Trappoláshoz kellene a csillapítás

2011.07.11. 14:18 Winkler Róbert

Kissé sokáig vártam, de ma lenyomtam az Ultrabalaton utáni első futást. Az UB harminc kilométere után járt egy hét pihenő, utána meg jött öt nap nyaralás, különben is fájt a sarkam. Hát igen, a sarkam szétkúrtam, erre sajnos nincs jobb szó. A rendezvény előtt (majdnem versenyt írtam) még vitatkoztam valakivel a blogon, jó-e hosszabb távra a Lunar Glide. Mert neki nem tett jót, én viszont tavaly simán futottam maratont Lunarban, és semmi kellemetlen utóhatása nem volt.

Idén csak egy 20-ast mentem benne, és fájt tőle a sarkam, mint az állat. Utólag gondolkoztam, és azt elvetettem, hogy a Lunar egy ennyire egyszezonos cipő lenne, mert én olyan sokat azért nem szoktam futni. Aztán rájöttem, mi jelentette a különbséget. Tavaly maratont futottam, lassan. Ha az ember nem siet, és tud figyelni a technikára, szinte mindegy, miben fut. Én például hat nappal az UB előtt a Margitszigeten nyomtam egy félmaratont Free-ben, és semmi bajom nem volt, pedig a Free-t kifejezetten rövidebb távokra ajánlák, és a rekortánt majdnem mindig kikerültem. De ha van idő rendesen nem sarokra érkezni, akkor biztonságos a kis csillapítás.

Amit az Ultrabalatonon nagyon elkalibráltam, hogy elkezdtem futni, mint a hülye, elvégre az ember mi másért futna, mint amikor beérkezéskor álmélkodnak a csapattársak, hogy nahát, Robi, király, hoztál nyolc percet a tervhez képest, és tényleg, olyan időt futottam a hegyes-völgyes Tihany-Dörgicse szakaszon, amilyet a sík budapesti Nike Félmaratonon. Nyilván trappoltam, mint az állat, hiszen az én szintemen az ember vagy szépen fut, vagy gyorsan. Utóbbi esetben pedig észre sem veszi, hogy nem előírásszerűen, külső talpélre érkezik, hanem BENG!, a sarkára. És hát bő 20 kilométer az legalább tízezer ütés sarkanként. Nem csoda, ha megfájdult.

Lehet-e fokozni a hülyeséget? Hogyne, bízzák csak rám! A második szakaszomat éjjel háromkor mi másban kezdtem volna, mint a Free-ben? Ugye? Mert hát pár napja annyira jól ment benne az a 21 kilométer, mi baj lehet 8-ból? Semmi, persze, kivéve, ha megint elkap a gépszíj, hogy hú, csak egy nyolcas, hát majd itt megmutatom, ráadásul a sötétben több váltót is megelőzök, folyamatos a sikerélmény adrenalin-utánpótlása. Úgy trappolok, hogy többször kis híján hasra esek valami pukliban, gyökérben, vagy épp a semmiben. És tényleg, mintha pacallá ment volna a sarkcsontom. Aztán ugye most Londonban öt napot mászkáltam, egy megint csak nem csillapított cipőben, mert az Air Maxhoz meleg van, de legközelebb nem fog érdekelni. Nem hittem volna, de tényleg van utcán értelme egy légtalpnak.

És az este végre ismét futottam egy tízest, a szokásos 6 körüli kilométerekkel, odafigyelve, a Free-ben. Nem volt vészes, de most már tényleg felhozom a pincéből a téli Air Structure Triax-et: valahogy felértékelődött nálam a csillapítás.
 

22 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr613057514

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.07.11. 16:13:30

A futóklubos Dávidtól kérdeztem nemrég, hogy a talp melyik részére kell érkezni, és hosszútávfutás esetére ő a sarkat mondta.

pannonfunk 2011.07.11. 16:21:01

Pont ma beszéltem az edző bácsival, hogy lassan el kellene kezdenem tempókat futni, mert a 3 kör a szigeten csak 6'10"-6'20" körüli tempóban megy, abból meg nem lesz 2 órán belüli félmaraton. Erre a lelkemre kötötte, hogy addig eszembe ne jusson tempót futni, amíg a tapírtechnikát nem korrigálom. Pedig a Vomero remekül csillapít, és sokszor a rekortánon futok...

@azilinha: Ez reménytelen vita, hogy heel strike or forefoot strike... Nekem pl. a forefoot strike sokkal kevésbé terheli le a csípőmet, persze az edzőm szerint sarokra kellene érkezni. Szóval passz.

ubp 2011.07.11. 19:32:45

Én még nem futottam az UB óta :) Talán nekem is egy kicsit csömöröm lett, kellett a pihenés. De már én is "városnéztem" 4 napon át :)) Szerencsére én nem rösteltem a Pegzus GoreText-t felvenni, pedig elég meleg volt benne, de nem is fájt semmim.
A héten elkezdek megint edzeni, bár a sarkam nem fájdult meg a több mint 100 km után az UB-n a Vameróban. Én nem is az időre gyúrtam :)

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.07.11. 20:29:21

Te jó ég. EZt csak olvasva is megfájdult a sarkam :)
Szerintem is heelstrike, nem a vitát eldöntendő, csak egy szavazat :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.07.11. 21:59:07

Ha már az fájdalmakról és sérülésekről van szó. Mit rontottam el, ha az aktív hétvégém után 4 ujjamon vízhólyag van és az egyikről, elnézést, de elindult a köröm lefelé? Eddig nem volt ilyen bajom a Vomeroval és eddig sem mindig futózokniban futottam...

Ui: Robi, akkor futottál be a Free-ben, amikor én indultam. Csodálkoztam is egy kicsit, hogy a Free-ben nyomod.

pannonfunk 2011.07.11. 22:15:08

@mgergoo: Embertelen körülmények miatt koncentráció csökkenése és mozgáskordináció romlása + versenyhangulat miatt maximum kihozása. Ez a kettő így együtt veszélyes lehet. Sőt, nemcsak versenyen, edzésen is...

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.12. 07:41:05

Nekem anno a talpproblémáimat az (is) okozta, hogy erőltettem a külső talpélen való gördülést, szóval valószínűleg emberfüggő a dolog, a sarkam még sosem fájt, de azért odafigyelek, hogy ne trappoljak, hanem szépen, egyenletesen terheljem a talpam.

pannonfunk 2011.07.12. 09:15:17

@pantomimes: Pont meg akartam kérdezni, és ha már szóbakerült: ha jól tudom, a sérülésedkor Pegában futottál. Előtte nem stabil volt a cipőd? Én most álltam át stabilról neutrálisra, és hosszú futásoknál van egy kis feszülés a bal lábam belső ívében. Azt gyanítom, hogy stabil cipőben az embernek a lába ellustul, mert a stabilizátor úgyis megfog a bedölés ellen, és így neutrálisban meg bedől, akkor is, ha egyébként nyoma sincsen lúdtalpnak.

Nekem pronáló volt a futásom, főleg a csámpásságomnak köszönhetően, ezért volt az első futócipőm stabil. De most megnézték a Spuriban a lábam, és neutrálist javasoltak. A Vomero tényleg tuti jó futócipő, imádok benne futni, de lehet, hogy abba is bele kell most szoktatnom a lábam.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.07.12. 09:54:24

@pannonfunk: nem, én akkor egy adidas supernova glide-ban futottam, az ha jól emlékszem neutrális cipő volt. Egy kicsit én is pronálok, talán emiatt is erőltettem a külső talpélen való futást. A mostani cipőmben van egy pici támasztás, így nem akarok kényszeresen a külső talpélemen futni. Van egy utcai talpbetétem is, bár nem vagyok lúdtalpas, hetente 2-3x beteszem, jól esik a talpamnak és szerintem segített a sérülés kiújulását is megelőzni.

DaMartian 2011.07.12. 15:59:26

A hogyan fogjunk talajt már nem egyszer volt vitatéma itt a blogon. Tény, hogy a legtöbb futó heel-striker, cipőben ez adja magát. Szerintem a lábfejre érkezés nagyon természetellenes és egészségtelen hosszútávfutók esetén. Látni ilyet is, de leginkább nem meggyőződésből, hanem amatőröknél, tehát valószínűtlen hogy tudatos lenne, viszont nézni is rossz... Többen pedig a háromnegyedes talajfogásra esküsznek... Amúgy a mérések szerint a tempó gyorsulásával egyre inkább efelé a mozgás felé tolódik el az ember. Én korábban a leghangosabb heelstrike hangadó voltam, de mióta többet futok Free-ben, kezdek én is afelé hajlani, hogy a 3/4-es talajfogás a legideálisabb.
WinklAir problémájához valószínűleg hozzájárulhatott, hogy halmozta a hülyeségeket... Az ő súlyával nem biztos, hogy szerencsés ennyit futni a Free-ben. És ezt nem kilométerben mondom, hanem arányaiban. Mert nem mindegy hogy heti 70 kiliből futsz 30-et Free-ben, vagy 40-ből. Mivel a Free-ben minimális csillapítás van, így ha nem figyelsz a talajfogásra, akkor valóban szétütheted vele a lábad. Én is megtettem ugyanezt, amikor elkapott a hév. A másik a Lunar Glide. Nem hiszem, hogy alapból gondot okozna, mivel ez a cipő épp a saroknál igen puha, sőt inkább a Structure kemény betétje lehet problémás, olyan ismerősöm már volt, aki így szerzett csonthártyagyulladást... A gond inkább a cipő elhasználtsága lehet, megintcsak különösen WinklAir súlyánál egy Glide 6-800 kili után már nem ad 100%-os védelmet szerintem. Mondom ezt úgy, hogy nem tudom mennyit rakott már bele. De ha benne van már ennyi, akkor ssnszos, hogy az okozta a problémát, hogy két olyan cipőt használt folyamatosan futásra, amelyek nem annyira csillapítanak. Egy mázsa körüli súllyal és gyors tempóval ez már eléggé gyilkos kombináció..
Amúgy nekem akkor szokott fájni ez-az (térd, csípő) ha nagyon kifutom magam. Valószínűleg amikor az ember maxon fut, akkor valóban nem figyel annyira a mozgására, és ilyenkor jobban odaveri a lábát, ami még akkor is gondokat okozhat, ha jó cipőben tesszük mindezt. Szóval tanuljunk más hibáiból, és csak okosan!

pannonfunk 2011.07.12. 20:14:19

@DaMartian: Teljesen egyetértek. Ha valaki hajtja magát (akár rövidtávon, akár nagyon hosszút futva akármilyen tempóban), a mozgáskordináció beli hibák halmozottan ütnek vissza. Most néztem havi bontásokban a futásaimat, és abban a hónapban sérültem le a legjobban, amelyikben a leggyorsabban futottam.

Erről a 3/4-es talajfogásról hallhatnánk többet?

A swiftbe 80 kilósan mennyit lehet belepakolni? Végét járja szegény, 900 körül van benne, de rekortánon még pár laza körre talán jó lesz.

2011.07.12. 22:03:38

szerintem ehhez még az is hozzájön, hogy a hajtás miatt a szervezet elkezd egy csomó olyan anyagot termelni, ami miatt kevésbé is érzed, hogy mennyire trappolsz, elnyomja az akkor mindjárt jelentkező fájdalmat, ami figyelmeztetne.

A 3/4-es nem az, amikor sarok előtt egy picivel érsz talajt? Állítólag az a legegészségesebb, és egyben a legdinamikusabb haladást lehetővé tévő forma.

193 2011.07.13. 07:58:09

Sziasztok!
Induljunk ki a "kályhától" amikor még nem volt futócipő, cipó, csizma, fapapucs, saru csak a mizítláb.
Ők hogyan futottak, futnak (lásd. tarahumarák )?!
Milyen "stílusban"?!
Hagyjuk a Lunar-t, meg a Free-t, 2-3 év múlva úgy is csak a NIKE múzeumában találkozhatunk velük!
www.multinavigator.hu/cikk.php?id=2756

bellone 2011.07.13. 08:53:02

@193: Nem szeretnék senkivel vitatkozni, mert olyan ez a téma, mint a zenével futás (vagy nem futás), de szeretnék megjegyezni valamit: Ez egy Inov8 promó, újdonság nem sok van benne a Pirie törvényekhez képest...

Az Inov cipőket még nem próbáltam, viszont általában csak jót hallok velük kapcsolatban. Nagyon különleges és kiemelkedő minőségű cipők, ez egyből látszik, ennek ellenére én óvatos vagyok. Mert nem vagyok már 17 éves és főleg nem 55 kg. Ezért, ha lesz alkalmam, biztos teszek egy próbát... (Sokan egyébként a HOKA-t magasztalják, ami szöges ellentéte a minimál vonalnak.:))

Nekem nagyon szimpatikus ez a "vissza a természetbe" hozzáállás, de azért ember és ember között rengeteg különbség lehet, ami miatt nem húzható mindenkire ugyanaz a kaptafa. Sőt, ugyanaz az ember is folyton változik, ami ma jó, nem biztos, hogy jó lesz mondjuk 10 év múlva...

193 2011.07.13. 09:25:17

@bellone:
Szia!
Nem vagyok promóter és én sem akarok vitatkozni!
Mint te én is óvatos vagyok 46 év/88kg/193cm és 4 év futással mögöttem. Még mindig keresem az ideális talajfogást a kezdetekkor sikeresen kinyírtam a bal achillesemet 8 hónapra a nem megfelelő cipőnek az aszfaltnak és a "sarkas" talafogásnak köszönhetően azóta is minden évben van néhány kisebb sérülésem és az okokat elemezgetem.
A rossz talajfogás és elrugaszkodás technikája, a nem megfelelően edzett lábizmok hiánya egy gyorsabb tempós futásnál előbb utóbb sérüléshez vezet (lásd. Robi) Drága ár ez a futás megszálottjainak, mint ahogyan a cipők sem filléres dolgok és 48-as méretben még találni sem könnyű!
Szóval én most váltottam stílust az idén és a saját sérüléseimen okulva próbálok tanulni a "nagyoktól és a kicsiktől".
A legfrissebb: edzesonline.hu/cikk/3618/scott_jurek_mesel_ultrafutasrol_es_vegan_etkezesrol
De mint ahogyan Scott Jurek is írta "A mezítlábas futás segíthet megtalálni a helyes technikát és testtartást, de csak nagyon lassan és fokozatosan érdemes próbálkozni vele".

2011.07.13. 09:37:52

@193: akkoriban még aszfalt sem volt

Lehet, hogy régen nem volt vomero, free, lunar, de a körülmények/emberek/tempó sem volt ugyanaz, mint manapság.

bellone 2011.07.13. 09:52:28

@193: Itt nem szokott túl nagy gondot okozni, ha belinkelsz egy "konkurens" terméket, engem egyébként sem zavar. Arra próbáltam utalni, hogy a zseniális "új" felfedezések mögött sokszor, zseniális "új" termékek állnak...:)

A futóstílus miatt, érdemes néha résztávozni (én mondjuk nem szeretem, tavaly 6, idén 3 alkalommal vettem rá magam), a mezítlábas futást pedig lehet rövid repülőkkel is gyakorolni. Közben sokat nyújtani, tornázni. Ezek egyébként valószínűleg egyidősek az atlétikával, talán nem véletlenül. Sok sikert! (A fejlődés akkor is fontos, ha ez nem a jobbnál-jobb idők hajszolásában nyilvánul meg.:))

193 2011.07.13. 11:27:04

@bellone: Köszönöm a résztávos tanácsot!
Én is ebben szürtem le úgy 2 héte a stílus fejlődés lehetőségét a mezitlábassal kombinálva. Heti egy-két alkalommal igy is tolom.
Fejlődni pedig abban szeretnék, hogy minél több időt tudjak évszaktól függetlenül futni, élvezni a szabadban futás minden percét!
Aki pedig terepre megy előbb utóbb megtalálja a belinkelt márkát és cikket. Például téli havas, saras futáshoz kerestem cipőt és találtam rá a márkára pozitív tapasztalatokkal.

bellone 2011.07.13. 12:27:37

@193: Én 400-as pályán csináltam, nagyobb távoktól, edzésenként közelítve a rövidebbek felé (800-100m).
Az intenzitás nagyon fontos. Meg kell találni azt a tempót, amit egyenletesen a végéig tartani tudsz, úgy, hogy az egyes ismétlések ideje minél kevesebbet szóródjon és hogy ne "essen szét" a mozgásod.

Előtte és utána kb. 20-20 perc bemelegítés, levezetés, a legvégén mezítlábas repülők a füvön és alapos nyújtás a fűben(ez utóbbi kettő volt a kedvencem...:))

Egyébként a tavalyi sorozatom közben/után éreztem rá a "lábujjhegyes" futás ritmusára (belőlem jött, sosem erőltettem), ami meghozta a harmónikus mozgás érzését. Azóta folyton ezeket az erdei elmélyüléseket keresem.;-)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.07.13. 13:16:04

@viito: Meg kb. az emberek élettartama se volt ennyire kitolva. Mostanság 40-50 évesen aktívan futkorásznak az emberek, akkor örültek ha megélték ezt a kort.

M.Islander 2011.07.15. 19:02:50

Winklair:
mondom én, hogy ez a cipő csak korzózni jó, úgy nem kopik olyan gyorsan és nem teszi tönkre a lábizmaidat - hja, ájfónos hájp-lötyögésre (e: max. 1 kör a szigeten, 6 perc/km lassabb tempóval) OK.

2011.07.17. 16:40:45

ha már kopás... el vagyok keseredve: alig 8 hónapos, max 600 km-es (mivel télen a teremben nem sokat futottam benne, így nincs sok km) Pegasusom gyakorlatilag teljesen kopás mentes... leszámítva azt az apróságot, hogy a talpa jó sok darabból van csinálva (mint a mai futócipőknek általában), és az egyik lábon a saroknál lévő különálló csillapító elem elkezdett elválni a talp 99%-át adó (nálam) fehér "alaplaptól".

Tudom, hogy fogyasztói társadalom meg minden, de azért ennél több ellenállásra számítottam. Mondjuk még elég pici csak a hiba, lehet, hogy valami DIY megoldást fogok alkalmazni, mielőtt eszkalálódna : )

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása