Cserháti éjszakázás

2009.01.27. 10:41 szasza75

Amíg Angelday dobott egy könnyű hatost a szigeten (no meg kefírt vacsorázott), addig két sportársammal együtt megcéloztuk a Cserhátot szombat este egy kis éjszakai futásra, csülkös bablevesért. Méghogy kis éjszakai, majdnem beletört a bicskám.

Kezdem azzal, hogy a 80-as években lelkes rajongója voltam az alámondásos thrillereknek. Sose felejtem el, amikor Jamie Lee Curtis szaladgál a ködben, vagy amikor a sarkvidéken egy kutatócsoport tagjai átváltoztak valami mássá. A szörnyűségek általában éjszaka jöttek el és az igazán nagy csapások az erdőben. Nagyon nem szeretném a félelem pszichológiáját nagyon boncolgatni, de ezekben a filmekben mindig futnak. Akkoriban azok a filmek egészen nagy aggodalommal töltöttek el, főleg éjszaka, pláne erdőben. Időközben felcseperedtem, tapasztaltabb lettem, rájöttem, hogy akik a filmekben kinyúlnak, azok is csak szinészek vagy statiszták, nekem meg ugye van 1-2 futóversenyem, ami éjszakába hajlik. Készülni kell erre is leküzdve paráimat. Persze így télen jó edzés a Margitszigeten körözni, sötétben, ugrálni a 26-os busz elől, no de néha keményen szembe kell nézni a valósággal és persze gyorsabbnak lenni a Blair Witch Project szereplőinél. 

Így történt, hogy bevésődött a terveim közé a Cserhát 500-as csúcsai extrém éjszakai túra. Megkérdeztem egy barátomat, hogy lenne-e kedve... lett! Időközben egy harmadik sporttárs is megtudta, hogy tervezem, így hármasban mentünk az Alsótold közeli Bableves Csárdába nevezni. Nem esett, nem betegedtem le, így semmilyen kifogást nem találtam a lemondásra. Persze nem gondoltam, hogy könnyű lesz, de egy sokat megélt futópajtásom szerint "néha szimulálni kell szélsőséges körülményeket, ahhoz hogy ne érjen meglepetés éles megmérettetésen". Kicsit reméltem, hogy ez tényleg kaland lesz, olyan emberes nekem való.

A feladat adott: 6 pontot kell éjszaka megtalálni, ebből 5 db 500 m feletti csúcs és egy kút (2 ponthoz nem vezet jelzett túrista út), amiben szerintem még víz se volt. Nem restellem, ennyi bizonytalansághoz segítségül hívtam GPS sporttársat, és az órámba feltöltöttem a tracket. De így sem volt gyerekjáték. Hó nem volt, ám fagyott, azaz furcsamód helyenként erősen olvadt. Olyannyira, hogy az ösvény szinte patak volt. Persze volt sár cuppogós, bokaforgató, helyenként bokafogó. Volt közben "óóó bazd meg, minek jöttem ide", meg "de jó lenne az a kurva bableves" és "hogy mi a f...t keresek itt". Ezt akartam, egyem. Vittem egy pár botot, ami most igazán jól jött, valamint 2 fejlámpát (egy a fejre egy a derekamra) és tartályos hátizsákot. A másfél liter folyadék olyan 35 kilinél elfogyott, így a maradék 13 kilire már csak a fogamat szívtam. Ugyan a szervezők terveztek egy pontra teát, de a terepjáró elakadt a sárban. A barátom először finoman jelezte, hogy máskor inkább ne hívjam ilyenre, később pedig örülne neki, ha egyáltalán nem hívnám fel többet. :-) Kiszállási pont csak a célnál volt, a kocsihoz vissza kellett érni. Na meg ott van a beígért leves.

A leves tényleg eszméletlen jó volt, igaz éjjel fél kettőkor nem gyakori dolog ez nálam. Angelday répája után nehéz azt mondanom, hogy könnyű esti étek. Aztán azt is megtudtam, hogy volt olyan év, amikor ketten érkeztek be a megadott 12 órás szintidőn belül. (Milyen jó, hogy nem előtte tudtam meg.) Most ugyan nem volt hó, de így is kellően elfáradva 7:20 körüli idővel abszolváltuk a 48 km-es távot. Mint, kiderült a nem túl népes (vajon miért), 57 fős induló közül 13-an feladták, további 8-an nem értek be szintidőre. Utólag azt hiszem, én sem vagyok egészen százas, hogy ezt így bevállaltam. Megcsináltuk. Carpenter meg bekaphatja!

11 komment

Címkék: para éjszaka edzésnapló botok sötét bableves

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr48904682

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

kombinat · http://cciepursuit.blog.hu 2009.01.27. 14:14:06

Az ilyen értelmetlen futások a legjobbak.
Egy ideig azzal kísérletezgettem, hogy mi a leghidegebb ahol még tudok futni. -13 foknál még ment 1x km, de ott már rendesen rámfagyott a takony :)
(további tesztet sajnos nem tudtam végezni, nem volt hidegebb)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.01.27. 14:27:02

az ilyeneknek csak látszólag nincs értelmük, nagyon is van csak át kell élni. Legalább egyszer!

Ezt már többször észrevettem, hogy olykor suhanósabb sebességnél, illetve hideg időben jobban könnyezem és hát zavar a látásban. Kicsit homályosabb a tekintetem.. na most éjszakai fénynél méginkább zavart.

boibo 2009.01.27. 18:01:10

Ezt most annyira jólesett olvasnom! Ülök a jó meleg szobában, a kényelmes székben a sztg előtt, a magyarok is nyertek (HURRRRÁÁÁÁ!!!), ... és még a tekintetm se homályos :-))))
Minden tiszteletem a barátaidnak!
Meg Neked is, nagy kihívás volt, grt!

2009.01.27. 18:15:38

Ez szép verseny volt. Gratula!
Gondolom azért induláskor nem a horror filmekben látott szörnyekre gondoltál, menet közben pedig kinek jut eszébe ilyesmi? :-)
A képen a leves mondjuk nem túl csalogató, de élőben biztos jobban nézett ki, pláne 48 km után.

Ras · http://futo.blog.hu 2009.01.27. 19:16:48

erre mondja az angol hogy adventure runner :)
én toltam egy (végre) könnyed 11 és felet ma /vasárnap 14-be rendesen belefáradtam, vivát edzetlenség), mindjárt rotyog a leves és ázok egyet a meleg vízben (óóó kád...), veszprémben keményen esik, átlagosan fúj, tipikusan az az idő amikor nem mennék ki futni, ha nem lenne előre lebeszélve :).

tapika 2009.01.27. 20:23:50

Nem irigylem a barátnődet:-) Én biztos nagyon aggódnék. De persze gondolom büszke rád.
Én még világosban sem tudok elképzelni 48km-t nem hogy télen, sötétben, hegyen. Brutál.

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.01.27. 20:34:31

vastagon respekt ezért a futásért :)

HelloJozsi 2009.01.28. 09:37:12

Hű, ezt vagy 15 éve jelvényszerző mozgalomként akartunk megcsinálni, pont ilyentájt.
De csak gyalog persze.
GPS meg maximum a penci obszervatórium tetején volt még akkor.
No, már akkor se ment :)

DaMartian 2009.01.30. 11:05:52

@manor: jó hogy felhoztad, én rendszeres 6éjszakázó vagyok, tervben van egy post a témában, akkor ezt felgyorsítom, mert mindenképpen érdemes beszélni róla, szerintem sokan közülünk örömmel csatlakoznának..

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása