Kutyafuttában

2008.12.29. 09:06 szasza75

Elkezdődött a karácsonyi bejgli, halászlé és miegymás nyomának eltüntetése a szervezetemből. Ehhez nem kell más, csak némi akarat, téli futófelszerelés és alkalom, hogy a tettek mezejére lépjünk. A karácsony környéki gondtalan szaladgálások azért is jók, mert dolgozó ember lévén világosban tudok futni, nemcsak hétvégén, hanem hétköznap is. No, ezt jól ki is használtam a héten. A szombati 35 km-es Fóti-Somlyó túra, azaz inkább lendületes futás után vasárnap visszatértünk a Domony-völgybe (Gödöllői dombság). Nemcsak kimozogni akartam a szombat fáradalmait, hanem kíváncsivá tett mi fán is terem a Canicross.

Az idő bizony csípősen hideg volt fél 11-kor, amikor is a Domony-völgyi Tövis vendéglőhöz értünk. A kiírás szerint 9 és 19 km-re lehetett nevezni egy vagy több kutyával, kutya nélkül bringával vagy futva. A tájfutáshoz hasonlóan itt is szűk körű családias hangulat fogadott. Nevezési díj 2000 Ft, ami magában foglalta a verseny utáni ízletes ebédet, mást nem. A pálya a canicross szabályai szerint volt kijelölve, kiszalagozva: egyenes kék szalag, kanyar piros szalag. Úgy tűnt a szervezők nem nagyon számítottak ilyen nagyszámú nevezőre. A sorban hallottam egy-két nem túl baráti megjegyzést is a sportág nem túl gyors felemelkedéséről, és hogy nagyobb propaganda kellene a népszerűsítésre, no meg ezek a futók, akik kutya nélkül futnak, ehhh, stb, stb, stb. Megtörtént a nevezés, a rajt időpontját viszont nagyon lazán jelölték meg.

Hideg volt. Először a fogatosok rajtoltak (értsd több kutya húz egy speciális szekérszerű járművet), aztán a bike-jöringesek (kutyás terepbiciklizés), majd a canicrossosok (kutyás terepfutás) a két távon, aztán önmagában a futók indultak időrendben, délben. Nyilván nemcsak mi voltunk türelmetlenek, hanem a futáshoz edzett kutyák is. Látszólag tudták mi következik, önfeledt rohanás, test a test elleni küzdelem, majd a fáradt gazdik célba rángatása. Sok-sok fajta felvonult, azaz inkább a gazdik mutatták meg kutyáikat. Így nemcsak a klasszikus szánhúzó kutyákat lehetett látni, az alaszkai malamutokat, hanem számos német juhász, dobermann, stafford terrier és egyéb fajták is megmérettették gazdáig gyorsaságát. A kutyatömegben feltűnt egy öngyilkosjelölt macska is, aki békésen ücsörgött egy asztal tetején, míg a kutyák körbe ugatták szegényt.

Aztán megvolt a rajt. Futottam, közben láttam lovakat, szarvasmarhákat, erdőt, mezőt. Kerülgettem jéggé fagyott pocsolyákat, benzingőzt pöfögtető quadosokat, és biztosan még egy csomó dolgot észre vettem volna, ha nem kapott volna el a versenyláz. Így a mínusz hamar meleg lett, és csak arra kellett figyelnem, hogy túl ne feszítsem a rendszert. A táv 19 km helyett 16.5 km lett és a szint sem 200 m volt, hanem 390 m. Sebaj, a kutyáknak így is, úgy is mindegy.

Azért bevallom, hiányzott egy kutya. Jó lett volna legalább egyet megfuttatni, mondjuk egy tacskót vagy valamit, amit lehajrázhatok. De beértem hűséges társ nélkül. Most nem csapatban gondolkodtam, csak úgy magamnak köptem ki a tüdőm. A jó kis gulyásleves falatozása közben beszélgettem az egyik canicrossossal, aki Békés megyéből jött el ide futtatni a kutyáját.

Szóval van szenvedély és szeretet, ami az érdeklődőt több száz km-ről is ide hozza. Beszélgettünk mi született előbb a futás vagy a kutya? A válasz a futás volt, aztán a kutya és ez öröm az egész családnak. Persze nem veszélytelen sportág, ez főleg a bike-jöringesekről mondható el. Ahogy egy 70 kg-os manust két mozgásra kiéhezett malamut megránt a jeges terepen... Volt is egy baleset, jött a mentő egy combnyaktörés miatt. Máskülönben szép dolog ez, szép kis nap volt.
 

37 komment

Címkék: kutya macska szeretet canicross domony völgy

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr100845681

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.29. 10:04:54

Nekem ez már fából vaskarika.
Én Karácsony napján is elmentem futni (10 km), előre helyet csinálni a bejglinek. Tegnap nagyon hideg volt, minden lélegzetvételnél (Krúdy szerint: lélekzet) éreztem, hogy a -5 fokos levegő beáramlik a tüdőmbe, egészen a kis hörgőcskékig. Biztos, hogy nem egészséges ez hosszútávon a tüdőnek sem. Orron soha nem vettem még levegőt futásnál. Nem jön elég. :)))

pezo 2008.12.29. 10:30:35

Én is voltam minden nap futni, kutyával, nagyon élveztem. A Tisza parton a fák között nagyon szép a táj, igaz, tegnap hideg volt, -8 fokban futottam le 18 kmt.
Ha nem takarom el az arcomat sállal, akkor még soha semmi bajom nem volt a hideggel, csak akkor rekedtem be, amikor sálban, vagy futómaszkban futottam, szóval azt meghagyom a tényleg hidegre.
A cipő számít sokat, ilyenkor egy Gore Tex-es Asics futócipőben futok, nagyon nem mindegy, hpgy vizes lesz a lábam a hótól, vagy nem (ebben nem).

bodlac 2008.12.29. 13:49:58

Én is futottam karácsony környékén kutyával 2x ~10 kilot terepen. Egyszer átestem rajta keresztbe, mert megállt előttem, de pár horzsoláson kívül nem lett komolyabb bajunk. Ez különben egy 40 kg körüli labrador/németjuhász keverék, és kb 15 km-ig bírja, onnantól azért már húzni kell. Szóval sokat nem segít, igaz nincs is edzésben meg kiképezve.
Az a jó a kutyával futásban, hogy a többi kutyák (pl ha juhnyájjal találkozol) őt támadják meg, így neki csak a védekezésre, nekem csak a támadásra kell koncentrálnom, így sokkal hatékonyabbak vagyunk a harcban. A hátránya pedig az, hogy főként nyáron rengeteg vizet kellene magammal vinnem, mindig a szomjanhalás szélén van szegény, mire hazaérünk.

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.29. 15:41:44

Nézegetem a neten a futócipő boltok kínálatát. Azok a cipők, amik a gyártók hivatalos oldalán nincsenek fent, hamisak? Itt nálunk "vidéken" van egy hivatalos márkakereskedő (nevet, márkát nem mondok!), akiről tudják sokan, hogy a cuccok egy részét a gyártótól veszi, a cuccok másik részét pedig a józsefvárosi "nagykerekedésben" szerzi be, aztán keveri a kínálatot. Ti hallottatok ilyen dolgokról?

bodlac 2008.12.29. 16:44:44

Nem hiszem hogy összefüggés van két dolog között.
Egyrészt ha csaló az ürge (hamis árut forgalmaz), ne vásárolj nála (és jelentsd fel ha lelkes vagy).
Másrészt azt hiszem általánosan igaz, hogy a cipőgyártók nem rakják fel az összes terméküket a weboldalukra, csak a "felső kategóriásakat", amik már tényleg alkalmasak az adott sportra. Ezért nem találod meg azoknak az egyébként eredeti cipőknek a nagy részét sem, amelyeket áruházakban forgalmaznak. Hát, hogy miért csinálják így, én nem tudom, talán nem akarják hogy a webáruházban olcsó cipőért nyaggassák őket, vagy csak nem akarják magukat égetni. Én abból szoktam kiindulni, hogy amit a gyártó szégyell felrakni az oldalára, azt inkább én sem veszem meg. Emellett a homepage-en általában csak az új modellek vannak fent, de boltban, Amazonon gyakran még két évig is be tudod szerezni a régebbi szériákat. Ami lehet ugyan olyan jó, csak felére le van árazva (nem Magyarországról beszélünk persze).

bodlac 2008.12.29. 16:45:46

Ja, és ezt a review oldalt még megosztom cipő témában, tök jó :
www.shoeguide.co.uk/

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.29. 19:37:00

@bodlac: ez az ajánlott link a cipőkről nagyon jó! KIderült, hogy rossz cipőben futok, ráadásul ugyanaz a tapasztalatom, mint amit az oldal ír. 10 km-ig jó a cipő, afölött nem. És a félmaratonoknál éppen ezt szoktam tapasztalni. Hej, vennem kell egy újat! Készülj, családi kassza!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.29. 20:57:39

tök jópofa lehet kutyával futni, de biztos jó ez nekik is? kicsi tappancsuk bírja?
ma futottunk cimbimmel egy könnyű 14 kirit írtó lazán, de rohadt hideg volt, a pára ráfagyott a szakállamra! a nyári csukámban meg rohadt hideg volt az elején, de aztán bemelegedett. a térdem fázott nagyon, azt érzem most is. kell egy vastagabb gatya, készülhet nálunk is a Cs.K. mint BGynél...

bodlac 2008.12.29. 21:14:30

Ja, jó nekik. Már amelyik szereti. Ez a nevezetes, amelyiket én viszem el néha, full extázisba kerül ha meglát futós öltözetben, és percekig vonyít és tombol, ha mégis otthon hagyom. Én ebből arra következtetek, hogy neki ez jó.
De el tudom képzelni, hogy egy tacskónak vagy basset houndnak nem jó. Mert azok gnómok, valljuk be.

bodlac 2008.12.29. 21:36:36

Hmm, most megnéztem az EB eredményeket. Idejekorán kellene csatlakozni a mozgalomhoz, míg nem késő, bent lennék a European Top20-ben, így asztmásan is. Ha el nem gáncsol a kutya, persze. Csodálatos kilátások.

adam182 2008.12.30. 09:10:57

www.gmap-pedometer.com/?r=2396685
ez vár rám holnap. éljen a mazohista zalaegerszegi szilveszterezési szokás :D
alapból nem halnék bele, de tegnapelőtt tisztességesen megfáztam. azóta csak kúrálom magam ipari mennyiségű vitaminnal.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2008.12.30. 09:27:16

Hűűűűűű!Álltalában a Kinga nevű keverékkutyámmal futok-igaz csak terepen,mert fél közúton-,biztos jól érezte volna magát ilyen helyen,sajna a pórázt-hámot gyűlöli,így az efféle rendezvények szóba sem jöhetnek.Karácsonyra-Mikulásra kaptam egy kaukázusi juhász szukát és egy rottweiler kant(nagyon édesek,és nagy zabagépek)azt tanácsolták még ne vigyem őket futni-október első hétvégéjén születtek.
Szerintetek mikor vessem őket alá a futásnak?
Mindenkinek jó edzéseket kívánok!

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2008.12.30. 09:30:15

@bodlac: Nekem is volt olyan jószágom-nyáron pusztúlt el,szegénykém még mindíg megkönnyezem!-aki már a futócipő,vagy a bukósisak látványára extázisba kerűlt!Még bukfencezett is!

bodlac 2008.12.30. 10:05:29

Dd: Tegnap azt a tanácsot olvastam a canicrossosok honlapján, hogy fél éves korig ne erőltessük a dolgot.

Lockna 2008.12.30. 10:32:01

Huh! Nem tudom nektek hogy megy a hidegben szaladós dolog, de én elmentem szaladni -2C -ba. Nem volt semmi különös csak másnap éreztem egy kicsit a torkom (bár ez valahogy természetes, ha már mínusz fokokba futkorászik az ember). Egy nap pihenés után megint elmentem szaladni (olyan környezetben voltam, hogy nem hagyhattam ki). A hőmérséklet olyan -10 és -5 között lehetett. Mondanom sem kell hogy az enyhe torokfájásomra akkora hatással volt, hogy most három nap után egy tonna C vitamin és egyéb gyógybogyó valamit egy teherautónyi papírzsepi után sincs kedvem kimozdulni.
Érdekes hogy amíg 0 vagy a fölött volt a hőmérséklet semmi gond nem voltszaladás után.

Esetleg van valami légzéstechnika erre? Az orromon nem szoktam lélegezni, szaladáskor egyszerűen nem jön elég levegő.

Bau76 2008.12.30. 11:11:50

Pedig ilyen hidegben már muszáj orron át lélegezni. Ha nem jön orron át elég levegő, akkor ott valami gond van, érdemes elmenni egy fül orr gégészhez vele.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2008.12.30. 12:25:31

@Lockna: nekem sem megy az orromon a légvétel, ha nagyon hideg lenne akkor talán egy sálat raknék az arcom elé. de más azt írta, h pont ettől fázott meg.
egyébként nem biztos, h összefügg a két dolog. rendesen fel voltál öltözve? én technikai cuccokban futok, sok rétegben, tegnap felül 4 volt pl, ott nem is fáztam, csak a térdem. ilyen hidegben viszont nem tanácsos futás után a szabadban nyújtani, hanem minnél előbb be kell menni, mielőtt rádfagy a cucc, ettől lehet inkább megfázni.

potyesz 2008.12.30. 12:45:50

@Lockna: sajat tapasztalatom, hogy alapbol tobb reteg ruha alulra, folulre egyarant. Nekem az a technika jott be, hogy alapvetoen az orromon veszem a levegot, es amikor "mar tobb kene", a kulonbozetet ovatosan a szamon at. A kijevi tel kicsit hidegebb, tehat mar volt szerencsem futni iden jocskan minuszokban, es SEMMI gondom nem volt. (mult heten Magyarorszagon persze azert megfaztam kicsit... ez hihetetlen). Sapka, kesztye szerintem kell. :) Sokat javit a komfort-erzeten, ha nem arra figyelsz, hogy lefagy a fuled-ujjad :).

Lockna 2008.12.30. 15:00:06

Technikai cuccom nincs (még!), viszont nem is fázott semmim. Hanem egyszerűen a szapora levegővételtől éreztem, hogy teljesen kihül a légútam.

Most egyelőre maradnak a gyógyszerek és a pihenés. Aztán ha rendbejövök megpróbálkozom az orron való lélegzést, amennyire megy nekem s a többit szájon kompenzálom illetve futó cuccok közé aplikálok egy sálat is, mert csak sapi van.

bodlac 2008.12.30. 15:46:55

De hát milyen szaporán veszed a levegőt? Én most hogy fagyok vannak, arra igyekeztem ráállni, hogy 4 lépés ki / 4 lépés be ritmust tartsam be, azt is relatíve sekélyesen. Igaz ezzel a technikával összejövő 5-ös tempótól kicsit öregasszonyosan érzem magam (ffi létemre), de inkább mint tüdőgyuszi. Én sem tudok elég levegőt beszívni az orromon, úgyhogy a szám alkatrészeit igyekszem a levegő útjába tenni, pl. ha a nyelvét a fogak és a szájpadlás találkozásához nyomja az ember, két oldalt elhaladva egész felmelegszik a levegő, és még kellemes érzés is ahogy hűl az ember nyelve (legalábbis -5C-ig kellemes, ez alatt nem teszteltem).

bodlac 2008.12.30. 16:46:32

Én különben most voltam -5C-ban, cicanadrág, felül 3 réteg (poló, pulcsi, széldzseki), 2 zokni, nyári cipő, kötött kesztyű és sapka. Ebben egyáltalán nem fáztam kicsit leizzadtam - gondolom főleg a széldzseki miatt - de gondoltam inkább mint hogy ugyan ez az izzadtság folyamatosan rám hűljön fagyban.

A téli cuccaim mind Kalenjik különben, kb 18e-ből jött ki a teljes téliesítés. Na jó, a kesztyű piros Tesco női one size fits all (350Ft), a sapka meg házi kötésű perui füles.

xhege 2008.12.30. 17:55:23

Én az elmúlt napokban minden reggel futottam 7 kilométert (tudom, hogy nem olyan sok, de nekem ez a napi adag), és mivel a Bükkben voltunk anyukámnál, így reggelente -10 és -14 között mocorgott a hőmérő. Nem mondom, hogy nem fázott kicsit az arcom, de szerencsére semmi bajom sincs, torkom sem fáj. Ja és többnyire szájon át lihegek :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2008.12.30. 18:14:21

Háj! Nekem most sikerült egy 4:38 min/km-es 10 km-t futni -5 fokban. Én is Kalenji ruhában voltam. Nem fáztam. Az erdő nagyon szép volt, minden fa zuzmarás. A végén rámsötétedett és az erdőszéli fákat ellepték a varjak. Fürtökben csüngtek a fákon. Csak Hitchcockra tudtam gondolni és szaporáztam a lépteimet...:)))

bodlac 2008.12.30. 18:44:44

Én 4 őzzel találkoztam össze ma a Tisza-parton. Messziről ugyan még nem volt egyértelmű, hogy őzek vagy rohadt nagy kutyák, de aztán szerencsére az első tipp jött be. :)

boibo 2008.12.30. 20:47:28

Kösz ezt a posztot Szasza!

Egyrészt kiváló alkalmat nyújt, hogy elmondjam: Gödöllő forever! :-)
www.futanet.hu/versenynaptar-kiiras/III_Teli_Margita_Terep_Maraton.pdf

Másrészt: már rég megigértem a lányomnak, hogy tavasszal kap egy kutyát. De ha már... jöjjön csak az az eb velem futni! Viszont melyik az a kutyafajta, amelyik egyaránt birja a lakásban való létet és az én futótávjaimat is?! Na majd jól megkérdezem a canicross-osakat! Ez magamtól nem jutott volna eszembe :-S

verthed 2008.12.30. 20:50:10

Kérdésem volna a tisztelt futótársakhoz:
akinek nincs problémája a hidegben való futással, az hogy bírja a kánikulában való futást, és fordítva?
Én pl. -5 fokban minden gond és megfázás nélkül nélkül elmegyek egy rövidujjú pólóban, egy elöl cipzáras polár felsőben, (+sapka, kesztyű) futni. Egy km után leveszem a kesztyűmet, két km után lehúzom félig a cipzárat a felsőn, mert baromi melegem lesz. Viszont nyáron csak este 8-9 körül mentem futni és akkor is majd meghaltam a melegtől...

Perillustris 2008.12.30. 21:04:10

Igazán lelkes és nemes sporttárs: index.hu/politika/bulvar/bulvarhirek/372919/

@nunzsu, szerintem ez teljesen egyéni. Én nyáron elmentem futni 38 fokban is, annyi volt a plusz, hogy minden vízlelőhelynél ittam. Nem annyit persze, hogy puffadjak.

Ilyenkor télen ugyanazt a távot (12-14km) lefutom ivás nélkül, igaz, hazaérve bepótolom. Nekem ilyenkor egy aláöltözet, egy hosszúujjú tech. póló, valamint egy hosszúujjú, vastagabb anyagú futófelső a szokásos ruházatom. A lényeg, hogy "háztól házig" fussak, mert ha megállok, belémfagy a sz@r is. A külső felületre kicsapódó pára így is meg szokott fagyni.

boibo 2008.12.30. 21:18:04

@Perillustris:
:-))) tegnap este nekem is csupa jég volt kívülről a sapim.

@nunzsu:
nyáron jó megoldás, hogy este futsz, meg vigyél magaddal vizet! Vagy forditsd meg a fázós sporttársak módszerét: Te ne télen futópadozz, hanem kánikulában, az edzőtermek légkondisak.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.01. 11:20:04

@Perillustris: jó ez a hír. szerencse h volt a sporttársnál telcsi. és naná, h tovább futott, tartani kellett a tervezett tempót. :)
igazából nem akart megfagyni, gondolom. zsola te voltál az? :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.01. 11:22:55

@nunzsu: én bírom a melegben futást, és úgy általában a 30 fok felettit is jobban elviselem mint a mínuszokat. mondjuk nem délben szoktam nyáron futni, de a versenyeken azért kiderül, j ki lehet bírni akkor is. kivéve persze nike félmaraton 55 fokját, hú de mérges vagyok még mindig h ugy elcsesztem.
nem tudom mennyire vagy koránkelő de 6 előtt, de még 7kor is jó idő van nyáron. mondjuk azért kutak felé futni érdemes.

zsolababe 2009.01.01. 13:31:00

@rrroka: mibol gondolod, hogy beugranek a vizbe valakiert? :))) ...egyebkent nalam nem lett volna telefon de en biztos megvarom a mentoket vagy legalabbis valakinek a gondjaira bizom addig is.... mindegy a hir meg igy is szep, azert jo dolog tudni, ohgy vannak olyanok, raadasnak kozottunk, akik hosies cselekedetre kepesek :))) ....en nem vagyok ez a tipus :)

Perillustris 2009.01.01. 14:20:14

Ha a saját telefonjáról hívta a mentőket, akkor már ismerik őt a hatóságok.

verthed 2009.01.01. 21:26:36

@rrroka: igen, szóba jöhetne még a reggeli futás, de csak elméletileg. Gyakorlatilag nem bírok korán kelni.

@boibo: köszi az ötletet, de a futópad nem alternatíva, mert nekem a futáshoz hozzátartozik az is, hogy valahonnan valahová futok, és a legjobb, ha ezt egy erdőben teszem.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.02. 14:58:20

@zsolababe: nemtom, olyan vízbőlkihúzós-mentőthívós rendes gyereknek tűntél. :)

@nunzsu: késő esti? 9után már este is jobb a klíma nyáron. több lehetőség nem nagyon van. :) esetleg hegyekbe költözés és erdőben futás...

zsolababe 2009.01.02. 19:00:55

@rrroka: a latszat neha csal :) a pofatlannak tuno kulso mogott.... egy pofatlan belso rejtozik :)

DaMartian 2009.01.05. 15:24:24

Fura, én inkább a meleget bírom jobban! Simán kimegyek augusztusban 40 fokban is futni délben, sőt perverz élvezettel szaladok ilyenkor. Más persze úgy menni ahogy jól esik, meg más ilyen gyilkos körülmények között versenyezni! Én is gyengébbet nyújtok a versenyeken ha dög meleg van ezt tapasztaltam, de talán nem vesz ki belőlem annyit, mint másokból. Én eddig a hideget nem bírtam, amikor régen próbálkoztam vele, mindig megfájdult a torkom. Elkönyveltem, hogy érzékeny a torkom, és egészen tavalyig nem is próbálkoztam vele újra. De vagy az immunrendszerem erősödött meg, vagy másképp veszem a levegőt, vagy fokozatosan hozzászokott a szervezetem, mert most minuszokban is simán futkosok, és még csak nem is kapar utána a torkom. Persze télen lassabb ezrekkel megyek, hogy ne kapkodjam szájon át a levegőt, féltem, hogy az betenne, de az elmúlt napokban párszor meghúztam a tempót, de ezután sem fájdult meg a torkom! Sál-sapka-kesztyű viszont ilyenkor már must have!!!

jacky13 2009.02.05. 15:28:23

Sziasztok, most olvadozik az idő, csak betonon tudok canicrossozni, de féltem a kutyát, hogy vmi baj lesz az izületeivel/porcokkal. :( Ti mit szoltok? Üljek bringára és tekerjek lassan, hosszabb távot, kutyával, vagy ha 1-2 alkalommal futtatom betonon még nem a világvége?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása