A Mont-Blanc lábánál

2010.09.03. 09:35 szasza75

Néhány napra, szinte évente hagyományként, a Mont Blanc lábához, Chamonix településre utazunk. Idén nem neveztem, egyszerűen csak ott akartam lenni és persze segíteni, kísérni futótársaimat. Talán nem túlzás ha azt állítom, hogy ennek a helynek hihetetlen atmoszférája van. Aki egyszer oda megy, az vissza akar menni, ott akar lenni minden évben. (Szavakkal nem lehet visszaadni azt, amit ott átél az ember.)

Chamonix nagyjából olyan magasan fekszik mint Magyarország legmagasabb pontja. Minden egyes alkalommal, ahogy ott állok a grandiózus hegyek gyűrűjében, picinek és esetlennek érzem magam.

Európa legnagyobb terepfesztiválján 4 versenyszámban indítják el a mezőnyt. A legrövidebb táv 98 km, a leghosszabb 240 km. Mintegy 5000 induló méretteti meg magát valamelyik távon.

Ebben az évben sajnos az égiek kissé másképp alakították a földiek elképzelését. Kronológiailag helyesen megpróbálom vázolni az eseményeket:

  • Kedd 10 óra, a PTL indulói elrajtolnak, 77 két illetve háromfős csapat vág neki a 240 km-es távnak.
  • Péntek 10 óra, Courmayeurban a rajt előtt pár perccel elkezd szakadni az eső. A mezőny ettől függetlenül elrajtol és nekivág a 98 km-es távnak. 
  • Péntek 18:30, az UTMB mezőnye elrajtol Chamonixból, hogy teljesítse a 166 km-es távot.
  • Péntek este 23:00, az UTMB mezőnyét (több mint 2000 embert) két ellenőrzőponton megállítják. Lefújják a versenyt, a szervezők indoklása szerint az útvonalon sár- illetve hólavina akadályozza az áthaladást. A versenyzők visszaszállítását megkezdik a szervezők. A TDS rajtja a visszaszállító buszok miatt hajnali kettőre csúszik.
  • Aznap éjjel érkezik a hír, hogy a TDS rajtja mégsem éjjel kettőkor, hanem hajnali 5-kor várható, később bejelentik, hogy ez is elmarad.
  • A CCC mezőnye eközben versenyzik, a férfi győztes, Xavier Thevenard 11:57 alatt (6 perces átlag), a női győztes Maud Giraud 14:07 alatt teljesítette a 98 km-es távot.

Íme egy videó, ami szenzációsan visszaadja a napot, annak minden örömével, szomorúságával, kihívásával (francia nyelvű):

  • Szombat éjjel 2-kor kapjuk a hírt, hogy a CCC útvonalának utolsó hegyén viharos szél van, az eső miatt a hatalmas vízátfolyások és patakok keletkeztek. A szervezők 1 órára felfüggesztették a CCC mezőnyét és két ponton, 70 km-nél Trientben és 81 km-nél Vallorcineban visszatartották a futókat.
  • 1 óra várakozás után bejelentik, hogy lefújják a CCC versenyt is. A gyorsabb lábúak (mintegy a mezőny egynegyede) célba érkezik, a többiek nem tudják befejezni a versenyt.
  • Reggel 5-kor a TDS és az UTMB mezőnye SMS értesítést kap, hogy van lehetőség a versenyre. 10 órakor a CCC módosított útvonalán elindítanak egy pót, 1000 főben limitált versenyszámot. (Persze sokan úgy gondolták, hogy ők nem erre a versenyre jöttek, UTMB mezőnye már este 20-30 km-t futott, majd órákig tartott a visszaszállításuk. A TDS mezőnye egész éjszaka várakozott, hogy elrajtolhasson.)
  • A pót UTMB elrajtol szombaton 10 órakor más útvonalon, ezt a mezőnyt már nem állítják le. Férfiak közül a Jezz Bragg nyeri 10:30-al, nők közül Lizzy Hawker 11:47-el.
  • Vasárnap délelőtt beérkezett a PTL Sandalgoo csapata és pár órával később dél körül a Like a Shot csapata. Először teljesítette magyar csapat a PTL távját (240 km 18000 m szint).

Utóbbi célba érkezéséről láthatjátok az alábbi videót:

A verseny során hozott szervezői döntéseket a futók nem vitatták, elfogadták. Ez egy olyan verseny, ahol jócskán 2000 méter felett is futnak a versenyzők, sötétben, esőben, kitéve a legzordabb időjárási körülményeknek.

Bármelyik távon is indul a versenyző, a lelkiismeretes felkészüléshez rengeteg idő, akarat és alázat kell. Valakinek ez az év főversenye, esetleg évek óta erre készül. Kiváló formában is lehet egy versenyt el nem kezdeni, mert nem indítják el vagy nem befejezni, mert lefújják menet közben.

És akkor most hogyan tovább? Fussunk újból neki, készüljünk ismét egy évet, vagy hagyjuk a csudába az egészet? Nehéz kérdések, aztán ha megnézem valamelyik év DVD-jét, vagy akár csak behunyom a szemem, lélekben ismét ott szeretnék lenni. Azt hiszem megvan pecsételve a sorsom ...

7 komment

Címkék: időjárás beszámoló utmb chamonix

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr582262784

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bellone 2010.09.03. 10:04:49

Csak kibicként szólok, azt hiszem, hogy Németh Csabi most is megmutatja az irányt:
"De nem lehet egy természetben űzhető sporttól mindig csak hasznot és eredményt várni. Aki ezt lesi, az itt előbb-utóbb csalódni fog.
Viszont meg kellett most mutatkoznia bennünk annak az állandó alázatnak és tiszteletnek a képessége ami a mindennapokban a hegyek közé vezet..."

(Az idézet a terepfutás fórumból való.)

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.09.03. 10:21:52

@bellone: Nekem is valami hasonló jutott eszembe.

"picinek és esetlennek érzem magam", és a Mont-Blanc megmutatta, hogy azok is vagyunk.
Nagyon sajnálok minden indulót, aki nem érhette el a célját, de biztosan tudnak ebből erőt meríteni a következő alkalomra.
A Like a Shot csapatnak pedig óriási gratuláció a teljesítményükhöz!
Végül a 42 magyrból hányan tudtak végigmenni?

e_easy 2010.09.03. 14:18:25

koszi a beszamolot. a video meg egyszeruen fantasztikus

Nylonman 2010.09.04. 09:20:45

@bellone: Ez egy nagyon jó gondolatmenet! Tényleg érdemes iránymutatásnak tekinteni.
Ennek ellenére én azt hiszem, nem tudnám könnyen feldolgozni ezt a méretű csalódást. Többen az egész évben (vagy még az előzőben is) ennek rendeltek alá mindent: munka, barátok, hobbik... mind-mind másodrendűek lettek, csak hogy egyszer végigmenjenek ezen a versenyen. Persze ez "csak" egy hobbi, és "csak" egyetlen verseny, de ha mindennap a mont blanc gondolatával kel és fekszik az ember, és ezt a döntő pillanatban elveszik, akkor talán életünk legnagyobb csalódása is lehet belőle. Nem tudom mit élhetnek most át a futók, és talán sohasem szeretném megtudni. Csak azt remélem ebből is valahogy pozitívan és erősebben tudnak kijönni.

bellone 2010.09.04. 14:03:08

@Nylonman: Sok embert személyesen ismerek terepversenyekről, de ismeretlenül is csodálok mindenkit aki nekivág egyáltalán és el tudom képzelni az űrt ami maradt a legtöbbjükben. Az idei év sajnos ilyen lett, érintett vagyok pár -időjárás miatt- elmaradt sporteseményben (K&H félmaraton, balatonátúszás, Tátralátó túra, leszervezett ejtőernyős ugrás), tudom, milyen érzés és az sem biztos, hogy minden esetben a kellő bölcsességgel vettem tudomásul...

Remélem azért, hogy mindenki visszatalál a hegyekbe, a hegy pedig tovább tanítja az "egyszeri" futókat.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása