Winkler Hu-Ra 10k: Isztambul

2008.09.01. 22:00 Winkler Róbert

Egész jó volt.

Voltam már jópárszor Isztambulban, de magasan most tetszett a legjobban. Nem tudom, a vasárnap teszi-e, hogy lehet közlekedni, és nem a dugóban araszolunk órákig, esetleg hogy így keresztülfutva minden jobb.

Nem indult könnyen, mert úgy nagyjából három óra szopás előzte meg a startot. Buszokkal és hajókkal zsuppolták át a népet az ázsiai oldalra, aztán vagy két órát szobroztunk a kopár dombokon. Mivel én középsúlyos megfázással érkeztem, és nap közben kuckómban feküdtem, és még úgy is izzadtam egy kicsit, hoztam egy mackófölsőt. Aki csak úgy, kincstári piros Nike futópólóban jött, annak nem nagyon volt más választása, mint ugrálni a helyszínen szolgáltatott technóra.

Zeneügyi vonatkozás, hogy míg motorostalálkozókon blues-rocknak kell szólnia, gyorsulási versenyen, meg általában ilyen pályamotoros dolgokon technónak, itt úgy gondolják, hogy a futó, mint emberfaj szintén a pumpálós edzőtermi house-t szereti.

Elindultunk, de ménkü sokan voltunk, legalább egykilométeres emberkígyó, négy sáv szélesen. Kártyás Kati, aki egykori szombathelyi iskolaigazgatóm menye megkérdezte, futunk-e együtt, én meg mondtam, oké, bár ő 45 perces tízkilométert emlegetett. Legfeljebb valahol diszkréten lemaradok. A mezőny nem elhanyagolható része csak integetni jött, és egy gyors sprint után már csak sétáltak, fényképezkedtek, üldögéltek-álldogáltak, úgyhogy elég sokat kellett kerülgetni.

A Boszporusz-hídon átfutni állat volt.

Duna-hidakon gyakran futok, de ez sokszor olyan magas és legalább ötször olyan hosszú, és Isztambul valami hihetetlenül állatul néz ki körülötte, így napszállta után. Látszik rajta, hogy már ötszáz éve gyakorolja, milyen egy világbirodalom fővárosának lenni. És nem olyan, mint egy New York, vagy Moszkva, hogy le akar nyűgözni a méreteivel – egyszerűen csak organikusan kurva nagy.

Zeneileg az új Motörhead-et nyomtam, és felfedeztem, hogy a Sodom együttes Masquerade in blood című lemeze is egy nagy powersong, főleg az ugatós B refrén a címadó dalban. Mindenféle mecsetek, minaretek, bazárok, füstölgő hússütők és bolhapiacok mellett futottunk el, időnként elkapott a jólesően hideg szél, és hol bal kezembe gyüszmékeltem a mackófölsőt, hol a jobba. A nép meg biztatta a futókat, bár sose fogom megérteni, hogy ebben mi a jó a népnek? Nekünk jó, az biztos, vicces, hogy itt a senkiket ilyen lelkesen ünneplik. Lényeg, hogy a Kati kicsit visszafogta magát a kedvemért, én meg kiszaladtam a belemet, hogy akkor már mégis legyen valami – sose futottam még tízezret ilyen viharos tempóban.

A célban felvettük a mindenféle ajándékokat, emlékpólót, emlékvizet, emlékkarkötőt, török emlék-mars csokit, ami sem a szádban, sem a kezedben nem olvad, én pedig hiába vettem fel a mackófölsőt, úgy határoztam, vizes hajjal nem várom meg a török Kozsó popműsorát, fogtam egy taxit, a sofőrnek persze fogalma se volt, merre van a Grand Anka hotel, én meg a címet nem tudtam. Közös nyelvünk nem volt, de vidáman elmakogtunk, néha meg-megálltunk taxidrosztoknál és szállodáknál, de más se nagyon tudta. Azért végül 25 török líráért házhozszállított, rengeteg Rózsadombon és mindenféle egyéb hegyen át, de nem bántam, mert még sose tetszett ennyire Isztambul. Szívem szerint itt maradnék horgászni, mert bár fogalmam sincs a horgászatról, de a bot legalizálja, amikor az ember csak álldogál a parton és nézi a hajókat, mert én bizony parton álldogálásos hajónézésben akár olimpián is indulhatnék.

(Winkler Róbert ideje 54 perc volt.)

25 komment

Címkék: start challenge human race

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr89643997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Jay Phix 2008.09.01. 22:41:05

Üdv itthon és nagy gratula! Az 54 perccel jelentősen felfelé rántottad az isztambuli átlagot, amely egyébként a leglassabb lett az ejrópai helyszínek közül 1 órán kívüli idővel. Hja, aki fotózkodni megy, ugyebár... ;)
És persze nemcsak Winklernek, hanem újfent minden HumanRace-futónak gratulálok!
Magyarország egyébként az átlagidők alapján a 26. helyen végzett a kilencvenvalahány résztvevő ország közül (ebbe a nem HR-helyszínen futó Nikepluszosok számítanak bele - tehát pl. mi, margitszigetiek).

Jay Phix 2008.09.01. 22:44:21

* Kiegészít: Ja, ha már Magyarország, akkor bekopizom ide is: van már Team Hungary a nikeplusdotcomon! Kígyók, ovoszlánok, tigvisek - jöjjenek mind! *

Jay Phix 2008.09.01. 22:45:33

* esküszöm, nem akartam floodolni, csak elbasztam a linket: nikeplus.nike.com/nikeplus/?l=teams,144981995
Bocs, bocs! *

SeSam · http://sesam.hu 2008.09.01. 22:55:30

Hát ez nagyon vicces. Csatlakoztam, de úgy látom lefelé viszem inkább az átlagot. :)

Jay Phix 2008.09.01. 22:58:14

Kilométerben semmiképp! Apám, mindjárt megvan az 1000 K-d... R3SPECT, MAN!

bikila 2008.09.01. 23:00:18

Gratulálok az eredményedhez, de engedd meg hogy megkérdezzem, hogy az ilyen jellegű rendezvények csak Budapesten zavarnak? - nem hinném, hogy ez a híd kis forgalmat bonyolít le ebben a városban.
Vagy esetleg megváltozott a véleményed ebben a kérdésben? (totalcar.hu/magazin/velemeny/dmaraton/ - erre akkor reagáltam is...)

Üdv,

bikila

Mano Negra 2008.09.02. 00:12:33

B + Isztambul! (ÁÁÁÁÁÁ, Ez ÁÁÁ!) A taxisokkal kell haverkodni....Mindent tudnak... ;-)) csoki...

Mikor Sodrócki 2008.09.02. 00:19:18

Ha nem vigyázol , még delfint is foghatsz a boszporusznál. Legalábbis én most júliusban láttam ott vagy 15-öt úszkálni :-) !

Jedlik 2008.09.02. 00:47:45

Ez mi ez a reklámblog? Van valami Nike cucc, ami nem fogy? Vagy minek a kampánya ez?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.09.02. 05:16:37

gratuláció!
az 54 perc szerintem marha jó idő! lesz a blognak folytatása most a HRt követően is vagy ez egyfajta végcél volt?

@jedlik: nike támogatott futásról szóló írások, nem konkrét cuccról. néhányan rendszeresen olvassuk és már túllendültünk a nike szponzoráción, miután cikiztük a srácokat eleget. :D

nagyonnagyon 2008.09.02. 07:44:34

Gratulálok srácok, hölgyek mindenkinek aki szervezett keretek között lefutotta, én szolidaritásból itt a környékünkön önkényesen kijelölt pályán teljesítettem veletek a távot (vagyis kicsit többet 11,5 majdnem). Az időm gyászos lett, tartom magam a kísérlethez az aerob tartományban.
A bikaviadalos kommentért elnézést ( az állatok öncélú bántása témában nagyon alacsony a küszöbingerem) ezentúl igyekszem a témánál maradni.
Tapasztaltatok már olyasmit hogy normálisan levágott lábkörmöknél is jelentkezik olyan mintha megfeszegetné valami hosszabb futáskor és fájós lesz a végére? Az idők folyamán belinkelt oldalakon találtam olyat hogy elvileg nagyobb méretű cipő való hosszabb futásra mint az utcai. Kacsingatok egy Saucony Hurricane-re abból majd nagyobbat veszek ha az a baj.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.09.02. 08:00:02

ne a méret számot nézd a csukán vásárlásnál, hanem, h a mutatóujjad szorosan, de beférjen a sarkadhoz, akkor pont jó lesz. :)

Czigler Zsolt 2008.09.02. 09:07:37

Lassan a rögvalóságtól történő eltávolodás meghaladja a jóízlés határát és permanens úri huncutkodásból egyszercsak visszataszító nagyzolás lesz.De ezt már sajna én nem fogyasztom,pedig van kutyás meg autós meg ctrl-os könyvem is.
Talán egy alászállás jót tenne /persze nem kell trabival Ganz-Mávagba járni,nincs is már/,egy jó hang eltűnése nagy veszteség.

ElPadre 2008.09.02. 09:07:51

én 1:07-et futottam, tudom, gáz vagyok, de elkapott a hányinger az első kör után, hiába no, még nem emésztettem meg akkor az ebédemet, én barom. a lényeg, hogy valahogy kibírtam. az gáz, hogy a leggagyibb deca-s futócipőben csináltam? :) minden rizpekt a nike-nak (és tényleg, megvolt a worldwide 1M ember? a szigeten csak 400an futottunk a du. 5-ös közös futáson, ha jól hallottam...), de egy kicsit túlárazza a cuccait. sztem.

Wannabe 2008.09.02. 09:52:42

ElPadre, nekem erről a Flight Of The Conchords duó Think about it c. száma jut mindig eszembe, a világ problémáiról. Pontosabban ez a részlet:

"They're turning kids into slaves just to make cheaper sneakers
But what's the real cost, cause the sneakers don't seem that much cheaper
Why are we still paying so much for sneakers when you got little kid slaves making them
What are your overheads?"
;)

almee 2008.09.02. 11:58:00

Mindenkinek gratula.
Aki lefutott 10 kilométert, az -bármilyen is az ideje -nagy kalapemelést érdemel. Egy hobbifutónak ez már azért egy mérföldkő!

Akkor vasárnap a félmaratonon;-)

kardiomaca 2008.09.02. 13:28:19

Gilmore nekem bekékült a körmöm annak idején egy utcai értelemben pont jó cipőtől kezdő koromban (haha, mintha most haladó lennék), azóta eggyel nagyobb cipőben futok és soha többet nem volt ilyen bajom.

kardiomaca 2008.09.02. 13:29:28

(Megjegyzem azért a WInkler nem piskóta az 54 perccel. WInkler, hogy van a lábad???)

FutoBolond 2008.09.02. 14:22:47

tavaly meg en is 54 percet futottam 10k-en, de iden, hogy rendszeresen edzettem, mar csak 57et tolok. Ha jovore eleget edzek, talan egy oran kivulre kerulok :o)

Jay Phix 2008.09.02. 14:39:49

Még a cikkhez:
"Zeneügyi vonatkozás, hogy míg motorostalálkozókon blues-rocknak kell szólnia, gyorsulási versenyen, meg általában ilyen pályamotoros dolgokon technónak, itt úgy gondolják, hogy a futó, mint emberfaj szintén a pumpálós edzőtermi house-t szereti."

Azért egy belvárosi maratonon-félmaratonon jól jönnek a kongások, a jazzesek, a sípolósok, a reggaesek, az aktuáldenszesek meg a pumpálósok is. Legalábbis saját megfigyeléseim szerint az utcaifutó archetípus roppantul hálás mindenfajta zenebonáért, amire rajt előtt együtt mozoghat vagy amin verseny közben keresztülfuthat.

islanđer 2008.09.02. 17:53:41

ez remek idő, gratulálok.
nekem futáshoz 1,5 számmal nagyobb csuka kell, azóta nincs gondom. az utcai méretű cipő előtte letépte a körmömet 21 km-en.

nagyonnagyon 2008.09.03. 06:42:56

kösz a cipőméretes tanácsokat, dolgozom a problémán.

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2008.09.03. 14:04:42

"Szívem szerint itt maradnék horgászni, mert bár fogalmam sincs a horgászatról, de a bot legalizálja, amikor az ember csak álldogál a parton és nézi a hajókat, mert én bizony parton álldogálásos hajónézésben akár olimpián is indulhatnék."

Nagyon jóóóóóó!!!!! 8-)))

Isten bizony ilyen gondolatokért volt érdemes megtanulni olvasni. Grat, meg a futáshoz is!

mbemba · http://olaszforum.blog.hu/ 2008.10.11. 05:02:42

,,mert én bizony parton álldogálásos hajónézésben akár olimpián is indulhatnék"

A világ második legjobb gitárosa (film), pedig a vonatnézésben volt a legjobb - közben egerekre vadászott :))

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása