Több szurkolót a futóknak!

2010.09.17. 17:51 szasza75

Az elmúlt hétvégén rendezték meg a Triatlon VB-t Budapesten. A sportág történetében ez akkora siker, mintha legalábbis a Grand Slam egyik állomása nem Párizs, hanem Budapest lenne. Ez nem csak a Magyar Triatlonszövetség, hanem talán Magyarország sikere is. Az Elit kategória viadalát élőben közvetítette a Magyar TV, valamint komoly stábbal megjelent az EUROSPORT és egyéb csatornák is.

A Tour de France jutott eszembe, amikor napokon keresztül a különböző kameraállásokból lehet követni a mezőnyt, közben persze adott, hogy bemutatják az útvonalon található településeket, környezetet. Itt is ez történt most kicsiben, igaz csak két napig. A magyar tévések profin közvetítettek és talán ezzel is hozzájárultak Magyarország image-ének javításához. A verseny ideje alatt több motoros kamerás körözött, valamint egy helikopterről a levegőből vette fel a verseny eseményeit.

Jómagam önkéntesként vettem részt a viadalon és a Lágymányosi-híd lábánál osztottam vizet. Azt mondjuk nem értettem, hogy a Zöld triatlon jegyében miért kellett több ezer fél literes palackot pár korty vízért kinyitni, de bevallom nekem sem jutott jobb megoldás az eszembe. Az idő szombaton nem volt túl kegyes, ennek tükrében a víz sem nagyon fogyott, vasárnapra aztán kisütött a nap is, a pálya felszáradt, így a bukás is kevesebb volt a bringások körében.

Ami talán az egész rendezvényben a legfantasztikusabb, hogy a verseny nem csak a profiknak szólt. A különböző versenyszámokban több, mint 5000 amatőr nemzeti mezbe öltözött triatlonos mérettette meg magát profi körülmények között. A partvonalról kicsit betekinthettem a mezőny sokszínűségére, érkeztek versenyzők Japánból, Új-Zélandról, Ausztráliából, Mexikóról, Dél-Afrikából és megannyi más országból. Ami megdöbbentett, hogy nem csak fiatalok, hanem igen idős, akár 70-75 év körüli külföldi versenyzők is rajthoz álltak. Bevallom látványnak sem volt mindennapi.

Hasonló tapasztalatokat gyűjtöttem, mint a Nike félmaratonnál: viszonylag csekély számú hazai érdeklődő volt a pályák mentén. Régóta gondolkodom, főleg látva a külföldi versenyek népes szurkolóközegét, hogy mi lehet ennek az oka? Ha csak az indulók 2-3 barátja, hozzátartozója megy ki, már az 15.000 szurkolót jelent. Talán a magyar mentalitás, illetve közönyösség miatt marad az el? De ami ennél is fontosabb, hogyan lehet ezen változtatni?

Jó lenne egyszer már tényleg olyan hazai futóversenyen elindulni, ahol nem csak a tétova turisták állnak meg tapsolni, vagy az anyázó autósok kiabálása hallatszik.

A fényképek forrása: www.edzesonline.hu

121 komment

Címkék: budapest triatlon szurkolás

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr212297427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

eLzsÉ 2010.09.19. 00:04:42

@viito:

Persze, de ebből csak az látszik, hogy olimpiát, meg a többit sem akarnának, csak még nem tudják:)

Most azt hiszik, hogy akarnak, aztán majd rájönnek...

Egyébként DaMartiannak természetesen igaza van, anikor én ott anyáztam pár éve az autóban, megkérdeztem egy rendőrt, hogy mégis merre menjek?
Széttárta a kezét, konkrétan leszarta a problémámat...

Úgy látom, hogy ezek a futóversenyes lezárások abban merülnek ki, hogy a rendőrök biztosítják az útvonalat, de hogy aztán merre menjen a polgár, annak kitalálását senki sem érzi feladatának.
Pedig azt gondolom, valakinek mégiscsak dolga lenne ezzel is foglalkozni, de ez persze nem a szervezők feladata.

Lezárás-ügyben egyébként is vérlázító áűllapotok uralkodnak most.

Éppen a csatorna-építési láz tombol, valahogy éppen most lett sürgős minden józan észt meghágó módon az összes mélyépítő kapacitást csatornaépítésen foglalkoztatni.
Innen, ahol én lakom, másfél perc alatt szoktam kiérni a Baross utcáig, ez tegnap pontosan 10 percembe került.

Most mondhatod persze, hogy miért érdekel engem plusz 8 perc, de azért érdekel, mert én vagyok az az iparos, aki ha azt mondja, hogy 10 órára ér oda valahova, akkor 10 órára szeret odaérni.
A késést mástól is nehezen tolerálom, ha meg én kések, akkor kokrétan beteg leszek tőle.
Induljak el hamarabb, oké, csak tegnap még az egyik menekülőutam szabad volt, mert ilyen kiskörút dolgokon évek óta nem járok, azt konkrétan megszüntették, de mára azt a kerülőutat is lezárták.

És én a csatornázáshoz nem értek, de itt a Szigony utca cca. 250 méteres szakaszát pontosan 1 éve csatornázzák és egyáltalán nem úgy néz ki, hogy idén kész lenne.
És azt viszont nagyjából saccolom, hogy ha 100 éve ezzel a tempóval készült volna Bp. csatornázása, akkor 3000-re lenne kész a fele...

És akkor erre a nem létező infrastruktúrára engedik rá a triatlon VB-t, meg a futóversenyeket, ráadásul mindennemű tájékoztatás nélkül.

Ezért nem jó példa a Grand Slam, mert a Roland Garros Párizs egyik külvárosában van, nem zárnak le miatta egy hidat, meg a kettőből kettő rakpartot, az észak-dél irányú közlekedést nagyjából megszüntetve a városban...

T1GRIS 2010.09.19. 14:14:22

Egyetért (értsd: lájkolja :) a cikk üzenetével! Hát ez az, ami nem egynapos meló - népszerűsíteni az életmódunkat, a rendezvényeinket, akár résztvevőket, akár szurkolókat toborozva. Nem adjuk fel, aztán majd lesz valami. :)

Egy észrevétel: úgy tudom, külföldi stáb közvetített, akik a versenysorozattal együtt utaznak a különböző helyszínekre. Úgyhogy mi csak az út menti látványosságokat adtuk, de reméljük, ezzel is jó reklámot csináltunk Budapestnek/Magyarországnak.

ps. az UP-cikket még nem olvastam, de akkor most megyek és beszerzem a napi betevő kurvaanyád-adagomat. :P

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.19. 15:59:06

Hejj, mintha hiányozni egy link a posztból. Vagy rosszul emlékszem?

Már csak egy kérdésem maradt:
Hol van szasza elvtárs?

:-)))

laciii79 2010.09.19. 17:59:21

@Sekiwake: Ja! A kérdés csak az, hogy miért.

Van ötletem, de érdekelne a szerző válasza...

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.19. 18:17:09

@Sekiwake: A posztban szerepelt pár kérdés, mint pl, hogyan lehetne több szurkolót a pályák mellé varázsolni? gyakorlati elképzeléseket nem nagyon olvastam a kommentek között... pedig számítottam pár kreatív gondolatra. Az útlezárások kontra autós gondolatok szerintem már eléggé lerágott csont.

2010.09.19. 20:38:37

@szasza75: pedig azt hiszem a gyakorlati megvalósítások elég egyszerűek. Reklám-reklám-reklám. És ha egyszer beindul a dolog, akkor talán kimennek az emberek. A triatlon VB-nél legalábbis ez segíthetett volna, még akkor is ha például az ingyenesen osztogatott füzet jó ötlet volt. A pocsék időjárás viszont eléggé betett szerintem a dolognak. Több ismerőstől hallottam, hogy kinéztek volna, de aztán elment a kedvük tőle, mások meg csak az utolsó pillanatban értesültek az egészről. Persze megértem, hogy arra nincs felesleges pár (tíz)millió, hogy óriásplakátokon, meg tv spotokban hirdessenek 1-1 ilyen eseményt.

Amúgy utcai futóversenyek elég kevés embert érdekelnek szerintem, és ez valahol érthető is. Én űztem már egy pár olyan sportot, amit csinálni tök jó, nézni pedig elég unalmas (én sem teszem:)). Magamból kiindulva, én sem mennék ki egy futóversenyre, ahol egy rakás amatőr küzd a távval (verseny jellege ugye legtöbbünknek nincs, hiszen nem egymást, hanem a versenyt kell legyőznünk), a profik pedig elszáguldanak 2 perc alatt előttem, és utána semmi.

Egy szó mint száz, engem érdekel, hogy miért megy ki valaki utcai futóversenyre, amin résztvenni oltári buli, viszont nézőként nekem sem sikerült még felfedeznem.
Mivel a marathonon nem indulok, ezért kint leszek fotózni 1-2 ismerőst, akik nagyon szeretnének már képet magukról, mivel a profi fotósok mindig lemaradnak róluk, meg nekik szorítani, de nincs sok ötletem, hogy mivel kellene valakit rávenni a szurkolásra/nézésre, míg a részvételre simán rádumálok bárkit :)

doncii · http://doncii.blogspot.com 2010.09.19. 21:01:04

Koszi a jo cikket, Szasza.

Par gondolat egy aktiv futotol, New York-ban.
- Viz: itt a vizet a tuzcsapok megnyitasaval tuzolto slagokkal juttatjak el a frissitopontokhoz, nagy 200 literes muanyag vodrokbe toltik, ahonnan az onkentesek papirpoharakkal kimerik. Gatorade eseteben a vodorbe szornak 10 pohar Gatorade port es ennyi.
- Redorok: segitokeszek, jolinformaltak es profik, de ezen ugye senki sincs meglepve.
- Tomegsport: MO-on gyerekcipoben van USA-hoz kepest a tomegsport. En 33 eves vagyok es vilag eletemben multi vallalatoknak az IT reszlegen dolgoztam irodaban. Nemetorszagban az egy emeletnyi 300 kollegabol, mind normalisan kereso 25-35 evesek kb. 100 aktivan sportolt valamit a szabadidejeben. MO-on kb 10 es garantalt volt a csodabogar statuszuk a tobbiek elott. New Yorkban 300-bol 250, nem viccelek. Itt mar nem is kell reklamozni a versenyeket, akkor is kimennek szurkolni, tudjak milyen az versenyezni vasarnap kora reggel. Ennek ellenere a helyi sajto nem csak tobbet reklamozza, de maskeppen. Lelkesitoen, mintha ez egy jopofa dolog lenne :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.19. 21:16:12

@szasza75: Engem mondjuk marhára érdekelne, hogy hogy működik ez a fajta cenzúra. Jófejeskedve, vagy durván?

Én válaszolok a kérdésedre:
Szerintem azért nem mennek ki a nézők, mert szimplán nem érdekli őket a futóverseny. Egyetlen barátomat sem édekli, hogy futok (ettől persze még a barátaim). Sőt, a családomat sem nagyon. (Én viszont nagyon értékelem azt, hogy kapok tőlük időt és lehetőséget arra, hogy fussak és nem várom el, hogy lelkesedjenek is érte.)

Azt gondolom, hogy egy futóverseny azoknak érdekes valamennyire, akik maguk is futnak, ilyenből meg kevés van. Ha elbeszélgetsz olyanokkal akik legutóbb általánosban futottak felmérőt, megdöbbensz a tudatlanságon és az érdektelenségen. Te is posztoltál már erről, ha jól emlékszem.
(Nézzünk magunkba, ha egy haverom focizna, és hívna, hogy nézzem meg, hogyan játszik egy NB3-s meccsen, lehet, hogy inkább másra használnám azt a 2 órát. Vagy felvágnám az ereimet a lelátón.)

Változtatni meg úgy lehet, ha itt minden megváltozik, azaz vagy sehogy vagy csak nagyon lassan. Neveljük úgy a gyerekeinket, hogy nekik már jobb legyen ebben az országban élni. Én igyekszem.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.19. 21:33:38

@Sekiwake: nincs cenzúra, szerintem UP nem is tudott róla, szerkesztő által bekerült, aztán kikerült szerkesztői húzással, ennyi.

DaMartian 2010.09.19. 21:44:28

Szerintem akkor lesz több néző (és résztvevő) ha "menő" dologgá válik a futás. Sajnos így működünk... Ebben pedig a média lehet a legnagyobb segítség, mert neki van a legnagyobb befolyásoló hatása..

xhege 2010.09.20. 09:36:42

@DaMartian: basszus most szólsz, hogy nem menő a futás. Én meg azt hittem menő és ezért is csinálom :)))

Ha már "vonalban" vagyunk. Mit kell tudni a Nike skyraider2 cipőről, illetve az xcelerate-ről, mert baromi olcsón láttam ilyesmit, de nem mertem egyelőre megvenni. Előre is köszi az infót.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.20. 09:51:33

@Sekiwake: Egyetértek, szerintem is mindenki leginkább abban érdekelt, amit maga is csinál. Én kimondottan úgy vagyok vele, hogy szeretek sportolni, de amennyire vonz az, hogy csinálom, annyira nem vonz nézni másokat, ahogy csinálják. Persze, ez lehet az én önzőségem, közönyöm. Azt viszont már szeretem, ha én futok, és mások szurkolnak. ;-)

szászgabi 2010.09.20. 10:02:22

Én már szervezem a szurkolócsapatot a maratonra! Ha valaki szeretne csatlakozni az szóljon, összegyülhetünk többen is és csaphatunk nagy ricsajt! :)

DaMartian 2010.09.20. 11:41:13

@xhege: hát amíg csodabogárnak néznek minket és minden második ember azt gondolja magában ha meglát, hogy: "ez hülye" addig sajnos nem menő, mi hiába tudjuk, hogy az. Sajnos sokkal inkább sportnak tekintik azt, ha néhány pocakos ürge lemegy egy terembe rugdosni, vagy kimegy a tenisz vagy a szkvasspályára ütögetni, még akkor is, ha sokszor a dolog lényege inkább az, hogy utána legyen ürügy beülni sörözni...
Cipők: Jajjj... Az első 8-10 feles után kocsmából hazafelé még csak-csak...futni nem próbálkoznék vele! A második pedig instant forget! Távozzsátán, kukába vele kategória! For couch potatoes only!

xhege 2010.09.20. 12:12:09

@DaMartian: még szerencse, hogy focizni is járok így menő is lehetek :))) Pedig egy héten többet futok, mint focizok.

A cipőkkel kapcsolatosan erre gondoltam sajna én is, csak kellett a pozitív megerősítés. Pedig skyraider valami 20 ezer környékéről van leárazva 12-re. Arról elhittem volna, hogy hátha valami...
Mindkettő, mint Nike futócipő van a kínálatban :( Az eladó nénit megkérdeztem, hogy mit tud mondani a cipőkről. A válasz a cipő Nike, rá van írva, hogy futócipő, mit értetlenkedek, ennél jobb nincs max drágább....

2010.09.20. 12:44:42

@DaMartian: őőő... pedig a skyrider nem kap rossz értékeléseket külföldi oldalakon.
Lehet, hogy maradok a konkurenciánál továbbra is, na nem mintha a hasonló áru cipőiket bármivel is jobbak tartanám, csak nem tudok senkit, akitől meg lehetne kérdezni, hogy mennyire vacak :D

Amúgy lehet egyáltalán 15 ezer alatt olyan cipőt kapni, ami nem csak heti 2-3km-ekre alkalmas vagy arra, hogy végigszaladjak a kocsmasoron, hogy hol a legolcsóbb a kevert.
Mert addig rendben, hogy a 30+ ezres Adidas Supernova vagy Nike LunarGlide mindenkinek jó (és ugye ezeknél még drágább is van), de nem biztos, hogy a 30 pénzt egy részét nem fektetném szívesebben mondjuk téli terem edzések bérletébe, vagy valami jó versenyre való utazásba.

Amúgy ami meglep, hogy a legtöbb cégnél van online cipő választó, de csak a terepet és a stílust (normál, befelé, kifelé dőlő láb) lehet megadni, a heti/havi km mennyiséget már nem, pedig gondolom az én heti kb 30-35km-em nem ugyanazt igényli, mint akinek ez csak a hétvégi hosszú futása, de azért komolyabb kell a kocsma racerek felszerelésénél.

Egyáltalán mezei halandóként lehet valahol ilyesmiről informálódni? Mert az xhege kolléga által felsorolt cipők pl a Nike Running oldalakon fent sincsenek se .com-éknál se .hu-éknál, márpedig a boltokban általában gyakran összefutok akár közepesebb árfekvésben is (15-18ezer HUF) is az ilyen cuccokkal, nem csak low cost szegmensben.

DaMartian 2010.09.20. 14:19:21

@viito: Amelyik cipőket alkalmasnak tartjuk rendszeres edzésekhez, azokat kommunikáljuk az oldalakon. A többi értelemszerűen a futottak még kategória... Ez olyan, mint pl. kazettás magnóból az a típus, aminél funkciókhoz a lejátszást, megállítást, "pillanat állj"-t, gyorscsévélést és hangerőszabályozást írják "extrának". Vagyis a kazettát lejátssza, de kb. semmi más... Nyilván ezekben is lehet futni valamennyit, valakiknek és valamennyire, de mi ezekkel a kommunikációs eszközökkel, mint a cipőteszt, meg a cipőválasztó, épp arra igyekszünk rávenni az embereket, hogy ezeknél komolyabb felszerelésekkel védjék a szervezetüket... Távolságban meghatározni a tartósságot amúgyis nehéz, mert ez rengeteg tényezőtől függ! Leginkább a Súly/talaj/futóstílus/táv értékek összessége adja, és mivel ebben túl sok a változó, így nehéz lenne ezt modellenként megadni. Meg a dolog nem is ennyire szofisztikált szerintem... Bölcsek köve nincs, de alapelv, hogy ha óccsó és nincs benne légbetét akkor 5-600 km és kuka, 25ezer felett meg bírniuk kell legalább 1000 kilométerig, (normál igénybevétel mellett és nem extrém nagy testsúly esetén persze) onnan fölfelé meg már nem azért drágább a cipő, mert tovább bírja, hanem valami extra kütyü van benne A fő választási szempontok valóban azok, amiket Te is felsoroltál, ezért vannak a cipőválasztókban is ezek. Szerintem 18-20ezer alatt nem nagyon van olyan cipő, ami alkalmas lenne heti 30+ kilométer rendszeres lefutására, legalább fél éven keresztül... A megfelelő árkategória ebben az esetben 22-25 ezer és a fölött (nem akciós eladási árakról beszélek) Most lehet hőbörögni, hogy ez sok, de mihez képest? Most a szokásos kávé/cigi/benzin/mozijegy/meki menü kombót hagyjuk, sportolók vagyunk...
Ha teniszezni mész, a pályabérlet kb. 3-4 rugó, ha oktatód van az még ugyanennyi. Squash hasonló. Konditerem napijegy minimum 1ezres/alkalom, a havi bérlet is tizenezrek... Műfüves focipálya bérlés? 10rugó/óra (jó ez eloszlik mondjuk 10 felé, de így is 1-2ezer alkalmanként... Síelés, wakeboard több ezres napijegyek, bérletek, és akkor ezeknél a sportoknál a drága felszerelésekről vagy azok bérléséről meg az utazásról még nem beszéltünk... Ezekhez képest a futás tényleg szinte ingyen van. Egy cipőnél, amit ideális esetben vagy egy évig használsz, azért nem azt választani, ami a legjobb a lábadra, mert a másiknál 3-5ezer forinttal többe kerül...szerintem a "hogyan toljunk ki magunkkal?" kategória... Hangsúlyozom, most nem a "Jóska fogyni akar, és 10év tespedés után elhatározta hogy kocogni fog" kategóriáról beszélek, hanem az olyanokról mint mi, akik már régóta és rendszeresen tolják..

DaMartian 2010.09.20. 14:30:07

@xhege: azt meg tudod írni (akár priviben) hogy ez a magas szinten kielégítő tájékoztatás melyik egységben hangzott el?
A Skyrider-ben egy kezdő futót már elengednék futni, de én nem vállalnám be semmi pénzért. Nálam a futócipő a Pegasusnál kezdődik... Nem sznobságból, hanem mert nekem fontosak a lábaim és mostmár évi 2500-3000 kilométer körül megyek. Bár én könnyen beszélek, de ha boltban kéne megvennem, akkor sem ezen spórolnék...
Amúgy az internetes oldalakon lévő értékelések hasznosak, én is el szoktam őket olvasni, de a helyén kell őket kezelni! Mert lehet, hogy akik írták, azok egészen kezdő futók, akik az aerobic/tenisz stb. cipőjükből léptek át életük első futócipőjébe, és el vannak ájulva tőle, mint anno én, amikor a 120-as skodából beültem a Suzuki Swiftbe... De ha próbáltam volna egy Passatot, akkor ahhoz képest már lehet nem dícsértem volna annyira a "mi autónkat" : )
A nagy számok törvénye alapján persze ha sokat dícsérnek egy cipőt, akkor az valószínűleg nem rossz (bár ez még egyáltalán nem garantálja, hogy épp Neked is jó lesz) de mi pl. ezért töltetünk ki úgy értékelőlapot, hogy azt is megkérdezzük, hogy ki mennyit fut, hogy annak a fényében tudjuk kezelni a véleményét... Szerintem ebben a tekintetben a futóblog pl. sokkal mérvadóbb véleményforrás, mint a nikestore.com. Az xcelerate viszont mindenképp felejtős! : )

2010.09.20. 14:52:55

@DaMartian: "Amelyik cipőket alkalmasnak tartjuk rendszeres edzésekhez, azokat kommunikáljuk az oldalakon."

Nem kötekedésből, tényleg érdekel a téma, mert lassan vennem kellene egy csukát. Amit fent leírtál, azzal tudok együtt lélegezni (első az egészség, és mondjuk 5k huf spórolás nem éri meg azt, hogy 5 év múlva 1-1 vizitnél ennyit adjak az ortopéd orvosnak).

Viszont még mindig azt nézegetem, hogy túl sok az ismeretlen nevű darab. Ugye nekem laikusnak Nike X=Nike Y (=jó nevű konkurencia), míg Te hozzáértő azt mondod, hogy bizony Nike != Nike, mert van Nike Trabant és Nike Volvo is.
Pl a spuriban volt/van leértékelve 32ezerről egy Zoom Anodyne+ cipő.
Mikor megláttam a reklámot, akkor néztem, hogy végülis nem volt olcsó az eredeti ára (nem hiszem, hogy ők is a virtuális leértékelés módszerét használnák), és gondolom a Nike+ termékek eleve valamilyen felsőbb kategóriát jelentenek. A gond viszont megint ugyanaz, hogy gyakorlatilag az említett cipőt sehol nem jegyzik. Akció meg sajna ritkán van pont abból, amit pl a Ti honlapotokon látok. Külföldön járva kb ugyanebbe a problémába szoktam belefutni, csak eddig nem izgatott túlzottan, mert nem ismertem a buktatókat :)

Annyit legalább el lehet mondani akció vadászat közben, hogy a Nike+ tényleg jelöl egyfajta minőségi minimumot, vagy ez sem garancia, jobban járok, ha nem kockáztatok, és olyasmit választok, ami az aktuális palettán is jól dokumentált?

DaMartian 2010.09.20. 15:42:30

@viito: Érdekes (és közérdekű) kérdéseket fejtegetsz, tök normális stílusban, így egy percig sem veszem kötözködésnek, örülök, ha segíthetek eligazodni, mert néha tényleg nem egyszerű. Ez is egy szakma.
A Nike megad globális irányelveket és kommunikációs eszközöket (képek, füzetek, reklámok stb.) Nos a korai években (2000-2005) elkövettük azt a hibát, hogy ezeket egy az egyben megosztottuk itthon. Csak aztán rá kellett jönnünk, hogy az anyagokban lévő (döntően prémium kategóriás) termékek nagy része a mi piacunkon nem releváns, vagyis nem kapható. Mivel a fogyasztók viszont olvastak róluk, így napi szinten jöttek a levelek-telefonok, hogy ez vagy az hol kapható, mert látták az FHM-ben, a neten, próbálták a teszten stb. de üzletben nem látták... Ezért az elmúlt években igyekeztünk ezeket a kommunikációkat összehangolni a hazai üzletek készletével, általában sikerrel.
Persze akadnak kivételek. Az egyik éppen az általad említett Anodyne, ami egy felső-középkategóriás modell. Nem akartuk feltenni a .hu-ra mivel nagyon kevés található belőle az országban. Konkrétan egyedül a Spuri kínálja. Úgy gondoltuk, hogy ott azért el tudnak mondani róla mindent ami szükséges, így nekünk nem kell külön foglalkoznunk vele (hogy aztán az egész országból jöjjenek megint a levelek, hogy hol kapható?) Ha a futóstílusodnak megfelelő cipő, akkor gyorsan ruházz be, mert azon az áron ajándék! : )
Az akciós modellekkel kapcsolatban viszont úgy gondolom logikus a cég álláspontja... Mi mindig a legújabbat, a legmodernebbet kommunikáljuk... Az akciós termékek pedig a kifutó modellek... Magától értetődik, hogy azokat így már nem kommunikáljuk, hiszen a mi célunk, hogy a léteszt end gréteszt fogyjon. Az akciósat meg eladja az ára... Tehát aki olcsón akar vásárolni, az vagy szörfölget kicsit (ma már rengeteg olyan fórum van, ahol lehet erről infot vagy fogyasztói visszajelzést olvasni) hogy infot találjon a régi cuccokról is, vagy hazárdírozik, aztán vagy bejön vagy nem... Amúgy mivel az ismert "franchise" modellek nevét általában nem változtatják a gyártók, hiszen egy ismert név a márkán belül már önmagában egy könnyebben eladható terméket jelent, szerintem aki már picit rutinosabb, az tudja, hogy mire való a Kayano, mire a Pegasus, mire a Formotion stb. Hogy a Structure Triax most épp 13. vagy 14. generációs, az már a legtöbb futónak édesmindegy, ha az előbbi fél áron van...nem?
A Nike+ jelölés önmagában mondanám hogy nem garancia, hiszen a jelenléte nem magas minőségre, hanem egy extra szolgáltatásra utal, a valóságban mégis van összefüggés, mert olyan cipőbe nem építjük be, ami nem üt meg egy bizonyos szintet. Így legegyszerűbben úgy fogalmazhatnék, hogy olyan cipőben heti 30km fölött ne edzz, amin nincs Nike+ jel. Persze van kivétel, pl. Dual Fusion, ami nem plusszos, pedig egy egész jó kis cipő. Ez viszont egy olyan rovar-bogár történet, tehát oda-vissza nem működik a jellemzés, nem garantálom, hogy minden Nike+ cipő űberkirály, mert vannak viszont olyan cipők, amiken rajta van a jel, mégsem jók mindennapos edzésre speciális felhasználási területük miatt Pl: LunaRacer (versenycipő) Free Run (láberősítő) Sister One (kardiócipő) és még néhány spéci lábbeli. Szóval ez sem garancia, de kiindulópontnak jó. : )
Mivel a cégek elnevezései általában elég következetesek, nagy általánosságban, ha az ismert neveket, vagy köztudottan drága technológiákat keresed: (Pegasus, Structure, Lunar, Zoom) akkor nehéz mellélőni. A nagy sportáruházak különösen vonzó árú, hangzatos, de sehol másutt nem látott nevű modelljeivel meg inkább vigyázni kell, általában azok szoktak ultragagyik lenni. A tudatlan népek, akik az általad is vázolt módon úgy tudják, hogy Nike = Nike, és amit vesznek jóárasítva az ugyanaz mint ami a másik bótokban meg drágáért van, azok meg kajolják. És még meg is vannak győződve róla, hogy mennyire nagyon jól jártak... Jajj.. Egy márkabolt vagy egy szakbolt előző szezon-beli mérethiányosan megmaradt Pegája, Kinsei-e vagy Formotion-ja nem fog csalódást okozni akkor sem ha olcsó (feltéve ha találsz belőle méretet).. Szóval még Akció sem = Akció : )

chrono 2010.09.20. 15:55:24

Szasza
Azé kell palackos víz, h a doppingot ki lehessen zárni. Mindenki ugyanolyan lezárt palackot kap ergo erre nem lehet fogni, h a frissítőbe kevertek bele vmit.

effe 2010.09.20. 16:19:06

@DaMartian: ha már így belemerültünk a Nike termékekbe...
milyen esőkabátot tudsz javasolni (amiben futni lehet és nem érzem úgy magam, mintha priznicben futnék), illetve üzletet, ahol lehet is kapni (ill. mennyibe kerül)?
a legtöbb boltban divatcuccot lehet kapni, kevés helyen látok technikai ruházatot.

DaMartian 2010.09.20. 16:32:34

@effe: Nehéz megmondani hol találsz technikai cuccot... Törekszünk rá hogy nagyobb márkaboltokban folyamatosan legyen illetve Spuriban szinte biztos hogy mindig találsz. A nikeFIT Storm termékcsaládból ajánlanék olyan dzsekit ami Clima-FIT technológiával készül. Ezek vékonyak könnyűek jól szellőznek de elég jól birják a vizet, szelet... 20 körül kezdődnek a csúcsmodell 50e ami már Gore-Texes és tölthetö aksi van a zsebében amitől elöl-hátul villog az egész dzseki : )

norcsifut · http://norcsifut.blog.hu 2010.09.20. 18:37:50

Visszatérve a szurkoló-dologhoz:
Amikor Siófokon nem indulhattam a maratonon én nagyon szívesen és örömmel drukkoltam a futóknak, azon az utcaszakaszon csak én voltam aki tapsolt, meg szőlőcukorral kínálta őket. A járókelők persze hülyének néztek emiatt, de engem nem érdekelt... Szerintem szurkolni jó, főleg, hogy már tudja az ember milyen félmaratont/maratont futni.
Én, mint tesit (is) tanító tanárnéni nagy hangsúlyt fektetek a mozgás megszerettetésére, a közösen fussunk futóversenyen megszerettetésére és a sportszerűségre, illetve szurkoljunk egymásnak. Szerintem ezt tényleg gyerekkorban kell elkezdeni, nagyon sok, legalább 50 % a pedagógusokon múlik!

xhege 2010.09.20. 19:05:00

@DaMartian: nem Nike boltban történt az eset, hanem egy nagyobb áruházban, szóval erre nincs ráhatásod :) Csodát nem vártam, de gondoltam egy kérdést megér. Mondjuk a kék áruházban én spec azért is szeretek vásárolni, mert ott általában nem sötétek az eladók.
Köszönöm egyébként a segítséget cipő ügyben, amit nyújtottál. Úgy tűnik, hogy mélyebben kell a zsebembe nyúlni, vagy nagyon jó akciót kell kifognom. Pedig én aztán igazán hobbifutó vagyok, semmi komoly, de azért a heti 40-50 km normál esetben megvan.

xhege 2010.09.20. 19:05:34

remélem nem tűnt el az irományom...

chrono 2010.09.20. 19:43:29

@effe: na ilyet nem fogsz találni.
ami véd az eső ellen az pvc kabát viszont azt meg belülről izzadod tele. Széldzseki a megoldás ami ideig kint tartja az esőt, de egy idő múlva átázol. Eleve a nyakadnál beesik az eső, ergo kár 2x ezer forintot kiadni erre. Azt nézd miből készül a kabát mert pl Kalenji ugyanabból az anyagból csinált széldzsekit, mint a Pearl Izumi. Utóbbi pedig eléggé prémium kategóriás dolgokat gyárt.

joka100 2010.09.20. 20:42:58

@DaMartian:
Ezzel teljesen egyetértek, mármint az első felével a gondolatmenetnek.
Én vidéken futok viszonylag gyakran (>5e km/év), és amikor néha elnézek az autósok irányába, 90%-uk "hülye-vagy-bammeg" nézéssel bámul, rosszabb esetben valami szépet rám is kiabálnak.
Plusz a teremsportokat űző ismerősök éppen akkora élsportolóknak hiszik magukat, mint amennyire semmirekellők.
(itt nem xhege-re gondolok természetesen:-) )

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.20. 20:55:04

@DaMartian: De miárt gyárt a Nike ultragagyit (l. xcelerate)? Miért nem csak jót, ami vállaható?
Így egy tudatlan kezdő, aki megveszi egy szupermarketben sem szaladhatna bele a késbe?

BGy · http://babosi.blog.hu 2010.09.20. 21:00:52

@joka100: naponta átlagosan hány km-t futsz?

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2010.09.20. 21:13:26

@chrono: Nekem 3 esődzsekim van. Az elsőt még régebben vettem, már nem is használom. Aztán kaptam egy komolyabbat, márkás és az ára sem olcsó. Erős, vannak rajta szellőzők és a legszélsőségesebb időben is jól vizsgázott. Ellenben nehéz, ezért vettem most egy ultrakönnyűt, ami azért tartósan nem bírja az esőt, de a saját zsebében elfér, így az övtáskámban is és pihekönnyű...
szóval a kérdés mire akarja a fogyasztó használni...

effe 2010.09.20. 22:15:12

@szasza75: futáshoz és bringázáshoz - nem a dézsából ömlő, szakadó esőben, mert annyira mazochista nem vagyok, de azért 2-3 órát ki lehessen bírni benne
kiránduláshoz - ha elkap az eső, nálam legyen
(mondjuk, erre jó volt az 500 ft-os OBI-ban vásárolt nylon is :) )
ja, és nálam extra szempont: a kapucniba beleférjen a copfom is. úgy vettem észre, hogy a hosszúhajúakra nem gondolnak: a kapucni a fejem feléig ér, ha össze van copfozva a hajam :(

xhege 2010.09.21. 08:24:42

@joka100: köszi, hogy engem nem sorolsz oda :) , bár hozzád képest én nagyon keveset futok. Nálam általában heti 2 foci és heti 4-5 futás a program. A futás az mondjuk 10-11 km és hétvégén egy kicsit hosszabb normál esetben. Mondjuk én úgy vagyok vele, hogy szerintem az is becsülendő ha valaki hetente 2-szer elmegy terembe sportolni, mert sajna már ő is csodabogárnak számít. Sokan hetente egészen pontosan 0-szor sportolnak, hiszen szokott ő füvet nyírni, kapálni, porszívózni stb.

Egyébként ti akik ilyen sokat futtok (3-4-5 ezer km-t egy évben) 800 km-ként cserélitek a cipőt. Azaz évente vesztek 5-6 pár csukát huszonezerért? Mit csináltok a leselejtezett cipőkkel, amik azért még külsőleg nem amortizálódtak le nagyon? Értem én, hogy jó az nyáron rövid gatyához, vagy kirándulni, esetleg kertészkedni benne, de évente 4-5 pár már erre is sok (meg el sem fér egy idő után).

rodriguez 2010.09.21. 09:08:32

@DaMartian: Tél végén kaptam nikeFITStorm dzsekit, maximálisan meg vagyok vele elégedve. De lehet ezeket mosogépben mosni? thx

DaMartian 2010.09.21. 09:41:00

@xhege: Azért huszonezres cipőkben már általában szívfájdalom nélkül le lehet tolni 1200-1500 kilométert. Nekem ez kb. évi 2 ciő lenne. Én nem vagyok ugyan mérvadó, mert a munkám miatt egy időben általában 4-5 cipőt is rotálok, de pl. kosárlabdában is általában évi 2 cipőt rongyoltam el amikor még komolyan játszottam. Szerintem ez az 1 szezon 1 cipő mindennapos aktív edzés mellett elfogadhatónak mondható. Persze aki ennél is többet megy, annak valóban még több kell, de azért szerintem a többség itt olyan, aki elvan évi 1 cipővel (esetleg 2 évente hárommal : )
@Sekiwake: alsó kategóriás cipőkre pedig azért van szükség, mert van akinek csak erre van igénye/pénztárcája. Én személy szerint itt akármennyire próbálok mindenkit lebeszélni az ilyen cipőkről, igaz az, amit itt már többen megírtak, hogy akinek nem telik jobbra, vagy aki úgy érzi hogy olyan keveset fut, vagy még csak most kezdte és nem biztos benne, hogy folytatni is fogja, azoknak még mindig jobb ilyenben futni, mint utcai cipőben, bakancsban, kínai dorkóban, aerobic, tenisz, teremfoci stb cipőben... De mi akik itt törzs-blogolók vagyunk, általában nem ehhez a kategóriához tartozunk, mert már rendszeresen futunk, így ezt a "kategóriát" mi már "kinőttük" ezért szoktam az itteni arcoknak megmondani a frankót és megpróbálni átterelgetni őket valóban használható cipőkre : )

xhege 2010.09.21. 09:54:27

Érdekes a "friss topikok" között látom, hogy DaMartian írt, de itt a posztnál meg nem. Lehet ezzel előrébb lököm a hozzászólását?

xhege 2010.09.21. 09:59:00

@DaMartian: én személy szerint örülök annak, hogy megmondod a frankót. Az spec. nekem még szimpatikusabbá teszi a frankó megmondását, hogy mikor példát hozol nem csak Nike hanem versenytárs cipője is szerepel benne. Szerintem igyekszem venni egy használható cipőt, azt nem ígérem hogy Nike lesz, mert nem zárok ki egyetlen márkát sem, ha jó áron hozzá lehet jutni.

Edward Nygma 2010.09.21. 10:00:31

@effe: nekem az Intersport saját márkázott esőkabátja vált be; pedig féltem tőle, hogy szauna lesz benne vagy zavarni fog, de nem. Igaz, nem is húzom be nyakig, csak úgy legényesen, mellig nyitva :) Könnyű, szellőzője is van, hosszabb futást is kibírt már szakadó esőben. Ja, és került vagy háromezerbe.

joka100 2010.09.21. 10:00:52

@BGy: 15-16-ra jön ki idén, ha jól számolom.
De a lényeg inkább azon van, hogy még a közeli ismerőseim közül is hányan néznek idiótának és ha fele ennyit futnék, akkor is hasonló lenne a megítélésem. Mint ahogy volt is a múltban.

De hát ez Magyarország, ezt tudomásul kell venni. ...és (sajnos vagy nem) nem is igazán a gazadasági, hanem a gondolkodásbeli lemaradás az, ami már-már behozhatatlan.

joka100 2010.09.21. 10:06:04

@xhege: ez pontosan így van, ahogy írod, bár húszonezerért még nem vettem cipőt éppen a gyors kihordás miatt, de nem is az alsókategóriát koptatom azért.

xhege 2010.09.21. 11:27:21

@joka100: ha nem titok milyen cipőt preferálsz? Arra meg még mindig nem kaptam választ, hogy mit csinálsz a már nem hordottakkal :)

joka100 2010.09.21. 12:49:51

@xhege: eddig 2 Nike-om volt (talán Pegasus, nemrég pedig Air Max Torch), egy new balance (talán 835, ha van ilyen), mizuno wave (talán Tempus), Asics (Gel valami), Puma (complete elementis), Saucony (progrid jazz 12, jelenleg).

Most mit írjak erre az oldalra, hogy melyiket preferálom szerinted?:-))

Ja, mit csinálok velük: egyiket sincs szívem kidobni, hisz a felső részük még majdnem teljesen ép, majd szétfocizom őket, ha még focizok valaha:)

xhege 2010.09.21. 13:23:05

@joka100: azért ezek is 20 körüli cipők ha jól gondolom. Sauconykat én is megnézem állítólag jók is és árban is barátiak.

Az utolsó mondatod meg sem hallottam :))) Focizni futó csukában???? Focizni csak foci cipőben! Itt is igaz, ami a futásnál, nem véletlenül fejlesztik ki a cipőket, funkciójuk van.

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.21. 13:32:50

Na ez van akkor, amikor Új Péter (amúgy az index jelenlegi főszerkesztője) írja meg helyettem a triatlonos cikket a Népszabiba.

Látva hogy csípi a szemeteket, ígérem hogy ha lesz időm még írok egy cikket oda nem autós szemszögből is... (mondjuk egy összefoglalót az egész történetről, több nézőpontból)

"Triatlon VB
- harc a 46500 méterrel, az autósokkal, és a közvéleménnyel"

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.21. 13:55:53

@szasza75:

"A posztban szerepelt pár kérdés, mint pl, hogyan lehetne több szurkolót a pályák mellé varázsolni? gyakorlati elképzeléseket nem nagyon olvastam a kommentek között..."

Mondjuk úgy, hogy célzottan a közönségre összpontosítva reklámoznak, és nem csak a versenyzők felé.

1. Már egy évvel ezelőtt jelezni kellett volna pl. az összes utazási irodának, hogy ez mekkora show lesz, és szervezzék bele - ajánlják ki az összes potenciális turistának (Pl "Szurkolj a saját országodnak!")
+ folyamatosan informálni őket (szórólap, stb)
2. A környékbeli embereket is el kellett volna érni, hogy jöjjenek ki az egész családdal szurkolni. (nem csak úgy hirtelen felindulásból, hogy "hú, mi van itt nézd csak!" :)
(Nos, azért ehhez kellett volna azért pár dolog, pl. alternatív programok, több kajálási lehetőség, stb)

De persze nem én vagyok a triatlon szövetség marketingese (hozzáteszem ilyen pozíció szerintem nincs is a szövetségeben).

effe 2010.09.21. 14:16:20

@WITCH: igen, a lángos és sült kolbász biztos több nézőt vonzott volna... :)

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.21. 14:32:44

@effe:

Nincsenek illúzióim, a marketing egy háború. És ha ehhez a lángoshoz kell nyúlni, akkor a lángoshoz kel nyúlni. :)

DaMartian 2010.09.21. 15:39:50

@xhege: igyekszem tárgyilagos lenni. Úgy gondolom ha korrekten és teljeskörűen tájékoztatok, akkor majd mindenki eldönti, hogy számára mi az ideális. Mivel én hiszek benne, hogy a Nike cipők kiemelkedően jók, úgy gondolom hogy ha a leendő vásárló az adott információk alapján mérlegel, akkor majd úgyis e mellett teszi le a voksát. Ha meg mégsem, mert nem tetszik neki, nem jó rá, vagy rossz tapasztalata van stb. akkor meg úgysem lehet ráeröltetni senkire.
Ahogy írtam Saucony alsó-közép kategóriában ár/érték tekintetében igen jó és emiatt nálunk elég népszerű is. Önmagában a Grid technológia is okos találmány. Az egyetlen hátulütője, hogy ha megsérül, akkor onnan a cipő gyakorlatilag kuka (akár egy defektes légbetétnél) onnantól semmit nem csillapít, és a visszajelzések alapján ez azért időnként előfordul. Mivel sosem volt ilyen cipőm, nem tudom, hogy ez csak városi legenda-e (hasonló, mint a "kidurran a légbetét" amit naponta hallok, de olyannal még nem nagyon találkoztam akinek tényleg lett volna ilyen problémája, mindenki csak hallotta, így ez inkább félelem mint tapasztalat) vagy tényleg élő probléma. Plusz lehet hogy csak régen törtek a Grid hálók, de azóta ők is javítottak-fejlesztettek a kialakításon (az emberek fejében sokkal tovább tart megszüntetni az ilyen negatív emlékeket)

2010.09.21. 17:50:17

@DaMartian: a "kidurran" a légbetét nem tudom, hogy pontosan mit jelent, de nekem egy Reebok cipőben megsérült a légbetét (olyasmi formájú légcellák voltak az alján, mint a méhsejtek és egy pár cella a szélén megsérült), így aztán nedves időjárásban "kellemes" szörcsögő hang keretében lehetett járni benne. Elég idegesítő volt, de más hátrányát nem láttam, mert sok apróbb cella volt, így érzésre nem volt gond a cipővel.

xhege 2010.09.21. 19:02:51

@DaMartian: ezek nem garanciális hibák? Akár a Nike akár a Saucony esetében. Mert azért humánusabb lenne ilyenkor visszacserélni, mint a kukába dobni :)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.21. 21:59:23

@DaMartian: Köszönöm a korábbi válaszod.
Cserébe megerősítem, hogy lehet defektet kapni egy Nike Air cipővel: Nekem egyszer egy kis akáctüske szúrta ki egy erdei úton. Ezután minden lépésnél hallottam a fújtatást és esőben a szörcsögést.

Egy Air Pegasus 26-ban hol helyezkedik el a légbetét? Az egész talp alatt vagy csak a sarok alatt?

DaMartian 2010.09.22. 00:07:31

@viito: A Reeboknál a hexalite sérülése nem okoz gondot, mivel nincs nyomás alatt. Az egy mechanikus csillapítás. Maga a méhsejt forma kis hatszögei nyomódnak össze, de az oldalak egymásnak feszülve azért tartást adnak a talpnak. Ezzel együtt ha rés keletkezik rajta és ott befolyik a víz, akkor az futás közben cuppog, szörcsög, de ettől még csillapít. A légbetét viszont nyomás nélkül nem működik : )
@xhege: Természetesen garanciális hibák. A baj csak az, hogy mivel ezek a technológiák a cipő belsejébe vannak építve, így roncsolás nélkül nehéz bizonyítani a károsodásukat. Ha meg a bevizsgáló roncsolja a cipőt, akkor függetlenül attól, hogy van-e baja, a csukának annyi.... : (
@Sekiwake: Erre azt szoktam mondani hogy ha egy Bugattit meghúzol a parkolóban, azon is karcos lesz a fényezés : ) Ha külső behatástól megy tönkre a légbetét, az nem gyári hiba. Én is mentem már szögbe kocsival, és egy percig sem gondoltam azt, hogy a gumi hibája a defekt amikor megláttam hogy fejig áll benne egy szög... Azért az akáctüske meglepne. A légbetét fólia olyan erős, hogy normál varrótűvel sem igen lehet kiszúrni. Ráadásul legtöbb esetben körbeágyazza a habszivacs és kívülről még védi (általában karbon) gumitalp...
Az Air Pegasus 26-ban a légbetét az egész talp alatt végigmegy a saroktól majdnem az utolsó lábujjpercekig, szinte a cipő teljes szélességében. Tehát majdnem úgy kell elképzelni, mintha egy kb. 3-4mm vastag gázzal töltött talpbetét lenne berakva a cipő-talpbetétje alá : )

xhege 2010.09.22. 08:23:09

@DaMartian: tényleg nagyon köszi az infókat. Most már csak összerakok egy kis zsetont és veszek valami jobb csukát. (Ilyenkor vehetem a fejem a falba, hogy mikor a legutóbbit vettem 28.000-ról volt leárazódva 12.000-re, aztán meg 7.000-ra az utolsó pár db, nem vettem még 1-2 párt)

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.22. 10:23:41

@DaMartian: Várj, én sosem mondam, hogy gyári hiba a defektes cipőm!!
Csak morfondíroztál azon, hogy városi legenda-e a defektes légbetét, ezért hoztam egy példát, hogy nem az, ha igyekszik az ember, kaphat defektet :-). Én magam szedtem ki belőle a tüskét, szóval biztos az szúrta ki. kb 15 éve történt az eset, lehet, hogy akkor még nem használtak olyan erős anyagokat, mint ma.

Pegasus kérdés: Ha a légbetét végighúzódik a talp alatt, akkor mitől veszíti el a cipő a csillapítást?

joka100 2010.09.22. 10:35:57

@Sekiwake: kiegészítve a kérdést: illetőleg olyan technológia nem létezik még, ami mondjuk ha nem is örökké, de legalább 5-6e km-ig biztosít megfelelő csillapítást? Még ha többszöröse is egy mezei futócipő árának.

2010.09.22. 10:42:54

@Sekiwake: attól veszíti el a csillapítást, hogy a légtalp, és hasonló varázslatok csak 1 réteget jelentenek a sokból, és ha a légtalp örökéletű is, akkor is amin támaszkodik az nem biztos, hogy az.

Állítólag egy sportcipő minimum 50 alkatrészből áll, mindig lesz közöttük olyan, ami megnyúlik, összetömörödik, vagy egyszerűen elkopik, elfárad az anyag.

2010.09.22. 10:51:52

Szvsz olyan felszerelés nem nagyon létezik, ami extrém ideig használható.
A gyártóknak több okból sem áll érdekében örök életű holmit csinálni (kb ugyanaz a téma, mint a régi 1 milliót km-et futó Mercedesek)

1) akkor ki vesz másikat? (profit-profit-profit)

2) az átlag Amerikai, és Európai vásárló akkor is le fogja cserélni a cipőjét mondjuk 2 évente ha egyébként gyakorlatilag új állapotú, mert már van újabb modell, mert már nem divatos a formája, a színei, mert az újabb csilivilibb, vagy csak azért, mert hozzá van szokva, mert megteheti.
(ugye az átlag Merci vásárlót sem érdekli, hogy az ő új kocsija már nem lesz 20 éven át autó mint a 70-es években, ez csak Atatürköt a török vendégmunkást izgatja, aki megvenné a verdát 15 évesen fél millió km-el 4. tulajdonosként és használná még egyszer ennyi ideig). Ugye nem gondoljuk, hogy egy átlag amerikai futó ki van akadva, ha 1000km-enként kell vennie egy 120$-os cipőt, márpedig a nagy gyártók azt a piacot veszik alapul, és nem a magyart.

3) Ti vennétek bármilyen sportfelszerelést, ami mondjuk mindenféle extra tartós kevlár anyagokból meg kitudja mi mindenből készültek, de cserébe mondjuk 150ezer forint lenne a kezdő áruk?

Szvsz ezek a dolgok egyébként nem a sportszer gyártókat jellemzik, hanem úgy általánosságban az egész piacot, szóval gyorsan bebizonyítható ugyanúgy a sportcipőre, mint a mosógépre.

DaMartian 2010.09.22. 12:00:46

@Sekiwake: jaaa.. Igen a 90-es években valóban jóval több ilyen eset volt, szerintem még ez él az emberek emlékezetében. Ugyanezen okból ódzkodnak sokan a szintetikus futópólóktól, mert a 80-as évekbeli nejlon piacos pólók az egyetlen élményük hasonló ruházattal, amibe jól belerohadtak, és azt gondolják, hogy ezek a maiak még mindig olyanok. Vagy amikor bőr futball labdát keresnek, pedig olyat már senki nem gyárt (csak a börtönökben varrnak még olyat : )
Szóval a légbetétek gyártástechnológiája rengeteget fejlődött az elmúlt 10 évben, sőt az elmúlt néhány évben is komoly fejlesztések történtek a témában. Ma már elvétve vannak ilyen problémák...
Pegasus: a légbetét még akkor is működni fog, amikor a cipő már lerongyolódott a lábadról. Ezért lehet a légbetétes cipőkben sokkal tovább futni (1200-1500km) mint a kizárólag habszivacsos cipőkben. Viszont a légbetétek is (több-kevesebb) szivacsba vannak beágyazva, és az Air hiába működik szinte korlátlan ideig jól, az azt körülvevő habanyag idővel lepukkan. És hát ha arányaiban nézzük, egy futócipő talpának vastagsága két és fél centi a sarok alatt, és ebből csak 5-6mm a légbetét (néhány modellnél előfordul, hogy több, de max 1-1,2cm) vagyis a cipő talpának max a fele. Ha ez a rész sokáig is bírja, a többi ugyanúgy amortizálódik. A válasz a kérdésedre tehát nem a légbetét kiterjedésében rejlik, hanem a vastagságában. Hát ezért...

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.09.22. 12:18:14

@DaMartian: "l. Ezért lehet a légbetétes cipőkben sokkal tovább futni (1200-1500km) mint a kizárólag habszivacsos cipőkben." Sajnos, én nem ezt tapasztaltam. 6 db Pegasus-om volt 2005-stől 2008-as modellekig, 800km körül már bejelezett a sípcsontom. Mivel 2005-től, kezdettől fogva edzésnaplót vezetek mindről elő tudom keresni a pontos kilométerszámot, ha érdekel.

DaMartian 2010.09.22. 12:19:39

@viito: @joka100: biztosan lehetne szinte örök életű termékeket gyártani, ha ez lenne az elsődleges cél. De ez már olyan szinten más tulajdonságok rovására menne, ami miatt a termék épp arra a funkcióra nem igazán lenne alkalmas, amire használni akarjuk. És ez most független attól, hogy mosógépről, vagy cipőről beszélünk.
A sportcipők elsődleges feladata az ízületek védelme, a kényelem, hajlékonyság, KIS SÚLY, jó szellőzés, tartás, energia visszaadása, jó tapadás, teljesítmény növelése... Ja meg az ár. Ha ezek elé állítjuk a tartósságot, az a fentieket szinte biztosan negatívan érintené. A viito által teljesen logikusan felvázolt okokból a tartósság csak mindezek után jön a sorban, hiszen a sportolók a felsorolt tulajdonságokat keresik egy cipőben, és nem azt, hogy örökké tartson. Nyilván meg kell találni az egyensúlyt, hogy azért elfogadható ideig egyben maradjon, de fontosabb, hogy amíg működik, addig jól működjön. Bowerman-nek a cégünk egyik alapítójának, aki futóedző volt és kézzel készített cipőket, pl. a súly volt a rögeszméje. Ő annyira a teljesítmény növelését (=kis súly) tartotta elsődleges szempontnak, hogy akkor volt elégedett, ha a célba érkezés után két lépéssel a cipő szétszakadt, mert akkor épp csak a szükséges anyagmennyiség volt benne... : ) Szóval biztosan lehetne atombiztos cipőket gyártani, de ez nem cél, a futóknak fontosabb, hogy inkább könnyű, rugalmas, kényelmes legyen, és cserébe inkább időnként cserélik. Csak a világnak vannak olyan pontjai, ahol ez kisebb gondot okoz, van ahol meg nagyobbat, és sajnos a domináns piac (és igények) nem a mi részünkön vannak.

DaMartian 2010.09.22. 12:28:10

@Jozsef: Pegasus tipikusan a Nike Sokol rádió modellje, az egyik legtartósabb cipőnk. Bár az elmúlt években itt is elmozdult a történet a puhább és könnyebb felépítés felé, ami nyilván nem segít a tartósságán, de ez inkább csak a talpkopást érinti, nem a csillapítást. Fura ha neked már 800km után cserét jelzett a lábad, én még Lunar cipőben is tudtam e fölött futni gond nélkül, pedig azok kevesebbet bírnak. Igazából ez sok mindenen múlik. Döntően súly, futóstílus függő. Meg a test "jelzése" nem törvényszerűen a cipő elhasználódása miatt jelentkezik. Bár én is tapostam már 10-12 Pegát életemben, közülük még csak egy érte el a tisztes 4 számjegyű kilométermennyiséget, a nagy kedvenc 25SE, de annak még semmi baja... Mostanra az a vasár-és ünnepnapi futócipőm, ritkán használom, mert félek hogy lassan kiszolgálja az idejét, és nem akarom letenni!
A másik nagy Pegasus fan Zsola, őt is meg lehet kérdezni róla mennyiket bír egy Pega, ő azért elég masszív mennyiségeket tol rendszeresen...

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.22. 12:43:40

@DaMartian: Ha már a cipőkhöz ennyire értesz, biztosan van fogalmad a kompressziós zoknik pszichológiájáról is. Az a kérdésem, hogy miért van megjelölve, hogy melyik a jobb és melyik a bal? Miben működik a két láb másképpen egy zokni esetében?

Zime 2010.09.22. 12:45:06

Az én Vomero-m kb. 900 km-t bírt, akkor kezdtem érezni a lábam benne, de mondjuk én 110 kg körül vagyok (izom! :)...
Most Pegában nyomom, egyelőre elégedett vagyok vele (kikéve a színét :), persze még kevés km van benne.

csétomi 2010.09.22. 12:49:08

@azilinha: nem a láb működik másképpen, hanem a zokni talprésze van a talphoz alakítva (vastagabb puha és vékonyabb szellőző felületek) így a kettő pont tükörképe egymásnak. A profibb futózoknik mind ilyenek, kompressziótól függetlenül :)

2010.09.22. 12:52:57

@azilinha: a szabásában. a profibb technikai zoknik ergonómikusra vannak tervezve, ami pontosan körülveszi a lábadat, így a cipőhöz hasonlóan van belőle jobb és ballábas darab, nem úgy, mint mondjuk egy sima pamut zokniból, ami csak rásimul a lábadra csereberélhető a két darab.

(haja, ha így folytatom még a végén Nike ekin lesz belőlem :D)

DaMartian 2010.09.22. 13:01:01

@azilinha: @viito: Így van. Ha fölülről ránézel a lábfejedre, látszik, hogy nem szimmetrikus. A szimmetrikus zoknik nem simulnak rá szépen, hiszen a rövidebb kisujjaknál anyagfölösleg marad, ami szép vízhólyagokat képes okozni. Így valóban minden komolyabb futózokni ergonómikus, aszimmetrikus szabású. Mivel a kompressziós zoknik mind komoly kategóriások, hiszen a talprész mellett még a lábszárat is "támogatják" így magától értetődik, hogy a lábfejrészük sem lehet gagyi : )
Hajrá viito, így tovább! : ) Bár az összes bolti eladó tudna ennyit : )

2010.09.22. 13:19:40

@DaMartian: viszont, ha már így repkednek a kérdések, akkor én sem akarok lemaradni ; )

Cipőteszten olyasmiben tudtok segíteni, hogy milyen lábtartásom van?
Abban biztos vagyok, hogy nem befelé billen a lábam, általában a cipőim sarkánál a külső rész kopik (legyen szó utcairól vagy sportról), de azt olvastam, hogy ez még nem feltétlen jelent "underpronation"-t (nem tudom magyarul mi a neve), mert elvileg a normál lábtartású futók sem pont középen fognak talajt, nekik is inkább a cipő külső éle terhelődik.

chrono 2010.09.22. 13:28:38

@csétomi: Akkor Paula Radcliffe vmit nagyon nem tud mivel ő Oxysox-ban fut és ott nincs külön jelölve melyik lábra való:)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.22. 13:35:11

Köszönöm az infókat. Megnyugtató, hogy ez a kompressziós zokni többet tud, mint gondoltam. :-) Korábban sose volt semmi spéci zoknim, csak volt egy kis boka-problémám, és erre ajánlotta a doki a kompressziósta. Egyelőre bejön, bár még csak rövid ideje tesztelem.

csétomi 2010.09.22. 13:53:50

@chrono: bevallom, még sosem láttam Paula Radcliffe lábfejét közelről, pláne nem cipő nélkül.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.09.22. 14:24:38

@DaMartian: Természetesen, nem kopott el, nem ment szét stb, csak a csillapítás csökkent.
Egyébként egy mosás, és kívülről majdnem teljesen újnak néz ki. Sok futásra már alkalmatlan, de egyébként utcai, mindennapi viseletre tökéletesen alkalmas cipővel édesapámat, apósomat is elláttam :)

chrono 2010.09.22. 14:46:54

@azilinha: aztán hol vettél ilyet zoknit? Mert itthon nem igazán lehet kapni.

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2010.09.22. 15:32:41

@azilinha: Hát ez itthon jó drága! Enyémet 20 euróért vettem.

DaMartian 2010.09.22. 15:41:12

@viito: tervezünk futópados lábanalízist, de ez már max a következő szezonban valósulhat meg. A neutrális futómozgás talajfogása is külső talpélen történik, így a mozgásod lehet "normál". Az underpronation vagy szupinálás esetén a gond az, hogy a terhelés a külső talpélen is marad. Így nagyon kis felületen oszlik el elrugaszkodásnál a terhelés, ami nagyon megerölteti a lábközépcsontokat, és mivel nem történik meg a természetes mértékű pronáció sem, így erősebb rezgéseket kell elviselnie az ízületeknek. MEGOLDÁS: NAGYON PUHA CIPŐ! De ez a futóstílus igen ritka. Nekem azért sikerült jól beleesnem... A te eseted lehet sima neutrális attól, hogy a cipőd sarka kívül kopik (ez a normális). Az beszédes, ha erősen O lábad van, vagy a saroknál belül kopik, vagy a cipő elülső részén nem belül a nagyujj alatt kopnak el a bütykök először, hanem kívül a kisujjad felöli oldalon...
Nagyon durva eseteket szabad szemmel is látni (épp tegnap a kopaszin mondtam azilinha férjének, hogy cipőt kéne cserélni) kevésbé durva eseteknél meg kisebb a kockázat (közel van a normálishoz).
Mivel a lábformából is általában következtetni lehet a pronációra, otthon mehet a vizes talppal papírra lépés, illetve a Spuriban van hőtérképes talpvizsgáló, de a cipőteszten is tudnak segíteni. Biztos eredményt azonban csak a fent említett kamerás vizsgálat ad.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.22. 15:59:00

@Jozsef: Tényleg jó drága volt, de mivel a doki, aki ajánlotta, maga is futó, meg nagyon szeretnék még 60 évesen is egészséges lábakkal futni, úgy döntöttem, ez most megér ennyit. Persze, te jól tetted, hogy ott vetted, ahol. :-)

@DaMartian: Az én cipőmet láttad tegnap? Arról mi a véleményed? (Még egészen új szerzemény, erősen akciósan.)

chrono 2010.09.22. 17:33:55

@azilinha: ez tényleg k drága, külföldön olcsóbb.
Remélem azért azt mondta a doki, h ne hord állandóan illetve ha sport után vennéd fel akkor ne feküdj le benne. Ha hosszabb utazásra indulsz akkor is érdemes felvenni mert nem vizesedik be a lábszárad.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 08:58:09

@chrono: Köszi az infót. Csak futáshoz szoktam hordani a komressziós zoknit, eszembe se jutott, hogy utána is benne maradjak. De ez a hosszú utazás sem rossz ötlet, majd a tizen valahány órás repülőútra felveszem. :-)

2010.09.23. 10:33:58

@azilinha: tizen valahány órás repülőútra inkább valami antikompressziós vállvédőt ajánlanék, mert ha két bőven száz kilós úriember közé ékelődsz, mint én, akkor a lábfájás lesz a legkissebb bajod : )

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 10:47:17

@viito: Még ezt is inkább elviselem, mint a múltkor azt a pasit, akinek végig a fényképeit kellett nézegetnem, és nem sikerült sehogysem a tudtára adnom, hogy rohadtul nem érdekel. :-)

xhege 2010.09.23. 11:09:33

@azilinha: :)))))) Ezt azért el tudom képzelni. Mondjuk mire hozzám szólna bárki is a repcsin én addigra már alszok :)

2010.09.23. 11:24:50

@azilinha: komoly piaci rést látok a repülőre való kompressziós cuccok terén... zokni, vállvédő, füldugó, esetleg szemellenző.

Hmm... befektetőket keresek frissen indítandó vállalkozásomhoz ; )

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 12:24:21

@viito: De hogy maradjunk a futoblog témájánál: egy olyan megoldás is érdekelne, amely szerint a repülőgép középső részén a kajafelszolgálás helyett futópályát lehetne kialakítani. :-)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 12:24:58

@viito: És ott lehetne repülőzni (szó szerint). :-)

2010.09.23. 12:38:45

@azilinha: sajnos egy futópad több helyet foglal, mint egy economy class ülés, meg a légitársaságok amúgy is abban érdekeltek, hogy sok étkezéssel gyorsan kajakómába küldjék az embert, így aztán ez elég esélytelen : )

Esetleg akkor működhetne, ha szobabicikliket tennének a repülőre, és az utasok termelnék a fűtéshez és világításhoz szükséges áramot : D

De most, hogy mondod amúgy is kezdődik lassan a beltéri edzések korszaka, tavaszra már Te sem fogsz futógépre vágyni

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 12:51:45

@viito: Én kültéren futok télen is. Rendkívül extra körülményeknek kell lennie ahhoz, hogy bemerészkedjek a futópadra. A hideg szerintem nem akadály: pont a futás az a tevékenység, ami közben legkevésbé fázik az ember. Az el nem takarított jég már lehet veszélyes, de a fővárosban ritka az, amikor minden futásra alkalmas utat vastag jégpáncél fed.

A repülőn viszont ellennék a futópaddal is meg a szobabringával is. :-)

2010.09.23. 13:00:39

@azilinha: én elég sokat sportoltam télen, kora gyerekkorom óta, így a hideg engem sem zavar, beteg sem szoktam lenni, a megfázás ismeretlen számomra, viszont a csapadékkal (sáros, hólatyakos, és még inkább jeges utak), nem tudok mit kezdeni, így olyankor abba szoktam hagyni. Tavaly mondjuk november végéig kényelmesen futottam kint.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2010.09.23. 13:21:08

@viito: Latyakos időben beázik a cipőd, és akkor mi van? Amíg futsz, nem azzal vagy elfoglalva, utána meg hazamész és leveszed. :-)

2010.09.23. 13:44:07

@azilinha: nem a beázástól félek, hanem a bokámtól és a csúszkálástól. Sajnos nincs minden rendben a szalagokkal és az izülettel, de még vagy 40 évet szeretném használni őket :S Haja, a téli élsport adománya a jó immunrendszer, a hátránya, hogy tönkremehet benne ez+az.

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.24. 18:54:26

@DaMartian: a Nike félmaraton előtt én is beruháztam egy pár (Nike) kompressziós futózokniba, a verseny előtti tempós szigetkört és a versenyt is abban futottam.

Azt viszont nem tudom, hogy akkor most minden alkalommal azt kellene használni vagy csak a tempós futásokhoz, vagy van valami egyéb szabály?

DaMartian 2010.09.25. 18:12:15

@Navixaf: Hordhatod amennyit jól esik, csak azért mosd ki a futások között : )

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2010.09.25. 20:07:07

@DaMartian: Köszi!

Tempós és hosszú futásokhoz mindenképpen használni fogom.

És azt is megígérem, hogy néha kimosom :-)

Ted Striker 2010.09.26. 14:07:48

Én megtettem amit megkövetel a Futóblog: a mai Spar maratonon a Petőfi és Lágymányosi hidak közötti szakaszon tapsoltam véresre a kezem és üvöltöztem rekedtre a torkom (hol az alsó hol a felső rakpartra koncentrálva).
Sajna nagyrészt egyedül voltam ezzel - néha hülyén is érzetem magam, de 1,5 óra ázás után ez már nemnagyon érdekelt :-)

Ha már néhány futótársnak tudtam adni valami plusz energiát vagy csak egy mosolyt már megérte

DaMartian 2010.09.26. 15:15:58

@Ted Striker: Köszönjük!!! Sokan kövessék példádat! ; )

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.29. 16:42:41

Nos, említettétek Új Péter ominózus cikkét a triatlon VB-ről, ami sokaknak nem tetszett.

A Népszabadságba írtam egy választ triatlonos szemszögből:

nol.hu/sport/a_beegest_meg_elkerultuk__de_ez_igy_is_kinos_volt

(a cím nem az url-ben lévő)

Hozzászólhatnátok a Népszabadság oldalán is, mert már gyűlnek a tipikus magyar autósok, a "le a futással", "le a maratonnal" "le a triatlonnal", "süssük meg a futókat" véleményekkel. :]

WITCH · http://witch-ironman.blog.hu 2010.09.29. 18:24:12

Remélem nem csak autósok és futók vannak, de léteznek autós-futók és futó-autósok is. ;)

bombike 2010.11.07. 19:51:05

Ma épp a Lágymányosinál jártam, mikor meglepődtem a terelő rendőrökön, majd rájöttem, hogy épp belefutottam a Tudás útja félmaratonba :) Így amíg mentem át a hídon, megtettem, amit kellett, s szurkoltam!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása