Canicross: futás kutyák után

2009.09.21. 08:28 Winkler Róbert

A mezőn van más kutyás program is. Mint kiderül, a flyball nevű sportot gyakorolják páran. Egy kutya vezényszóra inaszakadtából végigrohan négy kapun, becsapódik egy palánkba, ami a szájába lő egy teniszlabdát, aztán fordul és visszarohan a gazdihoz. Elképesztő. Én meg vagy tíz-tizenöt éve leragadtam az agilitynél. De most arra figyelek fel, hogy a csajon valószínűleg speciális sportkiegészítő, technical gear van: jutalomfalat-övtáska. El ne felejtsek utánanézni a store.nike.com-on.

A Normafán azonban a canicross verseny mezőnye az igazi látványosság: vagy ötven farkat csóválnak azok, akik a másik végükön folyamatosan ugatnak. Marakodást nem látok, inkább a startot várják az állatok. Néhány gazda rendes futócuccban van, a többség inkább látványosan amatőr; a rendezvény egyben az októberi canicross Európa-bajnokság promója. Úgyhogy Homonnay Zsolt és XY musicalsztár mellett, akinek sajnos elfelejtettem a nevét, itt van DJ Dominik, a Magyar Televízió szórakoztató főosztályának főszerkesztője, aki szép bundás házőrző kutyájával indul, hogy promózza a felelős kutyatartást. Szegény Marcipán már most liheg, igen meleg van, nem is futnak nagy időt. Ami végképp nem baj, mert ha jól veszem ki, a canicrossban még több a sima hobbista, mint a hagyományos futóversenyeken. Gajdos Tamás viszont, aki anno a Szerencsekerékben tekert, aktív canicrossos és bikejöringes, most is valami biciklizésből jött, kutya ezért nincs nála.

Nem bonyolítják túl a startot, tömeges indulás van, amit avatatlan szemlélő nézhet hagyományos déli négervadászattól a téli palota kutyás ostromáig nagyon sok mindennek. Ez a kutyás szubkultúra egyébként ebben a nagyságrendben engem majdnem annyira nyomaszt, mint a női fehérneműboltok. Szívesebben ácsorgok tíz percet a rajtnál, mint a melltartók között az Intimissimiben, de azért mindig rámjön a gyomorideg, ha kutyásnáci csajokat látok, akik monoton, idegesítő fejhangon egrecíroztatják a szerencsétlen kutyájukat.

A canicross szűk keresztmetszete a gazda: ha ő csak X km/h-val tud futni, hiába szaladna a kutya X+10-zel. A szabályok szerint a táv 95%-án a kutyának kell elöl futni - el tudom képzelni, hogy amikor egyszer, az igen távoli jövőben már gigantikus pénzek forognak a canicrossban, mekkora szőrszálhasogatás lesz, hogy a gazda összesen hány méteren előzte meg a kutyát, az eléri-e az 5%-ot, különben is, mi számít előzésnek, az orrtükör, a csáprágók vagy a szövőszemölcsök; mikor haladt át a kutya a gólvonalon teljes terjedelmével.

Ha már egyszer a kutya megy elöl, természetesen irányítani kell, hiszen itt a Normafánál se lehet elvárni, hogy Bundás felismerje a fákra lógatott kék szalagokban a kijelölt pályát. Elvileg a jobbra-balra vezényszavak igazítják útba Bundást, gyakorlatban - főleg eleinte - a pórázt is lehet rángatni.

A különböző nemzeti bajnokságok vagy nemzetközi versenyek távja nincs méterre megszabva, hiszen ez terepfutás, és az a legegyszerűbb, ha csak a nagyságrendet adják meg, egyébként meg mindig annyi, amennyi az adott helyszínen, hegyen, erdei úton épp kiadja. A kétféle táv általában 3 és 7 kilométer körül van, de a hagyományos domonyvölgyi canicross verseny 18 kilométeres.

Kutya-szakmailag két fajtát hiányoltam, az agarat és a szánhúzókat. Az agár ugyanis a közhittel ellentétben nem rángatja a gazdát, még biciklivel is biztonságosan futtatható, mert fegyelmezetten megy, legalábbis egy tenyésztő így mesélte nekem. Aztán közben megtudtam, illetve megláttam, hogy a canicrossban nem egyszerűen pórázon tartják a kutyát, hanem a póráz, vagy vezetőszár, vagy bánom is én, mi, a kutya szügyhámjától indul, és az ember övén ér véget, ami olyan, mint egy szörfös trapéz: a kutya gyakorlatilag húzza a futót. És mivel a futás során rengetegszer van levegőben a futó mindkét lába, ez brutális szintidő-javulásokat jelent. Nem mondom, hogy tíz jól idomított malamut segítségével állva hagynám Usain Boltot, de valószínűleg még akkor is gyorsabban futnék velük, ha csak seggen csúsznék. A miheztartás végett Babinyecz József a 2001-es Európa-bajnokságon 5300 méteres távon 13.45-öt futott. Hegyen. Ami elég közel van a kétperces kilométerekhez.

Nemzetközi szinten elég jól állunk: az alulról szervezőfő magyar kutyásfutó mozgalom már kitermelt egy Európa-bajnokot Babinyecz József és pointere személyében, de van világbajnoki ezüstérmesünk is. A magyar szövetség sem a kutyásokhoz, sem az atlétákhoz nem tartozik, hanem külön kutyasportos szövetségben van a kutyafogathajtókkal, a bikejöringesekkel (ugyanez bringával) és a scooteresekkel, akik kutyameghajtású rollerekkel versenyeznek.

A befutó igen hasonlít egy rendes futóverseny befutójára, csak ott a versenyzők nem kezdik azonnal szaglászni egymást a célban.

A másfél kilométeres verseny győztese 5 perc 20 másodperccel Némedi Zoltán Din nevű német vizsla-pointer keverékével. Ami egyrészt azért érdekes, mert ez az összeállítás gyakorlatilag már külön canicrossra tenyésztett fajta kezd lenni. Másrészt meg milyen stílszerű név lenne egy német vizslának a Din, mint DIN, azaz német ipari szabvány, Deutsche Industrie Norme. De Din nem ezért Din, hanem valami másért, ami ezúttal mérhetetlen sajnálatomra nem derült ki.

(Az idei Európa bajnokság Sopronban lesz, október 9-11-ig.)

78 komment

Címkék: verseny kutyák normafa canicross flyball

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr871396062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.21. 08:52:28

vááá, az 2:35ös kiri terepen! durva! a kutyám sajnos nincs megnevelve ilyesmire, ő csak a többiek idejét javítaná a kergetéssel..

xhege 2009.09.21. 08:55:48

@rrroka: Azért durva is lenne egy ilyen versenyen ha egy róka-kutya páros indulna :) Bocsi nem hagyhattam ki :)

zsolababe 2009.09.21. 10:07:04

en tavaly prbaltam futni a kutyammal... kb 200meter utan elfaradt... par napig probalgattam csak ilyen rovid par szaz meteres tavokat de 4nap utan elkezdte huzni a labat...de csak akkor amikor tudta, hogy figyelem:) ...konkretan szimulalt az eb, hogy ne kelljen futnia:)) bezzeg, ha macskat lat..vagy barmit, ami mozog, az o teruleten...

xhege 2009.09.21. 10:09:48

@zsolababe: valószínűleg ismeri a gazdáját az eb . Tudja nagyon jól, hogy a pár száz méterből rohamos léptekben ultramaraton lenne :))))

zsobi 2009.09.21. 10:13:42

De ha a tav 95%-at a gazdanak kell elol futnia, hogy a fenebe johet ki 2:35-os km?

zsolababe 2009.09.21. 10:14:02

@xhege: de jovore, ha sikerul addig eladni a pesti hazat es teljesen idekoltozni Velencera, akkor a kutya kenytelen lesz velem eloszor csak napi 2-3 oras setakat tenni majd szep lassan szaladni is:) mondjuk a stafford-ok nem kifejezetten futasra vannak de egy ici-pici foxi is van benne ...ami szinten nem egy agar tipus:) ..szoval nem leszunk canicross bajnokok :)

ZZZZ 2009.09.21. 10:14:47

Ne feledkezzunk meg a balaesteveszelyrol! Ilyen tempo mellett, terepen marha nagyot lehet perecelni. Nagyon kell a kutya-gazda osszhang, mert egy rossz kanyar es a fa terit vissza az osvenyre...

zsolababe 2009.09.21. 10:16:39

@zsobi: jogos a kerdes... esetleg a gazdi tud 5000meteren 2'45"-os ezreket egyedul is futni :)))

bellone 2009.09.21. 10:28:51

@xhege: A környékünkön van egy érdekes csapat. Konkrétan egy borjú méretű rendkívül bamba komondort szokott, egy "másféltacskónyi" fekete kutya vezetni, nyaknál összekötve. Roppant szórakoztató, amikor a kerékpáron düllöngélő gazdával haladnak haza a kocsmából. Hungarikum!

A növendékkutyámmal én is szoktam futni egyébként, bár csak kézipórázzal, mert még elég kajla és a vadászoktól is féltem. (Eddig 15 km a rekordja, ami nem rossz, mert 10 hónaposan már meghaladta a 45 kg-t).

A canicrossról Szasza írásából hallottam először, nála volt valami ambuláns, malamutos sztori is, ez pedig elég komoly érv a derékrakötés ellen, még ha az idő drasztikusan javul is...

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.09.21. 11:01:01

"jutalomfalat-övtáska"! Ezen jót röhögtem. Mármint a megnevezésen. :)))) Winklernek jók az írásai!

zsobi 2009.09.21. 11:48:44

@zsolababe: Hegyen ez meg Kenenisa Bekelenek sem menne szerintem:) Az a gyanum, hogy Bodri legalabb a tav 6%-an Babinyecz Jozsef elott futott. :)

zsolababe 2009.09.21. 11:52:26

@zsobi: es Babinyecz Jozsef cipotalpan kerekek voltak :)

pkrisztike 2009.09.21. 13:51:25

De a kutyák vajon akarják ezt? Vajon mit gondolhat erről a kutya? Kutyaszemszögből kellene ezt vizsgálni :D vagy, vmi más állattal próbáljuk ki :D !!!!!!!

boibo 2009.09.21. 15:04:55

@pkrisztike: mondjuk oroszlán. és ne előttünk pórázon, hanem mögöttünk szabadon.
kíváncsi lennék, ki mennyit hoz a PB-jén? :DDD

pkrisztike 2009.09.21. 15:58:20

@boibo: én mondjuk kisebb rágcsálokra gondoltam, :D pihe puha nyuszikra pl :D

Dimevo 2009.09.21. 16:04:14

Ez nagyon jó lehet, mondjuk én örülnék ha akár 0,1 % időt a szetterem előtt tudnék tölteni.

bodlac 2009.09.21. 16:52:18

Ez pont fordítva van, mint a postban; a kutyának kell elől futnia az idő 95%-ában.

bodlac 2009.09.21. 17:33:41

Fú, ha ott vagyunk Subával, megnyerjük a versenyt (Bár sajnos nincs rá idomítva, hogy ő fusson elöl, így lehet diszkvalifikálnának. Attól függ teljes testével kell elöl lenni, vagy elég a fej is).

FutoBolond 2009.09.21. 18:31:29

winkler, nagyon jok az irasaid, el kene menned ujsagironak :D

FutoBolond 2009.09.21. 18:32:07

annyi biztos, hogyha ujra lesz kutyam, maceralni fogom a futassal.

BGy · http://babosi.blog.hu 2009.09.21. 19:21:24

A kutya és a gazdi közötti maximális távolság mennyi lehet? 100-on egy 100 m-s pórázzal jó időt lehetne futni, ha a kutya nyakán van az időmérő csip.

zsobi 2009.09.21. 23:19:00

bodlacnak van igaza:
A szabályok egyszerûek: a kutyának kell elõl futni (legalább a pálya 95%-án) a gazdának utána, közöttük pedig egy póráznak kell feszülni...
forras:
www.canicross.hu/menu/asportagrol.html
Kiprobalnam.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.22. 08:20:02

@zsobi: akkor az jól össze van cserélve a cikkben. :)

Ted Striker 2009.09.22. 10:36:27

@boibo: hát ezzel a szőkenőcis-jófejvagyokdeegybenkeményis reppel ki lehetne világból kergetni - persze ha ez a cél, akkor rendben van :-)))

cakukatka · http://aktakukac.net 2009.09.22. 10:53:16

off: ma reggelre felrakták a maraton útvonalát a futanetre. Mivel nem tudtam kiigazodni a keszekusza piros vonalakon - a gmap-pedometeren a leírást és a térképet követve megrajzoltam magamnak

43 km-re jött ki, tehát valami nem okés a fordítókkal, de azért nagyjából stimmel

Ezt most megosztom veletek:
2009 Budapest Maraton útvonala: www.gmap-pedometer.com/?r=3208359

ha van valakinek jobb, az ossza meg velünk!

És jó készülést annak, aki indul. Nekem már csilis zabszem van a seggemben...

Ted Striker 2009.09.22. 11:02:00

@cakukatka: hát ez tényleg eléggé kesze-kusza lett, a Budafoki úti szakaszon kicsit csodálkozom...

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.09.22. 11:23:32

@cakukatka: Kösz! Én még habozom, hogy induljak-e, a vasárnapi Velencei-tó körüli futás nem ment úgy, ahogy szerettem volna, teljesen kinyiffantam a végére. Mondjuk elég másnapos voltam, nem tudom, az mennyire járult hozzá.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.22. 12:36:58

@Lemúr Miki: bakker Miki, nehogy elhalaszd most! a másnaposság 28 kirinél már sokat számít, biztos a dehidratáltság miatt nem ment. mi megyünk stafétát, most neveztem, enyém a 20kiri.
Ja és menjünk futni együtt, akár ma is!

pajtások, hétvégére akkor vmi blogos megmozdulás? vagy maradjak itthon fát vágni, téglajárdát építeni?

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2009.09.22. 13:04:10

@rrroka: Hát igen, valószínűleg húzok sorszámot (marha drága, egyébként).

A hét közepére és végére terveztem némi futkosást, aztán a jövő héten pihenek a nagy esemény előtt. Szerda vagy csütörtök délután/este jó lenne, ha neked is, egyeztessünk!

boibo 2009.09.22. 13:08:41

@Ted Striker:
Hát nem az a cél??? :o)))

Én a múltkor Prodigy-vel szívtam meg nagyon csúnyán - kb húsz perc után azt hittem, ott köpöm ki helyben a tüdőmet. Még szerencse, h nem kütyükkel futok, szerintem szerencsétlen műszer is rosszul lett volna a pittyegéstől :D

zsolababe 2009.09.22. 13:08:48

en most toltam egy velencei tokort...hat nem ment tul jol majdnem belehaltam:) 2.45 lett a vege ami annyira nem rossz de majdnem belehaltam..hetvegen konnyedenment a 2.27... mondjuk tegnap is futottam egy 20ast...es ma 30fok volt..lehet, hogy ez igy egyutt mar sok volt...

Nylonman 2009.09.22. 13:11:54

@cakukatka: Gratula és köszönet az enyhén gyermekpornós hangzású pedo-meter térképért. :) Jó hasznát vesszük a pajtikkal.

Erről eszembe jutott Winkler néhány évvel ezelőtti vélemény nyilvánítása a városi futásról. Akkor gondolkodtam el pár budapesti verseny létjogosultságáról. Igény ugye van rá, viszont egy ilyen útvonalért lezárni a "stratégiai" AUTÓ útvonalakat kicsit nekem is vérlázító, pedig én igazán szeretek aszfalton futni.
Jártam már rengeteg maratonon, de ennyire nyomi pályavezetést 50% rakparttal... na mind1. Nem ér semmit a szócséplésem.
Kicsi is, sárga is, de a mi narancsunk.
Ott találkozunk, mer' jobb nincs.

Nylonman 2009.09.22. 13:31:04

@zsolababe: nem kispályázol :) főleg ha holnap futunk a hidakon ...

zsolababe 2009.09.22. 14:29:53

@Nylonman: azert azt jo volna tudni, hogy van-e holnap hidfutas, avagy sem mert ha nincs, akkor en a Margitszigeten futok csak ugy 2kort...ha viszont van akkor nem futnek mert felek az mar sok lenne a bokamnak, ami meg nem jott helyre teljesen es azert ma is 28 tegnap 20 tegnapelott 28..szoval nem akanek leserulni ismet :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.22. 15:38:54

@szasza75: mostmár nem nagyon tudom :) mert ugye felvettettem, h jöjjünk össze vmikor a hétvégén, mivel a niken elkeverdetett mindenki. DaMartian bedobta h legyen hídfutás akkor már, de zsola meg nem ér rá hétvégén, ezekszerint ő meg nylon holnap mennek (vagy nem) , mi meg még továbbra sem tudjuk. :) egy határozott emberre várunk!
nekem a hídfutás se fontos, az úgyis kicsit hosszú lenne, bár biztos nagyon szép pálya. végülis ha nem sietünk 6 percessel sima ügy...

@Lemúr Miki: nekem szerda és csüt is jó, mennyit tervezel 15-20? hétvégén meg látod szerveződik egy hosszú. és mi lenne ha inkább felhívnálak...? :D

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.09.22. 15:44:01

ja! Hétvégén éjszaka a Börzsönyben futok!
www.terepfutas.hu/, addig meg pár tempót futok a Ljubljana maratoni felkészülés jegyében.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.22. 15:58:17

@szasza75: láttam a futóbolondoknál is, hogy lesz ilyen kafa éjszakai balhé, de asszem nem 48 kiri éjszakával kell a terepfutást kezdeni... :D kicsi vagyok ehhez és félek is a sötétben.

zsolababe 2009.09.22. 17:43:07

tenylg jo lenne akkor tudni, hogy holnap futunk-e hidat, avagy sem:) nekem legkozelebb hetvege az maximum januarban lesz sajnos(ill nem sajnos mert ebbol elek:D) aki benne van a holnapi futasban akkor kernem, hogy jelezze..javasolnam, hogy mindenkinek jo legyen, hogy az Arpad-hidtol induljunk, fussunk a Szigeten keresztul a Margit hidig onnan at Budara budai felsorakpart Lanchid ott at Pestre, Erzsebet-hid vissza Buda es onnan vissza Lanchid Pest, Margit-hid Margitsziget es vissza a kiindulashoz..ez igy talan nem is olyan hosszu es senkinek nem kell megoldania az autojahoz a visszajutast es meg tomegkozlekedessel is eleg jol elerheto...hmmm??????:)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.09.22. 18:34:03

@rrroka: Sztem (bár lehet, hogy már javítottál) 5:20-as másfél kili az 3:33-as kili, nem 2:35-ös. Bár ez is durva.

Én még versenyen nem indultam a kutyámmal, de otthon a Dunaparton rendszeresen fut velem, bár olyankor nem pórázon. (régebben halmoztam az élvezeteket, babakocsival és kutyával is sikerült futni...)

@zsolababe: Nekem ugyan retrieverem van, de ha kicsit melegebb az idő egy 4 kilis kör után már ő is ravaszul elindul a ház felé, és csalódottan veszi tudomásul, ha még egy kört kell futni.

A 6é futáson már futottam kutyával is, de akkor még nem volt rendes hámja. Bár 2 kili után teljesen ráérzett a tempora és mintha ott se lett volna.

Nem láttam sehol viszont az egyesület honlapját - www.canicross.hu/

Winkler Róbert 2009.09.22. 21:13:24

Ja, ja, ja: a kutyának elöl futni, persze. Csak az ilyen hülyeségeket nem szúrja ki a helyesírás-ellenőrző program. De gazdaságosan átírtam: a "gazdának"-ban a gazd-ot átcseréltem kuty-ra.

Balage85 2009.09.22. 21:42:09

Ez egy baromság... :)

HelloJozsi 2009.09.22. 21:54:44

@cakukatka: Ez bizony minálunk is pont 43 km. www.futoterkep.hu/utvonal/f1bsi5/

Ma tudtam meg, hogy céges váltóban akarok menni :)

HelloJozsi 2009.09.22. 22:18:33

[off]
Erről hallgat a sajtó, pedig a különítmény 3 éremmel tért haza a hétvégi versenyről :)
www.bebielefantok.hu/archives/2009/09/21/Gemenc_kor/
[/off]

bodlac 2009.09.22. 23:29:16

@szasza75: Ljubljanski maratonon én is ott leszek, ha addig le nem sérülök persze.

Nylonman 2009.09.23. 00:51:24

@zsolababe: Bocsi, nekem idő közben kiderítette a párom, hogy színházba akarok menni, valamint a masszőr barátom úgy megmaszta a lábam, hogy jelenleg a fekvést is sprintnek érzem.
Heteljük el egy másik hétköznapra ok?

zsolababe 2009.09.23. 07:51:01

Na jo:))) ..akkor ugy induok el itthonrol, hogy viszek futocuccot... es utbaejtem napkozben a Szigetet... de akkor nezzunk egy masik napot:)@szasza75: nem lenne rossz ha egy postot szentelnel ismet a hidfutasnak es akkor konnyebb lenne toborozni embereket szerintem... az utvonal amit leirtam az elvileg mindenki altal teljesitheto, hogy ha nektek is megfelel...vagy ragaszkodjunk a "hagyomanyokhoz" es fussunk ugy, ahogy eloszor futottatok? :)))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.09.23. 08:33:17

Nekem mostanában az a bajom a hidakkal, hogy futhatatlanok. Hétköznap a Margitszigetet a Marit hídról közelítem meg. Szinte sétálva. Annyi bringás tolja a cangáját, hogy sétálni alig lehet. Nekem jobban tetszene az autók közül kicsit kiszakadni, és mondjuk egy Hármashatárhegy- Jánoshegy oda-visszát futni, terepen. A HHH-ra visszaérve már sötét van, tiszta időben pazar látvány a város fényei. Ha ez az ötlet tetszik vállalom az idegenvezető szerepét. Mondjuk természetesen lehet csak a János hegyről (Normafa) csatlakozni.. úgy nem annyira hosszú. Amúgy a tervezett útvonal lehet pl. ez. URL for this route is: www.gmap-pedometer.com/?r=3211017
Durván 18 km lehet (János-hegytől-HHH, kb 10-11 kili) van benne egy "pic" szint is, szerintem emlékezetesebb, mint 3-4 híd :-)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.09.23. 08:39:58

@pif: Babinyecz József 5,3 kirin 13.45ös idejére gondoltam, az meg 2:35/km, nem?

@szasza75: nemrég kora délután nekünk meg a lágymányosin rohadt ki a tüdőnk és süketültünk meg a forgalomtól, szóval tényleg nem a legjobbak most a hidak, de estefele már biztos nincs akkora forgalom.
HHHn még sosem futottam, de régóta szeretnék, csak pont idegenvezető kellene. :)

zsolababe 2009.09.23. 09:02:21

nappal biztos nem vagyok hajlando futni a hidakon sot szinte sehol Budapesten.... en estere gondoltam, amikor mar nincs akkora forgalom... a hhh-n olyakor mar sotet van es a "terep"szotol nekem mindig osszerandul a bokam :)))

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2009.09.23. 09:14:07

ideje a ránduláson lazítani :-) Nyloman is skylonba nyomja a terepet :-)

M.Islander 2009.09.23. 09:50:14

beneveztem az okt. 4-i Spar-Asics maraton 30-as távjára, ajándékba kaptam egy ingyenes regisztrációs lehetőséget a minimaratonra v. a minimaratonkára - ha valakit érdekel, szívesen átpasszolom, szept. 25-ig lehet regisztrálni (a távokat, stb. a www.futanet.hu oldalon érdemes megnézni).

HelloJozsi 2009.09.23. 10:16:33

@szasza75: Én is elmennék már egyszer egy rendezvényre. A Szaszán kívül nem ösmerek senkit személyesen. Bár a Winklert láttam dinnyét falni a pusztában a nyáron, ez nem tudom ér-e :)
Az útvonalajánlatot meg tessék legközelebb a futoterkep.hu-ra feltenni! :)
Hogy tovább marketingezzek, ott mindjárt ki is lehet beszélni, hogy mi meg merre meg miért.
Jó befejeztem na...

torontál 2009.09.23. 12:55:50

@mîkæl: oh, remek hír, én élnék a lehetőséggel! Épp most akartam indulni ebédszünetben a 7 km-es távra benevezni, de ha a felajánlásod még él, akkor megköszönném!

HecseDLI 2009.09.23. 18:53:10

kutyásfutás
El tudjátok képzelni , hogy egy Palota pincsi
lefusson 10 kilit? Én sem gondoltam , amig nem a szomszéd ilyen jellegű ebe el nem szökött velem futni egyszer. Tartottam tőle , hogy hazafele kézben kell hoznom, de kitartott az ebadta.

M.Islander 2009.09.23. 19:10:01

torontál 2009.09.23. 12:55:50
Dalma, tiéd a nevezés!
üdv, M.

torontál 2009.09.23. 21:35:59

@mîkæl: THX! és örök hála :-)

pif · http://sorbuvar.blog.hu/ 2009.09.23. 22:30:56

@rrroka: Ok jogos a 10 pont. Bár megnéztem és nem egészen az volt az idő, meg a táv: eurocanicross.mushing.cz/ De a lényegen nem változtat ez is nagyon durva.
Belegondoltam egy 15 perces szigetkörbe. Páran biztos megnéznének.

Mi holnap a Várat kerüljük, kívül-belül az éjjel.

www.gmap-pedometer.com/?r=3212648

És még lehet, hogy tovább is megyünk, mert a barátom az a maratonra nevezett...

szöszkehölgy 2009.09.28. 12:25:12

@HecseDLI: El.
Nekünk két pincsink is van és mozgékonyabbak, mint gondolnád.
Persze azok a kutyusok, akik idős nénik társaiként elhízva, szép hosszú szőrrel tengetik napjaikat nem biztos, hogy kibírnák, de a mi Tömpink simán venné.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.10.01. 22:44:19

Tök jó írás!!!
A nyáron futás közben elpusztult az egyik kutyuskám(rottweiler-tosa keverék)-10 hónapos volt,azóta nem szívesen futok a kutyáimmal,pedig imádnak futni!!!!
Most pedig a a kaukázusim mindenórás-vemhesen nem engedem szaladni!!!!!
Istenemre mondom,vigyorognak ezek a büdös dögök futás közben!!!!!

bodlac 2009.10.01. 22:55:37

Elütötték, vagy addig futottatok, míg meg nem döglött?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2009.10.02. 11:40:29

@xhege: igen egy kicsit érzéketlenre sikerül a hozzászólása. :)

bodlac 2009.10.02. 14:01:33

Ez a szakkifejezés arra, ha állatok elpusztulnak, nem tudtátok. ;)
Egyébként fontos tisztázni ezt a kérdést, főként büntetőügyi oldalról nézve persze.

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.10.02. 22:46:18

@bodlac: nem futottunk addig,míg meg nem döglött,nem ütötték el,hanem agyvérzést kapott,előtte pedig nem lehetett megállítani.Az orvos azt mondta,hogy túlpörgette magát.Mire kiért-fél óra-,teljesen elszállt,már nem lehetett mit tenni,altatni kellett!
Nagyon jó futó volt,és rettegésben tartotta 10 hónaposan,50 kilósan az almatolvajokat!!!!

helemburgis 2009.10.03. 19:22:06

@Domesticdragon: sajnalom es aterezem, nalunk is hasonlo törtent. :(
Most viszont ugy nez ki, hogy kb. 1 honap mulva megkapom a szomszed husky kutyusat rendszeres futtatasra. Azert bennem is van felsz, nem lenne vidam, ha valamelyik edzesük soran kapna egy infarktust. :/
Ilyen-olyan szanhuzo ösök leszarmazottja, de akkor is, lehet inkabb megis kene hozza kernem allatsportorvosi igazolast. :)

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.10.03. 21:05:16

@helenburgis:
:-)
Az nem kell!A szánhúzók nagyon stramm kutyák!
Az enyém keverék volt,ki tudja milyen genetikai torzulásokkal,mert találtuk kb. 5-6 hetesen egy út mellett.A fajtáját-korát is az állatorvos határozta meg-nagyjából.
Jó szaladást!Kutyukkal futni gyönyörűség!!!!

bodlac 2009.10.03. 21:43:58

A keverék / korcs kutyák valójában "egészségesebbek" szoktak lenni, kisebb az esélye, hogy valamilyen genetikai hibája vagy fejlődési rendellenessége legyen. Mondom ezt így felmérés nélkül, de elméleti alapon szinte biztosan igaz.
[Egyébként ha jól értem mégiscsak arról van szó, hogy addig futott míg vissza nem adta a lelkét a teremtőjének. - (most finom voltam asszem)]

DaMartian 2009.10.04. 07:40:55

@bodlac: Javítod a bizonyítványt? : )

Domesticdragon · http://domesticdragon.blogspot.com/ 2009.10.07. 22:50:22

@bodlac: Akkor legyen igazad...halálra trappolta magát az istenadta.....
....egyébként legalább boldogan halt meg....

jacky13 2010.01.06. 18:29:33

Nekem egy Erdélyi kopóm van, 2évet töltött, siman jon velem 15-20kmekre es nagzon élvezi. Indulnék versenyen is csak ebben a qrva romániában nincs még csak ehez hasonló sem...

Leggy 2010.01.29. 15:13:50

nekem agaram van..rohan mint a szél, csak győzzek trappolni utána...

Leggy 2010.01.29. 15:18:58

és ezt érzem közben (nem az én oldalam, csak tetszik a zene/video)

magyaragar.blogspot.com/2009/12/adrenalin.html

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása