Kütyük - Első rész: a kar és a kéz

2014.11.20. 16:05 bitliszbá

Valahol a legtöbb futó meg akar felelni a saját maga által A FUTÓról kialalkított képnek. És a legtöbbünkben van valami kép, hogy hogyan is kell kinézni egy futónak.  Mik azok, amik szükségesek, hogy úgy érezzem, tényleg úgy nézek ki, mint egy igazi, menő, nagybetűs FUTÓ.

Jó, jó értem én, hogy a Polar, Timex, Suunto, Garmin, a Nike, Adidas, Saucony, Brooks, a Hoka, Salomon, mind olyan varázsszavak, amelyek vonzását egy nemfutó nem is érti, de tegye fel a kezét az, akinek nincs legalább egy olyan kiegészítője, ami csak a szekrényben áll és legalább 1 éve nem is használta. Na, ezekről, meg a hasznosabbakról is szeretnék írogatni.

A karunkon és a kezünkön rengeteg izét, bigyót, szir-szart hordunk, vagy azért mert úgy érezzük szükséges, vagy csak divatból. Vegyük sorra őket.

Szilikon karpánt

Miért: szép színes, minél több van, annál jobb. Nekem volt olyan időszak, hogy hatot is hordtam. Akkoriban jött a munkahelyemre tárgyalni egy olasz csávó. Armani öltöny, Omega óra, csilivili BMW - és amikor levette a zakóját, neki is volt legalább annyi szilikonszalag a kezén, mint nekem. Tudtuk, hogy egy bandába tartozunk. Egyébként a karomon volt már “szponzori”, támogatotti, reklám és csak sima színes is, hogy több legyen.

Értelme: semmi

DSC_0654_k.jpg

Telefontartó

Miért: sokan úgy érzik, hogy futás közben ha nem elérhetőek, akkor meghal a világ. Sokan telefonnal mérik az időt.  

Miért ne: én speciel utálom, ha futás közben felhívnak. Általában, még ha van is nálam telefon, nem is veszem fel. Sokan beszélnek futás közben, ezzel rontva a légzésmunkát, illetve a koncentrációt. Szóval általam nem javasolt.

Értelme: háát, régebben lehetett státusszimbólum a jó teló, de mára veszített ezen jelentőségéből. Ha valakinek a munkája, pénze, kapcsolata… stb múlik ezen, akkor legyen.

DSC_0652_k.jpg

MP3, iPod vagyis zenelejátszó- tartó

Miért: mert mi, amatőr futók - illetve az amatőr futók egy része - szeretünk zenét hallgatni futás közben. Sőt a nagy sportszergyártók még ezt is kihasználva szórakoztatnak is bennünket ezekre épülő kütyükkel. Én pl imádom, hogy a Nike+ bemondja, hogy még 400m vagy 4 perc van hátra a kitűzött célból. De ugye van az Adidasnak is a MyCoach, hasonló tulajdonságokkal.

Értelme: aki szereti, annak nem kell magyarázni, aki meg nem, annak minek.

Villogó vagy nem villogó fényvisszaverő

Miért: mert hasznos. Pláne így téli estéken. Látható leszel. Bár a legtöbb ruha és cipő ma már rejt magában valamilyen fényvisszaverő részt, de fontos, hogy ne csak te láss, hanem téged is lássanak.

Értelme: a vaksi bringástól kezdve a nyugdíjas postásig mindenki észrevesz. (ja, a kutyák is)

DSC_0651_k.jpg

Óra, aktivitásmérő stb.

Miért: mert imádjuk a kütyüket. Lehet GPS-es, footpod-os, szívritmusmérős, lábszagérzékelős, izzadságból hidratációtmérős, előre gyerekszületést megjósolós, csak tudjuk mihez mérni magunkat. Minél többet tud, annál menőbbnek tűnünk. (Mi a fenének kéne a szigetkörhöz egyébként százezres kütyü, mikor az 500 forintos  kínai stopperrel ugyanúgy megnézhetjük, hogy milyen gyorsan futunk).

Értelme: egyébként nagyon sok van, és ha valaki ért hozzá és ismeri a saját testét, nagyon sokat tud elemezni és tanulni az egyes edzésekből, illetve az edzők úgy is felügyelhetnek, hogy ott sincsenek az edzéseinken.

Palack

Miért: kettő (jó három) lehetőség van. A tervezett frissítés nagyon fontos. Első lehetőség: én 1,5 óránál rövidebb futásokra nem viszek frissítőt, de valakinek ez fontos. Második lehetőség: valóban hosszú futóedzése van az embernek, és ezért szükséges. A harmadik (tényleg hallottam már ilyenről), hogy plusz súlyként viszi "erősítésként" magával az ember. A szakemberek szerint egyik sem jó, mert megváltoztatja természetes futómozgásunkat. Talán az összes felsorolt közül ez leginkább, mert ugye egy folyadékkal teli palack, az minimum fél kiló!

Értelme: csak a frissítés.

És akkor nézzük egyben az egészet:
DSC_0643_k.jpgA jobb kezemen lévő Nike telefontartó, karmelegítőben mindig kicsit Luke Skywalker-es érzetem van :)

folyt. köv.

19 komment

Címkék: kütyük kéz kar kiegészítők a futáshoz

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr546915865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

btami 2014.11.20. 22:07:28

Szeretem a kütyüket. De nem futás közben. Így aztán az egyetlen amit a rövidnadrág zsebében magammal viszek, az egy ócska ZTE Wayteq Libra telefon, amin induláskor elindítom az endomondót. Ugyan lötyög a zsebben futás közben, de elég kicsi (3.5"), úgyhogy megszoktam. A bemondásait kikapcsoltam, zenét se hallgatok. Ha jó idő van még a pólót is sokszor leveszem magamról. Futás közben élvezem a napot, a szelet, az esőt, és a környező tájat, hangokat, állatokat. A Zsombó-Szatymaz (néha Forráskút) útvonalon már találkoztam őzzel, nyúllal, rókával, mókussal, meg mindenféle madárral. Az ideális az lenne, ha telefont a postaládában hagyhatnám induláskor, de ezt nem merem megtenni, mert félek, hogy valaki "véletlen" kiüríti :)

videkiman 2014.11.21. 09:39:37

A telefon téma érdekes. Én sajnos mindig magammal viszem, mer endomondóval mérem a futásaimat. Ahhoz még túl kezdőnek érzem magam (a hivatalos futó múltamat nyár óta számolom, mer most van először, hogy az első hűvösebb időjárás után nem álltam le), hogy vegyek drágáér valamilyen gpses órát. Úgy meg azér mégse futunk, hogy nem tudjuk hány km-t tettünk meg az edzés alatt. :) És akkor már természetesen a zenét is a telóról hallgatom. Vettem hozzá ilyen tartóövet, mert ezt a karpántot hülyeségnek tartottam és szerintem a füles madzagját is rosszabbul lehet elvezetni.
Tehát én tök jól megvagyok ezzel a telefon+öv kombóval, viszont ki nem állhatom ha csörög a telefonom futás közben, ha tehetném én mindig otthonhagynám, csak hát ugye akkor nem tudnám mérni a km-eket. Ha nincs otthon akkor a zasszonynak mindig meg is írom indulás előtt, hogy most egy óráig ne hívjon, de más hív se szoktam felvenni.
Szóval kéne fejleszteni a futós alkalmazásokra egy olyan opciót, hogy ha hív valaki automatikusan mondja be, hogy bocs nem vagyok elérhető, futni vagyok. :) és persze közben a zene ne álljon le. :)

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2014.11.21. 10:57:51

A futó órák legfontosabb képessége a szívritmus mérése és nem a távolságé, így van értelme ismert távon is. Természetesen lehet edzeni és fejlődni ezek nélkül is, de velük egyszerűbb.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.21. 11:20:09

Legnagyobb pávák (metroszexuálisok) a terepfutók.

bellone 2014.11.21. 16:44:39

A szilikonszalag , amiben van hologram meg algoritmus és gyorsabban szaladsz tőle?

Szuflavéder · http://szuflaveder.hu 2014.11.21. 20:12:12

@BGy: mesélj már egy kicsit részletesebben ;-)

zzmouth peangp 2014.11.21. 21:50:24

Ez az egész poszt úgy ahogy van mehetne a Modorosblogba!
Kiváló! :D

zzmouth peangp 2014.11.21. 21:56:54

@BGy: Szerintem a pávaság elsősorban a futótudással függ össze. Minél rosszabb futó vagy annál több ilyen szart cipelsz.

enne mi? 2014.11.22. 18:19:52

"És a legtöbbünkben van valami kép, hogy hogyan is kell kinézni egy futónak. Mik azok, amik szükségesek, hogy úgy érezzem, tényleg úgy nézek ki, mint egy igazi, menő, nagybetűs FUTÓ."

Na, épp ezért érdemes elmenni egy-két futóversenyre. Ott rögtön kiderül, hogy az élvonal legfeljebb órát használ, tehát igazi, nagybetűs FUTÓ akkor lesz az emberből, ha gyorsan fut.
(Azt ugyanakkor ismerjük el, hogy más a verseny, és más az edzés. Edzéshez minden szir-sz@r megengedett, ami révén fejlődni és javulni lehet.)

norvéghajós 2014.11.22. 18:25:57

Egyezem zzmouth-al,egy komolyabb "tudasu" futo akar egy xaros gumicsizmaban is raver a fel NASA-t magukon hordokon ;) talan meg meg se izzad :P
Idovel minden rezdulesedet ismered,tudod hogy veszed a levegot amikor bizonyos tempon vagy,nagyjabol mennyi a pulzusod kozben stb...stb. mar pusztan az eltelt idobol tudod korulbelul hol jarsz hany km-t futottal es mennyi van meg hatra.

Kopi Zoli 2014.11.22. 18:56:47

@BGy: Szerintem meg azok a legnagyobb pávák akik általánosítgatnak

báró Csekonics 2014.11.23. 07:25:40

Az eddigi legdurvább élményem, hogy az idei félmaratonon egy csajt iPaddel (!) láttam futni.
Amúgy én is telóval futok (nike+) terveztem órára váltani, de egyrészt akkor nincs zene ami nekem még számít, másrészt hasznos lehet ha van az embernél telefon.

enne mi? 2014.11.24. 23:11:37

@báró Csekonics: Ő nagykrisz2 lehetett, ha a gyerekek épp filmet néznek a notebook-ján, akkor csak az iPad-et viszi magával.

bárahogy! 2014.11.25. 17:36:01

A gps-es telefon óta nem kell 50-100eFt-ot költeni gps-es órára, pedig a tracket utólag nézegetni elég hasznos (zenét nem hallgatok). Androidon létezik blokkolás opció, semmilyen hívást nem enged át (csak amit engedélyezel előre). Többórás erdei futásokon pedig nekem biztonságot ad a mobil, és a szintén karon hordott 2,5dl-es kulacs. Ugyanígy praktikus a villogó, ha a szembejövő bringásokkal kerülgetjük egymást a Ligetben.
Szilikon vackok tényleg nem kellenek...

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.26. 10:01:22

@Kopi Zoli: @Szuflavéder: ez a kép szerintem elég beszédes:
www.chamonix.net/sites/default/files/nodeimages/utmb3.jpg?itok=wan96W6O

Mondom ezt úgy, hogy a versenyeim 90%-a terepen zajlik. Nálunk is alakulnak a pávák. :))))

bellone 2014.11.26. 20:32:35

@BGy: Az UTMB mondjuk nem egy parkerdőben zajlik. Magas hegyi körülmények között a feltűnőség nem öncélú, az életük múlhat rajta.

BGy · http://babosi.blog.hu 2014.11.27. 08:41:09

@bellone: nem találtam képet a magyar versenyekről, ott is ez van. Egyébként nem azért írtam, mert ez engem zavarna. Csak feltűnt, hogy négy éve mindenki egy rövidgatyátan és egy felsőben futott. Aztán megjelentek a zsákok, a kézikulacsok, a botok, a karmelegítők, az idén pedig a combon lévő, kurva nagy Q betűs combszorító, rajta rövidgatya. De ha ez kell akkor legyen, nem zavar, csak megjegyeztem.

bellone 2014.11.27. 15:26:34

@BGy: Értem, mire gondolsz.

dvorcsakl 2014.11.30. 21:32:13

Telefon mindig van nalam, edzesen is, versenyen is (kivetelesen Berlinben nem vittem, nem is talaltam meg utana a tobbieket). Nem hasznalom, nem veszem fel csak bizonyos szemelyeknek. Nyugalmat ad, hogy barmi tortenik velem, tudok - vagy eselyem van ra - segitseget hivni.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása