Évnyitó kihívás

2010.01.04. 10:07 szasza75

Megvan az a kép amikor a DELTA főcímében mentek a hófúvásban az arcok, dacolva a széllel. Valami ilyesmi élményben volt részünk szombat este. Futottunk egy jót, igaz fáztunk is egy kicsit, de ez olyan emlékezetes esemény volt amit még sokat fogok emlegetni.

Talán az éves fogadalmaim, a beigliégetés és a szilveszteri alkoholmámor tisztulása miatt voltam annyira elszánt, hogy a nem túl barátságos idő ellenére is elmentem Attilával Nagykovácsiba, ahol is a BHMTCS túra rajtja és célja volt. Indulás előtt Attila megkérdezte tőlem, hogy egy sapka elég lesz-e? Kiröhögtem, hogy ne viccelj, minek kettő, egy is elég. 

(sajnos a rajtkor nem indítottam el az órám, csak később)

A rajtnál összeverődtünk páran, ha jól emlékszem, 10-12-en indultunk neki az éjszakai kihívásnak. A cél az, hogy 16 db, Budai-hegységben található csúcsot kell érinteni és visszaérkezni a célba szintidőn belül (ami, ha jól emlékszem, 11 óra). Azt gondolom, hogy ilyen zord körülmények között mindig a kezdeti lépések a legnehezebbek, igaz ez akkor is, ha csak fél órára megy ki a futó, és akkor is ha 6 órára. Az idő múlásával bemelegszünk, elmúlik a didergés, megszokottá válik a közeg, alkalmazkodik hozzá a futó. Később jöhet egy-egy új impulzus, ami vagy fejben borít meg, vagy testben. Impulzus jött ám dögivel, de ez alkalommal nem térdeltetett meg.

Szóval elindultunk pofaszélben, a hópelyhek elfelejtették, hogy ez a Föld és a gravitáció rájuk is vonatkozik. Vízszintes fénnyalábokat akkor látok, amikor autóval megyek sebesen éjszaka, vagy a csillagok háborújában amikor az "ezeréves sólyom" hirtelen sebességet vált. Itt is sebesebbnek hittem magam, mint valójában voltam. Szememről lökhárítóként pattantak le a hegyes hideg hópelyhek. Így indult a túra. Attila hamar felismerte a helyzet komolyságát. Levette az esőkabátját és fordítva, azaz a kapucnival elől vette fel, így csinált magának arcvédő maszkot. Ugyan röhögtünk rajta, de egy kicsit irigykedtünk is.

Ez a túra, nem csak a mozgásról és az extrém körülmények közötti állóképességről szól, hanem a tájékozódásról is. Szerencsére a csapat élére egy tapasztalt idegenvezető került, aki mint tenyerét ismerte az egyes csúcsok elhelyezkedését, ahova olykor még út sem vezetett. A körülmények ellenére csapat vicces hangulata kitartott egy darabig, sorban gyűjtöttük úttalan utakon a csúcsokat. A szél erősödött, a havazás fokozódott, a kezdeti "épphogy havat látok" élmény hórugdosássá fokozódott.

Időnként széthúztuk a sort, majd bevártuk egymást. 10 elszánt férfi között egy lány is dacolt a természettel. Voltak emlékezetes momentumok, mint pl a rajt után percek alatt befagyott a tartályom csöve, vagy a "Tarnai pihenő"-nél egy széllökés majdnem lefújta Ateszt, de hárman egyszerre nyúltunk utána.

Az éjszaka két legkellemetlenebb pillanata a Homok-hegyen (reptér mellett van) ért, illetve a Nagy-Szénáson. A szél és a hó kombinációja szembehunyásra kényszerített, így bizony futni és sötétben látni nem könnyű. A solymári benzinkútnál tartottunk egy rövid kávészünetet, vicces lehetett, ahogy beszaladt pár sportos őrült feltankolni. Hajnali fél 4 körül csak célba értünk. Szűk 8 és fél óra kellett ehhez a bő 55 km bekarcolásához. Embert próbáló túra volt, soha rosszabb évkezdetet.  

Az öltözékem kiválóan választottam meg (4 technikai felső és egy softshell mellény, sapka, sál, kesztyű, egy jó zokni egy vastag futóharisnya.), csak az átázott cipőmben a lábam fázott, meg ugye a fejem. Szóval igaz a régi eszkimó mondás, hogy nincs rossz idő csak rossz öltözék. Kifogást persze könnyű találni de lehet futni télen is. Aki pedig hasonló éjszakai extrém túrán szeretné megmérettetni magát, az megteheti február 13-án ITT.

Boldog Új Évet!

46 komment

Címkék: tél extrém túra szél kihívás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr801641768

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HelloJozsi 2010.01.04. 10:54:03

Tyű, ez kemény. Nevezzetek puhapöcsnek, de bizony szerintem akinek három anyja van...
Akkor már inkább egy ironman Hawaii-on :D

HelloJozsi 2010.01.04. 11:09:51

BTW tegnap óta a futoterkep is fogada a TCX-et, úgyhogy garminosok hajrá!

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.04. 11:13:48

@NJoco: szerintem sem normális dolog hóban-szélben, hegyekben futni éjjel 8 és fél órát... :D azt egyáltalán nem értem, h miért pont éjjel. nekem ez még önveszélyesnek is tűnik.

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2010.01.04. 11:15:38

Mennyire egyértelmű a csúcsok bejárási sorrendje?

Még 2004-ben voltam ezen túrán, de akkor még csak a rövidebb változata létezett. Akkor 2-3 értelmes bejárási sorrendet lehetett megindokolni.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.01.04. 11:20:23

@tvk: a bejárási sorrend szabadon választott, nyilván a racionális útvonal a leggyorsabb és a legrövidebb.

Jamaica 2010.01.04. 11:29:25

Én tökamatőr vagyok ehhez képest, ezért nekem a január másodikai szigetkör jelentett hasonló Delta-élményt.Nagy szélben nem lehet nekivetkőzni, az a baj.De utána csodás!

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2010.01.04. 11:51:51

@szasza75: Ha azt nézzük hogy mi a legrövidebb ésszerű bejárás, akkor rögtön két megoldás van, mivel ugyanott van a rajt és a cél. Tehát a legrövidebb körön erre meg arra is el lehet indulni.

Ezen kívül van aki bátrabban használja a turistajelzés nélküli utakat, vagy bátrabban letér az útról a légvonal javára.

Arra lennék kíváncsi hogy vajon kialakult-e egy bevált útvonal (mindenki ugyanarra ment), vagy volt némi szórás.

HelloJozsi 2010.01.04. 13:42:04

@rrroka: na jó mondjuk 10 éve még szemrebbenés nélkül bevállaltam volna, de mára megjött az eszem :D (vagy csak ellustultam)

Edy26 2010.01.04. 14:37:45

Elöször is had gratuláljak nagyon szép teljesitmény ...egyszer talán én is elmenék egy ilyen turára ...:) Sziasztok, hát NAGY segitségetekre lenne szükségem :), én fél éve kezdtem futni heti 3 alkalommal 7-8km idö 45-50 perc,nagyon megszerettem a futást, az elétem része lett,szeretnék tovább fejlödni....pár év mulva vágyam a Maraton....,2 hétig nem birtam futni mert a talpam anyira megfájdult hogy szinte menni is alig birtam,még most se mult el teljesen,de szilveszterkor mentem egyet,mert már nagyon hiányzott a futás!A sérülés abból addódott, hogy csak egy régi majdnem kidobott sportcipöben futok...Mostmár a laikus fejemmel rájöttem nagy hiba volt, ezért szeretnék vásárolni cipötol kezdve, komplett ruházatott... a gond itt kezdödik hogy méret nekem nem igazán van,mivel 210cm-es és 107kg-os vagyok...47,5-es a lábam,de ahogy hallom még egy számmal nagyobbat kellene vennem,hol tudnák kapni+ ruházatott hol tudnák beszerezni nagy mérettet XXXL. Ja és mégegy probléma,hogy Vajdaság-i vagyok a határtól 16km-re fekvo kisváros magyarkanizsai lakos, kisvároska 10 ezren lakjuk 90%-a magyar,Szegedre szoktam átjárni a hétvégén is voltam,de egy futósboltott se találtam, meg sajna egy futócipö se volt a méretemben....Válaszaitokar elore is köszönöm! további sok sikert, jó futás mindenkinek :) üdv : e-mail cimem domiedy@gmail.com

chrono 2010.01.04. 14:40:09

@tvk: ez igaz lenne ha nem lenne szintemelkedés. Nagyon nem mindegy melyik vagy milyen útvonalon ugrasz neki a hegynek.

NIncs bevált útvonal mindenki arra megy amerre szerinte érdemes illetve ami neki bevált. Mivel minden évben van egy meglepetés csúcs így ott helyben kell beépíteni az új csúcsot a tervezett pályádba.
Pont ezért is vicces amikor mész egy irányba és jönnek veled szembe főleg ha azok ismerösök.

gubiklacko 2010.01.04. 16:33:03

Sziasztok!

Minden elismerésem egy ilyen éjszakai túráért :-)
Szombaton este 8 után a hóviharban és hidegben nyomtam le 20km-t, és azt hittem én vagyok az Isten :-D
Most a résztvevőknek gratulálok, és még gyakorlok.....

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.01.04. 16:47:52

Gratulálok, és egyben irigykedem is, mert ez egy emberes túra lehet, amire már régóta vágyom. Nálunk az Alföld északi részén a síktúrák nem érdekesek, valószínű, ezért nincs is itt semmi. Pedig mennék...na, majd holnap az 1 m szintemelkedésű erdőnkbe egy kört. :))

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.01.04. 21:33:18

En akárhogy is öltözök fel, valahogy egy idő után mindig fázni kezd a megizzadt hátam. Mi a trükk ezellen? Tényleg, amikor megálltatok a benzinkútnál, nem vetttetek le pár réteget, hogy ne izzadjon rátok a cucc?

Mylady 2010.01.04. 21:34:39

Hű, te jó ég!
(Asszem, most többre nem is telik, ezt még emésztgetnem kell)

laciii79 2010.01.04. 23:01:52

Fúú, de kishalnak érzem most magam... Minden elismerésem az uraknak és a hölgynek!

gbacskai 2010.01.05. 07:29:51

Aztarohadt! Nektek nincs gyereketek? Vagy asszony aki visszatartson? Ez már nem normális amit műveltek!!!!

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2010.01.05. 09:30:29

@Sekiwake: Tudományos ruhákat próbáltál már, amiket sportboltokban a futócuccoknál lehet megtalálni? Nekem 0 fok alatt és -10 fok fölött elég egy ilyen műanyagpóló + egy cipzáras polár. Nincs dzseki, mert az elrontaná az egészet! Így is izzadok, de pillanatok alatt távozik a nedvesség.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.01.05. 09:48:55

@tvk: Ja, ja, én is ilyenben tolom. Tegnap -5 C-ban 2 rövidujjú, 1 hosszúujjú technikai póló és egy vastagabb szintén műanyag futódzseki volt rajtam. Kellemes volt, de miután megizzadt a hátam minden kanyar után fázott, amikor hátszelet kaptam.

bagolybagoly 2010.01.05. 10:22:07

@gbacskai: Igen, igen. Én "asszony" vagyok, és eddig mindig rendszeresen befalaztam minden "uramat". Csak akkor egy idő után nagyon érdektelenné váltak. Az mondjuk tök jó, hogy nem kell etetni, de hogy nem is mozog? Vajon mit ronthattam el? Lehet, hogy néha a fény felé kell fordítani?

tvk · http://kodzaj.blog.hu 2010.01.05. 10:52:20

@Sekiwake: Ha nincs eső, a futódzseki helyett próbálj ki egy polárfelsőt! Az a 3 tech réteg is soknak tűnik. Az elején nem baj ha fázol, szerintem.

M.Islander 2010.01.05. 11:17:40

gratula, de azért annak örülök, hogy a család engem visszatartana az ilyen jellegű kihívásoktól (pl. ehelyett lehet monopoly-t v. master mind-ot játszani!) - egyszerűen útálnék ennyit (ráadásul éjszaka) futni.
2010-re megcélzom a maratont, de ragaszkodom a 15+ hőmérséklethez :o)

by the way, angelday már izzítja a cipőket v. maradnak az ünnepnapi üdvözlőbejegyzések?
winklair kolléga beiglimérgezést kapott v. megvárja a rügyfakadást?

bellone 2010.01.05. 12:11:40

@bagolybagoly: Tölts bele egy kis pálinkát, próbáld rázogatni használat előtt, esetleg az anódját közelítsd a katódhoz, hátha kisül.

Ha egyik sem segít, vidd el egy second handbe, talán valaki még hasznát veszi.

gbacskai 2010.01.05. 12:14:34

@bagolybagoly: az meg kellene próbálni mindenképp! tápszert próbáltad? vajon arra hogy reagál(nak)??? hányan éltek akkor most a házBAN? :-)))

csétomi 2010.01.05. 12:19:01

Hát mindenki maga dönti el, hogy mivel üti magát :) Gratulálok, szép év kezdés! A világosban futás már nem is pálya mi?:))

bagolybagoly 2010.01.05. 12:35:24

@bellone: Hát igen. Sajnos egyik se volt garanciális. Úgyhogy most már csak tartós lízinget keresek. (nem baj ha second hand, kimondottan sok kilóméterrel).

Zime 2010.01.05. 12:54:47

Szasza, erősen orosz (bányász) fejed van ezen a képen... ;D

bellone 2010.01.05. 13:15:03

@bagolybagoly: Ha jól értem, akkor olyan lízingbeadót keresel, aki a kamattal emelt vételár megfizetése ellenében, használatodba adja az általad meghatározott paraméterek mellett kiválasztott legmegfelelőbb egyedet, melynek tulajdonjoga a futamidő lejártával, illetve a maradványérték megfizetésével rádszáll?

Ne legyen igazam, de szerintem vissza fog szökni az előző gazdájához, vagy saját magát falazza majd be...:)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.01.05. 13:39:50

@Sekiwake: benzinkútnál nem vetkőztünk, a kesztyű ugyan leesett de csak ennyi, utána azért volt pár kellemetlen perc, amíg átmelegedtünk ismét. Ha mozog az ember nem fázik, a mozgás hőt termel. Amúgy a hátamon zsák volt, benne meleg tea, így ezért sem fázott a hátam.
@csétomi: hát ez most így alakult :-) világosban azért jobban megy :-) ezért szoktatom magam a sötéthez. A mostani időszakban nem nehéz, keddenként este az HHH-n szeánszozunk, meg kinéztem egy megmérettetést, aminek az első pár órája a sötétben megy... (persze csak ha világosba célbaérek)

bellone 2010.01.05. 14:01:09

@bagolybagoly: Elnézést, nem akartam szemtelenkedni! (A lízing emlegetése olyan magas labda volt, amit egy úriember le sem csapott volna.)

bagolybagoly 2010.01.05. 14:14:53

@bellone: Hát, különösen attól, aki valójában nem tudja, mi fán terem. Én csak azt akartam írni, hogy tőőőőőlem aztán mindenki kötelezően azt csinál, amit akar, és ebből nem engedek. Ha nem googliztam volna ki, most óvatosan, akkor meg lettem volna győződve róla, hogy ez a liberálnácizmus.

bellone 2010.01.05. 16:03:35

@bagolybagoly: Ha már így "összefutottunk" és mielőtt kitiltanak offolásért; javaslom, állapodjunk meg abban, hogy aki saját akarata ellenére nem megy el bő 8 és fél órát futni mínusz 20 fokban éjszakánként, azt befalazod, oszt' jónapot!:-)

racemachine 2010.01.05. 21:22:42

ha már tényleg kritikus tömeg vagyunk, valóban, azt gondolom a téli alapozó hosszú futásoknak "lelkük"van.ezek teszik nehézzé, de megismételhetetlenné is ezeket a kis szösszeneteket.én is nyomok napi 20 kilit,egy lelkes barátommal,szél, hó, stb,-hááát.
de végül is naccerű.a végére megváltjuk a világot,megnyerünk minden versenyt, és nem értem mért vagyok folyton éhes?

Mylady 2010.01.05. 21:52:44

erről jut eszembe: alapozó időszak volna, ugye... ilyenkor milyen gyakran és mennyit kell futni?
(tudom, hülye kérdés, de annyira nem értek hozzá)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.06. 08:57:37

@Mylady: nem kell többet, mint amit amugy edzettél, szerintem heti 3 már elég. ellenben kicsit hosszabban, illetve fartlekkel és más iramjátékokkal fűszerezve, esetleg dombokkal. A múltkori BSIs Saci néni hírlevélben volt szó a három hetes periódusokról, ez úgy van, hogy két hét erősebb edzés után a harmadik egy kicsit visszavevős, aztán megint két hét erősebb, egy kicsit emelve az előző erős hét tempóját/távjait.
ha dobsz egy emailt átküldöm a bsi-s levelet.

Mylady 2010.01.06. 21:30:41

@rrroka: dobtam, köszi

még annyit, hogy hány hét ajánlott az alapozásra?

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.07. 05:51:52

@Mylady: hát általában úgy szoktak fogalmazni, hogy "téli" alapozás, ami arra utal, h tavasszal már akadnak versenyek és lehet rájuk gyorsítani. pl vivicitta 12 km egy jó cél lehet, a hátránya, hogy rohadt sokan vannak, problémás előzgetni és így egyéni csúcsokat futni, hacsak nem áll jól előre az ember. de tényleg nagyon sok induló van, viszonylag szűk helyről, ezért a rajt akár 8-10 percig is elhúzódik. olyankor az elsők már 3 kirinél járnak...
ha mondjuk egy nyári félmaraton a cél, akkor szerintem nyugodtan húzhatod a táv-és állóképességnövelő időszakot tovább, akár májusig is.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.01.07. 15:19:57

Öööö, rajtam kívül feltűnt valakinek, legutóbb 2009. november 3-án (2 hónapja!!) volt olyan poszt, aminek nem szasza75 vagy angelday volt a szerzője?

Leállt a Nike szponzoráció és megszűnik a futóblog?
Vagy csak szasza75 fut a szerzők közül?

angelday 2010.01.07. 15:26:28

@Sekiwake: Winklert hiányolod? Dolgozunk rajta, de most elkezdett rádiózni, bár ezt majd ő elmondja.

DaMartian 2010.01.07. 15:55:10

Gondolom, hogy nem engem hiányolnak... : ) De ha mégis jön a nagy comeback hamarosan! De néhány hónap nálam most nem a futásról szólt!
WinklAir? Radio kill the Futoblog Stars??? : D

xhege 2010.01.07. 19:30:17

@Sekiwake: jogos a felvetés abszolút, nekem spec hiányoznak a többiek írásai, azzal együtt mondom ezt, hogy szasza vagy AD írásait is nagyon élvezem.
@DaMartian: nekem pl a te írásaid is hiányoznak. Érdekelne, hogy mivel telt az elmúlt időszak a futás helyett, persze csak ha nem teljesen magánjellegű a dolog.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2010.01.08. 05:21:42

@angelday: nem csak winklert, hanem a te hosszabb írásaidat is hiányolom, téged mindig olyan jól lehet biztatni, és ezzel szerintem sok más embert is motiválunk. :) tessék készülni a vivicittára, április 18! én már két embert is segítek a 12 kiri eléréséhez, akik pillanatnyilag 5 és 7 km között futnak. neked egy 12 sima ügy.
hú de várom, mert akkor már mindig napsütés van... a héten mindig halasztódott a futás, tegnap pl. olasz paradicsomos húsgombócok, sötét és locspocs miatt.
kifogás mindig van, a csapatban régen ilyenkor azt kiabáltuk annak ki kihagyott egy edzést, hogy: LÓ-GÓS G**I! :DDD

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.01.08. 09:10:18

Tegnap volt időm és a kocsiban hallgattam az Ezeröcsit. WinklAIR on the AIR! Érted!!!??? Ez kurva jó szóvicc! :)))

HelloJozsi 2010.01.08. 09:20:55

@Sekiwake: Úriember nem beszél ilyesmiről. Pláne ha nyilvánvaló :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.01.08. 13:56:58

@NJoco: Hol látsz te itt úriembert? :-)))

Tiszta vizet kelle önteni a pohárba, nem csak sunnyogni.
Ha a tél elején odaszoktatod a madarkat az etetődbe, akkor a tél végéig etetni kell ám őket :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása