Teszt: Nike Free

2011.04.05. 08:52 Winkler Róbert

Mi számít az első tesztnek? Úgy értem, egy cipő esetében. Amikor futógépen nyomunk le vele fél órát, vagy az első szabadtéri próbálkozás? Mert gépen próbáltam már pénteken, és nem történt semmi különös. Lehetett benne futni, ugyanúgy, mint a Lunarban, vagy bármi másban: egyik láb a másik elé, és huss. Egyetlen részlet tűnt teljesen újnak és nagyon nem-futócipősnek: a lábujjaim sokkal szabadabban kalimpáltak.

Másnap vártam az izomlázat, a különlegességi izomlázat, amiről Kammerer Zoltán primer Free-tesztelő számolt be, de nem jött semmi. Kicsit talán az is összekuszálta a dolgokat, hogy egy nappal korábban szedtem össze a már korábban megénekelt multiplikált speciál-izomlázamat a mocsokban motorozástól, és bőven fájt mindenhol, de tény, hogy a Free nem fokozta nyomoromat.

Vasárnapra ideális lett a csillagok állása, az izomláz elmúlt, az idő kizárólag shoppingolásra vagy futásra alkalmas, hát akkor megjelölöm a 2-est. A Free első érdekessége, hogy nehéz felhúzni. Nem akkora börleszk-fétispornó, mint a cáparuha, de lényegesen nehezebb, mint egy Lunar, vagy akármi. Persze még csak kétszer volt rajtam, és másodszorra már könnyebben is ment, de érdekes cipészeti kérdés, hogy a Free-nek nincs külön nyelve: a két fűzős oldal gyakorlatilag egyetlen felület. Mintha a középkori trubadúrok hordtak volna ilyen szabású lábbeliket.

Tehát rajtunk van, bekötöttük, szaladunk. Az első feltűnő, hogy egyfelől szellőzik, de ez teljesen normális, csak én eddig szabadban főleg a téli Air Structure Triax-ben futottam. A másik, és ez az igazán különleges, hogy a lábujjaink egészen szabadon mozognak. Mintha bölcsészsaruban futnánk, természetesen nem a stabilitás, hanem a lábujj-freedom szempontjából. Na ezzel futás közben elvoltam egy ideig, sőt, igazából végig boldogan terpesztettem össze-vissza, mint hülyegyerek a strandon. Összeméricskéltem a Lunarglide 2-vel, de a Free orra egy milliméterrel sem szélesebb, középtájt inkább kifejezetten keskenyebb. Nem tudom, hogy csinálták, de nagyon király! Azt sem értem, miért van az, hogy az ugyanarra a lábra való Free bruttó talphosszban fél centivel rövidebb, mint a Lunar.

A Free kemény. Ez engem nem zavar, azért is bíztam benne, mert régóta igyekszem szabályosan futni, külső talpélen végiggördülni, lábujjon távozni és minél kevesebbszer érintkezni a talajon sarokkal. Amikor néhány éve tudatosan kezdtem így futni, néhány hónapig éreztem a vádlimat, és kiderült, hogy nekem is van olyan izmom a sípcsontom mellett kétoldalt, amitől a focisták karikalábúnak néznek ki. De emiatt feltételeztem, hogy a Free nem fog megölni, és ez nagyrészt be is igazolódott. 6,5 kilométeres távot választottam, hiszen ha nem körpályán megy az ember, legyen óvatos, nem lehet akárhol kiszállni.

--- Kis intermezzóként egy keretes: DaMartiant, a Nike termékspecialistáját is megkérdeztük arról, mi az a "Free" technológia.

A második kilométernél jött az első meglepetés: 160-as pulzussal futok. Eddig úgy futottam, mint akinek tele a töke a téllel, és lélekben már feladta, maximum 140-nel, de sokszor inkább alatta. Egyszerűen nem volt kedvem. Most meg, barátaim, mint a nyúl! Mint akinek kedve van, hiába az ocsmány, hideg, borongós idő. Először azt hittem, véletlen, de aztán ugyanebben a tempóban értem a fordulóig, néha belekarcoltam a 170-es pulzusba is. Nem sprintelgettem bele, egyszerűen gyorsabban futottam. Fogalmam sincs, miért, de így adta ki.

Közben persze nem csak a pulzust figyelgettem, hanem a lábamat is: egyértelmű, hogy a lábszár izmait jobban terheli, de nem súlyos a különbség. És ha néha be-becsúszik egy érkezés sarokkal, az se esik rosszul, de egyértelműen az a lényeg, hogy itt végképp ne dobbantsunk sarokkal. Az izmok igénybevétele viszont olyan, hogy másoknak is ezt az 5 kilométer körüli távot ajánlom, mert 4 körül nagyon elkezdett fáradni a vádlim. Kedvem lett volna gyorsabban futni, de nem akartam négykézláb megtenni a célegyenest, az utolsó két kilométer úgy 140 körülre vettem vissza, ellenkező esetben éreztem a vádlicsomósodás jelenségét.

Utána természetesen nagy-nagy lelkesedéssel nyújtottam, de így is kevésnek tűnik – ez tényleg megdolgoztatja a lábszárat. A Free-t Toby Hatfield, a Nike cipőmérnöke fejlesztette ki 2004-ben, de a piac sokáig nem érdeklődött. Az utóbbi években viszont elkezdődött a védtelen láb reneszánsza, és a kosárlabdától az erőemelésig kezdtek megjelenni a csillapítás nélküli technikai cipők. Hogy ez pontosan mire jó, és mekkora horderejű dolog, én nem tudom, de remélem, DaMartian már dolgozik a megfejtésen. Nekem rettenetesen bejött. A lábujjmozgás csak egy mellékes élmény, valami más miatt volt benne jó, de egyelőre nem bírtam rájönni, konkrétan mi a fene az.

Itt van egy leírás, ami arról szól, hogy a lábujjak mozgása és kapaszkodása a lényeg, de amíg ki nem jön valami videó, én nem fogom ezt érteni. Éveken át kaptuk az általános agymosást a csillapítás jelentőségéről, erre itt van ez – mintha az autógyártásba visszatérne a vasabroncsos fakerék. A hasonlat ott sántít, hogy az biztosan iszonyú, hiszen még a BMW kemény, defektmentes abroncsai is idegesítően rázóssá teszik az autókat, ettől meg éppen hogy felfrissül a vér.

150 komment

Címkék: teszt free próba bemutató

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr622796654

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

DaMartian 2011.04.07. 12:02:32

@ezt találtam: ha használni is szeretnéd határozottan 44,5! Nekem kettőt kellett vennem mert elsőre a szokásos méretet választottam!

ezt találtam 2011.04.07. 12:08:40

@DaMartian: hát szeretném, naponta futok. akkor 44,5 lesz, nagyon köszönöm!

Mongoose 2011.04.08. 20:35:45

@viito: Az emberi test bizonyítottan 120-130 évig van méretezve, elvileg eddig el kéne tudnunk élni, és bezony, a hunzák pl. Tibetben el is élnek,ott az átlagéletkor a teljes népesség körében ha jól tudom 100 év felett van. Csak mi nyugati ellustult ember sok ipari hulladékot eszünk, semmi sport, csak a stressz és még ráadásul nem gondolkozunk pozitívan.
Vissza kell térni a természetességhez, jóformán mindenben. :)
Na jó futást mindenkinek, én holnap reggel szaladok Normafánál egy 15 kilist.

2011.04.08. 21:09:27

@Mongoose: "Megfigyelők szerint a tibeti családokra jellemző átlagos 3-4 gyerek realitás, ráadásul a helyi kultúra nem különbözteti meg hátrányosan a leánygyermekeket, így nem merül fel az a gond, ami a kínai falvakban általános (Kínában rendkívül komoly gondot okoz ugyanis, hogy a falvak az 'egy gyerek-politika' miatt a leánygyermekektől igyekeznek megszabadulni, aminek következtében kb. 50 millió nő hiányzik a társadalomból). Mindehhez hozzá kell venni, hogy Tibetben az átlagéletkor a korábbi 35 évről (!) 65 évre emelkedett."

Nem kell mindent elhinni minden MLM és egyéb guru dumáit arról, hogy a tibeti módszerektől arrafelé a fű is zöldebb. :)))

Pl a világ TOP3-as legmagasabb átlagéletkora közé tartozik Japán, amire nem lehet azt mondani, hogy nem iparosodott, vagy nem stresszes az élet. És még a legmagasabb átlagéletkorú országokban sincs 100 év közelében sem a mutató. (amúgy google :))

Mongoose 2011.04.09. 15:07:00

@viito: Szia, én nem a tibetiekről beszéltem hanem a hunzákról, ők Nepál és Tibet határán élen valahol a hegyekben és jóformán a fő eleségük a sárgabarack, szárítva, vagy frissen, mind1. Én nem is mondtam azt,h nincs elég gond Kinában, hallottam róla, hogy csak fiút akar mindenki. Japánban még mindig nem annyira stresszes az élet, főleg azoknál,akik megélik azt a szép kort. Nem az iparosodás a gátja, hanem ÚGY kell élni, erre írtam, hogy AGYKONTROLL - én is napi szinten Alfázok - megpróbálni minél többet mozogni, és igen, minőségi egészséges táplálkozás, Tudtad, hogy a meki féle burgerekben pl. ha jól tudom kb. 50 féle élelmiszeripari műanyag van. Valaki csinált is fotósorozatot róla,h kirakta egy szobában több mint egy hónapig és nem volt változás a cuccban, nem romlott, nem esett össze stb.
Az MLM-et meg kimondottan rühellem. Nem szoktam ilyen előadásokat hallgatni. :)
Na jó hétvégét Neked-is. :)
El kéne menni erre a Bp-i Vivicitára holnap...

lyken 2011.04.18. 16:06:42

Nike free áráról tud valaki mondani valamit? Nike oldalon csak annyit találni, hogy "elérhető áron", máshol írnak félárat 8-tól 12-ig, stb. Nike boltban mennyibe kerül?

DaMartian 2011.04.18. 17:23:31

@lyken: 27.990.- az ajánlott fogyasztói ára

M.Islander 2011.04.25. 10:16:13

szolgálati közlemény:
itthon kissé elárazták, kb. 33eFt-ért mérik a Lunar Elite-t, míg az alábbi weboldalon a legváltozatosabb színekben 73.13 EUR áron (kb. 19.500 Ft) megvásárolható (EU-n belül ingyenes házhozszállítás, adómentes):
www.hotsportzone.com/nike-lunar-series-c2-123.html
a t. itthoni kereskedőknek két zokogás között (nincs kereslet) érdemes lenne egyszer elgondolkozniuk azon, hogy mi indokolja a 42%-os extra haszonkulcsot (e: a fenti oldalt sem karitatív alapon működtetik!).

M.Islander 2011.04.25. 10:17:01

most látom, hogy 28eFt az ajánlott fogy. ár, de a lényegen nem változtat...

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.25. 19:52:13

@mîkæl: Rendeltél már tőlük? Minden rendben ment?

DaMartian 2011.04.25. 23:36:10

@mîkæl: Azért a dolog ennél lényegesen összetettebb. Hidd el nem arról van szó hogy a kapzsi hazai kereskedők extra profitra éhesen ki akarják zsákmányolni a vásárlókat és ennek érdekében kollektívan magasan az EU átlag fölé áraznak minden terméket.

M.Islander 2011.04.26. 08:46:34

Sekiwake 2011.04.25. 19:52:13
jövő héten rendelek tőlük (két cipőnél további 10% kedvezményt adnak), majd beszámolok a tranzakcióról :o)

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.26. 11:02:57

DeMartian:
lenne egy olyan kérdésem, hogy most hétvégén egymás után két nap futottam 14,5km távot. (Ami nálam sok). A jobb lábam harántboltozatánál lévő izom a második futás második felében elég intenzíven elkezdett fájni. A kérdésem, hogy velem van a hiba, túlterheltem magam, vagy így jelzi a pega, hogy részéről elege van a 110+ kilómból 950km alatt?

DaMartian 2011.04.26. 19:23:09

@mgergoo: Első körben én az 1-es változatra tippelnék. A második verzió akkor lép életbe ha ezután a későbbiekben is előjön a probléma kisebb terhelésnél is. Illetve ilyen esetben döntően nem ott éreznéd szerintem hanem térdben sípcsontban achillesnél...ez persze nem törvényszerű. Szóval még ne pánikolj de lassan de biztosan azért mindenképp érik egy cipőcsere is! : )

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.26. 21:03:06

@DaMartian: Fel fogom ismerni, hogy megérett a pillanat a cipőcserére? Érdemes Vomero +5-re váltani pegáról? Szinte kizárólag aszfalton futok.

DaMartian 2011.04.26. 21:44:29

DaMartian 2011.04.26. 21:40:32

@mgergoo: Ha már érzed hogy cserélni kéne akkor már gáz van! 1000-1200 után automatikusan illene és akkor biztosan nem sérülsz meg emiatt.
Pegáról Vomerora váltani 99%-ban jó ötlet..
Válasz erre  Moderál

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.26. 22:23:08

@mgergoo: Nem tudom, hogy hol fáj neked pontosan, de nekem is arrafelé fájdult meg futás közben. Sehogy sem akart elmúlni, ezért az orvos egy talpbetétet ajánlott a normál utcai cipőmbe. A probléma megoldva, futás közben sincs fájdalom.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.26. 22:58:33

@Sekiwake: Holnap futnom kell egy tízest, ki fog derülni mi a helyzet. Ha fájni fog, akkor fondorlatos tervet eszeltem ki:
1. megvárom amíg barátnőm rákérdez, aztán szomorú szemekkel az ég felé tekintve, elkezdem taglalni, hogy sajnos-sajnos, nem is értem miért ver engem a sors, de nincsen más megoldás, mint egy új futócipőt venni. Szemlesütve motyogom majd, hogy a fene essen bele, hogy így alakult, hogy megint költeni kell a futásra, de hát akkor nagy duzzogva üljünk már be a kocsiba azt legyünk túl rajta, nem értem mi jön még...
2. csipkebokorvessző
3. ha az első két pont nem használ, akkor orvos és talpbetét, vagy kenőcs, vagy pihentetés, vagy bármi.

bellone 2011.04.27. 08:38:45

@mgergoo: Azt is kipróbálhatod, hogy megveszed a cipőt és otthon elemelkedve lelkendezni kezdesz, hogy mekkora szerencse és üzleti érzék kellett, hogy a tiéd lehessen.

Gyújts gyertyát, tégy friss rózsát a vázába, majd pukkants el egy vörösbort a nap örömére.

(Ha nem működik próbálj meg elszaladni. Ha nem sikerül -az sajnos még egy érv a cipő ellen- tettesd magad halottnak...:))

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.27. 21:23:51

Izéke, elmentem a 10-esre és már 4km környékén elkezdett fájni megint a jobb lábamon a harántboltozat izma /vagy mi a franc/ Az utolsó 2km szenvedősre sikerült.
@Sekiwake:
nem emlékszel milyen talpbetétről volt szó, lehet kipróbálnám. Vagy pihenjek pár napot? De egy napot most is kihagytam, azt hittem elillan a fájdalom, de nem.

DaMartian 2011.04.27. 22:53:10

@mgergoo: Egy nap alatt? Viccelsz? Az nem pihentetés az egy cipőkötés!

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.27. 23:15:21

@mgergoo: Nem tudom, hogy milyen típusú a fájdalmad, elmondom, hogy nekem mi volt. Úgy éreztem, hogy a lábközépcsontjaim fájnak. Nem is tudtam futni, de az is feltűnt, hogy napközben is fáj, és hiába hagyok ki akár 1-2 hetet is a futásból, nem múlik el a fájdalom. Végül egy ortopédorvos vizsgált meg és adott tanácsot. Enyhe keresztboltozatsűllyedést állapított meg és lúdtalpbetétet javasolt, annak ellenére, hogy a lábboltozatom kifejezetten magas. Egy ortopédszakboltban vettem meg. Műanyagból készült, és a rövid változat (van ugyanis hosszú is: olyan, ami végigér a talpon). Fontos, hogy megfelelő méretet válassz. Nekem a magas lábboltozatom miatt kicsit alakítani kellett a betéten, ezt ott a boltban az ortopédműszerész megcsinálta. A betét nincs belerögzítve az utcai cipőmbe, ha felveszem azt, akkor a helyére csusszan. Van egy egy kis műanyagdudor a mellső talppárnám mögött, az emeli a sűllyedést a megfelelő pozícióba. Fokozatosan kell hozzászokni, először csak fél órát naponta, én most 2-3 órát használom. Ha fárasztónak találom, egyszerűen kiveszem a cipőből.

Mielőtt cipőt vásárolsz, szerintem próbálj ki párat a Nike cipőtesztjén. Nekem pl a Pegasus után a Vomero olyan volt, mint egy rémálom. 5 km után mindenhol fájt.

@DaMartian: Én meglepődtem, hogy a lúdtalpbetét hatására már 1-2 nap után jelentősen csökkent a fájdalom! Pár nappal később óvatosan futni kezdtem, kb 1 hét múlva minden oké volt. Ez 1 hónapja volt, fájdalmam nincs, és a szokott 15 km körüli távokat futom.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.27. 23:36:22

@Sekiwake: Köszönöm a tanácsokat, nekem csak futás közben fáj és kifejezetten az az izom amit megérintesz, ha végigsimítod a boltozatot. Megpróbálok több napot kihagyni, ha nem segít, akkor én is elmegyek orvoshoz. Vomeroval rám hoztad a frászt, a pega nekem eszméletlen kényelmes, azt gondoltam, hogy a vomero egy full extrás pega...
@DaMartian: szerinted se merjek vakon Vomerot rendelni, pega után?

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.27. 23:58:20

@mgergoo: Lehet, hogy neked viszont a Vomero jön be. Nike cipőteszt, ingyenes, próbáld ki, ha budapesti vagy, akkor utaznod sem kell érte.
Én semmiképp nem rendelnék meg egy cipőt úgy, hogy még nem volt előtte a lábamon. Honnan tudod, hogy passzol-e a kaptafaformája?

M.Islander 2011.04.28. 10:31:54

Kedves DeMartian,

gondolom a futótársakat is érdekli, ezért itt tenném fel a kérdést, hogy:
-- mi a különbség a Lunar Glide és Lunar Elite cipők között (neutrális, félmaratoni és maratoni versenyekre is alkalmas könnyű cipőt keresek)
-- a Nike Free Run milyen sorszámú Nike Free-nek felel meg (nekem most egy v7.0 van, remek!)
-- érdemes-e a Nike Free-ből is nagyobb méretet venni (42,5-43 lábra 44,5 futócipőt veszek a BSI futóboltosok tanácsára), de ennél a cipőnél van egy olyan gyanúm, hogy annyira minimálisan tartja a lábat, hogy a nagyobb méret komoly lötyögést/vízhólyagot eredményezhez (bár ezen is van a futócipőkre jellemző +1 fűzőlyuk).

előre is kösz,
M.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.04.28. 10:57:31

@mgergoo: szerintem neked is hasonló problémád lehet, mint anno nekem volt. Az orvos azt mondta kicsit megpattant az izom a talpamban, sajnos 3-4 hetet ki kellett hagynom, lóbalzsammal kezeltem, azóta nagyjából rendben van, néha még érzem, de nem vészes. A Sekiwake által említett betét is segített, bár nekem laticer (lehet, hogy nem így kell írni :) anyagú van, először kényelmetlen volt, de ahogy megszoktam éeztem, hogy ez bizony jó a talpamnak.

M.Islander 2011.04.28. 11:36:43

...és a Nike Air Max (2011)-ről mit érdemes tudni?

2011.04.28. 12:06:42

@mîkæl: az futócipő? én mindig azt gondoltam róla, hogy az az utcai sportruházat vonalban van.

angelday 2011.04.28. 12:19:17

De ne kérdezzétek, mit kell róla tudni. :D

M.Islander 2011.04.28. 18:10:42

angelday 2011.04.28. 12:16:26
kösz, de "no longer available" jelenik meg a linken...

viito 2011.04.28. 12:06:42
sorry vagyok, nem ismerem

Sekiwake 2011.04.25. 19:52:13
úgy tűnik behalt az oldal, már nem elérhető (gondolom a Nike, de inkább az MBT bojkottálhatta az oldalt, az MBT itthon 60-65eFt-ért osztogatott cipőit kb. 25eFt-ért kínálták a szivárvány minden színében.. :o(

M.Islander 2011.04.28. 18:13:09

az új Nike Free-n miért nincs a profi futócipőkre jellemző +1 cipőfűzőlyuk???
nekem a kb. 5 éve vásárolt Nike Free 7.0 még van.

ma reggel nyomtam egy 21km-t a Nike Free-vel, fantasztikus élmény volt (évek óta nem használtam): az izmaimnak nagyon jót tett, sokkal jobban bele tudtam húzni az emelkedőkön is, szuper cipő!

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.29. 09:14:19

Izé, apu lesütött szeme vagyok, de a Pegát levettem a polcról lépkedtem benne kettő és fél métert, aztán megvettem és azóta is jól elvoltunk együtt. Szóval, ha kimegyek a Margit-szigetre szombaton cipőtesztre, akkor:
1. mennyit kell futnom egy cipőben, hogy érezzem, hogy jó-e?
2. hogyan érzem, hogy jó, vagy rossz?
3. vigyem el a pegámat, hogy értő szemek okosakat mondjanak a propanáló, vagy istentudja milyen lábformámról?
4. utána mennék osztálytalálkozóra, van ott nem csak átöltözési, hanem zuhanyzási lehetőség is valahol?

DaMartian 2011.04.29. 11:05:14

@mgergoo: Azért írtam, hogy 99%-ban jó választás Pega után a Vomero. Sekiwake az 1%... : ) Mivel a két cipő karaktere azonos (az új Pegáé meg főleg) így elvileg csak akkor lehet probléma, ha a felsőrészen valami buzerálja a lábad az egyiken a másikon meg nem. De a futási érzet a cipőben stílusra azonos, csak a Vomero csillapítása (és tartása) lényegesen jobb.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.04.29. 11:34:05

@DaMartian: Köszi, most már belelovaltam magam, hogy elmegyek a Margit-szigetre, ott megnézem.

DaMartian 2011.04.29. 11:53:31

@mîkæl: Válaszaim: a Lunar Glide és a Lunar Elite között lényegi különbség, hogy amíg a Glide egy nagyon jól párnázott és stabil edzőcipő, addig az Elite inkább félversenycipő. Az utóbbi nagyon könnyű, de lényegesen vékonyabb a talpa és sokkal kevéssé párnázott, mint a Glide... Emiatt inkább résztávos edzésre, és 5-10 kilis versenyekre ajánlanám, hosszú távokra nem feltétlenül, hacsak nem futsz 4 perc alatti ezreket vagy nem vagy 40 kilós etióp. Ellenkező esetben félmaraton fölött már keményen üthet!
A Free Run 5.0-nak felel meg, és a zoknis belső miatt mindenképpen nagyobb méretet ajánlanék belőle, különösen ha magas a rüsztöd, mert baromi szoros! Nekem keskeny lábam van, de nekem is nagyobb kellett belőle! És valószínűleg pont ezért nincs benne az általad hiányolt fűzőlyuk, mert olyan fixen illeszkedik a felsőrész a lábfejre, hogy igazából be sem kellene kötni (igaz felvenni sem egyszerű emiatt). Szóval csúszkálástól, vízhólyagtól nem kell tartani, a cipő annyira együtt mozog a lábbal, hogy sehol nem dörzsölődik vagy irritál.
Az Air Max 2011 nagyon megosztja az embereket, pont amiatt amit viito írt. Sokan azt hiszik, hogy divattermék. Valóban vannak olyan Air Max modellek (ugyanis ez az elnevezés nem egy cipőt, hanem egy technológiát takar) amelyek utcai használatra készült divat (Sportswear) cipők, de a 2011 épp nem ilyen. Ennek a felsőrésze is igen komolyan a futás igényeihez lett igazítva (Hyperfuse) ugyanolyan, mint az olimpikonok 100m-es sprintcipőjének a felsőrésze. A talp meg bár elég csilli-villi, és szokatlan a sok ablakkal, így egy hagyományos futócipő mellett talán komolytalannak tűnhet, de azt tudni kell, hogy ez a cipő adja a LEGNAGYOBB csillapítást mind közül! Cserébe persze nem a legkönnyebb és nem is a leghajlékonyabb talpú cipő, így sokaknak persze a fentiek miatt nem jön be. Ideális viszont: súlyfelesleggel futóknak, vagy olyanoknak, akik sokat tolják betonon. Persze csak ha nincsenek pronációs problémáik, mert az AM2011 nem a legstabilabb fajta. Szupinálóknak viszont szintén tökéletes! Én hosszú edzésekhez és ultrázáshoz használom, mert kiválóan csillapít, és nem keményedik el egyáltalán a talpa, ami 30 kili fölött már sokat jelent. Szóval annyira nem divatcipő, hogy nálam első 3 kedvencben benne van, pedig már próbáltam jó néhány cipőt és futottam nem kevés kilométert...Ez persze nem jelenti azt senki számára, hogy neki is bejön majd.. : )

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.29. 21:41:57

@DaMartian: Még 1 szavazat az 1%-ra - igaz fordítva.
Teszteltem Pegát: katasztrófa (pedig 2x is nekifutottam :-) Vomero: álom :-)

M.Islander 2011.04.30. 09:13:21

DaMartian 2011.04.29. 11:53:31
Kedves DeMartian,

le vagyok nyűgözve, köszönöm a részletes infót!

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.30. 12:24:11

@DaMartian: Bár Vomero ügyben én vagyok a humán populáció döntő többségétől eltérő mutáns, Lunarglide ügyben rám is igazak ezek a megállapítások. :-)
Bár ha már itt tartunk, ha van egy kis időd leírhatnád, hogy mi a különbség a "LUNAR" cipők között?
LunarGlide, LunarHaze, LunarMX, LunarSwift, LunarElite, hirtelen ezeket láttam a weboldalon....

Azt értem, hogy Az Air MAX egy technológia, de hogy hívják azt a _futócipőt_, ami ezt tartalmazza? (Gondolom van AirMax kosárcipő, focicipő, sabkkcipő is...) Engem érdekelne a dolog!
Mondjuk ez elmúlt 20 percben szerettem volna megtalálni magamtól a választ, de egyszerűen nem ment. Üdvözlöm a Nike weboldalát kitalálókat.
Nem az lenne a lényeg, hogy könnyen átlátható legyen?

M.Islander 2011.04.30. 12:55:22

DaMartian 2011.04.29. 11:53:31
én sem igazodok el a Nike oldalakon, neutrális, alulpronált, stb. kategóriákat véletlenül sem találom, így inkább Tőled kérdezném:
mi a különbség a Lunar Glide és a Lunar Glide +2 között?

Sekiwake 2011.04.30. 12:24:11
itt rendkívül jó leírásokat találtam:
www.runningshoesguru.com/2010/07/nike-lunarglide-vs-lunarelite-vs-lunarracer-vs-lunarswift/

DaMartian 2011.04.30. 12:58:13

@Navixaf: ez így nem egészen igaz! Olyat nem állítottam, hogy a Vomero után a Pega jó választás lenne... Ez olyan, mintha fullos Audiból szívesen ülnél át egy azonos kategóriás alap VW-be...

DaMartian 2011.04.30. 13:15:32

@Sekiwake: A Glide a Lunar cipők alapmodellje (Kb. mint egy Pega) Ez a legnépszerűbb és sokan ismerik, így viszonyítási alapnak jó. A Racer kökemény verseny modell (sub 200g), az Elite félverseny a Fly félverseny jellegű, de már kicsit edzőcipősebb. A Swift egy keményebb, pattogósabb változat, mert nem mindenki szereti a nagyon puha cipőket. A Haze a legpuhább Lunar cipő az Eclipse pedig egy érdekes hibrid, hiszen mindenben többet tud a Glide-nál, mégis könnyebb és rugalmasabb nála. Ez ellentmondásosnak tűnhet, de épp ezért nagyon profi cipő. A LunarMax kakukktojás, hiszen ebben hátul légbetét van, nem Lunarlon, így ez szervesen nem tartozik a Lunar (és főleg a Dynamic) családba.
A Max Air rengeteg cipőben benne van különböző sportágakban is, de még futáson belül is több modellben benne van (pl. Air Max Moto) de igazából Air Max-nek az adott év számozott változatát tekintjük (Air Max 2009, 2010, 2011 mert ennek a teljes talpa alatt végig csak ez a csillapítás van, semmi szivacs...
@mîkæl: a Glide 1-2 között csak minimális finomítási különbségek vannak: nem annyira széles a felsőrész szabása, és a talpon hátul kiszélesítették a hosszanti barázdát, hogy ne gyűjtse a kavicsokat. Több lett benne a Flywire stb. De a csillapítása, talpkialakítása 100%-ban ugyanaz, így akinek jó volt az 1, jó lesz a 2 is, hacsak nem extra széles a lába, vagy nincs valami olyan egyedi lábformája, amit az új felsőrész dörzsöl valahol...

M.Islander 2011.04.30. 13:21:17

DaMartian 2011.04.30. 13:15:32
jaj Istenem- utóbbi kommented alapján úgy tűnik, hogy a Glide nem egy zseniális választás, míg az előző leírásodból a 40 kg-os etiópoknak/4 perc/km alatti futóknak ajánlanád az Elite-t. Nincs itt apró ellentmondás???

DaMartian 2011.04.30. 16:30:40

@mîkæl: nem értem mit érzel ellentmondásnak? Melyik részt szól számodra úgy ebben, hogy a Glide nem jó választás? "A Glide a Lunar cipők alapmodellje (Kb. mint egy Pega) Ez a legnépszerűbb és sokan ismerik" Az Elite-ről pedig azt írtam, hogy félversenycipő. Korábban pedig hogy félmaraton fölött nem ajánlanám, hacsak nem vagy 40 kiló vagy nem futsz baromi gyorsan, mivel vékony a talpa ezért üt. Szerintem következetes voltam. Amúgy megnéztem az általad kipostolt linket és nagyjából ugyanezek az infok voltak ott is (nem véletlenül) Talán valamit félreértettél...

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.30. 17:20:58

@DaMartian: igazából azt próbáltam meg alátámasztani, hogy attól, hogy az egyik modell illik a lábadhoz, attól lehet, hogy a másik meg nagyon nem. Nem az volt a bajom a Pegával, hogy nem csillapított eléggé, hanem valahogy a belső kialakítása nem illett a lábamhoz. Ahol ményedésnek kellett volna lenni, ott dudor volt. A Vomerot meg mintha a lábamra öntötték volna...

M.Islander 2011.04.30. 18:09:01

DaMartian 2011.04.30. 16:30:40
nekem még az is rémlik, hogy tavaly összefutottunk a BSI-nél és mondtad, hogy Lunar Elite-t fogsz venni: remélem nem csökkent a testsúlyod 40 kg alá :o)
a Lunar Elite-t "racer/tempo trainer"-nek nevezik (ez megfelel az általad említett félverseny kategóriának), ami azt sejteti, hogy vszínűleg alkalmas fél- és teljes maratonra is....
azért majd tesztelem.

DaMartian 2011.04.30. 19:14:40

@mîkæl: valóban beszereztem tavaly Elite-et, csalódtam is benne...ugyanis közel sem csillapít úgy, mint elődje a Zoom Elite, ami mai napig a kedvencem. És tényleg nem fogytam 40 kilóra, de pont emiatt ebben a cipőben nem is futok 10 kilinél hosszabb távot! Rövid tempófutásokhoz közben már én is megbarátkoztam vele. Aki nálam könnyebb és gyorsabb tempóban fut az persze maratonra is felveheti, de ilyen hosszú távra amatőröknek, 4 perc feletti ezrekhez vagy 60 kiló felett én továbbra sem javasolnám!

M.Islander 2011.04.30. 19:57:37

és akkor jelenleg melyik a legjobb és egyben legkönnyebb neutrális Nike félmaratonhoz/maratonhoz?

DaMartian 2011.04.30. 20:21:07

@mîkæl: Én azt gondolom, hogy amatőr szinten, amíg több, mint 3 órát futsz egyfolytában, többet jelent a versenyen egy jól csillapító cipő, mint egy könnyű. Egy könnyebb félverseny/verseny cipő igazán 4 perces ezrek alatt kezd számítani. Ha ennél lassabb vagy, akkor a komfort fontosabb... Ha 20 kili után már minden lépés rosszul esik, az bizony kihat a teljesítményre. Ilyenkor az sem segít, ha könnyebb a cipő. Az első maratonjaimat én is versenycipőben futottam (3:58) míg az utolsó hármat Vomeroban (3:28, 3:21, 3:16). A válaszom tehát, hogy hosszú távra a legjobb szerintem a Vomero. Nem a legkönnyebb, de 4:20-4:30-ban simán lehet benne tolni és remekül csillapít. Félmaraton nálam már más kérdés, mert ott más a tempó, sokkal kevesebb ideig tart maga a futás, így ott elmegy egy kevésbé párnázott cipő is, viszont ott már minden nüansz számít, így a cipő súlya is. És minél rövidebb a táv, annál inkább. Ha az általad említett 2 távhoz akarsz cipőt, és nem szeretnél 2 különböző típusba beruházni, akkor én a hosszabb távhoz igazítanám a cipőválasztást! Persze a fentiekben nem kell velem egyetérteni, hiszen ez az én személyes tapasztalatom. Nektek mi a véleményetek erről?

M.Islander 2011.04.30. 20:49:51

well, én az elmúlt néhány évben két asics cipőt (kayano és nimbus) és egy mizuno-t (wave 14) használok, ill. újra felfedeztem a nike free 7.0-t (nekem 21 km-en is nagyon bejön, vszínűleg egy félmaratoni versenyen is kipróbálom).
félmaratont és maratont a mizuno-ban futottam eddig, nagyon könnyű cipő, de lassan cserére szorul, a két asics nagyon stabil, de baromi nehéz, így inkább edzésre/azon belül terepen használom.
a júniusi keszthelyi maratonra vennék egy jó cipőt, ezért érdeklődöm ennyire intenzíven :o)

M.Islander 2011.04.30. 20:50:55

DeMartian,

lehet, hogy ezt a cipő preferencia kérdést új posztban kellene feltenni, ezt a korábbi bejegyzést már nem sokan olvasgatják.

DaMartian 2011.04.30. 21:52:24

@mîkæl: érdekes amit írsz, mert a Kayano és a Nimbus totál más karakterű cipők. Ezt hogyan sikerült összehozni, illetve mennyire jött be a Kayano?!?
Viszont ha ASICS-ben gondolkodsz, az általad elmondott kritériumokra gyakorlatilag tökéletes a DS-Trainer! Ez majdnem egy az egyben a Nike Zoom Elite-je. Míg a Vomero leginkább a Nimbus érzetére hasonlít, bár szerintem annál könnyebb és puhább. Amennyire éreztem ruganyosabb is. Így akár akkor is bejöhet, ha a Nimbus versenyre nem jön be. Épp tegnap próbáltam fel ezeket, mert az ASICS kint volt cipőteszttel a Spuriban.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.04.30. 22:39:02

@mîkæl: Szerintem, akit érdekel, az idetalál :-)

@DaMartian: Köszönöm a választ! Ha jól értem, akkor Az "Air MAX 2011" nevű cipő az futócipő? (És nem valami más sportágra van kitalálva?)
Én nem futok gyorsan, és érdekelnek a hosszabb távok, ezért fordult a figyelmem a jó csillapítású cipők felé. Most egy LunarGlide-ra várok.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.05.01. 00:58:27

Kinn voltam ma a Szigeten, futottam egy kört az új Vomeroban. Kényelmes volt, jó volt érezni, hogy tényleg mennyivel másabb, mint a Pegám 960km után. Egy friss Pega és egy friss Vomero között szerintem nem lehet akkora különbség érzésre, mindenesetre most Vomerot fogok venni, mert egyrészt hosszú futásokra azt ajánlották a szigeten is, másrészt, csak ne vegyek már Pega után egy másik ugyanolyan Pegát. A harántizom bántalmaim viszont két nap pihentetés és folyamatos kenegetés ellenére is elöjöttek, a Vomero és a pudingpálya ellenére is. Szóval vagy megbarátkozom a fájdalommal, vagy elmegyek még a végén orvoshoz.

M.Islander 2011.05.01. 07:52:35

DaMartian 2011.04.30. 21:52:24
sajnálom, hogy erről a cipőtesztről nem tudtam, szívesen kipróbáltam volna néhányat, de néhány év kihagyás után ismét veszek egy Nike-t (mivel nekem még a Nike Free 7.0 is kiváló a félmaratonhoz, még mindig a Lunar Elite a favorit)
BTW, a margitszigeti cipőteszt hétvégén is működik?

karma.koma 2011.05.01. 19:01:07

Mi a különbség a Free Run 2 és a Free 3.0 között?

DaMartian 2011.05.01. 20:24:42

@karma.koma: A 3.0 már nagyon extrém rugalmas, abban már tényleg szinte olyan, mintha mezitláb futnál. Kezdésnek azért jobb a Free Run mert az kevésbé drasztikus. 3.0-val kezdeni olyan mintha a konditeremben első edzésen rögtön a legnagyobb súlyt kezdenéd emelgetni. A 7.0 ami mikael-nek úgy bejön, az olyan futócipő, aminek még szintén vannak láberősítő tulajdonságai, de az már közelebb ál egy normál futócipőhöz.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.05.01. 20:55:57

@mîkæl: Ha jól emlékszem azt mondták a srácok, hogy a kedden és pénteken lesznek.

Forest ultrarunner · https://www.facebook.com/Forest1130/ 2012.03.19. 17:18:31

SEGÍTSETEK HA TUDTOK SZERETNÉK VENNI EGY NIKE FUTÓ CIPŐT CSAK SAJNOS AZ ANYAGI HÁTTEREM NEM ENGEDI S A VOLT FUTÓ CIPŐM TELJESEN SZÉT SZEDI A LÁBFEJEM A CIPŐ 25.000fT LENNE...
A SZÁMLA SZÁMOM: 11773315 - 00952103 ERRE VÁRNÉK SEGÍTSÉGET TŐLETEK........

DaMartian 2012.03.20. 17:42:01

@tamas1130: Húúúú.. Akkor itt már a beszerzés maga is problémás lehet nem csak az ár...
Ha 43-45 között lett volna, akkor még néztem volna Neked valami újszerű csukát amit már nem hordok, hogy ne menjen szét a lábad, de így sajna sansztalan... Sorry

forrest85 2012.07.03. 17:52:47

Érdeklődnék, hogy az Elite vagy a Fly jobb választás mindennapos edzésekhez?
Külföldi fórumokon sokan használják mindennapos edzésre, de érdekelne a ti véleményetek is.

Köszönöm

DaMartian 2012.07.03. 19:43:17

@forrest85: Megkaptam a mailedet is, de itt válaszolok, hátha többek számára is hasznos. Azt nem tudom miért épp e között a két cipő között vacillálsz? Mert egyik sem az a hétköznapi edzőmodell..
Ha a súlyod miatt, akkor akár ideálisak is lehetnek számodra, mert mind a kettő könnyű edzőcipő. Mindkettőben van némi támasz (ez nem tudom mennyire kell neked).
Azt nem írtad milyen tempóban mész és azt sem hogy milyen távokat, pedig ezek sem elhanyagolandó információk! Mert ezek akkor ideálisak, ha könnyű-gyors cipőt keresel.
Viszont azt írtad, a Nimbust gyorsan legyilkolod. Hát akkor sanszos, hogy ezeket még gyorsabban elfogyasztanád, mert tartósságra kevesebbet bírnak, mint egy Nimbus, abban szinte biztos vagyok. Csillapításilag és talpilag egyaránt.
Szóval nem tudom miért ez a két opció van számodra, viszont azt tudni kell, hogy a Lunar Elite közben kifutott, és visszajött a régebbi Zoom csillapítású változat, ami viszont teljesen más karakterű cipő... Nem is olyan, mint a régi Zoom Elite, de a Lunar Elite-től meg fényévekre van. A Fly még most is kapható, felül újabb ráncfelvarrás után, de a korábbival azonos talppal.
Tudsz bármelyikben minden napos edzést végezni, mert egyik sem versenycipő, de azért számíts rá, hogy a kialakításuk miatt 800 kilométer után cserések lesznek! Ha ennél tartósabb edzőcipőre vágysz, maradj a Pegánál, Vomeronál, vagy ha kell a támasz, akkor a Triax-nál, Glide-nál vagy Eclipse-nél!

promiseskept 2012.07.03. 23:32:51

sziasztok! lehet, hogy buta kérdés de a bolt ahol a cikkben lévő videó fel lett véve hol található?

forrest85 2012.07.04. 07:18:10

@DaMartian: Nem tudom miért e kettő között vacilálok. Pár hete még LunarGlide-ot akartam venni. De most valahogy megláttam a LunarFly-t és az Elite-et és elbizonytalanodtam. Pusztán csak azért, mert az Elite illetve a Fly-t is rugalmas cipőként mutatták be, főleg az Elite-et.

De olvastam olyat is, hogy a Fly és az Elite között csupán csak alátámasztásban van különbség.
Kérdezted, hogy milyen távokra használnám. Naponta futok 10-13km-t szoktam futni.
A támaszról, jelenleg neutrális cipőm van, régen voltak stabil cipőim, de ahogy elnézem a neutrális cipők jobban bejönnek.

Glide-ról esetleg van valami véleményed? Rugalmasságra az mennyire jó? Hozza azt a szintet, mint a Nimbus?

Köszönöm válaszod előre is!

DaMartian 2012.07.04. 09:51:38

@promiseskept: nem boltban készült a video, hanem a Nike központban.

DaMartian 2012.07.04. 10:06:07

@forrest85: nos a LunarGlide-ból éppen most jön ki a legújabb generációs, ami valami eszement jóra sikerült. Mindig azt hiszem, hogy már nem lehet fokozni egy-egy cipőt, annyira tökéletes, de aztán mindig sikerül. Mondom ezt úgy, hogy nem vagyok egy nagy Lunarglide fan, hordtam a korábbiakat is, de nem voltam elájulva.
Tény, hogy mind az Elite, mind a Fly pattogósabb cipők, mint a Glide, tehát ha a rugalmasság a prioritás, akkor valóban ideális választás lehet számodra bármelyik (bár Lunar Elite-et nem tudom találsz-e még?) Az sem igaz, hogy csak alátámasztásban van különbség, hiszen az Elite talpa sokkal vékonyabb, és a csillapítása is más. A felsőrészről nem is beszélve. Mígy az Elite szorosan illeszkedik a lábra (versenykaptafa) addig a Fly felsőrésze elég lazán tart. Nincs benne sem Flywire sem Adaptive Fit. Mondjuk ez egy olcsóbb modell.
A nagyobb baj inkább az, hogy ha heti 70 kili fölött futsz, akkor ezeket a cipőket 2-3 hónap alatt kinyírod...
Ráadásul ha támaszra sincs szükséged, akkor inkább a neutrális oldalon néznék körül.
A Nimbushoz leginkább a Pega és a Vomero áll közel. Ezek sokkal masszívabb konstrukciók, mint a Lunarok, mind anyag, mind csillapítás szempontjából. Ráadásul mindkettőből most jelent meg a legújabb generációs változat, amely már nem csupán ráncfelvarrásokat tartalmaz, mint az elmúlt évben, hanem nulláról újratervezték őket, míg a fontosabb karakterisztikájuk megmaradt. Ebben a két cipőben Cushlon hab és Zoom Air van, ami a legrugalmasabb csillapításunk, így nagyon kényelmesek. És mindkettőnek laposabb felépítésű lett a talpa, ami által könnyebbek és gyorsabbak is lettek, lehet bennük tempósan hasítani. Ha rám hallgatsz, és ha a Nimbus bejött, inkább az új Pega vagy Vomero közül választanék mindennapos edzésre...

promiseskept 2012.07.04. 16:27:55

@DaMartian: köszönöm a választ! tudnál segíteni, hogy hol tudok free run+ 2-t venni az országban?

DaMartian 2012.07.05. 06:41:35

@promiseskept: A 2+ már kifutott modell, már a 3+ van forgalomban. De lehet hogy 1-2 helyen maradt még. A Spurit kérdezném meg, illetve Hervis és Intersport boltokat..

cindbl 2012.07.05. 09:24:14

az uj lunarglide az jo felmaraton/maratonra?

forrest85 2012.07.05. 10:05:41

@cindbl: edzésre vagy versenyre szeretnéd használni? Ez is fontos szempont a táv szempontjából.

cindbl 2012.07.05. 10:36:43

edzesre is, heti 40-50km

forrest85 2012.07.05. 10:49:15

@cindbl: énis megvagyok lőve a cipő miatt. Nem tudok dönteni, hogy melyiket vegyem. De feljebb már kaptam tanácsokat, hogy a Vomero is nagyon jó cipő. Szóval teljes KO

cindbl 2012.07.05. 20:11:17

nekem vomero van, es tenyleg jo. viszont az a bajom, hogy kicsit dol befele a labam, es kronikus achilles problemaim vannak (atlag harom havonta olyan, mintha leszakadna a vadlim :))
most egy honap utan tegnap kezdtem megint futni, de mintha elolrol kezdenem az egeszet: lassu vagyok, azonnal meghalok, pulzusom egekben.

most van a cipomben sarokemelo, es egyelore jol van a vadlim/achillesem.

DaMartian 2012.07.06. 11:13:34

@cindbl: akkor a Glide jó választás lehet cipőcserénél, mert abban van belső támasz. Vomerot, Pegát akkor tényleg felejtsd el!
Vagy ha picit még tudsz várni, nemsokára jön az új Structure Triax, amitől el fog szállni az agya mindenkinek, akinek stabil cipő kell! : )

2012.07.06. 12:04:55

@DaMartian: szia, ha már tanácsadás van, meg szeretnélek kérdezni, hogy ezek a Flex Run feliratos Nike cipők micsodák? Amit képen láttam az a Freere hasonlított, ez csak valami átnevezés, vagy más piacon hívják így a freet esetleg tök más?

DaMartian 2012.07.06. 12:29:31

@viito: A Flex Run a Free egyszerűsített változata. Hajlékonyabb, mint egy normál edzőcipő, de nem mezítlábas, mint a Free. A felépítése azért kicsit masszívabb, közelebb van a hagyományos cipőkhöz.

cindbl 2012.07.06. 14:15:55

@DaMartian: koszi, tudok varni.
masik kerdes, a fent leirt problemaimmal erdemes egy free-t is nezni? (marhara tetszenek... :))

DaMartian 2012.07.06. 14:24:14

@cindbl: Mindenképpen érdemes, de a Free-ről tudni kell, hogy NEM edzőcipő (lásd a posztot fent). Ha kiegészítésként, akár rövid edzésre, akár utcára viseled, csökkentheti a lábad befelé dőlését, és az achillesedet is megerősíti, ami csökkentheti a panaszaidat. De nagyon óvatosan kezdd el használni, nehogy a fájós achillesedre még rátegyen egy lapáttal és megeröltesd.
Egy szó, mint száz, Free csak a meglévő minden napos edzőcipő mellé pluszban, kiegészítésnek!

cindbl 2012.07.06. 22:29:30

@DaMartian: koszi, igy akartam. haz koruli az 2.1mi, azt szoktam futni regeneralodos napjaimon. arra szanom a freet (ha marha kenyelmes, akkor meg dolgozni is mennek benne, gyalog az 1.8km ;))

cindbl 2012.07.06. 22:30:15

ja, es melyiket? 3,4,5?

cindbl 2012.07.06. 22:36:31

sot. run+ 3, vagy csak sima 3? 3 v4? hybrid? melyik mi? :)

DaMartian 2012.07.07. 23:39:37

A szamozás azt jelzi mennyire mezitlábas. Minél kisebb annál jobban. Kivéve a Free Run+3, mert az a skálán 5.0-ás ott a szám arra utal hogy 3. generációs.. 5.0-val vagyis Runnal érdemes kezdeni..

cindbl 2012.07.20. 15:26:13

@DaMartian: Meg egy kerdes: lunarglide 4, vagy lunarelite? :)

DaMartian 2012.07.20. 15:42:21

@cindbl: Nem összehasonlítható kategória. Mintha azt kérdeznéd Hummer vagy Audi TT. Mindkettő jó cipő, kérdés mire? Glide általános edzőcipő vajpuha csillapítással és jó tartással, Elite félversenycipő vékony talppal résztávra, nem túl hosszú versenyekre. Használom mindkettőt de Lunar Elite-ben nem nagyon edzek..

cindbl 2012.07.20. 23:18:20

@DaMartian: koszi, ezt akartam tudni, akkor nekem glide kell :)

forrest85 2012.07.27. 09:01:30

Hozzászólnék ismét a cipőhöz(LunarFly+ 3)

Szóval vettem egy LunarFly 3 cipőt kedvezményesen, hála ferihegyi intersportnak, hogy segítettek.
Előtte egy Asics Nimbus 13-as cipőm volt. Még mindig megvan, nem rossz. Bár hamar felszakadt rajta a gyöngyvászon, nem szerette ha vizesen futottam benne.

A NIKE cipő ehhez képest sokkal gördülékenyebb, pattogósabb. Annyit azért elmondanék, hogy a talpa keményebb, mint az Asics-é, de ez abszolút nem jelent problémát, hátrányt.

Eddig még csak ~11km-t futottam benne. Jelen állás szerint a következő cipő is szerintem Nike lesz, meglehet, hogy LunarFly, de a LunarGlide sem rossz választás. ...szerintem.

További jó futást!

Forest
ha kérdésed van vele kapcsolatban tedd fel bátran

forrest85 2012.07.29. 08:12:30

Sajnos a 2. használat után feltörte a sarkam mind a 2 cipő. Azt viszont nem értem, hogy az első használatkor miértnem törte fel. Előfordulhat, hogy rossz volt a fűzés vagy a zokni volt rosszul megválasztva.
Remélem legközelebb nem lesz gond belőle.

Továbbra is lendületes cipőnek tartom.

cindbl 2012.07.30. 09:10:57

@DaMartian: koszi a tippet, annyi kulonbseggel, hogy egybol free 3.0-t vettem, viszont imadom. az egyik legkenyelmesebb cipo, amit valaha viseltem. futottam benne kicsit tobb, mint 5.5km-t, semmi gond :) szoval imadom.

Blablablabla 2012.08.20. 11:24:57

Sziasztok!

Olyan kérdésem lenne hogy utcára nyáron utcai cipőnek mennyire javasoljátok a free run-t? Előre is köszi a választ!

Muteee 2013.01.08. 23:36:36

Sziasztok! Sikerült egy Free run+ 2-t vennem. Ezt mind szép és jó, de nem Nike boltból sikerült beszereznem, máshonnan. Most volt leértékelve, az ára 26ezer forint volt, kezdetnek-leértékelésen kívűl 32ezer forint. Néztem több youtubeos videót is, ugyan arról a cipőről, lehet, hogy az én butaságom, feltűnt, hogy nem ugyan olyan dobozzal együtt kaptam a cipőt, mint a videókon. Továbbá észre vettem azt is, hogy mindenhol neonzöld színű a talpbetét, viszont az enyémben fekete. Remélem, csak felesleges aggódás, de kérlek segítsetek, hogyan tudnám kideríteni azt, hogy valóban eredeti-e a cipő. Köszönöm: Máté

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása