Bakonyi Miki, avagy cipőteszt a sárban

2008.12.11. 06:45 szasza75

A Mikulást mindenki másképp ünnepli. Valaki csízmába lopja a festett alufóliába tekert tejbevonós masszát, valaki énekel, valaki pedig tudatában annak, hogy egész héten esett az eső, elmegy a Bakonyba a Mikulásnak énekelni. Ami rosszabb, tudtam, hogy mire számítsak.

Már kétszer voltam, egyszer a 30-as, egyszer pedig az 50-es távon. Iszonyú dagonya, csúszkálás és hómentes Télapó várt rám. Mondjuk teljesen őrült én sem vagyok, ezért ki is hagytam a 40-es és 50-es távok "Ördög árok" elnevezésű részét. Az ilyenkor állítólag járhatatlan terület. Szóval maradt a 30-as. Gondoltam itt az ideje a felavatásnak, hiszen kedden az Intersportban bukkantam rá egy NIKE TRAIL Pegazus Clima Fit-re leakciózva. Mindössze 14.990 Ft-ért mérték, még kettő volt, így lecsaptam az egyikre. Általában ilyenkor szoktam cipőt vásárolni. Egy évben elhasználok 3-4 párat, ezért megfontolt vásárló lévén akkor vásárolok, amikor jó lehetőség van rá és nem amikor "kell". Nem is költöttem az eddigiek során 1 pár cipőre 17.000 Ft-nál többet. A Montrail és a New Balance cipőim mellé elfér/elkopik egy harmadik is. Valójában a két utóbbi nem éppen téli és nedves időszakra lettek kitalálva, ezért a szezon sajátosságaihoz pont passzolt az új szerzemény. Aztán a hét további napjain csak esett és esett. A hó elolvadt, pedig emiatt vettem. Hajtott a kíváncsiság, hogy mennyire ázik át, fagy szét a lábam, végül szombaton az új cipőt mocskoltam össze.

Tiszta! Kicsit sajnáltam is, de ez amolyan beavatási szertartás. A túrán van egy patak, amit jó párszor keresztezni kell. Idáig nem volt év, hogy ne léptem volna bele. Csak idő kérdése, mikor ázik át, de ha átázik legalább ne faggyon szét a lábam.

Terepcipőnek terepen a helye aszfaltosnak pedig aszfalton. A talpa erősebb felépítésű, kevésbé érezni a köveket benne és a gofri kiképzése is sokkal durvább, recésebb, jobban kapaszkodik, azaz kevésbé csúszik meg. Más nyilván jobban fújja a szakzsargont, hogy 3D technológia, meg extra spider rubber és a közép részén elipszis irányba nyeli el az energiát, de én használó vagyok és viselem. Milyen a talpazata? (Megnézem.) Ilyen! Fasza! Hisz ilyen helyeken kell helytállnia:

Mondhatni járhatatlan, de nem futhatatlan. Persze sokkal nehezebb ilyen körülmények között futni, mint mondjuk aszfalton. Olyan stabilizáló izmok is elkezdenek dolgozni, amik egyéb normális körülmények közt nem. Meggyőződésem, hogy sokkal könnyebb ilyen helyen futni, mint gyalogolni. Lendületesebb, nagyobb a lépéshossz, kevesebb a lépés, és az idő is kevesebb a megcsúszásra. Persze lehet borulás is a nagyobb sebességnek köszönhetően. Az elején azért még gondolkodom én is, hogy hova lépjek, csak ne legyek sáros, aztán tök mindegy, nem számít. A lényeg, hogy egyszer sem estem és a bakkancsosokat meghazudtolóan fogtam talajt. Igazán havas körülmények között voltam kíváncsi rá, ez nem volt olyan. Volt viszont Mikulás meg egy Krampusz aki szaloncukrot osztogatott és énekeltette a túrázókat. A dolog szépséghibája csak az volt, hogy a krampusz dohányzott.

Ennek ellenére a túra jó hangulatú volt, az idő pedig cseppet sem emlékeztetett az elmúlt esős, borongós hétköznapokra, ráadásul még egy hidat is építettem a patak fölé egy kidőlt fatörzs segítségével (neked kidőlt fatörzs, nekem híd -- a szerk.). Szóval megérte szombat hajnalban leautózni Zircre ezért az 5 órás mókáért. Ja és a cipő remekül vizsgázott, remélem legközelebb a Börzsönyi Vulkántúrán (42.2km/2350m szint) és a Tortúrán (65km/1990m szint) már hóban is áztathatom.

26 komment

Címkék: bakony túra mikulás sár nike pegazus trail

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr2810076

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

grafitember 2008.12.11. 07:20:45

Szasza,

Várunk sok szerettettel, tegnap éjjel 40 centi hó esett.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.11. 08:42:31

több évig voltam füstölgő futó...

Shepherd_68 2008.12.11. 09:28:27

Sziasztok!

Rendszeresen olvasom a futoblogot és a futóbolondok fórumot. Most nekem is van egy kérdésem, ti tapasztaltabbak vagytok, biztos tudtok válaszolni.

Alapadatok: férfi, 40 éves, 2 és fél hónapja futok. Eleinte 4-5 km-eket futottam (én is átesve a percfutásokon, fokozatosan szoktatva a szervezetem). Immár 6 hete nagyobb távot teljesítek hetente 4 futónap (3x10 km és egy szombati hoszúfutás, 18-20 km). 97 kg-ról 2,5 hónap alatt 89 kg-ra csökkent a testtömegem (nem fogyókúrázom), „versenysúlyom” 80-85 kg. 15 éve nem sportoltam. Sportmúltam: - judo (rendszeres 3-5 km alapozó futásokkal), testépítés (amatör szinten), utcai kerékpározás (40-60 km-ek).

Pulzusmérővel futok, aerob tartományban. És itt már végre rátérek a kérdésemre
A papírforma szerinti zsírégető tartományom 126-144 bpm. Azt feltételezve, hogy maximális pulzusom 220-40= 180. Valahogy nem éreztem, hogy ez lenne az én tartományom ezért utánaolvasgattam és ezen a linken találtam egy már közelítően pontosabb kiszámolási módot.

www.runningforfitness.org/calc/hrzones.php?minHR=61&maxHR=190&Submit=Calculate

Ezek szerint fontos tudni a nyugalmi pulzus és a maximális pulzus értékét.
Tegnap, mivel úgy is kitűnő formában voltam és fellelkesített a vadonatúj Pegazus cipőm, gondoltam ki is próbálom a max. zónámat. 10 km futás után nagyon meghúztam 400 métert és + az utolsó 100 méteren (ami egy elég durva emelkedő) sprinteltem ahogy csak bírtam. A pulzusmérő (Polar) 190-es max pulzust mutatott. Kifulladtam ám kb. 1 perc múlva már kitűnően éreztem magam. Ma reggel sem voltam kimerült, enyhe izomlázat érzek a comjaimban, de semmi extra. Nyugalmi pulzusom 61, ezt ma mértem, szabályosan, fel sem keltem, felcsatoltam a pulzusmérő övet és majd visszaaludtam, így lett 61. Nem magas ez kicsit. Azt hittem 55 körül lesz.

Konkrét kérdés: hogy térhet el ennyire a papírformától a nyugalmi (szerintem legalább 50-55 körül van az edzett emberé) és a maximális (életkorom alapján 180-nak kéne lennie, de a 190-be sem „pusztultam bele”). Milyen tartományban edzek szerintetek, hogy még aerob zónában maradjak, de hasznosan töltsem el az edzést?

Elnézést a hosszú bejegyzésért, nagyra értékelném véleményeteket.

Köszönettel: Shepherd

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.12.11. 09:36:55

Szia!
szerintem pár alkalommal nézd meg a nyugalmi pulzusod reggel ébredés után és az alapján számíts egy átlagértéket. Az életkorból számított max pulzus közelítő értékű egyénenként lehet jelentős eltérés. A 190 pulzus lehet inkább a reális mint a 180. Szerintem ezek alapján számíts. van itt még egy ilyen számolós. szintén kér min, max értéket. De úgy tudom polar órák is csinálnak tartománybeállítást, a Garminok biztos.
www.edzesonline.hu/kalkulatorok/&calc=1

tvjudit 2008.12.11. 10:08:17

rroka
Az nem baj, ha az ember dohányzik. Mindenkinek magánügye. De az már inkább zavaró, ha egy - mondjuk - sportos jellegű eseményen, amely ráadásul a természetben zajlik az egyik szervező rádfüstöl. Az olyan fura.
Történetesen ott voltam én is és jó mélyen letüdőztem a dohányfüstöt, miközben a mögöttem lévő emelkedőtől még enyhén oxigénhiányos állapotban, zihálva megálltam az asztal előtt. Nem is igazán volt kedvem nótázni a Mikulásnak.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.12.11. 10:41:10

Sárban, csúszós helyen futás vs. gyaloglás téma:
Ezaz! Pont ugyanez a véleményem mint amit leírtál. Futás közben jobban lehet gazdálkodni a lendülettel, át lehet szökkenni a kritikus pocsolyák fölött, ki lehet ugrani fél lábbal oldalra egy lépés erejéig, de akár fel is lehet futni olyan rövid meredélyeken ahol lépésben biztos visszacsúsznék. Lefelé dettó. Az igazán nagy dagonya persze már nem szórakoztató ahol meg kell feszíteni a lábfejet hogy egyáltalán rajta maradjon a lábamon a cipő.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.11. 10:50:27

@judit15, igen ez a rádfüstölés elég taplóság, de már elve a szervezők miért kérték fel, vagy miért nem mondták neki, hogy ne a képükbe krampikám.
egyébként a te hozzáállásod meglepően liberális. :) a füstölgők köszönik!

2008.12.11. 12:14:45

Lehet, hogy csak átérezte a krampuszi szerepet és teljes odaadással játszotta. Sőt lehet, hogy óriási kínokat viselt, csakhogy megfeleljen a nehéz feladatnak, különben ő sem dohányzik.

Na jó, én is utálom a cigifüstöt, ha futok, ha nem.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.11. 14:27:19

A mikulás meg úgy áll, mintha egy feles pálinkát akarna éppen magába dönteni. :)))

Shepherd_68 2008.12.11. 15:07:02

Köszi Szasza!
Megnéztem a linket, hasonló mint a korábbi. Ezek az intenzitás értékek valószínüleg közelebb állnak a nekem ideálishoz, ezek szerint fogok edzeni.
A Polár is csinál tartománybeállítást, de rendszeresen alá pozicionál mint amit én kényelmesnek és vállalhatónak gondolok. Hát ennyit a papírformáról.
Mondják mások, hogy fél- egy év után méricskézzem, akkorra csökkenni fog a nyugalmi is az edzettségtől. Kiváncsi leszek. Persze mások szerint meg genetika, van akinek alacsonyabb van akinek magasabb.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.11. 16:12:19

voltak itt életveszélyes tippek max pulzus mérésére, kb olyan szinten, mintha úgy mérnénk le mennyi vére van vkinek, h vágja fel az ereit, ha kezd szédülni mérje le mennyi folyt ki és szorozza meg kettővel, ennyi az összes...
a 220-életkorban az a jó, h minden sportoló embernek alulszámol, így nem hal meg edzésen :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.11. 18:05:06

Dolgoztam egy cégnél, ahol EKG-t fejlesztettünk és sokszor volt rajtam munka közben, hogy legyen mérési adatunk. Akkor 50-51 volt a percenkénti pulzusom. A munkatársaknak kiesett a szeme. Aztán szóltam, hogy rendszeresen futok. Vérszemet kaptak, a terheléses EKG-t is velem tesztelték. Én meg örültem, mert aznap már nem kellett menni futni. Volt olyan protokol, ahol a futószalag dőlésszögét emelték öt percenként, a szalag 14 km/h-val ment. Na, az szép volt, éppen akkor lett vége a tesztnek, amikor össze akartam esni. Legalább van jónéhány felvétel rólam a 20-as éveim közepéből. :)))

bodlac 2008.12.11. 20:16:19

Szerintem ez a pulzusmérés ilyen formában, magyarul becsült HRmax-szal, becsült zónákkal (ugye senki nem gondolja komolyan, hogy pont tízzel kereken osztható százalékérték után jön a gonosz tejsav) semmivel sem jobb, mint a klasszikus "fuss úgy, hogy képes legyél közben beszélgetni" módszer. Bár valójában még az sem szükséges, lehet érezni mikor oxigénadósságot halmozol fel. A másik dolog pedig, hogy szerintem a HRmax mérés veszélyességét eltúlzottan látjátok. Nem arról van szó hogy ekkor a szívizom annyira terhelt, hogy mindjárt szétszakad, vagy hogy ekkor már akkora a nyomás, hogy utána szétrobbana a szíved mint Kenny McCormik mellében a sültburgonya, hanem hogy ez a maximum frekvencia, amit a szíved ingerület gerjesztő központjai elő tudnak állítani. Az persze igaz, hogy minden gépnél nagyobb az elromlás veszélye használat közben (a szíved esetében 7-szer, lásd: jama.ama-assn.org/cgi/content/abstract/247/18/2535). És mivel nem vagyok kardiológus, ne fogadjátok meg a tanácsaimat.

bodlac 2008.12.11. 20:21:50

Még annyit hozzáteszek, hogy a belinkelt cikk adatai alapján Rhode Island-en ez a 7-szeresére megnövekedett kockázat futás közben 1 infarktust eredményezett 396000 emberóránként, ez durván 45 év folyamatos futás, alvás nélkül. Csak hogy nagyságrendileg elhelyezzem a kockázatot. Persze aki szívbeteg, az más kérdés, fontolja meg erőlteti-e a dolgot.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2008.12.11. 20:23:17

@Shepherd_68:
A 220-életkor egy becslés, amit mértél az pedig a valóság. A továbbiakban 190 a max. pulzusod. Ahogy írtad a következő reggel kevés izomlázat éreztél, ezért ez nem volt ideális állapot a nyugalmi pulzus mérésére. Mérd meg többször, valószínűleg kevesebb lesz, ahogy írtad kb. 50-55/min között várható. Az én paramétereim hasonlóak a tieidhez (37 év, kocafutó, 54 és 190/min), én a 152-156/min átlagpulzust érzem kényelmesnek hosszútávon. Ha eleged van az egymásnak ellentmondó táblázatokból csinálj egy tesztet: fuss alkalmanként kb. 5-10 km-t különböző pulzusszámokat tartva (pl. 150-155-160, stb... amíg megy). Amelyik után már izomlázat érzel, ott lesz az anaerob küszöb. Becslésem szerint ez Nálad kb. 170-175/min tempónál lesz. Ennél gyorsabban nem kell futni. Tapasztalni fogod, hogy a "csinálok is valamit" érzéshez tartozó alsó pulzusérték kb. 135/min körül lesz. A 135-175 közötti tartományt felosztod 3 egyenlő részre, akkor megkapod az aerob 1 és 2, ill. aerob intenzív zóna értékeit. Ezekben fuss. (Ld. Ras kolléga írásait).
Jó edzést!

boibo 2008.12.12. 07:20:08

@ Ivan Grasso
Köszönöm! Végre egy számítási mód, amit még én is el tudok fogadni! Nagy szó! :-)))

Matfu 2008.12.12. 07:34:16

Én ezt zúzom vagy 3 éve terepen:

www.runnersworld.co.uk/news/article.asp?UAN=804

Ha jól sejtem, a tied elődje. Még bírja!

Shepherd_68 2008.12.12. 08:31:02

Ivan Grasso és kedves többiek!
Köszönöm a tanácsokat, tisztább a kép.

"én a 152-156/min átlagpulzust érzem kényelmesnek hosszútávon"

Abszolut így érzem én is, eddig nem mertem folyamatosan ezen az értéken tartani, ezért kicsit "aluledzettem". Tegnap már így futottam és kitűnöen érzem magam. Utánaolvasok a három aerob zonának Ras-nál. Köszi

FutoBolond 2008.12.12. 11:46:51

bodlac, a szivas az, hogy eleg sok ember el szivproblemaval, ami csak huszon-harminc eves koraban derul ki, akkor jon elo.

idealis helye ennek az orvosi rendelo, es nem mondjuk egy isten hata mogotti hegy, ahol az ember egyedul kierletezget.

akkor mar inkabb szex kozben kapj infartktust :)
apropo, regen valahol valami futasedzoi konyvben olvastam, hogy ott az edzesi adagokba beszamoltak a szexet is, 1600m kozepintenziv futaskent irtak jova menetenkent :) mondjuk elkepzelem, ahogy reggel ezt is bestatisztikazzak a versenyre keszuloknel... :)

ThufirHawat 2008.12.12. 14:58:25

Jó a telótokja a Mikulásnak. Autentikus.
:o))

Lockna 2008.12.13. 15:28:10

Közben rájöttem, hogy Dr. House-t két dolog miatt irigylem. A motorja és a Nike cipői miatt :) .

manor 2008.12.13. 21:53:08

szasza:
pár napja ígérted, hogy lesz poszt a terheléses vizsgálatokról. Ez mikorra várható?:) Én most nagyon rá vagyok állva a témára, jó lenne egy kis gyakorlati info.
Persze nem sürgetlek, legyen megírva tisztességesen!:)

bodlac 2008.12.15. 16:57:48

FutoBolond: Ebben teljesen igazad van, aki nem vizsgáltatja ki magát előtte, annál tényleg terhelésnél fog kiderülni, hogy gyenge a szive. A szexes dolog azért csak véncsontokkal szokott bekovetkezni, nem? A filmekben mindig úgy van. :)
De hogy optimistán zárjam soraimat: csak a vallásos rossz embereknek kell félnie a haláltól. A nem vallásosakkal ugyan úgy lesz, mint mielőtt megszülettek. A vallásos jó emberek meg végre oda kerülnek, ahova mindig is akartak, nem? Konklúzió: aki emiatt izgul, az csak rossz ember lehet. ;)

boibo 2008.12.15. 20:53:31

@ bodlac :-)))

Avagy:
ha már rossz ember vagy, legalább vallásos ne légy! (973. parancsolat)

bodlac 2008.12.16. 05:04:58

Igen, ez a helyes hozzáállás. :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.16. 07:55:03

egyszer össze fogom gyűjteni, hogy milyen posztcímekből hova jutottak el a kommentek. :DDD
Bakonyi Miki, avagy cipőteszt a sárban -> ha már rossz ember vagy, legalább vallásos ne légy
:DDD

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása