ez a szo merult fel egymastol teljesen fuggetlenul, akkor az jelent valamit. En is irtam mar cikkben a "tobb alazat kell a 42.2-hoz" mondatot anelkul, h olvastam volna mastol, csak magamtol jott.

Amit en ertettem ez alatt az nem csak a felkeszules, de a versenyt megelozo napokon az idobeosztasom teljese alarendeleset a vasarnapnak. Legalabb azon a heten szigoruan no party, koran fekszem, es lelkileg is toltok par orat csendben csak azzal, hogy osszerakom magamban, miert fontos ez most nekem.

Volt verseny, ahol ezt elsumakoltam, mert en mar rutinbol lenyomok egy 42-t. Lenyomtam, de szornyu volt. Es akkor magatol jott a felismeres: Tobb alazattal, kishaver.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása