Csapatmunka

2011.03.31. 10:48 szasza75

Sokan azt gondolják, hogy a futás egyéni sport. Talán mégsem. A csapatban való futás olyan láthatatlan, rejtett energiákat tud előhozni, amit talán előtte nem is gondoltunk volna. Én sem gondoltam korábban. Az egyén érdeke a háttérbe szorul, helyette megjelenik egy közös cél. Szinte minden futóversenyen vannak csapatversenyek, ahol van pár ismerős partnercsapat akivel össze tudjuk mérni az erőnket. Az alábbi írás egy visszaemlékezés, a sárvári 12/24 órás futás 12 órás váltójában futottunk négyen, 12 órán keresztül. Sokszor visszaemlékezem rá, hogy olykor jó lenne megint átélni azokat az izgalmakat, amiket akkor éltünk át.

Akkortájt a T-100-ra való felkészülésembe pont beleillett egy hétvégi lendületes, de nem végletekig kifullasztó futás. A terv 3 óra egyben volt. Szerencsémre Nylonman, Ádám és Tomi bevett a csapatukba. A feladat az volt, hogy fussunk 12 órás váltót. A verseny reggelén érkeztem meg a rajthelyre, a start előtt fél órával az ún. "csapatértekezleten" talpig civilben kávét szürcsölve az alábbiak hangzottak el: "Akkor srácok 30 percenként váltunk, mert így pont fel tudjuk magunkat tölteni másfél óra alatt szénhidráttal. Szasza, akkor kezdesz?"

Mit mondhattam volna...


Az alábbi kisfilmet Mátrai Erik készítette a 2008-as sárvári futásról

Elhangzott a startjel, ha jól emlékszem egy tűzoltó kocsi szirénája adta. A Sárvári várat körülölelő kör kb. 1030 m. A köridőből nagyjából lehetett kalkulálni a tempóra. Úgy terveztem, indításnak 7 kört futok, az kb. 30-31 percre jön ki.

Szépen lassan letudtam a részem, váltottuk egymást, majd ismét váltás és így ment ez órákon keresztül. Nagyjából körvonalazódott a rangsor is, mi úgy a második-harmadik helyen tanyáztunk, nagy meglepetésünkre. A 3 órás egybefüggő futásomnak lőttek, és lassan e kellemes részét is szépen magam mögött hagytam. Rövid taktikai értekezlet után a 6-7 körös váltásokat 2-3 körösre csökkentettük, azaz fokoztuk a tempót. Támadtunk.

Az 1. és 3. helyezett csapata felfigyelt csapat-taktikánk módosítására, így ők is váltottak: egy sebességi fokozattal feljebb kapcsoltak. Még csak 6 órája futottunk, de lassan kibontakozott egy öldöklő küzdelem. Az első helyezett csapatnak (Sárvári Kinizsiek) volt egy iszonyú gyors emberük, de úgy tudtuk, hogy neki este dolgozni kell menni, így a végjátékra nem tud maradni. Számunkra ez úgy csapódott le, hogy csak tartanunk kell a tempót, este meg szépen átvesszük a vezetést.

Az első helyen levő csapat rájött, hogy ezt a versenyt nem nyerhetik meg, ha elmegy a legjobb emberük, aki ennek hatására hirtelen szabadságot vett ki. Este 8-tól igazi harc bontakozott ki. Ilyet én még soha azelőtt nem éltem át. Ádámnak sajnos el kellett mennie, így hárman maradtunk és folyamatosan a váltózónában vártunk, váltottunk, futottunk és néztük a köridőinket. Az első helyen álló csapat bő egy körrel, azaz kb. 5 perccel vezetett több, mint 10 óra futás után. A 3. helyen álló Váci forma II. is jött fel ránk. Ment a matekozás, ki milyen formában van még, ki mennyire fáradt 2 órán belül 5 percet le lehet faragni, és annyit még el is lehet bukni. Iszonyúan motiváló volt, vérszagot kaptunk, és ismét fokozni próbáltuk a tempót.

Este 9 után már körön belülre kerültünk, azaz a hátrányunk 2:30-3 perc körül mozgott. 35-40 km volt már a lábunkban fejenként és még mindig toltuk a résztávos 4 perces körüli kilométereket. A Kinizsiek is erősítettek, körönként váltottak az utolsó fél órára. Mi is lereagáltuk a váltási módszerüket. Halál.

A végletekig csontoztuk magunkat, az utolsó fél órában. A hátrányunk végül 2:17-re apadt, azaz fél kör távolságból üldöztük őket. Este 10 órakor tűzoltószirénára állt meg a 12 órások mezőnye, és velük a mi versenyünk is. Az amerikai filmbefejezésekkel ellentétben maradtunk másodikok, de minden beleadtunk, a végletekig kifutottuk magunkat. A körmérők alatt, hárman összeborulva adtuk át magunk a fájdalom, fáradtság és öröm érzésének.

165.7 km tettünk meg 12 óra alatt, az első helyezett csupán 600 méterrel előzött meg minket. Személy szerint 44.5 km-t futottam bő 3 óra alatt. Ha nincs csapat, nincs összetartozás, sose hittem volna, hogy milyen rejtett tartalékok vannak bennem. Hihetetlen erőt adott. 

Április 16-án ismét lesz Sárváron váltófutás, tervezzük hogy ismét indulunk, persze csak kocogósan a magunk módján. (Pláne, hogy előtte a Gerecse 50-re is megyek.) Idén lesz még számos váltóverseny, legközelebb az Eger-Miskolc távot lefutó Szarvasűzők, júniusban pedig a Ultrabalatonra lehet csapatot összehozni. 

Ki nem futott még idáig csapatban? És ha nem, mi ennek az oka?

Talán idevágó, talán nem, de ez az egyik kedvencem:

11 komment

Címkék: verseny motiváció csapat sárvár

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr722780382

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

tomek73 2011.03.31. 11:52:28

Tisztán emlékszem a versenyre :)
Nekem az volt az első 12 órás váltófutásom.
159 km-t teljesítettünk.
Az a szép, hogy mindenki a legjavát adja a csapatért.

Dani_ 2011.03.31. 15:44:51

that's football guys, that's all it is

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.03.31. 16:23:23

Szasza: egyreszt bazeeeeee :) oriasi teljesitmeny, micsoda taktika, micsoda kitartas. De azt mar tudtam rolad reg, hogy kivalo sportember vagy.

Amit kiemelnek most, hogy ez a cikk nagyon jol sikerult. Mint blogok suru olvasoja es neha iroja is, le a kalappal az elvezetes es az utolso pillanatig izgalmas beszamolo elott. Elveztem nagyon. Most epp omlik az eso odakint de azt hiszem elmegyek este akkor is egy 20-asra :) Megadtad a hangulatot.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.03.31. 21:22:17

Ja es koszi a elpecsinos linket - felkerul az ipodomra, verseny elott a rajtracsokban ugyis van mindig 5 perc varakozas, arra pont jo lesz :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.01. 09:02:40

Nagyon jó beszámoló! Hálívúdban nyertetek volna és lassított felvételek is lettek volna benne, de így a szigorú valóság izgalmasabbra sikeredett.

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.01. 10:40:17

Nagyon jó írás. A kérdésre válaszolva: azért nem vettem eddig részt csapatban való futáson, mert félek, hogy elbénázok valamit, és ezzel a csapattársakat is megszívatom. Az UB-ra viszont egy haver megkért, hogy legyek az öt fős csapat egyike, és ezt nem utasítottam vissza, sőt, megtisztelve érzem magam. Igyekszem a lehető legjobb formámat hozni. Biztos, hogy nagyon érdekes verseny lesz.

2011.04.01. 10:48:45

@azilinha: én eddig csak K&H váltót futottam 7km x 6fő.

Csapat szervezénél 10 emberből 9 mondja amit Te, hogy "félek, hogy én leszek a leglassabb" vagy "miattam maradnátok le", vagy "biztos elrontanék valamit".
Ilyenkor mindig próbálom győzködni az embereket, hogy mivel a TOP5-be kerülni semmi esélyünk nincs, ezért kb teljesen mindegy, hogy 6 "gyors" futóval 127. helyen végzünk, vagy pár lassabb emberrel a 152.-en. Innen nézve igazából egyetlen követelmény van, hogy végig kell menni a pályán, feladni nem szabad, mert ez az egyetlen dolog, ami a többiek mókáját befolyásolja.

Persze, ha valaki azért szervez csapatot, hogy tényleg jó eredményt érjen el, ott megértem, hogy fontos, hogy a leggyengébb láncszem is erős legyen, hogy a váltás tökéletesen sikerüljön, de szerintem a váltók 99%-a inkább a közös élmény, a közös szórakozás vonal és nem a legjobb csapat teljesítmény mentén áll össze (mert ugye attól, hogy akad 1-1 lassabb ember a csapatban még bárki futhat PB-t a saját etapján).

Persze, lehet, hogy csak az esélytelenek nyugalma beszél belőlem :P

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.04.01. 11:17:32

@viito: Végülis teljesen igazad van. Az UB-s csapatunknál úgy döntött a többség, hogy mindenki csak egyszer fusson, tehát átlagban kb. egy maraton jut mindenkire. Én javasoltam, hogy fussa mindenki több részletben a távját, hogy gyorsabbak legyünk, de erre a csapatkapitány ezt válaszolta: "mi nem azok a beleteperunk a gazba es szaguldunk rovidtavon tipus vagyunk, mi szeretunk hosszuakat futni mert elvezzuk a kilometereket". A céllal kapcsolatban meg ezeket sorolja fel: "tapasztalatszerzes, csapatmunka, futas orome, kihivas". Ezek hallatán megnyugodtam, hogy tőlem se azt várják, hogy ezerrel tépjek, így nyugodtabban vágok bele a csapatversenybe. Aztán nyilván rengeteg következtetést le fogunk majd vonni utána, és a következőt már alakíthatjuk ezek szerint.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.04.01. 12:11:16

@azilinha: a tavalyi UB csapatban én voltam a leglassabb, de ígérem nekik, hogy az idén is az leszek. :))) Ha egy perccel futottam volna minden km-t gyorsabban, akkor sem előztük volna meg az előttünk lévőket. Legalábbis ha jól emlékszem...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása