Futócipők, Sex Pistols

2008.08.20. 15:36 Winkler Róbert

Futócipőkkel kapcsolatban fontos dogma, hogy futócipőben nem járunk utcán. Úgy értem, nem hordjuk utcai cipőként. Ezt valahogy nem kommunikálják túl a gyártók, én például Kropkó Pétertől hallottam először. Ha már tudjuk, könnyű nem hordani utcára, a gyártók azonban a cipőkbe is  építenek néhány fontos biztonsági elemet, hogy tutira ne hordjuk utcán. A legfontosabb gát a dizájn: a futócipők rondák. Ízlésen persze lehet vitatkozni a végtelenségig, vagy ízlésen egyáltalán nem vitatkozunk, mindenesetre civilizált ember manapság tényleg nem hord futócipőt utcára. Sportcipőt azt igen, de a sportcipők általában úgy is néznek ki, mint amit fel lehet venni.

És most tekintsék meg a következő képet:

Józsinak jó szeme van, dizájnnal is elég sokat foglalkozik, de egy pillanatra elakadt, amikor kérdeztem tőle, hogy na, mi a különbség a két cipő között. Nézte, nézte, feladta. A kép az én két nyári futócipőmet ábrázolja. Csak nem egy pár futócipőt, hanem két pár felét. Az egyik a Nike Air Pegazus 25, a másik az Asics Gel Cumulus 9. Jó, mi? A futócipő-dizájnmaffia megmenti az emberiséget az utcára hordott futócipőktől.

Egyszerűen képtelenség bármelyiket is utcára felvenni. Egyszer, csodával határos módon az asszonynak vettünk egy futó Adidast, ami jól nézett ki. Persze az Adidas is tudta, hogy hibázott, hiszen egy futócipő legyen borzalmas, ezért meghökkentően olcsón, 10 ezer forintért adták. Ekkora leárazás már határozottan elhatárolódást jelent a saját terméktől.

Néhány éve talán Parndorfban futottam egy szintén jókülsejű Adidasba. Olcsó volt, eszelősen nézett ki, igazából két párral kellett volna vennem, hogy tovább tartson, de csak ez az egy volt. Olyan könnyű futócipő, hogy már attól is majdnem szétesik, hogy ránéz az ember. Spórolósan hordom, nyaranta pár alkalommal. Márió barátom egy időben az Adidasnál dolgozott, ő még cikkszám alapján meg is nézte nekem, létezik-e még, de nem: természetesen pánikszerűen kivonták a forgalomból. Egy futócipő legyen csúnya és jellegtelen, eszünkbe ne jusson utcára hordani.

Ezt a követelményt a Nike Air Pegazus is teljesíti, így soha nem próbálnám azzal tönkretenni, hogy kimegyek benne a Szigetre Sex Pistols koncertre. De a tudományos kísérletező kedv nem hagyott nyugodni: vajon mit lép egy szigeti bolyongásra a Sportband?

Hát ezt:

Egyenletes gyaloglás, aztán rohamosan csökkenő tempójú gyaloglás, aztán sok-sok állás. A Sportband egy idő után természetesen elveszti a jelent, mert ácsorgáskor nem keletkezik jel. De tény, hogy sokáig vár rá. Én meg utcára továbbra is sportcipőt hordok. A futócipőt nem tapossuk feleslegesen ferdére, főleg hogy úgy néz ki, ahogy.

52 komment

Címkék: sziget adidas összehasonlítás futócipők

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr32624693

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MattShit 2008.08.21. 09:11:03

Én életemben most akarok először futócipőt venni, 30 fele már elkezd futni az ember. Nézem már egy hónapja őket, és pont azon gondolkodom eközben, amin te. Lehet, hogy azért rondák, mert szégyen a futás, de hasznos? Azaz, jobb, ha nem lát senki iszkolás közben? Nemtom, lehet, veszek hozzá ronda ruhákat is...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 09:11:24

Szeretném megjegyezni hogy nem tudsz futócipőt befűzni/bekötni...
Az utolsó lyuk nem dísznek van ám :)

nagyonnagyon 2008.08.21. 09:19:41

Szerintem a képeken bemutatott cipőknél sokkal ocsmányabbakban is járnak az utcán és ha én "futócipő"-nek gyártott modellben érzem jól magam a hétköznapokon akkor szívem joga : ) . A szépségről véleményt alkotni futócipő szemszögből érdekes vállalkozás még akkor is ha a cikk címében van "sex" ; ) .
Kutyás könyv lesz még, az a neves aranyos volt..?

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 09:22:25

hogy maradjak a témánál: amíg futok egy cipőben sosem használom nem futásra. De pár levedlett futócipőm aztán telekrejárós vagy átszaladok a boltba cipővé lényegült át amint kiment belőle a csillapítás és futásra alkalmatlan lett.

Monsieur Csirke/Csirke Úr/Cs.A.K. 2008.08.21. 09:30:10

Ha van teremfoci-cipőm,abban egészségtelen futni?Nem találom ugyanis a 15 éves adidasom:(

kardiomaca 2008.08.21. 09:55:31

Futni alapvetően az ember lábához (típus, futóstílus stb) való cipőben jó, akkor véd a sérülésektől. Természetesen nem lesz vége a világnak ha egyszer más sportcipőben megy ki az ember, de ha már rendszeresen fut, jó beruházni egy rendes cipőbe, lehetőleg olyan helyen ahol értenek ahhoz hogy mi a fontos egy cipőnél, és nem csak szín szerint ajánlgatják. :)

harzol2 · http://forum.tozsde.hu/ 2008.08.21. 10:14:56

Látszik, hogy nem a futás, hanem az autók az életed.
Szerintem majdnem minden futócipő szép és igen szívesen veszek fel futócipőt utcára, kirándulni... Munkába nyilván nem ebben járok.

Szerintem egyébként a sárga Adidas bűn ronda. No azt tényleg csak futni venném fel. Ellenben az Asics és a Pega jó választás. Szép cipők.

Ez van. Te meg tuti a Toyotámat szólnád le, mert neked unalmas. :)

almee 2008.08.21. 10:18:03

Azt lehet mondani, hogy sok más dolog felesleges, de a futócipő már a kezdő futónak is a legfontosabb. A focicipőnek nem az a dolga, hogy védje az izületet (nem is teszi), hanem, hogy jól, gyorsan, pontosan lőjjél benne. A futócipő a tartás és a talpkialakítás/tompitás miatt fontos.
Érdemes futóüzletekben kipróbálni, tanácsot kérni a futó típusodhoz, illetve a terephez illő cipőt.

kardiomaca 2008.08.21. 10:35:27

Cipőválasztásnál nem nagyon szabad nézni hogy hogy néz ki, mert akkor hajlamos az ember más típust venni mint ami jó a lábának. Nekem pl nagyon bejöttek az Asics könnyű (félverseny) cipői, azok évekig kivétel nélkül a legocsmányabb neonzöld színben pompáztak. De a lábam imádta. :)

islanđer 2008.08.21. 10:38:02

egyetértek az előttem szólóval, rosszul van befűzve mindhárom cipő! erre utaltam egy korábbi posztban, hogy sajnos a Nike szaküzletekben sem tudják, hogy ez mire való!!

kardiomaca 2008.08.21. 10:39:07

Ja és jó lenne egy nő erre a blogra. Nem azért, de valahogy nehezen azonosulok egy csomó faszagyerek típusú pasival. :)

kardiomaca 2008.08.21. 10:40:22

Namost azért tisztázzunk egy félreértést: a cipőbefűzésnek ezer módja van, és az is lábtípustól függ, van olyan hogy átugrik az ember a középső lyukakból is egy párat és az is normális, ha az kell a lábának.

ipodder 2008.08.21. 10:42:23

Egyetertek a Kedves Postoloval...en is nemreg altam neki kinozni magam ilyen dolgokal, vettem is futocipot, de alig talatam olyat amitol nem hanyom el magam.

Koszi, hogy megfejtetted az okokat!

Udv neked!

kardiomaca 2008.08.21. 10:44:37

Aki nagyon külsőre megy, a terepcipők általában békésebb színűek. Csak aztán abban ne menjetek betonra.

szemet 2008.08.21. 11:26:14

Nekem az tűnt fel, hogy a futócipőkben muszáj a különböző anyagból készült részeknek lehetőleg nagyon eltérő rikító színünek lennie. Röhejes hogy emiatt már a cipőtalp 4-5 színű minimum... Az összes többi sportágnak képesek ízléses 1-2 kelemes színből összekombinált cipőt összedobni.
Most egy kb. 1 színű Adidasban futok, le is volt árazva alaposan! :)

Winkler Róbert 2008.08.21. 11:32:47

A befűzéses tippeket köszönöm; tényleg nem vettem észre azt a plusz egy lukat. De most már beleásom magam a témába.
Harzol: nekem is unalmas Toyotám van. A Toyotákat épp az unalomért szeretjük.

Ted Striker 2008.08.21. 11:46:28


Néhány tényleg otromba meg sután néz ki (emlékeim szerint az adidasnak volt az ezredforduló környékén egy kifejezetten randa sorozata).
De nagy részük nekem tetszik: az én kedvencem az első Torsion sorozat a háromcsíkostól

nagyonnagyon 2008.08.21. 14:05:20

hmm megnéztem hogy befűztem-e azt a két "plusz" lyukat a futócipőmben és be de ez szerintem csak gépiesség addig fűzöm amíg van.. miért fontos az a kettő konkrétan?
Holnap megint megyek de maradok a 6,5 km-nél, kardio"néném" óvott a vaddisznó módon elkövetett terhelésnöveléstől így marad a táv, azért a 37.15-ön farigcsálok ha tudok .
üdv
az autós témához : 6 év újonnan vett Peugeot Partner HDI után nem vágytam másra mint végtelen unalomra. 9 éves1.4-es Toyota Corolla kombit vettem, ha rajtam múlik mellém temetik majd.

FutoBolond 2008.08.21. 15:31:28

A gazdag nyugaton az emberek a futocipot tenyleg csak futasra hasznaljak. A futogoncok nagyresze pedig tele van reflexszalakkal, elenk (~csunya) szinekkel, amely nagyreszt azt a celt szolgalja, hogy ne hajtson at rajtad egy auto... Mellesleg tenyleg nem celszeru a 120 euros futocipodbe beletaposni a mindennapi setak kilometereit, ha egyreszt 60 euroert kenyelmesebb, jobban kinezo cipot is hasznalhatsz. Nem mellesleg a dragabb futocipok ugy vannak tervezve, hogy a formalodasaban szerepe van a terhelesnek, ami nem mindegy, hogy seta terheles vagy futo terheles...

Az okolszabaly szerint egy futo cipo 500-700 km-re jo. Ez igy heti 3x4km-rel is max egy ev. Kar ezt mindennapi hasznalattal csokkenteni.

verkaverka 2008.08.21. 16:09:02

Tudtommal kb 800 km a cipő élettartama. Az 500-700 nekem kevésnek tűnik, az nem csak profikra vonatkozik vagy valami ilyesmi? Azért 500-ig hetente mondjuk már négyszer 10 km-rel is nagyon gyorsan eljut az ember...

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 20:37:25

kardiomaca: tök véletlen egy majdnem ugyanilyen oldalt linkeltem úgy az 5. hozzászólásban, de jobb kettő mint egysem ;)

amúgy én se futó se bringáscuccban nem a kinézetre megyek. Az melléket. Ezér van a hupililától a sárgán át neonzöldet érintve a pirosig mindenféle színű cuccom. Mondjuk senki nem reklamálhat hogy nem vett észre :)

futócipőből általában mindig tavalyi modelleket veszek féláron. Tipp: ha sézles a lábfejed és túl hosszúak azok a cipők amik szélességben jók, a New Balance Európában is forgalmaz nemcsak normál D szélességű de 2E szélességű cipőket is (USA-ban 4E is van abból egy 50es körüli méret, durva csónak :D), persze minden kommersz márka árul az USAban D-4E között mindent, szóval ha tudod a méreted megéri akár rendelni is kintről.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 20:48:17

Futócipő élettartam: abszolute márkafüggő:
a 1090-es Asicseimet majdnem 2000km-t használtam mikor elkezdett szétmenni a csillapítása, és nem kíméltem őket (jó kis murvás-sziklás Veszprém környéki erdei utak), a gyöngyvászon is kb addigra kezdte el megadni magát.
A Pegám amit most nyúzok kb 800-850-et ment eddig, de a talpa elöl-középen már nagyon kopott és kezd sarkánál a bélés is meghalni, idén már nem szeretnék új edző cipőt hadra fogni de az ezer km ami még Firenzéig hátra van könnyen lehet hogy meggyilkolja hamarabb.

Láttam Asics versenycipőt tizenévesen még teljesen patent állapotban (neonzöld ahogy valaki már említette), meg láttam Adidas edző cipőt 500kmesen kukábakerülni. Szóval kb ökölszabály hogy egy átlagos edző cipőnek illik 1000km környékéig szolgálnia legalább, de ettől mérve nagy eltérések is lehetnek. Félverseny-verseny cipők más tészta pl a Nike pár éve kihozott valami 100g körüli cipőt arra bevallottan 100km-t adtak meg tartósságra.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.21. 20:50:55

PeterGilmore: és hogy főzted be? úgy ahogy a linken van?
Amúgy a lényege hogy a cipő nyelvét rásimítja a bokára és ott is tartja, a cipőket elvileg úgy tervezik hogy az utolsó pár lyukat is befűzöd, méghozzá a linkemen mutatott módon. Stabilabban is tart valamivel.
Valamint mivel így a nyelv rásimul a bokára kevésbé tud por, kavics, fűszál, falevél és egyéb huncutság a cipőbe kerülni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.22. 08:20:56

tök egyetértek a futócipők csúnyák. :) nagggyon csúnyák! :DDD
persze ettől még van, h vki, aki amugy nem is fut felveszi, mert drága...

én sem fűzöm be az uccsót, nem volt még belőle baj, de azért majd megnézem én is ezt a befűzős cikket.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.22. 08:32:11

Kardiomaca

íme egy diszkrét kinézetű terepcipő amit nyúzok :-)
www.wiggle.co.uk/images/nb%20m1100mds.jpg

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.22. 08:37:18

szasza, kiégett a szemem. :DDDD

Winkler Róbert 2008.08.22. 08:39:22

Hölgyeim és uraim,

Befűztem az utolsó két lukba. Így nem tudom bekötni. Vagy lehet, hogy épp ez a lényeg? Megkérdezem a céges Forrest Gumpot.

FutoBolond 2008.08.22. 12:59:08

verkaverka: az elettartam erosen marka es sulyfuggo. Egy 50 kilos kiscsaj sokkal kevesbe veri szet a cipojet, mint egy 90 kilos pasi.

Volt az Asicsnek egy legendas szeria a 90es evekben, amelybol allitolag meg mindig van hasznalhato darab, tobb ezer kilometerrel. Masreszt a Nike es az Adidas, de mostanra az Asics is igyekszik ugy fejleszteni, hogy minden szezonban lehetoleg vedd meg az uj cipojuket.

kardiomaca 2008.08.22. 13:47:06

winkler, ne aggódj, akkor már ösztönből jól csináltad, nem kell neked az a plusz két lyuk oszt kész.

Jay Phix 2008.08.23. 00:15:25

Rondák a futócipők, rondák hát. Én is vettem már meg olyan hátborzongató külsejű, de nagyon profi cipőt, hogy csak egy nap elteltével csomagoltam ki a másik párját, hogy szoktassam a szemem a látványhoz. Kifejlett rókákat láttam az út szélén sírva fakadni a sokktól, amikor az erdőben elfutottam előttük, egy feketerigó-szülő pedig a szárnyaival takarta el a fiókák elől az egészséges fejlődésüket fenyegető vizuális apokalipszist.

Ámde! Van segítség. Ezt felfedezétek már magatoknak? www.nikeid.com
Oké, a futócipő-kínálat nem túl acélos, de azért érdemes szemezgetni. Ja, és a szájt másik előnye, hogy - ellentétben a nikestore-ral - a NikeID Magyarországra is szállít házhoz! Ráadásul az egónak is bőséges növekedésihormon-forrás a sok saját névre feliratozott futóruha. ;)

jajistenem (törölt) 2008.08.24. 16:46:27

Jelentkezzen, aki már rendelt és kapott nikeid-ról online rendelt és fizetett cuccot, pls. Én is akartam, de nem mertem, mert nem hittem el, hogy valóban szállítanak Magyarországra. Néha vannak jó cipők. Bár a Spuri olcsóbb. (Ezt nem kell kimoderálni, ugye?)

verkaverka 2008.08.24. 18:28:44

A Spuri rohadt drága az amerikai árakhoz képest, erre megnéztem a nikeid oldalát, basszus, az még durvább, kb kétszer annyiba kerül minden mint a US oldalukon, azért ez nagyon súlyos. Ilyenkor mindig megsértődöm.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.08.24. 19:08:59

Egyszer rendeltem innen egy cipőt! Volt egy elég jó akciójuk is... ennek már vagy 2 éve, a cipő szép, de kicsit kicsi lett :-)

Jay Phix 2008.08.24. 20:56:27

Hellohello,
rendeltem már tőlük cipőt, hátizsákot, egy rakás futófelsőt... A szállítás teljesen ugyanolyan, mint más tengerentúli internetes kereskedő esetében.

jajistenem (törölt) 2008.08.24. 20:57:43

Köszönöm! Majd megpróbálom.

anti és apu 2008.08.25. 00:35:50

pár megjegyzés... már bocsánat, de enyhén túlzásnak érzem az általánosítást, hogy a futócipők rondák. OK, a Saucony-k ocsmányak, az Asicsok nemkülönben, de az Adidasok és a Nike-k közül nem mind ilyen förmedvény! Nekem pölö ezt a gyönyörűséget sikerült megkaparintanom tavaly az Adidas Boráros téri outletében féláron! cn1.kaboodle.com/hi/img/2/0/0/55/b/AAAAAi-pBa4AAAAAAFW1vA.jpg És ha már itt tartunk, miért ne legyen egy futócipő egyszerre funkcionális és mutatós?De legyen! Én jó akarok kinézni futás közben is, a picsába!

FutoBolond 2008.08.25. 14:12:11

anti és apu: meglepődtem, azt hittem, hiba van a mátrixban, hogy találtál egy jó és szép futócipőt :)

Azután megnéztem a cipőd, és rájöttem, hogy a mátrixszal minden rendben van, a hiba (nevezzük inkább szolidan eltérésnek) az izlésben van :)))

kardiomaca 2008.08.25. 21:43:28

Hehe, a vázolt Aidas pont az általam rémületesnek talált Asic színösszeállítás, minden ízlés dolga. :)))))

kardiomaca 2008.08.25. 21:44:06

Mondom Adidas, mondom Asics

DaMartian 2008.08.26. 14:30:12

A Nike iD-t kiszállítják hozzánk is mióta Uniós tagok lettünk. Tény, hogy nem olcsó, de itt aztán valóban úgy alakítod ki a cipőt, ahogy szeretnéd. Futócipőknél gyakran a szélességet és a balos/jobbos cipő méretét KÜLÖN!! meg lehet adni. Az egyedi szinekről és feliratokról nem beszélve, tehát gyakorlatilag egyedi, névre szóló cipőt gyártanak NEKED! A probléma, hogy a méretet nem tudod felpróbálni, de az összes iD cipőnek van "bolti változata", így ha ott belövöd a helyes méretet nem lesz gond. Ha mégis, visszaküldheted és szó nélkül visszaveszik. 4-5 hét alatt gyártják le a cuccot és házhoz viszik (bizonyos összeg fölött ingyen) de ilyen "uborkaszezonban" 2-3 hét alatt is megvan. Közben folyamatosan kapsz leveleket, hogy épp milyen fázisban tarta a gyártás,és a pénzt csak aznap vonják le a számládról, amikor a gyorsposta kihozza. Nekem jópár ilyen iD cuccom van már! Remélem hellohello segítettem..

kardiomaca 2008.08.26. 21:39:16

Jópár olyan cuccod? Mennyi kedvezménnyel kapod??? :)

DaMartian 2008.08.27. 11:19:09

Hát sajnos az iD-t én is teljes áron kapom, nincs protekció! : ( Általában én nem a futócipőimet ájdízem, hanem a kosárcipőimet, ugyanis AD-hez hasonlóan a futás nekem "csak" a második sportom, igazából kosárlabdázom! : ) Azért a sok futás ott sem válik hátrányomra, megvan a kondi, bár teljesen más maratont futni 5:10-es ezrekkel és 5-10 métereseket sprintelni fordulásokkal, oldalazásokkal, ugrásokkal..

DaMartian 2008.08.27. 11:21:59

Szóval egy kosár vagy focicipőnél szerintem több értelme van, mert ilyenkor a csapat mezének a szinéhez tudod passzintani a cipődet, és rá tudod írni a mezszámodat meg a nevedet, mint a nagyok! : ) Persze az sem piskóta, ha összeraksz egy teljesen valószerűtlen szinállású futócipőt, és azzal billegsz végig a Vivicittán! De ami az igazi előnye az a lábszélesség és a külön bal-jobb méretválasztás! Nekem a jobb lábam majd egy számmal nagyobb, mint a bal. Szerintem nem kell ecsetelnem ennek a hátrányait cipőválasztásnál.. : (

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.27. 14:41:51

DaMartian fasza ez az oldal. ki is néztem 3 cipellőt, csak nemtom mennyire tartósak:
a "pályacipők" (zoom miller; forever; rivals3) hogy bírják a gyűrődést? padon lehet őket használni? és rekortánon kivül? természetesen szög nélkül rendelném, hagyományos talppal.
mert érdekes módon ezek jól néznek ki. a "hagyományos" csukák viszont tényleg gázosak.

DaMartian 2008.08.28. 18:07:41

GMJ Válaszoltam a másik topicban! Sok sikert a választáshoz!

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.29. 08:01:52

thx megtaláltam:) és már megyek is megnézni amit ajánlottál:)

anti és apu 2008.09.05. 10:54:45

@FutoBolond, cardiomaca

No-no! Nem beszólni! :) Látnátok élőben rajtam, mingyá esdekelnétek nagyokat, bumburnyákok! ;)

hologroove · http://www.soundcloud.com/hologroove 2012.04.01. 21:33:24

Korábban volt a térdemben porclágyulás, középtávú terveimben szerepel, hogy elkezdek futni. Szerintetek van értelme a térd kímélése céljából futócipőt hordani utcára?

kendra1 2012.04.08. 10:00:03

Tudna valaki tanácsot adni?? Kb. egy hónapja futok füves pályán,de egy pár napja elkezdett fájni a térdem belső fele. Futás után egy órával már nem is fáj,de amint abbahagyom a futást nagyon lüktet és fáj! Mitől lehet? Mit rontok el??

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása