Kutyafóbia (első rész)

2009.01.30. 18:08 Winkler Róbert

Félni a kutyáktól teljesen normális. Ott van például a négy szemfog, kifejezetten élő hús marcangolására. A kutya ragadozó, a menekülő préda látványa pedig épp a ragadozó ösztönt válthatja ki belőle. Hogy mi, a futó lehetünk a préda, szörnyű pech.

A kóbor kutya eleve  elvadult műfaj, gondolhatnánk, de a kóbor kutya az emberi civilizációban (máshol értelmezhetetlen is egy kóbor kutya), szóval egy kóbor kutya státusza egy városban közelebb áll a zsákmányállathoz, mint a ragadózóéhoz. A kóbor kutya fél az embertől. Nem emlékszem, hogy valaha láttam volna az emberrel szemben támadóan fellépő kóbor kutyát – épp az velük a baj, hogy igen nehéz őket megsimogatni, még ennivalóval se könnyen csalogathatók kézközelbe. Egy sintérnek se akármilyen meló befogni egy kóbor kutyát, mert bár a kóbor kutya élete értelme az volna, hogy egy ember mellé csatlakozhasson, és házi kutyaként ismét a társadalom tagja legyen, annyira félnek már az embertől, hogy ez igen nehezen fog menni.

Kóbor kutya tehát NEM fog minket megtámadni. Ha mégis, vagy ha úgy gondoljuk, hogy támadó szándékai vannak, esetleg ha egyszerűen idegesít minket, hogy mit bámul a képünkbe, és azt szeretnénk, ha jobban félne tőlünk, mint mi őtőle, akkor lehajolunk egy kőért. Évezredes mozdulat, a kutyák már a genetikai memóriájukból is ismerik, a kóbor kutyáknak pedig garantáltan van ilyen tapasztalatuk. Szóval lehajolunk: kő igazából nem is kell.

Aztán vannak még az átmenetileg gazda nélküli, nemrég elkóborolt kutyák. Faluhelyen valahogy a kultúra része, hogy a kutyák össze-vissza grasszálnak, rést találnak a kerítésen, és – főleg a párzási időszakban – nagyokat szocializálnak. Egy falusi kutyának már lehet nagy öröm egy-egy futó megpillantása, egy kis támadásos műbalhé. Statisztikailag persze nagyon valószínűtlen, hogy meg is harapjon minket egy ilyen kutya: a regisztrált kutyaharapások 98-99 százaléka a kutya territóriumán belül történik. Lakás, kert, plusz a kerítésen belülre dugott kezek. Az illegális eltávozáson lévő kutyák nem emberre vadásznak, hanem más kutyák társaságát keresik, ugyanakkor a kőért lehajoló mozdulatot általában ők is ismerik. Viszont ők nem olyan lelki roncsok, mint a kóbor kutyák, tehát nem félnek az embertől. Meg is támadnak embert, persze inkább műbalhé-jelleggel, szinte kizárólag beteg rénszarvasra emlékeztető mozgással tántorgó részegeket. Szóval az önkényes kóborok valóban jelenthetnek veszélyt. Én ha ilyen helyen futnék, lenne nálam gázspray - aligha létezik military shop, ahol ne árulnának ilyet pult alól. Persze nem fújkálnám össze-vissza a kutyákat, épp elég egy kósza pöff a földre. Ne vakítsunk meg pánikrohamon alapuló félreértésből egy kutyát se, így is hamarosan a környéken rettegett bűzösborz válik belőlünk.

Gyakran futok lepukkant, elhagyatott részeken, ahol boldogan üvöltenek rám unatkozó, bozontos őrkutyák. Meg tudom érteni őket, hogy ugatnak. Zenét mégse hallgathatnak, tévéjük nincs, valamivel agyon kell ütniük az időt. És ha egy kutya futás közben a kerítésnek ugorva acsarkodik rám, nem veszem személyes sértésnek, inkább üdvözlésnek, amit ennek megfelelően viszonzok.

Lássunk néhány példamondatot:

-Szia, mutyika, mi a pálya? Hideg van? Jól van, akkor szaladgálj!
-Hű, barátom, ez a gyönyörű bundát már nevezem!
-Hogy vagy, Burkuska, nehéz a szolgálat? Most nem tudok veled beszélgetni, de még elfutok a Baumaxig, és egy húsz perc múlva itt vagyok, addig bújj be szépen a házadba, meg ne fázz itt nekem!

A lényeg a kedves hanghordozás, és hogy ne szegje kedvünk a továbbra is ádázul acsarkodó kutya. Kicsit dadaista helyzet, egyfelől a gügyögés, másfelől a drótnak koppanó szemfogak, de épp ez benne az ellenállhatatlanul vicces. Ráadásul ha Jézus, de főleg szent Pál az első ellenséges megnyilvánulások hatására abbahagyta volna a térítést, ma nem létezne kereszténység. Tehát hinteni kell a magot, hiszen attól, hogy kedvesen szólunk egy szegény, unatkozó, elhagyatott kutyához, nekünk is jobb lesz a napunk, másfelől sose lehet tudni, mikor esik szét a kerítés. Márpedig ha ilyesmi bekövetkezne, és a kutya kint állna a nyílt utcán, mi megint csak fesztelenül üdvözöljük, ő pedig ha nem is lesz a janicsárunk, de kellemes emlékként kezel. Az ilyen utcára szabadult, korábban kerítés mögött acsarkodó kutyák amúgy se nagyon akarják elpusztítani a világot; elég kevés a különbség kutyák és emberek között.

107 komment

Címkék: hétköznapok kutyák gázspray

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr72912856

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fodras 2009.01.30. 21:54:06

@nunzsu: Ilyenkor az a teendő, hogy megállsz! Nem mozogsz és megvárod amíg a gazda megfogja a kutyáját. Esetleg, ha nem tudná, hogy mi a dolga, akkor megkéred rá, hogy fogja meg és már mehetsz is tovább.

Egyébként engedelmével kiegészíteném Winkler úr listáját: Hiányos, nem létező kerítés esetén bizonyos ebek hajlamosak a közterületet is saját territóriumuknak tekinteni. Na, ilyenkor már kissé melegebb a pite. Például a Hármashatár hegyen többször is találkoztam velük - mondjuk olyankor még a velem lévő vizslám jelenlétét nehezményezték, de tény, hogy a kutya területét érdemes tiszteletben tartani.

grafitember 2009.01.30. 21:58:00

Az a legjobb, amikor futsz a temetőnél. Szemben jön mutter, a lába mellett egy hátpáncélos csivava. Steppelt melegítő páncél van rajta, a kutya össztömege 34 deka. Ő remeg. Te futsz. Mutter nem kombinál, és már késő is. A kutya ráharap a jobb bokádra. Mivel 34 deka, és a harapása is legfeljebb kellemetlen, (mint amikor a leggingsen befordul a cipzár), nem feszélyezed magad, futsz tovább, bokádon a kutyával. (Hátha "leakad" gondolod magadban.) Mutter közben ordít, hogy "Fifi! Fifi! Gyere ide azonnal!" Persze nem történik semmi.
Aztán a csúcspont, amikor a legközelebbi kerítésnél "lehorzsolod" a bokádról a kutyát, majd 20 percen keresztül nyugtatgatod a Muttert, hogy nem kell az oltási könyv, például egy kis Neogranormon és délutánra a helye sem látszik a harapásnak. Nyugodjon meg, semmi az egész. Persze a stoppert elfelejtetted megállítani, szóval az aznapi futásodat is faszba-picsába, de elfelejtheted. Így.

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.01.30. 22:03:52

nekem mindig bejött akár gyalog, akár bringával, ha az agresszíven közeledő kutyával szembe fordulva megálltam, lassítottam. akkor persze hárálni szoktak, már nem olyan nagy a pofájuk.
én világéletemben imádtam őket, hozzájuk szóltam, ha őrülten rohant felém, megvártam, h odaérjen... és SOHASEM haraptak még meg.
ha valaki figyel rájuk, és ebből adódóan ismeri a testbeszéüket, teljesen kezelni lehet őket, pedig én is félek némelyiktől.

éljenek a kutyák!

verthed 2009.01.30. 22:05:44

@grafitember:DDDD, de amatőr vagy! ha a kutya rádakad, első dolgod legyen a stoppert megállítani, Fifikét ráérsz utána is lesöpörnöd magadról.:)))

mooncat · http://rajzoltam.blog.hu 2009.01.30. 22:06:28

@grafitember: ez nagyon jó! :D
esetleg egy napirajzot belőle?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.30. 22:14:21

A kőért lehajolás vagy bejön, vagy nem (általában igen, de nem 100%). Ha megállsz és folyamatos a szemkontaktus, akkor elég jó eséllyel megúszod. Persze kettővel-hárommal nehezebb, akkor arra kell figyelni, hogy ne kerülhessen mögéd egyik sem (pl. kerítés mellett kell araszolni). Szép lassú mozgással, türelmesen le lehet őket rázni. Az sem árt, ha van valami a kezedben (táska, bot), de ne hadonássz vele, csak tartsd magad elé. Sajnos általános recept nincs, mert ahány kutya, annyi féle és ennyi féle szituáció. Amit kerülni kell: futás, hátat fordítás, kar magad elé emelése (mert ha kiképezték, akkor arra lecsibészel). Kb, ennyi. Meg állítólag szagról megérzik, ha fél az ember, dehát ez ellen elég nehéz védekezni, ha tényleg fél.

papamaci1 2009.01.30. 22:38:42

Sétabotot nem hordok magamnál (pedig nem rossz ötlet) de az első kutyatámadásról szóló híradások óta mindig van nálam egy jó kis összecsukható KÉS. Sajnos a 20cm- es konyhakés viselése illegális, de éjszaka , egyedül biztonságérzetet adna..... Nem csak kutyák, trollok, orkok ellen is...

kernelpanic 2009.01.30. 22:42:47

hat en nem tudom gyerekek. en nem szeretem a kutyakat, viszont pont mostanaban adnam futasra a fejem (csak varom hogy jobb ido legyen). ha egy nagyobb kutya van egy jardan gazda nelkul, en rossz pillanataimban hajlamos vagyok atmenni a masik jardara.. kiskoromban kepen nyalt egy nagy kutya "szeretetbol", csak az volt a baj, hogy akkor magasabb volt mint en, lehettem vagy ket eves. azota van ez igy, picit ciki is. olyan helyet kell majd keresnem a varosban, amerre keves a kutya ha futni megyek..

Dzsó Bendzsó 2009.01.30. 23:02:45

Engem eddig három kutya harapott meg rövid 30 évem alatt. Pedig nem vagyok futó és nem is igen szoktam.
1. alkalom: kaszásdűlőn rendszeresen látott és az alacsony kerítésen átugró németjuhász rontott nekem békés sétám közben. Eredmény: harapások a lábszáramon.
2. Kolosi téren buszra igyekeztem és egy kapualjból támadt rám egy kóbor németjuhász keverék. Eredmény: veszettség elleni oltás, leszabott nadrág, 1 varrot seb.
3. Tanyasi kis faluban üldözött először pár kutya, majd egy kivált és az támadott meg de olyan kis korcs volt, hogy pár rúgással elintéztem és csak egy kék folt maradt a harapásától a vádlimon.

Ezen kívül két havonta lépek kutyasz@rba.

Szóval gyűlölöm a kutyákat, de főképp a gazdáikat. Ezt az elméletet pedig, hogy kóborkutya nem támad - cáfoltnak tekintem.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.30. 23:05:21

@papamaci1:
Kés meg mi a francnak? Az maximum rosszembereknek visszatartó erő, a kutyák nem ismerik. A kés ölésre/sebesítésre való, nem önvédelemre (ember-ember szituációban elrettentő eszközként igen (ha ki is nézik belőled, hogy tudod használni), de ismétlem, a kutyáknak csak ritkán jön le, hogy miről is van szó).

Ja, meg olvasgasd az állatvédelmi törvényt is... És azon se csodálkozz, ha közelharcban esetleg te leszel a lassabb, és a kést fogó kezed esetleg csuklóból szétmarcangoltatik.

kinney 2009.01.30. 23:22:15

szembenézni vele, és határozottan, magabiztosan és támadó stílusban fellépni ellene. ettől minden kutya óvatossá válik.

egyszer erdélyben másodmagammal felmentünk a hegyre a juhászokhoz. először a 8-10 félvad acsarkodó juhászkutya vett észre minket. ezek területvédők, medve és farkas ellen védik a nyájat. szempillantás alatt körbevettek minket, mi a hátunkat egymásnak vetettük, és folyamatosan szemmel tartottuk a dögöket. kezünkben egy-egy vastag mogyorófa husáng, de a lényeg az volt, hogy minél mozdulatlanabbak maradjunk, de közben tekintetünkkel és egész testbeszédünkkel jelezzük, hogy látjuk őket és nem félünk tőlük. mikor egyik másik megpróbált támadni, kicsit belengettük a husángot. vagy 2 méterre körözek körülöttünk, folyamatosan ugattak, acsarkodtak, de nem estek nekünk. kibekkeltük, míg egy juhász odaért és lenyugtatta őket, de életemben nem féltem még így. igaz, azóta kicsit kevésbé jövök izgalomba egy sima kóbor kutyától...

oncogito 2009.01.30. 23:28:43

@dark future: A szemkontaktust soha!!!
A merev szembenézés támadás kiprovokálását jelenti.
Teljesen másként kell viselkedni egyetlen kutya esetén és megint teljesen másként, ha többen vannak.
Az előbbi esetben szinte bármi bejön, amivel a kutya szimpátiáját el lehet nyerni.
Azonban ha többen vannak, a lassu visszavonulás a lehető legjobb és egytelen megoldás.

kekut 2009.01.30. 23:30:38

Futás közben eddig szerencsére kevés rossz élményem volt kutyákkal (meg kell válogatni a futás helyét...), de annál több túrák során.
Egyik alkalommal egy lovarda mellett haladunk el, és a nyitott kapun át kirontott 4 (!) komondor(!), akik ugyancsak az őrzendő területnek tekintették még az utat is. Befostunk rendesen (ráadásul velünk volt a saját kutyánk is, az még jobban idegesítette őket). Feléjük fordulva hátrálva távolodtunk igen sietősen, miközben folyamatosan kőért hajolást mutattunk, és persze hajigáltunk is ha épp akadt a kezünk ügyébe kő. Nem jöttek 10 méternél közelebb, aztán látva, hogy távolodunk, hamar meg is álltak.
Szóval ez a kődobálás vagy csak a hajolgatás nagyon működik, tudom ajánlani.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.30. 23:48:44

@kinney:

Ja ja.
Ha nem is támadólag (néha az sem jön be), de mindenféleképp határozottan. És mindig szemkontaktusban! Az a jó, ha egy 2-3 méteres körön kívül tudjuk tartani őket, ha közelebb kerülnek, egy villanás alatt tudnak harapni.

És elfutni semmi esetre sem, ahhoz Carl Lewis is kevés lenne.

tcom 2009.01.30. 23:48:48

A kutyákhoz hasonlóan szomorú látványt nyújtanak az autóból kidobott kis cicák, kutyák. Én a kerékpározás megszállottja vagyok. Volt már hogy kidobott kiscicát elvittem magammal a legközelebbi faluig. Ott addig kerestem neki gazdát, amig tizenéves gyerekek elvitték haza. A fiatal állatok teljesesen védtelenek. Esélytelenek. Jellemző az emberekre, hogy sajnálják a kidobott pénzt az elaltatásra, hiszen jól jön az még a kocsmában, vagy bagóra. Szánalmasak vagyunk.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.30. 23:55:58

@oncogito:

Nem merev szembenézés, inkább szemmel tartás. Több kutya esetén ugyebár más nem is működhetne. Érezze, hogy figyeljük, és semmi esetre ne engedjük magunk mögé kerülni. A lehajolás, kőfelvevés is majdnem mindig nyerő.

A fentiek eddig nekem beváltak, és (amint baráti társaságban ez számomra kiderült) másnak is. Kopogjam le, még nem harapott meg kutya, pedig egy-két éles szitu volt már.

Valaki olvasott még olyanról is, hogy széttárt karokkal, kissé meggörnyedve kell ugrálni, mert ez valami ősi ragadozó ellenségüket juttatja az eszükbe és elmenekülnek, de ebben nem igazán hiszek :-).

beavereater [AT] 2009.01.30. 23:56:36

@dark future: nos, akkor mint egykori hivatásos katonatiszt, elmesélem neked, mint mondott a kiképző az első foglalkozáson, amikor elkezdtünk ismerkedni a késsel: a kés kurva veszélyes fegyver, még képzetlen ember kezében is, ugyanis valakitől - akár képzetlen embertől is - úgy elvenni a kést, hogy te ne sérülj meg, komoly előképzettséget és nagy gyakorlatot igényel.

Régebben - még katona koromban - sokat futottam én is. Az akkori mérlegem kettő darab kutya volt, akik az utat (szántóföldek között) a területüknek tekintették. Az AK-szurony meggyőzte őket arról, hogy nem kellett volna szívózni velem. Az első teteme napokig ott rohadt, a másik másnapra elmászott valahova.
Amióta nem futok rendszeresen, csak egy kis egykezes van nálam (nekem az is elég :D), többször előfordult, hogy séta (jó párszor a gyerekemmel kézenfogva) közben ugatva-morogva csattogott felénk/felém a kutya. Ilyenkor elég volt csak elővenni és comb mellett kinyitni a kést (1.5 mp), a gazdik - ha ott voltak - azonnal abbahagyták a "nem bánt a kutyus"-ozást és ezerrel hívták vissza a neveletlen rühes dögöket. Ha nem voltak, akkor sem volt gond, csak egyszer kellett használni, a kutya vérző pofával kotródott el. Az állatvédelmi törvényt meg nagyjából leszarom. Az én és hozzátartozóim életének és testi épségének védelme előrébb való.

bikila 2009.01.30. 23:59:13

@oncogito:

Szerintem egyáltalán nem gond a szemkontaktus - persze, ha határozottan lépesz fel. A futó útvonalaimon már párszor próbálkoztak kutyák, de eddig az mindig bejött, hogy ahogy próbált támadni, egyből szembefordulok belenézek a szemébe és, ha nem hőköl vissza, abban a pillanatban neki is megyek. Még egy sem várta meg, hogy odaérjek.
Azt hozzá kell tennem, hogy harci kutyákkal még nem volt dolgom, de lehet, hogy ott semmilyen "békés" megoldás nincs.
Amúgy a köves megoldás is bevált, tapasztalatból mondom.

bikila 2009.01.31. 00:01:04

Ja azt kihagytam, ha nekimegyek a kutyának, szét szoktam tárni a kezem és néha rá is ordítok... Hülyén néz ki de jobb mint egy harapás :)

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.31. 00:06:03

@beavereater:

Bizonyára ez is egy megoldás (főleg ha bánni is tudsz a szerszámmal), de én alapvetően konfliktuskerülő, állatszerető és pacifista vagyok, és ha ez is működik, akkor miért is lennék agresszív?

Nem hiszem, hogy a kutyák (egészen kis százaléktól eltekintve) harapási (és főként nem ölési) szándékkal jönnek oda hozzád.

(Bár lehet, hogy a teféle alakokhoz igen :-) Bocs.)

beavereater [AT] 2009.01.31. 00:15:36

@dark future: nem kicsit tudok bánni a késsel.
Ha figyeltél, az írtam, hogy "ugatva-morogva" közeledő kutyákra ugrok. Ha egy láthatóan kevéssé jólnevelt kajla nagy dög jön lógó nyelvvel, farokcsóválva ismerkedni a gyerekkel, akkor először csak a kutya és a gyerek közé lépek, és keresem a gazdát. Ha nincs gazdi, nincs haverkodás a kutyával sem, ezt tanítottam meg a kislányomnak is. Ha van gazdi, akkor megkérdezzük, hogy mi a helyzet.

A kutya ha betámad is, tényleg ritkán akar ölni, azonban ez engem nem vigasztal/érdekel. Nem szívesen tenném ki a kislányomat még egy harapásnak sem, pláne hogy utána a veszettség elleni injekció egyáltalán nem kellemes dolog.

A kutyákat egyébként a látszat ellenére nem utálom, annak idején (szintén katonakoromban) sokat voltam csibész, amikor nem egyszerű dolgokra képeztek ki kutyákat és fontos volt, hogy ne ismerős ember legyen a csibész. Ebből kifolyólag nem szarom össze magam menetből, ha nekem jön egy kutya. (Annak idején pedig volt rá példa, mikor a németjuhász letépte a sisakomról a plexit... :D)

A konfliktust meg alapból kerülni kell, de ha nem lehet elkerülni, akkor te legyél az, aki a végén állva hagyja el a küzdőteret.

beavereater [AT] 2009.01.31. 00:21:19

Ja, és mielőtt mindenki késsel a zsebében kezd el futkározni, leszögezném, hogy - pláne képzetlenek számára - a késnél azért sokkal egyszerűbb akár egy bot, illetve ami még a pacifistáknak is maximálisan megfelel: a kutyasíp.
Na, attól aztán még több kutya is megfutamodik.

yenoee 2009.01.31. 00:22:18

Hello.

Néhány apróság:
1. A kutya általában akkor támadhat nyílt területen, ha nyeregben érzi magát. A futást veheti menekülésnek is, egy kis könnyű sikerélmény pedig vonzó lehet számára. Na, ezért képesek megkergetni akár a csuklós Ikarust is, igyekezvén belecsípni a forgó kerekekbe.

2. Két kutya már falka! Ha esetleg így vesznek a fejükbe valamit, az sokkal veszélyesebb lehet. Pl. túlerőben, nyeregben érzik magukat.

3. Kutya szemébe NEM NÉZÜNK. Az felhívás támadásra.

4. Nem menekülünk, nem támadjuk meg, valamint ezekre utaló módon sem viselkedünk. A megtámadott állat védekezni fog, például megelőző jelleggel elkap belőlünk egy-egy kiálló, vagy lágyabb alkatrészt.

5. Konrad Lorenz írja igen érzékletesen valahol, hogy van a kutyáknak egy olyan megoldása nyílt területen való találkozás esetén, amit az ember így fejezne ki szavakkal: tudom hogy én vagyok a gyengébb, de ha megtámadsz, nem fogom könnyen adni a bőröm! Ez megállást, szembefordulást, határozott fellépést, lassú, de legalábbis nyugodt mozdulatokat, és az állat(ok) folyamatos szemmel tartását (nem szemezést! az fenyeget!) jelent. A kőért csak ez után érdemes hajolgatni, szerintem.

6. Pásztorkutyák, őrkutyák esetén igen kellemetlen élmény lehet a birtokuk(nak vélt területen) belül találkozni. De az ő feladatuk nem feltétlenül a betolakodó elpusztítása, megteszi a sakkban tartása is. Ilyenkor álldogál az ember, beszél, hangosan énekel segítségért, kinek mi tetszik. Szívás...

dshk 2009.01.31. 00:25:15

anyámat az elmúlt pár évben három darab póráz nélkül sétáltatott "nahát, eddig nem harapott meg senkit" típusú kutya harapta meg. Pedig nem is fut csak sétál.
Az állatvédelmi törvény a pofátlanság teteje, ha a kutyát bántod lecsuknak, ha a kutya bánt téged az következmény nélkül marad. Legalább a városok területének egyik felét kutyamentessé kellene tenni. Ahogy száz éve már más állatot se lehet tartani sűrűn lakott helyen.

Anak 2009.01.31. 00:26:00

Nem tudom az létező megoldás lehet-e, ha nem csendben szépeket mondva a kutyulinak próbálunk ráhatni, hanem pont ellenkezőleg. Hangosan kiáltozva, ordibálva esetleg hörögve? Tehát nagyobbnak, erősebbnek és egészségesebbnek tüntetni fel magunkat, mint amik vagyunk. Az állatvilágban sok zsákmányállat így próbálja meg kijátszani a rá vadászó ragadozót. Itt nem működhet ez?

beavereater [AT] 2009.01.31. 00:37:26

@dshk: ha a támadó kutyát bántod, nem csuknak le. Lásd az ölés önvédelemből. A kutyával szemben meg bőven meglesz az arányosság, ugyanis az átlagember számára a támadó kutya
a) halálos fenyegetés
b) a hirtelen ijedtségtől nem tudtad mérlegelni a helyzetet, ütötted amíg mozgott.

beavereater [AT] 2009.01.31. 00:40:47

@dshk: ja, és a kutyatámadás után nyugodtan lehet a gazdát kártérítésért perelni, kellene is ezerrel hogy megtanulják végre, közterületen kutyát pórázon, szájkosárral...

dshk 2009.01.31. 00:52:34

beavereater, igazad van, és szívesen is rászánnék jelentősebb összeget is kártérítési perre - ha tudnám ki volt az.

Inimma 2009.01.31. 00:53:47

@beavereater: Csak annyi pénzem lenne, ahányszor hallottam már: "ilyen kis kutyára nincs megfelelő méretű szájkosár". Hát szerintem akkor pedig ne vigye más emberek közelébe!

Cufil von Mir 2009.01.31. 01:06:05

Én ki merem jelenteni,hogy tartok a kutyáktól!

9 évesen ismerősék kuvasza kapta el a combomat+ utána ráment édesanyám bokájára (tudom területvédés stb.)
Azóta rühellem a kuvaszt.

Pár éve mentem este dolgozni,1 parkoló mellett haladtam éppen,amikor a semmiből megjelent 3 kóbor kutya.Felvették a háromszög alakzatot és már mentek rá a bokámra...nem fájt,de rendesen sokkot kaptam.Azóta,ha látok 1 kóbort megáll bennem az ütő...
Hogy lehet az ilyen eseteket elkerülni?

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.31. 01:07:14

@Inimma:

Az állattartás szabályairól a helyi önkormányzat rendelkezik. A rendelkezések eltérőek lehetnek, de általában a kistestű (40 cm-nél kisebb marmagasságú, 5kg alatti testsúlyú) kutyákra nem kötelező szájkosarat tenni. Mókás is lenne egy csivava szájkosárral...

Cufil von Mir 2009.01.31. 01:16:48

Ettől függetlenül még mindig jobban
gyűlölöm azokat, akik bántják az állatokat!
Végül is miattuk lesznek ilyenek nem?
Ált. iskolában az énektanár azt mondta,hogy
az ember a legértelmesebb állat.
Van benne valami...

dshk 2009.01.31. 01:27:44

@dark future: hasonló okos önkormányzati rendelet miatt NEM kell szájkosár Annácska vérebére. Mert túl kicsi a marmagassága.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.31. 01:31:31

@Cufil von Mir:

Hogy a legértelmesebb-e, azt kétlem, de hogy a legnagyobb állat, az szinte biztos.

A kóborkutyák nagy része is felelőtlen, meggondolatlan emberi magatartás miatt lett kóbor.

dark future · http://www.andocsek.hu 2009.01.31. 01:33:18

@dshk:

Nem tudom, hogy milyen Annácskáról van szó, de ez van a rendeletben (amit én ismerek, abban biztosan: www.ujbuda.hu/docs/rendelet_egyseges/allattartas_egysszerk_39-2003.doc)

totyatotya 2009.01.31. 02:11:33

en azt hiszem hogy az itt kommentelok jo reszenek hasznos lenne megismerkednie mondjuk egy golden retrieverrel. akar hosszu tavra is.

efzsé 2009.01.31. 04:47:56

@dshk:
én eltűnődnék anyukád helyében: mért pont őt és mást pedig nem? Akivel gyakran megesik, hogy megharapják, az provokál! Lehet, hogy nem tud róla, de ez biztos.
Utána kéne nézni - elvégre az utcára se lépünk úgy ki, hogy anyukánkat( gyerekünket) hagyjuk például csak úgy lelépegetnia járdáról, ugye?
Tehát elő egy könyvet a kutyákról,..vagy csak ebből a blogból szemelgess neki és mingyár nem lesz harapás.

LongJohnHolmes 2009.01.31. 05:26:40

Mindig is gondoltam, hogy a futás egy baromi unalmas sport, de hogy ilyeneken törik fejüket közben ez számomra új :)

Jó írás volt. Hajrá kutyááááák ! :)

Adok én is tanácsot, bár kicsit horrorisztikus. Ha egy, tehát csak egy! nagy testű kutya is megtámadja az embert és a harapást nem lehet elkerülni, akkor a bal alkart (jobb kezeseknél) kell felkínálni harapásra és a lehető legmélyebbre kell a szájába tolni, hogy ne tudja kitépni a húst a szemfogaival. Bár az állkapocs hátsó részén tud nagyobb erőt kifejteni, de neki is be kell állítani hozzá a pozíciót. Nos ezt nem szabad megvárni és ha elkapta, akkor azonnal a szemére, vagy az orrára támadni. Pl, az ujjunkat az orrába dugjuk, de nagyon. Mint ismert a kutya orra nagyon érzékeny. Hát erre is. (Pl sokszor az is elég, ha jól orrba vágunk egy kutyát) Ha nem tágít, akkor le kell teperni, nem szabad hagyni, hogy eltávolodjon és újra támadó pozícióba kerüljön. Legvégső esetben a kutya torkába kell dugni az öklünket ez a leghatékonyabb módszer. Ha ez sikerül, akkor a kutyának egész más problémája lesz, mint hogy bennünket egzecírozzon. Amíg ezen meg lesz lepődve (mert meg lesz!) addig az alsó állkapcsát a szemfogaknál erősen meg kell fogni, ott nem tud akkora erőt kifejteni ha harap is, ki sem tudja húzni a kezünkből az állkapcsát mert megakad a szemfogban. Ha elég erősek és persze elszántak vagyunk akkor szét tudjuk törni az kutya állkapcsát. Ezt azért lehet, mert ösztönösen tátja a száját, hogy megszabaduljon markoló kéztől. Ha nem tátaná, akkor nem lehetne. Hiszen több száz kilós a harapása, de mivel ki van tátva, onnan már nem tudja az erőkart visszaállítani. (Akinek van kutyája az otthon próbálhatja szegényen:) Én ezt olyan süldőkutyákkal szoktam eljátszani egyszer kétszer játék közben, mikor tanulják, hogy ki a falkavezér.) Természetesen ehhez férfierő kell, és nem kislányos stílusban kell a dologhoz hozzáállni. Ez harc a javából. Itt már nagyon nehéz eldönteni, hogy ha elengedjük a kutyák, akkor elszalad e vagy újra támadni fog, ugyanis nagyon nagy szarban érzi magát. Lesz szakadt ruha, vér és harapások meg egy döglött kutya. Szem előtt kell tartani, hogy szegény kutya nem macskaféle, így a lábai nem veszélyesek. Csak a szájára kell koncentrálni. Ugyanígy egy 40 kilós párduccal nem lehet elbánni.
Kisebb kutyákat kapuskirúgással lehet távol tartani, de azokat ne bántsuk, mert olyan jópofák, mikor mérgelődnek :)

torkosmaci 2009.01.31. 06:55:58

@amize: Kedves amize! Megértem a dühödet, de ne a kutyára haragudj! A gazdája tehet róla!

Guga 2009.01.31. 07:56:42

Orrbavágás nem mindig jön be. Egy elszabadult berni pásztorkutyának muszáj volt az orrába rúgnom teljes erőmből (üvöltve randalírozott, míg a síró gazdi megpróbálta a farkánál fogva visszatartani, körben 3-4 kiscsoportos óvodás + 1 másik kutya, amit már félig szarrá marcangolt) és a világon semmi nem történt. Ha rajta van az eben a feeding frenzy, tehetetlen vagy.

kispista4 2009.01.31. 08:56:27

Kutyát kizárólag pórázon, szájkosárral szabad sétáltatni. Törvény írja elő. A Budapesten "keletkező" napi 20 tonna megszáradt és szétporladt kutyaürüléket a gazdik is belélegzik. Ez vigasztal.

kispista4 2009.01.31. 09:01:56

@efzsé: tehát még a mami volt a hibás, h megharapták?! na ne, ugye csak provokálsz, kérlek, ugye? ennyire nem lehetsz öö elfogult

totyatotya 2009.01.31. 09:06:22

@kispista4: galambszarbol nagysagrendileg tobb keletkezik, csak mondom.

Chupa (törölt) 2009.01.31. 09:33:39

Városban sose volt gondom kutyákkal, de mióta vidékre költöztünk engem is többször támadtak meg séta közben. Sokat kutyáztam, és egy képzetlen kóbor kutya ellen (itt mind az, egyik gazda sem foglalkozik velük) szerintem a leghatásosabb ha nagy hangon óbégatva megindulsz felé széttárt karokkal.

Egyszer volt hogy falkában hárman jöttek, mind nagydarab rohadék egyértelműen támadtak (messziről kinéztek maguknak, vártak, majd 50 méterről nekem rohantak). Akkor a legnagyobbnak, feltehetően a falkavezérnek mentem neki. Ez megtorpant, láttam nyerőben vagyok, de aztán mégis nekemjött. Meg kellett rúgnom kétszer hogy meghátráljon. Ilyenkor nem számít hol, csak adj neki, én az oldalát tudtam megtalálni. Mivel elbizonytalanodott, a másik kettő nem támadott, és végül mind elhúztak. Utólag persze gatyát kellett cserélni, de tuti szétszedtek volna. Másnap ki is lőtték őket.

Z-o-g 2009.01.31. 12:01:59

- ez a kutyasíp ez mi is?

- és van valakinek tapasztalata az ultrahangos riasztóval?

- gázspré helyett valami legális spré nem jó?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.31. 12:14:58

Nálunk az erdőben minden kutyasétáltató szabadon engedi a kutyáját. Ennek nagyon örülök futás közben. Kellett már leszedni rólam kutyát. Egy ilyen alkalommal határoztam el, hogy egy machetát szíjazok a hátamra, azzal futok és ilyen esetekben a kellő pillanatban suhintok egyet, hogy a pórázra később se legyen szüksége a gazdának.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.01.31. 12:33:12

Hmmm.
Most három kutyám van,nem féltem az idegen kutyáktó,pedig találkoztam már pár ádázúl viselkedővel.Ha a kutya támad fél,ahogy a Winkler Róbert is írja ezek a jószágok megérzik a félelmet-próbálják hát legyőzni a mienkét.....
Imádom a kutyákat,talán jobban is mint az embereket a Zuramat kivéve(a macskákat is,az enyéim,ha terepre megyek,jönnek velem:DD ),futni velük a legjobb dolog amit szabadtéri sportolásként művelni lehet!
Mindenkinek jó kutyás vagy kutyátlan edzéseket kívánok!

beavereater [AT] 2009.01.31. 12:38:48

@Z-o-g: en.wikipedia.org/wiki/Dog_whistle

ultrahangos ennek az egyik változata

a gázspré legális, de ha környezetvédő vagy, a paprikaspré is megteszi

beavereater [AT] 2009.01.31. 12:39:59

@BGy: erről csak annyit, hogy szólni kell a helyi vadászoknak. Egyet-kettőt kilőnek, aztán majd leszoknak erről a gazdik. Az erdőben póráz nélkül csatangoló kutyát ugyanis a vadászok kilőhetik, még akkor is, ha épp csak "sétáltatják".

CsabaÚr 2009.01.31. 14:56:04

@Z-o-g: Én évek óta (a második érdemi kutyatámadás óta) ultrahangos riasztóval futok (a Margitszigeten vagy futópályán nem, de vidéken mindig!), több kutya megtámadt, és eddig mindig hatásos volt, leblokkolnak tőle. Az egyetlen probléma, hogy a mérete viszonylag nagy, de azért el lehet "cipelni".
Spuriban lehet kapni, hat-nyolc éve volt kb. 15ezer.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.31. 15:40:46

fú, nem gondoltam volna, h ilyen erős érzelmeket vált ki ez a kutya téma!
a csávó aki leszúrta a kutyát tök durva, biztos jó fej lehet emberként is... nem szeretnék vele találkozni egy szórakozóhelyen, mikor be van baszva és egy kis erőfitogtatása vágyik.
a másik aki meg gyűlöli a kutyákat és a gazdájukat is... sok más probléma is lehet a háttérben. így gyűlölni nem egészséges, fusson sokat, hosszúkat, aközben van esély, h kicsit helyre rázódik az ember belseje is.
azért jó, hogy a nagy többség türelmesen áll a dologhoz és nyitott az elriasztós módszerekre.
az viszont jó írás, hogy ha már megtámadott , harap az eb, akkor mit kell csinálni. nem hiszem h tudnám kivitelezni, de jó tudni.

engem egyszer benyugtatózva a saját nagykutyám is megharapott. toklász volt a lábában, muszáj volt beszedálni, h ki tudják szedni. amikor már nem mozdult megpróbáltam a grabancánál fogva arréb rakni, h a doki hozzáférjen, akkor azonnal felpattant és háromszor ráharapott a kezemre, amit így visszaemlékezve toltam bele a szájába ösztönből, nehogy tépni tudjon. azóta sincs semmi gond köztünk, ő nem emlékszik, én nem tartok haragot.
bár van aki szerint le kellett volna szúrnom, vagy a gazdájával egyetemben örökre gyűlölnöm...

kispista4 2009.01.31. 16:15:56

kutyák kilőve. menyország.

Chupa (törölt) 2009.01.31. 17:20:18

beavereater hál istennek ez nem így van, nem lőhetnek le a vadászok passzióból kutyákat, normál esetben csak akkor ha a vadat űzik, és a vadkár más módon nem hárítható el. Persze a kerületi főállatorvos rendeletére pl lehet, de azért szép lenne ha nem mehetnénk erdőbe nyugodtan.

verthed 2009.01.31. 17:33:08

Adott hsz. alapján simán meg lehet mondani, hogy kinek van kutyája és kinek nincs. :) Nekem nincs, de
1. tudom, hogy a gazdik szeretik a kutyájukat, ezért engedik, hogy szabadon rohangálhasson az erdőben, hiszen szegény nem lehet egész nap bezárva. Ez oké, el is fogadom, még akkor is, ha törvény szerint ezt nem tehetnék meg.
2. azt is el tudom képzelni, hogy a gazdik úgy gondolják, hogy ismerik a kutyájukat és egészen biztosak abban, hogy senkit nem bántanának soha.
Tehát értem, hogy a gazdik nem rosszindulatból vagy közömbösségből engedik szabadon rohangálni a kutyájukat, a kirándulók és a futók által is használt utakon, hanem azért, mert a fent említettek szerint gondolkodnak.
Az azonban szerintem elvárható lenne, hogy egy gazdi a másik ember nézőpontját is felvegye (ugyanúgy, ahogy én is fel tudom venni az övét), és el tudja képzelni, hogy az a kiránduló/futó, aki éppen közeledik felé, nem ismeri az ő kutyáját, nem tud róla semmit, lehet, hogy fél a kutyájától, ad abszurdum retteg a kutyájától és semmiképpen nem nyugtatja meg, hogy a gazdi odaveti, hogy “nem bánt”, mert esetleg az eddigi tapasztalatai pont az ellenkezőjét bizonyítják.
Ha egy gazdi képes ezt megtenni, akkor visszahívja a kutyáját és megfogja addig, amíg az szükséges.
Amerre én futok, sokan így tesznek, de mindig vannak olyanok, akik nem. Nekik szoktam szólni és a válaszaikból szűrtem le a fenti kis agymenésemet, azaz, hogy nem is értik, hogy mi a probléma, mert egyszerűen nem képesek mások fejével gondolkodni.

bodlac 2009.01.31. 18:45:10

Nekem egyszer volt egy harcművészeti szintű megoldásom, egy kisebb kutya ellenében. Mikor a bokám mellé ért ritmusból ki nem esve kicsit jobban kiemeltem a térdem és felülről fejbe rúgtam, az álla koppant a bitumenen. Ez után lemondott az üldözésről. Tapasztalatom szerint a kutyáknál az a lényeg, hogy nem szabad menekülni előlük, mert azzal véglegesen bekapcsolod a vadász ösztönüket. Ha elég nagy a kutya és tényleges veszélyforrásnak tűnik, le kell állni, átváltani sétára míg eltávolodik, végszükség esetén támadást tettetni (a már feljebb leírt medve formátumban).

Én magam is szoktam kutyával futni, de mindig, erdőben is pórázon tartom, egyrészt mert a többi embert nem feltétlenül boldogítja, hogy ENGEM nem bánt, másrészt ha embert nem is támad meg, a veszett rókakomákkal meg az ismeretlen eredetű dögökkel biztosan összeismerkedne, ha összehozná őket a sors.

dshk 2009.01.31. 21:31:41

@efzsé: "én eltűnődnék anyukád helyében: mért pont őt és mást pedig nem? "

Azért pont őt, mert túl sok más ember nincs aki éveken keresztül minden egyes nap gyalogol zöldterületen.

Vegyük elő kutyás könyvet? Ő vegyen elő, ne a gazdi? Amúgy volt kutyája. De tudom mi az amire gondolsz, csak nem mered kimondani. Azért ő, mert más lehetősége nincs arra, hogy gondoskodjon a biztonságáról. Azt ugyanis nyugodtan elfelejthetjük, hogy a gazdik önként valaha saját maguk veszik elő azt a kutyás könyvet, ne adj isten önkormányzati rendeletet és kulturált módon viselkednek. (Tisztelet a kivételnek. Mind a háromnak.)

Specialized 2009.01.31. 21:48:12

A kutyákokat nem komálom igy futás közben. Azt tapasztaltam hogy agresszivan kell fellépni, az segit.

Átvettem a polot, hááát a méretezés fura.....szóval aki cserélne az szóljon!
Nekem L es van és ezt cserélném M-re.

amugy a maiadagom egy 10es volt.
Holnap 12km lesz.
Ki hogy halad?

meszi 2009.01.31. 22:16:07

@amize:

a jó kurva anyádat te önimádó, magadat felsőbbrendűnek képzelő fasz!

belehaltál abba az icipici sérülésbe, te kis mimóza, anyád mikor pofon vágott azt is vakítottad volna legszívesebben mi? hogy basználak pofán egy szívlapáttal, mindjárt más szemmel néznéd a dolgokat

beavereater [AT] 2009.01.31. 22:31:33

@nunzsu: az írod "tudom, hogy a gazdik szeretik a kutyájukat, ezért engedik, hogy szabadon rohangálhasson az erdőben, hiszen szegény nem lehet egész nap bezárva. "

Szerintem meg hányjon szögesdrótot, aki lakásba bezárva egy kilósnál nagyobb kutyát tart. Ugyanis az nem állatbarát, hanem állatkínzó. Kutyát csak kertes házban szabad tartani. Aki ezt nem érti, azt szívesen látom egy bemutatóra, bemutaton neki, milyen a lakásban tartott vizsla egy napja: bezárom egy 2x2-es üres szobába, reggel és este kiviszem az erdőbe, ott futkározhat fél órát, elvégezheti az út mellett a kis és nagydolgát is.

A másik amit sokszor elfelejtenek a kocakutyások: a kutya falkaállat, a gazdi a falkavezér. Ha meg nem, akkor az nagy gáz. Ja, és a kutyával naponta foglalkozni is kellene (nem, amikor a gyerekkel kergetőznek, az nem a "foglalkozás"), valamint illene kiképeztetni is mondjuk alapszinten, legalább engedelmességre. Az sem árt, ha a gazdi a fizikumának és temperamentumának megfelelő kutyát választ.

Ezért is nincs kutyám: a kertem megvan hozzá, de időm már nem lenne, hogy elvigyem kiképzésre és naponta rendszeresen foglalkozzak vele. Akinek nincs kertje vagy elég ideje a falkavezérségre, az tartson macskát. Az elvan a lakásban, nem igényli annyira, hogy foglalkozzanak vele.

beavereater [AT] 2009.01.31. 22:34:05

@rrroka: ha rám gondoltál, élőben meglepően kellemes embernek találnál :)

Ha meg arra vagy kíváncsi, miért gyűlölheti valaki a kutyát és a gazdáikat, akkor ajánlom tanulmányozásra a "lakótelepi kutyás" c. állatfajt.

dshk 2009.02.01. 02:00:05

@meszi: a kisebb sérülés önmagában nem érdekes, az ijedtség már inkább és ahhoz hozzájön a gazdi arcátlansága, amikor még ő reklamál, hogy megharapott a kutyája. De leginkább az a gond, hogy a gazdik és kutyáik folyamatosan akadályoznak olyanban ami szived joga volna. Pl. csodálkozok hogy cikkíró barátságosan beszél a hörgő, vicsorgó kerítésnek ugró kutyákhoz. Nekem maximum a második ilyen esetben valahogy elmegy a kedvem a környéktől is. Az erdőben nagytestű kutyát sétáltató gazdi a halál. Nagyobb a kutya mint a gyerek, természetesen póráz, szájkosár nuku. Még ha meg is fogja, miért bízzak benne, egy ismeretlenben, hogy meg is tudja tartani a kutyáját?
Nagyon tetszik beavereater módszere, mert igazságos: a hülye gazdi és kutyája fenyeget, hát ő meg viszontfenyeget egy szép nagy késsel. Így kvittek. Csakhát ezek a kőkorszaki módszerek sose vezetnek jóra, és ezeknek elkerülésére fizetjük az államot. Az állatvédő törvény előtt a kutyatartást kellett volna igencsak alaposan megrendszabályozni. Persze ha mondjuk előírnák a kutyaiskolát, azt hiszem hirtelen huszadára csökkenne a magyarországi kutyapopuláció.

Guga 2009.02.01. 11:47:42

Az állatok közül a kutyák ölik meg a legtöbb embert kis hazánkban. Aki felelőtlenül sétáltat nagytestű kutyát, az potenci
lis gyilkos.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.02.01. 12:50:04

Kérdezném, hogy van e valakinek tapasztalata az ammónia oldatot tartalmazó gázspray-vel kapcsolatban. Elvileg kutyariasztásra alkalmas (egy kutya és egy ember van a rajta) és teljesen legális.
Soha nem használtam, de kutyák ellen vettem még jó régen (havertól, de bármelyik military shopban kapható). Ha valaki kutyás környéken fut esetleg felvehető a "fegyvertárba".
A magam részéről feladtam a harcot, inkább autózom 2x20 percet oda-vissza és a Margitszigeten futok, ott nincs kutyaveszély.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2009.02.01. 13:06:00

Egyébként beavereater kolléga (a "szuronyos":) nézetét osztom, az embernek meg kell tudnia védeni magát, és a szeretteit, ha nem kerülhető el, akár a legdurvább közelharc árán is, na de kinek van ehhez kedve! Anno amikor elkezdtem futni a környékünkön (Rákospalota "külső") néhány hét után én is a késbolt kirakatát nézegettem a Polus Centerben. Teljesen elhagyatott környéken futottam, ahol mindig voltak nagytestű kóbor kutyák 2-3 fős falkákban. Pár hét után úgy gondoltam, hogy ha a futás arról szól, hogy Ramboként szelem a kilómétereket és zenehallgatásról szó sem lehet, mert minden érzékemmel egy esetleges kutyatámadásra kell koncentrálnom, akkor már régen rossz. Inkább áttértem a Margitszigetre.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.01. 14:22:56

Nálam mindig van egy svájcibicska. Egy pillangókést meg akkor vettem, amikor egyszer a testvírek "kommunikáció felvételi szándéka" nem a szokványos protokoll szerint zajlott. Na, akkor és ott megfogadtam, hogy az első boltban veszek egyet. De évek óta nem hordom magammal, mert már nem járok arrafelé. Hű, jól elkanyarodtunk a futás ívétől. :)))) Én őzekkel is szoktam találkozni. Azok kedvesebbek, ja és gyorsabban futnak, mint én. :))) Nike-ban futnak?

cs (mi más) 2009.02.01. 17:46:00

Apropó, vaddisznó valakinek volt már?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.01. 18:22:09

@beavereater: nem ilyen válaszra számítottam enyhén provokatív kommentemmel, uh még az is lehet h tényleg. :)

@BGy: a kés szerintem nagyon veszélyes! azzal ha megszúrsz vkit, akkor komoly eséllyel sitten végezheted. ahogy beaver mondta, átlagembernek ütőfegyverben érdemes gondolkodnia.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.01. 18:24:24

@cs (mi más): csak sima házi koca, de abból kettő... :)

felician 2009.02.01. 19:54:29

@cs (mi más): nekem nem, de egy barátom tenyészti őket. élelmetes állatok, még kerítésen át is, ugyanakkor jópofák is. azért nem mennék be közéjük.

felician 2009.02.01. 19:55:11

félelmetes, úgyértem.

Asidotus 2009.02.01. 20:26:48

végigolvasva a kommenteket, nekem a legalapvetőbb ötlet hiányzik:
társaságban futni.
Most persze, lehet, hogy oltári nagy marhaságot írtam, mivel én nem futok, hanem túrázok. Elképzelni nem tudom, hogy egy-két, de akár három kutya is nekimegy két embernek.

bodlac 2009.02.01. 21:58:48

Hehe, az ugrott be, hogy: "Ha a kutya ugat, koncot kell neki dobni, akkor elhallgat." Azt hiszem a Bors című sorozatban volt. Vigyetek magatokkal koncot. :D

Ja igen, és tegnap én is találkoztam öt őzzel. Meg 2 kutyával is, a gazdák megfogták őket a nyakörvnél. Azért nem reménytelen a helyzet.

bodlac 2009.02.01. 21:59:54

És Schwarzi is így szerelte le a dobermanokat az egyik filmjében. :D Konccal.

jehehej 2009.02.02. 03:14:59

Már párszor ért támadás, szerencsére harapás nem történt, csak a szándék volt meg az ebben..:D De nem kóborkutyó jött nekem, hanem gazdis kutya. A gazdi sokszor nem méri fel az antiszoc kutyája lelkivilágát, jártam úgy hogy megijesztettem egy állatkát, és úgy akart megtámadni. Volt hogy poénból rámeresztették a kutyát, aztán jöttek szájkosárral nekem stb, de mind gazdis dög volt. Megvannak a fajták is, amiket kerülök. Ilyenek a terrierek, azok mennek a lábra ezerrel, aztán a csivavák, azok achillesre jönnek, aztan a nagy kutyáktól nem kell félni, és a pincsik! A pincsik durvák. A napokban támadt meg egy bébipincsi. :D Szóval, azok az emberek, akik panelben tartanak kutyát, nem hinném h felmérik, mit okoznak a kutyájuknak. Nem csodálom hogy utána pont ezek fognak támadni emberre, ahogy történik ez az én esetemben is szinte heti rendszerességgel. Nem használ olyankor semmi más, mint rászólni a gazdira hogy fogja meg, és nem mozdulni. (akár kiabálni, h tegye rá a pórázt) egyébként a kis kóborokat mostanában begyűjtik, nem nagyon találkozom olyannal, csupán vidéken. Na de azokat 400 méterről nagy ívben kerülni!!!!!

beavereater [AT] 2009.02.02. 10:18:18

@rrroka: a kés valóban veszélyes, mindenkit lebeszélnék arról, hogy ostobán villogtassa a legkisebb "inzultusra". Ahogy a kiképzőm mondta: csak akkor vedd elő a kést, ha
a) minden kötél szakad
b) használni is tudod (kiképzettség)
c) "lelkileg" is képes vagy használni: nem olyan könnyű ám beleszúrni egy kést valakibe, még egy állatba sem, mondjuk aki már vágott le csirkét vagy valamilyen más állatot, az érti miről beszélek (nem, a halat fejbecsapjuk karácsonykor az nem ugyanez, az gyerekjáték)

beavereater [AT] 2009.02.02. 10:19:18

@Ivan Grasso: a gázsprével egy a baj, ha szél van jó eséllyel magadat fújod képen, akkor inkább kutyasíp...

2009.02.02. 14:18:58

Én csendes olvasásba burkolózva várom a post következő részét.

2009.02.02. 14:21:28

Én csendes olvasásba burkolózva várom a post következő részét.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.02. 14:29:07

Vettem magamnak egy új cipőt! A Decathlonban most 15 rugóért vannak Pegasusok, mint kifutó modellek. De sajnos az én lábamra nem jó, mert túl keskeny. Más márkát vettem. Itt most süt a nap, száraz minden, hó sincsen, 7 fok van Celsiusban, érzem, hogy szárnyalni fogok! :))) Ti mit csináltok az alig futott (kb. 500 km) cipőitekkel? Sajnálom kidobni.

potyesz 2009.02.02. 14:38:05

@BGy: kicsit megkavarodtam... regebben vetted a pegat, most meg egy mas markat, es a pegaval nem tudod, hogy mit kezdj?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.02. 15:46:24

Nem Pegám van, hanem Nike Air Span 5. Most egy Mizunot vettem. 20 perc múlva indulok egy 10 km-es körre, nemsokára többet tudok róla mesélni. A Pega nem illett a lábamra. Előtte Adidasokat hordtam, azokat szerettem. Most kipróbálom a Mizunót is, sőt nézegettem már a New Balance-ot is. Meglepő, de a Kalenjit is dícsérték nekem, ami a Decathlon saját márkája. Na, mindjárt kiderül.

zsolababe 2009.02.02. 15:53:13

@BGy: en nagyon szerettem a New Balance-ot es csak egy Asics Gel Kayano 14 re csereltem le... de amiot Pegam van eldontottem, hogy csak ilyenben fogok futni.. szoval ha neked a Pega nem jo akkor valoszinu a New Balance sem lesz jo..bar azt azert tudd, hogy a Pegabol van kifejezetten szeles labfejre valo is..csak lehet, hogy nem a Decathlonban

lostrider · http://apamsecret.blog.hu/ 2009.02.02. 16:00:01

A kutyáknak komoly tábora van, mint a hozzászólások száma is mutatja. A drukkerek és ellendrukkerek világa. Bevallom, félek a kutyáktól úgy általában, míg szeretem őket, de csak úgy konkrétan (egyet). Persze a mindkét táborhoz tartozás egyáltalán nem jelent objektivitást.
A gazdák jelentős többsége nem tiszteli a másik félelmét. A festett félelem is félelem. Autóval, motorral, biciklivel tudom, hogy meg tudok állni, de azért nem az utolsó pillanatban fékezem a zebra előtt, hogy a (kutyás) gyalogosban megálljon az ütő... Én tudom, ahogy a gazda, hogy meg fogok tudni állni, és ahogy a gazda, néha tévedhetek.
A kutyák többségét védeni kell a gazdájától is (emberi roncsok, akik a kutyájukba, mint egyetlen társba kapaszkodnak, harminc négyzetméter, a szabadság aszfaltnégyzetméterekben mért mámora, vagy éppen a harci eb, mely apa harci ökle, stb.)
De futóként, túrázóként, biciklistaként mit tehetsz? Azért a szamuráj kard túlzás, meg érteni is kell hozzá, én viszont futni (biciklizni, túrázni) szeretnék. Vagy ehhez némi harcművészet mint előképzettség szükségeltetik? A konfliktusnak a kutya nem alanya, hanem tárgya. Az alanya az idióta gazda, aki elengedi, kiengedi, ráengedi vagy már generációkkal ezelőtt kidobta. A reakciók brutálisak (ököllel torokba támadni, puszta kézzel belezni, és akkor még a forgó rúgás nem volt), miközben lehet, hogy arányosak. De hogyan jutunk el ide?! Valahogy a rögvalóság szomorúsága telepszik rám: gazda, akinek szólsz, hogy a kutyát nem kéne kiengedni, mert az a biciklistát az úton zavarja. Nem harap – mondja. Estél már át biciklivel harapós kutyán? És nem harapóson? Na, látod, tök mindegy. Másik: kezedben egy rottweiler, lábnál ül, de már idegesedik, kicsi elemes pincsi szaglássza. Nem kéne visszahívni? Nem bánt. Néni, biztos, hogy ellát eddig? Nem a saját kutyám féltem. És mivel az információ nem hatol el a tudatig, még hozzá teszem: ez sem, szerintem, viszont 5 másodpercen belül elengedem. Más: Rókahegy felől Üröm külsőn keresztül a Kevély felé megvan? Az a mező amúgy sem szép, de a kutyák miatt haladsz át gyorsan. És ott mindig van falkában egy-pár kutya. K100 mezőnye is ott halad keresztül, meg egyáltalán, emberek. Történt már valami? Hányszor kell szólni? És még hány faluvéget lehetne mondani, ahova félve teszed be a lábad. Vagy a szentendrei bicikli út, ismered? Kocsik állnak ki, gyerekkocsik, kutyák mindenhol, hja, akár még futhatsz is itt. Egyébként este vak sötét, néha kiengedett kutyák. Hidd el, van varázsa. Láttál már kutyaszemet csillogni lámpafényben?
Meglepően nagy élmény volt számomra, hogy tőlünk nyugatabbra fekvő egyik országban: 1) nincs annyi kutya, se pórázon, se anélkül, mint nálunk 2) kóbor kutya szinte alig van 3) ha van gazdi, akkor az figyel a futóra, visszahívja/megköti a kutyáját (+1: a zebrán átkelőnek megáll az autós, szinte lassítani sem kell!).
És örülök, hogy nem Bukarestben élek, mert ahhoz képest kóbor kutyailag (is) Budapest valami egészen más horizont.
Egyébként: valami biztos ellenszer? :) (Ettől a lehajolós, biztos félsz a kőtől genetikailag valahogy nem tűnik elég erős érvnek egy faluvégi falka ellen.)

Zime 2009.02.02. 16:01:20

Hey ha már cipő! :)

Nekem egy ismeretlen (?) Reebok-om van, nem találok róla infót a neten, Reebok HQ nem válaszol... :(
Szerintetek hol érdeklődhetnék még?
A jelzése: RB 701 FLU 1-D173170

DaMartian 2009.02.02. 16:12:31

Nem gondoltam, hogy a téma ennyire felkorbácsolja majd az indulatokat!

Engem ugyan még nem sok kutya támadott meg, talán ezért nem éreztem olyan komolynak a kérdést!

Gyerekkoromban ugyan kerékpározás közben egyszer megharapott egy, de csak a kedvenc nadrágomat szakította szét! Na azért ideges voltam, a "kedves" gazdi meg persze b@szott felelősséget vállalni. Futás közbeni kutyás sztorim két helyen volt eddig: falun, ahol a kertes házak nyitott kapuján vagy lukas kerítésén az ebek ki tudtak jönni az utcára, meg a Duna parti új építkezéseken este elengedett őrkutyák, és mivel arra lakom, ott futok el mellettük. Nos nekem mindkét esetben bevált, hogy a kutyák közeledésére, ugatására, acsarkodására sőt felugrására sem reagálok SEMMIT! Vagyis HATÁROZOTTAN folytatom az utamat a megkezdett irányba, megtorpanás, gyorsulás, lassulás, irányváltás nélkül, de semmiképp nem menekülés jelleggel. Nem kiabálok rájuk, sőt ügyet sem vetek arra amit csinálnak. Mivel ezek mindkét esetben a területüket védő kutyák voltak, erre a reakciójuk eddig minden esetben az volt, hogy ugattak, ugráltak, futottak mellettem egy darabig, majd a területükről kiérve "küldetés teljesítve" címszóval abbahagyták a keménykedést és visszamentek a helyükre. Mindegyik középméretű keverék volt, egyik esetben falkában, de egyik sem próbált meg közben megmarni, vagy belém harapni. Ha így lett volna, azért biztosan lendült volna a lábam! Mondjuk hozzáteszem, bár nincs kutyám, de szeretem őket, és egyáltalán nem félek tőlük, talán ezért "is" nem támadtak meg még soha, mert látszik rajtam, hogy nem vagyok beszarva tőlük... Én ezt ajánlom, de ez persze nem "szakértő" megoldás, de nekem bejött. Én a sétáltatás közben lábam körül ugráló kutyáknál csak azért szoktam lelassítani, mert félek, hogy véletlenül belerúgok ahogy pattognak előttem..

DaMartian 2009.02.02. 16:18:35

Lostrider egy költő veszett el benned, de nem tudok Neked ellent mondani!

Amúgy az ultrahangos kutyariasztó baszott drága ugyan, de ha valaki valóban olyan környéken fut, ahol rendszeres veszélynek van kitéve, annak talán érdemes belefektetni, talán még ez a "leghumánusabb" megoldás, ráadásul mivel harapósugáron kívül tartja az ebeket, így még az a veszély sem áll fenn, mint egy bot, spray vagy kés neadjisten közelharc esetében, hogy azért te is megsérülsz közben!

Németh Laci 2009.02.02. 19:09:16

Szevasztok,

OFF TOPIC.

Kispesten illetve kozvetlen kozeleben ismertek jo futo helyet...
Vannak itt Kispesti (vagy kozeli) Futok?

ha igen itt van lent az emilem :)

Koszi: Laci
(laciandkeri KUKAC gmail.com )

AdrianMole 2009.02.02. 21:31:37

Én Kispesten a Wekerlét ajánlom, vagy kis autózás után a Népligetben szoktam futni.
Üdv.
Egy kispesti

Titi120 2009.02.02. 23:00:21

@DaMartian:
Abszolút osztom a módszeredet !

Ha egy eb (vagy több) nem mutat konkrét támadási reakciót, pusztán fenyegetően, barátságtalanul viselkedik, akkor a legjobb folytatni az egyenes vonalú, egyenletes mozgást, magabiztosan, a lehető legnagyobb ívben (de sose futva !) megkerülve a kutyát.

Mintahogy a részeg ember "szabálytalan" mivoltát megérzik, úgy a nyugtalanságot, idegességet is gyakran, ezért a lehető legkiszámíthatóbb mozgást kell végezni.

Legalábbis eddigi tapasztalataimból nekem ez jött le.
De ez elsősorban azokra a kóbor kutyákra vonatkozó magatartási forma, amelyek csupán barátságtalanul ijesztgetnek, "kóstolgatnak", de nem mutatnak egyértelmű jelet arra, hogy támadni fognak.
Az utóbbiakról szerencsére nincs tapasztalatom, így abból nem is osztanám az észt.

jacky13 2009.02.05. 11:40:05

Hát, énis futok pár éve, s mivel Erdélyben lakom így van amerre, én inkább a füves területeket részesítem előnyben, így elég gyakran találkozok pásztorkutyákkal. Hál` Istennek eddig még nem haraptak meg, de konfliktus az már volt elég. Én általában ugy pronálom visszaverni a támadást, hogy szembeállok velük, kitárt karokkal pár métret rájukrontok és üvöltök, mint egy vadállat. Nekem eddig bejött, és nálam is mindig ott van az Erdélyi kopó, mondjuk nem hinném, hogy ő segítene. Inkább ingerli dögöket. Egyik alkalommal 8an jöttek szembe, nem volt egy leány álom. S a PÁSZTOR az meg üvöltött nekem, hogy ha mégegyszer errejövök a bicskát belémüti. Nah ennyit arról, hogy "nem kell félni, nem harap"..... Viszont nemrég beszereztem egy ultrahangos kutyariasztót, azt tapasztaltam, hogy az első reakció elég meggyőző viszont, ha a falka nagyon be van indulva, akkor ez sem gátolja meg őket. Ja és kiprobáltam a kutyasulis kutyákon is: megnéztek s mentek tovább. Szoval ez sem 100%os sajnos. És elég kényelmetlen futás köben, ha az ember valamit mindig kell cipeljen, de jobb annál, hogy széttépjenek....

manor 2009.02.05. 15:34:36

Ezeket a rémtörténeteket olvasva lassan kezdek örülni, hogy én városban/parkban futok, így legfeljebb pórázon tartott kutya jön szembe néha

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.07. 18:25:52

na ma találkoztunk kutyával.
sétáltunk le a boltba a feleségemmel, egyszer csak észrevettem, hogy az egyik kertesház tolókapuja nyitva vagy másfél méterre, azt őrizve pedig egy nagytestű kutya hever. azonnal átfutott a fejemen amit olvastam a cikkben és a kommentekben, mert éreztem, hogy baj lesz. kezdem mondani a feleségemnek, hogy ne ijedj meg, de ott egy nagy kutya, amikor a kutya felpattan és vicsorogva ránk ront! feleségem sikítva mögém ugrik, én pedig ahogy írtátok széttárt karral ordítottam az ebre, hogy takarodj vissza helyedre, nemész azonnal. imitáltam kőért hajlást, az semmi hatással nem volt rá, továbbra is ugatott és vicsorgott, de közelebb sem jött. a szemét figyeltem. a hátranéztem, a feleségem már elég messze jutott, így továbbra is szemmel tartva és kiabállva elhátráltam. alig 5 méterrel értem odébb a kutya már megbnyugodott, nem érezte a házát fenyegetve, elhallgatott, komolyan mondom még afarkát is csóválta ugy általánosságba a világba, és visszment a helyére.
sarki ház volt, a bejárati kapu pont a kutyás rész túloldalán, odamentem becsengetni, hogy a tulajt jól lebasszam, de nem jött ki senki a csengetésre, pedig kocsi is állt a ház előtt, és nem hiszem, h ne hallották volna meg a kiabálást.. :/

manor 2009.02.07. 19:34:47

Na, róka kolléga, a blog segített, hogy az asszony előtt hőssé válj:D A mai világban nem sűrűn adódnak ilyen alkalmak:)

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2009.02.09. 15:02:43

Én olyat hallottam, hogy dezodorral is el lehet riasztani a kutyákat. Felé fújsz és eloldalog.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.09. 19:07:19

@pcjuzer: biztos van ilyen dezodor, de ha leírod a nevét, akkor beperelnek mert rossz hírüket kelted... :D

Bernye 2010.04.24. 12:53:37

Halihó! Mindenkinek,Berni vagyok.
Én egyenesen rettegek a kutyáktól...Ha meglátok egyet,már távolról próbálom kikerülni őket, mert ha egy idegen kutya a közelemben van, annyira felmegy bennem az adrenalin,hogy=)Akkorákat düben a szivem,hogy majd kiugrik a helyéről, rám jön egy reszketés, és az ájulás környékez...Ha túlvagyok rajta, kb. 1 óra kell hogy megnyugodjak, és utána olyan vagyok, mint akit telenyomtak nyugtatókkal és altatókkal. Most akarom megérdeklődni,hogy nem-e lehet, ADRENALIN csökkentő gyógyszert vagy vmit beszerezni valahonnan, mert oké hogy fóbiás vagyok,de nem hiszem el,hogy a sok hülye gazda nem fogja fel,hogy mi a dörgés...A pórázokat jó pár méterre kell engedni, a dögöket, meg " Menyé,játszani (MIndenkivel! )"-Szabadon. Én szeretem az állatokat, bántani sem akarom őket, csak félek a kutyáktól.Kb.4 éves korom óta,amikor rámeresztettek egy veszett habzószájú Dobermannt,aki tényleg majdnem megzabálta a fejemet, és MINDIG Szabadon engedik őket.Mivel akkor csak ez az 1rossz tapasztalatom volt,akkor még nem volt semmi baj,de amikor már minden héten ,
Gondolhatjátok.........................

FutoBolond 2010.04.26. 22:06:58

@Bernye: csak egy kiut van: terapia. kezdj el kutyakat simogatni. eloszor kicsi nyugis, baratsagos kutyakat. aztan johetnek a nagyobbak, elevenebbek. persze nem kell kobor kuvakszok torkaba dugni a kezed, de fokozatosan le lehet bontani a parat egeszseges mertekure.

kiskrapek koromban futottam en is dobermann elol, harapott a vadlimba tacsko, volt mar minden. mostanara egeszen jol kijovok a kutyak 95%aval.

Stupido_Girl 2010.06.30. 22:44:06

Egy nő ismerősöm este ment haza, és az utcán kanyarodott be, és váratlanul elé bukkant egy nagy termetű kutya. A hölgy eléggé fél a kutyáktól, így reflexből magas hangon el kezdett sivítani. A kutya 3 másodperc múlva már a sztatoszférán is túl járt :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása