Felnőtt tartalom!

Elmúltam 18 éves, belépek Még nem vagyok 18 éves
Ha felnőtt vagy, és szeretnéd, hogy az ilyen tartalmakhoz kiskorú ne férhessen hozzá, használj szűrőprogramot.

A belépéssel elfogadod a felnőtt tartalmakat közvetítő blogok megtekintési szabályait is.

A futás és a szex

2014.12.10. 11:19 Szuflavéder

"Ha egy nemi aktus 1500 méter könnyű futásnak felel meg, akkor hétvégén 6 km felmérőt futottam" – ehhez hasonló nagyképű dumákkal indult a hét a '80-as években a csepeli futóöltözőben. De aztán az edzésen nyújtott teljesítmény azonnal árulkodott, mi is történt valójában a hétvégén. Egyébként meglehetősen keveset olvasni erről a témáról, és én sajnos nem tudtam szó nélkül elmenni mellette. Arra kerestem a választ, hogy milyen hatással van a szex a futókra, sportolókra.

Az elmúlt években sokat lehetett hallani arról, hogy míg számos edző tiltja versenyzőit a verseny előtti szextől, sokan épp ellenkezőleg vannak vele. A gyökerek egészen Platónig vezetnek vissza, ő ugyanis azt vallotta, hogy a szex megvonása növeli a sportolók teljesítményét. Pár száz évvel később Plinius ennek pont az ellenkezőjét állította, szerinte a jó szex igenis erőt ad.

A szakértők körében ez a vita a mai napig tart. Az viszont biztosnak látszik, hogy más-más tanácsokkal kell ellátni a női és a férfi versenyzőket. Számos tanulmány szerint azok a nők, akik a sportesemény előtt szexuálisan aktívak voltak, gyorsabban teljesítették a versenytávot, mint hasonló tudású versenytársuk. Az aktus után ugyanis a nők tesztoszteronszintje (férfi nemi hormon) megnövekszik. Az endorfin (boldogsághormon) mellett ez a dominánsabb hormon ilyenkor, így ettől jobb teljesítményre lesznek képesek. A nők orgazmusa során sokkal több oxitocin termelődik, mint a férfiaknál, amelynek szintén teljesítményfokozó hatása van.

A férfiak esetében az aktus után csökken a tesztoszteron szint, ami a fizikai teljesítőképességet is csökkenti. Emellett a felszabaduló boldogsághormonok ellazulást, nyugodtságot okoznak, így a sportoló férfi gyengébben teljesít. Hogy meddig tart így ez a legyengült állapot arra még nem kaptam választ, de gondolom egyénenként eltérhet.

Saját tapasztalatom az, hogy az edzést követő szex nincs negatív hatással a későbbi teljesítményre ;-) sőt!, a legjobb levezetés. Ha a futás előtti este történik a dolog, akkor nekem másnap nincs bajom az edzéssel, versenyzéssel. De közvetlen a futás előtti szex nekem sosem jött be. Nem úgy értem, hogy olyankor rosszabb csinálni, ha tudom, hogy utána futni megyek, hanem a futás utána nagyon nem megy.

A poszt kedvéért alávetettem magam egy kísérletnek. Egy alkalommal közvetlen utána kimentem futni egy tízesre. Már az első lépések is nehezen mentek, de 3 km-nél visszafordultam. Úgy éreztem magam, mint akit agyonvertek. Szinuszban futottam, ha azt egyáltalán futásnak lehet nevezni.

szuflaveder_futas_es_szex.jpg

Elkezdtem a témban egy felmérést készíteni női és férfi futóismerőseim körében, de mivel egymásnak ellentmondó válaszokat kaptam, ezt abbahagytam. Gondoltam, inkább majd a kommentekből sokat megtudunk. De amiben egyetértés volt a másnapi jó teljesítés szempontjából, az az egész éjszakán át tartó szerelmeskedés. Ezután ugyanis másnap még senki sem tudott jól futni. Legalábbis a szerény reprezentatív mintavételezésem szerint ezt tudom mondani.

Szakértők szerint 5 km közepes iramú futás felel meg egy átlagos, fél órás nemi aktusnak. Érdekesen hangzik. De vajon megfordítva is igaz a dolog? Mert akkor sok nő vívhat hatalmas harcot egymással egy ultrafutó férfi kegyeiért. :)

Egy érdekes szösszenet: "a rendszeresen sportolók többször is kívánják a szexet, vagy gyakrabban élnek át orgazmust, és intenzívebben élik meg saját és partnerük szexuális élményeit. Ez természetesen nem egyenlő azzal, hogy csak a sportolók lennének jó szeretők. Ugyanakkor nem szabad átesni a ló túloldalára, ne tekintsük csupán kalóriafaló gimnasztikának a szexet, hiszen így kizárólag a teljesítményre koncentrálnánk, ami a dolog lényegét veszi el. A testi és lelki harmónia ebben a kérdésben is döntő jelentőségű."

Mindenesetre az orvosok és természetgyógyászok a kiegyensúlyozott, rendszeres nemi életre és a rendszeres testmozgásra is felhívják a figyelmünket.

Én is mindenkit arra buzdítok, hogy a mozgás az életünkben rendszeres legyen, és persze arra tevékenységre is, amely segítségével, több és több futópalánta kerülhet ki a forgalomba. Hajrá, nyomjátok! :)

Néhány forrásanyag: sportorvos.hu, webbeteg.hu

42 komment

Címkék: szex életmód futás 18+

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr486715477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimonyiBalázs 2014.12.10. 20:51:59

egy másik aspektusa is van a témának: a sok futás nemcsak agresszió, hanem tesztoszteron-levezető is, így gyakran az embernek eszébe sem jut a szex egy kiadós alapozós időszakban

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.10. 21:07:31

@enne mi?: töled többet vártam ;-)
@angelday: bitliszbá mosolya sokat elárul. Az ultrafutós résznél olvashattál róla ;-) tudna mesélni a srác szerintem. De lehet, hogy túl szemérmes? ;-)
@bitliszbá: hmm? ;-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.10. 21:27:40

@őze bálint: élsportolóknál sem hiszem, hogy igaz ez, pláne nálunk amatőröknél :)

sanyosz75 2014.12.10. 22:12:54

hiánypótló írás. :-) saját tapasztalat, hogy futást követően néha sokkal frissebben s̶z̶a̶l̶a̶d̶o̶k̶ ̶a̶z̶ ̶á̶g̶y̶b̶a̶ végzek még egy kis házimunkát, mint egy átlagos hétköznapon. szóval az is érdekes kérdés, hogy a futást követő eufória hogyan hat ki más, későbbi testi tevékenységünkre.

Gábor Gévai 2014.12.10. 22:41:47

Én a 80-as években úgy hallottam, hogy egy szexelés nem 1500, hanem csupán 400m futásnak felel meg.
Az eltérésnek két oka lehet:
1) Mi csak kocafutók voltunk, nem pedig triatlonos élversenyzők, mint Szuflavéder...
2) Lehet, hogy mi csak a pettingig jutottunk el...
:)

bitliszbá 2014.12.11. 10:06:10

@angelday: @Szuflavéder: Igen. Írtam egy hosszabb kommentet, de végül túl provokatívnak mínősítettem (öncenzúra) uh. kitöröltem.
De jó a téma, ennek szólt a mosoly. Szerintem igenis megérne egy nagyobb volumenű kutatást, mind teljesítmény, mind pedig hormonális változás témakörben. Aztán ugye elemezhetőek lennének a nemek, és a rövid-, közép- és hosszútávfutókra gyakorolt hatások. Nem mellesleg a regenerációban, a koncentrációs képességekben történő változások is érdekesek lehetnének. Érdekes edzéstervek születhetnének ezek után...

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.12.11. 10:56:43

Nem mindegy, hogy öt perce ismered a nőt, vagy a feleséged. :))))))))))))
Van a hirtelen felindulásból elkövetett, egészségügyi célokat szolgáló dugás és van a többmenetes szeretkezés. Utóbbi után jobban esik az alvás, mint a futás.

bitliszbá 2014.12.11. 11:30:56

@BGy: ... kivéve, ha megjön a férj, mert akkor futás van

enne mi? 2014.12.11. 22:17:27

@Szuflavéder: a nejem is mindig ezt mondja :)

enne mi? 2014.12.12. 19:37:46

@Szuflavéder: ó, a szám méretével semmi baj... :)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.12. 22:42:08

@enne mi?: látszik, hogy zavarban vagy. Nem így szoktál te kommentelni. Mi a baj? ;-)

enne mi? 2014.12.13. 18:39:28

@Szuflavéder: Hát, mióta VV Surmót kiszavazták a villából, valahogy nem találom a helyem, és a viszkisredbull sem ízlik igazán :(

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.28. 00:35:12

Az a baj, h maximum a férfiak teljesítményét lehet összemérni futás-szex kontextusban. Valljuk be, nekünk nőknek, nem sok munkánk van szex alatt, max tartani, kicsit rásegíteni, de a mi oldalunkról a szex nem egy sporteljesítmény. Persze vannak pózok, ahol a nő dolgozhatna, de vannak férfi partnerek, akik még azokban a pózokban is "kézben tartják" az irányítást. Na szóval, srácok, egy átlagos normális 2 órás menet (igen, nálam ez az átlag) se merít ki engem annyira, mint mondjuk egy egy órás futás 6 perc/km tempóban.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.28. 00:38:35

A posztra reagálva még: én futás után nagyon szeretem a szexet, mint levezető mozgást. Fordítva még nem csináltam.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.28. 19:54:12

@nikita: Sokféleképpen lehet szexelni :) Ha csak tartja egy nő, akkor tuti nem nagy energiabefektetés még két óra sem :) Nyithatunk egy új fórumot, ahol már nem futás és a szex kapcsolatáról van szó, hanem arról, hogy mennyire aktív egy nő a szex alatt :). Vagy hogy inkább előtte vagy utána szokták a sportolók csinálni. Ha még nem csináltad előtte, szerintem próbáld meg és várjuk a kommentet. Remélem már holnap írsz is :)

enne mi? 2014.12.28. 20:18:14

@Szuflavéder: Az ÁJEMDIBI blog a napokban idézett fel 25 Hofi-klasszikust, közülük idéznék egyet:
"--Te, és ti a feleségeddel hogyan csináljátok? Te vagy felül?
– Nem, úgy tériszonyom van.
– S alulról?
– Úgy meg fulladok.
– S oldalról?
– Úgy meg nem látom a tévét."

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.28. 21:36:03

@Szuflavéder: hidd el, az aktivitással nincsen baj, de össze nem mérhető a férfi munka az ágyban a női munkával. Egyféleképpen lehetne ezt összemérni, de azt még egy férfi se hagyta nekem az elmúlt 20 évben :-(
Ha utána mennék ki futni, akkor éjjel 02.00-kor kéne elindulnom, szóval max a következő kapcsolatommal tudom ezt kipróbálni.

bellone 2014.12.29. 10:37:29

Futásban az eredményt a lépéshossz és a frekvencia határozza meg, de nem szàmít a cipőméret. Síkon elég monoton, ellenben a végén garantált a jutalom, terepen viszont túl hamar lehet a csúcsra érni. Nekem az a célom, hogy gyors legyek mint a nyúl és kitartó mint a teve...:-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 11:03:11

@nikita: simán elvihetjük ebbe az irányba is a témát :)

"Valljuk be, nekünk nőknek, nem sok munkánk van szex alatt, max tartani, kicsit rásegíteni, de a mi oldalunkról a szex nem egy sporteljesítmény." ez lenne az aktivitás? ;-)

Mit nem hagytak neked a férfiak az elmúlt 20 évben?

"Ha utána mennék ki futni, akkor éjjel 02.00-kor kéne elindulnom, szóval max a következő kapcsolatommal tudom ezt kipróbálni." ezt hogy érted? Már a következő kapcsolatodat tervezed? ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 13:49:03

@Szuflavéder: igen, ez az aktivitás, de te tökéletesen jól tudod, h miről beszélek... Akkor lehetne férfi és nő között egyforma fizikai munka a szex, ha mondjuk a nők használhatnának ilyen "kis" felcsatolhatósat.. na ezt nem hagyta még nekem senki :-(
Mindig van következő..

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 14:05:02

@nikita: "kis" felcsatolóssal kergeted félfiakat? ;-)
Hány nemet kaptál eddig?

angelday 2014.12.29. 14:17:45

Tapasztalatom szerint a nők is remekül kiizzadnak a végére, főleg, ha jól csinálják.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 14:22:06

@Szuflavéder: még nincs ilyenem, ha úgyse használhatom, nem éri meg a befektetett összeget :-( a mostani egyébként igent mondott, mikor megismertem, de kezdem azt hinni, h átvágott, mert azóta eltelt közel 5 hónap, és még mindig halasztgatja... Ha végre megtörténik, akkor megkérem majd rá, hogy kommenteljen ide egy kis felcsatolhatós és a futás kapcsolata tapasztalatleírást. Igaz, ahhoz arra is rá kell vegyem, h fusson.
Lassan most már egy 18-as karikát tehetnétek a posztra.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 14:25:42

@angelday: valóban, de a férfiak szexbe fektetett fizikai munkája még mindig tízszer annyi, mint a nőké. Nem az a kérdés, hogy a nő csak fekszik, mint egy darab fa, hanem, h a férfihoz képest sokkal kevesebbet dolgozik.

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 14:31:59

@nikita: @angelday: várj, most ezt nem tudom melyik kommentemre írtad, h baj.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 14:40:40

@nikita: én sem értek egyet veled. A szex szerintem sem ez. Egyszer próbáld majd ki a pasi kényeztetését is ;-) Egyébként minden férfi megijedne, ha kivont karddal futna utána egy nő, hogy elvegye "ártatlanságát". Az ilyen tipusú férfiak, nem is biztos, hogy nőtől várják ezt, így maximálisan megértem a partnereidet ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 14:42:35

@Szuflavéder: jó hát én se első alkalom előtt/után szoktam ezt felhozni :-) nyitottság kérdése az egész..

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 14:45:57

@nikita: világos! a második kávézásnál szabad csak megkérdezni a pasit, mit szólna ha hátulról kényeztetnéd ;-) A pasi kényeztetésre nem reagáltál, gondolom nem is érted mire céloztam ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 14:50:37

@Szuflavéder: már nagyon sokszor leirtam fenn ezügyben a véleményem, és csak ismétlés lenne. Ha a szexet, mint fizikai munkát nézzük, akkor a férfi sokkal aktívabb, a nőnek passzivabb szerepe van. Ebben a feladatkörben persze vannak férfiak, akik szeretik hátradobni magukat, és nem csinálnak semmit, tényleg semmit, na most náluk a fenti képletem nem igaz. De most komolyan el kell ezt magyarázni? :-)

Nem volt még férfi, aki meglepődött volna ezen az ötletemen, mert mire oda eljutunk, már eléggé ismernek ahhoz, h semmin nem lepődnek meg.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 15:00:53

@nikita: nagyon sajnálom, hogy a szexre úgy gondolsz, mint fizikai munkára . Én mint szexuálpszichológus egy gyógyterápiát javasolnék neked. Vannak ott is ilyen felcsatolható szarvasagancsok ;-)

nikita · http://couchsurfing.blog.hu 2014.12.29. 15:05:38

@Szuflavéder: LOL :-) Most mi nem a blogposztra reflektálunk? A szex és a futás kapcsolata kimerültség aspektusban stb? Mert ha lelki kérdéseket feszegetünk, az nem a blogposzt témája.

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 15:10:24

@nikita: igen, már nagyon régóta nem ott járunk. Gondoskodtál róla ;-)

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.12.29. 15:21:01

@nikita: Én azért tényleg drukkolok neked, hogy összejöjjön!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása