Alkonyattól pirkadatig vagy pirkadattól alkonyatig?

2008.11.10. 07:04 Ras

(Újabb vendégírónk, a kommentekben már megismert Ras postját olvashatjuk -- a szerk.)

Felmerült a kérdés nemrégen a kommentelők között, hogy a reggeli vagy a késő délutáni/kora esti futás-e a megfelelőbb. Mivel senki sem tudott se pro se kontra masszív érveket felhozni a témában, hónom alá vettem a Google-t és alámerültem a sportfiziológiai és fitnesz cikkek tengerébe, hogy megtaláljam a Bölcsek Kövét. A poént lelőhetem előre: nincs Bölcsek Köve.

Válaszoljuk meg a kérdést: reggel vagy este jobb edzeni? Biztosan sokan nyernének tippmixen a válasszal: az attól függ. Az emberi test belső órája, az úgynevezett cirkadiális ritmus szerint működik, jó közelítéssel 24 órás periódusidővel. Ez az amit el kell tolnunk, újra kell indítanunk időzónát lépve. Az újraindítást megtehetjük sokféleképpen: ébresztőórát használva, az étkezések és a lefekvés napi idejét következetesen tartva, és akár az edzések időpontjával is.

A fiziológiai kutatások szerint az emberi test reggel van teljesítőképessége mélypontján és délután 4-5 óra tájt kerül a maximumra. Ekkora akár fél fokkal is emelkedhet a testhőmérséklet a felkelés előtti szinthez képest. A tüdő, a hormonrendszer, az izomzat és az izületek egyaránt cselekvésre készen várják a kihívásokat. Ezáltal kisebb a sérülésveszély, az aerob képességek és az izomerő akár 4-5%-kal is magasabb lehetnek a reggelihez viszonyítva. Most már tudjuk hogy ha jetit akarunk fogni azt délután érdemes. :)

Alapvetően edzeni szeretnénk vagy zsírt égetni? A zsírégetéshez az okosok a reggeli órákat találták jobb időpontnak. Máris megkövetem a kedves Béres Alexandrát! Edzéshez a délután javallott. Természetesen nem tekinthetjük ezt örökérvényű igazságnak. Az éjszakai műszakos munkarend, az átlagostól eltérő időbeosztás megváltoztathatja a biológiai órát, és ezáltal egészen más időpontokban érhetjük el a potenciális maximum teljesítményt. Ezt versenyre készülve természetesen ki is használhatjuk, ha tudunk a verseny időpontjában edzeni már hetekkel előtte. Egy reggeli vagy délelőtti időponthoz hozzászoktathatjuk a szervezetet, és akár jó pár százalékos teljesítménynövekedést érhetünk el.

Hogy mit javaslok én? Ha jól érezzük magunkat a reggeli edzéseken, ne változtassunk rajta. Könnyen lehet, hogy már beállt az óránk erre az időpontra. A legrosszabb amit tehetünk, ha összezavarjuk a testet. Versenyre készülve lehet néhány másodpercet-percet nyerni, ha sikerül rákészülve az időpontra edzeni, de ha az élményért futunk, nem hinném hogy ezekre a másodpercekre lenne szükségünk a kellő endorfin szinthez.

Ne feledjük: bármikor edzeni sokkal jobb, mint nem edzeni!

Megvolt már a mai adagod?

50 komment

Címkék: tippek láz holtpont kalibrálás hobbisták gondolatok edzés közben reggel vagy este

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr50759471

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

boibo 2008.11.10. 07:45:37

Jó reggelt! :-)

Mikor először szóba került ez a téma, már mondtam, én SOHA nem futok reggel. Viszont rendszeresen járok biciklivel dolgozni (kb 12 km - kb 20 perc). Azokon a napokon az egész energia-rendszerem úgy felpörög már reggel, hogy akár folyamatosan tudnék enni egész nap.
Hát ennyit a zsírégetésről :-) :-S

potyesz 2008.11.10. 08:25:19

Ras, akkor a Spektrumot is megkovetheted :) (ahogy mondtad, angol tudosok szintje az ott sugarzott musor :) )
Tegnap futottam delutan es nem esett jol... Lehet, hogy a rengeteg ember miatt, akit folyamatosan kerulgetni kellett, lehet hogy az ebbol fakado tempovaltasok miatt, de elfaradtam a vegere... Lehet hogy csak mentalisan, de akkor is. A pulzusom is magasabb volt az "atlagosnal, de ez biztos azert mert mar idegesitett a sok parkban lofralo ember. Ez itt nagyon-nagyon nepszeru... Hihetetlenul... szoval a jovoben is inkabb reggel futok :)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.10. 08:38:33

potyesz: a Spektrumot nem követem meg... :D leginkább mert attól függetlenül hogy jele nesetben egybevágnak a valósággal igen sokszor meglehetősen érdekes módon mondják a dolgokat. Az ilyen tudományos ismeretterjesztés light ami ott folyik. Nem a jófajta light fajtából.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.11.10. 08:56:31

Dr. angelday, félre ne érts, le a kalappal az utánajárásod előtt, magam is általában így tájékozódom, de az így megszerzett tudásomról azért nem mernék egy futóblogban kinyilatkozni. Vagyis ha tényleg tájékoztatni szeretnétek, hitelesen, szerintem még mindig egyszerűbb megkeresni egy sportorvost. Diplomásat.

(Annak persze örülök, h te sem kívántad eldönteni a kérdést, de a konklúzió kicsit arra az esetre emlékeztet, amikor azt mondják az elhízott kisgyereknek, h egyen csak annyit, amennyi jól esik, azzal nem lehet baj:)

deacon 2008.11.10. 09:26:08

bobbyperu:
a postot nem angelday írta, de ez mondjuk ott van az első sorban...

angelday 2008.11.10. 09:42:10

Így van, Ras írta, csak a szerzőt jelen pillanatban nem tudjuk megjeleníteni, ezért írtam oda az első sorba. Igaz, hogy apróbetűvel, de ott van!

ThufirHawat 2008.11.10. 09:46:53

Nekem pedig egész hétvégén ropogott a jobb térdem. Minden lépésnél. Vasárnap délután futottam egy kicsit (5km), szándékosan nagyon lassan (7:30), és elmúlt.
Szóval tudományosan is bebizonyosodott, hogy a délutáni futás nem csak hogy jobb időeredményt hoz, hanem egyenesen gyógyít is. Bizony. Most tök komolyan. :o)))

.com 2008.11.10. 09:47:51

Zsiregeteshez tokeletes a reggeli futas, amennyiben meg tudod allni a napkozbeni zabalasi ingert :o) Verseny szezon elott igy szoktam viszonylag gyorsan ledobni 4-6 kilot ( egy honap ) Hetente haromszor 5.30 ebreszto, ket deci narancsle, 5,2 km 5.30-as ezrekkel, zuhany, muzli, ujsag, tea, 7.00 kocsiban.
Teny, porogsz tole egesz nap, bar nekem max egy honapig mukodik, ami erdekes, hogy erofejlesztos es nem csak eroallokepesseg mellett is. Fontos a vacsora: lassu feherjeben gazdag legyen (pl turo, hal) mert a szenhidratos vacsora utan programozott a a kotott savas izom, nagyon lassu regeneralodas. Nalam persze, ez egyeni, nem kell nekemszaladni az utolso sportegeszsegugyi kutatasokkal...

.com 2008.11.10. 09:55:47

Bar ez Nike blog (bocs) de azert lenne kerdesem. Jelenleg egy Adidas Trail cipot hasznalok, szegenyem kezd kidolni > reped az oldala es kipuhult a sarka. Jellemzoen valtozatos, dombos terepen, erdoben futok, 6-9 km kozott. Mivel 105 kg a versenysulyom kap a cipo rendesen...erzekeny a bokam es a sipcsontom, aszfalton 2km es egy hetig vonyitok.
Milyen cipot kellene vennem, tanacsok?
Anyagi megkotes nincs, ez nem az a cucc amin sporolnek.. :o)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.10. 09:57:05

bobbyperu: ha gondolod belinkelek még 50-60 cikket amely ez irányba mutat, de úgy gondoltam elég, ha kiválasztok párat szemléltetésnek.
Ha elolvastad az angol szöveget is, azért feltűnhet ett a következő: "As part of their research, Dr Orfeu Buxton and his colleagues at the University of Chicago studied 40 apparently healthy men aged 20-30, dividing them into five different groups. A control group did no exercise, while members of the other four groups worked out at different times of the day, namely morning, afternoon, evening and night. Their workouts were identical, comprising one hour of vigorous activity on a stair-stepper machine."
Tömören szólva: ez egy orvoskutatók által végzett tudományos konferencián előadott kísérlet melyben 5*8 20-30 éves kor közötti férfi a kísérlet alanya.
Tehát: nem értem a kérdést :). Egy sima sportorvos nem hinném, hogy hasonló kísérleteket végez.

ihatethisindapassthingy 2008.11.10. 10:01:40

Általában reggelente futok/edzek (éhgyomorra), de az eddigiek alapján nekem is az jött le, hogy a délutáni edzéseken jóval nagyobb teljesítményt tudok leadni. Reggel viszont van időm edzeni :)

baracklekvar 2008.11.10. 10:08:17

mit csináljak,ha délelőtt ki vagyok lőve, és képtelen vagyok 200méternél többet futni?

délután 6-8km lazán megy....

így sosem fogok lefogyni?:D

de komolyan, értem én ,hogy reggel kéne, de mit csináljak, ha ez nem megy? semmilyen sport nem megy reggel, a lépcsőn lemászás is elfáraszt.

marad a délutáni edzés, hacsak el nem monjdátok a tuti tippet:)

.com 2008.11.10. 10:12:16

niobee:
kelj fel es jarj!
tudom, nehezebb raszanni Magad mint a reggeli szexre...de menni fog
par ev es mar elvezed is (neha)

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.11.10. 10:20:25

Engem az is érdekelt volna, hogy van-e olyan kombináció, ami kifejezetten haszontalan vagy káros. Szerintem az emberek nagyobb részét ez érdekelné, nem a versenyre való készülés, hogy hogyan lehet pár másodpercet összeszedni napi időzítéssel.

Ha reggel futok melóba menet előtt, tipikusan minimalizálni akarom az összekészüléssel töltött időt. Így ébredés után 20 perccel már bemelegítek, újabb 10 perc múlva pedig már futok. Azt hallottam hogy 1 óra kell reggel a szervezet rendes felpörgéséhez. Ezt például én abszolút nem tartom be. Vajon gáz ez?

Ha nem volt meg a napi penzum akkor pedig néha este pótolom, 9 óra után özönlök ki a pályára. Ezután hazaérek, fürdök és alszok. Állítólag ilyenkor pedig nehezebben nyugszik le a szervezet. Bár én úgy szoktam aludni mint a bunda.

Tény hogy ha reggel futok jobb a kedélyállapotom napközben, egy nehéz nap utáni délutáni futás pedig jól kirázza belőlem az ideget. Lényeg hogy ne kajálás után fussak, mert az gáz.

bobbyperu · http://twitter.com/bobbyperublog 2008.11.10. 10:24:52

Ok, jogos, akkor tehát Dr. Ras,
kérdés nem volt, így nincs is mit érteni rajta:)

Sportorvosból is van tájékozott és kevésbé tájékozott, motivált és nyitott a legújabb eredmények ismeretére. Ilyenre gondoltam. De lehet, h elég az internet is (nem túl messzire hajítva a gondolatmenetet: szükség van-e sportorvosra, sőt, orvosra, tanárra, stb.? vigyázat, költői:)).

Peace.

baracklekvar 2008.11.10. 10:27:08

.com, a reggeli szexet se szeretem....szóval ezzel nem győztél meg:D

de próbáltam már párszor, de a gimis tornaóráktól is kivoltam. pedig nem most kezdtem sportolni...

nasebaj, maradok a saját ritmusomnál...akárhogyis, reggel képtelen vagyok rá.

kekut 2008.11.10. 10:30:31

Az amatőr akkor edz, amikor van ideje. :)
Egyébként sokat futottam este, és volt olyan, hogy azon kaptam magam, szinte elalszom futás közben. De ez nem volt rossz, a tempóm megvolt (5:20 körül), nem is fárasztott a mozgás, és a pulzusom is frankón alacsony volt (140 alatt).
Persze a 20 km fölötti futásokat jobb aktívabb állapotban végezni. :) Aktívak meg akkor vagyunk, személyes megfigyelésem szerint, ha kipihentek vagyunk; legyen az akár reggel, akár délután.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2008.11.10. 11:22:41

Én hétközben kétszer hajnalban (6-1/2 7), hétvégen kétszer napközben edzek. Alapvetően pulzus alapon végzem edzéseimet. A hajnalban nagyjából 5-10 ütéssel alacsonyabb pulzussal megy ugyanaz a tempó, köszönhetően a kipihentségnek, és általában alacsonyabb hőmérsékletnek köszönhetően. Mivel ekkor 1-1,5 órára van időm természetesen éhgyomorra futok.
Ami a hajnali futás nagy előnye, hogy már reggel is "üzemi hőmérsékleten" vagyok a munkahelyemen.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.10. 12:39:35

érdekes, éna reggeli edzések után tök fáradt voltam, nem pedig felpörgetve, lehet h attól van h reggel egyedül türelmetlenségből nagy tempóba, aerobba edzek? sose mértem ilyesmit, és nem áll szándékomban most elkezdeni, annyit tetem, h áttértem a délutános edzésre.

FutoBolond 2008.11.10. 16:57:18

reggeli futast meg nem probaltam, csak a reggeli uszast. leesik tole a vercukrom, es keptelen vagyok onnantol koncentralni, oszpontositott szellemi munkat vegezni.
nekem nem jott be.

marad a delutan/este

_Budabitch_ (törölt) 2008.11.10. 17:17:21

Két éve minden este elhatározom a késő esti futás után, hogy másnap korán felkelek és elkezdek reggelente futni.

Aztán reggelente nem megy. 6-kor csörög a vekker, lecsapom és alszom tovább.

Ahhoz képest, hogy rendesen futok, meg amúgy is sokat sportolok, elképesztően lusta vagyok. Többiek?

manor 2008.11.10. 20:36:58

kekut:
5:20-as tempó 140 alatti pulzussal?? Mekkora max pluzus birtokában sikerül ezt előadni? Én most éppen azon szenvedek, hogy "megtanítsam" az zsírégetést a szervezetmnek, ehhez 150 alatt kellenem tartanom az ütésszámot. Sikerült is elérnem, hogy 1 hónap alatt megutáltam az egészet, azon vettem észre magam, hogy legszivesebben kalapáccsal szétverném a polart, amikor ezredszerre is bepittyeg 151 bpm-nél, illetve kezdtem elsumákolni az edzéseket... Valaki más esetleg próbálkozott már az lsd/maffetone/lydiard módszerrel?

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 07:31:10

manor:
a Lydiard módszer lényege ugyanaz amit próbálsz elsumákolni. Szóval kitartás, ha mondazs konkrét számokat akkor kiderülhet mennyire is jól van neked belőve a 150 mint max célpulzus. Lesz még erről szó, kis türelem, most összejöttek a dolgok de ígéremnem kell már sokat várni :).
pcjuzer:
nekem triviális volt, hogy a 6-kor kelek 6:20kor futok meg a 11-kor fekszek 10:50-re érek haza futásból az nem pont előnyös. De jogos, ezt nem említettem :$. Van még hovafejlődni, de csak kíméletlenül kritizáljatok, vagy megvédem magam, vagy alakulok mint pupos gyere ka prés alatt :).

bobbyperu: az lett volna előbbi kommentemben a célzásom, hogy konkrétan sportorvosok által írt cikket linkeltem be :), túl korán vagy túl későn olvastad a posztot? :)

niobee: nem az a poszt lényege hogy csak reggel tudsz zsírt égetni, hanem hogy reggel valamivel hatékonyabb. Szóval maradj csak a délutáni-esti edzésnél, ha a reggeli nem megy. Idő kérdése és eljutsz a kívánt súlyhoz/alkathoz.

ihate...:
hát szerintem az éhgyomorra edzés elég erős reggel. Én egy szimpla laborvizsgálatot alig bírok ki, nem hogy egy teljesértékű edzést. Nekem a fél1-1-es ebéd után kb 6-7 körül ideális a gyomorállapotom az edzéshez és még akkor vagyok tele szénhidrátilag, de ismerek olyan középtávfutó csajt aki akár pacalpöri után is lement résztávozni.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2008.11.11. 09:16:33

"nekem triviális volt, hogy a 6-kor kelek 6:20kor futok meg a 11-kor fekszek 10:50-re érek haza futásból az nem pont előnyös"

Szóval pont ez érdekelne, hogy a "nem előnyös" mit jelenthet pontosan. Ad abszurdum egy infarktus kockázatával rohangálok reggelente, vagy fél másodperccel jobb maratont tudnék futni, ha 6:20 helyett 7-kor indulnék. Ras, a választ tulajdonképpen megadtad, hogy mindenki csinálja azt ami jólesik, szóval ez a kérdés inkább a kommentezőkhöz szól, hátha valakinél van további nagy igazság ezzel kapcsolatban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.11. 10:35:04

nekem olyan is volt nyáron, hogy reggel 04:45kor elmentem futni másfél órát, otthon beírtam az edzésnaplóba, ettem pár falatot, aztán elálmosodtam és visszafeküdtem aludni még pár órát...

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2008.11.11. 13:06:41

manor!
Ne légy türelmetlen! Elején nagyon kínos érzés, hogy ilyen lassan kell futni. Mikor hozzákezdtem pulzusmérővel edzeni, már a Szigetkör PB-m (5,35km)23perc körüli volt , az első ilyen alacsonypulzusú szigetköröm 35 perc lett. Két-három hónap kell, hogy a szervezet hozzászokjon.
A másik trükk, hogy kicsiket kell lépni, egyébként is hatékonyabb stílus a hosszútávfutáshoz, és kevésbé tűnik cammogásnak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.11. 13:48:13

nekem úgy tűnik, ha pulzusmérés elrontja az összes jó dolgot az edzésben...

zsolababe 2008.11.11. 16:22:49

Ras
Nekem mindig a reggel ehgyomorra edzes jon be... ez mar rutin lett fel ev alatt.. reggel felkeles feloltozes futocuccba futas majd utana zuhany es indulhat a nap... mondjuk en altalaban 8kor kelek es eloszor csak du 2-3 fele eszem... tudom, hogy egeszsegtelen csak hozzaszoktam a nagy fogyokuram alatt :)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 17:08:54

zsola: ez a későn eszek reggel futok dolog érthető: ha este 10-11kor vacsorázol (jól be, mint én), akkor reggel 8 tájt bőven tudsz futni.
De mondjuk du 6-os vacsora után nem próbálnék ki egy 7-8 órakor induló 25km-t.

pcjuzer: lehet ne mvágom még a blog ideológiáját, de én ittm indnekit Google-használatra képes Homo Sapiens Sapiensnek tekintek, ezek alapján inkább az érdeklődést felkelteni próbáltam nem pedig disszertációt írni. Amúgy valamelyik cikkben, ha jól emlékszem azt olvastam, hogy a szívinfarktusok száma reggel kimutathatóan magasabb mint délután-este, a sérülés veszély: pl húzódás, izületi dolgok is valószínűbben jönnek elő reggel.
A biológia nem olyan mint a gépészet, itt sokkal kevésbé lehet általános és merev megállapításokat tenni. Ma sem bizonyított tudományosan az izomláz konkrét oka például.

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 17:41:18

a szmájli lemaradt a disszertációs résznél :), kéretik nem vérkomolyna venni :$

zsolababe 2008.11.11. 19:57:26

ha meg csak 11kor vacsoraznek :) de en akkor eszem altalaban mielott lefekszem ha az hajnali 3 akkor akkor de az biztos, hogy lefekves elott eszem az aznapi legnagyobb adag etelt :))) egy orvos sem hiszi el nekem hogy egy ev alatt 90kg-ot fogytam igy :))))

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 21:31:46

zsola: hát nem hinném hogy ettől fogytál :)
mindenesetre így nem csoda hogy a megy a reggeli futás.
Nálam az ebéd a legcombosabb, a kollégák néznek is a dupla második plusz desszert plusz saláta kombókon azt néznek nagyokat hogy nem hízok :))), alkat kérdése is, de leginkább egyensúlyi energiaháztartásé...

manor 2008.11.11. 23:20:18

Ras:
197 a max pulzusom, ennek a 150 a 76%-a. 70-75 százalékot olvasok általában, mint az aerob pulzus felső határa. A Maffetone-féle 180-életkor módszerrel 152 lenne.
Egy hónapig csináltam, heti 4-5 alkalommal. Eleinte egészen jól haladtam, 7 perc körüli ezrekről indulva (korábban 5.00 körüli tempóban futottam) két hét után 6:40 alá is benéztem, aztán az utolsó héten visszaestem 7 fölé. 7-8 kiliket futottam, tehát nem volt vészes a mennyiség, a korábbi távjaimhoz képest sem. Ma kipróbáltam a rrroka-féle just for fun futás, semmi csipogás (végre újra hallgathattam zenét!) és 152-es átlagpulzussal (ez 4-5 ütéssel magasabb, mint a korábbi szenvedős edzéseké) 6:10 körüli ezreket hoztam. Most egy ideig azt hiszem, maradok ennél, amíg újra erőt gyűjtök a megpróbáltatásokhoz:)
Jozsef:
kösz a rövid lépés ötletet, nálam ez az alapértelmezés szerinti stílus, egy ideje már így futok - de sajnos így is nagyon laaasssúúnak tűnik:)

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.11. 23:25:20

manor: én 182-es aerob küszöbbel és 208-as max pulzussal és 45-50es nyugalmival 146-156 között edzek hosszúkat (~65%). Igaz a 7-8km az csak bemelegítő futás lehet nálam... Én már anno mikor elkezdtem is 10 fölött futottam a hosszúkat. A kulcsszó Lydiard ;), többet most nem árulhatok el...

zsolababe 2008.11.12. 00:34:34

Azert valaki megirhatna nekem is, hogy miert is jo ha a pulzusomat figyelem stb stb.. mennyivel segit a fejlodesemen vagy barmin is.. nem nagyon ertek hozza ugyanis merthogy csak fel eve futok de azert jo lenne valami tudomanyos alap is hozza :) nehogy ne birjak lefutni majd egy maratont... eleve aggodom a felmaraton miatt is Vasarnap mivel en mindennap futok de csak 5-10km eket :( szoval.....????/ :))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.12. 05:48:21

zsola: sok futónak segített a pulzusmérős módszer azok közül, akik elfáradtak edzésen és nem tudtak mondjuk 10 kiriről feljebb menni, vagy nem tudtak 6 kiris tempóról javulni. a megfelelő pulzustartományban futás segít abban, hogy olyan tempóban menjenek, amitől nem fullad ki, nem fárad el, de persze lassabb, mint amivel eddig ment, ellenben a nagyobb megtett táv javítja vhogy a versenytempót is. úgy értem, ha mondjuk eddig 5:30-al 55 perces tizest futott az ember és belehalt, akkor ha ezentúl 6 perces tempóban, de mondjuk 12-15 kiriket tol, akkor azt veszi észre, hogy a 10 kirin meg megy mondjuk 5:15.
érteni én nem értek ehhez, ez csak az amit mások elmondásából kihámoztam.
pulzusmérés nélkül ezt hívják ugye beszélgetős tempónak, csak egyedül ez kicsit furán kivitelezhető. :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.12. 05:50:55

manor, örülök, h a hozzászolásommal funt csináltam a kínlódásból :) én ebből azt vonnám le, hogy neked ez az a tartomány amiben edzeni kell, még ha a képletek alapján számolt %-ok más is mondanak.

zsolababe 2008.11.12. 09:25:24

rrroka
ezek szerint nekem is lassabban ellene fussak... bar mostanaban azt vettem eszre hogy az 5km es tavon nyar eleje ota pontosan 9perccel jobb idot futok... viszont 11km tobbet meg nem probaltam futni... remelem azert vasarnap menni fog a 21km(ha az megy, akkor a maradek par meteren mar bevonszolom magam:D)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2008.11.12. 10:34:46

rrroka!
Nagyon nagy tévedés, ha pulzusmérős edzést azonosítjuk a "fuss sok hosszút, alacsony pulzussal, lassú tempóban" módszerrel, bár tény, hogy sokan a Lydiard- vagy Hadd-módszerből ezt vonják le ill. csupán ezt a részt alkalmazzák.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.12. 13:18:38

Jozsef: igazad van, nem is akarom azonosítani csak írtam egy példát, amire a kezdő futók szokták használni, meg pl zsola alkalmazhatja, hisz tempója megvan. többiről én nem nagyon hallottam, de biztos van résztávos, meg ilyesmi verzió is.

zsola: menni fog, csak ahogy már mondtam: fuss lassan! marha hosszú ám a 21!

zsolababe 2008.11.12. 15:29:41

akkor ne inkabb gyorsan fussak hogy hmar tul legyek rajta??????? :))))
Ma visszajottem NYba es most futok itt egy 10est de mivel este indulok haza Magyarorszagra holnap megerkezes utan mar biztos nem futok mert rohanok koncertre.. szombaton biztos pihenonapot tartok de penteken mennyit fussak reggel? Eleg csak egy szigetkor? Vagy probaljak meg hosszabbat futni?

DaMartian 2008.11.12. 16:47:27

Zsola utolsó nap már NE fuss többet! Csak mozgass át! Arra egy Szigetkör bőven elég!

zsolababe 2008.11.12. 17:47:55

Az utolso nap azaz szombaton mar egyaltalan nem akarok futni inkabb aludni jo sokaig es este mar Balatonon vacsizni a kedvesemmel es koran lefekudni..de penteken meg akarok egyet futni.. de akkor csak egy szigetkort fogok

Ras · http://futo.blog.hu 2008.11.12. 19:06:55

Jozsef: Lydiard módszernéek alapja a lassan sokat :) ez az ALAP... erre jön a gyorsítás, ami szintén a Lydiard módszer része, de azért alapvetően az "egész évben résztávozom csak verseny előtt csutkán egyébként meg 90%-on" meg a "célverseny előtt két hónapig dombedzés-fartlek-résztáv" között óriási különbségek vannak.
De ezt majd kifejtem bővebben is, most megyek futni egy lassú hosszút ;)...

zsola: én verseny előtti napon már cska valami átmozgató jellegű nagyon kényelmes rövid távot szoktam körülményektől függően 4-8km szóval ilyen fél-egy órát bőven elég. A lényeg inkább szerintem hogy legyen utána bőséges gimnasztika-nyújtás, így másnapra (szerintem) jobb állapotba kerülnek az izmaid.

zsolababe 2008.11.12. 19:39:49

Ras
Ezek szerint inkabb penteken is tartsak pihenonapot es szombaton fussak egy kort? Vagy jo az is, hogy a repulout miatt kimarad a csutortok es penteken 5,35km szombat csak pihenes, vasarnap felmaraton?

zsolababe 2008.11.12. 19:42:46

mondjuk kivancsi vagyok milyen lesz 21km-t futni mivelhogy nekem a leghosszabb futasok a dupla szigetkorok szoktak lenni es hiaba futok mindennap inkabb az 5-8km a standard...csak az elmult par hetben volt inkabb a 7-10km napi szinten... szoval ha a fele tavnal lattok majd valakit ucsorogni a foldon az en leszek :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.13. 08:36:33

zsola, vigyél magaddal zenét, a holtponton átlendítéshez külön vmi gyors számmal, nekem az bejött. és csak nyugodtan, lassan, lazán! szenvedés és nehéz lesz és sokáig tart és lesz két holtpont legalább. erre kell készülni, és ha mégse akkor jön az öröm meg a megkönnyebbülés. :) nagyon fontos, h fejben rákoncentrálj, nekem a niken nem sikerült, zaklatott voltam, be is haltam.

zsolababe 2008.11.14. 04:09:39

megprobalok majd eleve zenevel futni... van egy szokasos mix amire futok..amolyan pavlovi reflex, ha meghallom, akkor futnom kell:) soot ha nem viszek zenet akkor ezeket a dalokat enekelem magamban:) pedig Ibiza House mixrol van szo es nem is szeretem az ilyen zenet..bar ez azert jo kis dallamos eneklos de akkor is gepzene:) szerintem elviszem magammal es majd igyekszem az azon belul tarthato leglasabb tempoval futni, legalabb egyenletes lesz a tempom... szerinted erdemes megallni valamelyik pontnal inni esetleg enni valamit?.. Lattam a ny maratonon embereknel ilyen gelt..azt erdemes enni vagy azert ne lihegjem tul a 21km-t?... bar szerintem amikor itt barki eloszor indult felmaratonon o is biztos tulaggodta..plane fel ev futas utan ugy hogy elotte 14 evig" nosport" es tulsuly :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.14. 07:50:29

zsola, frissíteni persze h frissíts, ahogy érzed. egy kis karika banán v egy szőlőcukor sem árthat, bár én utóbbit annyira nem szeretem. a gél az a mi szintünkön nagyon nem kell, de ha fincsi, miért is ne? :)
az iváshoz mindenképp lassíts, vagy állj át sétára, meg se próbáld azonos tempóba, mert tuti leöntöd magad, az a hidegben elég szar, vagy lendületből az orrodba döntöd ami még szarabb. isoital orron át nem.
a futás utánra meg legyen kéznél csoki, nápolyi ilyenek, nekem mindig az kell. futás előtt nekem banán meg csoki szokott bejönni olyan fél órával, de az ivással vigyázni kell, mert rohadt kényelmetlen sok kirin keresztül vinni a tele hólyagot. ha mégis rájön az emberre akkor vagy megáll, ott az egész balaton, és ad fotótémát is, vagy vár 5-6 kirit annyi alatt elmúlik, meg nekünk fiúknak ugyis be fog fagyni...
mi is mondtál mi lesz a rajtszámod? 721-re emlékszem de ez hasraütés.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.14. 09:26:20

ja és előző este egy rohadt nagy adag tészta vacsira!
ez se számít szerintem a mi szintünkön, de jó hagyomány. :) mi is betolunk egy tripla lasagnet meg sütit.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása