Ladányi Tímea – A futás győzelme

2014.12.22. 07:53 Szuflavéder

Saját bevallása szerint nem duci, nem picit túlsúlyos, hanem kifejezetten kövér kislány volt. Utált mindent, ami a sporttal volt kapcsolatos. Édesapja akkoriban komolyan futott, és mindent megtett annak érdekében, hogy 11 éves lányát mozgásra bírja, de neki sem sikerült.

lt1.jpg

Sokan csúfolták a kinézete miatt, így végül megelégelte a dolgot, és 14 évesen, 74 kilósan elhatározta, hogy sportolni fog. Step-aerobic-ozni kezdett, de egy év után bezárt a terem és nem volt más hasonló lehetőség a közelben. 16 évesen végül édesapjával kezdett el futni. Apukája ekkor már a 35. maratoniján is túl volt. A tanulásban amúgy kimagaslóan teljesítő lány a sportban is elkezdett maximalista lenni.

A Hármashatár-hegyen laktak, így heti 3-4 alkalommal a panoráma körön égette a zsírokat. Később arra lett figyelmes, hogy már heti 5 alkalommal fut és 6 hónap után ott áll egy 5 km-es verseny rajtvonalánál. Még abban az évben egy 10 km-es versenyen is rajthoz állt. Nagyon lassan, fokozatosan növelte a heti km adagot.

19 évesen futotta első félmaratoni versenyét a Nike félmaratonon, ahol 1:36 os idővel ért célba. Ezután szépen sorban egymás után jöttek a félmaratonok és dobogós helyezések. A mókuskerék beindult, a végtelenül szerény és visszahúzódó lány önmagára talált és valósággal lubickolt a futás világában.

aton_2013.jpg

2008-ban azonban egy fáradásos törés miatt hosszabb pihenőre kényszerült. A pihenés még jobban megacélozta: a talpraállást követően már maratoni célokat dédelgetett. 2010-ben a 25. Budapest Maratonon szakadó esőben 3:36-os időt futva robbant be a maratoni távot teljesítők körébe. Így emlékszik vissza:

30 km után komoly nehézségeim voltak, de a befutás után már tudtam, hogy végre hazaértem, ez az én terepem!

2010 óta évente két maratonit fut, az egyik az őszi budapesti maraton, a másik pedig egy tavaszi, lehetőség szerint külföldi verseny. Így jutott el Párizsba (2012, 2013) és idén Helsinkibe. A következő képen édesapjával, Ladányi Róberttel látható a Kékesen:

apuval_kekes_csucsfutas_2013.jpg

A maratoni távok mellett a másik nagy "szerelme" a Balaton Szupermaraton lett. 2011-ben indult itt először, egy rövidebb szakaszt teljesítve. 2012-ben már a Félbalaton Szupermaratont teljesítették édesapjával párban és nyertek. 2013-ban már a teljes távot is bevállalták, és ismét az első helyen végeztek.

A 2013-as év komolyabb változást hozott az életében. Már olyan edzettségi szintre ért, hogy gyorsabban tudott futni édesapjánál, ezért keresnie kellett egy csapatot, ahol tovább fejlődhetett. Szabó Gábor invitálására csatlakozott a Sashegyi Gepárdok csapat edzéseihez. Az őszi két nagy versenyen egyéni csúcsokat döntött, azóta is ezek az egyéni legjobbjai: 2013 Nike Budapest Félmaraton: 1:24:50, SPAR Budapest Maraton 3:01:48.

Munkahelyén történt váltás miatt aztán elbúcsúzott a gepárdoktól. Ekkor kereste meg őt a Margitszigeti AC Robi bácsija (Zsoffay Róbert), hogy ha már úgyis a szigeten futkorászik, csatlakozzon hozzájuk. Timi a 2014-es Balaton Szupermaraton egyéni számára kezdett készülni. Végül egy makacs sérülés miatt nem sikerült teljesítenie:

Sérülten is elindultam a versenyen, de 33 km-nél végül ki kellett állnom. Édesapám ugyanakkor teljesítette a Balaton-kört. Bár nem saját teljesítmény, de én erre az eredményre vagyok a legbüszkébb. Láttam, honnan állt fel az első nap végén, láttam, hogy küzd a második napon, majd milyen felszabadultan fut a harmadik majd a negyedik napon 60 évesen!

A sérülésből felgyógyulva barátjával Juhász Péterrel kezdett együtt dolgozni. Ő írja neki az edzésterveket és hétvégenként együtt futják a hosszúkat. Eközben egyesületet is váltott, a Magyar Athletikai Klub (MAC) tagja lett.

petivel_balaton_maraton_2014.jpeg

Saját eredményeit illetően az idei maratoni országos bajnokságon elért harmadik helyére a legbüszkébb (3:07:01) és persze arra is, hogy Juhász-Staicu Simonával a világbajnoknővel állhatott egy dobogóra. 2015-ös terveiről is mesélt:

A jövőt illetően a Balaton Szupermaratonon maradt még egy adósságom, azt szeretném megcsinálni 2015-ben. Félmaratonon jó lenne ismét 1:24 körül futni, de ennél nagyobb és régóta kergetett álmom a 3 órán belüli maraton. A jövő évben ezekért a célokért fogok dolgozni, ezek fogják meghatározni az edzésmunkámat.

Mi drukkolunk neked 2015-ben is, repülj Timi hajrá!

timi_kh_felmaraton_2014.jpg

1 komment

Címkék: profil bemutatkozó Ladányi Tímea

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr736982041

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

bellone 2014.12.23. 18:10:20

Ritkán látok ilyen, szép és könnyed futómozgást mint amit a képek tükröznek.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása