Megy ez, csak az ártér unalmas

2011.06.16. 12:19 Winkler Róbert

Barátommal és életmód-tanácsadómmal, Gáborral megkezdtük az Ultrabalaton-felkészülést. Legutóbb nemcsak én, de ő is arra panaszkodott, hogy nem mennek már a hosszabb távok, nevezetesen, hogy mindketten elszoktunk a 10+ kilométerektől.

Én lélekben egy kicsit próbálom ráfogni a Free Run cipőre, amit nagyon szeretek, de a gyári ajánlás szerint nem való hosszabb távokra. És ha az ember rákap az ilyen 6-7 kilométerekre, nincs az a cipő, amiben megkívánná a 15-öt.

Nincs más megoldás, be kell pánikolni, hogy úristen, nem mennek a távok, és fejben átállni arra, hogy mától a 10 kilométer a rövid táv. Először a két szigetkört nyomtam le kétszer, ami nálam hazulról 15 kilométer, másodszorra a Free-ben futottam, és nem lett tőle bajom, úgyhogy ezen túl a Free sem szolgálhat ürügyként egy hétkilométeres csonka menetre. Aztán szombatra megbeszéltünk Gáborral egy Göd-Vác-Gödöt, azzal a megkötéssel, hogy egy óra után fordulunk vissza, bármi is legyen. Hát Vác nem lett meg, az biztos, és ez az én saram: én valahogy mindig úgy navigálok, hogy a Duna-parton fussunk. Ha a bicikliút elfelé kanyarodik, úgyis találok egy parti ösvényt, mert bennem még nomád vér csörgedez, és honfoglaló eleinkhez hasonlatosan én sem szeretek eltávolodni a folyótól.

Ebből lesz az, hogy egyre szűkösebbek az ösvények, a végén pedig egyszerre csak egy olyan ártérben találjuk magunkat, ahol járni sem lehet a korhadó ágaktól, csak szökdécselni egyikről a másikra. Meg cuppogni a sárban, és azon gondolkozni, hogy vajon Bear Grylls, a Discovery Channel túlélője itt milyen undorító dolgot enne meg. Enni itt persze inkább a szúnyogok esznek, minket, úgyhogy levetjük a pólót, azzal csapkodjuk magunkat. Érdekes, hogy én mennyire érzem az árteret: fél óra pólós önostorozás és szökdécselés után Gábor azt mondja, oké, innentől inkább most ő navigálna egy kicsit, és egy olyan irányba indul, ami szerintem nem jó. És persze arra találunk is egy földutat, hamarosan a biciklisáv is meglesz. Az persze közel sem olyan természetközeli élmény, mint az ártér volt, halljuk az autókat, igaz, nem is ropognak a talpunk alatt a korhadt farönkök.

Megcsináljuk végül a 20 kilométert, de legalábbis futással töltöttünk két és negyed órát. Az utolsó negyedórát már nagyon untam, de azért ki lehetett bírni: most már gátlástalanul szivathatjuk magunkat, egészen az Ultrabalatonig.

35 komment

Címkék: vác ártér felkészülés ultrabalaton

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr152988964

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

M.Islander 2011.06.16. 14:25:38

szuppa, de ha maratonra gyúrsz, azért bele kellene csípni egy versenytempós 30 km-be, különben q. nagy szenvedés lesz belőle.

a NikeLunar sorozattal kapcsolatban viszont nem sok jót mondhatok:
a keszthelyi maratonra készülve 3x futottam ebben gond nélkül rövidebb (20-25km) távokat, de a versenyen bekrepált:
- mivel az összes Lunar egyetlen fröccsöntött talprészből áll (egy kivételről tudok: Lunar MX), ez a hosszabb távon elkerülhetetlen túlpronálást nem csillapítja, komoly kihívás ebben 20km feletti távot lenyomni
- a talpbetét a borzalmas meleg miatt (35 fok) átnedvesedett és felcsúszott,
így végül 32,22km-nél megköszöntem a részvételt és nem futottam le a teljes távot (a félmaratoni érmet azért begyűjtöttem).

itt a blogon már meghirdettem -ha vki rövidebb (20km alatti) távokat nyom és nem rekkenő hőségben, egészen jó, de azért egy Asics DS Trainer-hez v. Nike Vomero-hoz hasonlítva ebben nincs sok technológia, viszont roppant trendi színekben lehet kapni - és ez az iPhone-os lötyögéshez/futáshoz bőőőven elég.

nálam a Lunar sorozat elnyerte a zsákutca-díjat.

Winkler Róbert 2011.06.16. 14:51:27

Nem maratonra gyúrok, max egy 20+10-re. Én tavaly Lunarban futottam 42,6-ot, és semmi bajom nem volt vele, sőt. Van némi kísértés, hogy idén Free Run-ban fussak, de azt hiszem, jó lesz a tavalyi Lunar.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.06.16. 18:21:28

Én is szeretem a Vác-Göd-Dunakeszi útvonalat, mondjuk Gödön már átmegy labirintusjátékba a biciklis útvonal, de addig rettenet hangulatos.

haan-chee · http://www.wellnesscafe.hu/futoblog 2011.06.17. 07:43:13

@mîkæl: Szerintem ízlések és pofonok, én egy Lunar Eclipse-ben futok, van benne már 600 km, és futottam benne már egyszerre 86 km-t is, semmi baj nem volt vele sem futás közben, sem utána. Mondjuk ennek a talpa nem egyetlen részből áll, hanem több rétegből.
De a párom L.Glide-ban fut, és egy 150 km hosszú futás során sem volt gondja vele.
Lehet, hogy a te lábadnak nem az igazi ez a cipő, de sokan elégedettek vele.

pannonfunk 2011.06.17. 14:04:46

@mîkæl: Lunar Swiftben tolom, és félig meg tudom erősíteni az állításodat. Félmaraton végig betonon kemény volt benne. Viszont futottam már benne 26-ot is, szigeten, részben rekortánon, részben salakon, részben betonon. Nem mondom, hogy nem lehetett volna a vége puhább, de teljesen elfogadható volt.

Ugyanakor a Lunar sorozat, legalábbis amiről én tudok pont pronálóknak való. A talpa nem egyetlen fröccsöntött, hanem pont, hogy van benne egy elég kemény betét, nekem első futásra fel is törte a lábam januárban. Misztikus nekem ez a nem segített a túlpronálásomn dolog...

Most voltam Spuriban, ahol megnézték a lábam, és azt kérdezték, hogy miért pronáló cipőben futok, mikor neutrális a lábam? Úgyhogy befektettem egy Vomeroba, és tényleg ég és föld. Szegény Lunarswiftemben azért tolom a 16 kiliket, amíg nem lesz benne 1000+, a hosszúakat meg Vomeroban fogom futni.

Balázs - Győr · http://www.futobaratok.hu 2011.06.17. 18:35:09

A Lunar sorozatbol nekem a Haze tunik (hosszabb tavu futasoknal) kimondottan kemenynek. Mondjuk az Eclipse utan talan nem meglepo. Rovidebb tavokra azonban jo es jol lehet benne gyorsakat is futni.

Ma voltam egy ujabb parat venni, mîkæl velemenyet osztva tenyleg nagyon trendi szinekben volt a Spuriban a Lungarglide. Glide-on kivul azonban felprobaltam egy 28-as Pegat, utobbi nagysagrendekkel kenyelmesebb volt (Megjegyzem az uj Lunarglide szeria nekem elso felprobalasra kemenyebbnek tunt az egyesnel) Ma gyozedelmeskedett a racionalitas a dizajnmegszallottsag felett. Vegtere is egy kenyelmes edzocipore van szuksegem! :)

csétomi 2011.06.17. 18:52:17

Szerintem a Lunarokat "vezetéknév" alapján összehasonlítgatni, vagy egyetlen típus alapján (legyen az Glide vagy Elite) megítélni nem lehet. Nekem 3 Lunarom volt/van, hát ég és föld (meg mars). Igaz vasaló nem biztos hogy jó hátvakarásra.

@Winkler Róbert: mindig azok a futások a legemlékezetesebbek, ahol történik valami váratlan. Az eltévedés például szerintem jó módszer erre, a hazatérés mindig egy külön katarzis!

Navixaf · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.06.17. 23:48:11

Hol jár DaMartian, amikor ilyen nagy szükség lenne rá? :-D

DaMartian 2011.06.18. 04:05:51

@Navixaf: DaMartian a nagy víz túloldalán készül az UB párosra és szoktatja magát a bazi meleghez : )
Lunar témában cstominál a pont... Maga a Lunar egy technológia, de a cipők tulajdonságai, amikbe bele van építve igen eltérő a versenytől a neutrálison át a stabilig. Abban azonban mikael téved, hogy fröccsöntve lenne, abban meg főleg, hogy egy darabból, hiszen a dolog lényege épp a két komponens... Előfordulhat, hogy valakinek nem jön be, másnak meg a kedvence, ezért szoktam mondani, hogy bizonyos kategória fölött már nincs szar cipő, csak max nem neked való. Amúgy sem érdemes összehasonlítani az általad említett cipőket, mert mindhárom más kategória: Vomero - Neutrális, Glide - Stabil, DS Trainer - könnyű,,, Amúgy ha személy szerint ebből a 3 cipőből kéne választanom, nálam is a Glide lenne az utolsó (főleg mert szupinálok : )
Hogy kicsit rendet tegyünk a típusok között: A ma kapható Lunar cipők a Racert kivéve mind stabilak amúgy. Ezért érdekes, hogy erre panaszkodsz, mert konkrétan stabilabb mint a Stricture a Vomeronál meg a DS Trainernél pedig messze jobban (hiszen azoknak ez nem feladata) És a stabilitás egzakt, mérhető dolog!
Az Eclipse nálam is nyerő, ennek a legpuhább a talpa amúgy. A Swiftet nem csoda ha keménynek érzitek, annak a belső magja keményebb az összes többinél. Ez azoknak lehet jó, akik nem szeretik a túl puha cipőt, vagy nagy súlyra, azoknak akik hamar széttapossák a puha talpakat. Viszont a Haze-t érdekes ha bárki keménynek tartja, mert annak van a legvastagabb talpa, egy nagy puha becsapódási zónával a sarokrészen... Mondjuk az Eclipse-hez képest minden kemény : ) Szóval összességében én nem írnám le a Lunar cipőket, én is végigpróbáltam már mindet, és bár a kedvencem még most is a Vomero és az Air Max (de csak mert Zoom Elite már nincsen) de azért a Lunar Eclipse ott van harmadikként a sorban... Swiftben, Elite-ben nem futnék hosszúkat, Glide-om pedig a fenti okok miatt nincs... Segítettem? ; )

DaMartian 2011.06.18. 04:11:27

Nálam a Lunar technológia egyetlen hátulütője a tartóssága... Most újra rákérdeztem a nagy tervező tudoroknál hogy mit nyilatkoznak e témában... A válaszukat inkább nem írom le, mert amivel én kommentálnám a dolgot az nem tűrne nyomdafestéket.. Maradjunk annyiban, hogy nem az átlagos magyar fogyasztóra vannak kalibrálva és akkor diplomatikus voltam!

zsolababe 2011.06.18. 09:15:13

@DaMartian: a Lunarhase-t ugy vettem, hogy neutralis futoknak valo ezert fel sem probaltam ..na az elso futasnal kiderult hogy vegig van egy 2ujjnyi hely a bokam belso felen a cipo es a labam kozott..szova van egy elado livestrong 10.5esem felaron:)) a lunarglide zsenialis szerintem..hosszabb tavokra nem jo de 15-20km-re edzesre zsenialis..ugyanezt tudom elmondani a swiftrol is..megvettem az uj livestrongot belole, ami a leopardmintas:) es egyreszt zsenialisan nez ki masreszt olyan benne futni mintha rugalmas talajon futnal es visszadobna...hosszutavra es kenyelemre meg mindig a Pegasus a nagy kedvenc...

pannonfunk 2011.06.18. 09:40:39

@DaMartian: Nekem a Swiftemben már több, mint 800 km van, és egyelőre bírja a strapát, másfél hete futottam benne 26-ot, és nem volt rossz. Pedig nagyon kemény lábam van, az utcai cipőket pillanatok alatt széttaposom.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.06.18. 16:48:27

@DaMartian: Hallhatnánk egy körülbelüli km értéket? Én egy LunarGlide-ot használok, és ékdekelne, hogy mire számíthatok...
(Tudom, hogy testsúly, meg stílus, meg minden, de mégis hány mérfölddel kalkulának a headquarterben?)

Balázs - Győr · http://www.futobaratok.hu 2011.06.18. 19:33:00

Sekiwake kerdeset mar en is tobbszor / tobbhelyen feltettem. Azt a valaszt kaptam a szakemberektol, hogy 900-1000 km (pont Lunarglide volt a kezunkben).
(Ettol fuggetlenul en 1200 km kornyeken szoktam valtani - a plafon az 1400 km! Az mondjuk igaz, hogy nem nyomok a merlegen tul sokat...

zsolababe 2011.06.18. 19:41:18

szerintem a Lunarokat illik 1200korul jotekony celra felajanlani a pega vomero airmax stb cipoket is max 1600-1800 ..utana mar nem tompit ugy ...mondjuk en altalaban egyszerre 3-4 futocipot valtogatok igy belefer egyszer egyszer 1200 utan is futni egy cipoben de rendszeresen mar nem hinnem hogy jo lenne..de hat nem vagyok sem ortopedorvos sem ciposzakerto:)))

M.Islander 2011.06.19. 08:58:24

@Winkler Róbert: Robi, azért ha jól emlékszem a tavalyi 42 km-es futásod eltartott egy darabig (mivel fogadásokat lehetett kötni, rémlik, hogy 5:00 óra körül abszolváltad a távot) - tempó/idő hiányában a távolság még nem igazolja, hogy ez a cipő alkalmas erre.
örülök, hogy sikerült árnyalni a képet és valakinek bejön a Lunar sorozat - bevallom, hogy a NikeFree 7.0 nekem is az egyik kedvencem, de ami ott tetszik, az nem jön be a LunarGlide +2-nél...

Zime 2011.06.19. 14:50:00

@DaMartian: Lehet egy off-topic kérdésem? A Nike kompressziós cuccairól tudnál mondani pár szót (Pro Combat, vagy mi...), a hosszúgatyák érdekelnének: milyen változatok/különbségek vannak? Miért nem lehet kapni itthon? :) (bár a Nike webshopjában sem teng túl a kompressziós kínálat...)

himmelhergott 2011.06.20. 12:03:34

@DaMartian: összeszedtem a nike cipőim lépeit de egy méghiányzik: zoom elite 95 körülről. Ez anno még hasas sarokablakos kivitel volt. tudnál segíteni?!

bitliszbá 2011.06.21. 13:38:23

@himmelhergott: a te cipődről lenne képe? :D

helga84 · http://lhrunner.blogspot.com/ 2011.06.21. 17:49:02

En nem ertem, nekem a swift-en kivul egyetlen Lunarba sem fer bele a nagylabujjam - nem hosszaban, hanem vertikalisan - ti hogy futtok bennuk hosszukat es maradnak meg a labkormeitek?!

pannonfunk 2011.06.21. 19:19:23

@helga84: Nekem a swiftben sem maradt meg a lábkörmöm :P Mondjuk az én saram is, mert azt hittem, hogy a 42.5-es lábamra jó lesz a 43-as futócipő. Most már 44-est vettem és tartani fogom ezt a szokásomat.

DaMartian 2011.06.23. 17:20:55

@zsolababe: akkor rosszul mondták... A Haze stabil cipő! A LiveStrong Swiftet én is megvettem, csak nem érkeztek meg a csomagjaim... : ( Remélem meglesz! Izgulok, mert benne volt a kedvenc Vomerom is (az új gyógy-talpbetéttel, az UB-ra vett spéci Pegám (a nevem már így se valószínű hogy belekerül) de ami a legnagyobb veszteség, hogy a FUTÓBLOG pólóm is! : ( Úgyhogy ajánlom nekik, hogy meglegyen!!!

DaMartian 2011.06.23. 17:24:51

@Sekiwake: Igazából továbbra is tartom, hogy 1000 kilométerig gond nélkül használhatók a Lunar cipők (személyes tapasztalat, hogy az én 75 kilós súlyommal biztosan, bár 7-800-tól már érzem a csillapítás romlását)... Ami nálam leverte a biztosítékot, hogy ők nem is számolnak már ekkora igénybevétellel, azzal a felkiálltással, hogy úgyis mindenki megveszi új szezonban az újat, így kint 350 mérföldig (~565K) tesztelik a cipőket... Az alatt nem tudtak érdembeli különbséget kimutatni... Kösz.. Az sokunknak itt 2 hónap használat!

DaMartian 2011.06.23. 17:26:32

@mîkæl: azt tudod hogy a 7.0 amúgy nem is futócipő? : P

M.Islander 2011.06.23. 17:28:10

@DaMartian:
de jó, akkor kérlek mesélj, hogy mire jó!

DaMartian 2011.06.23. 17:34:41

@Zime: A Nike-nak a szó szoros értelmében NINCSENEK kompressziós cuccai! Majd most ősztől fog kijönni az első ilyen speciális vonal Runningban. Pont erről okosítottak odakint. A Nike PRO amire Te gondolsz, az technikai aláöltöző, és eredetileg csapatsportok mezei alá fejlesztették ki, csak közben a futók rájöttek, hogy ez biza nekik is jó! Vannak ugyan ebből is compression típusúak, amelyek rugalmasan testreállók, de nem teljesítményfokozás céljából, legalábbis nem úgy, mint ahogy pl. a kompressziós zoknik esetében (keringés módosítása).
Épp arról volt szó az előadáson amit már Bitliszbá is feszegetett nemrég, hogy igazából keringés szempontjából nincs bizonyított adat arról, hogy a full kompressziós cuccok növelnék a teljesítményt, így ez a dolog egyelőre csak hype... Illetve őrült nagy placebo hatása van. Ez volt a Nike PRO "a sportoló titkos fegyvere" üzenete. A kompresszió miatt folyamatosan "feszítő" érzésed van benne, amitől kirobbanó formában érzed magad, de ez csak egy érzet, nem fiziológiai tény. Ettől még jó, meg szeretjük, mert nem dörzsöl, szívja az izzadtságot, könnyű, kényelmes stb. De ez NEM kompressziós cucc. Ősztől lesznek majd olyan futócuccok, amelyek bizonyos izmoknak és szalagoknak zonálisan adnak supportot (pl. IT szalag, vagy négyfejű combizom) de olyan ruhát egyelőre nem is akarunk készíteni, ami a szó hagyományos értelmében kompressziós, mert egyelőre nagyon úgy tűnik, hogy az ilyen irányú törekvés teljesen felesleges... Bocsi ha ezzel bárkinek a meggyőződésébe gázoltam...

DaMartian 2011.06.23. 17:38:46

@mîkæl: Tréning cipő. Kardioedzés, S.P.A.R.Q. training (Speed, Power, Accuracy, Reaction, Quickness) ez olyan tesióra szerű köredzés amit a katonáknál is használnak, mostanában igen népszerű állóképességi edzésforma. Tulajdonképpen ez egy futócipő, kis oldalirányú támasszal, hogy a laterális mozdulatoknál is tartson, és ne csússzon le a lábfejed a cipőtalpról az irányváltásoknál, kitámasztásoknál... De én örülök, ha szeretsz ebben futni : ) Ez azt jelenti, hogy még futócipőként is jobb, mint sok kifejezett futócipő... Nézd végülis John McEnroe is teniszezett tréningcipőben anno... Neki jobban bejött, mint a teniszcipők, pedig azt se arra találták ki. A lényeg, hogy Te jól érezd magad benne : )

DaMartian 2011.06.23. 17:40:31

@pannonfunk: nekem is nő a lábam, vagy a cipők mennek össze! 42,5-ről indultam 12 éve, mostmár nem ritka, hogy 44,5-et veszek!

M.Islander 2011.06.23. 18:49:35

@DaMartian:
a kompressziós cuccokról írtakért külön köszönet, nekem is van Nike Pro felsőm, kimondottan kedvelem futáshoz használni, semmivel nem gyengébb, mint a másik két "kompressziós" felsőm (az Adidas-é hasonló, az Asics Inner Muscle tudomásom szerint tényleg kompressziós cucc).
de a Nike Free7.0-val kapcsolatban is megvilágosodtam, nekem pl. sokkal jobb, mint az általam fentebb már ostorozott LunarGlide 2, ami (szerintem) nem is rendes futócipő, de nem is adja meg a mezítlábas futás élményét :o)
még azt az élményemet megosztanám a LunarGlide 2-vel kapcsolatban, hogy az elmúlt évek során egyszer sem fájdult meg egyetlen ízületem se, de ettől sikerült összeszedni egy olyan combhúzódást, ami azóta sem múlt el teljesen, azaz ha vkinek ez bejön, azért egyszer próbálja ki a kompetitor által jegyzett DS Trainert, v. vmelyik kevésbé trendi/ korrektebb Nike futócipőt - hátha elmúlnak a panaszai :o)

pannonfunk 2011.06.23. 19:39:50

@DaMartian: De nekem az utcai cipőim 42.5-esek, csak az amatőrségem és tudatlanságom miatt lett az első futócipőm 43-as és nem 44-es, már annak is 44-esnek kellett volna lennie. Ha nő a lábam, akkor majd 45-ös cipőket kell vennem? Pedig alapvetően kislábú vagyok, a 183 cm-es hímnemű egyedek átlagos lábmérete szerintem nem 42.5.

Sekiwake · http://ennyirefutja.blog.hu 2011.06.23. 20:41:18

@DaMartian: Köszönöm a választ! Még mindig nem tudom eldönteni, hogy a LunarGlide cipőm áldás vagy átok. Először kényelmesnek tűnt, de valahogy nem találom vele az összhangot.....

DaMartian 2011.06.23. 22:24:49

@pannonfunk: Hát valóban nem! Én is 182 vagyok!

2011.06.24. 08:32:31

@pannonfunk: ezek a cipőméretek elég érdekesek. Én mindig bőrcipőt hordok, abból jó a 42es. Sportcipőből (nem csak futó) vagy túracipőből meg 44+ kell. Mikor először vettem ilyesmit, akkor azt hitte az eladó, hogy szórakozom vele, mert kértem egy 42-est majd egy 3-ast, és később egy 4-est.

Korábban én is azt hittem, hogy kis lábam van, de azóta rájöttem, hogy igazából pont akkora, mint egy átlagos férfinek, csak aki bőrcipőt hord, annak 42-es kell ekkora lábra, aki meg valami sport cuccot, annak 4-es, és innentől csal a stat : )

Amúgy az is érdekes kérdés, hogy mi adja ezt a nagy eltérést, mindig azt hittem, hogy ezek szabványok

Zime 2011.06.27. 15:28:54

@DaMartian: köszi a kimerítő választ!

Polacheck 2011.06.28. 15:39:41

Kicsit megijesztettetek most, mert magamnak és a páromnak is lunar glide-ot rendeltem. Mindketten felpróbáltuk őket még itthon, én futottam is benne egy szigetkört és jónak éreztem (a nike cipőtesztes srácok ajánlották ezt a modellt egyébként), remélem hosszútávon nem lesz gond vele.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása