Együtt a természettel

2010.09.29. 15:12 szasza75

Azt gondolom hogy a hétköznapi futások különböző csoportokra oszthatóak:

1. vannak olyan futások, amik valamilyen célt szolgálnak (pl. valamilyen edzésterv, amikor annak végrehajtása a cél)

2. társas futások, ahol barátokkal, futótársakkal loholunk együtt és közben persze viccelődünk, hecceljük egymást

3. végül azok a futások, amik talán a legritkábbak, talán nem is fordul elő mindenkinél

Ha nem is kiváltság az egyfajta élmény átélése, de mindenképpen ezek az alkalmak a legemlékezetesebbek. Leggyakrabban ezeket egyedül élem meg, a hétvégi gerecsei futásnál nem egyedül voltam, Judittal, mégis előjöttek ezek az érzések.

Kora délután fele indultunk Tardosról. Nagyjából 1 km a település határáig vezető folyamatosan emelkedő aszfaltút. Pár perc alatt magunk mögött hagytuk a szegélyező házakat, talpunk alatt már a dózerút kavicsait éreztük. Felhős volt az ég, de az olykor előbukkanó nap éreztette hátunkon erejét. A kutyák ugatása lassan a távolban maradt, beléptünk az erdőbe, ahol a nedves talaj és a fák takarása fokokkal lehűtötte a környezetet. Igen, itt az ősz! Lassan vége a rövidnadrágos futásoknak, egyre korábban sötétedik, előkerülnek a fiók mélyéről a fejlámpák. A jól ismert útvonal egyre nagyobb magabiztossággal töltött el. Az erdőben otthon vagyok. Jobbra tőlem a jól ismert és kedvelt sziklamászó bánya, balra pár száz méterre a OKT jelzése. Mégis kihalt és most természetes minden. 

Az enyhe emelkedő egyre meredekebbé vált. Igyekeztem tartani a ritmust, kissé előrefutottam, légzésem gyorsabbá és hangosabbá vált. Jó érzéssel töltött el, hogy ezen a kis emelkedőn könnyedén szökelgetve jutok fel. Egy kis platón megálltam, megvártam a társam. Nem beszéltünk egymáshoz, csöndben folytattuk utunk. Jobbra feltűnt három őz, észrevettek, majd hirtelen elszaladtak. Kényelmesen joggolunk a következő emelkedőn, a távolból kecskemekegés-jellegű hang hallatszott. Furcsálltam magamban, a Gerecse erdejében kecske? Hamarosan észrevettem, hogy valójában nem kecske volt, hanem inkább kismuflonok, persze ők is tovaszaladtak.

Bő egy órája futottunk, amikor is a korgó gyomrunk éreztette, hogy még nem ebédeltünk. Forduljunk, vagy még élvezzük a békét? A távolban szarvasbőgést hallottunk. Azt gondoltuk, közel lehet, hátha látunk ilyet élőben. Az ebédet gyorsan el is felejtettük, elkezdtünk ereszkedni egy völgybe. Az ösvény mellett több négyzetméteren őzlábgomba terült el. Szerencséjük volt a mostani időjárással.

Egy-egy beláthatatlan kanyar előtt megálltunk. Nem beszéltünk, csöndben lélegeztünk, csak figyeltük környezetünk. Körbe csak a természet hangjai, itt egy reccsenés, szemben is mintha mozogna valami, most meg a hátunk mögött. Többször láttam itt 20-30 fős szarvascsordát. Korábban sikerült egészen közel rájuk futnom, szinte csak karnyújtásnyira voltak. Most mintha szétszóródtak volna — ott voltak mindenhol. Indulásunk óta több, mint 2 óra eltelt, szinte percek alatt. Egyáltalán nem elfáradva, tiszta fejjel hagytuk el az erdőt. Sok ilyet még.

Ha az úszásnak hódolnék, álmomban delfinekkel úsznék, de futó vagyok, így szarvasokkal futok.

57 komment

Címkék: videó természet tardos futások

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr282314197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zime 2010.09.29. 15:33:31

Valami ilyesmit éltem át én is vasárnap a Visegrád-Papp-rét útvonalon. Állatokat ugyan nem láttam (csak két erdészt :), de a természet szépsége és közelsége mindig megérint, nagy hatással van rám. A természetben futás mindig nagy kedvencem lesz!

xhege 2010.09.29. 15:42:25

A videó nagyon jó lett, szinte éreztem, amit leírtál, pedig én igazi aszfaltbetyár vagyok a futás tekintetében.

paklis 2010.09.29. 15:50:59

Nagyon tetszett a videó én is szívesen csatlakoznék néha ilyenhez, amúgy technikai kérdésem van. Aki városi az hogy oldja meg hogy ilyen helyeken fusson?
A, beülök kocsiba kimegyek, leparkolok, futok egy órát hazajövök kocsival
B, vonat, futás,vonat esetleg túrázás közben, de ezzel az a baj, hogy mi van ezalatt a cuccokkal? Utálnék hátizsákkal meg millió egyébbel futkorászni.
Kocsival meg hogy néz már ki hogy kimegyek a zöldbe...

Ketszeri 2010.09.29. 16:17:08

@paklis kérdése engem is érdekel (éppen ma hajnalban kerestem a környéken ösvényeket Google Eathben).

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.29. 16:20:20

@Ketszeri: a kérdés hogy hol laktok? ha közel a terep, akár futva is lehet menni...
Lehet hogy hülye dolog, de én ezt a költözésnél figyelembe vettem :-)

letoxer 2010.09.29. 16:25:41

@szasza75: trackabee-s (vagy bármilyen :) track log nincs erről az útról? Köszi

effe 2010.09.29. 16:29:40

@paklis: szerintem ilyen esetekben nem kell autómentesnek lenni. sokkal egyszerűbben megoldható a futás utáni átöltözés száraz ruhába (főleg így, a hűvösebb időben), a frissítő italok tárolása.
És az idő, amit megspórolsz az utazással, mehet a futásba.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2010.09.29. 16:46:40

Minden évben megyek a Tátrába túrázni, és a túrák mellett volt hogy kora este kocogtam is hasonlóan szép helyeken csodálatos panorámával. Tényleg fantasztikus tud lenni, csak sajnos ritkán adatik meg. :-) Egyébként nagyon tetszik a zene, amit a videó alá tettél. Mi a címe?

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2010.09.29. 16:52:51

Nagyon tetszik a zene, amit a videó alá tettél! Mi a címe, ki a szerző?

flicka 2010.09.29. 17:34:14

@szasza75: Hang és kép nagyon jó, kedvcsináló, a hozzáállásod - vagyis inkább hozzáköltözésed - pedig tiszteletre méltó.

Bár nem vagyok egy kifejezetten túrázós alkat , és könnyen beszélek, mert autóm sincs, tehát nem fog el a kísértés, de mindig elkeserít, mikor az erdőt ellepik az autóval és elszórt cigarettacsikkel közlekedők. Persze, joguk van kijönni, meg valóban, sok helyre csak erőfeszítések árán lehet eljutni, de akkor is van benne valami zavaró.

fbgabesz 2010.09.29. 17:56:16

Sziasztok!
Amiről szasza ír az nagyon tuti. Én Csákváron, a Vértes lábánál lakom. Egy kili és a rengetegben vagyok. Hetente többször. Itt soha nincs mp3 csak föl és le. Hallgatom a légzésem, a lépések ritmusos hangját. A legfontossabb, hogy fussunk, mozogjunk, akár a város zöld területein is. Azonban az erdei futások "minőségét" semmivel sem lehet összehasonlítani. A minőség most nem a futás intenzitására, a kilométerek számára vonatkozik. A minőség azt a belső harmóniát jelenti, amit ilyenkor átél az ember. Persze a végén nagyon jó érzés, hogy kili adag is meg volt.

Jane 2010.09.29. 18:49:45

Tudom, hogy Szaszáék hétvégén futottak, de ezeket a futásokat hívom én hétköznapi csodáknak.
Olyan csodák ezek amik ott vannak körülöttünk nap mint nap, csak rajtunk áll, hogy felkerekedünk és megkeressük e őket vagy sem. Alapjában véve ez a tudat a legmegnyugtatóbb az egészben.

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.09.29. 19:06:52

Nekem is olyan szerencsém van, hogy 1 km az erdő. Őzeket csak télen látok, mert nálunk sűrű az aljnövényzet. Zenét hallgatni ilyen helyen bűn (amatőrség). :)

badis 2010.09.29. 19:56:47

Egy újabb passzivitásból kilépő olvasó vagyok. Szinte kezdetektől olvasom a blogot. Régebben versenyszerűen futottam, ma már csak a hobbi szinten és leginkább azért mert nekem is megvan ez az élmény, amiről ez a bejegyzés szólt. Általában természetben futom, mondjuk hegyvidék és nagy erdő nincs a környéken, de alf9ld9n is van látnivaló. És ha megmászom az itt található legmagasabb "hegyet" a tiszai töltést, akkor még egy kis kilátás is a szemem elé tárul. A városból kifutva csodálkozik csak rá az ember, hogy milyen csend is tud lenni a világban. Na, ekkora csöpögős comming out-ot azért nem terveztem.
Amúgy szivesen olvasnék egy bejegyzést winklair-től, hogy mennyire maradt meg a futásnál, vagy ritkábban fut?

bitliszbá 2010.09.29. 20:11:48

Szasza! ha nyitsz egy erdőben.futo.blog.hu allapot tutira meglesz az olvasótáborod. Én is törzstag lennék.

Egyébként meg, némi blogos aktivitással azért legalább hétvégente megszervezhetnénk egy-egy blogos futást, mondjuk erdőben...:)

Pl. a Facebook, vagy a futotars.com alkalmas hely lehet ezek szervezésére... Én 1 db autóval mindig (szinte) befogható vagyok...

effe 2010.09.29. 20:13:05

szasza videóit nagyon szeretem. jó zene, jó vágás és mindig valami gyönyörű hely.

bitliszbá 2010.09.29. 20:27:57

@effe: na meg az írás sem rossz..

angelday 2010.09.29. 20:39:35

Szasza videói nagyon jók, főleg az utómunka!

stojesz 2010.09.29. 20:47:00

Én szinte mindig reggel futok 6 és 8 között a győri Püspökerdőben. Rendszeresen versenyzek nyuszikkal és látok falatozni őzeket. Ez az igazi!

badis 2010.09.29. 20:55:53

Vissza a természetbe!
kedvet kap az ember egy két emelkedőhöz a videot nézvén...

HelloJozsi 2010.09.29. 20:59:52

Otthon Egerben minden héten volt egy-két ilyen alkalom. De én barom ideköltöztem pöstre :(

lámaúr 2010.09.29. 21:14:13

@stojesz: én is győriként a Püspökerdőben futok, bár a két hónapos futómúltam miatt olyan nagy tapasztalattal még nem rendelkezem:) Mindig boldogabban jövök el, mint ahogy megérkezem. Itt a futás csak hab a tortán

weakest link 2010.09.29. 21:21:37

@angelday, szasza: Tökéletes alapanyag, tökéletes utómunka!!
Nyáron rendszeresen futottam hajnalban és az ébredező erdő látványa felejthetetlen élményt nyújtott. A Városligetben, ahol mostanában futok max az ébredező, vagy éppen lefeküdni készülő hajléktalanok látványa fogad...

weakest link 2010.09.29. 21:31:29

@angelday: tökéletes alapanyag, tökéletes utómunka! így igazságos :D:D

Nyáron volt szerencsém többször is hajnalban erdőben futni és az ébredező természet felejthetetlen élményt nyújtott. Manapság a Városligetben futok, ott max az ébredező, vagy éppen aludni készülő hajléktalanok látványában gyönyörködhetek...

effe 2010.09.29. 21:32:46

@NJoco: tudnál ajánlani Egerben futóútvonalat? nemsokára megyünk pár napra, és futás szempontjából nem vagyok arrafelé ismerős.

Mylady 2010.09.29. 22:29:26

Irigylem azokat, akiknek jut a természetből. Nekem a pesti oldalon kb a népliget az egyetlen elérhető park, autóm sincs, amivel átrándulhatnék a duna túlpartjára. Hát, így jártam :(
Mikor legközelebb költözködöm, jobban fogok figyelni...

himmelhergott 2010.09.30. 07:51:05

jó lett a klipp, jó a zene is. Kellenek ezek a motiváció fenntartásához. Több ilyet szerk. Úr!

@Mylady: A népliget nem lenne rossz futóterep ha kicsit rendbe hoznák. Botrány ahogy kinéz. Az Orczy kert még közel esik hozzá és jobb állapotban van.

Nannycsuri 2010.09.30. 09:54:58

@szasza75: Én zene nélkül futok, ami ezután sem fog változni, de ez az Elijah fiú...és a zenéje! Flow, pedig az irodában ülök :)
Most elkapott a vágy, hogy egy 7végére elránduljak a Bükkbe, vagy Mátrába túrázni egyet.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.30. 10:41:32

@bitliszbá: Ha lesznek közös erdőfutások, én is szívesen csatlakozom.

2010.09.30. 11:13:58

Erzsébet kilátótól indultam idén egy túrára, és a környéken rengetegen futottak. Akkor meglehetősen kedvet kaptam a dologhoz, de sajnos idén már nem jött össze, de tavasszal mindenképpen megpróbálkozom vele, állítólag a sebességnek is jót tesz a hullámos terep.

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.09.30. 11:49:53

@letoxer: szasza feltolja az útvonalat a netre, és holnapra Nagykörút lesz a meghitt futóterepéből! :) Don't do it Szasza, mindenki találjon magának! :))

2010.09.30. 11:56:58

@Ivan Grasso: szvsz az első emelkedőnél a többség úgyis átértékeli ezt, az meg ugye még a buszmegálló melletti betonútnál van : )

Bár, amilyen ütemben nő a különböző futóhelyeken szaladgáló emberek száma lassan lehet, hogy igazad lesz.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.30. 12:04:50

@letoxer: ez az útvonal 60 km-re van Budapesttől. Vannak közelebbi útvonalak is. futva megközelíthető a Budai hegyek, a Pilis
amúgy itt van pár track:
www.gpsies.com/mapUser.do?username=szasza

chrono 2010.09.30. 13:15:48

Akinek gond lenne átjutni Pestről Budára majd vissza, mert nem tud hol átöltözni az mehet teljesítménytúrára, ahol lehet nyugodtan öltözködni
www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/naptar/

Mylady 2010.09.30. 18:48:16

@himmelhergott: Jaja, azok az alakok, akik ott kószálnak...
Az Orczy kerttel az a bajom, hogy messze van. A Népliget túloldalán lakom, az Orczy kerthez már metrózni kellene (nem a lustaság, hanem az idő miatt)

Ivan Grasso · http://op-ironman.blog.hu/ 2010.10.01. 08:57:32

@szasza75: Hűha, ez komoly gyűjtemény! Köszi!!!

Vasapu · http://vasapu.blogspot.com/ 2010.10.01. 12:34:26

@BGy: Én amatőr vagyok, erdőben is hallgatok zenét, sőt ez a kisfilm is jobban tetszik zenével.

Aki a videó nézése közben levette a zenét, az profi:-))

tzh 2010.10.02. 10:46:33

A nem nagy létszámú, aránylag gyors tempóra nyitó pontokkal rendelkező teljesítménytúrák lehetnek egy alternatíva. Nem egy terepfutót ismerek, aki túrázóból lett az.
Közölük olyanok is, aki már rendeznek is idehaza terepfutó versenyt, aminek csak örülhetünk :)

tzh 2010.10.02. 10:47:44

@szasza75: Ha tehetem, kltözésnél, akár albérlet is legyen az, figyelembe fogom venni én is. Ez nem hülyeség, mert a lakás egy dolog, de a környezet meg a másik.

eLzsÉ 2010.10.03. 00:47:07

@Mylady:

Látom, idegenkedsz a Népligettől, pedig rosszul teszed.

Én nagyjából épp egy éve járok oda, ez 130-140 alkalmat jelenthet, és soha semmi problémám nem volt.
Utoljára ma, vagyis tegnap, szóval szombaton és jóval sötétedés után végeztem és akkor sem.
Lányok is futnak, egyedül is, gondolom, nem tennék, ha veszélyes lenne.

Rendben, vannak érdekes fazonok, de olyanok az Orczyban is vannak, ott kezdtem.

Ma például 3-szor nézhettem meg, ahogy egy fiú sminkeli magát egy padon, de kit érdekel? Ezek aztán tényleg békés emberek.
Mint ahogy a szipusok is. Dülöngélnek szembe, de legkisebb gondjuk is nagyobb annál, hogy bárkit maceráljanak.

Az meg, hogy rendezetlen lenne, egyszerűen nem igaz.
Állandóan nyírják a gyepet, szerintem vagy 20 ember dolgozik ott folyamatosan, semmi gond a környezettel nincsen.

Az egyetlen zavaró tényező a sok kutya, de ez napszak-függő.
Volt olyan, hogy 2 óra alatt egyel sem találkoztam, meg volt olyan, hogy folyton le kellett futkosnom az útra, hogy kikerüljem őket.

Én az Orczy-val össze sem tudnám hasonlítani, de még a Szigettel sem, ami egy halál unalmas két hosszú egyenesből áll, ez azért változatosabb.

A dzsindzsásba persze sosem mentem be még, én a nagy kört futogatom, az teljesen rendben van, azon kívül ingyen lehet biztonságosan parkolni, én autóval megyek.

De ha nem, hát nem...:)

eLzsÉ 2010.10.03. 00:56:02

@AG:
Ja, annyit még, hogy állandóan vannak futók, télen is, az is ad egyfajta biztonságérzetet, nincs viszont az a tömeg, ami a Szigeten.

Ceterum censeo: a Népliget egy jó futóhely:)

Tényleg, jut eszembe:
Vagy 2-3 hete egy dobzenekar tartott nyilvános próbát táncoslányokkal, aztán láttam, hogy ők doboltak a SPAR-on is.
Nagyon jók voltak és majdnem kitartottak addig, amíg én:)
Szóval ilyen is van...

Mylady 2010.10.03. 20:02:59

@AG: Félreértesz, nem utálom én a népligetet. Kicsit félek, de szoktam ott futni. Sajnos ez leginkább csak hétvégén fordulhat elő, mert munka után már sötét van és max nappal merek bemenni.
Az nekem is tetszik, hogy nincs tömeg, bár ez egy kicsit félelmetessé is teszi.

Én a nagykört csak félig szoktam futni (ecseri saroktól a körút-vajda péter kereszteződésig, a forgalmasabb felét inkább kihagyom), oda-vissza, meg a kiskört. És szintén csak az út mentén, beljebb sosem megyek.

De teljesen igazad van, szépen rendben tartják. És a rendőri jelenlét is állandó :)

Az Orczy-kertben sosem jártam, így nincs összehasonlítási alapom.

Mylady 2010.10.03. 20:06:32

@Mylady: Ja, és már mókust is láttam ott. Szegény lent volt a földön, megijedt tőlem, átloholt előttem (majdnem felrúgtam), felrohant egy fára, biztonságos magasságban megállt és csúnyán nézett le rám. Megálltam és elnézést kértem tőle :)

2010.10.03. 21:49:46

@Mylady: a Népliget televan mókusokkal évek óta, és nem is mindig ilyen félelmetesek, sokszor lehet fotózni őket egészen közelről, ha viszel némi eleséget nekik.

2010.10.03. 21:52:41

félelmetesek = félénkek (természetesen)

eLzsÉ 2010.10.03. 22:59:42

@Mylady:

Mókus annyi van, hogy lassan vadászni kellene rájuk, állítólag finomak, de tegnap egy sünit kellett átugranom.
Ott lapított az ösvényen és nézett bután a kis gombszemeivel, hogy vajon agyontaposom-e, de nem:)

Holnap megyek megint, jó lesz, azt remélem:)

Teljesen kényszerből szoktam ide, mert az Orczyba jártam, de azt egy éve, teljesen váratlanul szanaszét ásták.
Akkor visszaültem az autóba és kigurultam a Népligetbe és rabul ejtett.

Tök jó, különben, kurvák is vannak a Planetárium után és fogalmam sincsen, hogy ki viszi el ezeket, mert nem top100-as darabok.
De ott ácsorognak rendületlenül, tavaly télen a térdig érő hóban is ott voltak, ezeken szoktam gondolkodni szaladgálás közben...:)

xhege 2010.10.04. 08:21:36

@AG: Az élet nagy kérdései... :)

Mylady 2010.10.05. 21:42:56

@AG: az Üllői út mentén a népligettől kifelé rengeteg kurva szokott állni (lehet, hogy befelé is, csak arra nem járok)
épületes látvány

effe 2010.10.05. 23:18:10

@Mylady: én régebben inkább fiúkurvákat láttam a bokrok közt mászkálni. úgy látszik, egyre felkapottabb a hely :)

kopaszi gát felé még nem próbáltál meg elfutni? kicsit messzebb van, mint a népliget, de fényévekkel jobb hely (vagy legalábbis sokkal biztonságosabb). egy próbát megérne.

Mylady 2010.10.10. 16:05:36

@effe: Az a baj ezekkel a helyekkel, hogy minden olyan messze van. Autóm nincs, a bicikli a pincében (macera kihozni, máshova meg nem tudom tenni), a bkv meg a gyaloglás marad. De megoldom. Muszáj lesz, mert kell egy kis változatosság.

effe 2010.10.11. 12:50:04

@Mylady: maradt még a futás is :)
ha jól emlékszem, te a József A. ltp-en laksz. onnan talán nincs is olyan messze a kopaszi gát. esetleg lehet olyat, hogy odafele bkv, és hazafelé futsz.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása