Mátrabérc

2009.04.30. 11:04 szasza75

Egy korábbi posztomban már írtam Magyarország egyik legembertpróbálóbb túrájáról, a Mátrabércről. Nos, elérkezett az április 25-i hétvége, vele együtt pedig egy ragyogó természetfutó idő. A túrázók - mert ez valójában túra - Sirokról indulnak el. 2734m szint és 55,6 km megtétele után (Oroszlánvár, Kékestető, Galyatető, Ágasvár, Muzsla érintésével) a napokban egyéb okból sokat emlegetett Szurdokpüspökibe érkeznek. Mármint csak azok, akik nem adják fel. Az elmúlt évek statisztikája alapján normál időjárási körülmények között a 13 órás szintidőre a teljesítés 75-80%-os, amennyiben az időjárási feltételek nem túl jók, a teljesítési arány lehet csupán 45-50%-os. Ígéretes. Korábban teljesítettem már kétszer, tavaly pedig szétfagyva "elvéreztem". Az idei évre terveztem a nagy "come backet" egy 8 órás teljesítéssel.

Szombat reggel 6 óra, 3 fok. Ennek ellenére tudtam, hogy a rövidnadrág, technikai felső kombináció csak rövid ideig lesz kevés. Pár perc és nemhogy fázni fogok, de kifejezetten melegem lesz a Kékestetőre vezető emelkedőkön. Rajt! A harcosok elindultak, a képzeletbeli startpisztoly eldördült, az én kihívásom az órám csipogásával kezdődött. Közel 1500 métert kell leküzdeni egy közel félmaratoni távon. Hosszú emelkedők és rövidebb ereszkedések jellemzőek erre a szakaszra. Ez a rész sokat kivehet, ha nem ésszel csinálja az ember, ezért a pulzusomat folyamatosan figyelve hol futással, kocogással, hol gyaloglással gyűrtem a kilométereket. Aztán eltelt 2 óra 39 perc és én már a Kékesen pecsételtem. Nagyjából ilyen időt terveztem erre a szakaszra, és ami a lényeg, különösebb zsibbadás és fáradtság nélkül ment mindez. Innen egy meredekebb ereszkedés következett a Mátra-nyeregig (3:00), ahol Nylonman várt autóval is pótolta a megfogyatkozott készleteimet. Egy harapás banán, egy gél, egy kis csomag só izoval és vízzel higítva, ez volt a menü. Persze ez így együtt baromi szar, de most erre volt szükség, hogy erővel felmenjek a Csór-hegyre, majd pedig megtámadjam a Galyatetőt (3:50). Gyors pecsételés, aztán innen kezdődött a kedvenc részem, enyhén lejt vagy vízszintes kicsi emelkedővel. Összességében véve nagyon jól futható, még így 30 km megtétele után is. A Vörös-kő Ágasvár közötti részen kicsit besűrűsödött a Muzsla mezőnye, így az egyetlen nyomtávon nehéz volt az előzés. Mátrakeresztesen újabb pecsételés, pont egy maratonnál jártam 5:17-es idővel. De ez nem összehasonlítható egy aszfaltos rohanással.

Segítőmtől kólát, gélt kaptam és izot vételeztem a kulacsba, a kezembe pedig egy fél literes vizet vettem. Igaz, már csak 14 km a célig, de benne volt egy szép, izomroncsoló hegy (Muzsla) megannyi kellemetlen szivatásával. Az ember megy, fut, gyalogol, lát egy csúcsot felér, aztán csalódik mert még mindig van feljebb. Iszonyú. Egyszer csak felértem (6:12). A felfelénél már csak lefelé rosszabb, pláne a túra ezen záró szakaszán. Kellemetlenül meredek és köves. Szinte futhatatlan így fáradtan, 50 km és 2800 méter szint megtétele után. Óvatos kocogással végül leértem, át a Diós-patakon és egy barátom hajszolta nagyobb tempóval, befutottunk a célba. 6:59:57 -- ekkor nyomtam le az iskola területén az órám. A vártnál jobb idővel, a vártnál kevésbé elcsigázva. A célban barátok, beszélgetés, gyros, sör volt a gyors regeneráció része. Napsütés, immár több mint 20 fok meleg, aztán a beérkezők tapssal történő fogadása. Olyan nyugalmas és elégedettséggel teli volt minden.

Két csellendzstárs is megmérettette magát. Kékvirág pár perccel megelőzött egyéni legjobbját megdöntve (nem ért meglepetésként), Birdie76 pedig első teljesítőként remek 9:18-as időt húzott be. Minden szép volt, eddig a pontig. Azt gondolom én már sok mindent láttam és éreztem. Lábamat már sok mindenhez hozzászoktattam, de ez a szombati "mozgolódás" annyira kinyírt vasárnapra, hogy alig bírtam mondjuk leguggolni, vagy ami még ilyenkor is rosszabb lemenni a lépcsőn. Az izomláz, ritka szar élmény. A vasárnapot még kihúztam az ágyban, néztem a London Marathon-t, benne Wanjiru 2 méteres lépéseit, de hétfőn azért csak nekiindultam átmozgatni a szigetre. A kezdeti sétát csoszogásra váltottam, majd 10-20 cm-es repülőfázisra. Röhejesen nézhettem ki. De mi ilyenkor a jó megoldás? Feküdjek még és ne mozogjak további két napig? Persze segíthetnek a "jóhatású" krémek a forró fürdő a kádban vagy gyógyfürdő a Rudasban. Azt olvastam, hogy az izomláz valójában izomrostok finom szakadások, amelyek begyulladnak, így inkább a mozgás inkább hátrányosan, mint előnyösen hat az izomzatra. Én azért hétfőn csak kitántorogtam a szigetre. Útközben kiderült sem a testem, sem a lelkem nem kívánta ezt az élményt, furcsa mód én hiszek benne, hogy gyorsítja a regenerálódást. Az egész olyan volt mintha a 10 kg-os Samuval ütögették volna lépésenként a combom és négyfejűm lépésenkét kiáltott volna segítségért. Később Nylonman-nel "szárnyaltam", ááááááá fenéket, siralmas totyogás volt. Leküzdöttem egy kört és hazahozattam vele magam kocsival :-) köszi.

Zárszóként pedig gratulálok Adam182-nek. Eljött maratoni felkészülésként egy Hanák-Kolosra (36 km, 1400 m körüli szint). Hát nem tudom hol olvasta, vagy ki mondta neki, hogy egy ilyen kell a maratoni felkészüléshez. De ha ezt így megcsinálta, azt hiszem, nem lesz gondja a 26 mérfölddel. Nagyon gratulálok neki. Kemény menet lehetett.

Nyalogatom a sebeimet, kortyolgatom a borom és közben azon gondolkodom, hogy a fenébe tud Németh Csabi (eddig többször is) és Ispi (idén 5:22-vel, ami pályacsúcs) 5:30 on belül, azaz átlagosan 6 perces kilométerekkel végigfutni a Mátra gerincén. Elképesztő.

18 komment

Címkék: siker küzdelem pályacsúcs elégedettség izomláz regeneráció matrabérc

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr971087738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

angelday 2009.04.30. 12:37:22

Szasza, számomra nem egyértelmű, hogy most akkor teljesíteni tudtad, vagy sem?

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2009.04.30. 13:21:49

@angelday: Szerintem teljesítette! :-) És az eredménylista szerint is.

angelday 2009.04.30. 13:26:14

Igen, az elején volt félreérthető. Eredetileg ez állt az első bekezdésben:

Az idei évre terveztem a nagy "come backet" egy 8 órás teljesítéssel. Nem így lett.

Ebből az következik, hogy a comeback nem jött össze. Ezért sem értettem, hogy a végén miért olyan, hogy lefutotta, ellentmondás.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.04.30. 13:52:21

Gratulálok minden teljesítőnek! Ez aztán a teljesítmény! Ha felnőnek a gyerekeim és ismét lesz ilyenekre időm, lenyomom ezt a 05:22-es időt! Váááá, azt meg hogyan csinálták? Siklóernyő szabályos ilyenkor? :))

.com 2009.04.30. 13:57:26

Nagyon komoly, elismeresem!

tvjudit 2009.04.30. 14:14:38

@angelday: ez olyan Szaszás poén, nem jött össze a 8 óra, hanem helyette 7 :-)

angelday 2009.04.30. 14:17:03

@Birdie76: hú, ez nekem még nagyon nyakatekert. Így utólag már értem.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.04.30. 14:19:00

offtopic kérdés: hol lehetne utánanézni, mikor, merre van valami maratoni verseny? A Vivicitta-n jöttem rá, milyen jó kis fotótéma tud lenni a hosszútávú futóverseny - szóval nem sportolóként kíváncsiskodok. ;)

zsolababe 2009.04.30. 17:47:06

minden elismeresem Szaszanak is meg hat minden teljesitonek.. en sosem turaztam meg, gyerekkromban sem es nehezen tudom elkepzelni magam, nem aszfalton futva aranylag sik terepen... vannak baratim, akik mennek a Kinizsi 100 ra is es elborzadva gondolok mindig rajuk... pl mi van ha esik es saras lesz a cipo meg ilyenek :):)

adam182 2009.04.30. 22:04:54

köszönöm szépen, hogy megemlítettél. teljesen elérzékenyültem:)

sehol nem említették, hogy kell ez a maratonhoz, de gondoltam ártani nem árt. meg már régóta ki akartam próbalni a túrafutást. meg gondoltam ismerkedek a fallal és szokom a szenvedést:) ez sikerült is:)

én szombaton este teljesen meglepődtem, hogy milyen jó állapotban értem haza, barátnőm meg is említette, hogy rosszabbra számított. aztán vasárnap késő délelőtt olyan máv-os módra sztrájkba kezdett a combom. leülni, felállni esélyem nem volt. menni is csak nyújtott lábbal, óvatosan. szerintem, ha nem mozgok rá, még most is izomlázam lenne. hétfőn tekertem a városban 50 km-et és keddre már javult a helyzet. aznap 25 km bringa plusz úszás és szerdára elmúlt. de talán még életemben nem éreztem ilyet.

mindenesetre nagy élmény volt, jövőre is ott a helyem. akkorra szerintem meglesz a kitűzött 4,5 óra is:)

adam182 2009.04.30. 22:05:37

ja és köszi a tipografikus megtisztelést, de maradok a kisbetűnél :P

Ras · http://futo.blog.hu 2009.05.01. 08:59:26

@zsolababe: azt honnan gondolod hogy aránylag sík terepen? :-D
a Gejzirit 33 (ugyanaznap volt, én azon futottam-gyalogoltam 4 órát) 700m szintemelkedéssel az még aránylag sík, de a Mátrabérc 2700m-el...

zsolababe 2009.05.01. 13:28:37

@Ras: ugy ertettem azt nem tudom elkepzelni, hogy ne aszfalton fussak aranylag sik terepen.... tisztaban vagyok vele, hogy ezek a "turak" tavol allnak a sik tereptol.. pont azt mondtam, hogy en sik terepen aszfalton szeretek futni :)

manor 2009.05.01. 14:06:43

@szasza:
Wanjiru 2 méteres lépéseiről jut eszembe, lehetne egy poszt rövid lépés vs. hosszú lépés témában (nem a fröccsről:) ) Melyik a hatékonyabb, egészségesebb hosszú távon? Én egy ideje átálltam a rövidebb lépésekre, szerintem ez jobban kíméli a térdet, a hatékonyságáról viszont nem vagyok meggyőződve.

bécsi pszicho · http://www.flickr.com/photos/haazee 2009.05.01. 18:52:14

@haan-chee: köszi szépen, de... khm... szóval határokon belülieket keresnék. ;)

azazello 2009.05.11. 20:26:02

Szasza, regeneráció gyorsításához / izomláz elkerüléséhez nem szoktál jeges fürdőt venni? Hegyi futás után persze nem könnyű kivitelezni, de edzés után, hazaérve tökéletes. Nekem az is beválik, ha zuhanyzás végén tök hideg vizet folyatok a lábaimra pár percig. Bitang kellemetlen, de megéri.

mammi 2009.05.14. 20:22:45

Tulajdonképpen lehet benne valami, mert az edzések után a lovak lábát is mindig hideg vízzel hosszan le kell mosni, hogy ne durranjon be :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása