Unplugged

2013.02.16. 12:00 mgergoo

Kicsit eltértem a témától a múltkor, de az a poszt is ennek indult, talán most majd sikerül eljutni a végére – de miről kellene, hogy szóljon?

Arról, hogy van ez a Sony NWZ-W262 headset a fülemben és kellene valami okosat írni róla, hogy el tudjátok dönteni, hogy kell-e ilyen nektek nagyon gyorsan, vagy nem. Itt kérek elnézést Tóth Gergő barátomtól, aki mindenképpen karácsony előtt akarta ezt a cikket kicsikarni belőlem, de mindig csak annyit mondtam neki, hogy vegye meg nyugodtan, nagyon kafa, a részleteket majd később elmondom. Ma most van a később, vágjunk bele.

cucc.jpg

A futás és az MP3 hallgatás eszköztára nálam is a vezetékes eszközökkel indult. Hallgattam zenét telefonról, iPodról és ritkán egyéb MP3 lejátszókról is. A vezetékes zenehallgatásnak több hátránya van, de a legnagyobb, mindjárt ott virít a nevében: vezetékes.

Nem tudom ti hogy vagytok vele, de én imádom a Nike nadrágokban és felsőkben kialakított iPod zsebeket, ennek ellenére mégis nagyon zavar a vezeték futásnál. Vagy a hátamat csapkodja, vagy valahogy mindig megakad a nyakam körül és nem hagyja forgatni a fejemet, 8-10 perc után mindig eljutok oda, hogy csak egyenesen előre nézve tudok futni, ha balra fordítom a fejem, akkor a jobb fülhallgató esik ki a fülemből, ha jobbra fordítom a fejem, akkor meg a bal. Rettenetesen zavar.

Tavaly kisasoltam, hogy DaMartian (akinek innen is gratula a 10K-hoz :-) a technikai pólók hátsó kis fülén átvezeti a kábelt. Nem tudom, hogy valójában ez-e a célja ennek a kis fülnek, mindenesetre DaMartian előadásában hihetőnek tűnt, hogy arra való. Én is elkezdtem másolni ezt a megoldást, de a rohadék kis vezeték az ismert fizika összes törvényét megcáfolva így is össze tudott csomózódni.

A hagyományos MP3 lejátszók másik nagy hátránya, hogy ha menet közben hangosítani akarod, vagy léptetni a következő nótára, akkor komoly kézügyesség kell hozzá. Én mindenesetre kétszer is meggondoltam, hogy akarok-e hozzápiszkálni a beállításokhoz, cserébe viszont többször is előfordult, hogy addig matattam a zsebemben, amíg kirepült az iPod, és csak a csoda segített, hogy ne lépje rá senki.

Vágytam már nagyon a megoldásra és nagyon megörültem neki, amikor az Ultrabalatonon meg lehetett fogdosni ezt a headszetet. Az eszköz MP3 és fülhallgató egyben, ízlés kérdése, de szerintem elég hülyén néz ki, meg az is aki felveszi. Az első verziót Szasza is tesztelte, ami azt is tudta, hogy össze lehetett hajtogatni szív alakra, ami, lássuk be, elengedhetetlen egy sport MP3 lejátszó esetében. Ebből az új verzióból már nem lehet sem szívecskét, sem repülőgépet hajtogatni, cserébe a kapacítása 2 GB, ami azt jelenti, hogy nagyságrendileg 15-20 albumnyi zenét tudsz az edzéshez a füledre pattintani. A szűk keresztmetszet nem a tárhelykapacitás, hanem az akksi lesz, bár én ebben is kellemesen csalódtam: 4-5 órát simán bír egy feltöltéssel. Tölteni szabvány mini-USB micro-USB vezetékkel lehet, szóval ha van almamentes okostelefon töltőd, akkor már ezt is tudod tölteni. 

Ez a modell teljesen vízálló. Szlaukó Robi a Runberries fenegyereke esküszik rá, hogy egy ismerőse a Balaton átúszást is ebben tolta, sőt arra is hogy kimosta mosógépben. Normális az ilyen? A vízállóság azért fontos tulajdonság egy sport lejátszónál, mert a Délibábon és az Ultrabalatonon is meg tudtam úgy mártani az iPodot, hogy nem volt kedve folytatni a versenyt, pedig még sok volt hátra. 

kezeles.jpgHangminőségről nem nagyon tudok okosat mondani, rettenet botfülem van, de az internetes fórumok attól zengenek,hogy hangilag nagyon odaver a cucc. Biztosan így van. Puzsér jól szól belőle az biztos, de ha már Puzsérnál tartunk, akkor el is mondom gyorsan egy nagy-nagy hiányosságát (ami persze rajtam kívül senkit nem zavar): nem lehet belepörgetni az éppen lejátszott hangállományba, és ha töltőre teszed, akkor töltés után az adott szám elejétől kezdi a lejátszást. Ez a két dolog együtt nagyon idegesítő elegyet alkot, hiszen ha a hallgatott műsor közepén lemerül, vagy akkor rakod töltőre, akkor nem tudod odapörgetni ahol abbahagytad. Sehogy. Ez azért szerintem gáz, persze aki zenét hallgat azt nem fogja zavarni. Nekem meg jobb híján úgy kell matekoznom az edzésekkel, hogy a 2 órás Hét Mesterlövésze adásokkal nagyságrendileg szinkronba legyek. 

A kezelés a hagyományos MP3 lejátszók fent leírt kényelmetlenségét teljesen feledteti.Van rajta 6 gomb. A bal fülednél tudod halkítani hangosítani és a shuffle módot bekapcsolni (amit még nem használtam soha). A jobb fülednél tudod elindítani a lejátszást és a következő, illetve előző számra/albumra ugrani. 

Összefoglalva elmondhatom, hogy ősz óta van meg és nagyon megszerettem, kényelmesebb, szabadabb vele a futás. Az árával kapcsolatban nézzetek körbe, én 17.000 forint környékén vettem, ami szerintem elég korrekt ár egy ilyen futótársért.

20 komment

Címkék: zene teszt fejhallgató

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr665055226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

2013.02.16. 12:25:50

ejnye no! egy kütyümániástól megbocsájthatatlan hiba: mini != micro usb :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.02.17. 14:32:27

Szerintem egyrészt rohadt drága, másrészt úgy néz ki vele az ember, mint egy idióta manager aki még futás közben sem tud megszabadulni a fülesétől. :)

Gyűrött Papír 2013.02.17. 22:12:44

Én egyszer próbáltam zenével futni, de két dolog biztosan zavart (okos telóval).
- a kábel a fülemig,
- kizártam magam a külvilágból; gyakorló életveszély, ha bármilyen forgalom is lehet
- vagy a futásra figyeltem, vagy a hangra
Ha futok, akkor a táj (környezet) része szeretek lenni, a fejhallgatózással meg nem menne.
A római parton szoktam találkozni főleg fejhallgatós emberkékkel, no azok olyan zombi mód mennek, hogy még az kézzel jelzett köszönésemet se veszik észre. :(

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.02.18. 06:23:04

@Gyűrött Papír: nekem megy a táj részének levés zenével is, sőt marha jó hangulatokat tud adni, nem véletlenül raknak zenét a természetfilmek alá. :) egyáltalán nem életveszélyes, bár a hátulról jövő autósokat tényleg később veheti észre az ember, de ugye ha az autós figyelmetlen segg, akkor marhára mindegy hogy zenét hallgat-e az ember.
A zenehallgatás örök vitatéma, rendszeresen előjön, és mindig ugyanaz lesz a vége? akit zavar futás közben, az ne tegye, akinek bejön, az meg nyugodtan. :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.02.18. 09:04:11

@rrroka: én az a fajta vagyok, aki nem tud anélkül futni, hogy ne szóljon valami a fülében. Lehet, hogy csak megszokás, hiszen a kezdetekben is fülessel "futottam", de már nem nagyon tudok rajta változtatni. És igen szerintem is elég ormótlan :-)

FAQlyás Menyét 2013.02.18. 11:33:40

@Gyűrött Papír: Természetesen - nekem legalábbis természetes - ha nem pályán futok, akkor legfeljebb csak egy fülembe dugom be a fülhallgatót pont emiatt.

WiZARD 2013.02.18. 11:50:21

Én Motorola S9-HD-t használok 2.5 éve, sajnos kezd kontaktos lenni a töltője. Majd ha nem tölt már, akkor szétszedem, ha meg nem sikerül rendbe rakni, akkor veszek egy ugyanilyet :)

Csak ajánlani tudom, kábelt gyűlöltem én is...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.02.18. 12:22:28

@WiZARD: ha jól látom, akkor ez a Motorola "csak" egy bluetooth headszett, azaz, kell, hogy mindig magaddal cipelj telefont.

WiZARD 2013.02.18. 15:08:25

@mgergoo: igen, de az úgyis kell, hogy mérjem mennyit/milyen gyorsan :)

WiZARD 2013.02.18. 15:09:17

illetve nyilván mással is meg lehet oldani, de nekem így tűnt a legcélszerűbbnek/egyszerűbbnek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.02.18. 15:32:37

@mgergoo: a telefont amúgy is cipeled a GPS miatt, nem?

magpet · http://zsemlediszno.blog.hu 2013.02.18. 22:27:30

Jó cucc, én is használom egy ideje. Sőt, szerintem Robi is az enyémet látva fertőződött meg.
Teljesen vízálló, a Tisza-tóban sokat úszkáltam vele, simán bírta. Nálam egy töltéssel hozza a 8 órás gyári specifikációt.
Zenére nincs jobb motyó a palettán. Nekem a telefon se hiányzik futásnál, igaz GPS-nek inkább valódi GPS-t használok. :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.02.18. 22:42:46

@rrroka: hétköznap munkába és onnan haza futok, ilyenkor nálam van (camelbak), de hétvégén telefon nélkül futok.

DSL · http://runbabyrun.blog.hu/ 2013.02.19. 15:51:08

most nagyon notel a szememben h het mesterloveszet (is) hallgatsz a futasokon :)

Nyiknyak 2013.02.20. 06:52:32

Naugyehogyugye idegesítő, hogy nem lehet a HM-be beletekerni??? Köszönöm, hogy valaki ezt leírta. :) Én is örülök, hogy vannak még emberek, aki HM-et hallgatnak futás közben. Bár én még sajnos kifeszített fejjel tolom, hogy a fülhallgatók bennmaradjanak.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.02.24. 12:38:09

A HM nekem még a Heti Meteor rövidítése. :)))

Magnus Ironfoundersson 2014.04.19. 17:03:06

Egy éve vettem, én is rühelltem a dtokat. Ma ment gallyra. Semmit nem csinál. futás közben elhallgatott. Épp bányászom a netet, hogy mi lehet ez, de sehol semmi. K anyját a sonynak. Rendeltetésszerűen használtam. Azt hittem, az izzadság megy bele, de olvasom, h ogy az nem baj.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása