Egy félmaraton margójára

2013.11.18. 10:18 mgergoo

A hétvége nagy eseménye volt a siófoki félmaraton, hagyományosan szuper PB pálya. Minden adottsága megvan az eseménynek ahhoz, hogy jó idővel zárjuk az aszfaltos szezont. Általában metsző hideg van, és a pálya olyan sík, akár egy ping-pong asztalitenisz asztal. A versenyajánlót most SeSam kolléga írta, de engedjétek meg, hogy az esemény utószavaként a saját félmaratonomról beszéljek.

A cikk első alaptétele, hogy dagadt vagyok, ennyire:

dagi_1.jpg

A cikk második pontja, hogy elfogadd, hogy nem akarok rosszat, egyszerűen leírom amit gondolok. Siófokon 1:44'49"-et futottam. Sok kisportolt, vékony sportolót előzök meg versenyről-versenyre és most is. Ha bármennyire is kézenfekvő, de elvetjük azt a lehetőséget, hogy különleges vagyok, akkor esetleg érdemes arról beszélni, hogy mi is lehet a háttérben.

siofok_tempok.jpgA hétvégi verseny után éreztem, hogy elértem egy pontra, ami nem számokban mérhető, nem tempókban, időkben és pulzusban, hanem tapasztalatban. Az van, hogy kezdem megismerni a testem, abból ahogy zakatol a szívem, ahogyan veszem a levegőt, amekkorát és amilyen ritmusban lépek, tudom, hogy hol és mikor kell eggyel feljebb kapcsolni. Tudom, hogy pontosan milyen tempót jelentsen ez a feljebb kapcsolás ahhoz, hogy az utolsó három kilométeren még feljebb tudjak kapcsolni és úgy száguldjak be 4 perces ezrekkel a célba, hogy 1000%-ig biztos legyek benne, hogy tökéletesen építettem fel a versenyt.

A pulzusszám egy olyan mérőeszközt adott a kezembe, amivel a futás minden egyes pillanatában tudom, hogy mennyire terhelhetem a testem, mennyire és mennyi ideig tartható még fenn az adott tempó. Már az első időktől kezdve kezdtem saját szervezetemet egy összetett rendszerként, gépként látni, egy olyan gépként, amiről működés közben információk, adatok kellenek ahhoz, hogy optimálisan működjön, akárcsak egy autó. Az autódat vezetve látod a fordulatszámot, a kilométerórát, a benzinmutatót és ezek ismeretében tudod megtervezi az utadat úgy, hogy a legoptimálisabb eredménnyel érd el az úticélodat. Mennyire furcsa lenne egy olyan autót vezetni, amiben nincs műszerfal? Nyomod a gázt, aztán egyszer csak szembesülsz azzal, hogy kifogyott a benzin és nincs tovább.

Senkit nem akarok megbántani, de az a véleményem, hogy sokan így vakon, műszerfal nélküli autót vezetnek. Ezt látom nap mint nap a versenyeken. Nyomják a gázt, aztán egyszer csak elfogy a benzin és akkor jön a csodálkozás, a szétesett mozgás, meg a sétálás. Belesétálni a kezdő, túlsúlyos futóknak nem ciki, de a versenyek utolsó kilométerein nem ők sétálnak, hanem vékony, kisportolt férfiak. Nézzétek az én második 10 kilométeremet és nézzétek meg az utolsó 3 kilométer adatait!

Olyan srácokat hagyok állva az utolsó kilométereken, akik ha okosan edzenének és megismernék a saját testüket és ennek ismeretében felépítenék a versenyüket, akkor esélyem sem lenne leelőzni őket. Úgy tolnának a tányér szélére, hogy csak pislognék és ennek így kellene történnie! Nincs ez így jól! Még mindig 93 kiló vagyok, ember meg nem mondaná, hogy nekem van 1:45-ös félmaratonom és nem nekik. 10-15 percet kellene rám verniük nevetve, de így vert seregként kullognak a cél felé.

A pulzuskontroll nem csak egy edzésmódszer, hanem gyakorlatilag a saját tested megismerésének egy következetes és biztos módja. Amikor ezer kilométereket futsz 150-es pulzusban, akkor egész egyszerűen érzetek, tempók, fáradtsági szintek kezdenek el kapcsolódni ehhez a pulzushoz. Egy idő után ez a kapcsolat visszafelé is működik: a tested reakcióiból nagyságrendileg tudod, hogy hol van a pulzusod. Versenyen ez praktikusan azt a képességet hozza, hogy tudom, hogy mi az a tempó, mi az a terhelés, amivel maximalizálni tudom a szervezetem működését és minimalizálni a rossz taktikából adódó időveszteséget.

Ez a hosszúkás kép nem bizonyít mást, csak annyit, hogy úgy tudtam 1:45 alatti félmaratont futni, hogy több mint egy éve nem futottam edzésen anaerob tartományban, illetve 21 kilométert 5 perc alatti átlaggal (!) futni, hogy edzésen ezt a tempót még meg sem közelítettem. Őszintén szólva arra sem emlékszem, hogy pillanatnyi tempóváltásokon kívül láttam volna 4:40 alatti kilométereket az órámon. Szóval ezt a szintet bizonyítottan el lehet érni sprintelések, combsavasodás és gyötrelmes zihálások nélkül. Még 15 kiló túlsúllyal is. (Strémen Judit fotója)

siofok_befuto2.jpg

Azt gondolom, hogy ha a pulzuskontroll semmi másra nem lenne jó, csak arra, hogy tudd, hogy hogyan ne tedd tönkre a saját versenyeidet, már akkor is megérné vele foglalkozni.

Ja, még valami. Most, hogy félmaratonon megfutottam a 3:30-as maraton szintidejét, látom, hogy mennyire esélytelen ez a 3:30-as maratoni vállalás jövőre. Nem hiszem, hogy egy éves projekt lesz, de megcsinálom!

115 komment

Címkék: siófok dk pulzuskontroll

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr405639681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

SimonyiBalázs 2013.11.18. 13:54:13

Gergő, gratula! Annyit tennék hozzá, h bizonyos feljebblépésekhez kell az anaerob edzés, a sprintelés és zihálás, szerintem. Az "ami a csövön kifér" alapot, maxpulzuson futott távokat (10km, 21km, 42km) is lehet gyakorolni, és bizonyos mértékű megszakadás kell, bármennyire is jónak gondolom a csak pulzuskontrollos edzéseket. @nagykrisz_2: "ez a sport a felszerelésekről szól, nem a mozgásról, azzal én nem állok le vitatkozni." oké, akkor ne vitatkozzunk, szerintem egyáltalán nem arról szól. Derékra akasztható négyes kulacsszett nélkül is szépen boldogulok, de azért nem kell köpni, és amikor kompressziós zokniban futottam, mindig gyengébbek lettek az eredményeim, mint bokazokniban. Kompressziósat regenerációra használom. @Yama Cunemoto: én vékony és izmos lettem a futástól.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 13:59:00

@őze bálint: "Annyit tennék hozzá, h bizonyos feljebblépésekhez kell az anaerob edzés, a sprintelés és zihálás, szerintem."

Arról lenne érdemes beszélni, hogy hol vannak ezek a szintek, ahol már szükség van ezekre az edzésmódszerekre. Szerintem nem a tömegsport, amatőr futók között. Egyelőre arra van bizonyíték, hogy 1.45-ös félmaratonhoz és 3:46-os maratonhoz nincsen rájuk szükség.

SimonyiBalázs 2013.11.18. 14:07:02

@mgergoo: talán mindenkinél máshol vannak a szintek, de én is amatőr vagyok, maradok. És szerintem, ahogy ismerlek, a futás eredményeidben te is mindig többre vágysz majd, tehát előbb-utóbb szembesülsz vele, hogy nem lehet minden "jobb időt" kontrollos felkészüléssel és versenyzéssel megoldani.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2013.11.18. 14:12:30

Nem világos: a versenyen is 150-es pulzussal futsz? Ha igen, akkor edzésen miért nem futsz 5 percesnél gyorsabban? Ha nem, akkor honnan tudod a versenyen, hogy bírod-e a magasabb pulzust a végén is?
Nem kötözködni akarok, hanem érteni szeretném a módszert. köszönöm előre is.

Nuuk 2013.11.18. 14:24:58

Hajszoltam egész nyáron a félmaratoni időm megjavítását, nem jött össze. Az elmúlt egy hónapban ráadásul már az edzéseket sem tudtam úgy tartani, mint korábban (meló, továbbképzések, etc.), ehhez képest tegnap 17 km-nél nekiindultam, és vitt a lábam, mint korábban sohasem. PB mínusz két és fél perc!

A testalkatom nekem is zömökebb az átlag futóénál. Két éve lefogytam rendesen, de egy határon túl nem ment (igaz, nem is erőltettem, a normális BMI volt a célom).

Ezzel kapcsolatban van egy gondolatom: Lehet, hogy pont a testalkatomnak van ehhez köze, de engem a meleg nagyon meg tud viselni, és ilyenkor úgy látom, a vékonyabb ismerőseim nálam kevésbé szenvednek. Viszont pl. egy ilyen hidegebb, 10 fok körüli hőmérséklet őket viseli meg jobban. Ti mit gondoltok?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 14:27:49

@bencsikp: 160 max pulzussal kellett futnom, az elején rakoncátlankodott a pulzusmérőm, de ezt a pulzust nagyságrendileg tartottam is, de nem nagyon néztem az órát, ahogyan írtam, inkább az érzéseim vezéreltek. Síkon a 150-es pulzushoz jelenleg 5.10-5.20 közötti tempó társul. 160-as pulzushoz már 4.50-5 perc, de ezen a pulzuson nem tudnék 21 kilométert futni 10-12km után folyamatosan emelkedne a pulzusom és 16-17 környékén elfogynék.

fran7 2013.11.18. 15:12:45

@nagykrisz_2: Remélem hozzászólásaid írása közben ugyanolyan széles mosoly van az arcodon, mint nekem mikor olvasom azokat. Novemberben már két hónap kommentje címet értél el.
Kösz, hogy segítesz abban, hogy ne veggyük magunkat, eredményeinket túl komolyan. Miközben a főcélunk a futással az egészségünk megőrzése, életünk minőségének javítása és hosszítása. De ezt mormolva tényleg az élvezet veszikel a futás közben.

angelday 2013.11.18. 15:18:30

@nagykrisz_2: nem látom a neved a Facebookon a cikk lájkolói között! Miért?

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.11.18. 16:08:45

aki akarja már miért ne vegye magát és az eredményeit komolyan? hiába élvezzük a mozgást és futást itt sokan, attól még nem pusztán csak az élvezetről szól ez, meg egy a kanapén döglésnél valamivel egészségesebb tevékenységről, hanem a küzdelemről és akaraterőről is, és pont ez a jó benne. nincs azzal semmi baj ha valaki csak az élvezet miatt csinálja, és kínai tornacipőben, susogós melegítőben szaladgál a mezőn, tegye ha ez esik jól neki, de ha valaki fejlődni akar és elérni kitűzőtt célokat, akkor bizony komolyan kell vennie a futást szerintem, és ebben nagy segítséget nyújt a pulzuis mérős, gps-es óra és a normális futófelszerelés.
annyira nem vágom, hogy miért vörös posztó ez néhány ember szemében - még ha szerintem is viccesen vezetik le frusztrációjukat- senki nem tart a fejükhöz pizstolyt, hogy ők is így fussanak.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 16:25:34

Van egy kis kavar. A felkészületlenül, vagy rossz edzésmódszerrel készülő amatőr futók szerintem nem azonosak az élvezetből, szabadon az egészséges életmód részeként futó sportolókkal. Sétáljatok ki egy maratonra nézőként és nézzétek meg az 5 óra után beérő futókat. Élvezetből futnak? Egészséges amit csinálnak? Kötve hinném. Nincsen semmi gond azzal, aki nem pulzusmérővel fut, sok tapasztalt futó ismeri annyira a saját testét, hogy nincsen szüksége ilyen segítségre. Én még nem tartozok ezek közé. A cikk azoknak szól, akikben megvan a szándék arra, hogy gyorsabbak legyenek, de hibás koncepció miatt neki szaladnak a falnak, vagy nem igazán rajtuk áll, hogy nekiszaladnak-e a falnak. Azt hiszem, hogy nekik a pulzusvezérelt edzésterv és a következetes anaerob edzés segítséget jelenthet.

csermanek 2013.11.18. 16:31:31

Van az úgy, hogy az ember kockáztat egy jó eredmény érdekében, és az adott napon ez nem jön be. A pulzus egy tényező, egy kis kulcslyuk amin leskelődhetünk a gépezetbe. Sok informácót ad, de messze nem eleget. Segíthet hogy kevesebbet hibázzunk, de azért nem ad tutibiztos receptet. A sétáló atlétaalkat a verseny vége felé lehet egy tudatosan kockáztató amatőr sportoló is, aki éppen pulzuskontrollal bukott el az adott napon. Persze Gergőnek igaza van abban, hogy nem mainsteam a tudatosság, de azért árnyalt a kép szerintem.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 16:33:39

@mgergoo: mármint aerob edzésmunka persze.
:-)

A11 2013.11.18. 16:51:30

@mgergoo: értem köszi, akkor sok sikert hozzá! arra egyébként nem gondoltatok hogy valamilyen erősítő jellegű edzést is bevezettek? tudom hogy ezt a pulzusos edzők nem igazán szeretik, de nekem például mindig akkor ment rendesen a fogyás ha a futás mellett eljártam edzőterembe/kettlebellezni is. amikor utóbbi hiányzott, akkor a 70-80as hetek mellett sem sikerült fogyni.
a vitához visszatérve, én sem mondanám hogy egyértelmű a pulzuskontrollos futás 'előnye'. abban igazad van hogy aki pulzussal edz, vagy legalábbis érzésre már tudja hol jár, az kisebb eséllyel fog belesétálni 35nél a maratonba, jobban tisztában lesz azzal hogy mit bír a teste. emellett jópár olyan embert ismerek aki résztávos edzésekkel fut gyönyörű félmaratonokat, maratonokat. szerintem Vajda Zsuzsival te is szépen fejlődtél, más kérdés hogy én nem futtattam volna veled annyi gyorsat, de igenis vannak olyanok akik azt szeretik ha széthajtják a belüket edzésen, nem pedig azt ha komótosan kell futni hosszabb ideig. úgyhogy én semmiképpen sem állítanám hogy abszolút értékben egyik jobb mint a másik.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 17:09:01

@A11: az a baj, hogy azokat a képességeket egy félmaratonon, de pláne egy maraton alatt gyakorlatilag nem használjuk amiket az anaerob edzések fejlesztenek. Ajánlom Muhari Gábor írását a maratoni felkészüléséről. (Remélem valaki belinkeli, telefonról potyogok)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 17:12:47

@haanchee: gáz ez tudom, hogy még mindig a fogyás a csodafegyverem, de én is úgy érzem, hogy anélkül nem fog menni.

nagykrisz_2 2013.11.18. 17:16:24

by the way szerintem is jó a pulzusméréses edzés. aki komoly eredményt akar elérni -akár csak magához képest is - annak mindenképpen hasznos lehet. csak annak a jelenségnek próbálok görbe tükröt tartani, amikor az ember túlzásba viszi a technikát, és elfelejti, hogy a mozgás az, amiről ez az egész szól :) akinek nem inge...

angelday 2013.11.18. 17:17:49

@nagykrisz_2: görbe tükör! Hát ezért nem volt benne a lájk! :-(

ubp 2013.11.18. 17:18:29

Ha jól emlékszem a tavalyi Nike félmaratonon elég meleg volt. Akivel futottam pulzuskontrol szerint ment, s mivel a meleg miatt magasabb volt a pulzusa, ezért nem ért be az általa kitűzött célidőn belül. Én egy darabig együtt mentem velük, majd lassúnak találtam az iramot, így ott hagytam. Nekem sikerült. Ettől függetlenül karácsonyra meglepem magam s kipróbálom az alapozásnál :) Szívesen olvasnék bővebben az elméletről, hogy hogy mérem meg a max. pulzust, mire kell figyelni,...

A11 2013.11.18. 17:23:00

@mgergoo: ismerem, köszi.
ezzel nem teljesen értek egyet, de ebbe ne menjünk bele, annyit viszont biztosan állítok, hogy a fogyás szempontjából igenis nagyon hasznos tud lenni az aerob-anaerob edzések együttes végzése. és itt az anaerob nem futóedzéseket takar.

csermanek 2013.11.18. 17:33:48

@mgergoo: pölö: 165 a laktátküszöböm, és mivel pb-t tervezek, 163-164 kozotti első 10 km a prozsé, de indulasnal nagyon lent marad a pulzusom (jo kis sorozatterheles volt elotte). Viszont nem a tempóra, hanem a pulzusra figyelek, örülök, hogy tolhatom még jobban. Aztán 6-8 km körül helyreáll a rendszer, de addigra elfutottam magam, a pulzust már csak a PB alatti tempóval tudnám tartani. Hátha kibírom. Kockáztatok.

Vagy masik:egész évben toltam a laktátot pulzuskontrollal. Tudom hogy 4:10-4:20 körüli tempónál van. Az év utolsó versenyén kikormolom a gépet, figyelek ugyan a pulzusra, de van egy céltempó is.

Mindkettőnek lehet az a vége, hogy lehagysz az utolsó harmadban.

Néha kockáztatsz, hogy tudd hol a határ. Ebben benne van a bukó.

Es igaz az is, hogy egy ponton túl kell az anaerob is. Ha nem tudsz tartósan 4:00-4:10 körüli ezreket, akkor nincs esélyed pl terepultrában az első 10-15%-ra, mivel síkon és lejtőn lemaradsz.

Janek_ 2013.11.18. 17:44:56

Egy pulzus eredmény táblát is megnéznék főleg a vége felé.
Azt sem árt tudni,hogy ezek a pk számok egyediek és sok minden befolyásolja...

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 17:47:13

@mgergoo: www.futas.net/cikkek/maratonmg.pdf

4. oldal "Az aerob és az anaerob képességek edzése az izomrostok tulajdonságai, és
enzimrendszereik miatt egymás ellen hatnak."

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 17:49:20

@ubp: most linkelt doksi jó indulás lehet

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 17:56:15

"165 a laktátküszöböm, és mivel pb-t tervezek, 163-164 kozotti első 10 km a prozsé, "

Ilyen versenytaktika nincs :-) Nekem 167 a laktátom, de maratonon verseny kétharmadáig nem léphetem át a 160(!)-as pulzust.

"Vagy masik:egész évben toltam a laktátot pulzuskontrollal. Tudom hogy 4:10-4:20 körüli tempónál van. Az év utolsó versenyén kikormolom a gépet, figyelek ugyan a pulzusra, de van egy céltempó is. "

Tehát a verseny egy pontján kilépsz a pulzuskontroll alól és elengeded a lovakat. Ezt lehet csinálni a verseny utolsó 2-3 kilométerében (ahogyan én is most, látható a linken), de garantáltan jönni fog a fal, ha korábban csinálod, ahogy nekem is jött volna, ha történetesen nem ott van a verseny vége.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 18:10:50

@Janek_: igen a pulzusértékek teljesen egyediek, ezért szükség van azok előzetes meghatározására az edzéstervhez.

A siófoki félmaraton trackje szerepelt linkként a posztban, de bemásolom:

connect.garmin.com/dashboard?cid=44500059

csermanek 2013.11.18. 18:21:15

@mgergoo: na jó. Alapvetően igazad van, de azért nem fekete-fehér, csak ezt akartam jelezni.

Amúgy nekem tényleg 165 a laktátküszöböm. Szombaton nem pulzusra, hanem tempóra futottam. Az írásodat erősítve, közel egy éve nem futottam 5 percen belüli ezreket, mégis ment a 4:17-es átlag félmaratonon, ami így az elmúlt 6 év legjobb eredménye lett. Soha nem futottam ekkora sebességgel, csak aerob poroszkáltam. Másfelől azonban rácáfolva az írásodra egyetlen pillanatig sem voltam laktátküszöb alatt, 169 lett az átlag, de az utolsó három kilométeren jártam 185 felett is. Ha kontrollal megyek, mindez nincs. nem szenvedtem, nem készültem meg.

A pulzuskontroll a hibák ellen véd. de mindíg ott a kisördög, hogy ha egy kicsit kockáztatsz, vajon nem sikerülhet e egy kicsit jobban aznap?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 18:45:07

@csermanek: Én olyan tempóban futok laktát alatt amilyen tempóban nem tudtam korábban laktát felett sem. Bennem igy nem maradt tartalék. Kimaxoltam a rendelkezésre álló erőforràsokat.

csermanek 2013.11.18. 18:49:56

@mgergoo: Gratula hozzá. Amúgy tényleg ez az út, amit járnia kellene a többségnek. Kevésbé sérülésveszélyes, és stabil alapokat ad. De aki nem szereti a korlátokat, annak inkább teher. Többféle út van, a pulzuskontrollos rövidebb, és hatékonyabb, ez kétségtelen:-)

A11 2013.11.18. 18:57:08

@mgergoo: akkor azt magyarázd meg miért tart Oli is pl. aerob órát terepfutóknak télen amitől mindenki kiköpi a belét... az alapvetően igaz hogy az aerob-anaerob egymás ellen dolgozik, de szerintem alapozásnál nagyon is lehet mindkettőre erősíteni.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.11.18. 19:11:52

Első maratonomnál Muhari Gábor írása sokat segített, csak ajánlani tudom. Főleg olyanoknak, mint én, aki nem őstehetség.

bencsikp · http://ennyirefutja.blog.hu 2013.11.18. 20:31:56

@mgergoo: köszönöm a választ. Gondolom, eleinte sokkal lassabb voltál még 150-es pulzussal is. Szép eredmény, nekem is ki kellene próbálni a módszert...

ubp 2013.11.18. 20:38:02

@mgergoo: Köszönöm!
@BGy: címe? link?

zzmouth peangp 2013.11.18. 21:21:56

@Kilfish:
szerintem fordítva van.
a vörös posztót jelen estben nagykrisz_2 tartja és akinél nagyon betalál az a frusztrált :)

ez megvan?
modoros.blog.hu/2013/05/25/a_szigetkor_803

Kilfish · http://www.kilfish.com 2013.11.18. 21:37:57

@zzmouth peangp: nagykrisz_2 nike+ appos posztban írt kommentje kifejezetten tetszett nekem, vicces volt, oda passzolt, de szerintem ennél a beszámolónál nagyon mellé ment, ez az írás egyáltalán nem erről szól.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.18. 22:17:54

"Tegnap pl. láttam egy gimnázium udvarán, hogy tornaórán a diákok háromnegyede technikai felszerelés nélkül végzi a gyakorlatokat. A tornatanáron meg pammut melegítő... Mit akarunk, ha a fiatalon nem verjük a gyerek fejébe az alapokat? Az, hogy pulzusmérőt egyiken sem láttam, már le sem írom. És ezek felnőnek, és ugyanezt a mintát fogják a gyerekeiknek átadni."

Tényleg én kérek elnézést, de sajnos ez a görbe tükörnek szánt pár mondat kifejezetten fején találta a szöget. Meg lehetne kérdezni egy tornatanárt, hogy mi az értelme annak, hogy az iskolai tornaórákon teljes generációkkal utáltatják meg a futást. Erre is persze a jól megszokott anaerob kínzást veszik elő a tarsolyból, hagy lihegjen, hagy savasodjon a rohadt kölök, robbanjon a tüdeje, legalább tényleg megutálja a futást és felnőttként eszébe nem jut majd mozogni, hiszen gyerekként ügyesen beleprogramoztuk, hogy futás=fájdalom.

nagykrisz_2 2013.11.19. 00:18:00

@mgergoo: anaerob kínzás? kinek a pap kinek a papné. másnak a hosszú monoton mozgás a kínzás.
szerintem rendben van, hogy tesiórán a magas intenzitású edzéseket kapják a lurkók. miért? mert egy hosszú kocogásra se idejük, se kedvük, se türelmük nincsen. másrészt akkor még sokan sportolnak valamit, a hosszútávfutást kivéve pedig kb. az összes sporthoz jobb az anaerob edzésforma.

dvorcsakl 2013.11.19. 06:39:40

Volt itt egy srac korabban, aki irt egy posztot, hogy az ilyenolyan husmentes taplalkozas mekkora kiralysag, es hogy azzal nyolcadik lett az ilyenolyan versenyen, tehat az a tuti. Valaki megkerdezte tole, hogy mit eszik az elso 7.

Egyebkent nagyon szep egy nyolcadik hely, vitathatatlan.

Janek_ 2013.11.19. 08:03:22

Gergő köszi nem figyeltem a linket!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 08:07:34

@dvorcsakl: Szuper, beszéljünk virágnyelven. A kérdés az, hogy hol tartana az első hét ha ugyanazt enné, mint a nyolcadik srác és hol tarthatnának azok, akik folyamatosan rossz módszer szerint "étkeznek" aztán várják a csodát. De a csoda meg nem jön, csak a gyomorrontás.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 08:10:34

@nagykrisz_2: gyerekekkel kapcsolatban igazad lehet, focihoz, kézilabdához kellenek a rövid sprintek. A kérdés bennem az, hogy megér-e ez annyit, hogy a nem sportágat választó gyerek kedvét örökre elvegyük a futástól. Nagyon sok emberrel beszélek a futásról és mindig az első mondatok között van, hogy mennyire megutáltatták vele a futást a tornaórán. (én focisuliba jártam, elfogadom, hogy az én tornaóráimon anaerob munkát kellett végezni)

zzmouth peangp 2013.11.19. 09:33:48

@mgergoo: Ha futni kellett tesiórán akkor futni kellett. Emlékeim szerint nem hajtottak azért ostorral senkit. Ellenben minden osztályban volt pár olyan ember aki vagy kövér volt, vagy lusta, vagy családi vonalon volt idegen a mozgás bármely formája és azoknak nyilván szenvedés volt a futás (vagy bármi), bármilyen tempó is legyen. Ők mondják általában, hogy megutáltatták velük a futást.

blas83 2013.11.19. 09:48:27

@mgergoo: "az a baj, hogy azokat a képességeket egy félmaratonon, de pláne egy maraton alatt gyakorlatilag nem használjuk amiket az anaerob edzések fejlesztenek. Ajánlom Muhari Gábor írását a maratoni felkészüléséről. (Remélem valaki belinkeli, telefonról potyogok) "

Ha nincs értelme, akkor mért lehet hogy résztávedzésekkel, heti 30-40km-es futásátlaggal (ezt is csak az utolsó 10-12 hétben, előtte kevesebb volt egész évben) a tavalyi 2 órás félmaratoni időmet 1:38-ra javítottam olyan testalkattal mint a tied a szintes sárvári pályán zuhogó esőben (emiatt dög nehéz futócipővel)? Te mennyit futsz? Heti 80-100at? Ez amúgy 4:40-es átlag volt a versenyen, edzésen a 10km-es futásokat se toltam 5-ös átlag alatt, de azt is inkább csak az utolsó hetekben. A résztávedzéseken a 800-akat pedig 3:50-es átlaggal futottam. Ami félreértés például hogy a 800-akon az utolsó 2-300m-en mentem csak laktátküszöb fölé akkor is csak 4-5 ütéssel, ami még pont jó ilyen jellegű edzésnél, tehát szó sincs anaerob edzésről.

Az biztos, hogy a pulzuskontrollos edzés hasznos, de kizártnak találom hogy a leghatékonyabb. Lehet hogy kevésbé halsz meg az edzéseken, de ugyanolyan eredményhez sokkal többet kell futnod.

Más: Tapasztalat szerint egy félmaratont én pl végig tudok futni laktátküszöb körüli átlagpulzussal, sárvári félmaratonon 170es laktátküszöbhöz 168-as átlagpulzusom volt.

Más: Nekem a heti 3 futás, 2 úszás edzés jobban bejött mint az 5 futás, pulzusod ugyanúgy tudod "kínozni" úszás közben is, de véded az ízületeidet, és a légzést is helyre teszi, javítja.

Más: a időm fejlődését a résztávedzéseken kívül a törzsizomzat erősítésnek nyilvánítom, nagyon fontos!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 10:17:50

@blas83: idéztem egy írásból, de én hiszek neki. Olinak vannak jó ki sokkoló diái arról, hogy mennyire haszontalanok az anerob képességek egy félmaratonon, de leginkább maratonon. Mindenfutás Egyetemés videón talán el lehet kapni. Hány kiló vagy, milyen magas és mennyi a maratonod? Nem kötekedésből, de tényleg érdekelne, hogy hasonló alkattal meg lehet-e azt csinálni, amin most én megyek keresztül

Más: Én is tudok laktát felett félmaratont futni, de biztos vagyok abban, hogy a végén rosszabb időeredménnyel érnék célba, mint így.

Más 2-ben és 3-ban tök egyetértünk, csak ne lennék ilyen rettenetesen lusta a keresztedzésekre :-)

Joe. · http://futonaplo.blogspot.com 2013.11.19. 10:29:27

Sok a fogalom zavar is. Pulzus kontroll NEM egyenlő lassú futás. :)

Ez csak egy eszköz bármilyen tempóban akarsz futni, pulzusmérővel csak pontosabban célzottabban tudod terhelni a szervezeted. Ennyi.

Egy egy mondatok, amúgy igaz állítások vannak kiemelve, teljesen lecsupaszítva, alap igazságként megírva, ami így további infók nékül már félrevezető, pl az aerób - anaerób ellentétet ilyen durván egymással szembe állítva.

A kettő az állóképesség tekintetében persze egymás ellen hat, de a kétfajta edzés ésszerű kombinálása az kiegészíti egymást, és a fejlődést simán segíti.

Hétköznapi példa? Egyszerű. Ha úgy szeretnék fejlődni, hogy mindig úgy futnék amit csak bírok vagy annak a közelében, akkor hosszú távon csak leépíteném magam és nem fejlődnék. Kimerülnék nem tudnék regenerálódni stb. Mitha mindig versenyen menne ember. Világos, hogy ez nem a fejlődés útja. Anaerób edzés ész nélkül.

De ha a sok aerób futás mellé egy-egy rövid idejű, de nagy intenzitású edzést is beiktatunk, az egészen biztosan nem fog visszaütni. Fontos az intenzitás ídőtartama is, ezek rövid edzések. Vagy normál futi, benne rövid, gyors részekkel. Még ha valakinek az állóképessége miatt ez abszolút nem indokolt, szerintem már a terhelések változatossága miatt önmagában is a szervezet számára egy löketet ad. Mert a testünk a változatos terhelésre reagál a legjobban. Ezzel nem lehet megkerülni a sok futást csak azt mondom ezt az anaerób dolgot lehet lazán is felfogni és a hasznunkra fordítani. Nem szinte már ideológiát csinálni belőle.

Nem meggyőződésről írok, vagy hogy honnantól kell, nem kell, éri meg vagy sem. Csak azt mondom ésszel súlyozva jó dolog, egy változatosság, fejlődést segít, nem rombol.

Jó hasonlat szerintem a benzin motor. Egyfolytában padlógázon max fordulaton nyomod, az bizony nem lesz hosszú élettartamú, elromlik.

Ellenben ha mindig nagypapásan, óvatósan használod, akkor meg lerakoódik a sok korom a kipufogóban itt ott, ellomhul, nem lesz lendületes, nehezen fogja venni a fordulatot.

Egy motornak a legjobb ha a nyomatékának a maximuma környékén van használva (ez nálunk a pulzus 75-80%) használva, így fog a legjobb legoptimálisabban múködni, legtovább vinni. Néha azért így sem árt neki odalépni, hogy "kikormoljuk" a rendszert és vegye a lapot ha kell. :)

blas83 2013.11.19. 12:27:03

@mgergoo:én csak azt mondom kb, amit Joe is említett, hogy ha a pulzuskontrollos futásodba beiktatsz heti egy résztávedzést, amit ahogy említettem, bőven nem anaerob tartományban csinálsz, de sokkal intenzívebb, cserébe viszont teljesen felpörgeti az izmaidat, akkor az nagyon hasznos tud lenni.

2012 januárban haladtam meg a 100kg-t 186centihez. Márciusban kezdtem el nulláról futni (persze akkor a cél az azévi őszi spar maraton volt...juppéé jó ötlet :) ), amit aztán több sérülés is követett, és emiatt rengeteg kimaradt futás is (több hónapok, félév). Súly tekintetében idén áprilisban 89, augusztusban 87 (ekkor kezdtem el rendszeresebben futni (>heti 30km)), októberben 85, tehát most kevesebb vagyok mint Te, de pl pár hónapja még nem voltam. Tavaly novemberi siófokin futottam a 2órás félmaratont, azóta 900km-t futottam, 380km-t úsztam, és ~50órát bicikliztem/spinningeltem, vagyis az úszást leszámítva mindenből marha keveset. Nincs maratoni időm, a leghosszabb/legjobb táv az idei spar 30km volt 5:02-es km átlaggal, nem tudtam volna végig tolni ilyen tempóval a maratoni távot, ami persze ennyi heti km számmal nem is csoda, inkább az, hogy ennyivel le tudtam futni a 30km-t :) Tavasszal szeretnék maratonozni, de ahhoz növelni kellene a heti km számomat.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 12:51:02

@Joe.: tök jó amit írsz teljesen egyetértek, persze a kikormolás rész kivételével :-). Elhiszem, hogy benzinmotoroknál ez bevett fogalom, de van erre valami szakirodalom, hogy ezt kellene időszakonként. Ha jól emlékszem Olivér előadására, akkor a gyors felrázó futásokat csupán csak a monotonitás lelki feloldására használja és akkor is laktát alatt. Szóval nem nagyon lehet szó laktát feletti kikormolásról, persze símán lehet, hogy rosszul emlékszem. (Gyötrelem megnézni a MFE videókat a hangjuk miatt, remélem ezen idén sikerül javítanunk.)

6. alabardos · http://hatodikalabardos.blog.hu 2013.11.19. 12:53:20

Gergő, szánj annyi időt arra a 3:30-as maratonra, amennyi kell... hogy nem beess a célba, hanem diadalmasan tudj kiabálni.
Én szurkolok.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 13:07:42

@blas83: félmaratoni felkészülésre a heti 35-40 kili azért nem kevés. Én heti 70-80 között futok, de nekem a maraton a főellenség, nagyon más azért a két táv felkészülés szempontból. (A legjobb az lenne, ha bevezetnénk az agyakba azt is, hogy félmaraton után egy köztes távot a 28-30 környékét támadjuk és hagyjuk a maratont kicsivel későbbre, de ez most nem tartozik ide)

Tök jó számaid vannak és mindenféleképpen megsüvegelendő amit csinálsz, de azért azt látnod kell, hogy a 186 centihez a 85 kiló 24,57 BMI, nekem 83,5 kilónak, azaz 10 kilóval könnyebbnek kellene lennem, hogy ilyen alkatom legyen. Szóval nem vagyunk hasonló alkatok sajnos. Ebben a sportban 10kg hatalmas különbség.

A félmaraton ismeretében nem annyira lehet sajnos biztosra mondani a maratoni állóképességet sem, ismerek futót, akinek 1:40 környéki félmaratonja és 4:30 feletti maratonja van... magyarán a maraton második felében egy majdnem három órás félmaratont karcol. Ezek azok az állóképességi hiányosságok, amiket remekül lehet aerob futásokkal fejleszteni és ezen ponton tudok visszautalni első pulzuskontrollos maratonomra, ahol a maratonom első fele és második fele között csupán másodpercek voltak.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2013.11.19. 14:14:20

Gratulálok az eredményedhez és a kivitelezéshez. Nagyon átgondolt ügyes.
A pulzuskontrollal történő edzés és versenyzés - ha nem jön közbe valami szokatlan - akkor hozható, amit matematikailag lehet hozni. Így nagy meglepetés sincs. Persze ehhez sok edzésmunka is kell. Persze nem minden matek. Ebben Csermaneknek tökéletesen igaza van.

p4o5k0 2013.11.19. 15:40:12

@mgergoo:
"Még mindig 93 kiló vagyok"
...
"akik folyamatosan rossz módszer szerint "étkeznek" aztán várják a csodát"

Még mindig ezt a: napközben csak kevés fehérje, este bármiből bármennyit "diétá"-t nyomod?
Ahogy írtad, a súlyzós edzés is segíthet a további fogyásban, de alapvetően a táplálkozástól függ hogy fogy-e a zEmber.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 15:47:01

@p4o5k0: remélem olvastad azért, hogy a második idézet nem az étkezésről szól :-)

Írtam tegnap az étkezésemről, alapvetően következetlen, hibás, szélsőséges hiábákkal és fusztrációkkal teli az étkezési rutinom. Ezen úgy ptóbálok változtatni, hogy pár hónap kihagyás után visszatérek a tavasszal oly eredményes "napközben fehérjés, este bármit" étkezésre, azzal a kis különbséggel, hogy esténként megpróbálok azért normális határok között enni (ami korábban nem mindig sikerült.)

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.19. 18:02:04

@mgergoo: Nem tudom, hogy a kajálásban van-e szakértő segítséged, Olivér biztos ebben is tud okosakat mondani. De nem kéne mondjuk egy dietetikussal (olyannal, aki ért a sporttáplálkozáshoz is) konzultálnod? Nem akarok okoskodni, de szerintem egy szakértővel megtervezett, átgondolt étrend, amibe belefér néhány a(z esetleges) kedvenc kajáid közül is segíthetne. Tudom, hogy az évek alatt berögződött rossz szokásoktól nagyon nehéz megszabadulni (én magam a végletek embere voltam korábban), de tudatossággal és egy kis külső segítséggel minden rossz szokás megváltoztatható. Az új szokások pedig (állítások szerint) 30 nap alatt beépülnek az életedbe, valószínűleg ez a kajálásban is megy. :)

Zöld_Dani 2013.11.19. 18:03:29

@nagykrisz_2: Kedves Krisz, az általad említett felszerelésekkel jó úton vagy ahhoz, h felkészült futónak nevezhesd magad. Gratulálunk! Ajánljuk a most akciós 'Felkészült Futó' feliratú technikai póló megrendelését (csak 9990 HUF!).
Azonban van egy rossz hírünk is:
Felelős futó még mindig nem lehetsz, hiszen azok ízületeik védelmében KIZÁRÓLAG rakottával borított futópadon edzenek. Amennyiben van otthon ilyened, vegyél hozzá bukósisakot (hiszen a futópadról nagyot lehet esni!). Most akciósan jár hozzá egy gurulós bőrönd is, "futócucc inside" felirattal, h a parkolóig ne húzd meg a hátad. Élettartama 2 év.
Call now!

Komolyra fordíva: én nem azt olvastam ki Gergő írásából, h "milyen iszonyú menő vagyok, h lefutottam a sok soványabb sporit a DK-001 feliratú nike pulzusmérő övemben" - hanem azt, h van egy csomó futó, aki láthatóan az eredményre is hajt , nem csak örömfutó, (hiszen versenyen fut), és ezek, ha egy kicsit tudatosabbak lennének, akkor sokkal kevesebb szenvedéssel jobb eredményeket érnének el.
És ez nekem oké.
Pacsi. :-)

2013.11.19. 22:51:47

@mgergoo: Gratulálok a szép időhöz!
Az meg elgondolkodtató, hogy Te, mint a fogyásért futók hazai követe, tavasz óta felkaptál 6kilót.
Miért?
(nem bazgatás, korábban olvastam a kcal perverzióid, mi lett más?)

@Zöld_Dani: @nagykrisz_2: hihetetlenül viccesen, ironikusan fogalmazott meg, egy sokakat bántó szemléletet! Én jót kacagtam, tedd Te is ezt!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 23:27:32

@saaby.: nem nagyon a fogyásról szól, mint inkább a mozgásról az üzenet talán.

Nem marad ez így, teszek ellene. Nem tudtam mindig következetes lenni, még akkor sem ha tudom, hogy mit kellett volna tennem. Vannak lelki, mentális tényezők, amik sajnos néha felülírják a józan észt, nem vagyok profi.

Mi a bántó szemlélet?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.19. 23:29:27

@haanchee: próbáltam még, de nem működött. Kizárólag az én hibámból. Nincs akaraterőm. Végletes vagyok, vagy koplalok, vagy zabálok. Nincs a kettő között állapotom. Ezért működött nálam ez a vacsorára bármit dolog. Mondom, azon kell változtatnom, hogy a bármit mégse annyira bármit jelentsen, mint eddig.

2013.11.19. 23:44:41

@mgergoo: Ok., Te indultál 124kg-tól a Maratonig...légy hű, vagy mi a fene!!!

A következetesség hiánya-bocs-korában is előjött néha-ezért szerettelek olvasni, mert életszagú, Emberi a történeted-s nem szuperhekusok fogytak heti 10kg-ot! :)
Tetszett, hogy küzdesz, élvezed a kihívásokat, vállalod a kibúvásokat, de újra felállsz, s egy futó Embert teremtettél egy tohonya alakból a szemünk előtt! :)

"Bántó szemlélet" az az, ami akkor élesedik egy szál gatyában futóban, amikor valaki elpittyeg mellette, és neonfény veszi körül a ketyerék derengésétől! :D

Janek_ 2013.11.20. 08:03:54

Esetleg egy kis paleo dieta?
Ott ehetsz is sokat csak ugye mit...

(En nem paleozom csak kozelitek hozzá azaz no cukros dolgok,nulla fehérliszt, semmi nass,de ha pl nagyon ennék tésztát akkor bizony megeszem.)

Nálam sokat jelentett rövid idő alatt...

Zöld_Dani 2013.11.20. 08:27:34

@saaby.: Szerintem is vicces volt, és sokkal közelebb áll hozzám az ő szemlélete, mint a kapitalizmus "dolgozz-zabálj-dögölj meg" parancsolatának futásra derilevált (így kell írni ezt a szót?) verziója. (Lásd az éves élettartamra tervezett futócipők és második generációs intelligens izzadtságelvezető, 4D-s kompressziós zoknik.)
Emiatt tiltakoztam magamban én is sokáig a pulzuskontroll ellen. De aztán utánaolvastam. :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 08:50:51

@Janek_: sajnos ismerem magam annyira, hogy hosszú távon nem tudok tartani olyan diétát, ami a megszokott étrendemen nagyban változtat. Régen Norbiztam, nem ettem rízst, meg krumplit, pár hét után már ölni tudtam volna egy sima tányér rízsért. Ha nem lehetne tésztát ennem, vagy tejterméket, akkor az hiányozna... most a következőt találtam ki:
- reggelire fehérje
- ebédre 2db gyümölcs, de bármi (alma, narancs, szőlő, banán, tudom, hogy utóbbi kettő "televancukorral" de nem érdekel)
- vacsorára normál emberi kaja, de nem minden mérték nélkül mint eddig és az édességek, csokik kilószámra való zabálása nélkül.

nagykrisz_2 2013.11.20. 12:01:00

@mgergoo: mindenhol alapszabályként írják, hogy este kell vigyázni. úgyhogy a rendes reggeli, ebéd, könnyű uzsonna, és vacsorára csak fehérje taktika szerintem jobb lenne.

gbkMnkii 2013.11.20. 13:10:12

@mgergoo: El nem tudom képzelni, hogy erre az étrendre azt mondja bárki is hogy jó.
Az edződ szerint ez megadja az alapot a ~70-es hetekhez?

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.20. 13:12:31

@mgergoo: Értelek, hasonlóan végletes voltam én is, csináltam szép dolgokat magammal. :) Egy terhesség (meg egy terhességi cukorbetegség) kellett hozzá, hogy megtaláljam az arany középutat - ez nálad mondjuk nem játszik. :)

A bármit eszel oké, de miért pont vacsorára? Miért nem ebédre, és vacsorára a gyümölcs? Sőt, inkább reggelire a gyümölcs (mert szénhidrát, és az kell), ebédre a bármi, vacsorára a fehérje.
Ha ebédre eszel bármit, akkor délután még van energiád, és segít megtalálni a mértéket, ha arra törekszel, hogy annyit egyél, amitől nem esel kajakómába. A vacsorára sok kaja nagyon megterheli a gyomrod, és éjszaka nem úgy dolgozod fel, mint délután, amikor aktív vagy és mozogsz. Szerintem. :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 13:13:05

@gbkMnkii: 100 fölötti hetekhez is megadta tavasszal, úgy, hogy nem volt gyümölcs ebédre... :-)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 13:15:15

@haanchee: próbáltam ezt is pár hete, hogy ebédre eszek normálisan, de munkából hazafelé ugyanolyan éhes voltam, mint amikor nem ettem ebédre. Nagyon frusztráló és dühítő érzés volt, akkor döntöttem el, hogy visszatérek erre a megoldásra.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 13:16:33

@nagykrisz_2: ezerféle diéta van, mindenre van példa, meg ellenpélda is :-) Harcosok diétája ilyen estére evős és rengetegen fogynak fele.

shortstack 2013.11.20. 14:37:04

@mgergoo: Harcosok diétája, Fegyencedzés... Komolyan?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 14:59:39

@shortstack: az állítás az volt, hogy a harcosok étrendje egy olyan diéta, ahol este kell sokat enni.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.20. 15:37:20

@mgergoo: Hm, ez érdekes. Még egy kérdés, és békén hagylak: iszol elég folyadékot (vizet!)?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.20. 15:53:12

@haanchee: ott a pont. egy újabb hatalmas hibám: nagyon-nagyon-nagyon keveset iszom és akkor sem vizet.

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.20. 16:07:25

@mgergoo: És akkor már meg is van, miért vagy éhes. Azért, mert szomjas vagy. Neked legalább napi 3 liter vizet kellene meginnod alapból, edzésnapokon pedig még többet. Kezdj el tudatosan inni, emlékeztesd magad akár telefonnal, app is van erre többféle. Ha eleget iszol, be fog indulni a fogyás, ha másért nem, hát azért, mert a tested most erősen visszatartja a vizet, minden cseppet megköt, amit csak kap.
Na most már tényleg befogtam. :)

2013.11.20. 18:46:25

@haanchee: Az annyira cukor, mikor app van arra, hogy igyon az ember annyi folyadékot, hogy ne legyen beteg... tökéletesen igazad van, a víz az Istenem, de betyáros, ha ezt sokaknak egy számítógépes alkalmazással kell tudatni.

@mgergoo: Saját blogodon olvastam, nem tudsz veszíteni...
Gergő, legyél korrekt önmagaddal!
Nem feltétlen fogsz valaha futóversenyt nyerni. Élvezni kell a futást, különben belekergülsz.
S az úszás is csodás dolog, szerintem próbáld ki, jót tesz a gerincnek(fizikainak-lelkinek egyaránt!), testsúlynak, léleknek.
:)

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.20. 18:52:16

@saaby.: Tényleg vicces, hogy már erre is van app, de vannak emberek, akiknek pont erre van szükségük, hogy pittyegjen a telefonjuk óránként, hogy: "Fiam, igyál!". Volt olyan kollégám, aki csak akkor jutott eszébe, hogy inni kéne, ha a mobilja kurjongatott neki. :) Csak adtam egy tippet, ha csak két napig használja, és rászokik az ivásra, már megérte. :)

2013.11.20. 19:11:03

@haanchee: Ha a cél nemes, eszköz mit sem számít... :)

2013.11.20. 22:26:16

@mgergoo:
"@saaby.: nem nagyon a fogyásról szól, mint inkább a mozgásról az üzenet talán."

Én olvastam az első posztodat. Ez rizsa.

Ha nem szeretsz veszíteni, versenyezzünk! :D

spiderbond 2013.11.20. 22:36:10

@nagykrisz_2: +1
A futás célja nem lehet a fogyás, az csak mellékhatás. Ha azért futsz, h fogyj akkor csalódni fogsz.
Egészséges fogyókúra nincs, csak egészséges életmód.
Nem értem mit lehet ennyit szenvedni a fogyáson. Tartós kicsit negatív kalóriamérleg és kész.

--Pierre-- 2013.11.20. 23:21:51

Hm, kíváncsi voltam, mi váltott ki ennyi hozzászólást. :) Csak pár megjegyzés: ahogy már mások is írták (pl. csermanek) a fejlődéshez, a célok eléréséhez sok út vezethet. Ráadásul 1:45 körüli félmaratonnál az ember még kb. bármit csinál, ha következetesen edz, akkor fejlődik... Általános elv, hogy azt érdemes legjobban fejleszteni, ami a leggyengébb pont, és ez kezdő futóknál általában az állóképesség szokott lenni, szóval ezért segít sokaknak a sok lassú futás. (Pulzusmérő nélkül ezt valóban nehezebb kivitelezni, mert ilyenkor a futó gyors tempója is lassú még, ezért sokszor nem akaródzik még lassabban menni...) Kb. 1,5 éve tanácsoltam is itt, hogy "Én max-közeli félmaratonok helyett inkább hosszú lassúkat futnék a helyedben.", úgy látszik eljött ennek is az ideje most már. :)

"Olyan srácokat hagyok állva az utolsó kilométereken [...] vert seregként kullognak a cél felé"
Még ha ezek a fordulatok itt csak retorikai eszközként szerepelnek is, illetve részben viccnek is szánt a megfogalmazás, azért ne feledkezzünk el arról, hogy futásban elsősorban saját magunkkal versenyzünk, továbbá az ellenfeleinket maximálisan tisztelnünk kell. A mellékelt km-idők egyébként mutatják, hogy ez nem egy max futás volt (ott ilyen mértékű gyorsítás nem megy a végén), ugyanúgy maradt benne valamennyi, mint annál, aki esetleg túl gyorsan kezdett, és a végére lassult be.

Volt egy kis déja vu érzésem is, ugyanis 6 évvel ezelőtt ugyanitt nagyon hasonló időt (1:43) futottam. Én abban az évben kezdtem futni, és bár úgy terveztem, csak 5km-es versenyen indulok (azon addigra már túl voltam), rábeszéltek, hogy induljak el Siófokon. 400km volt a lábamban, pulzusmérésről, edzéstervekről még nem hallottam, ráadásul nem is futócipőben futottam, hanem egy kemény talpú focicipőben. :)) Azóta elég sok félmaratont futottam, de még mindig tisztán emlékszem, mennyire örültem akkor ennek az eredménynek. :) Utána télen el is kezdtem olvasgatni (Maratoni gondolatébresztő, Kevin-féle Hadd, stb.), és tervszerűen edzeni. :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.22. 06:50:12

@saaby.: fogyókura verseny?
@spiderbond: annyira szeretnék hinni ebben a fogyás=tartósan negatív kalóraimérleg, de sajnos van, hogy egészen egyszerűen nem működik. Még a fehérjés, vacsorás módszer előtt voltak konkrét hetek, amikor minden bevitt kalóriámat naplóztam. Tartósan 2000Kcal alatt kajáltam egy nap (alap BMR-em: 2500 körül van), plusz még futottam ezeket a heti 70-80-90 kilométereket és nem fogytam. Ekkor próbálkoztam először a "vacsorára bármit" dologgal, amivel egyből leszaladt 5-7kg.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.11.22. 08:25:12

@mgergoo: mi arra tudományos magyarázat, hogy negatív kalóriamérleg mellett nem fogy valaki? Ez már majdnem olyan, mint a perpetuum mobile. :)

2013.11.22. 08:27:11

@mgergoo: Az biza! :) Csak úgy face to face, a tömegrendezvényeknek valahogy nincs tétje. Hmm?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.22. 08:31:18

@saaby.: benne vagyok %-os alapon. Mikortól-meddig?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.11.22. 09:34:40

@mgergoo: elhiszem, offense nélkül kérdem, hogy mi ennek az oka, ilyenkor mi történik?

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.22. 09:47:51

@rrroka: tényleg nem tudom, diatetikusnak kellene feltenni a kérdést, majd fel is teszem, ha tudom.

2013.11.22. 12:47:24

@mgergoo: Hétfőtől 3hónap okés?
Ha gondolod, írj róla színes-szagos-fotós posztot is, benne vagyok minden jóban! :)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.23. 05:46:10

@saaby.: okés. minden evést, ivást és testedzést naplózunk. Többit privátban.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.11.23. 05:48:20

@haanchee: köszi, MFE témakörnek faszántos is lenne :-)

haanchee · http://haancheefut.blog.hu 2013.11.23. 08:54:40

@mgergoo: Akkor az ötletgazdának majd jár egy ingyenjegy! ;)

spiderbond 2013.11.28. 23:09:26

@mgergoo: Ez egy hatalmas felfedezés! Akkor megvan a perpetuum mobile alapja! Vigyázz nehogy lecsapjon rád a kőolaj lobby, mert tönkreteszed az üzletük.

eLzsÉ 2013.12.05. 03:12:08

@mgergoo:

Már pár hónapja kérdeztem, hogy azt mondtad, 85 kiló leszel és miért nem lettél?
Ne mondd már nekem, hogy az esküvő miatt, 3-5 nap zabálás nem tesz semmivé egy fél éves folyamatot. Bár jelentősen vissza tudja vetni, ez kétségtelen.

Ezzel együtt valahol megerősíteni vélem magam, hogy a korábban istenített Vajda Zsuzsiról Olipapára váltottál.

Egyiküket sem ismerem, de Vajda edzései nekem szürreálisnak tűntek és igazi eredménye sem lett, míg oli edzése láthatóan stimmel neked.
Aztán az is valószínű, hogy a te hozzáállásod is pozitíve változott.

De a kilókkal kezdened valamit, főleg, hogy elkötelezett vagy az eredmény hajszolás terén.
Ez pedig nem megy máshogy, mint a kalória-számolással.

Kurva nehéz, mert ahogy ürül a szénhidrát, az ember egyre inkább zabálni akar és kellő akaraterő híján meg is teszi:)
Viszont már csak azért is elmegy futni, hogy ehessen végre normálisan:)

Még valami: Minél idősebb leszel, úgy lassul az anyagcsere, tehát egyre többet akarsz enni, pedig egyre kevesebbet kellene...
Fogyni egyszerű, de nehéz:)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása