Futás Kropkóékkal (videó!)

2008.08.10. 18:15 angelday

A Kropkó Péterrel való futásról Winkler írt részletesebb postot.

Józsi: Futottam vasárnap is, Csongrádon a gáton. 5 km volt a terv, meg is csináltam, de nagyon elfáradtam a végére, 34 perc volt egy menetben, ez a 4. futásom múlt vasárnap óta. Aggódom, hogy képes leszek-e 70 percig futni. Van valakinek ötlete, hogyan vigyem fel a kondimat augusztus 31-ig?

Megőrülök ettől a rövid fülestől! Jövő héten első dolgom lesz egy "douche" karpántot vásárolni, ahova bele tudom dugni az eszközt. Ma is a földön landolt, így a futás hátralévő részén kénytelen voltam FOGNI a nanómat. :(

28 komment

Címkék: videó kropkó

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr31609538

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

samurai_sam 2008.08.10. 18:50:33

van valakinek ötlete, hogy a Nikeplus site miért nem műkszik FF3 alatt?

kelemenbandi 2008.08.10. 18:58:02

Nem gát, szigorúan töltés!

Az ötlet pedig: mégtöbb futás. Legalábbis amikor még nem csak sör és cigi volt, hanem futás is, akkor működött. Csak idő kell hozzá, amiből lehet, hogy kevés van manapság.

És nem szabad sétálni. Csak futni, ha lassan, akkor lassan.

Újra kell kezdenem, basszus.

grichie 2008.08.10. 19:18:19

Hol futottatok? Ránézésre a MOM közelében van a pálya, de pontosan hol?

Rácz Lehel 2008.08.10. 19:18:43

bár bringázom, azért a futás is aerob sport, én így csinálnám:
pulzusmérősóra. beállítod a zónákat és figyelsz (bár asszem ma már mindegyik csippant), hogy a 3. zóna fölé ne menj. (ez az elején nehéz, mert tudod, hogy menne gyorsabban, de erősnek kell lenned.) tehát max 3. zóna (nálam ez 160-165-ös pulzus), így nem fogsz elsavasodni és sokkal tovább tudsz futni. szép lassan emelkedni fog a tempód (a pulzusod meg nem), de ehhez idő kell.

blügy-blügy 2008.08.10. 20:37:05

Én 10 éve futok, közben akár egy almát is megeszek, nincs légszomjam. Futok akár órákon keresztül is, semmi bajom, de ha kerékpárra ülök, és tekerek mondjuk a rét közepén (nem uton), vagy gyorsúszás az uszodában, akkor majd' kiszakad a tüdőm, akár egy kezdőnek. Ez valahogy úgy lehet, hogy megerősödnek az izmok, és akkor már kevesebb energiát használ el a szervezet a működtetésükre.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2008.08.10. 21:24:01

Hűha, kikerült a blog az index címoldalra.

Nem is tudom...

Ennek most örülünk???

manor 2008.08.10. 21:25:54

kelemenbandival értek egyet, az legyen most a célod, hogy növeld a távot, akár olyan áron, hogy lassabban futsz. Egyébként ha a 10k-t 70 perc alatt tervezed lefutni, akkor nyugodtan futhatsz 7 perces kilométereket, vagy akár lassabbakat is. Nem egyszerű az ilyen tempót tartani, ez már inkább kocogás, de ez a módja az alapállóképesség kiépítésének. Tarthatsz pörgősebb edzéseket is rövidebb távon.
Egyébként egy hónap alatt a semmiből feljönni egy 10k-s futásra - hát, szép feladat:)

onedin kenedi 2008.08.10. 22:00:26

Rambo, elfogytak a vietkongok, vagy mi a problémád?

airween 2008.08.10. 22:21:10

blügy-blügy: azért fáradsz el más sportágakban, mert nem érzed a tempót. Futásban már "otthon vagy", ismered a szervezeted.

AD: tényleg kardinális kérdések a nano, meg a drót hossza? Ez blog valami biznisz, és kötelező futnod? Aki szereti a futást, imho fut biszbasz nélkül is.

Winkler Róbert 2008.08.10. 22:52:46

airween:
Nem kardinális a nano, de ilyen egy órás tételeknél szerintem tényleg kell a zene. Egyrészt jobban telik az idő, kevésbé várja az ember a végét, másrészt ha valakinek olyan a napi beosztása, hogy csak ilyenkor tud egy órán át nyugodtan zenét hallgatni, akkor még a legszarabb időben is alig várja, hogy futhasson.

FutoBolond 2008.08.10. 22:55:37

Jozsi, runners world-on, itt-ott eleg sok edzesterv van fent 10km-re. Az utolso negy hetet probald vegigtolni belole. Szerintem a teniszes multaddal nem lehetetlen!

Hirtelen ezt a german oldalt talaltam neked, utolso heteket probald meg bezsufolni...

www.runnersworld.de/print/training/trainingsplan_10_km_unter_60_minuten.83749.htm

konnektor 2008.08.10. 23:25:17

jah, a karpánt amilyen hülyeségnek tűnik, azért egész használható. mi kerékpáron használjuk, gondolom futás közben is hasonlóan lehet rá számítani. mi nem rég újítottunk be egyet, "jólárasítva":
konnektor.org/index.php/2008/06/jolarasitott-apple-ipod-karpant/

airween 2008.08.11. 00:01:59

WR: a napi 1 óra zenét értem, jogos.
De ezen még most is kiakadok: "kevésbé várja az ember a végét".
10 évig triatlonoztam, és volt, hogy vártam a végét, de akkor nagyon csúnya dolognak kellett történnie :) Futásnál aszem' nem volt ilyen.
IMHO pont ez lenne a lényeg, hogy évezzük a futást, ne pedig szenvedjük, mintegy kényszerből végezve azt. Nekem ebből a zenehallgatásból, ill annak a kényszeres megoldásából nagyon ez jön le.

UP · http://index.hu 2008.08.11. 00:47:15

Kelemenbandi: Józsi tökéletesen helyesen használta a gát szót. A Magyar Értelmező Kéziszótár erősebb, mint a vízügyi zsargon. Az árvízvédelmi töltés a magyar köznyelvben: gát. (Aztán azon kívül van még rengeteg gát: kereszt-, völgyzáró, nyári és nyúl- és mittudomén, mindegyik valamilyen módon elállja a víz útját, miként az árvízvédelmi töltés is. És az a dolog, ami elállja a víz útját a magyar köznyelvben egyszerűen csak: gát.)

akira2 2008.08.11. 07:37:55

Winklernek gratula, hogy rászokóban van a futásra, de egyetértek airweennel abban, hogy a futásnak örömnek és nem szenvedésnek kell lennie. Ha már szenvedsz, hagyd abba pár percen belül. Ha viszont jólesik, fuss többet, mint amennyit elterveztél.

Én 2-3-4 köröket szoktam futni (egy kör 8-9p, ahogy jólesik), de nem is tudom, hogy milyen hosszú egy kör. Mindegy is. A futásban (sportban) épp az a jó, hogy élvezi az ember. Aztán hozzászokik, egyre jobb lesz az állóképessége, egyre gyorsabban és egyre többet lesz képes ÉLVEZETTEL futni. Ha valaki nem élvezi, ne csinálja. Próbáljon más aerob sportot! Van akinek a futás, van akinek a kerékpár, van akinek az úszás, stb. A futásnak megvan az az előnye, hogy szinte mindid "kéznél van", futni bármikor lehet, csak időbeosztás kérdése.

Edzéstervet ezen a szinten teljesen fölösleges készíteni, a terhelési szintet - pedig ahogy fentebb említettem -, az "élvezeti zónába" kell beállítani. kelemenbani és manor tanácsaiból is érdemes megfogadni azt, amelyiket még élvezettel meg tudod csinálni, de ha pl. fáj a térded, derekad, ami ebben a korban :) már simán előfordulhat (bocs, de én idősebb vagyok Nálad, így a koroddal bátorkodom viccelni), akkor állj meg, mozgasd meg a lábaidat, derekadat, és fuss tovább 2-3 percen belül, jobban fog esni.

A futáshoz is illik bemelegíteni, főleg, ha reggel futsz!

A nanohoz pedig tényleg jó lesz a karpánt, én is olyat használok.

Na, megyek bemelegítek és futok két kört.... :)

akira2 2008.08.11. 07:52:02

grichi,

A pálya, amit futottak Winklerék, a TF pályája volt korábban, ma a XII. kerületi önkormányzaté, amit még(!) használhat a TF.

Alkotás út, Csörsz utca sarok, a MOM-mal átellenben (a MOM is Alkotás út Csösz u. sarok).

A pálya azonban sajnos nem sokáig fog létezni, mert az önkormányzat plázának és lakótelepnek tervezi értékesíteni a területet. :(

Winkler pedig járhat futás helyett plázázni, ami ugye kevésbé egészséges, de legalább lesz az önkormányzatnak néhány milliárdja, amiből "gazdálkodhat"... :(

kelemenbandi 2008.08.11. 08:50:31

UP: van egy olyan "humoros" része a dolognak, hogy a gát nőgyógyászati kifejezés. Egyébként teljes mértékben egyetértek.

2008.08.11. 09:20:27

Milyen szép és fontos tanácsát sikerült a Kropkónak lefimeznetek azok közül, amiket a múltkor a Winkler emlegetett (úgymint: milyen hibákat lehet elkövetni futás közben, kik futnak szépen, miért ürülnek ki a futópályák, ha jön az október, mikor mit együnk és a tb...) Mostmár takonyból ász vagyok, bár azt még nemtom pontosan, hogyan kell felépíteni egy futóedzést vagy hogyan kell nyújtani, csinálom, ahogy jön :-)

ritti 2008.08.11. 10:21:58

5 hozzászólással előtted találsz két linket is, ahol végignézheted az edzésterveket vagy menj el egy futóklubba, ahol az edzők elmondják Neked a tutit (ingyenes, belépési díj, tagsági díj nincs!), itt találsz bővebb infot: futocenter.hu/extra/futoklubbok.php
Edzéstanácsok is vannak fent az oldalon, külön fejezetet kapott a bemelegítés és a nyújtás...hajrá!

yzzy 2008.08.11. 10:52:29

Sziasztok futók,
hogy UP fut, ezt nem gondoltam volna :)
Néhány dolgot tennék hozzá, amit én tudok, aztán majd a nagyokosok kijavítanak.

- Szerintem a futás egyértelműen magányos dolog. Jókat röhögök, amikor elmegy 4-5 haver és végigbeszélgetik a köröket, annak semmi értelme, ahhoz jobb leülni egy asztalhoz. Ahhoz, hogy a saját, a kondíciódnak és az aktuális fejlődésednek megfelelő tempódat tudd tartani, nem másokhoz, csakis saját magadhoz kell viszonyítanod. Másrészt az "elején" igencsak oda kellene figyelni a légzésre, a tempóra, stb., ehhez koncentráció kell.

- Szerintem a futás edzés, ami az állóképesség fejlesztéséről szól. Nem nagyon értek egyet azzal, hogy "csak akkor érdemes futni, ha öröm", mert sokszor nem öröm, kín, pláne az elején, meg mondjuk decemberben - 10 fokban felkelni munka előtt 1/2 6-kor sem öröm, de az biztos, hogy egy bizonyos állóképességet megszerezve már öröm futni :))

- Soha ne állj meg! Ez egy alapszabály, inkább fuss kevesebbet vagy lassabban. A megállás a kitartás hiánya és/vagy a tervszerűtlen edzés eredménye.

- Használj pulzusmérő órát! Ezek a Nike-izék sz**t sem érnek, ha komolyan és valóban egészségesen akarsz futni, vegyél egy Polar-t, ami mér pulzust, zónákat lehet beállítani, jeleznek, ha kiléptél belőle (lassabban vagy gyorsabban kell futnod) Ehhez kell igazodni, ez diktátja a tempót annak alapján, amit a szervezeted megenged és amit te beállítasz.

- Nem árt tudnod a teljesítőképességed határait, azok értékeit, pl. a max. pulzusod, az aerób és az anaerób közti átmenet értékét, stb. Ezek az értékek (az órával is kiszámíthatóak) kellenek a tervszerű és fejlődőképes edzéshez.

- Az edzést kezd kis pulzussal, néhány percig, majd állíts be magasabbat hosszabb ideig, és a végén egy kis gyorsítás, majd levezetés. Az óra azért jó, mert a max pulzusod százalékában tudod a teljesítményed beállítani, és így szabályozni tudod, hogy aerób vagy anaerób zónában menj. Kis állóképességgel és alapozásnál érdemes aerób zónában nyomni (először a szervezeted ezt nem is engedi, csak kis terhelésnél), mert a "hosszútávú" állóképességet ezzel alapozod meg. Tehát nem sok értelme van lihegve, a beled kiköpve futni. Az edzések pont erről szólnak: hogyan lehess nagyobb terhelés mellett is az aerób zónában. Olvass utána ennek (már ha Kropkó nem mondta el), mert nagyon sok és nagyon komoly szakirodalma van, én csak kapargatom a szélét.

- Fokozatosság: ne akarj az első héten 5 km-t lenyomni. Persze le lehet 10 km-t is minden edzés nélkül, de annak mi értelme van? Ha hosszútávon akarod csinálni, mondjuk "az egészséged miatt", akkor legyél türelmes, kezd kevesebbel, és fokozatosan emeld az adagot. Pl. a Margitszigeten fél körrel kezdesz 1 hétig 3x, köv. héten emeled, majd tartod a távot egy hónapig, hogy a szervezeted beálljon, majd megint emeled esetleg másfélre, stb.

- Rendszeresség: ha valóban hosszútávon tervezed, akkor nem árt, ha rendszert viszel a futásba. Pl. hetente 3x vagy minden x nap, stb. Így legalább nem marad el. Én pl. munka előtt futok hajnalban. Ha nem lennék kitartó és rendszeres, akkor nem nagyon tudnék felkelni...

Természetesen ezek a javaslatok csak akkor kellenek, ha valóban komolyan és hosszabb távon gondoljátok, mert ha csak "néha elmegyek futni", akkor nincs értelme ennyire komolyan venni, bocs a hosszúért.

2008.08.11. 12:14:48

ritti 2008.08.11. 10:21:58
Nézegetek én mindent, hajjaj, most építem föl a saját kis progimat, úgyhogy minden source jól jön, a fenti linkek is. A Kropkó véleményét is szívesen meghallgatnám, ha már a Winkler így beharangozta a témákat...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.11. 12:15:22

hát lehet itt bölcselkedni...
A kérdés az miért futtok? Mi az indittatás? És mi a cél? Maga a futás a cél? vagy ez csak egy eszköz... Vagy maga cél a tesztelés, na meg az írások és emiatt futtok.

Amúgy lehet beszélgetni futás közben, persze ehhez kell egy kellemes tempóválasztás. Nyilván KP 4:20 as tempóban is tud beszélgetni..
Én is szoktam egy egy hosszabbb futásom alkalmával...

Ted Striker 2008.08.11. 22:19:46

Először is gratula a három muskétásnak:

Kérdés hogy Winkler Robinak megváltozott a (v)iszonya a városi futóversenyekkel kapcsolatban?
(aki nem emlékezne annak totalcar.hu/magazin/velemeny/dmaraton/)

UP-nek azt tudom tanácsolni mint amit Uma Thurman mondogatott a Kill Bill-ben: - Mozdulj meg nagylábujj!

angelday nyugi, Winkler azért tud futni 10 kilométereket mert neki már megvan hozzá az alapja, Neked még azt is fel kell építened :)

Szerintem nem kell külföldi honlapokat bújni a futanet.hu elég - ja következő edzőpartner lehetne Monspart Sarolta, aki tényleg mindent tud a futásról és a mögötte lévő dolgokról (pölö motiváció).

verkaverka 2008.08.13. 01:40:36

Szerintem az egyáltalán nem baj ha az elején még a végét várja az ember. Nem kell rögtön beleszeretni a futásba, vagy a kocogás után a komolyabb edzésekbe. Majd evés közben megjön az étvágy. Addig meg hadd vegyenek igénybe minden könnyítést. Sőt én mondjuk azt is gondolom hogy jobb ha valaki úgy fut hogy várja a végét mintha sehogy se mozog, (nem állítom hogy itt ez az alternatíva, csak általánosságban), persze szerencsésebb ha olyasmit talál az ember amit élvez is de nem kell az elején, pláne ha hősködik és hajtja magát. :) (ismét nem állítom hogy stb)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása