Ismerd meg Budapestet

2012.01.22. 12:37 angelday

Ugyan 1995 óta a fővárosban élek, akadnak hiányosságaim a közlekedést és dolgok felismerését illetően. Először is, a Pesti oldalon nem vagyok túlságosan ismerős. Nekem azok a dolgok, hogy "Felszabadulás tér", illetve "Felvonulási tér" nem mondanak sokat (azt hiszem talán aki itt járt általános iskolába a '80-as években, azoknak természetesek ezek a dolgok).

A Papp László Sportarénában már jártam többször, viszont, és itt jön be a tudás hiánya, fogalmam sem volt arról, hogy a 2002-ig Népstadion néven hívott, 56 ezer ember befogadására alkalmas futballpálya, mai nevén a Puskás Ferenc Stadion, egy teljesen más épület.

Igaz, hogy egymás mellett van a kettő, de tökéletesen másról van szó. A Papp László Sportaréna egy 12 ezer fős fedett sportcsarnok (korábbi nevén: Budapest Sportcsarnok), ami 1999-ben leégett, 2004-ben kapta meg a Papp László Sportaréna (vagy egyszerűen csak Aréna) nevet, a Puskás Ferenc Stadion meg egy nyitott 56 ezres futballpálya.

Ezt az egészet bonyolítja a SYMA csarnok.

Meg a SYMA csarnok melletti sátor, ahol az eredeti tervek szerint a hétvégi Futóklub lett volna. Kis varia után:

a Puskás Ferenc Stadion edzőpályáján találkozunk (megközelíthető a SYMA csarnok melletti bejárat felől, illetve a Récsei Center felől)

A Récsei Center nevet most hallottam először, tényleg nem ebben a városrészben mozgok. Szóval a kálváriám onnan indult, hogy felbukkantam a Papp László Sportaréna, a hagymakupola formájú épület mögött a Kerepesi út irányából, majd felhívtam Knipl Pistát, hogy merre tovább.

Pista nem tudta, hogy az ismereteim hiányosak, így annyira belejöttünk a beszélgetésbe, hogy előbb megkerültem autóval az arénát, utána bementem a buszmegállóba a buszok közé (!), onnan egy sorompón át nagy nehezen kijutottam, aztán visszajutottam a kiindulási pontra (ironikusan a SYMA bejáratánál), ezen a ponton felhívtam Szaszát.

Ugyan nem jött, de elkezdte mondani nekem, hogy tudok bejutni. Sajnos ezzel csak tovább növelte a bizonytalanságomat. Végül behajtottam a SYMA csarnok sorompóján, elmentem a sátorig, leparkoltam. Knipl Pistát hívtam fel ezek után, aki mondta, hogy nem a sátornál vannak, hanem a "másik oldalon", és hogy menjek végig a "betonkörön". A betonkörön!! Hol van itt betonkör?

Nos, a Puskás Ferenc Stadiont körbeveszi egy kocsiút, amin gyönyörűen végig lehet hajtani, a Récsi Center felőli bejáratnál pedig fel is bukkant a jól ismert Nike cipőteszt kamion. Amikor leparkoltam, nem felejtettem el villantani a lámpámmal.

Térképre rajzolva persze baromi egyszerűen látható:

A Kerepesi útról indultam, megfordultam az aréna körül, aztán be a SYMA sorompón, ott leparkoltam, végül megkerültem a népstadiont. Azt hiszem legközelebb egy ilyen magyarázó térképpel kell majd a felvezető posztot kiegészítenünk.

Összefoglaló

Papp László Budapest Sportaréna (vagy röviden: aréna)
Eredeti név: Budapest Sportcsarnok (vagy: BS)
Újjáépült: 2003, eredeti átadás éve: 1982
Magyarország legnagyobb fedett sportcsarnoka, férőhelyek száma: 12500 fő

Puskás Ferenc Stadion
Eredeti név: Népstadion
Átadása: 1953
Férőhelyek száma: 56000 fő
Egyebek: "Az épület nagyon rossz állapotban van. Különféle tervek születtek felújítására, bővítésére, illetve újjáépítésére, de egyelőre csak az életveszélyes felső karéjt erősítették meg. 2011. november 4-én a magyar kormány elfogadta a stadion újjáépítésének koncepcióját, mely szerint a jelenlegi épület bontása után 2015-re 40-55 ezer férőhelyes új stadion épül."

Mások nem tévedtek el? Volt olyan, aki nem találta meg végül a rendezvényt és hazafordult?

8 komment

Címkék: budapest térkép tájékozódás aréna bs népstadion

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr253690870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

sanyosz 2012.01.22. 14:07:31

ezek a budai srácok... :)

rhubarbjelly 2012.01.22. 14:30:54

Nemrég nekem is gondot okozott a Papp László arénába mentem, de aztán előre felkészültem a netről :-)
Viszont nem tudom megszokni a névváltoztatásokat, nekem még mindig Felszab. tér, meg Dimitrov tér, meg Moszkva tér maradt, és a Köztársaság téren sétáltattam még 10 éve kutyát. A múltkor amikor véletlenül (:-D) tömegközlekedtem, a 6-os villamoson olyan megállónevek voltak, hogy csak kapkodtam a fejem.

Kuruttya 2012.01.22. 15:25:52

Mindig szomorúnak találom, amikor egy sok éve itt élő ember egyáltalán nem is ismeri a várost. Egy minimális lokálpatriotizmus azért kéne, mert emiatt nem vigyáz senki a közterekre pl., mert leszarják, nem érzik sajátjuknak. Az meg nem mentség, hogy budai valaki.

b.fruzsi · http://kmkovek.blog.hu/ 2012.01.22. 17:07:32

@Kuruttya: Én sokkal komolyabb dolgokat tartok szomorúnak.Egyébként pedig nem feltétlenül van összefüggés a lokálpatriotizmus és a közterek védelme között. Én nem vagyok lokálpatrióta, de mégis vigyázok a közterekre, legyen az Budán vagy Pesten, ez inkább neveltetés kérdése.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.01.22. 18:45:56

A BS leégését élőben néztem. Akkor még nem tudtam feltölteni a képeket a Facebookra. Zuckerberg még kisfiú volt. :-)
Én sem vagyok pesti, mégsem szarok a terein.

dvorcsakl 2012.01.23. 09:03:36

@rhubarbjelly: mondjuk a Dimitrov tér már nem, de a Felszab, Élmunkás tér, Moszkva tér az adja magát.

A BS meg BS, a Népstadion meg Népstadion.

És én pl. Budán nem vagyok otthon, Pest azért megy.

csétomi 2012.01.23. 09:57:08

@angelday: bezzeg ha gyerekkorodban jártál volna kettős rangadókra! :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása