Maraton história

2009.01.13. 19:50 Ras

A maratoni csata talán az egyetlen ókori esemény amely szinte közvetlenül egyszerre formálja a modern ember testét és elméjét. Manapság létezik már szupermaraton, számos ultramaratoni verseny, a Spartathlon, mely jobban alátámasztott történelmi információk nyomán szerveződött, de mindőjük közös őse a Michel Bréal által kitalált, és az első Olimpiai Játékok szervezésekor Pierre de Coubertin által is felkarolt, akkor még 40 kilométeres maratoni futás.

A mai történészek szerint a hirnök, Pheidippiész (máshol gyarkan Philippidész) legendája két különböző történelmi történés összeolvadása. A hirnök a csata után Spártába futott, az athéniak követeként segítséget kérve - ez volt múzsája a Spartathlonnak. Az athéni seregek pedig feszített tempóban (teljes felszerelésben) meneteltek vissza Athénba, hogy megakadályozzák a védtelen város perzsa bevételét. Hérodotosz feljegyzéseiben külön szereplő események később több szerzőnél is összemosódtak, feltehetőleg így keletkezett a legenda, mely szerint Pheidippiész Athénba futva, majd a győzelem hírét közölve holtan rogyott össze. Igazi hollywoodi történet, nem? :)

Még egy legenda kering a maratoni futásról, ez pedig a futás hosszához kapcsolódik. Az első években a maratonok nagyjából 40km-es (az Athén és Marathón közti hivatalos távolság) távon kerültek megrendezésre. Az olimpiai maratoni utáni legnagyobb hagyományokkal rendelkező verseny a bostoni maraton, amelyet az első olimpia után majdnem pontosan egy évvel, 1897 április 19-én tartottak. 1923-ig kb. 37 km, 1924-től hozzávetőleg 40 km, 1927 óta 42,2 km, majd 1957-től 42,195 km hosszú. A 42,195 km-es távot 1921-ben szabványosították, ez volt az 1908-as londoni olimpia maratoni versenypályájának hossza. A városi legenda szerint a királynő kérésére vitték a célt az uralkodói páholy elé, de az eredeti elképzelések szerint a táv akkor is nagyjából 40 km lett volna. Néhány kifogás illetve szervezési problémák miatt végül a táv a ma is ismertre nyúlt meg, úgy hogy az olimpiai stadionban futott utolsó kört is megfordították az óramutató járásával egyező irányba. A verseny végül drámai befutót hozott, a stadionba először érkező olasz Dorando Pietri többször is elesett ahogy végigtámolygott a pályán, majd a célvonalon a bírók segítségével jutott át ahogy a második Johnny Hayes közeledett. Emiatt diszkvalifikálták, de nézők között ülő Alexandra királynőtől egy ezüst kupát kapott másnap. A táv így egyszerre tisztelgés a maratoni hírvivő és sereg, valamint a londoni olimpia futói előtt.

A táv metrikus (42,195 km) és angolszász (26 mérföld 385 yard) mértéke között 1,2 cm eltérés van, a kerekített angolszász mérték 26,22 mérföld pedig mintegy két méterrel több. Egy évben körülbelül 800 maratonit rendeznek, összesen több milliónyi indulóval. Rendeznek már maratonokat az Antarktiszon, Grönlandon, az Északi Sarkon, Dél-Afrikában, Tibetben és a világ tengernyi nagy- és kisebb városában. 1982-ben alakult meg az Association of International Marathons and Distance Races, amelynek már több mint kétszáz tagja van közel száz országból. Világcsúcsot csak 2004 óta tart nyilván a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, jelenleg Paula Radcliffe angol futónő és Haile Gebrselassie etióp hosszútávfutó fenomén (ő külön is megér egy posztot) rendelkezik a világ legjobb női (2:15:25) illetve férfi (2:03:59) idejével. A magyar legjobbak Földingné Nagy Judit (2:28:50) illetve Szücs Csaba (2:12:10) nevéhez fűződnek.

Végezetül egy érdekes adalék: a mai Marathón városkának nagyjából kilencezer lakója van, így egy-egy nagyobb maratonon gyakorlatilag a teljes városnyi embertömeg fut.
Ráadásnak pedig egy hasznos felsorolás a maratoni készüléskor könnyen beszerezhető sérülésekről:

  • Az Achilles-ín gyulladása: Az Achilles-ín köti össze a lábikraizmot a csonttal. Túlerõltetés esetén az ín megfeszül, és a nagy terhelés miatt begyullad. Ezáltal a késõbbiekben duzzanat, vagy megvastagodás lesz tapasztalható ezen a szakaszon. Ha a gyulladt Achilles-ínt tovább erõltetjük, akkor részlegesen, vagy teljesen elszakadhat.

  • Porclágyulás: A leggyakrabban elõforduló térdet érintõ sportártalmak egyike, mely során a térdkalács porcos felszíne fellazul, felrostozódik és elkopik. Ennek eredményeként fájdalmas gyulladás keletkezik, és a porc olyan lesz, akár a csiszolópapír, mert a térdkalács nem tud akadály nélkül mozogni a combcsont vége fölött.

  • IT-szalag szindróma: Ez a betegség fájdalmat és gyulladást okoz a térd azon külsõ részén, ahol az iliotibialis (IT) szalag (széles szalag, amely a comb külsõ részén fut) hozzásúrlódik a combcsont külsõ részéhez.

  • A talpi bõnye gyulladása: Ez a betegség a talpi izompólya gyulladását jelenti. Ha túl nagy megerõltetés éri a talpi bõnyét, akkor az begyulladhat, és a rostok elszakadnak. A sérülést rövidesen heg fedi be, amely nem olyan rugalmas, mint az izompólya, és csak tetézi a problémát.

  • Sípcsonti ínhüvelyek gyulladása: Rendkívül gyakori kellemetlen fájdalommal járó sérülés, mely során az alsó végtag elülsõ részén lévõ inak gyulladásba jönnek.

 

Részletesebb (angol nyelvű) linkek és források:

Wikipédia: Marathon

Prologue: The Legend (Olympic Marathon by Charlie Lovett)

Wikipédia: Battle of Marathon

Spartathlon

51 komment

Címkék: történelem atlétika olimpia legenda maraton ultramaraton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr47867852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ShanklyGates 2009.01.13. 20:35:20

Ember, Paula Radcliffe legalább akkora atlétalegenda, mint Gebre és nem amerikai hanem ANGOL! Hol az ellenőrző füzeted egy nagy karóért?

angelday 2009.01.13. 20:38:46

Pedig ezt még én is tudtam! :) Javítva.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.13. 21:00:10

vazze... ezt csúnyán benéztem... egyforma színűek a zászlók :D... de nincs mentség...

Azért Gebre 3000m-től felfelé gyakorlatilag minden jegyzett csúcsot tartott már úgy szabadtéren mint fedett pályán és 1994 óta három évben nem futott valamilyen csúcsot.
Radcliffe meg inkább csak 10km felett és szabadtéren jó és csak 2001-2003 ért el csúcsokat.
Szóval SZERINTEM Gebre... de elfogult is vagyok :)

Ted Striker 2009.01.13. 21:13:34


majd jön Bekele oszt lenyomja maratonban is :-)

Szóval Nekem Bekele, többek között azért mert láttam a 10km világcsúcs futását Brüsszelben

2009.01.13. 21:40:58

De jót mulattam ezen a poston. Először történelmi érdekességek, aztán a legjobb eredmények, és ha ezek után nekünk is eszünkbe jutna maratont futni, akkor nesztek a sérülési lehetőségek. :)))

Egyébként nagyon tetszik. Már bennem is megfogalmazódott, hogy utána kéne nézni ezeknek a távoknak, mi közük van a görögökhöz. A sérüléses téma pedig épp aktuális a térdfájdalmaimhoz, pedig a maratonra még gondolni sem merek.

És végül Bekele. Én is láttam futni.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.13. 21:45:09

Bekele a jövő, Gebre a jelen :)...
Érdekes módon a kenyaiak hemzsegnek, de mégis az etiópok a legjobbak a férfiaknál ;)

Ted Striker 2009.01.13. 22:50:26


Radcliffe meg egy külön biomechanikai tanulmány - főleg a bólogató fejmozgás :-)

(www.youtube.com/watch?v=vyBPKIWWj7c&feature=related)

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.13. 23:03:53

Michael Johnson hátradőlve futott 200-on világcsócsot :)... itt nem a művészi hatást pontozzák mint a korcsolyában, azért tény hogy nem így tanítják :D

7241gabi 2009.01.13. 23:41:36

Az angyalkás kép éppenséggel a Budapest FÉLmaratonon készült, de szép a poszt, ezért megbocsátható:-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.14. 05:22:39

@Ras: már hiányoltalak, h merre vagy, mostanában nem kommenteltél.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.14. 05:25:10

@7241gabi: á, néha beesik ide egy-egy futóbolond. üdv! ;)

EsTeh · http://www.go2jordan.info 2009.01.14. 07:35:27

Sziasztok!

Üdv. mindenkinek Jordániából. Szeretnék a figyelmetekbe ajánlani két itteni marathont:

16. Holt-tenger Ultra Marathon
www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/dead_sea_ultra_marathon.html

Petra Marathon - idén először kerül megrendezésre
www.your-guide-to-aqaba-jordan.com/petra_marathon.html

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.14. 07:46:48

gabi, először is üdv itt!
Az nem FÉLmaraton hanem félMARATON ;)

potyesz 2009.01.14. 08:00:00

Ras, a porclagyulas tuneteirol tudnal irni egy kicsit? Illetve hogy mit kell tenni, ha ez van. Koszi

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.14. 08:10:26

tünetek:
lásd fentebb: általábna olyasmi érzés mintha a térdedben legbelül valami feszítő vagyszúró kis göböcske lenne. Na az a procfelszín ami elszivacsosodott és/vagy megduzzadt. Mindenféle terhelést lehetőleg azonnal leállítani a további károsodások megelőzése érdekében!

gyulladáscsökkentés:
klasszik mód: tabletta-krém
népi mód: sok folyadék, gyulladáscsökkentő gyógyteák, lugosítás
természetesen kombinálható :) én speciel rühellem a szteroidokat, szóval a népi módot csinálnám csak, szerencsére még sosem kellett...

pihentetés:
klasszik mód: no edzés
turbó mód: no edzés, no munka, no gyaloglás, ágybanfekvés pár napig, csak óvatos torna, aztán fokozatos terhelés

porcépítésre amúgy én kipróbáltam a porcerő és proenzi típusú bogyókat tavaszi/őszi 90 szem leosztásban, azért volt hatásuk, de nemolcsó és tele vannak mindenféle hordozóanyagokkal. Létezik még asszem valami Dona nevű porcucc is, azt talán csak orvos írhatja fel? nem vagyok jártas ebben.
Most kezdek majd a vadköles liszttel egy pár éves tesztbe, ez sem olcsóbb, viszont nuku hordozóanyag, és hosszútávon (1-2-3 év) komoly javulást ígérnek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.14. 08:32:01

@Ras: elképzelem ahogy három év múlva beírod: "nem jött be a vadköles, lett porcgyuszim, és még az íze is szar. most fehérkenyeret eszek kolbásszal, ágyban fekve."

islanđer 2009.01.14. 08:37:31

érdemes lett volna a sérüléseket külön posztban elemezgetni, de a maratoni összefoglaló remek, gratulálok.

potyesz 2009.01.14. 08:38:17

@Ras: koszi szepen. Lehet, hogy most meg ez is elojott nalam :)... 2-3 het piheno optimalis? Glukozamint mar vagy 10 napja szedek. Mindig elojon valami... pedig nem csinaltam semmit maskepp az utolso honapban. :(

CsabaÚr 2009.01.14. 08:43:08

@EsTeh: kösz a tippeket, Petra Marathon jól hangzik, milyen idő szokott lenni arrafelé szeptember végén?

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.14. 09:12:40

potyesz.. hát ap orc az rohadt lassna yógyul.. szóval ha lement a gyulladás (ergo már nem fáj legalább egy hete) akkor lehet óvatosna nekilátni mozgatni (én utána még egy hétig ne mfutnék/bringáznék vele, max úsznék), aztán lassan terhelni is...

zsolababe 2009.01.14. 09:17:30

@Ras: szerinted nekem kellene valamit szednem megelozesre? .. vagy azert ez nem torvenyszeru hogy a szaladgalastol kijon valami ? :)

zsg? 2009.01.14. 09:19:19

17 évesen futottam az első maratont. A köv etkező nyáron a másodikra készültem, amikor fájni kezdett a térdem. Mivel fogalmam sem volt, hogy mi ez, ezért csak erőltettem a dolgot, aminek meg is lett a következménye. Két hétig nem tudtam járni, utána is fél évig tartott a gyógyulás. És sajnos nem tudok hosszút futni (12-15 km a max), bár mostmár a súlyom is erőteljes akadály lett. Szóval csak ésszel, pihentetni, kenegetni, a maraton megvár.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.14. 11:41:04

porcerő és egyéb glüközamidos cuccok megelőzésre valók főleg...
szerintem ami fáj az nem normális :)
törvényszerű hogy az erőltetéstől kijön valami... a szaladgálástól szimplán nem kéne...

potyesz 2009.01.14. 11:54:40

@Ras: ilyenkor tiszta hikomatnak erzem magam... Elveszi a kedvem a fajdalom. Nem futottam tobbet, mint regebben es kb. 3 hete kezdtem erezni futas utan. Aztan mikor erosodott a futas utani fajdalom, akkor kevesebbet futottam. (halkan kerdezem meg, hogy lehet, hogy koze van hozza a ciponek? Decemberben kezdtem el futni egy uj cipoben) Na, mindegy, most rapihenek es ha nem javul, elmegyek itt dokihoz.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.14. 12:36:50

@potyesz: bizony, köze van a cipőnek is a térdfájáshoz. Ha nem a megfelelő tartású cipőt használod, akkor a nem megfelelő pronálás(magyarul szarul hangzik) miatt a térdízületet is érheti túlzott csavaró erőhatás. Az pedig hosszútávon fájhat. Nálam is ez van....

zsolababe 2009.01.14. 14:50:37

@Ras:
nem tudom mi szamit eroltetesnek.. en nem eroltetem ha faj, akkor nem megyek futni.. de azert a heti 70-80km-t szeretnem tartani a jovoben is mert jo erzes.. de legalabb azt a napi 10-12km-t lefutnam...csak felek nehogy emiatt bajom legyen majd.. ezert kerdeztem kell e szedjek valamit megelozesre..mert azert idosebb koromban is akarnek meg jarni :)

potyesz 2009.01.14. 15:27:29

@BGy: megneztem a blogodon a videokat, nagyon cool... a cipo amit vettem, az neutralis vagy alulpronalo futok reszere javasolt, szerintem en a neutralis kategoria vagyok a talplenyomaton alapjan, szoval ezzel rememyeim szerint nem lesz gond. De mar lebeszeltem, hogy szabi utan talalkozok az itteni sportorvosommal, aki majd jol megnez 9ezerert :).

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.01.14. 17:04:09

@potyesz: igaziból egy olyan vizsgálat lenne jó, én már készülök rá, hogy egy futópadon hátulról nagysebességű kamerával "lekamerázzák" a mozgásodat, aztán lelassítva kielemzik, hogy mennyire is pronáló, vagy nem a mozgásod. Már gondolkodom, melyik fintess-szalonba megyek videózni a lábamat (ott van futópad). Biztos hülyének fognak nézni, de meg akarom csinálni. Én futok, valaki meg kameráz. :)))

Mylady 2009.01.14. 21:40:43

Nekem rendszeresen fáj a térdem, sok éve. Nem kezelem, csak próbálom kímélni amikor fáj.
Most az utóbbi napokban pont az a tünet jött elő, amit a porclágyulásról írtatok. Akkor fáj, ha hajlítom és terhelem (pl megyek).

Viszont kb egy éve vettem porcerő tablettát, de mindössze pár napig szedtem, mert elkezdett kattogni a térdem. Amikor leálltam vele, elmúlt.
Ez normális???

boibo 2009.01.14. 22:19:30

@Mylady:
Attól biztos nem kattogott. Véletlen egybeesés.
Viszont ebből nem következik az, hogy ha már sok éve fáj a térded, ne kellene megmutatni orvosnak!

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.14. 22:45:50

Ras. Gratu, ez az olvasmany most nagyon jol esett, az en fejemben hianyt potoltal.
@Mylady: En uszas miatt szedtem porcerot, megelozes celjabol ugye. Erre elkezdett ropogni es kattogni a vallam meg a nyakam, olyan voltam, mint a rosszul osszerakott badogember. Abbahagytam, elmult. Azota nem szedem es nincs semmi bajom. Sztem se normalis, viszont sztem is menj el a terdeddel dokihoz, nekem is segitett anno.

2009.01.14. 22:56:54

Sajnos a térdfájás, mint írtam vala, nekem is aktuális. A Porcerőt elkezdtem fogyasztani, de azt olvastam, és talán Ras is mondta, hogy a porcos bántalmak nagyon lassan gyógyulnak, így ettől se várok gyors csodát. Utánanéztem, mit írnak a hivatalos oldalon a gyogyóról, és az is ott áll, hogy enyhe fájdalomcsillapító hatása is van. Szóval nem biztos hogy elmúlt, ha már nem fáj. :(

Ezenfelül nekem a bokám kattog mióta élek, illetve alkalomszerűen, hol kattog, hol nem, de sose fájt. Sőt, van amikor megmozdítom a lábam és akkorát szól, hogy megijednek körülöttem. :)

Mylady 2009.01.14. 23:16:06

@Dora The Explorer:
Megnyugodtam, nem vagyok egyedi eset :)

Egyszer voltam orvosnál a térdemmel (kb 20 éve), azt mondta, nem lát semmi elváltozást. Azóta is fáj. De már hozzászoktam. Mondjuk nem fáj minden nap, csak minden másnap (átlagban).
Valószínűleg az sem jó, hogy irodai munkát végzek és rengeteget ülök.

2009.01.14. 23:23:02

@Mylady: Gondolom, azt tudod, hogy óránkét egyszer - én se tudom, talán - öt perc torna, vagy sétálás jár. Illetve ha tudod, tedd fel lábadat valamire, ne lógjon egész nap. Mivel én is ülőmunkát végzek, ezt kezdetben úgy oldottam meg, hogy megfelelő méretű papírdobozokat toltam az asztalom alá, és arra tettem fel a lábam. Aztán a főnök egyszer megelégelte és kaptam tőle egy párnás lábtámaszt, azóta azt használom. :)
Lehet, hogy ezekkel nem mondtam újat, mindenesetre a lábtámasz leírása kikívánkozott belőlem. :)

Dora The Explorer · http://doratheexplorer.blog.hu 2009.01.15. 00:40:17

@decibells: @Mylady: En a keksarga butorboltban vettem gyerekeknek valo muanyag kissamlit es azt hasznalatm. olyan sikere lett, hogy 2 honapon belul mindenki vett a csapatbol (a fiuk is). Ajanlom, mert jo. Es probalj meg mozogni, tenyleg jar. A cigisek ebben jobbak, bar ok meg kozben a tudojuket gyilkoljak.

potyesz 2009.01.15. 08:08:57

@BGy: Nekem otthon van futopadom, csak en Kijevben vagyok :)... De igen, csinaltatni kell, mert ez nem allapot, hogy nem tudok futni, pedig mar szinte fuggo lettem. Szoval meg kell oldani, hogy ne fajjon, onnan kezdve meg csak fuss Forest, fuss...

xhege 2009.01.15. 08:56:46

Ez a borzasztó idő tönkrevágta a tegnap esti futásomat. Nem mertem elindulni, mert nincs korcsolyám :(
A helyzet egyenlőre ma sem tűnik jobbnak, ha estig nincs változás valami fitness klubbot keresek, ahol van futópad, igaz ott lehet kiröhögnek a szolid 7 km-mel.
Nehogy már 2 nap kimaradjon :)

Pris 2009.01.15. 11:26:27

Tegnap megkockáztattam a futást - persze el is estem, de azért lefutottam a szigetkört. Ma már inkább én is a termet választom, ha estére is marad a jégpálya.
Kár, mert amúgy a hőmérséklet meg kellemes.

herut 2009.01.15. 11:47:40

Szolnokon élek.Tegnap még csontszárazak voltak az utak,ma koripálya az egész futó-útvonalam.Azért leküzdöttem a napi minimál adagomat (12km)! Szép óvatosan.Egy futótárssal találkoztam,akivel sok mindenben egyezünk /korban nem,mert több,mint harminc évvel öregebb vagyok/,például most is egyetértettünk abban,hogy nem vagyunk normálisak...De futni kell!Ezen a blogon nyilván nem kell megmagyarázni az érzést.
Azt tapasztalom,hogy aszfalton csúszik a terepcipő is ilyenkor,én a megszokott STRUCTURE TRIAX-ban nyomom.Ilyenben futottam körbe a Tisza-tavat,meg még öt maratont.Szóval hosszú évek óta megbízható,szuper kényelmes,strapabíró,rendkívűl stabíl cipő.(Ez nem reklám volt,hanem tapasztalat közzététele komám!)
Szóval ma a futás materiális infrastrukturáján ,ami az utat illeti,rés tátong,de óvatosan lehet Szolnokon futni.
Hajrá!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.01.15. 12:22:26

@xhege: hát aki terembe jár rendszeresen futni, az gondolom nem hosszúkat fut, szóval a 7 kirid bőven jó lesz.

DaMartian 2009.01.15. 13:17:04

@xhege: Nálunk 40 perc után le is zavarnak a futópadról a teremben, annyi idő alatt meg nem lehet sokkal többet futni! Én tegnap egy tizest bírtam mielőtt begolyóztam volna a saját tükörképemtől..
Amúgy valami az én lábamban is kattog néha iszonyú hangosan, gyerekkorom óta, de fájni sosem fáj, ha meg bemelegszem elmúlik. Én csak beépített lépésszámlálónak hívom, de ha társaságban futok, mindenki szörnyülködik...De hogy miért? : )

zsolababe 2009.01.15. 13:34:21

En sem mertem elindulni ma a szigetre pedig mar kivettek tegnap a csoveket...felek ha elesnek soha nem kelnek fel:) elmentem edzoterembe(en vezettem az autot!!) es gyalogoltam 6km-t kis emelkedore(2%) ma eloszor a mutet ota ugy ereztem, hogy ert valamit a vegere mar teljesen felegyenesedve mentem... lassan tenyleg eszkozhasznalat, tuz, fem, csoportos vadaszat... ... ... :)

zsolababe 2009.01.15. 14:01:10

...mar annyira kezdek emberszabasu lenni, hogy alig-alig sebesedik ki a kezfejem jaras kozben :)))

2009.01.15. 16:00:44

@zsolababe: Arra azért figyelj majd, hova húzod a nadrágot! :)

xhege 2009.01.16. 07:59:00

Hős vagyok! Tegnap este elmentem futni, mert már nem tükörjég volt, hanem "csak" dermedőben lévő jégkása. A megszokott útvonalamon módosítani kellett, mert van benne egy emelkedő, ami jelen időjárási körülmények között megoldhatatlan feladat. A módosítás eredménye az lett, hogy 7 km helyett 8,1 km-t futottam :) Azt hiszem maradok ennél a távnál :)

szaszit 2009.01.16. 21:34:21

@DaMartian: vagy más sportband használótól érdeklődnék tapasztaltak-e a mostani hidegebb időben hasonló tüneteket:
- edzés közben leáll a táv számolás, de az időt számolja tovább pl.
slowgeek.com/ru/szaszit/69984809?unit=km
ez előfordul pause után is, ill. futás közben is.
-rosszul számolja a megtett távot, de nem áll le a táv számolása, ez látszik a diagramon is, ahol teljesen össze-vissza ugrálva jelzi a tempót (ugyanazzal a cipővel, átkalibrálás nem volt) pl.
slowgeek.com/ru/szaszit/1747673710?unit=km
Elég zavaró mindkét jelenség, és mostanában egyre gyakrabban csinálja, de néha meg teljesen jól mér.Lehet a hideg miatt, vagy teljesen tönkremehetett a cucc?

DaMartian 2009.01.20. 11:37:38

@szaszit: Sajnos a Sportband időnként elveszítheti a chip jelét. Ez futásonként előfordul néhányszor, ez látszani szokott a grafikonon. Ha ez a kiesés pillanatnyi, akkor a grafikonon ugyan zavaró, de az átlag összesítést nem befolyásolja.. de ha hosszabb ideig tart, akkor az bizony baj. Az enyém még sosem csinált ilyet, de egy ismerősöm már beszámolt hasonlóról. Lehet, hogy a hideg miatt, lehet hogy a vastag öltözködés jobban leárnyékolja a jelet (erre a szintén bluetooth-os iPod távirányítómnál jöttem rá! Ha az iPod zsebben van és több réteg ruha van fölötte, akkor már nem műkszik) de ha kívülre csatolod a SportBand-et és mégis zavaróan sokat csinálja ezt akkor vidd vissza, és kapsz egy másikat, ami remélhetőleg jól működik majd..

szaszit 2009.01.20. 16:11:11

@DaMartian: köszi, közben kicseréltettem, mert már nagyon rosszul mért , az új eddig jól működik, remélem a harmadik már nem romlik el:)
Egyébként egy rétegnél nem volt több rajta, kívül mostanában nem nagyon használtam mert valahol olvastam hogy 0 fokig működik.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása