Gombóc run

2009.07.08. 08:10 Winkler Róbert

Olyannak kéne futnia, aki rendes író, és van benne rutinja, hogy dramaturgiailag vállalhatóan fogjon össze egy több szálon futó cselekményt. Én sajnos csak úgy lineárisan tudom, de igyekszem tarantinósan összezagyválni az idősíkokat. Például most jöttem meg a futásból, de erről kicsit később.

Az Ultrabalaton óta egyet futottam (ez a középmúlt idősík), mely 9 kilométer után meg kellett állapítanom, hogy sajnos azért nem múlt ez rajtam nyomtalan a rám eső 27 kilométer. Vízhólyagjaim, meg ilyesmijeim nem lettek, de a jobb lábfejem jobb oldala szépen megfájdult, illetve erősebben érződött benne a fájás, ami már eleve benne volt. A bokámtól a talpélemig vezető szakasz fájt, ez volna a bokaszalag? Sebaj, addig is gyúrogattam, motoroztam, driftversenyre mentem és vártam, hátha elmúlik.

Aztán eljött a hétfő, ami az én futkosásomtól teljesen függetlenül egybeesett a 3. Emeleti Gombócfesztivállal. Nem kell különösebben nagyszabású rendezvényre gondolni, de a résztvevőknek piros betűs ünnep: velvetes kolléganőnk, Roberta mamája évente egyszer csinál (süt? főz?) egy nagyon nagy adag gombócot. A gombóc szó nagyon homályosan adja csak vissza Roberta-mama művészetét, általában verbálisan is igen nehéz átadni effajta élményt, úgyhogy igyekszem a túlzások mellőzésével, jegyzőkönyvi stílusban összefoglalni a lényeget.

Barackos gombócokról van szó. Sárgabarack. Nem lekvár: barack, édesítő nélkül, csak ahogy a fán megtermett, cukormentesen. Ez aztán kicsit fanyarrá teszi, de talán ez Roberta-mama gombócának igazi titka; a túró rudi is unalomba fulladna a citromos mellékíz nélkül. És persze Roberta-mamának van még ütőkártyája bőven, az egyik ász a fahéjas porcukor, amit Roberta a Gombócfeszt alkalmával külön bödönbe csomagolva hoz a szerkesztőségbe. Na, a fahéjas porcukorral, amit ki-ki ízlésének megfelelően adagol, de van bőven, tehát nem kell vele spórolni, ugyanakkor mégis valahogy végül mindig pont annyi fahéjas porcukor fogy, mint amennyi gombóc, ezügyben egyenesen az isteni gondviselésre vagyok kénytelen gyanakodni, szóval a fahéjas porcukorral olyan a kombó, hogy Teller Ede akár a hidrogénbomba irányába is elvihetné.

Leírhatatlan, tényleg, a felsorolt összetevőkből áll a gombóc lelke. És a teste? A kérdés teljesen jogos - lehetne például túl puha, olyan feleslegesen elomló, ami egy enyhe huzatban magától lemállik a barackról, olyan vizes izé, amire prézlit kell lapátolni, hogy valamennyire egyben legyen, és kiadja a gömb alakot. De nem, ez nem olyan, nem is kemény, nem is száraz: az az érdekes, hogy tökéletesen feszes, bakterházban is hajigálható az állaga, ugyanakkor a szájban úgy omlik el, olyan légies-könnyedén, hogy ez az egyetlen vállalható érzés azon a hídon, ami a fahéjas porcukor és a savanykás barack találkozását előzi meg.

Na jó, nem ragozom, nyolc barack csúszott le a délután folyamán. Komoly ám az érzés! Na ez az, ami után nem mondhatok mást, mint hogy a bokaszalagnak sajnos nincs más választása, futnia kell az este, oldja meg valahogy.

És most egy újabb idő- és térsík lép a történetbe, a jelenkor, melyben tetőzik a Duna, mégpedig egész komolyan. Arra fel voltam készülve, hogy a népszigeti parti sétány víz alatt lesz, de a víz a híd feljáróját is elborította. Szerencsére azonban a hajléktalanok, akiknek el kell azért jutni a félszigeten található Isola nevű intézménybe, egész ügyes feljárót hordtak össze különféle hulladékanyagokból, melyen át lehetett szökdécselni, és a belső úton végigfutni. Aztán a vasúti híd alatt kezdődő szakaszon el a kutyaiskola mellett, satöbbi. Miközben a párásan gőzölgő Dunát néztem, egyre jobban éreztem, hogy ebben a kubai klímában, amiben a mosott ruha két nap alatt szárad meg, nem lehet egyéni csúcsokat dönteni, aztán jött a sokadik idősík: az októberi Spar Maraton szervezői szeretettel meghívtak a versenyre, hogy ha már érzem a bizsergést, hát rajta.

Na, ez az, amit egyelőre korainak érzek, de a 2010-es Gombócfesztig végülis bármi megtörténhet. Most például, ahogy Szasza mondaná, jól kimozogtam a bokaszalag-fájást, az is valami.

22 komment

Címkék: edzés duna gombóc barack bokaszalag népsziget

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr31226063

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

xhege 2009.07.08. 10:12:46

Ez az én gyengém: a gombóc. Halálig és kicsit azon is túl tudom enni magam belőle. Kedvencem a szilvás (nem lekvárral), de jöhet barackos, túros, bármilyen. Imádom.
Én úgy szoktam, hogy bemelegítésnek eszek 3-4 db-t aztán jön egy 12-15-ös etap, ami erős hasfájásba csap át. Ezt követően pihenek és 3-4 gombóccal levezetek. Aztán a nap hátralévő részében rájárok a maradékra és amíg van bekapok 2-3 db-t. :))
Mondjuk aznap a futás nehezen megvalósítható.

Salvatore Bonanno 2009.07.08. 10:51:05

Hú, Robi, ez merénylet volt így ebéd előtt...
A bakterházban egyébként fagyasztott gombócot dobáltak, Koltain látszik is 1:10-nél, mennyire fáj neki, mikor szemen dobják.
www.youtube.com/watch?v=mB_ggF7wJuI

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.08. 11:11:01

@Robi: a maraton idén még tényleg durva lenne, de szervezz váltó vagy ekiden csapatot a meghívásból, akkor 2-5 pajtás futhat veled! ha jól emlékszem van félmaraton+14+7 verzió, ott megint próbára teheted magad a 21es távon.

Limonade Joe 2009.07.08. 11:11:53

Hidd el, úgy sem rossz, ha a barackmag helyére rakja az ember a fahéjas cukrot. De szerintem sokkal jobb a gombóc futás után. De leginkább helyette. Egyszer két koleszos barátom ebédelt nálunk. Egy lavór bableves után elfogyott 100 db gombóc! Igaz, az anyukám csak lehelet vékony tésztát varázsol a gombóc köré :)

loldongs (törölt) 2009.07.08. 11:18:21

te is sokat olvastad a Malackarajt mostanában? :D

loldongs (törölt) 2009.07.08. 11:18:29

te is sokat olvastad a Malackarajt mostanában? :D

potyesz 2009.07.08. 11:24:03

Nekem a Padlás ugrott be, csak ott szilvásgombóc volt :)...

bodhiszattva 2009.07.08. 14:40:05

oktoberig meg azert van ido, meg lehet az...
szerintem csak attol fugg, hogy mennyire bizsereg!

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.08. 15:19:15

Én két hete a nyaralásunkon toltam be 18 db barackméretű görög mézes fánkot. Nem bírtam abbahagyni! A szeptemberi félmaratonig még fogyni kellene, de ilyen csábításokkal? Ezek a fényképek a gombócról teljesen szétzilálják az ember akaraterejét! Illetve más irányba módosítják. Nekem is kell ilyen gombóc! Ezeket a fényképeket rakjátok már be valami diétás blogba is!

HelloJozsi 2009.07.08. 21:11:20

Ehh.. Ezt nem kellett volna elolvasni. Éhen halok és nincs itthon semmi.

MARATON téma:
Én az elsőt úgy kezdtem, hogy márciusban kezdtem el egyáltalán futni :)
Mondjuk nem mondom, hogy könnyű volt. Viszont azon az őszön futottam életem legjobb félmaratonját. (A maratonról ugyanezt nem tudom elmondani, szétestem, de meglett)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2009.07.08. 22:11:53

Látom erősen uborkaszezon van, hogy gombóc lett futás helyett :)

3m1 · http://emigrator.blog.hu 2009.07.09. 00:08:10

zabálás helyett gyertek segíteni: nikerunning.nike.com/nikeplus/?l=all_challenges,2015743896

ugyanis gyanútlanul kihívtam a románokat

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.09. 09:12:25

@3m1: én erre csak azt szeretném mondani, hogy amikor a kárpát-medencébe érkeztünk a románok ellopták a lovainkat! :DDD

HecseDLI 2009.07.09. 10:04:04

@NJoco:
MARATON téma
Fogyózásnak induló kocogásból fél éves téli ˇalapozás" után (7 hónap) áprilisban (96 -ban Mars maraton) 3ó 44 perc alatt, minden sport múlt nélkül. Na jó volt egy kis tőrvívás pár évig a múltamban , a kocogás előtt pedig 3 hónap aerobic.

xhege 2009.07.09. 10:40:39

@HecseDLI: nem semmi, de szerintem ez nem általánosítható dolog. Valószínűleg ez kevés embernek jönne így össze.

HecseDLI 2009.07.09. 15:40:03

@rrroka: Deeeeeeeeeeee. Pont 30 évesen és két gyerek után. :-))))). 155 cm -s 65kg tonna-donnáról 47-48kg-ra fogadásból. 55 kg-ósan álltam neki futni a heti két aerobic mellett minden másnap és egyből 9 kilivel -1 óra 6 perc volt az első idő és terepen. Azóta futok, de volt egy kis szünet.
De az az érdekes amit a mai napig nem értek -asztmás légcsőhurutos voltam gyerek koromban és utáltam és nem is tudtam futni. Elnőttem felnőtt koromra, sőt maratonokat futottam felnőttként.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.07.10. 06:00:27

@HecseDLI: hát akkor kalap le, meghajol! :) adottságod van a futáshoz, ami későn derült ki.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.07.10. 06:20:43

@HecseDLI: a '96-os Mars maratonon, még egyetemistaként, rendező voltam. A koliban utána hegyekben állt a mars csoki. :)))) Azóta nem szeretem.

HecseDLI 2009.07.10. 08:08:50

@rrroka: köszi hát Igy jártam. Lehet benne valami és abban is ,hogy öröklődik, a 14 éves lányom 3 hét után 12 km-eket futott 5 percen belül terepen, alapozásként a kézi edzésekhez.
De futó múlt nélkül sokkal nagyobb energia bedobással lehet jó eredményeket elérni és gyorsabb leépülni is.

HecseDLI 2009.07.10. 08:11:46

@BGy: Jó kis verseny volt 4 kör a rakpartok érintésével, egyben magyar bajnokság.
Mars csokit már én sem eszem :-))))

kg_kilo 2009.07.23. 00:15:25

Robi!

A bombocot azt fozik!!! Lobogo vizben bugyognak fol a kemenyitos zavarossag alol, majd ha mar fonn uszkalnak, akkor kell lehalaszni oket...

Tatra-kornyeki szarmazasuak pedig abban az elonyben reszesulnek, hogy ismernek egy meg alapabb gombocot: krumplisgomboc, tejfollel. Ugyanaz a teszta, de kicsi gombocokat formalsz belole (liszt kell am boven, hogy ne ragadjon), olyan cseresznye meretben. Be a vizbe, majd kiszedni es tejfolbe martogatni... nem kell ide mindenfele flancos gyumolcs meg lekvar meg cimet meg cukor meg miegyeb :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása