Futóereklyék, futókacatok

2009.02.11. 21:37 szasza75

Az irodában többen szóvá tették, hogy mi az a "hajléktalan" szatyor a székem mellett. Én meg magyarázkodtam, hogy az úgy volt, hogy zűrös napom volt aznap amikor eladtam az autóm, nem volt időm precízen kitakarítani, és az említett szatyorban van az autóban talált mozgatható személyes tárgyaim összessége. A napokban megelégeltem a faggatást, és új év új célok címszóval 25 perc alatt szétszortíroztam a "kincsesszatyrot". Kb. a fele szemét volt, de a kezembe akadt pár kincs is, ami előidézett bennem kellemes emlékeket. Köztük 1-2 futóérem, emléklap, kitűző. Kicsit megmozdult az agyam: "rovancsolok". Így otthon is elkészítettem a futással kapcsolatos leltáramat.

A futó és túraesemények általános jellemzője, hogy a résztvevő fizet és persze a "futás élményén" kívűl kap egy csomó dolgot: szolgáltatást, frissítést, útvonalbiztosítást, orvosi ellátást, rajtcsomagot, esetleg célcsomagot, érmet, emléklapot, eredménylistát és még sorolhatnám. Egy részét ezek közül a verseny során felhasználom/elfogyasztom, egy részét meg hazaviszem, gyönyörködöm bennük, becsben tartom őket, hasznukat veszem vagy nem. No, hát melyek is ezek:

Pólók: Szinte minden verseny alapvető tartozéka. A versenyszervező adja, mert olyan tárgy, ami egyben marketingeszköz is. Ha a futónak tetszik, valószínű később is fut benne. Valójában minden futó örül neki. A kezdetekben. Az elsőnek nagyon. Még én is emlékszem rá. A 90-es ével elején..talán valamilyen "Ellesse" volt ráírva. De még az első tíz is kincs volt. Igazán motiváltak. Aztán a versenyek jöttek, a pólók gyűltek. Mára már olyan sok van, hogy ha futok és még alszom is bennük, akkor is mindig újabb darabot viselhetek napi váltással 2-3 hónapig. Persze vannak trükkök, ha nekem már nem kellenek, jönnek a családtagok, a barátok, a nagyinak is jó lesz kettő, aztán, ha már ők is szólnak, hogy köszi elég, akkor jönnek a további ötletek, kinek adományozzam őket. Jelenleg 57 db pólóm vár erre a sorsra. Persze van további 50 db, amelyeket már felvettem legalább egyszer. Nyilván ezek számomra nagy eszmei értéket nem képviselnek kivéve pár darabot, amelyeket talán a becsességük miatt még fel sem vettem. A technikai ruházatokkal nyilván más a helyzet. Kevesebb van belőlük, értékesebbek is. Ma már leginkább ilyenekben futok. Egyes szervezők, főleg külföldön, többnyire technikai pólót, ruházatot adnak.

Sapka, kesztyű: Ebből is van egy pár, a régebbi futóktól még kaptam is néhányat. Akik szintén már nagy készletekkel rendelkeztek. Eljutottam én is erre a szintre. Talán kellene rendeznem valami tombolaszerűt, ahol kisorsolom őket. Bár télen a kesztyű kifejezetten hasznos. Egy darabig gyógyszertárban vett cérnakesztyűt hordtam, de ez már a múlté.

Érmek: Talán az egyik legértékesebb ereklye. Többnyire időtálló fém, és ha beleharapunk, a fogunk tuti beletörik. Az első 5-10 még nagyon fontos volt, aztán lassan az oxidáció rétegébe szürkültek. Vannak köztük különlegesen szépek, amik kézzel festett porcelánból, vagy csiszolt üvegből készültek. Ezek még ma is szépen ragyognak.

Emléklap: Szinte minden versenyen kap a távot teljesítő. Elektronikus világunkban valamikor csak e-mailen érkezik, persze a nyomtatott, sőt a fényképünkkel ellátott emléklap sem ritka. Van pár becses, amiket a mai napig tartogatok.

Rajtszám: És persze az elválaszthatatlan biztostű. Talán a futók körében az egyik kedvenc. Ki lehet dekorálni a WC-t, aztán az előszobát, pár év múlva jön egy festés és mind bekerül egy fiókba. Nekem is van pár, azt hiszem kettő. Ami érdekes, mindkettőn szerepel a nevem. Talán ezért is tartottam meg őket! A képen láthatóak... illusztráció.

Kitűző: A futóversenyeken kevésbé, inkább a túraversenyeken "elvárt" ajándék. Persze becses valamennyi, kicsik, szépek és még gyűjtöm is őket.

Táskák: Egyes versenyeken jó kis hátizsákokat kaptam, funkcionáltak is rendeltetésük szerint. Kivéve ez. Reptérre kevés, fitnessklubba meg töri a hátam. A könnyed kis vászon/poliészterzsákok meg a sáros cipőim tárolására specializálódtak. Ezek a legnagyobb használati értékkel bíró tárgyaim

Tempószalag, hővédő alufólia vagy csak sima ember nagyságú zacskó: Előbbin 1-42 km-ig rublikázva mutatja a választott tempónak megfelelő kilométeridőket. Hasznos dolog, folyamatosan látjuk, hogyan foszlik szerte álmaink célideje. Nagy akaraterő kell, hogy már a táv felénél ne szaggasuk le magunkról. Ez a kép még a rajt előtt készült. Ilyennel csak külföldi maratonokon találkoztam. Hővédő fóliát nem hoztam egyet sem, hosszabb futóversenyeken előírás. Így utólag bánom egy kicsit.  

Az eldobható kategória: Szivacs, ami sajnos olyan kicsi, hogy tényleg semmire nem jó. Egyszer próbáltam vele autót mosni...na de inkább hagyjuk. Újság remitenda, szórólapok, az utóbbi években már nem divat a  papírgyűjtés se, így tényleg csak cipeli az ember.

És akkor a legértékesebbek: Lopott kilométerjelző táblák: Biztos hogy van egy-kettő fanatikus félmaratonistának, maratonistának. Preferált a 21-es és a 42-es szám. Kitehető a falra, vagy éppen ha talapzata is van akár a lépcsőfeljáró korlátját  is helyettesítheti. Minden lefekvés előtt egy simitás. Hmmm. Útjelző szalag: Annak ellenére hogy az útvonalakon látszólag nem igazán hiányzik szerintem majdnem minden résztvevőnek van. Gumiszőnyeg, kordon: Ilyet tényleg csak profik tudnak elvinni. Ugyanis bazi nehéz, 30-40 kg is megvan darabja. Kétemberes meló. Egyetlen hátránya, hogy nem utal a versenyre, így mint ereklye teljességgel értéktelen, valójában pedig több tízezer forint.

Egyedül a befutócsomag ehető, iható tartalma az, ami soha nem kerül az emlékek közé, sőt relatíve nem is hosszú életűek. Mindenesetre ha látogatást teszünk egy futóemberhez, hamar kiszúrjuk a falon csüngő csecsebecséket. Érmek, emléklapok, kitűzők, rajtszámok itt-ott-amott, a büszke tulajdonos pedig bizonyára mindegyikhez hozzá tud fűzni néhány maradandó gondolatot.

Józsi! Fussuk át a telet és kezdhetsz neki Te is a relikvia-gyűjtögetéshez.

Józsi válasza: a télnek mindjárt vége! Szasza, te meg elfelejtetted feltaggelni a posztot, illetve hát úgy kellett leállítani az írásról, annyi futókacatod van, hehe.

24 komment

Címkék: beszámoló élmény nemzetközi bigyók kacatok emlékplakett

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr34882558

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.12. 06:57:53

lemaradt pár kép!
és nem gémkapoccsal, hanem biztostűvel rögzítjük a rajtszámot. :)

régen a futóklubban nekünk volt saját kis öltözőnk, oda gyűjtöttük a relikviákat.a kedvencünk egy 1m x 4m -es MARS molinó volt, emlék az azonos nevű minimaratonról (14km)... :)
a pólókat felajálhatod egy tesitanárnak, hogy osztogassa a gyerekeknek, akik "jajj nem tudok tornázni, nem hoztam cuccot".

picy 2009.02.12. 07:35:58

Szia!

Nagyon szívesen átvenném a felesleges pólóidat. Kivinnénk őket afrikába a 2010-es Budapest-Bamako futamon, adományként.

A támogatóink közzé is kiteszlek, a blogod linkjét, stb.

www.hunterartcsapat.hu

Üdv, picy

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.12. 09:39:37

Ahogy a rajtszámokat elnézem, futottunk pár versenyen együtt, Szasza! Nekem is van rengeteg pólóm, de nehéz megválni tőlük. Mégiscsak együtt szenvedtük végig a távot. :)) Külföldön tényleg technikai pólókat adnak, azoknak mindig örülök, bár nyáron ezek a pamut pólók is jók, mert az emberek látják rajta, mennyire megízzadtam, Rocky-feeling mércének is alkalmas. :))) A következő blog pólón ugye nem Rocky lesz? :)) Jut eszembe, a Dallasban Ray Craps is mindig ízzadt volt. Már reggel is ízzadtságfoltos kockásingben jött be az éppen reggelíző Bobbyékhoz.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.02.12. 10:09:44

picy: akkor még gyűjtök...rendben
rroka: igaz..kérdéses kapcsolat javítva, egyszer talán még tűzőgépet is igénybe vettem...

picy 2009.02.12. 10:18:37

Előre is köszönjük!

Mikor érdeklődjem?
(tudom, hogy majd egy év van még addig, de előre tervezem az ilyen eseményeket, illetve a link/kép ilyesmi okán kellene beszélnünk)

balota 2009.02.12. 10:29:29

@BGy: Ray Krebbs, nem Craps :) A crap jelent is valamit :D

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.12. 10:41:07

@balota: lehet, én csak hallásból tippeltem a Craps-re. :))
@picy: néhány pólót (15-20) én is tudok adni.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.12. 11:10:55

csinálhatnánk ebből vmi futóblog-akciót, összegyűjthetné mindenki a cuccokat, meg egyéb felajánlásokat is akár.
hm?

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.12. 11:48:03

@rrroka: jó ötlet! A rajtszámaimon és érmeimen kívül minden futóversenyes pólómat odaadom, sőt addig még lehet, hogy cipőket is tudok adni.
Ultrafutóknak: Budapest-Bamako egyelőre csak oda, de hamarosan vissza is! :))

sylverdevil · http://sylverdevil.hdweb.info 2009.02.12. 12:48:10

ez a rajtszám-tapéta igenjó ötlet, lehet, hogy bevetem majd valamikor :)

kg_kilo 2009.02.12. 12:53:43

"Hasznos dolog, folyamatosan látjuk, hogyan foszlik szerte álmaink célideje. Nagy akaraterő kell, hogy már a táv felénél ne szaggasuk le magunkról."

www.pacetat.com/

Ez még jobb, itt 2 hétig utána is nap mint nap láthatod, mennyire bebuktad :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.12. 14:22:24

@kg_kilo: ez tök jó cucc, még nem is hallottam, h van ilyen.

HelloJozsi 2009.02.12. 15:53:52

Anyukám kizárólag futós pólóban jár a telekre, de ennek dacára vagy 20 pólóval én is biztos be tudnék szállni az adakozásba.
Az ötlet kiváló.

picy 2009.02.12. 17:05:03

Előre is köszönöm a nagylelkűséget, hamarosan alkotok valamilyen lapot az oldalunkon, ahol összehangoljuk ezt a pólóadakozást. (ha több jön össze, mint amit el tudnánk vinni, akkor sincsen baj, mert cirka 150 kocsi indul majd, és talán ismét lesz kamion is csak ajándékoknak - szóval valakinél elfér)

A blog linkeket is kiteszem majd a lapunkon.

(Ráadásul e mellett lesz egy iskolásoknak tervezett toll/ceruza gyűjtéses - kézműves afrika napunk is :)

Azt hiszem valami elindult. :D

Köszönet és hála,
picy

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.02.12. 18:44:00

@picy: csak nagyon sokára lesz még a bamakó, addig el ne felejtsük.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.12. 19:39:53

@szasza75: Látom, a Kékes csúcsfutást is megcsináltad. Erről is írhatnál valamit, mert régóta érdekel, ha síkterepen készül az ember (alföldi legény vagyok), akkor milyen meglepetések érhetik ezen a csúcsfutáson. Én egyszer Tarcalról próbáltam felfutni a Tokaji hegyre, de a felénél sétára kellett váltani, mert a vádlim alsó része elkezdett fájni. Igaz, hogy ez még a "futó karrierem" legelején volt. Csúcsfutásra hogyan szoktál készülni?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.02.12. 20:29:34

Kékes...igen voltam kétszer. Kicsit változatosabb, mint a városi versenyek. Van benne szimbolikus kihívás felfutni az ország legmagasabb pontjára. Én kétszer voltam, különösebben nem készültem rá. Persze nem is végeztem top 50-ben egyik alkalommal sem. Szerintem nem is fizikailag, hanem mentálisan "kemény" folyamatosan felfele futni síkfutó fejjel. Csak futsz és futsz sosincs vége. Az utolsó 3 km kicsit meresekenbb mintaz első 8, aztán lehetaz utolsó 150 méteren a sípályán. A pontból B pontba kell futni így mindkét alkalommal visszafutottam a kocsihoz. Lefele gyorsabb :-) Terepviszony nincs, hiszen végig aszfalt ez egy kicsit elvesz a természet élvezeti értékéből, stabil nem tolós tempóval viszont nem okozhat problémát. Jópár emelkedőfutással lehet edzeni rá. A Tokaji hegy alkalmas rá :-) A túrázók között járatos "Bibliában" figyelmes lettem ez évre egy túrára. Libegő alatt kell felmenni 5-6 alkalommal 11 km kb. 1500 szint, egyszer ezt szeretném kipróbálni. Ez kb 800-900 m szinttel (persze itt lefele is) több mint a Kékes csúcsfutás, majd beszámolok milyen volt :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.02.12. 21:28:40

@szasza75: köszi a választ. A Tokaji hegyet megpróbálom az idén, talán már márciusban. Az egyetlen alkalom, amikor próbáltam, éppen négy éve volt. Hű, de gyorsan megy az idő! :(

boibo 2009.02.12. 22:03:27

@BGy:
SZERINTEM próbálj a "hegyi" futás előtti felkészülésbe pár teljesítménytúrát beiktatni (családdal egy-egy hétvégi kiruccanás, nekik kisebb kirándulás, helyi nevezetességek megnézése, neked edzés!): a kisebb emelkedőket meg is lehet futni, a merdekebb részeken meg erőltetett menet. Jól felmérheted, hol vannak a határaid. De a meredekre állított futópad is jó edzésnek, csak ott a változatosság-faktor, meg a tiszta hegyi levegő hiányzik.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.02.13. 10:28:18

@picy: Szép, hogy segítünk a külföldi rászorulóknak, viszont ebben az országban is van nem kevés szegény, rossz körülmények között élő gyerek, akinek végtelen örömöt okoz a legcsekélyebb ajándék is.

picy 2009.02.13. 11:16:15

@haan-chee: Teljesen igazad van. Ezen már mi is rengeteget agyaltunk, azt fogjuk csinálni, hogy az adományok egy részét itthon visszük el egy-egy iskolának, vagy más intézetnek. Csak valahol a média hullámokon kell lovagolnunk nekünk is, ezért kapcsoljuk egybe ezt a két eseményt. (ezen felül lesz még iskolákban Afrika Nap néven rendezvényünk, ahol írószereket gyűjtünk majd.)

És elkészültem a verseny kiírással is:
hunterartcsapat.hu/?page_id=123

(részletek is lesznek később)

boibo 2009.02.13. 14:10:38

@picy:
Keresd meg a többi futós fórumot is (BSI, edzésonline, 3x2s, stb...), biztos ők is szívesen segítenek! Itt szerintem többen vagyunk a nemprofik -> kevesebb pólónk van :-(

Sara 2009.02.13. 15:34:50

... kb. 60 futós polót adtam most oda a Budapest-Bamako -ba induló segély kamionnak :))

dvorcsakl 2010.04.15. 17:49:16

igen, az elso vivicitta-n adtak (86-ban) ellesse polot, illetve meg ermet is, minden indulonak. a poloban edzettem utana evekig, hata egy felirattal: "crazy little thing called love"

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása