Fuss Csepel Sziget, avagy a futás nem eszköz, hanem cél (de hogy ez miért van így, az csak a végén derül majd ki)

2011.08.07. 18:23 angelday

Szombaton elmentem a Nike fiatalos rendezvényére a "Fuss Csepel Szigetre". A rendezvény gyors összefoglalójával kezdem: alapvetően tök jó kis futások voltak ezek, vagy "futóbulik", ahogy a szervezők hívják, de kisebb részben áll magából a futásból, nagyobb részben a húszévesekről: látványelemek, futás, bulizás.

Ezúttal is sok látvány volt, a Csepel Sziget tényleg egy baromi jó "urbánus" helyszín, én még soha nem jártam ott, meg is lepődtem, hogy 1,8 euró az irodabérlet (ott a helyem!). Mindenféle füstölgő utcák között vezetett a kijelölt út, erre segítettek rá a "parkouros" fiúk, akik majomszerűen közlekedtek a gyári létesítményeken, a végén egy hatalmas csarnokban indult a buli, volt közös '90-es évekbeli koreografált tánc, Vanilla "ALL RIGHT STOP COLLABORATE AND LISTEN ICE IS BACK WITH A BRAND NEW INVENTION" Ice és a többiek. (DaMartianék végig is tolták a táncot, volt vagy egy órás!)

A lefutott szakasz nem volt hosszú, mondjuk a melegben pont elég volt, de a GPS nálam csak 3,5 klikket mért. Azért még néhány kanyart el tudtam volna képzelni, de azért jól leizzadt mindenki. A tempó 5:30-as volt nagyjából, nekem ez kicsit gyors. Még.

Találkoztam több Futóblog olvasóval is, igyekeztem mindenkinek meghallgatni a véleményét. Ezen a ponton arra szeretnék kérni tényleg mindenkit, hogy ne szerénykedjetek és szégyenlősködjetek, amikor egyrészt a Futóbloggal, másrészt a pólókkal kapcsolatban van véleményetek, nyugodtan kommenteljétek le, vagy írjátok meg emailben. A negatív dolgokat kellő illedelemből nem mondjátok el, pedig az is fontos!

De a lényeg. 

HÉV-vel vittek ki minket Csepelre, én Dagadt Köcsög (mgergoo a kommentek között nálunk) mellé ültem, akit már ismerek szegről-végről rendezvényekről. Sőt, UB-n a Team Futóblog #2 csapatban is helyet kapott. (Legutóbb azzal szerzett hírnevet magának, hogy ő is pólógyártásba fogott hozzánk hasonlóan.)

Miközben a HÉV indulására vártunk a melegben, volt időnk beszélgetni. A dolog érdekessége, hogy mgergoo azért talált rá a Futóblogra, mert érdekelte a futás, le akart fogyni. Motivációt keresett magának, és ezt meg is találta eleinte a Futóblogon. 124 kilóval még futni sem tudott összefüggően, viszont nem adta fel, és tovább folytatta. Azt mondta, hogy az működött nála, amikor beírta a naplójába, hogy mely napokon fog elmenni futni. Pontosan úgy, mintha csak tárgyalásokra járna. Márpedig azt nem lehet elkomolytalankodni.

Tovább beszélt a futásról, arról, hogy hetente már öt alkalommal elmegy futni, már 10 km-es távoknál tart, és jó eséllyel, 2 órán belüli időt tervezve indul a szeptemberi félmaratonon is. *fütty.wav*

És még valami: már nem érdekli a súlya.

Odafigyel a kajára, viszont nem érdekli, hány kilónál tart. Már nem az a cél, hogy lefogyjon, hanem a kitűzött célok a futással: 2 órán belüli félmaraton és így tovább, a következő szintek. Akit a súly izgat, az úgyis visszahízik. Aki pedig a futást helyezi előtérbe, az teljesen más pályán focizik. A futás nem eszköz, hanem maga a cél. A súlyvesztés meg ennek a célnak válik a melléktermékévé.

Nem tudtam nem magamba nézni. Én, és a kampányszerű fellángolásaim, ehhez teljesen komolytalanok. Igaz is, hogy rengeteg mindennel foglalkozom, de azért eltűnődtem a dolgon.

Borzasztó furcsának tartom, hogy mgergoo megtalálja a Futóblogot, mert motivációt keres, aztán gyakorlatilag ő lesz az, aki a Futóblogot motiválni kezdi.

34 komment

Címkék: motiváció összefoglaló akik futnak fuss csepel

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr753132045

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

KDMarianna 2011.08.07. 21:13:31

Angelday, nem csalódtam. :)

pannonfunk 2011.08.07. 22:01:04

Ó, a Csepel Művek, ott próbáltunk az atombunkerekben '96-'97-ben. Régi szép emlékek :)

AD, szerintem már én is mondtam neked, hogy tedd félre az egodat pár hónapra, és irány a sziget két körre, olyan tempóban, hogy kényelmes legyen. Ha kell, legyen 7 perc / km, vagy még lassabb. Az a kályha, onnan kell elindulni. Hogy hova lehet érni, az itt van fent a posztban. De tök komolyan. Az elmúlt héten futottam négyszer 5 kilométert, amilyen gyorsan csak tudtam, mert kellenek a kitűzött félmaratoni időhöz a rövid gyors edzések, nagyon. Komolyan, 4 edzés után ott voltam, hogy fejben szétestem, alkudozni kezdtem, hogy de én ezt nem bírom, most lehet egy kényelmesebb kilométer is, akkor is meglesz a kitűzött átlagidő a teljes távra. Hihetetlen volt, hogy én, aki hónapokon át minden edzésre úgy ment, hogy hurrá, megint futni fogok, most már a cipőhúzásnál elkeztem tudat alatt tiltakozni, hogy most nem is akarok futni, most itt fáj, most ott fáj. Egyszerűen azért, mert anaerob tartomány határán vagy benne edzettem. Én csodálom a rövidtávfutókat, akik képesek ilyen típusú edzéseket rendszeresen csinálni, erre én alkalmatlan vagyok. Valószínűleg Te is, ezt ki kell mondani, szembesülni kell vele, hogy amíg anaerob tartományban edzel, addig csak pillanatnyi fellángolásaid lesznek. Tök komolyan. Mi a fészkes fenének tűzöd ki azt, hogy 30 percen belüli szigetkör? Gondolod, hogy ha eléred, akkor nem fog elhagyni a motivációd pár hónapon belül? A tapasztalat azt mutatja, hogy de bizony, el fog hagyni, és megint vissza fogsz esni. Akkor mi értelme van? Miért nem lehet kipróbálni az aerob tartományban való, minimum 40 perces edzéseket, amikor a többség egyöntetű véleménye, hogy csak így lehet rászokni a rendszeres futásra? Simán le bírnál futni két kört a szigeten, ha megfelelő tempót választanál, és valószínűleg jobban is esne. Arról nem is beszélve, hogy nagy lelki ereje van annak is, hogy kétszámjegyű volt a kilométrek száma. Van akkora, mint az 5'40"-es tempónak, sőt, több. Pluszban pozitív visszacsatolás lesz, ha az agyad oxigénhez jut, ha megfelelően lassan futsz. Az 5'30"-as tempó meg legyen sok. Nem csak még, meg most, de a következő fél évben is, minimum. Háyn példát hozzak? Elég lesz csak az, amibe ma futottam bele? Eperszemke: sportmano.blogspot.com/2011/07/lassu-gyorsulas.html 6'30" körüli átlagtempó, 3 év folyamatos edzés mellett. És tudott ő már félmaratont is futni, 2 óra 12 perc alatt. Szóval többre mennél, ha reális célokat tűznél ki.

Na, ez így most elég lecseszős stílusú lett, bocsánat emiatt, hogy képzelem ezt a hangot, amikor magam is csak zöldfülű taknyos vagyok, de a múltkor is ezt mondtam, finomabb stílusban, és nem úgy tűnik, hogy nyitott fülekre talált, így most megpróbálom máshogyan megmondani. Cserébe annyit igérhetek, hogy ez volt az utolsó alkalom, vigyenek el a Mások, ha ezt mégegyszer magyarázni fogom neked itt a futóblogon... :P

vora 2011.08.07. 22:24:29

Angelday, futóblogos pólóról annyi a véleményem, hogy készüljön újabb adag! :o)

A tempó kérdésével egyetértek, pannonfunk, jó volt olvasni a soraidat :o) Végül is futóbolond nemcsak az lehet, aki 4:30 alatt tolja a kiliket, én sosem leszek ilyen, viszont tudom, hogy a kitartásommal már az ország átlaga fölött van a sportossági szintem, jönnek a visszajelzések és az elismerések - pl. múlt szerdán többeket is megelőztem a szigeten (bár ez nem motivál, csak innen is tudtam, hogy gyorsulok), hétvégére megvolt az 1000 lefutott km. A legfontosabb pedig, hogy jól érzem magam a bőrömben, és ez a mindennapokra is kihat :o)

angelday 2011.08.07. 22:29:33

@pannonfunk: jó, oké, ezt a megközelítést is értem, de valamiért nekem arra van szükségem, hogy stabilan nyomjam a kört. Ismerem a mondást, hogy "ha gyorsan akarsz futni, akkor fuss lassan", de nálam, ahogy a posztban is kiderül, inkább az hiányzik, hogy nincs felírva a füzetembe, hogy melyik három nap kell kimennem. EZ A BAJ.

@vora: "futóblogos pólóról annyi a véleményem, hogy készüljön újabb adag!" — ezt hogy értsem?

vora 2011.08.07. 22:34:34

Ne értsd sehogy, csak épp előbb írtam, mint ahogy láttam a 2011-es pólós posztot :o)

pannonfunk 2011.08.07. 22:46:59

@angelday: Nem, az a BAJ, hogy legközelebb nem leszek már hajlandó elmondani, hogy nem ez volt a baj, hogy nincs felírva a füzetedbe :P

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.08.08. 06:29:43

AD: közben rájöttem hogy mi korábban nem találkoztunk, szóval tényleg csak celebvadásztam. :D

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.08.08. 06:33:59

szerintem egyébként ez nem futóblogos póló, ez nike póló futóblog felirattal. az első, az futóblogos felső volt. :)

bellone 2011.08.08. 08:04:16

@angelday: Ahogy végigolvastam a postot és a kommenteket, arra gondoltam, hogy itt bizony egy görög dráma kezd kibontakozni.:) Vannak monológok és dialógusok, sorsfordulat, konfliktus, harc... Rákerestem hát, Arisztotelesz hogyan jellemezte a tragikus hőst:
"aki erénye és tisztessége folytán nem emelkedik ki, de nem is alávalósága és gonoszsága miatt váltott át balsorsba, hanem valamilyen tévedése (hamartia) folytán, valaki a nagy dicsőségben és jó sorsban levők közül"

Lemúr Miki · http://hosszutav.blog.hu/ 2011.08.08. 08:29:36

@bellone: Ez már egy brazil szappanopera! :)

Angeldaynek egy személyi edző kéne, aki pontosan megmondja, hogy melyik nap milyen tempóban mennyit. Lehetőleg fizetős, hogy hallgasson is rá. :)

Jancsa Jani · http://burger.blog.hu 2011.08.08. 09:04:42

Józsi, örülök h összefutottunk megint a plastik media kozonsegtalalkozo utan :D
és annak ellenere h ez a negyedik hét, hogy futok, örömömben h mgergoo-vel is megismerkedtem, ugy fest h bevallaltam egy felmaraton trio-váltot is... az lesz meg az erdekes reszemrol, dehat kellenek a kihivasok :D

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2011.08.08. 09:23:46

AD: fenntartom, amit múlthéten írtam. Csatlakozz be hozzám és készülj a siófoki félmaratonra. Indíts a nikerunningon egy 12 hetes félmaratoni edzéstervet, vagy gyere le a futóklubba és kérj egy edzéstervet, de ami a legfontosabb: pakold be a céges teendőid közé az edzéseket. Tegyél be egy kíhivásba, blogold ki az edzéseket, ha megírtad ezt a posztot, akkor meg van benned a késztetés, hogy tovább lépj. Leírom ide is, hogy engem nagyon motivált a HumanRace versenyről szóló posztod, látszik, hogy milyen jól érezted magad és igenis a 10K időd ott lobogott a szemem előtt, amikor a Vivicittán, vagy a Kecskeméten 10K-t futottam. Járj versenyekre, nagyon erős plusz motivációt adnak! Legyél fontosabb magadnak, mint bármi más. Mióta futok, megtanultam tisztelni magamat és előtérbe helyezni azt ami számomra fontos. Mióta futok hétvégén le van némítva a telefonom és nem olvasok céges e-maileket. Aki ismer(t) tudja, hogy ez milyen durva átállás tőlem. Biztos sokat dolgozol, de ne hagyd, hogy ez mentség legyen. Én is napi 14-16óra munka mellett kezdtem el futni, sokszor éjszaka 10-11 után mentem le, télen. Amikor bemondták a rádióban, hogy aznap lesz a leghidegebb nap a télen, akkor direkt lementem futni, hogy máskor még elvileg sem legyen kifogásom. Ilyenkor az ember magával harcol, a lusta énjével, a halogató énjével, de mindennél jobb érzés, amikor önmagadat tudod legyőzni.

Pannonfunknak igaza van a tempóval, ha a csak gyaloglós első fél évemet nem számolom és tavaly novembertől nézem a diagramokat, akkor az alábbi átlagtempókat látom:

2010.11 77.47km 8'42"
2010.12 102.16km 8'26"
2011.01 79.35km 8'13"
2011.02 105.71km 7'57"
2011.03 131.06km 7'36"
2011.04 117.58km 7'38"
2011.05 93.97km 7'21"
2011.06 185.14km 7'11"
2011.06 206.26km 6'26"

Szóval látható, hogy még az elején nagyon belegyalogoltam, de még májusban is 31'37" volt az 5K rekordom. Most 25'04" és 1.46'04" futottam két hete 19km-en. (Aminél persze tudom, hogy vannak jobbak, de én még mindig 101kg vagyok :-) Te neked nincsen jelentős túlsúlyod sokkal hamarabb el tudnád érni azt a szintet, hogy simán tologatod a félmaratonokat. Szóval akkor tegyél egy nagy lépést és hagyd, hogy motiváljalak, nevezz ide, a többi már jön magától: www.futanet.hu/cikk/8-balaton-maraton-es-felmaraton

dvorcsakl 2011.08.08. 11:00:23

Írtam egy jó hosszú kommentet, de inkább rövidítek: Egyetértek csiripIszli12-vel: fel kell tenni a kérdést, ki, miért fut.

Aztán a válasz függvényében el lehet dönteni, kinek mennyit, hogyan kell futnia. Ami az én célomnak sok, az @mgergoo céljához lehet, kevés. Ami angelday céljához kevés, az lehet, nekem sok.

Mindenkit más motivál, mindenki máshova akar eljutni. Mindenkinek vannak hullámvölgyek, hullámhegyek.

Angelday: ahogy a héven mondtam: nekem, 38 évesen, ennyi futás után az 1:45-ös félmarcsi elég. Ehhez elég lesz az az "edzés" amit én csinálok. Másnak sok, megint másnak kevés.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.08.08. 11:05:36

Ehhez már csak azt tudom hozzátenni, hogy amikor két éve a Csepel Művek területén jártam, megértettem, honnan gyökerezik a proletár mentalitás. Elképesztő hely! 2011-ben!

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2011.08.08. 12:32:22

@csiripiszli12: Pontosan a lényegre tapintottál! Látszik, hogy agyturkász vagy! ;)

A többiek már elmondták a lényeget, ehhez sokmindent nem lehet hozzáfűzni. Fuss kényelmes tempóban pár kört óra nélkül akár csak a társaság vagy a környezet miatt.

Lehet környezetváltozás kell. Nekem olykor csömöröm van a szigettől és ezért megyek ki máshová. Pl. a HHH-n a szintút nagyon hangulatos még melegben is kellemes árnyas. A lényeg, hogy találd meg a futásban azt ami motivál és amiért belevágtál. stb bla bla :)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2011.08.08. 12:54:42

az a baj, hogy AD-nek a futás a futóblog miatt vmennyire munka és vmennyire kötelesség. nekünk könnyű, mi csak futunk.

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2011.08.08. 13:31:55

@mgergoo: ugy tünk, a motivacionk nagyon hasonlatos. :-) En is a kilok leadasa miatt kezdtem el futni, de most mar a futas miatt mennek le a kilok. Oriasi különbseg, es a futas öröme talan meg nagyobb eröt ad nekem.
Ehhez meg rengeteg plussz motivaciot adott ez a blog, szerzöstül, közönsegestül! Nagyon sajnalom, hogy nem tudok olyan közössegi programokon reszt venni, mint pl. egy margitszigeti edzes (700km tul nagy tav), de 4-en ott leszek Bp-en a narancs poloban! :-)

csiripiszli12 · http://kedvesazelet.blog.hu/ 2011.08.08. 14:09:14

@BRandom: Nahát, most jól lebuktam ;)

@BGy: Én is ezt éreztem szombaton. Jól is esett :D

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.08. 15:27:52

@mgergoo: Amit te csinálsz, az igazán tiszteletre méltó. Kívánom, hogy így menj tovább, és akkor se lankadjon a lelkesedésed, amikor nem igazán érzed a fejlődést. Nekem is nagyon jó olvasni téged és sokat profitálok belőle.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.08.08. 18:21:55

@Csath Geza: elolvastam a cikket. Kár, hogy nem ér véget a bogyók ajánlása előtt. Leírja, hogy zsírégető tabletta nincs, aztán a legelső bogyónak, amit reklámoz, az a neve, hogy Fat Burner. F@sza!

angelday 2011.08.08. 20:35:49

Az az alapvető probléma, hogy nálam nem úgy néz ki a sztori, hogy MELÓ és FUTÁS, mint hobbi. Nekem máshogy néz ki az életem, ezért ILYEN SZINTEN nem tudok belefutni a témába, hogy nálam is egy ilyen hobbivá váljon, ahol semmi más nincs, csak a futás. Ez nem én vagyok és nem is én leszek.

Én segíteni tudok abban, hogy emberekhez közelebb vigyük a témát, remélem, de én nem leszek a profi hobbista futó. És nem is akarok az lenni.

Ettől függetlenül célokat kell kitűznöm magam elé és meg is kell valósítanom azokat. Ezt a dörgést nagyon is értem.

Csath Geza 2011.08.08. 22:06:41

@BGy: Teljezdn jogos, igazabol rajottem hogy a link nem tu szerencses ilyen szempontbol. De azert az osszefoglalo nem rossz sztem.

Szirénke 2011.08.09. 09:46:00

@angelday: Én azért kezdtem futni, mert télen nagyon be voltam fordulva, és csinálni akartam valamit, amitől jobban érzem magam. Sikerült :) Nem futok eszement távokat és még csak gyors sem vagyok, de az érzés miatt, amit jelent a futás, érdemes elindulni. És mióta kijárok a Futóklubba, azóta sportból közösségi élmény lett.. Ja, és gyorsabban is futok, mert húznak a többiek (kegyetlen hajcsárok) :) Gyere velünk, biztosan segít, hogy megtaláld, amit keresel...

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.09. 10:27:55

@Szirénke: Mikor szoktál futóklubozni? Én a szerda 6 órás csoportba járogatok, de holnap szerintem még a 7 órásokkal is nyomok egy kört, ha úgy jön ki időben.

csétomi 2011.08.09. 10:31:24

@angelday: ez így nem hangzik túl jól, de megvan az oka, amiért nem jutsz egyről a kettőre

angelday 2011.08.09. 10:33:59

@csétomi: így van. De szeretném rögzíteni, hogy életem legfontosabb kérdései között jelenleg nem szerepel, hogy a futásban miért nem tudok egyről kettőre jutni.

csétomi 2011.08.09. 10:59:04

@angelday: Én például nem azért futok, hogy futásban egyről a kettőre lépjek, hanem ami azzal jár – azért kapok az élettől – mert egyről a kettőre lépek a futásban, az teljesen átértékeli az élet legfontosabb kérdéseit (is). És ebben a példában az "egyről" és a "kettőre" bármilyen kis mértékkel behelyettesíthető. Persze ez már egy hosszabb sörözés témáját képezhetné... :)

Szirénke 2011.08.09. 11:49:32

@azilinha: na akkor holnap találkozunk, mert ott leszek 6tól, és maradok 7kor is :)Én asszem már megismerlek, mert beazonosítottalak az UB afterrun-on (ill. mgergoo segített:)

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.08.09. 14:20:27

@Szirénke: Én lehet mégis, hogy csak a 6-oson maradok, de akkor is találkozunk ezek szerint. :-)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása