Edzésnapló: Dirtywhirl

2008.08.14. 21:02 angelday

Ma meló szempontjából kifejezetten hulladék napom volt. Egész nap csak pörögtem, mint varázsló fa(fütty)szán a négerkur(fütty)va, amit úgy kell érteni, hogy reggel nyolctól este fél hétig. Reggelit és ebédet is csak kutyafuttában vettem magamhoz (nem tudom, kinek van meg az, amikor az ebéd utolsó falatjainak rágása közben MÁR EMELI a tálcát).

Egyszóval produktív, sokat intézős, de kellemetlen, meleg nap volt. Otthon még házimunkáznom is kellett, ami ezúttal szó szoros értelemben vett tevékenység, és nem szex. Úgy döntöttem, hogy a házimunkát későbbre hagyom, és nekivágok a körömnek. Beöltöztem, de csuklósúly nélkül. Boxolni még ráérek.

Ezúttal is zene nélkül futottam (ismeretes, hogy nincs meg a megfelelő felszerelésem, így csak az időt, tempót és megtett távot mérek), egyáltalán nem volt zavaró -- az elején még 400m-t kalibráltam is sétával. Valaki már egyszer korábban kérdezte, hogy a futópályára kocsival megyek-e, hát büszkén jelentem, hogy elfutottam a TF-ig, ott befizettem a két kilót, majd olyan 5 kör után hazaindultam. A vége így is 4.5 km lett majdnem 31 perc alatt. Egyelőre jó ez így, nyújtottam is a végén.

(stats)

Egy dolog viszont, ami nem fér a fejembe: ha befizetem a belépődíjat, akkor elvileg jogom van ahhoz, hogy sportoljak a pályán úgy, mint mindenki más. Ehhez képest rendre belebotlok valami szakemberbe, aki megkér, hogy "ne az egyesen" fussak, vagy volt már, hogy focimeccs miatt kellett odébbállni -- apróságok. Sajnos a formális logika szabályait követve azt kell megállapítanom, hogy aki exkluzív futópályát akar, az BÉRELJE KI magának a teljes futópályát, és akkor nem lesz ott senki. Nekem bezzeg szabad kikerülnöm a lassabbakat.

Tudom, hogy kezdő vagyok, meg érzékeny vagyok, meg nem értek hozzá, meg én miattam van minden, de ezen most akkor is elgondolkodtam. (Mert azt nem veheti el tőlem senki.)

27 komment

Címkék: edzésnapló tf futópálya ki a hülye

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr58616300

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.15. 09:23:50

nemtom edzenek-e "hivatásosak" az egyesen, de érdemes hagyni őket, ha csak körözgetsz, mert előbb utóbb egy utolsó utáni pillanatban rádüvöltött PÁLYAAA! után fel fognak lökni. a nyolcas pályát mi 500 méternek vettük annak idején, ott is el lehet futni 4-5 kirit.
ha viszont egy-két stb köröket futsz pihikkel, akkor maradj nyugodtan a belsőn, ha egy szakember kér, mondd, h résztávozok, meg fogja érteni (meg kéne neki).

potyesz 2008.08.15. 09:29:58

sziasztok,
en szemely szerint jobban szeretek az utcan futni. Kijev kozpotjaban reggelente futok. Ilyekor szinte senki nincs az utcan, autok is csak elvetve kozlekednek. Tiszta a levego, csak most nagyon meleg van... Tegnap is, am is olyan 25-26 fok volt mar reggel 6-7 korul. Gyonyoru gesztenyefak alatt es regi arisztokratikus hazak kozott futok. Zenet en mindig hallgatok, altalaban valami magyart. Nekem a zene kell, mert anelkul bevallom, hogy kicsit unalmas futni 40-50 percet. Itt is van a kozelben egy fizetos futopalya, ott meg nem futottam, lehet hogy ki kene probalnom. :)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 09:47:44

Valószínűleg az lehet a háttérben, hogy mások résztávoztak a pályán (időre futnak mondjuk sokszor 1000 métert) és miattuk nem szerencsés az egyesen futni.
Mi sem szoktuk szeretni, ha valaki nem időre fut az egyesen. Teljesen lezsibbadva, oxigéhiányosan tolod és kerülni kell, vagy kiabálni. A kerüléssel az a baj, hogy sokan az utolsó pillanatban mégis elengednének és így pont belépnek eléd. > karambol
Kiabálni meg ki szeret, főleg ha a fülén is levegőt vesz?

Bemelegíteni, levezetni, vagy simán futni mi is ki szoktunk menni a szélsőbb pályákra.


Remélem ez van a háttérben és nem az, ami a Honvéd pályán esett meg úgy 10 éve. Középiskolás testnevelés órán azért küldte ki a gondnok a szélső pályákra, hogy ne kopjon el az egyes. Van benne logika, de az azért már tényleg erős.

Tschöppy · http://elsomaratonom.blog.hu 2008.08.15. 09:55:02

@harzol: a Honvéd pályán mindig is ez volt, tizenéve minden nyáron ott voltam kosarazni, és az edzések első órája mindig az atlétika pályán kezdődött. Az egyesen szinte sosem futhattunk, merthogy "ne kopjon".

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 09:59:53

Azért, ha nem középiskolásként, hanem futóként mentem oda, akkor hagytak az egyesen edzeni. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.15. 10:20:57

harzol: én nagyon szerettem kiabálni a kacsázóknak h PÁLYA! :DDD ki nem hagytam volna! bennem is kialakult az első ijedtség után egy reflex-félreugrás miután először letaroltak.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 10:25:06

Ja. Mondjuk valahol felnyomja az emberben az adrenalin szintet ha kiabálnia, vagy kerülnie kell.
Én mindig megpróbáltam kompenzálni az így kiesett időt, aminek az lett a vége, hogy az adott résztávot elfutottam. :)

ehpkb5 2008.08.15. 10:26:46

lenne egy kérdésem, itt mindenki pályafutó? senki nem jár ki a zöldbe?

nem provokatív a kérdés, meg gondolom itt mindenki városlakó, de érdekelne

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 10:29:15

Épp ellenkezőleg. Én pl. alapból tájfutó vagyok és megyek a hegyre ha csak tudok.

Pályára csak akkor megyek ha gyorsító edzést (résztáv, fartlek) akarok csinálni.

No meg most kifogtam egy futótársat, aki az istennek le nem lépne az aszfaltról, mert 3 kütyüvel a kezén fut és nem viseli el, ha visszaesik a tempó. :)

Lezo 2008.08.15. 10:32:34

A belső pályákat időmérésre szokták használni, és ezért megpróbálják őket a lehető legjobb állapotban megőrizni (1), nem kell magyarázkodniuk ha elkezdődik az edzés (2).

Zok 2008.08.15. 10:40:00

En maradok a jo oreg varosligetnel. Oda 2 kili ott 1-4 kor (2,5km/kor) aztan haza.

Persze a palya neha kell. (Resztav)
Szerencsere a salakos palyan nem szokott gond lenni (Zuglo SC) mivel ott csak magamfajta mazsolak vannak.

angelday 2008.08.15. 10:41:10

Lezo, ez jó.

Húznék egy párhuzamos vonalat: amikor totojázik előtted egy autó a forgalomban, akkor egyből rádudálsz-e?

Én meg szoktam nézni pl a rendszámát, ha látom, hogy külföldi, nem foglalkozok vele egyáltalán. Ha látom, hogy keres valamit, detto.

Szerintem attól, hogy valaki "pro" még nem kell, hogy dudáljon.

Legközelebb majd kirakom magamra a "T" betűt. lol

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 10:48:27

Hogy a te gondolatmenetedet továbbfűzzem:

Igazad van, de az utakon nem rendeznek Forma-1-es futamot a forgalom korlátozása nélkül, de még a magam fajta "4. osztályú rallyversenyzők" sem a nagykörúti forgalomban tréningeznek. :)

Hidd el, hogy ha 8 párhuzamos sáv van, akkor nem nagy ügy kimenni mondjuk a hármasra. Ha nagyon fontos rászámolod azt a körönkénti 3-4 méter pluszt pályánként és megvan a békesség.

angelday 2008.08.15. 10:50:48

A kezdők húzzák meg magukat, értettem.

angelday 2008.08.15. 10:52:52

Egyébként ezek mind a sportolás hülye iratlan szabályai. Kezdő teniszezőként például kurvára idegesített, hogy beszóltak a másik pályáról, mert trikó nélkül teniszeztem. (De nem úgy szólt be, hogy átkiabált, hanem úgy, hogy megálltak a játékban, átsétált, és azt mondta, hogy húzzam fel a pólómat, majd visszament.) Persze megértettem, hogy vannak teniszpályák, amik tolerálják az ilyesmit, és vannak teniszpályák, amik nem tolerálják.

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.15. 10:56:54

Nem ezt mondtam.

Fogd fel úgy, hogy van egyszerre 8 teniszpálya és ebből egyet mindig a versenyzők használnak.
Ennyi. :)

A futók között egyébként nincs ebből gond. Soha nem haragudtunk senkire, mert az egyesen futott és ők se akadtak fent, ha szóltunk. (Ez megesett fordítva is. Volt, hogy ránkszóltak.)

A futók amúgy is egy nagy család. Két futó szembetalálkozik akkor általában intenek, vagy köszönnek egymásnak még ha nem is ismerik egymást. Így van ez akkor is ha az egyik maratonra készül, a másik meg 3 kilométerre.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.15. 11:03:00

Hát pályák válogatják... Nyilván más, ha a Fradi vagy a Honvéd pályára lemész edzeni, és ott az igazolt atléták edzenek. Övék az elsőbbség, de te kocoghatsz a külsőbb pályákon.
Más pályákon, ahol fizetsz a pályáért (pl MAC) Nagyon edzések sincsennek és nyugodtan futhasz az 1. pályán. Úgy emlékszem, hogy a TF-n is így van. Fizetsz, használhatod, és/ha nem zavarod az egyesületi atlétákat.
Irány a természet, szaladjatok ott. Senkit nem zavar. A kütyü mér és még élvezitek a környezetet nem csak a fehér csíkokat nézitek

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.15. 11:08:14

amúgy az úszásnál is hasonló a helyzet. Vannak bérelt pályák, és a többi pedig szabad, általában az azonos tempójú úszok ugyanabba a pályára kerülnek ésszerűen...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.15. 12:50:45

angelday: ez inkább amolyan egymásra figyelésa pályán. ha nekem nem fontos az egyesen futni,a kkor minek legyek útba annak akinek számítanak a másodpercek, meg aza két lépés, meg a kibillenés a ritmusból sé a belső egyensúlyból. és ugyanígy ők is húzzanak le ha én tépek. a "hivatásosok" sem melegítenek az egyes pályán.
egyébként gondolj bele, jobb is pisológiailag a 8. pálya, mert ott a 4 kiri csak 8 kör nem 10. :)

ehpkb5: én kizárólag betonon futok, ez van a környéken. meg földes utak, de az rémálom, kivesz a tempóból, poros, buckás. erdőbe mennék, ha olyan lenne. pl tatai öreg-tó kör az nagyon kafa. a már említett tesóm szokott a benta partján futni, de nekem az messze van. meg milliárd szunyog.

szaszit 2008.08.15. 14:03:48

Nemrég a tatai edzőtáborban edzettem és ott az volt a megegyezés, hogy mindenki legbelül fut aki gyorsabb az majd kívülről előz, de ezek résztávok voltak ezért nem volt olyan sok előzgetés mert több csoport volt sebesség szerint.
Én ingyenes salakos pályán szoktam futkározni néha résztávokat a sebesség belövése miatt, de inkább erdőben terepen szoktam szerencsére jók a lehetőségek.
De egyszer futottam 80 kört 400-as pályán, de ezt nem javaslom senkinek:)

Volt ma egy jó kis futásom korán kezdtem de a végére így is kicsit meleg lett:
nikeplus.nike.com/nikeplus/?l=runners,runs,886234730,runID,12593045

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.15. 14:31:06

Megnéztem ezt a grafikon. Amúgy szép szines, csak azt nem értem, hogy a kilinkénti sebességek... vagy 4:16, vagy 4:58 vagy 5:58.
Hát nem tudom ....szép szines.

A futásod viszont klassz. Grat.

szaszit 2008.08.15. 15:12:18

Sajnos ez az egyik hátránya hogy nem tudja olyan pontosan megjeleníteni a tempót csak elég durva kerekítéssel az éppen közelebb eső értéket írja ki, ezt ott is lehet látni amikor a grafikon se éri el a pontot mint pl. a postban 4km-nél is. Ezért szerintem csak erősen tájékoztató jelleggel szabad figyelembe venni a kiírt értéket, mindenesetre a tempóváltozások legalább látszódnak rajta. Tudomásul kell venni hogy ez egy viszonylag olcsó cucc aminek vannak negatív oldalai is, vannak ennél sokkal profibb ketyerék is persze jóval drágábban.
Nekem például az is feltűnt, hogy a tempóváltozás hatására is változik a mért távolság ami elég érdekes.

Sok sikert a CCC-hez, kemény lesz, de jó, főleg amikor vége lesz:)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.15. 16:03:26

azért érthető ha próbálnak vigyázni az egyesre ott ahol mondjuk komolyabb versenyeket rendeznek. Nem olcsó a jó minőségű rekortán és az a baj hogy a javítgatás nem 100%os megoldás, szóval ha elhasználódott akkor a teljes szélességben kell újraépíteni. Úgyhogy szerintem kár ezen felkapni a vizet.

mindenesetre ezt google-oztam ki:
www.philsport.com/narf/atrack.htm

ez alaplján a nyolcas pálya 454m, a kettes meg 407m, szerintem ennyi bőven belefér ha nem annyira számít az idő.

FutoBolond 2008.08.15. 16:13:06

jaja, mokas volt, amikor eppen meg akartunk halni valamelyik elso futasunkon, minden erot bedobva futottunk, a kis tizevesek edzoje meg rank szolt, hogy kocogok a kulso savba legyenek szivesek... :) anyad kocog, en rambokent az eletemert kuzdottem :) Persze amikor utanna mondjuk havonta futod a coopert, akkor te is megtanulod a páááLYA harci üvöltést :)

teny, hogy ahogy autoval is: lassabbaknak altalaban jobbra tarts. mondjuk amikor nem idore futottam, akkor magamtol is szivesebben futottam a kulso korokben. jobb volt az arnyek :)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.16. 22:24:21

No. Kaptam én is egy ilyen kütyüt.
Maga a kütyü tetszik, de amit a Nike honlap művel az katasztrófa. Firefox alatt nem működik, a grafikon teljesen fals és az azon írt kilométerek is hülyeségek. Ráadásul valamiért nem engedte kalibrálni magát a mai futással így 6-7%-al többet mért.

Osztályzatom:
Menet közben: 4-es
Számítógépen nézve: 1-es

Csak semmi komolyság. Egy jó játék. :)

almee 2008.08.17. 10:50:22

A kilométerek, amit a grafikon ír az nem az előző kilométer átlaga, hanem az éppen akkori aktuális sebesség.
Egyébként ha kalibrálod meglepően pontos a kütyü. Ja és kalibrálás előtt resetelni kell a beállításait. De a gyári vállalás +/- 5%. Nálam ugy 2-3%-nál van.

A lényeg: Fussatok!

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.17. 10:54:14

Köszi. Akkor ennek tükrében próbálkozok most egy kalibrálással.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása