Heló, Szasza

2011.05.11. 11:41 Winkler Róbert

Mai kérdésem a kínai konyha, a nyulak és a pulzus összefüggéseire vonatkozik. Az előzmény a következő: van egy nagyszerű kínai büfé a Négy Tigrisnél, rendes Mainland China-stílus, kacsafej, disznó-vastagbél szeletelve, rengeteg gusztustalan és finom dolog. Rászoktam. Hetente egyszer-kétszer ott étkezem. Rendelek egy nagy tésztalevest, és hozzá elszopogatok mondjuk egy disznókörmöt, kacsazúzát vagy libaszárnyvéget ötfűszerrel.


Kölöm!!

Ezzel nincs is gond, még mindig túléltem. Viszont úgy érzem, mintha nem tenne igazán jót a futásnak, ami elég abszurdul hangzik, ha tekintetbe vesszük, hogy mondjuk 2-kor már be is faltam az egészet, és este 7-kor indulok futni. A bonyodalom a következő. Este elmentem futni, és a szokásos, 130-as pulzusú slattyogást végeztem, amikor ELHÚZOTT mellettem egy sporttárs. Kicsit Szasza-stílusban futott, ami nálam azt jelenti, hogy látszólag áll, ugyanakkor én hiába üldözöm, gyorsan távolodik. Amolyan karikalábú, cicanadrágos, rettenetes benyomást keltő futó volt. Üldözőbe vettem tehát, hogy nehogy má. Meg ki kell használni, hogy az élet biztosít egy nyulat, mint a menő versenyzőknek, hogy pszichésen is gyorsabban tudjanak futni. Nem szaladt gyorsan, tartottam vele a tempót, olyan 20-30 méter távolságban, nehogy cikibe kerüljek. Marha régen futottam már 150-es pulzussal, de most pont annyi lett. Egyébként a fószer tényleg nem futhatott gyorsan, mert valójában én se futottam gyorsan, csak soknak tűnt a 150-es pulzus, míg ő egykedvűen billegett a karikalábain. Tán olyan 6-7 kilométeren át töprengte mögötte, hogy mi az istennyila ez, amikor a félmaratonokat 160-nal szoktam futni.

Mivel van a baj? A zöldséges tésztaleves nyilván ártatlan. A kacsanyelv? A zúza? Az a kis belecske? Ugyan már, 5 óra alatt az ember megemészt egy ütvefúrót is. Vagy nem?

Na mindegy, lényeg, hogy a 150-es pulzusba is majdnem belepusztultam, nagy szerencsém volt, hogy a faszi egyszerre csak befejezte, én meg szépen hazaslattyoghattam a jól bevált 130-cal. Na de másnap már dolgozott bennem a dac, hogy ennyire szar nem lehetek, és azzal indultam el, hogy nyomok egy 9-est 150-es pulzussal, legalább. Megindultam tehát, és a Kropkó mester által ajánlott 10-15 perces bemelegedő szakaszt sem betartva elég hamar megkezdtem a tempózást, csak most tényleg gyorsan kellett futnom a 150-hez. Egy ideig sikerült a 160-ba is belecsúszkálnom, de leginkább annak örültem, hogy nem esett rosszul a gyors. Most azt mondd meg, lehet, hogy ilyen egyszerű, veszélytelennek tűnő élelmiszerek (oké, mások hánynak csak attól is, ha elmondom az étlapot) ilyen hosszasan zavarják meg a szervezetet? Hangsúlyozom, emésztési zavart, egyéb kellemetlenséget nem okozott, csak mintha már korábban is éreztem volna, hogy kínai orgia-napokon kevésbé megy a futás. Na?

15 komment

Címkék: nyílt levél kínai élelmiszer

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr872895297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.05.11. 12:59:22

Tapasztalatom szerint sok paraméteres képlet a pulzusszám. Függ attól mit ettem, mikor, mennyire vagyok fáradt, milyen a mentális állapotom. Mennyire vagyok aznap pufi, új-e a cipő (ez már a mentálisat is befolyásolja) . A fentiek közül nehéz bármelyiket is számszerűsíteni, ezért mondom mindig, hogy a pulzusos edzéseket csak ugyanolyan körülmények között szabad összehasonlítani! Nálam soha nincs két egyforma nap, ezért nem mérvadó, csak iránymutató a pulzusszám.

qwerti (törölt) 2011.05.11. 13:10:01

Szeretem, de nem bizom a kinaiban. Amikor látni őket nagy zacskó nátriumglutamáttal mászkálni... Többnyire nem okoz gondot (vagy csak nem érzem), de múltkor felpuffadtam, végem volt... Szóval simán hathat akár a pulzusra is.

Bloom77 2011.05.11. 13:21:02

Nem értem fehér ember miért panaszkod. Mit futkározik..nem kell sietni sehova. Inkább pihenni kell és sokat enni.....jó ócsón....sokat sokat.........hajrá..hajrá...:)))))

Bloom77 2011.05.11. 13:22:47

Szerintem is összetett dolog a pulzus. Én inkább a hidratáltsághoz szoktam kötni a dolgot, nem az étkezéshez......bár az is igaz, ha sós az étel, akkor nagyon sok vizet megköt az ember szervezete...vagy valami ilyesmi.

pannonfunk 2011.05.11. 14:01:40

Passz. Annyit lehet tudni, hogy a glutamát neurotranszmitter, de alapvetően a tanulási folyamatokban van szerepe. Megváltoztatja a memrán potenciált, de arra 5 perces internetes kutakodás után nem találtam, hogy az izom teljesítményre lenne-e hatása, és ha igen, akkor milyen irányú. Ebben a cikkben:

www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15585999

azt írják, hogy az izmok "glutamát státusz"-ára hatással van az, hogy mennyi glutamátot eszel:

"Nutritional supplementation of glutamate or its precursors glutamine, (ornithine) alpha-ketoglutarate, or the branched chain amino acids can influence muscle glutamate status."

De hogy a glutamát státusz mit jelent és milyen hatással van az izmok teljesítményére, az passz.

Dr. Fire 2011.05.11. 14:54:54

A posztírónak szeretettel: nem ütvefúrót kell emészteni, hanem sütvetúróst. :)

bellone 2011.05.11. 15:52:41

"kínai só
A kínai só más néven glutamát.

Az ázsiai konyha úgy használja a nátrium-glutamát nevű ízfokozó adalékanyagot, mint mi Európában a sót és a borsot.

Az éttermi asztalok elengedhetetlen kelléke.

A glutamát az élelmiszerekben - különösen a tejtermékekben, a húsokban, halakban és zöldségekben - természetes formában is előforduló aminósav.

Hatás: depresszió, étvágynövelő, fejfájás, mellkasi fájdalom, szapora szívverés.

A vegetában a nátriumglutamát E 621-es adalékanyagként fordul elő, melynek fogyasztása a pánikbetegeknek és depressziósoknak nem előnyös.

Érzékeny embereknél az ún. "kínai-étterem-jelenséget" váltja ki (halántéktáji nyomást, hát- és fejfájást). A patkányoknál szaporodási zavarokat és - az utódoknál - tanulási nehézséget okoztak. Étvágynövelő hatása elhízáshoz vezet. A fogyasztót megtéveszti az élelmiszer tényleges összetételét illetően. A glutamátot általában szójából nyerik, és húskészítményekhez adagolják. Az arra érzékenyeknél nyaki és hátfájást, gyengeséget, fejfájást, szapora szívdobogást okozhat."

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.05.11. 16:39:12

Én egyszer szusit ettem, ami után szívbajom volt és a kardiológus mondta, hogy "holiday illness"-ben szenvedek, ami azoknál a túristáknál jön elő, akik Ázsiában ezt a szart megeszik. Bellonenak igaza van.

pannonfunk 2011.05.11. 22:29:02

@bellone: Meg epilepsziásoknak sem ajánlott. A szapora szívdobogás meg megmagyarázza, hogy WinklAIR-nek miért csúszott el a pulzusa a teljesítményéhez képest. Gondolom... (?)

bellone 2011.05.12. 08:43:16

@pannonfunk: Én mondjuk szeretem.:)

Másik futó tempóját követte, melegfront van, bármi lehet... De persze, az is eshetőség, hogy érzékeny a kínai sóra, a lápszárra, pacolra, vagy a kölömre.:)

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.05.14. 18:39:43

én wangnál szoktam enni, egyszer futottam is utána, nem tartozik a legfelemelőbb élményeim közé...tuti a glutamát a bűnös szerintem is...

Péter Anna 2011.05.15. 22:08:03

Arra a büfére nem jellemző a kínai só túlzott használata, a megoldás máshol lesz. Allergiás vagyok a naglutamátra, ettől függetlenül nyugodtan levesezek ott rendszeresen, semmi bajom tőle.
Bent a piacon a goromba vietnámi néni is jól főz.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása