DaMartian: Balaton Maraton (első nap)

2008.11.24. 15:25 angelday

DaMartian Balaton-őrült a Balatonnál futott egy Maratont, így ír:

Nem tudom ki hogy van vele, én imádom a Balatont! Még azt sem mondanám a magyar tengerre, hogy: „Kicsit sárga, kicsit savanyú, de a miénk” mert bár tény, hogy nem a Riviéra, mégis van egy sajátos bája, hangulata. Az északi part gyönyörű tájai, borvidékei, a volt úttörőtábor szocreál kockaépületei között megélt gyerekkori emlékek, vagy a déli part nyüzsgése, a bulik, csajozások/pasizások (kinek mi), éjszakai fürdőzések, strandröpi meccsek vagy simán csak pancsolás és napfürdőzés. Bárhogy is, imádom!

Nem kell a tengerpart, amúgy sem szeretem a sós vizet, nyáron amint tehetem rohanok Siófokra. Az elmúlt évtizedben még a születésnapi bulijaimat is mindig itt tartottam. Futók, kerékpárosok szempontjából is ideális helyszín, hiszen nem elég a változatos és szép környezet meg a víz közelsége, gyakorlatilag a tó körül végigmegy egy kerékpáros körgyűrű, így a forgalomtól elzárva lehet szinte a teljes távot megtenni! Tavaly kétszer körbetekertük, aztán rájöttünk, hogy nem csak két keréken lehet teljesíteni, így idén kétszer körbe is futottuk! Mi kell még ennél több – gondolhatná az ember?

Tavaly, amikor kezdtem az eddigieknél komolyabban venni a futást, beneveztem a Balaton Maraton futóversenyre. Akkor még nem annyira a helyszín motivált, inkább az, hogy hallottam a korábbi résztvevőktől, mennyire jó a hangulat. Plusz ki akartam próbálni magam „extrém” (Nem röhög!) körülmények között is hosszabb távon.

A terv az időjárásnak köszönhetően sikerrel járt! A verseny ugyanis két napból és három futásból áll: szombat délelőtt egy 14,1 kilométerrel indul, amit délután egy 7,1 kili követ. Ezekre egy esti bulival rápihenve lehet nekivágni a vasárnapi félmaratonnak. Tavaly abban rejlett a verseny szépsége, hogy a két nap teljesen különböző körülményeket kínált. Míg szombaton száraz, és relatív meleg idő fogadott (értsd sütött a nap és nem fújt csípős, hideg szél) addig vasárnap reggel gyönyörű, fehér hótakaró borított mindent!

Látványnak lenyűgöző volt, de ott aztán megkaptam, amiért neveztem. A sűrű hópelyhek az erős szélben szinte vízszintesen hullottak, futás közben a pofánkba. A szélárnyék nélküli parti szakaszon pedig viharos erejű lökések nehezítették a teljesítést. Mivel nem akartam biztosítótűvel tönkretenni a vízhatlan futódzsekimet, kívülről ráhúztam még egy pólót, és arra tűztem a rajtszámot. Okos ötlet! A póló ugyanis jól magába szívta a testem melegétől felolvadó hópelyheket, ami a mínusz fokoknak és a szélnek köszönhetően faszán jéggé fagyott, így féltávnál már úgy éreztem magam, mint Sir Lancelot egy lovagi tornán valahol az ősi Albionban. (Nehezen tudom elképzelni, hogy bárki egyéni csúcsot futott volna abban az időben, de a Rocky feeling mindenki számára garantált volt.)

Idén Siófokra 5 perccel az első táv rajtja előtt érkeztem, de akkor még nem volt rajtszámom sem. A versenyközpontot a rajttól vagy 500m-re rendezték be, így az oda-vissza plusz kili által a melegítés is rögtön megvolt. Másfél perccel a mezőny után vettem repülőrajtot, és az első kilométer a rajtszám menet közbeni feltűzésével, a ruházatom elrendezésével és a zenegép beüzemelésével telt. A következő kilométeren a mezőny végét szépen utolérve megkezdtem én is a hétvégi 42,2 km teljesítését.

Az már az első percekben kiderült, hogy bár a thermo pulóvert okosan a kocsiban hagytam, így is erősen túlöltöztem az időjáráshoz képest. Olyannyira, hogy a délutáni hatodmaratont már RÖVIDUJJÚ pólóban futottam végig, és a nadrág is csak azért maradt hosszú, mert nem számítottam rá, hogy használható lesz majd a rövid, így azt nem is csomagoltam be.

Az első napon a futások teljesítésével a pihenésre, regenerálódásra és a szórakozásra került át a hangsúly. A lemerevedést elkerülendő jött a szauna, gőzkabin, tepidárium, pezsgőfürdő, kis átmozgató úszás kombináció, aminek az élvezetén még nagyot dobott a versenyen induló futólányok hasonló okokból történő fürdőruhás megjelenése a wellness részlegen. A masszírozó vízsugár, a medence hűsítő vize és a jólesően forró szauna mellett így a vizuális élvezet is garantált volt, ami megadta az alaphangot a folytatáshoz.

(lesz még egy befejező post is, DaMartiantól kértünk egy fotót a szaunás csajokról -- reméljük kapunk - a szerk. frissítés: sajnos nem kaptunk, csak olyan van, ahol emberek szaladgálnak a Tó mellett, ezt viszont kitettük a post mellé, a kommentekben lehet reklamálni)

34 komment

Címkék: balaton csajok maraton rosszidő jóidő rövidujjú

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr84786031

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

potyesz 2008.11.24. 15:53:24

Klassz, gratula :). Tetszett. En is szeretem a Balatont :)
errol jut eszembe, hogy futasaim soran itt (Kijev) rendszeresen talalkozok egy emberrel, aki gyakorlatilag szimplan egy rovidnaciban nyomja... A mult heten -5 fokban "futottunk ossze", akkor ugyanez, kiegeszitve sapka kesztyu komboval. Kemeny urge lehet... erre szuletni kell, vagy ezt a fajta hidegturest is lehet fejleszteni?

DaMartian 2008.11.24. 16:12:49

Szaunázni ritkán járok fényképezőgéppel, ezért én kérek elnézést! Legközelebb indulni kell a versenyen, és jönni személyesen, akkor mindenki láthatja a saját szemével! Akkor azt már csak halkan jegyzem meg, hogy tavaly ugyanebben az időben, ugyanabban a hotelben egy salsa tábor is lakott..akkor még durvább volt ez a wellness élmény.. : )

angelday 2008.11.24. 16:37:13

DaMartian, egy jó bloggernél mindig van kép készítésére alkalmas eszköz! Ez az alapszabály! :P

zsolababe 2008.11.24. 17:02:14

Jovore elore fogok gondolkodni nem az utolso pillanatban talalom ki, ohgy megyek, amikor mar eselyem sem volt szallodai szobat kapni ott:).. Hal' Istennek egy jobaratome a Renegade Hotel es igy megkaptam az egesz hotelt ejszakara :) Igy sem volt rossz... a kedvesemmel birtokba vettuk a nem kicsi szallodat, ahol egy szep szobat mar elore befutottek nekunk:) ..mondjuk az wellnes elmeny ikyeten formaban elmaradt :).. de a verseny tenyleg jo hangulatu volt:)

ThufirHawat 2008.11.25. 09:27:49

Hűűű, ez nagyon klasszul hangzik! Szerintem ez nekem is menne. Lesz 2009-ben is? Van valami weblapjuk?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.25. 10:16:54

@Thufir a BSI ( www.futanet.hu , bár gondolom tudod) rendezi, ugyhogy biztos lesz jövőre is.

@zsola, ha ilyen jól megy a futóblog jövőre a cimbid egy nagy rakás futóblogosra is számíthat... :D

@DaMartian: repülőrajt...

Overdose 2008.11.25. 10:32:34

Nekem is tetszett a Balaton Maraton. Ez volt az első, de sajna senki sem szólt előre hogy azt a löttyöt, amit adtak ne keverjem a banánnal. Szerencsére bennem maradt :-)

Amúgy a hangulat télleg jó volt, még a szurkoló családomat is megfertőzte.
AZ biztos jövőre mindkét nap ott leszek, sokkal jobb, mint szeptemberben olvadozni a betonon a városban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.25. 10:41:01

én azért féltem, h havas idő lesz. ilyen latyakban, mint mai szar lett volna futni.

zsolababe 2008.11.25. 10:49:52

tegnap is tegnapelott is hoviharban mentem.. es eskuszom elveztem.. pedig ha valaki akkor en utalok mindent, ami nem a napfenyhez kotodik(tekintve, hogy kb 10honapot vagyok egy evbol napfenyes helyen) de ez zsenialis.. es ami a legszebb nem voltam egyedul a Szigeten.. eleg sokan futottak, setaltak gyalogoltak... orultem is neki:)

ThufirHawat 2008.11.25. 11:22:47

Én pénteken jégesőben futottam, tegnap havazásban. Egyetértek Zsolaval, jó buli. Bár kb. az egész falu hülyének néz már... Ki tudja, talán joggal.

Más. Szasza! Többször említetted már a fejlámpa kulacs kombót. Milyen lámpicseket használsz, ami nem dörzsöli ki, nem bántja a homlokod? Nem nézel úgy ki másnap, mint aki lefejelte a kocsmaajtót?Használható kulacs ötlet is érdekelne, mivel kezdek olyan távokat futni, ahová már elkélne egy kis extra folyadék. Nem sok, 2dl kb. Tipp?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2008.11.25. 11:29:08

pár mondatnál többet érdemel ez a téma, szerintem kifejtem később

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.25. 12:03:20

szasza a téma közérdekű, mert engem is érdekel! :)

zsola, és az út nem volt gusztátalan latyak? azon töröm a fejem h délután merre menjünk futni, kifutás-szigetkör-hazafutást terveztünk a cimbivel, de én ezt az olvadt izét nem bírom.

kaszi 2008.11.25. 12:33:29

ThufirHawat: fejlampat fejpantra/sapkara/szellos fejfedore huzva a kidorzsolest meg lehet uszni.

zsolababe 2008.11.25. 12:35:18

a Szigeten jo volt az ut.. nehany helyen lejottem a gumirol mert pocsolyaba nem akartam lepni :) viszont hulye fejjel nem nyujtottam le mert siettem:( pedig tegnap futottm 13km-t es utana egy baratommal(aki most nem futhat a hata miatt) meg nyomtunk egy power walkingot 9,5km-t 130as pulzussal.. na szerintem ez a kozel 23 km a hidegben nem tett tul jot nekem lenyujtas nelkul mert ma reggelreegy ponton fajt hatul a bokam szerintem achilles:( elindultam futni de inkabb ugy dontottem 2nap pihenes elmentem a gyogyszertarba Activon gelert es most bekent bokaval pihenek itthon, holnap mondjuk fogok egy keveset setalni Becsben de mad futocipoben megyek e remelem csutortokon mar ujra tudok futni.. de szigoruan csak 11km -t bemelegitve vegen lenyujtva... kicsit megijedtem pedig nem is egetvero a fajdalom..csak nekem me soha nem fajt semmim :(

DaMartian 2008.11.25. 12:41:55

Én is kipróbáltam ma a havas szórakozást, bár már olvadozott, így a szigeti lágy takony (futósáv) most állagra még inkább hasonlított takonyhoz... De nagyon élveztem, bár jobban szeretem, amikor minden vastagon hófehér és ropog a hó a lábam alatt, de így legalább leteszteltem vízálló-e még a téli terepcipőm? Utoljára a tavalyi Balaton félmaratonon volt igazán szükség rá! : )

zsolababe 2008.11.25. 12:54:32

Be kellene nekem is szereznem egy terepcipot?
En telen is ugy gondoltam, hogy mivel aszfalton futok foleg vagy a szigeten a futosavon tokeletes lesz a futocipom... most akkor mi legyen? :)

DaMartian 2008.11.25. 13:05:28

Én ritkán futok terepen, ezt azért vettem meg, mert vízhatlan. Sokkal-sokkal kényelmesebb vizes-havas-latyakos időben úgy futni, hogy nem cuppog a lábadon a zokni már a második lépésnél. Előbb utóbb így is beázol, mert a zoknin keresztül a rostok szépen bevezetik a vizet, de nem mindegy, hogy 10 méter vagy 10 kilométer után áll a víz a cipődben! Persze ilyen körülmények között a talpa is segít, de ahogy szasza is mondta, ami havas-jeges az csúszik, töknimdegy miben vagy!!!

zsolababe 2008.11.25. 13:28:06

nekem a Gel Kayano14 meg nem azott be soha pedig egy-ket pocsolyaba belecsobbantam mar... de igazabol azert olyan helyeken futok, ahol el tudom kerulni a komoly beazast... most inkabb a bokam aggaszt meg mindig nem mult el pedig mar 2oraja pihentetem :)))))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.25. 13:46:03

zsola, hány napja is mondtam, hogy vigyázz a nagy távemeléssel, mert besérülsz...?

szaszit 2008.11.25. 14:08:14

Én is most voltam először a Balaton maratonon, nagyon jó volt, jövőre is ott a helyem, pár éve a félmaratonon voltam de akkor elég hideg volt, ellenben idén szombaton mindkétszer rövid-rövidben futottam, vasárnap csak a nadrág volt rövid mert akkor kicsit hidegebb volt.
Téli futócuccokról kaptam egy linket, érdemes megnézni
www.tchibo.hu/corweb/servlet/contentblob/249878/data/Ahnemakadly2MB.pdf

zsolababe 2008.11.25. 14:16:08

rrrroka@
:) igaz.. de nem a tav emelestol volt szerintem(bar heti 80-90kmnel jarok) hanem tegnap eloszor nem nyujtottam le utana es ma mar meg is ereztem :( ..mindegy ma mindenkepp pihentetem felpolcolva Activon gellel kenegetve.. holnap sem futok de Becsben muszaj lesz setalnom viszont kenegetem es csutortokon meglatom, hogy rendben vagyok e... mondjuk lehet hogy csak penteken futok eloszor... de az a baj, hogy nekem harom nap kihagyas az
+2-3 kg mert meg nem allt be a szervezetem meg kover akarna lenni :)

boibo 2008.11.25. 15:12:01

Zsola!
Ez a sz@r ebben, hogy nem biztos, hogy egyáltalán valaha is "akar" majd a tested sovány/normális lenni. Én 18 évesen voltam utoljára kövér. Most 38 vagyok, és úgy tudom tartani a fölülről neccesen normális testömegindexemet, hogy lényegesen kevesebbet eszem, mint amennyi jólesne, és én is futok kb 70 km-t egy héten. Nem akartam "kötözködni" a lefogyós szpotod után, mert tényleg fantasztikus, amit véghezvittél, és minden elismerést megérdemelsz ezért. De ha tetszik, ha nem: ez alkati, genetikai kérdés IS, nem elég mindenre az elszántság.

boibo 2008.11.25. 15:23:34

Azzal szoktam vígasztalni magamat, hogy majd ha (ha!) megöregszem, és megritkul a már az addigra amúgy is ősz hajam, és kihullanak a fogaim, és ráncos is leszek, mint egy tölgyfa kérge, akkor majd annyit eszem, amennyi csak belémfér, mert már úgyis mindegy lesz.
Készüljetek fel: mától számított negyven év múlva kénytelenetek lesztek a személyiségem varázsa miatt szeretni, mert RONDA ÉS KÖVÉR LESZEK!!!
:-DDD

dr.pupak30 2008.11.25. 16:00:05

jó reggelt. tudni valaki olyan posztot írni, ami a futás technikájáról szól?
szerintem rengetegen vagyunk akik helytelen technikával futnak.
nem vicc... :)

dr.pupak30 2008.11.25. 16:00:56

biobo akkor most Te 30 vagy ? :)

zsolababe 2008.11.25. 16:35:26

boibo@
azert elmondom, hogy en konkretan annyit eszem, amennyit akarok es azt, amit eppen megkivanok.. nagyon ritkan van az, hogy azt mondom, hogy mivel mar hajnali egy ora van es eppen egy vacsorarol jovok mar nem eszem csak egy kis csokit lefekves elott:))) csak annyi az egesz, hogy ha nem sportolok, akkor bizony hamar feljon... de az ingadozas egyre kisebb.. most ott tartunk, hogy heti szinten a 79 es a 84 kg kozott ingadozom de szerintem ez mindenkinel meg van csak nem mindenki meri magat naponta ketszer... igenis hiszek abban, hogy a sejtemlekezes elmulik es ha mar egy-ket eve tartom a sulyomat azt fogja a szervezetem normalisnak erezni... a sport miatt mar most messze nem vagyok annyira hizekony mint regen... de az teny, hogy eletem vegeig sportolnom kell... de azt amugy is nem csak a fogyas miatt, hanem mindenkinek kellene, mar csak azert is, hogy minosegi eletet elhessen.

dr.pupak30 2008.11.25. 17:35:33

zsola, ha napi 2000 - 2200 Kcal nál többet eszel (sport nélkül) akkor mindenképpen hízni fogsz. Márpedig olyan is bejöhet, hogy nem tudsz sportolni (sérülés stb) és akkor hízni fogsz. Be kell lőni napi 4-5 kajálással 2000-2200 ra.

boibo 2008.11.25. 19:30:48

@Zsola

Világos, én sem azért futok, hogy gebe legyek (nem is szép az olyan :-D, meg el is vagyok már én így), hanem mert szeretek, mert jobban érzem tőle magamat a bőrömben.

De:
- ha egy falattal sem ennék többet, mint most, csak nem futnék, akkor dagi lennék
- és ha annyit ennék, amennyi jólesik, hiába futnék kétszer ennyit is, akkor is dagi lennék.

Szerencsésebb alkattal megáldott emberek nincsenek ezzel így.

zsolababe 2008.11.26. 00:53:51

mondjuk az igaz, hogy en a futassal kb 1000-1200kaloriat egetek el egy nap, a masik 2500at a puszta letemmel... viszont egy nap csak egyszer eszem altalaban... de akkor legalabb 3000kaloriat es akkor meg nem is mondtam sokat :))))

FutoBolond 2008.11.26. 11:07:28

@szaszit
Csibo cuccok nem rosszak, ar/teljesitmeny aranyban verhetetlen. Azert a kihegyezett Adidas,Asics,Nike cuccok jobbak, de lelkes amatoroknek ezek is szuperek.

Nyaron sajnos a falke zonki is keves, hogy vizholyagmentes maradjak, telen viszont remekul bevalnak a tschibo fuzoknijai is. Ugyanigy: mivel a pulovert nem tartom kritikusnak, az is siman lehet olcso tschibo, vagy sima pamut. Olyan hightech ugy sincs, ami tokeletesen bevallna, a kulonbseg szamomra epszilon...

potyesz 2008.11.26. 12:30:38

@ Futobolond, ezeket a csibo cuccokat hol lehet kapni?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.11.26. 15:22:53

az utolsó oldal alján vannak a boltok. aréna, árkád, mompark asszem, meg interspúrok.
mellesleg csupa olyan ami nekem sehogy sem esik útba.

2008.11.26. 22:44:33

Csatalakoznék pupak30-hoz, engem is érdekelne a futás technikájáról egy írás, illetve arról, hogyan lehet azt tökéletesíteni, milyen gyakorlatokat lehet/kell végezni hozzá.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása