Krémek, kínok, kiropraktor

2009.02.04. 21:28 Winkler Róbert

Az első rendes télen is futós szezonom betegség-szempontból valami csodálatos volt, életemben nem úsztam még meg ennyi influenzajárványt. Most viszont néhány hónap alatt kettőbe is beleestem, ezek szerint azért a futás nem csodaszer. Oké, a múlt heti influenzámért tettem is. Öt repülőút két nap alatt tökéletes alap, hiszen a Budapest-Frankfurt-Valencia-München viszonylatok kifogástalan vírusbeszerző helyek. Aztán Valenciában futottam egy jót, de tényleg, mint a nyúl, csak utána állandóan ki kellett szaladgálnom a szállodai szoba erkélyére az éjszakai tengerpartban gyönyörködni, miközben nyilván még a hajam se szárítottam meg rendesen. Elvégre nem volt olyan hideg.

A futószempontból legérdekesebb persze az utolsó München-Budapest volt, ahol középső székre kaptam jegyet, a koffer nem fért a csomagtartóba, a luftwaffés stewardess pedig azt mondta, tegyem az ülésem alá. Ahová meg természetesen nem fért. Ha ki tudtam volna nyújtani a jobb karom, akár le is fényképezhetem magam, mert a póz az vicces volt: a jobb lábamat fél óra elteltével valahogy be tudtam préselni a bőrönd és az előző ülés támlája közé, a bal térdemet viszont elég természetellenesen kellett felhúzva tartanom. Fél óráig nevetgéltem magamon, aztán elkezdett fájdalmas lenni a helyzetkomikum, főleg hogy az istennek se jutott eszembe, mely kárpát-medencei nép is használt zsugorított temetkezést. (Ludanice kultúra, például)

Ferihegyen kiszenvedtem magam a kapszulából és sántikálva vonszoltam a sárga Samsonite-ot, amit jó tíz éve épp azért vettem, mert olyan kicsi volt, amit a Lufthansa pont a kabinba engedett. És nem nyújtottam le. Ugye? Nem evidens, hogy repülőút után ilyesmit csináljon az ember. A következő napokban aztán egyrészt feküdtem, másrészt a bal combomból változatos helyekről sugárzó fájdalmat élveztem - pompás csomók alakultak ki. Holnap elkezdem az óvatos alapozást, kezdetnek a baumaxos hatossal, és megkezdem az általános kezelést.

Először is vettem Magne B6-ot. Állítólag arra jó, hogy kevésbé durran be az ember izma, ami nálam előfordul húzódzkodásnál-fekvőtámasznál, és nyilván örülnék neki, ha a testépítőblogot dobja ki nekem a gép, így azonban megpróbálkozok egy kúrával (ha valakinek van vele tapasztalata, jöhet!).

 

Ha már ott voltam a gyógyszertárban, és voltam olyan hülye, hogy Szasza számát nem mentettem el, és így nem tudtam tőle megkérdezni, melyik is az a gyógynövénykrém, amit a múltkor emlegetett, így vettem árnikásat és fekete nadálytőt. Ártani nem árt, és anno fél évig a Richtofit sportkrém nagyszerűen küszöbölte ki a térdfájást, míg aztán bele nem erősödtek a távba a térdszalagjaim, úgyhogy hiszek a krémekben. De természetesen mit sem érne az egész, ha a futás végén nem indítanám újra a stoppert, hogy nyújtsak legalább tíz, na jó, hat percig. És elmegyek egy kiropraktorhoz, mert nem árt, ha néha összerakják az embert. Mert persze Sir Winston Churchilltől tudjuk, hogy a no sports a hosszú élet titka, de én akkor se szeretnék úgy kinézni, mint ő.

 

41 komment

Címkék: nyúl betegség repülő influenza nadálytő kiropraktor

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr36923242

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2009.02.05. 09:33:31

Magne B6-ot sieleskor szoktuk nyomatni, eleg jol bevalik.
Klassz volt a cikk, de azert a regi klasszikus - "Most panaszkodsz vagy dicsekszel"- megfogalmazodott bennem :) nehany mondat hatasara...

.com 2009.02.05. 11:08:17

a hosszucombu jol jott
messze meg a nyar :o(
A Magne B6 nekem nem jott be, allitolag testsulyhoz kell igazitani az adagot, de ezt csak hallottam

boibo 2009.02.05. 11:13:13

@.com:
Sőt! A Magne-B6-tól lassan, de biztosan igazodik a testsúlyod, mondjuk egy elefánté felé. Bár nem biztos, hogy mindenki így vín ezzel, de megbántam, mikor azt szedtem. Magnézium viszont nem csak B6 vitaminhoz társítva kapható, pezsgőtabletta formájában én is használom. Azóta elmúltak a hajnali lábikra-görcseim.

boibo 2009.02.05. 11:16:14

@.com:
Azért is kellene már végre a posztíró hölgy is, mert akkor tán végre nem csak hosszúcombú sztuik lennének itt, hanem tán egy-két megnézésre érdemes fiú képe is (Angel répája helyett :DDD) ((a vacsis posztra gondoltam!))

csendesbob 2009.02.05. 11:23:24

Magne B6: 48 mg magnézium és 5 mg B6-vitamin
Béres Magn + B6: 250 mg magnézium 1,6 mg B6

A 30 db-os kiszerelések cirka egy árban vannak.
A Béres nekem sokkal jobban bejött, a Magne B6-ból naponta többet kell dobálni ugyanazért a hatásért. Kétségtelen, hogy az éjszakai görcsök mindekettőtől elmúltak, de a forint összeg amit ráköltök nem mindegy, szerintem.

HelloJozsi 2009.02.05. 12:29:29

Ha kenőcs, akkor NaturArkánum Sportbalzsam.
Sokkal nagyobb a hatóanyagtartalma mint a Richtofitnak. Nekem eddig mindig bejött.
www.naturarkanum.hu

Ted Striker 2009.02.05. 13:22:42

Nekem azt tanították, hogy elsődlegesen a kalcium kell a megfelelő izomműködéshez...
Sőt, valami Ca-P összefüggés is rémlik: a kettő összege mindig állandó szóval amennyivel nő a foszfor aránya a véráramban, annyival csökken a kalciumé - de lehet hogy ez csak egy újabb ellenérv a kóla ellen (ami nagy mennyiségű foszforsavat tartalmaz).

felician 2009.02.05. 14:39:58

@csendesbob: a magneB6 nem 480 mg véletlenül? én pont azért tértem át erre, mert (akkor még legalábbis) nagyobb adag volt benne, és olcsóbbért.

@NJoco: nekem a naturland. a csilis, húú, az kenőcs a javából. mostantól már csak olyat.

@Ted Striker: rosszul tanították. én is ebben a hitben éltem, de aztán hozzáértők (orvosok, többek között) felvilágosítottak. jól jön a Ca is persze, kell az is, de Mg az elsődleges.

Ted Striker 2009.02.05. 14:50:13

@felician: akkor étrend kiegészítőnek beillesztem az étlapomba a dolomit-mészkő zuzalékból készített puliszkát

Aki meg vashiányos egyen traktort!

:-)

bellone 2009.02.05. 14:55:49

Sziasztok! Holnap felkocogok a Csóványosra, a B vitamint pedig sörből pótolom, azt meg, hogy magnézium még csak ki se fogom tudni mondani... A "mitnekemkenőcs" kifejezés viszont jól jön majd sörnyitáskor.:)

manor 2009.02.05. 15:24:28

@bellone
honnan indulsz? Nekem tavaly ősszel a Diósjenő-Csóványos távon sikerült szétütnöm a térdem annyira, hogy egy hónap kihagyás, majd mégegy szenvedve futás lett belőle. Pedig csak gyalogtúra volt. Bár valószínűleg besegített az előző napi Diósjenő-Drégely vár táv illetve az ezt megelőző félmaraton is.
Lehet, hogy a sör hiányzott közben.

manor 2009.02.05. 15:30:44

@boibo
nemrég volt Rambo kép, korábban a terheléses vizsgálatos posztban egy másik félmeztelen felsőtest, illetve még tavaly Kropkós videók. Ezzel szemben nekünk ez az első, apró kép... Egyébként meg úgy látszik, te hozzáférsz a Futóblog XXX Edition-höz, (AD répája, ugye, khm), úgyhogy igazán nem panaszkodhatsz:)

Ted Striker 2009.02.05. 15:43:57


Jamígelnemfelejtem: Kropkó Péter ma este lesz látható, az m1-en az A la carte c műsorban

boibo 2009.02.05. 16:10:04

@manor:
... na jó.
De most csak Churchill volt, és még ő is csak öregen :-(
AD répájához pedig bárki hozzáférhet (itt ni: futo.blog.hu/2009/01/26/vacsoram ), mondjuk ízlés dolga :-DDD

2009.02.05. 17:12:32

Sőt, ha még messzebb nézel, ott van Dévid Hásszelhoff 08.28-án, közvetlen előtte pedig csippendéles csákók.

csendesbob 2009.02.05. 20:25:31

@felician: nekem pont a gyógyszertárban ajánlották a bérest, mert ugyan a magne b6 jobban adagolható az "alacsony" hatóanyagtartalma miatt, de a béres sportoló embernek :) "hatékonyabb" lehet

www.pirulapatika.hu/210141460/betegtajekoztato/magne_b6_filmtabletta
www.pirulapatika.hu/210218788/betegtajekoztato/beres_magnezium_250_mg+b6_filmtabletta

fentiek szerint is így van

az eső meg esik, pedig nagyon mennék már kifelé dobni egy kilencest...

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.05. 20:26:27

@boibo:
Nekem a magnézium segít a nem hízásban: ha szedem, nem vagyok olyan ideges, stresszes és nyűgös, így nem kívánom őrülten az édességet, ergo nem lesz belőlem elefánt. :) A görcsmentesség pedig egy másik remek hatás emellett.

boibo 2009.02.05. 20:39:00

@haan-chee:
Azt hiszem, rám sem a Mg, hanem a B6 volt ilyen farkasétvágy-keltő hatással. Mert Mg-ot szedek azóta is (most ezt csak nagyon halkan mondom, és légyszi inkább ne is terjesszétek, de filléres tételű teszkós pezsgőtabletta formájában), és azóta én is csak az előnyeit érzem.

grafitember 2009.02.05. 21:37:55

A Magne B6 az ember nagy barátja, például másnap is lábra tudsz állni, mi több, akár futni is tudsz. A farkasétvágy egyénfüggő szerintem. A dolgok már csak olyanok, hogy vannak jó és rossz tulajdonságaik. Például a zsíroskenyér finom, de ha leesik a szőnyegre, beletapadnak ilyen apró dolgok. A rádióban pedig jó zenék mennek, de diót törni szar, mert mindig leszakad az elemtakaró műanyag fedél.

Krémnek én őszinte sportbaráti szeretettel ajánlom a Naturland Sport krémet. Hidegben, bemelegítéshez nagyon bevált. Igaz, egy évi mennyiség Dánia GDP-jével egál, de hát ez van .A Richtofit nekem csak inkább esemény utáni cucc, de annak igazán remek.

2009.02.05. 22:50:13

Én eddig akármilyen kenőcsöt használtam, nem használt. Vagy lehet hogy használt, de nem olyan látványosan, mint ahogy írjátok néhányan. Volt már dolgom Richtofittal, Naturlandtól három félével is /sport, nadálytő, reuma forte/, persze nem egyszerre.
Tablettát pedig egy komplexet eszegetek, a Béres Actival C Max-ot, ebben az írás szerint van 100 mg magnézium is, meg B6 is, meg minden, ami szem s szájnak ingere. :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.06. 05:26:39

nekem a Richtofitt bevált eseményutáninak, de majd kipróbálom amiket itt írtatok, ha nem horror az áruk.
A B6-tól én is zabáltam sokat. cigiabbahagyással éppen jó hízókúra volt.
MG-t én is pezsitabiban nyomom, mert keveset iszom amúgy és futás után így legalább 3-3 dl Mg és Ca beesik a szervezetbe.
multivitamin tabelláink is vannak, DMes, a papír szerint annyi van benne mint a béresben csak haradába kerül. a pezsitabik is DMesek.
a legutóbbi félmaraton után bevetettem egy szintén DM titkos fegyvert: aromaterápiás tabletta egy kád vízbe. richtofitt szaga volt és tök jól kilazított. azthiszem borókabogyós.

bellone 2009.02.06. 07:27:32

Manor:
Diósjenőről indulunk-Csóványos-Nagyhideghegy- Diósjenő a terv. A sörre mindig nagyon oda kell figyelni, mert sérülés lesz belőle!;)

xhege 2009.02.06. 08:24:50

Winkler kollégának ajánlom a csomagok nem utastérben történő szállítását, és máris kényelmesebb lesz az élet. Igaz megvan az a para, hogy megérkezik-e a csomag sértetlenül veled együtt az uticélig :)))
Nekem eddig csak egyszer keveredett el a bőröndöm, és az is hazafelé vagyis nem kellett ruhatárat vásárolnom külföldön, hogy ne gyűrött farmerben menjek a hivatalos vacsira. Az egyetlen negatív hatás a bőröndbe rejtett sajt nyári melegben kialakult szaga volt, ami nem 2 plusz nap utazásra volt eredetileg tervezve:)

manor 2009.02.06. 10:00:47

bellone:
aha, én is ezt az útat jártam be Z-P^-Px útvonalon. Jó kis túra volt, csak lefelé jövet akart kiszakadni a térdem:) Pár mondatot majd írhatnál beszámolóként.

Nylonman 2009.02.06. 15:07:12

Táplálékkiegészítők + Vitaminok:

Jó pár dolgot kipróbáltam már magamon, viszont ezek közül összesen 3 dologról tudom elmondani, hogy éreztem valamiféle hatást:
a., Proenzi III tablettás cucc: Elhúzódó gyötrelmes térdfájásból rángatott ki. Habár ez elkerülhető lett volna, ha nyújtok rendesen, valamint nem edzem magam folyamatosan a "vörös tartományban".

b., C vitamin: Nagy dózisban kisegített már pár kezdődő torkfájásból. Valószínűleg ez is elkerülhető, ha okosabban étkezem.

c., Dr. Lenkei féle brutálnagyágyú vitaminösszeállítás. Na ezt 30 napig toltam kísérleti céllal. kb 5 napig nagyon aktív voltam tőle. Kevés alvás kellett, erős voltam, élénk..stb. Viszont ezután minden visszaállt a normál kerékvágásba, viszont még mindig neonzöldet brunyáltam. Valószínűleg sohasem fogom mégegyszer ilyen dózisban kipróbálni, mert azért a pár napért nem éri meg.

Futás + Betegségek:
Pár éves megfigyelésem alatt, amiben a heti 13 edzéstől a kéthavi 1-ig minden előfordult, arra jutottam, hogy az én szervezetemnek az optimálisa az, amikor heti 1-2 x futok.
Ezt meghaladva a szervezetem (gondolom) kicsit meggyengül és már fogékonyabbá válik a betegségekre. Ennél kevesebb edzéssel szintén, viszont még feszült és ideges is vagyok.

Összegzés:
Szerintem egyes vitaminok esetenkénti szedése aligha ér valamit, valamint a minden másnap futás már inkább fogékonyabbá tesz a betegségekre mintsem ellenállóbbá.

Persze ez csak az én tapasztalatom, biztos egyénfüggő ez is. Bár most látom, hogy a brutál-terinátor Szasza is benyelt egy 2 hetes pihit túlhajszoltság miatt... hehhe ;)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.02.06. 22:59:33

FONTOS!

Churchill SOHA nem mondta hogy "NO SPORTS". Ezt jól jegyezzétek meg.

Ezt a német propaganda terjesztette róla, de visszafelé sült el.

De ez a tény azon semmit nem változtat, hogy Churchill _nagyon sokat_ sportolt, még relatíve idősebb korában is krikettezett!

Ennyi.

Egyszóval: Churchill ilyet soha nem mondott.

potyesz 2009.02.07. 12:37:29

@manor: Respect, hogy elő tudtad ezt ásni... A végén kiderült, hogy az öreg komoly sportember volt, még öregségére is...

islanđer 2009.02.07. 14:10:19

nem használok semmilyen krémet, egy jó bemelegítés csodát tesz :o)
viszont előszeretettel fogyasztom az l-karnitint futás előtt, tudomásom szerint teljesen ártalmatlan kardioedzéshez való cucc.
érdekes, hogy edzés után 10-12 órán keresztül még dolgozik a szervezet, akár utólag is érdemes bevenni egyet.

weakest link 2009.02.08. 09:40:46

Lenne egy olyan kérdésem, hogy a futás utáni nyújtás címszó alatt pontosan milyen gyakorlatokról van szó? Csak tavaly ősszel kezdtem el futni, és korábban nem voltam a testnevelés hőse, ezért érdekel minden olyan jó tanács vagy tipp, ami a mozgó egységek tartósságát növeli. Előre is köszi!

weakest link 2009.02.08. 18:06:43

@manor: Köszi! Át fogom tanulmányozni!

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.09. 07:19:53

@Nylonman: hát, az a véleményem hogy mindez csak és kizárólag azon múlik mennyire jó a táplálkozás, és mennyire megfelelő az edzésterv/regeneráció.
Amikor csak éppen futogattam, mindig kehesedtem. Amikor rendes átgondolt edzésmunkát végeztem megfelelő arányú pihenéssel, sosem voltam beteg, pedig ebben volt már -20°C tél is végigfutva. Nem (csak) azon múlik mennyit edz az ember, hanem hogy pihen-e mellé eleget, illetve beviszi e a megfelelő minőségű és mennyiségű tápanyagot/vitamint/ásványi anyagot, első sorban természetes módon, de persze van hogy rá kell segíteni egyéb forrásokból is.
A 'mit eszik?' és a 'hogyan regenerálódik?' az a két kérdés ami felett általában nagylelkűen elsiklunk. Pedig a modern ember általános táplálkozási szokásai már régen nem megfelelőek sportoláshoz (vitamin- és folyadékszegény és sógazdag táplálkozás, brutálisan túllőtt húsfogyasztással), valamint ebben a túlhajszolt világban sokszor futás nélkül sem tud az ember rendesen pihenni, kikapcsolódni, megújulni.

zsolababe 2009.02.09. 09:29:30

@Ras: a "mit eszik" kerdessel nem tudokmit kezdeni, mert nalam a "brutalisan tulott husfogyasztas" az tobb mint igaz, hoszen en csak hust eszem. Viszont nem tudom, hogy mi alapjan hatarozhatnam meg a megfelelo mennyisegu pihenest? Most probalok azert minden heten tartani legalabb egy pihenonapot es egy olyan napot, amikor csak 1 szigetkort futok. Elvileg azert a 24ora ket edzes kozott nem kellene elegnek lennie? Nem ulok irodaban, nem vegzek mellette fizikai munkat maximum ettermekben, kavezokban ucsirgok beszelgetek egesz nap szoval vegul is ha mindennap futok, akkor is pihenek. Pihenjek maskepp? :)

Nylonman 2009.02.09. 12:48:20

@zsolababe: Nagyon jó koncepció az egy pihenőnap beiktatása. Már csak azt kell kidolgoznod, hogy mi pihensz ki? ;)
Nekem egy idő után kialakult, hogy ha 1 hét időintervallumban 60-65 kmnél többet futottam, akkor már nem tudtam kellően regenerálódni. Biztosan megvan nálad is ez a táv, és meg is fogod találni.

islanđer 2009.02.09. 19:02:17

a béres-féle porcerő is kiváló!

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.02.14. 21:25:53

zsolababe:

"a "mit eszik" kerdessel nem tudokmit kezdeni, mert nalam a "brutalisan tulott husfogyasztas" az tobb mint igaz, hoszen en csak hust eszem."

Huh! Ez durva amit írsz...
Ezt mióta csinálod? Rég?
Nem igzán tudom melyik lenne számodra veszélyesebb... mondjuk a napi 4 doboz cigi+rendszes alkohol vagy a csak húsalapú táplálkozás.

Mindenesetre a kettőt ne kombináld nagyon :)

zsolababe 2009.02.15. 02:12:05

@WITCH: nem tudom miota csinalom... de amiota emlekszem azota biztos....szoval olyan 29eve :) nincs olyan etkezesem amiben ne lenne hus.... lehet, hogy mar meghaltam... skorbutot nem tudom miert nem kaptam meg? :)

bodlac 2009.02.15. 08:57:18

hmmm, kicsit nem figyelek es hogy el******t ez a blog - taplalokozasi tanacsadas, allatidomitas, kacatgyujtes, stb. Futni szoktatok meg? :)

Ras · http://futo.blog.hu 2009.02.15. 18:07:44

@zsolababe: az ember nem húsevő... A regeneráció meg egyénfüggő, ki kell tapasztalni, nekem pl most a 80-100km közötti hetek az (az őszi tapasztalatok alapján), amit még ki tudok pihenni úgy, hogy heti két pihenőnapom van.

zsolababe 2009.02.16. 04:49:37

@Ras: az elmult 3hetben amiota ujra futhatok meg csak ilyen 50-60km eket mentem atlagban de pont ugy utazgattam mindig, hogy volt 1pihenonap... nem tudom iert nem szoktam tartani... nekem valahogy az a termeszetes, hogy miutan felkeltem egy ket ora mulva(addig emailek megvalaszolasa, jobbra-balra ucsorges) es elmegyek futni... igy indul a nap.. es valahogy nem visz ra a lelek, hogy kihagyjam.. megprobalom azt, hogy a pihenonapon mondjuk csak 5km-t futok hatha az is valami :) de heti ket pihenonapot nem tudok beiktatni.. az mar tul sok lenne a szervezetemnek :):):)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása