Kaliforniai sport

2008.08.27. 08:50 Winkler Róbert

Végre futottam egyet Kalifornia államban is. Az első két este ilyesmiről nem lehetett szó, ezt hamar felmértem. San Diego belvárosában nem lehet csak úgy szaladgálni: a forgalom még hagyján, de a sok lámpás kereszteződés elég szaggatottá tenné a folyamatot. Most viszont kibútoroztunk egy Rancho Bernardo Inn nevű golfszállodába az agglomeráció peremére, és itt már nem kegyelmezhettem.

Vmax tesztvezetés holnap lesz, ma csak egy kis velkamdrink meg vacsora volt. Egy asztalnál egy japán mérnök, két skandináv újságíró, meg a Yamaha amerikai PR-osa, egy 40 körüli csaj. Valahogy arra terelődött a beszélgetés, hogy ki mennyit szopott a vízummal, mennyi idióta kérdésre kellett válaszolni, milyen lekezelő gyökerek voltak a nagykövetségen, meg a beutazáskor a határon. Szegény csaj egyre kényszeresebben kért elnézést, a pillanatnyi zavart kihasználva óvatosan felfaltam az összes roston sült rákocskát, amit az asztaltársaságnak hoztak. Aztán két sör, egy kis gombás ravioli, és el is köszöntem, ez volt olyan negyed 9-kor. Tízig böfögtem és törzskörzéseket csináltam, aztán leszaladtam a hegyről.

San Diego egyébként nem nagy szám. A híres Gaslamp negyed olyan, mint azok az érthetetlen útifilmek a Spektrumon, betegesen tiszta és rendezett utcákkal, aprólékosan dizájnolt szép, de tök érdektelen éttermekkel, ahol a borok közül csak a chardonnay-t ismerik. Az érdektelen műsorvezető pedig elmondja, hogy a korai paleolitban ez volt a kokillakészítők utcája, jaj, de izgalmas. Inkább negyvenszer Nápoly vagy Palermo -- hiába, mit ér az utazás egy kis életszagú dzsuva nélkül? Oké, Helsinki, Stockholm meg Oslo is elég tiszta, de azoknak valahogy jól áll.

Amit a helybéliek elvesztenek a sarki klímára légkondizott épületek villanyszámláján, azt behozzák a közvilágításon: ezek a kertvárosok majdnem töksötétek. A félhomályban azért látszik, hogy jé, de jó, ez teljesen olyan, mint a Lila akác köz a szülcsifelcsiben, a klíma, mármint az éghajlat osztályon felüli, mindenféle mediterrán növény illatozik, a levegő kellemesen párás és a töksötét Pomerado roadon nem kell zene, mert időnként elhúz az ember mellett egy-egy bugyborgó V8-as dög. Én is bugyborogtam egy kis metánt a rákocskák után, elő is jött egy bokorból két spanyolajkú guberáló.

A végére olyan oxigénszufficitem keletkezett, hogy kitaláltam egy nagyszerű tévésorozatot: aerob futás a világ körül. Utazgatunk, jól bezabálunk, aztán laza snittekkel lemozogjuk.

A szerk. lábjegyzete

Winklert megkértük, hogy küldjön fényképet a San Diego / Tijuana hangulatról, erre az alábbi, saját készítésű felvételt küldte el illusztrációnak, amit csak jelen magyarázat mellett merünk bemutatni:

Hogy valami relevancia értéke is legyen: ha sokat futtok, Nektek is ilyen lesz a testetek!

Megvolt már a mai adagod? Futóblog.

33 komment

Címkék: edzésnapló összehasonlítás beöltözés ki a hülye

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr23633712

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Almaspite 2008.08.27. 11:03:28

Utoljára a Duna Plaza mögött láttam Winklert felfutni a Népsziget gyalogoshídjára...

potyesz 2008.08.27. 11:09:59

Azert nem olyan szar San Diego... nem ertem hogy lehet velemenyt mondani egy varosrol par ora eltoltott ido utan.
De en nem Winkl air vagyok :)

islanđer 2008.08.27. 11:14:26

Kedves Róbert, nyugtasd meg a blog olvasóit, hogy azért a sok futás nem módosítja a nemi identitást!

DocBulywood 2008.08.27. 11:23:30

Eddig nem is voltam tisztában azzal, hogy csak Szándijégóban lehet futni egy kivilágítatlan negyedben, bugyborékoló V8-asok és guberálók között.

Winkler Úr, ha tudná, micsoda felüdülés napközben a Nagykörúton kocogni az állandóan álló kocsisor és a kétütemű pizzafutárok mellett!

Ne hagyja ki, kérem!
ikszdé

Victum 2008.08.27. 11:24:07

"Inkább negyvenszer Nápoly vagy Palermo -- hiába, mit ér az utazás egy kis életszagú dzsuva nélkül?"
Aha, hát Nápolyban azért ezt már túlspilázták egy kicsit. Meg ha rossz utcába fordulsz be a drága futócipődben, akkor biztos, hogy mezítláb fogsz kijönni, mert lesegítik rólad. Úgyhogy inkább San Diego

2008.08.27. 12:06:02

Én Dániában akarok futni! Egyszer majdnem össze is jött, csak túl sok volt az esti program (hiába volt 11-kor még világos, már nem bírtam volna menni...). Na, majd novemberben - viszek magammal bundabugyit is!

seahawks 2008.08.27. 12:28:24

egy évet laktam sandiegoban, de senkit nem láttam futni a belvárosban...nem arra való, ahogy a belváros sehol nem futásra való...semmi értelme cikk, csak fel akartak vágni hogy amerikában járnak. futásra ajánlom a balboa parkot(közel a belvároshoz), a tengerpartot vagy La Jollát...

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.27. 12:29:55

Nem ide tartozik, de ezt a post-ot talán többen olvassák, mint a régieket.
hiit programba vágnék bele. ti melyik pulzusmérő nyalánkságot javasoljátok? polárékkal szemezgetek, vélemény róla? sebesség és megtett útvonalban a cipőre helyezett kütyü a pontosabb, vagy a gps-es?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.08.27. 12:55:32

@GodisMJ a nagyok azt mesélték mindkettő tud pontatlan lenni, az útvonaltól függően. dombok, leárnyékolások ilyesmik. és persze ez tipikusan olyan dolog, h csak futás után tudod meg, h el lett mérve, mert kiderül, h a mérés szerint másfél óra alatt 3 kirit tettél meg...
én googlemappos távmérést használok ( walkjogrun.net ), de ez is bukta ha olyan helyen fut az ember amit nem tud rendesen bejelölni.

Nannycsuri 2008.08.27. 13:25:09

Erről az jut eszembe, hogy "San Diego?!?!?!? Jó hogy nem Mucsaröcsöge!!!"
Madagaszkár után szabadon :)
Jó futást mindenkinek, akár mindenféle kütyü nélkül is, nekem is bevált!

FutoBolond 2008.08.27. 14:17:08

ahahahaha, sor utan futni :)

Angeldaynek ajanlgatom a bajor sportsort, az Erdinger Sportbiert, 100% Leistung, 100% Regeneration. Izotonias, meg minden, de sajnos alkoholban szegenyitett a dehidratacio elkerulese vegett.

Polar ora ugyben: imho a polar ar/ertek aranyban nem tul kedvezo, az olcsobb, 5e hufos oraktol is kb. ugyanaz a funkcionalitas varhato.

Tavmeroben a gps azert pontosabb, foleg ha olyan helyen futsz, ahol van ralatas a muholdakra. Mondjuk en a pulzusmeresen kivul minden mast uri huncutsagnak tartok (ezzel egyutt nem megvetendonek, csak nem letkerdes...)

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.27. 14:17:34

rroka thx. annyira azért nem fontos, inkább a szívritmus.

FutoBolond 2008.08.27. 14:21:53

seahawks, München közepén van egy úgy 15 margit-szigetnyi angolpark, sőt, az Isar (a helyi folyó) mentén végig futó-sétáló ösvény.

Egyébként biztos van köze ahhoz, hogy errefelé milyen sokan futnak. Nem kell fél órát villamosozni az első zöld foltért a városban...

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.27. 14:29:47

FutoBolond
és az olcsóbb órák is megbízhatóak pulzustéren? mert abban igazad van, hogy a többi nemfontos, de nekem a hiit miatt a pulzus fontos lenne, és persze nem mindegy, hogy mennyire pontos. mert van nálam egy xfact próbára és ez kihagy, meg néha 80-100 között ugrál. és nem is jelez ha a kimenne az ember a zónából. az olcsóbbakon is be lehet állítani zónát?

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.27. 14:33:47

ja és még egy kérdés. a "pályacipők" (zoom miller; forever; rivals3) hogy bírják a gyűrődést? padon lehet őket használni? és rekortánon kivül?

vargatom 2008.08.27. 17:24:30

Na, ma voltam Margitszigeten és kipróbáltam ezt a lassabb tempó dolgot. Utoljára májusban futottam teljes kört, meg júniusban 400 métereket, szóval nem mondhatnám, hogy akkora nagy edzésben vagyok :)
Ehhez képest most 29:28 lett az időm, amin teljesen meglepődtem, ugyanis amikor hajtom magam akkor se sokkal jobb. Bár... abban van majdnem egy perc séta féltávnál, amit most kihagytam. Talán több is ment volna, jövő héten kipróbálom - úgyis újra kell kalibrálni a szenzort, mert majdnem egy kilométerrel többet mért a hülye iPod.
Mindenesetre kiváncsi vagyok, hogy ez a komolyabb megközelítés mennyit használ majd...

nagyonnagyon 2008.08.27. 18:33:51

GordisMJ én alap 5k-s pulzusmérőst vettem az Inter@portban, egy próbám volt vele eddig. Jók a benyomásaim, millió dolgot lehet állítani, manuálisan is a minimum maximum értéket ami között futni akarsz. Riaszt ha kimész belőle. Nekem előfordult hogy 1-2 másodpercre elvesztette a jelet (vagy szívmegállásom volt ; ) ) akkor beriasztott hogy kimentem minuszba a zónából, legközelebb lejjebb veszem az alsó tartományt 5-el és akkor nem csipog feleslegesen úgyis inkább a maximum környékén igyekszem futni. Meg a többi cullang stopper ébresztés kalória stb..
Holnap nyargalok én is egy "egyórásat" épp googlezom az útvonalat : ).

FutoBolond 2008.08.27. 18:34:55

GodisMJ, eddig ket olcso (20-25eur), meg ket polarral volt dolgom. A ket olcso egy sanistas meg egy ciclosport volt, noname-nek nem neveznem azert ezeket sem, elobbi kozep marka, az utobbi meg bokaig le volt arazva (ez a sajatom). A polarok csak egy-egy korre voltak rajtam, minden okes volt. A Ciclo az elso fel percben meg nem talalja a pulzust, kell neki egy kis ido, de kihagyni nem szokott. Hatrany, hogy a vilagitas mar nem mukodik rajta. A sanitason nem volt vilagitas, haver ritkan hasznalja, masfel eve nem volt ra panasz. A polaroknal is max az elemmerules...

verkaverka 2008.08.27. 19:08:19

Vargatom, az nagyon közsimert dolog hogy ha elsieti az ember az elejét a távnak az csúnyán visszaüt, semmi csoda nincs benne.

A polar-ok teljesen rendben vannak. Az enyém pár éves, hibátlan. Jó, nem a 20 eurós kategória volt, de nem is a legdrágább.

verkaverka 2008.08.27. 19:09:07

Ha Winkler mindenre csak azt írná hogy csodálatos, akkor vagy nem lenne munkája vagy ő lenne a Krokodilvadász utóda. Ettől még San Diego nyilván nem olyan szar mint állítja. :)

vargatom 2008.08.27. 19:11:11

Újszülöttnek minden vicc új :) Nekem ez a futás abszolút amatőrködés, három év alatt nem értem még el a 100 kilométert.

FutoBolond 2008.08.28. 00:09:56

vargatom, az van a dolog mogott, hogyha anaerob tartomanyban futsz, az azt jelenti, hogy a szervezeted tobb oxigent igenyel, mint amit a tudod/szived szallitani tud. Igy olyan energiafolyamatok indulnak be, aminek mellekhatasakent az izmaid tejsavval telitodnek (ez adja az izomlaz erzetet is), bemerevednek az izmaid, stb., csokken a teljesitmenyed.

Ezert erdemes az anaerob hatar alatt maradni. Ehhez segit hozza az ora, vagy hogy egy ido utan magadtol erzed (a sokat emlegett "akar beszelgetni is tudnek" erzes). Anaerob zonaban 1-2 perc az, ami menni szokott, ezt erdemes a vegere idoziteni, amikor mar nem szamit, ha beallnak az izmaid, es nem az elejetol sajgo izmokkal futni. Persze amikor nekilodul a tomeg, akkor nehez ellenallni, hogy sodrodjon az ember, akkor kell az eros akarat vagy a pulzusmero ora, hogy ne cseszd el a versenyed...

Mellesleg az anaerob futas sem haszontalan. Attol fejlodnek leginkabb az izmaid. Az aerob elsosorban a keringesi rendszeredet edzi (kesobb izmokat, izuleteket, csontokat is), az anaerob izomnovekedes latvanyosabb. De anaerob zonaban szenvedes lefutni 10km-t, vagy felmaratont, legalabbis szamunkra, hobbifutoknak, aerobbal meg Kinaig el lehet futni...

Na, de ennyit az elmeletrol :) Erdemes tudni, de a lenyeg, hogy az ember fusson sokat, es erezze jol magat a boreben :)

kék madár 2008.08.28. 09:28:06

Winkler ur az szomoru mekkora baromsagokat hordott ossze San Diegorol, a vilag egyik legszebb varosarol. Ennyire hiteles a tobbi meglatasa is? Jaj.
Szivesen megmutattam volna San Diego igazi arcat.

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 09:38:01

köszi srácok a segítséget. tegnap rajtam volt egy kölcsön xfact márkájú óra. na ilyenbe nem akarok beleszaladni. ugrált 80 és 150 között.
erre valakinek ötlet?:
a "pályacipők" (zoom miller; forever; rivals3) hogy bírják a gyűrődést? padon lehet őket használni? és rekortánon kivül? természetesen szög nélkül rendelném, hagyományos talppal.
mert érdekes módon ezek jól néznek ki. a "hagyományos" csukák viszont tényleg gázosak.

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.28. 09:41:40

hát ez a link nem szuperál...mindegy, ezen az oldalon fenn vannak a men's track&field mezőben...

vargatom 2008.08.28. 10:27:44

FutoBolond, igen, ez az amit a blognak köszönhetően már tudok én is és most próbálok majd megvalósítani a gyakorlatban. Továbbá ezek szerint az elmúlt három évben végig anaerob futást toltam a hülye fejemmel, nem csoda hogy nem gyűlt össze túl sok kilométer :)

boobytrap 2008.08.28. 11:09:24

Nekem eddig Pristina, Belfast (Shankill Road) és Baghdad (BIAP-Base Camp Victory) volt meg, mint katasztrófa-jog. Igaz, úgy hogy tényleg lőttek is közben csak Baghdad. Álmom egy Salang-hágó félmaraton.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.08.28. 14:13:26

Godis: kódolatlan pulzusmérőt sokminden megzavar, pl egy kódolt pulzusmérő is, szóval tömegbe ne mvaló, szeirntem konditeremben is könnyen megzavarodik a sok vastól.
Ettől függetlenül sem az xFact a pulzusmérés csúcsa :)

DaMartian 2008.08.28. 18:05:16

GMJ a pályacipők nem alkalmasak pályán kívüli futásra, még szögek nélkül sem! A talpuk ugyanis rekortánra és rövidtávra van tervezve. A sprintcipők talpa még egy műanyag lemezt is tartalmaz, de a többinél is a szegecsek foglalata is egy masszív alapba van becsavarva, mert a szivacsban nem állna meg. A fentiek miatt futópadon vagy másutt ezek a cipők kényelmetlenek, illetve nem védik megfelelően az ízületeket! Kb olyan, mintha stoplis focicipőben akarnál teremben futbalozni (ami még lecsavart stoplikkal sem menne) Létezik ugyan néhány modell (pl.a Miler) aminek van "országúti" változata is, de az sem edzőcipő, hanem hosszútávos verseny (félmaraton, maraton) ami olyanoknak lett kitalálva, akik 3 perc körüli ezreket futnak és 50 kilósak. Mindennapos edzésre ezek sem alkalmasak, különösen hobbifutóknak nem, mert vékony a talpuk, így nem védik megfelelően a lábat és párszáz kilométer után szétmennek, mert csomó anyagot kivesznek belőlük, hogy könnyebbek legyenek a versenyzéshez! Tehát a többiek véleményéhez csatlakozva elsősorban NE külső alapján válassz cipőt! Érthető hogy ha már lehet választani, akkor miért ne nézzen ki jól, ezt én is fontosnak tartom, de ne visszafelé priorizálj! Tehát ne azt válaszd ki hogy a neked tetsző cipők közül melyik a legjobb futni (mert lehet hogy egyik sem) hanem hogy a futásra alkalmas cipők közül melyik tetszik a legjobban? Nézd meg pl. a mostani Zoom Victory-t! Hasonlóan néz ki, mint az általad felsorolt modellek, de megvan benne minden, amire szükséged lehet a futáshoz! Persze még ez sem garantálja, hogy a Te lábformádra, futóstílusodra, igényeidre épp megfelelő darab..

GodisMJ23 · http://www.youtube.com/watch?v=6icwrLvZGhA 2008.08.29. 07:59:12

thx Ras és DaMartian
így már könnyebb keresgélni

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása