Börzsönyi cuppogás

2008.10.18. 21:50 szasza75

Eljött az igazi ősz, és vele együtt az "avarrugdosás" ideje.

A nap kellemesen süt, a hőfok is ideális a futáshoz, másra se vágyhat az ember csak ki a szabadba a sokszínű lombok közé. Pénteken megtervezi, hogy kergesse másnap az álmokat, aztán felkerekedik szombat reggel és nekiindul, hogy jól érezze magát.

Október elején történt, hogy a Börzsönyi Lokomotív 42-re ruccantunk ki két barátommal. A reggeli 5:30-as erőtlen, lebeszélő hangvételű sms-em nem talált megértő fülekre. Így aggodalmas tekintettel vizslattam az eget a lakásból. Esett. Piszkosul. Ez nagy szívás lesz! Az autóban ez az érzés tovább fokozódott. Menthetetlenül. Egyetlen pozitívumként csak azt tudtam felhozni, hogy legalább tesztelem a „brand new” cipőm vízzel és sárral való kölcsönhatását. A békés időgyászoló tömeg, lehajtott fejjel, olykor koordinálatlan mozgással indult neki a távnak. A cipőm is hamar feladta a küzdelmet. Én sem finomkodtam tovább. A rajt után 1 kilivel már állt benne a víz. Aztán egy idő után már víz sem nagyon ment bele,tele is volt és kívülről leszigetelte a sár is. Mókás volt és perverz. És persze botot sem vittem, talán jobb is, mert alaposan összetörtem volna magam vele.

Zuhogott, csúszott, zuhogott, zuhogott. De egy idő után átbillen az ember, alkalmazkodik a gigaszíváshoz. Már annak is örül, ha nem zakózik egy nagyot. Egy spárga-közeli élményben azért volt részem. Fájt! Természetesen átázva Csóványosnál megjött a szél is. A futhatatlan körülmények ellenére két társammal végül kellemes hangulatban beszélgetve letudtuk a távot, az esőt és a napot. Amit leginkább képes voltam kiszélesíteni, az a kényelmi ingerküszöböm. 10 kili után már mindegy mi van, beletörődsz. A végén még élveztem is.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A szervezők, az amúgy nem túl népes túrát és hegyimaratont jó kis kajálással zárták. Aztán persze, mire kifújtuk magunkat, az eső is elállt, de sebaj. Elégedetten, teli hassal tértünk haza. És irtó büszkén. A menetidőnk mellesleg 6 óra körüli volt kávéházi mértéktartással, persze spontán csak egy turistaház Garzon teájával együttvéve. Pontosan annyival futottam többet, mint amit még reggel gondoltam az ablakban.

Tényleg nagy szopó volt, de kell ilyen is, hogy kibírjuk a hétköznapiakat.

 

21 komment

Címkék: börzsöny sár futócipők

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr85720723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2008.10.20. 09:04:56

Szasza, csak gratulalni tudok. Nem semmi... Bevallom, ha nagyon esik, akkor en tuti nem indulok el, bar lagy szitalo esoben szeretek futni. Saros, csuszos talajon meg nem futottam, de nem is nagyon hianyzik. :) Respect!

ThufirHawat 2008.10.20. 09:35:16

Egy hős vagy! Potyeszhez hasonlóan én is csak max. szitáló esőben futok, és már akkor is csak aszfalton.

Kicsit OFF: Tavasszal lesz valami normálisabban szervezett 20K verseny? Tegnap hírtelen felindulásból lefutottam 19,1km-t terepen, úgy vélem, itt az ideje egy jó kis fílinges tömegfutásnak. :o)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.10.20. 10:23:45

ThufirHawat! Az aktuális összes fontos versenyt megtalálod a hunrun.com oldalon. Nemrég fedeztem fel én is, nagyon jó oldal. Egyelőre úgy tűnik, független.
Én télen az erdőben a szűz hóban imádok futni, főleg ha esik is a hó. Előjön a Rocky-feeling.

szemet 2008.10.20. 12:03:47

"10 kili után már mindegy mi van, beletörődsz."
Hmm. A negatív érzelmi reakciók blokkolása. Én ezt a tudatmódósító hatását szeretem legjobban a hosszúfutásnak, mert ez szinte minden alkalommal óraműpontosságal jön.

Mintha megváltozna a világ körülötted (pedig csak te változtál), ami addig negatív érzelmi reakciót váltott ki, annak hatása gyengül vagy megszűnik vagy ami a legjobb még mosolyogsz is rajta! Ami meg korábban is pozítív érzést keltett (pl. a táj) az csak fokozódik.
Korábban én is csak jó időben indultam el futni, de észrevettem hogy ha futás közben (mondjuk min. 45 perc után) elered az eső akkor nem bosszant, sőt néha szabályosan örülök neki!
Aztán tudatosítottam magamban, hogy akkor is így lesz ha esőben indulok el. Szerintem ha az ember tudatosan várja ezt az érzést még biztosabban jön! Olyan ez mint mikor egy kocsmában vársz a sörödre, és bár még nem ittál egy kortyot se de már többet nevetsz és hangosabban beszélsz, mert érzelmileg már előre ráhangolódtál az alkohol hatásaira.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.10.20. 12:42:53

Hős :-) Elképzelem a Bond féle karaktert csúszkálni a sárban.
Na nem! Nem szeretnék, nem is vagyok/leszek. Amolyan hétköznapi hóbort ez, semmi több. Na meg pofám sem volt a többiek előtt lemondani :-) De visszanézve jó móka volt! Ajánlom másnak is.

boibo 2008.10.20. 12:53:24

@szemet

Jó ez a sörös hasonlat! :-)
Tényleg valahogy így működik. Sokszor gondolkodtam már ezen: az endorfinok is okoznak/okozhatnak függőséget? Vagy csak (az elsősorban önmagunknak, de azért másoknak is való) bizonyítási kényszer hajt ilyenkor minket?

szemet 2008.10.20. 13:28:54

boibo:
"az endorfinok is okoznak/okozhatnak függőséget?"
Ha még csak az lenne! A futás több függéséget okozó vegyészkedést csinál - hála az Istennek :) - pl. emelei a szerotonin szintet (antidepresszáns hatás), az anandamid szintet (ezek ugyanazokhoz a receptorokhoz kötődnek mint a marihuanaból a THC), meg az edorfinokat is pesze (amik a morfin receptorokhoz kötődnek), a kortizol szintet is emeli (a stresszhormon)
ennek lehet érzelmileg pozítív hatása (gátolja a hosszútávú memóriát, így gyorsan "eltávolodhatunk" pár futás elött még létező negatív emléktől), de másrészt meg gyengíti a kontrollt az érzelmeink felett és állítólag inkább a negatívakat erősíti, szóval ha futás közben mindenféle erős negatív érzések fognak el, annyira hogy föl akarod adni az egészet, az lehet a pl. kortizoltól

boibo 2008.10.20. 15:37:36

Húha, igen felkészült vagy! :-)

Egyébként nem jellemző, hogy föl akarnám adni (verseny-helyzetben egyetlen ilyen esetem volt), ha összefognak ellenem a természet erői, az inkább a bakkercsakazértismegcsinálom-ot tüzeli fel bennem.
Arra gondoltam inkább, hogy már nem csak a "normális" 15-20 perc után lepik el az agyamat a boldogsághormonok, hanem D2D, sőt még tovább.
Viszont ha valami miatt nem jutok ki, az egész napom olyan ... "nemgömbölyű".

szemet 2008.10.20. 16:51:32

"az endorfinok is okoznak/okozhatnak függőséget?"
Na ezen még gondolkodtam futás közben, és eszembe jutott mindenféle közhelyszerű analógia. Szerintem ahhoz hogy az ember igazán élvezze a futást a testi folyamatoknál sokkal fontosabb, hogy "szerencsés csillagzat alatt" találkozzon vele. Olyasmi mint pl. a szex. Ha valakinek úgy alakul az élete, hogy negatívak az első tapasztalatai, akkor lehet hogy egész életében képtelen lesz élvezni a dolgot hormonok ide vagy oda.
Másrészről meg nagy részben a tyúk meg a tojás problémája is felmerül ilyenkor:
1. X dolgot szeretem ezért beindul az agyamban a jutalomközpont
2. Beindult az agyamban a jutalomközpont, és ennek hatására rájöttem mennyire is élvezem X dolgot
Ez az két pont egymást erősítheti (pozitív visszacsatolás).
Ami miatt nem lehet a futást drogokhoz hasonlítani - bár rövidtávon hasonló érzéseket adhat - az a gyökeresen ellentétes hosszútávú hatás. A drogok hosszútávon általában tönkreteszik a testet és a személyiséget, a futás meg hosszútávon építi mindkettőt. (legalábbis a testet biztos, a személyiség fejlődése meg szubjektív megítélés dolga, de szerintem azt is...)
Miért van ez a különbség? Talán a konkrét kézzelfogható erőfeszítés miatt, amivel szó szerint meg kell dolgozni a futás pozitív hatásaiért? Passz.

Jay Phix 2008.10.20. 23:41:06

Én futni is szeretek meg drogozni is, szóval nekem minden hormonból a legjobb jut. :)))

szemet 2008.10.21. 01:16:14

"Én futni is szeretek meg drogozni is, szóval nekem minden hormonból a legjobb jut."
Ok ok. De ezt a futásnak köszönheted.
Mert a drogokat (is) csak ép testtel és lélekkel lehet igazán élvezni!

boibo 2008.10.21. 07:24:42

... marad a szex (ha már majd futni nem tudunk)!
:-)

zsolababe 2008.10.21. 08:29:04

attol tartok a szex elobb fog abbamaradni mint a futas... bar ki lat ennyire elore :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.21. 11:41:38

akkor engem ez a rohadt kortizon hormon szokott kiütni? régen versenyhelyzetben, felkészülés alatt előfordult párszor, h csak ugy abbahagytam, nem ment tovább és most is a NIKEn jött egy ilyen 7 kirinél, egyszerűen nem volt kedvem még 2x ennyit futni, megálltam. később persze bevánszorogtam haverral, de csak jó beszélgetős lassan.
mit lehet ellene tenni?

szemet 2008.10.21. 15:43:13

rroka:
Hát mivel ez stressz hormon, legegyszerűbb módszer ha verseny elött kerülöd a stresszt. De találtam konkrét tippeket is:
1. a koffein elhagyása, 1 csésze KV 30%-kal emeli és állítolag még 18 órával a kávézás után is magasabb
2. Pihenés: rendszeres és bőséges alvás
3. rendszeres testmozgás (ez gondolom megvan)
4. no cukor csak alacson GI szénhidrátok, a cukrok által okozott vércukorszint hullámzás nem tesz jót neki
5. mindenféle táplálékkiegészítő amit túlzott stessz esetén javasolnak: B vitamin, kalcium, magnézium, cink stb...

Na ezt csak úgy olvastam, szóval én is kiváncsian várom beválik-e. Gondolom érdemes ott kezdeni ahol ezzekkel a pontokkal leginkább ellentétes az életviteled.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.22. 09:16:17

szemet: a 4. pont kivételével a verseny előtt mind megvolt. pont úgy éreztem magam a futásnál, mint amikor egyszer csak elfogy az üzemanyag.
csokit szoktam enni, most ez úgy emlékszem kimaradt, biztos ez volt az oka! :) egy új indok h sok csokit egyek! :DDD

Jay Phix 2008.10.25. 17:10:25

rroka, szerintem, ha futás közben úgy érzed, mintha elfogyna az üzemanyag, akkor könnyen lehet, hogy... éppen elfogy az üzemanyag.
7 km-nél ugyan még nem lehet "klasszikus" holtpontod, amit a szénhidrát-cukor égetéséről a zsírraktárak felé fordulás okoz, de mégis azt jelzi, hogy valami ott elfogy a szervezetedből. Talán jó lenne valamilyen L-karnitines cuccot bevinni, és figyelni, hogy azonos intenzitás és távolság mellett változik-e tőle valami. Ha jól tudom, akkor ez felelős az ilyen energiafelhasználó folyamatoknál a szállításért - lehet, hogy épp ez hiányzik.
Ja, amúgy hajlamos vagy "elfutni" a táv elejét?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.10.26. 10:22:58

amúgy nem vagyok hajlamos, de a niken azt tettem sajnos. bőven 5 perc alatti kirikkel kezdtünk, és volt bennem némi kényszer hogy jobban odalépjek. úgy látszik ez rajt előtti csoki nélkül, és az akkori 30 fokban nem volt jó ötlet. :) tavaly bírtam 4:42 kirikkel a félmaratont, ehhez idén nem voltam elég edzett, és így utólag látom hogy fejben sem tettem oda magam, nem volt haditervem.
ez többet nem fordul elő.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.10.30. 07:56:31

rrroka ez mentális dolog, szerintem, pont az ellenkezője mint amit leírtak a negatív érzelmi reakciók blokkolásánál. Ha verseny van az ember ksisé transzba kerül, van akiből ez pozitív van akiből negatív hatásokat vált ki, ezt lehet tudatosan edzeni azért. De persze szimplán az is lehet hogy épp aznap ingerlékenyebb voltál és minden kis apróságra könyebben negatívba váltott a hangulatod. Nyugodtság meditáció és tudatos pozitív transzba kerülés a célverseny előtt, nekem ezek szoktak segíteni hogy 35nél ha kész vagyok, akkor is végigérjek és ne vánszorogva.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása