Gyorsteszt: Lunarglide 3

2011.09.06. 10:55 Winkler Róbert

Sikeresen igazoltam Onicuka bácsi tételét. Az öreg, illetve akkor még csak harmincegynéhány éves guru a kosárlabdázók után a maratonistáknak készített sportcipőket, és kutatásának fókuszában az a probléma állt, mi okozza a vízhólyagokat. Onicuka szan arra a meglepő megállapításra jutott, hogy a futók lábán leginkább a hőterhelés miatt keletkeznek ilyen sérülések, ezért alaposan ráment a szellőzés témájára, és ez számos legendás futó kamatoztatta a későbbiekben. Az Onitsuka Tigerből lett később az Asics, az amerikai forgalmazóból pedig a Nike, de az már egy másik történet.

Az én kísérletem úgy kezdődött, hogy a félmaratonra készülve nem mertem a tavalyi Lunaromban futni, mert az Ultrabalatonon erősen megfájdult a sarkam. Ebbe az is belejátszhatott, hogy az éjszakai etapot már Free-ben futottam, tehát én vagyok a hülye, nem vitás, attól függetlenül elhatároztam, hogy a héten inkább a téli, Goretex-es Nike Structure Triax-ben futok. Az első tíz kilométer után meg is fájdult a bal talpam, akinek van egy kis rutinja, a fájdalom jellegéből már érzi is, hogy ez bizony vízhólyag. Úgyhogy hazaérve nem is a zoknit húztam le először, hogy gyönyörködjek, hanem a cipőbe nyúltam bele: még forró volt. FORRÓ! Bő tíz perc nyújtás után! Hát igen, a hőterhelés... Ez volt kedden, szerdán elmentem még egy óvatos hetesre Free-ben, ez legalább szellőzik, és elhatároztam, hogy mégis a széttaposott Lunarban futom a félmaratont, hátha maradt benne némi csillapítás. 21 kilométer flaszteren, tűző napon, azok már nem is vízhólyagok lennének, hanem pacal.

Szerencsém volt: az utolsó pillanatban kiderült, hogy futhatok tesztcipőben is. Az álmoskönyv szerint tilos bármit élesben tesztelni, és egy nullkilométeres skárpiban nekiindulni komolyabb távnak, de a Lunarglide 3 már az első felpróbáláskor bizalomgerjesztő volt. Össze kéne persze próbálnom egy régi Lunarral, ami új, mármint nem használt, de ha emlékeim nem csalnak, az sokkal vékonyabb volt sarokban. Ha a „brutális” szó nem jelentene alapban valami kellemetlent, azt mondanám, a Lunar 3-nak brutális a csillapítása: lehet benne például agyrázkódás nélkül sarkon ugrálni. Igazából annyira puha és rugalmas a sarka, hogy az ember azonnal menne benne maratonozni, különösebb technikázás nélkül.

Én csak félmaratonozni indultam, és hihetetlen, de a cipőt, amiben vasárnap tettem az első lépéseket, észre se vettem. Volt sok bajom, otthon felejtettem a vizespalackot és messze volt az első frissítőpont, elvesztettem az 1.45-ös iramlufit, meglehetősen légiós volt az a rakpartos rész oda-vissza, azóta sem tudok belegondolni, vajon miért ment be egyszerre a két Norway feliratos futó a toi-toi-vécébe, kemény volt a szokásos nyugati téri emelkedő is. Nem voltam a toppon a felkészülésemmel, illetve annak teljes hiányával, de igazából élveztem. És amikor már az Andrássy úton ültem be az autóba, és lehúztam a cipőmet, akkor néztem rá csodálkozva: úristen, a cipő! Hihetetlen. Sehol egy vízhólyag, horzsolás, és az izomlázon kívül nem fáj semmi. Már azt hittem, én csak nehezebb cipőkben fogok futni, de a Lunar 3 részemről 10 pont.

39 komment

Címkék: videó 3 gyorsteszt lunarglide

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr803206067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.06. 11:37:21

Nem kötözködöm, de inkább rugalmatlan a sarka. Ha rugalmas lenne, akkor nem nyelné el és továbbadná a becsapódás energiáját, az meg nem jó.

dvorcsakl 2011.09.06. 11:48:15

Asszonynak ilyenje vvan. Nincs is vízhólyagja.
Nekem Pegám van, Breathe verzió, vagyis szellősebb az anyaga, és még a talpbetét is llyukacsos, de hosszabb távon lesz is vízhólyagom. Mondjuk az kevésbé érdekel, mint az állandóan lila körmök/köröm helyek. :-(

Winkler Róbert 2011.09.06. 11:58:05

@BGy: Végül is az autók lengéscsillapítása is valami ilyesmi. De tényleg elképesztő, milyen puha, rugalmas és stabil, miközben alig van súlya. Ha hazamegyek, le is mázsálom a Triax-szel és a Lurar 1-gyel együtt, mert hivatalos súlyadatot nem láttam.

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.09.06. 12:02:30

Csak azért írtam, mert pont az Indexről töltöttem le fizikai kísérleteket bemutató előadásokat és abban is mutatták, hogy a cipők talpát nem a "százpattanó" kislabda gumijából készítik, hanem sokkal rugalmatlanabb, energiaelnyelő anyagból. Értem, mit akartál írni. Én is mindig azt mondom az új cipőkre, hogy de jó rugalmas.

aSzabi 2011.09.06. 12:16:14

én is próbáltam egyet azóta erre gyűjtök, sajnos a minőségnek meg is van az ára :/ de tényleg eszméletlen milyen jó és ahogy körülölelte a lábam tudtam hogy ez kell nekem! \o/

manonia 2011.09.06. 12:17:54

már nagyon vártam, hogy megjelenjen írás/teszt/bármi a lunarglide 3-ról.
kezdő vagyok (2-3 verseny, 1 félmaraton) év eleje óta lunarglide2-ben futok. felpróbáltam a 3-at és elég nagy csalódás volt:
- fél számmal nagyobb kell belőle (változatlan lábméret mellett), de nem ez a gond. elöl, az első ujjnál nincs olyan erősítés benne, mint a 2-ben, sőt, mintha le lenne "laposítva" a cipő orra, így a nagyujjamat a cipő felülről nyomta,
- vékony a lábfejem (nem aránytalanul, de az átlagnál kicsit keskenyebb), a 2 éppen jó volt erre a gondra, viszont a 3-nál a befűzést követően olyan érzésem volt, mintha csak a műanyag szárnyak tartották volna a lábamat, a cipő többi része elállt a lábamtól,
- összességében az egész cipő keményebbnek és kevésbé komfortosnak tűnt, mint a 2.

Mivel a lunarglide nagyon bejött, szeretnék futni a 3-asban is, egy tesztre még rámegyek a Margitszigeten, hátha! Ha mégsem, akkor maradok a 2-nél (és néha a vízhólyagoknál), amíg forgalomban lesz! :-)

Winkler Róbert 2011.09.06. 12:59:31

@manonia: Hát igen, minden cégnek megvannak a konfekció-kaptafái, sajnos egyik cipő se jó mindenkinek. De ezt speciel mintha méretre csináltattam volna.

ringsider · http://fussatokbolondok.blog.hu 2011.09.06. 13:01:53

@dvorcsakl: lehet zokni problem az akkor, nem? ha körömlilulás, akkor meg lehet kicsi a cipő....

Eperszemke · http://sportmano.blogspot.com/ 2011.09.06. 13:07:35

Húú, köszi, a legjobbkor jött az írás.
Hmm, pont ezen filóztam este, hogy miben fussam a 30-at? a szokásos Lunar Elite-ben? ami az idióta lábformám miatt egy fél mérettel kisebb, így asszem megint bucsúzhatok két körmömtől a vasárnap után.
Vagy merjek egy tesztcipőt kipróbálni? de azért 30 kilométerre lehet ez bátor húzás.

dvorcsakl 2011.09.06. 13:12:18

@ringsider: eleinte evidence sportzokniban futottam, de jó ideje nike technikaiban. a cipőm 45-ös, miközben utcára 44-est, néha 43-as hordok. a 45,5 már nagyon nem fogná a lábam, kipróbáltam. egyébként feltört a vomero is, a lunarban meg a structure triaxban (meg a vomeroban is) fájt a lábam.

több mint egy évig egy wink-ben futottam, az cseszte el a körmeimet, és lehet, hogy ettől most érzékenyebb vagyok. de nincs rá fél évem, hogy rendbejöjjek :-)

egyébként a lunarglide 2-at 22 körül vettük, mielőtt a tesztkamionban megjelent. megérte!

DaMartian 2011.09.06. 13:49:36

@manonia: a cipőnek pont ott a "műanyag pánt"-nál kell tartania. Az hogy a lábujjaknál sok a hely, az igazából egy pozitívum! Egyrészt futás közben feldagad a láb és kell neki a hely, másrészt az ujjak szétterülnének (ha a cipő engedné, mert a legtöbb nem engedi). Másrészt sok vízhólyagnak épp azok az erősítések az okozói (meg a hozzájuk tartozó varrások) amik ott a cipő orránál vannak. (Kis történelem ha már WinklAir is előhozta: nem véletlenül akart Prefontaine folyton varrás nélkülui cipőt, csak a 70-es években ez még nem volt olyan egyszerű.. : )
Az a spéci pánt egyébként pont arra jó, hogy ha keskeny a lábfejed, akkor is megfelelően tartsa a lábad. És ha ott tart + sarokmerevítő hátul) akkor a lábujjaknál már akár le is vághatnád a felsőrészt (amit ultrások időnként meg is tesznek, pont hogy ne dörzsöljön) Szóval én adnék egy sanszot a 3-asnak, mondom ezt úgy, hogy a Glide nem nekem való cipő!

dvorcsakl 2011.09.06. 14:01:13

@dvorcsakl: a lunarglide 3-at vettük 22 körül, bocsi.

Szirénke 2011.09.06. 14:33:39

@manonia: Én most vettem egy 2-es Lunart, és bár sajnos azt nem sikerült betörnöm még, de ugyancsak 2-es Lunar tesztcipőben futottam az első félmarcsimat vasárnap. Jobb térdemben porckopás, 10K után rendszerint megfájdul, ill egy enyhe harántsüllyedés még habnak a tortára.. A lényeg, hogy a másik cipőmben sztem lesántultam volna..
Köszi @DaMartian a segítséget anno a cipőválasztás előtt, félholtan estem át a célon, de nem fájt lábam!

Zsolt Szabó · http://adsr.hu 2011.09.06. 16:00:07

Legjobbkor jött a cikk! Intézem a próbát, ha az én lábam kibírja, akkor kb. mindenkié, annyira kényes anyagból vagyok.

DaMartian 2011.09.06. 20:14:38

@Szirénke: Örülök ha segíthettem! : )

ogabor 2011.09.07. 19:47:16

Sziasztok! Viszont én nagyon szeretnék venni egy ilyen futócipőt, mert rettenetesen elégedett voltam a 2-esel, de csak azt nem tudom, hogy hol tehetném ezt meg. :( Akinek van ötlete, kérem ne tartsa magában. Köszönet.

karma.koma 2011.09.07. 19:56:08

öööö..a DaMartianos poszt hova tűnt?

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.08. 09:32:13

Én nem vagyok túl mérvadó, mert kb sosincs gondom lábbal-cipővel, de azért eldicsekszem vele, hogy új cipőben futottam az UB-t (halkan mondom, adidas response) és tavaly vadiúj tesztcipőben (Nike LunarSwift) a maratont, no problem. Most a félmaratonra egy világoskék Lunar 3-at kaptam és már nem bírok emlékezni, hogy ez Glide volt-e vagy más, de furán puhának tűnt a talp, főként a sarok. De futás közben oké volt, csak épp a baromi puha adidast akartam a verseny idejére valami keményebbre cserélni, de már alig találtak a srácok valami cipőt a méretemben. Az igaz, hogy a Free-t nem ajánlják hosszú távra?

DaMartian 2011.09.08. 19:25:41

@Bozót: A Free egy láberősítő eszköz nem edzőcipő, így nem tanácsos benne hosszú távokat futni, különösen nem hozzászoktatás nélkül...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.08. 20:44:44

@DaMartian: Ez esetben őszinte gyermeki (/gyermeteg) kíváncsiság avagy erődemonstráció ( a szimpatikusabb verzió aláhúzandó) céljából tesztelnék egyet a maratonon!

DaMartian 2011.09.08. 20:56:35

@Bozót: Ha teljes távon mész nagyon határozottan LEBESZÉLNÉLEK!!! KOMOLYAN!!! Én évek óta használom, de én sem mernék benne maratont futni!!!

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.08. 21:08:26

@DaMartian: Köszönöm, és bizonyára igazad van. Meggondolom, de általában makacs vagyok, mint az öszvér...Persze ha nem adtok, nem fogok benne futni, mert egy maratonért most nem szaladok evnni egyet :-)

DaMartian 2011.09.08. 21:13:16

@Bozót: a makacsság itt nem szabadna hogy játsszon... Ezzel az erővel gumicsizmában is futhatnád a maratont ha szivatni akarnád magad. Kis túlzással kb. hasonló mértékben alkalmas rá...

bodhiszattva 2011.09.08. 22:00:30

DaMartian: szerintem adhattok neki batran, tavaly a sarvari 24 orason a veget mezitlab futotta. A 24 ora veget, aszfalton! Szoval attol hogy te nem mernel...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.09. 11:51:58

@DaMartian: A gumicsizma nem is rossz ötlet ;-)
De komolyabbra fordítva, egyáltalán nem szivatni akarom magam. Csak ki szeretnék próbálni egy jól idomuló, vékonyabb és rugalmasabb, átengedőbb talpszerkezetű cipőt és a Free-t ilyesmiként nyomják, ráadásul van teszt lehetőség ami mondjuk egy minimál Brooks-nál vagy FiveFingersnél nem adott per pill....

DaMartian 2011.09.09. 16:46:16

@Bozót: A lehetőség adott. Én UB első 75 kilijét is nyomtam már zsír új cipőben, tehát nincs bajom a nagy távok megtételével be nem tört cipővel, illetve a Free aztán szinte biztosan nem töri fel senkinek a lábát. Ezzel együtt ilyen nagy távot elsőre nem nyomnék benne... A Free-nek csak minimális csillapítása van, illetve meglehetősen másképp mozog benne az ember, mint normál edzőcipőben. Ha valaki nincs ehhez hozzászokva, könnyen sírás lehet a vége : ) Én szóltam, de ha ez a vágyad, megakadályozni nem tudlak...

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.09. 20:08:48

@DaMartian: Köszi. Ígérem, ha sírás lesz a vége azt sem hallgatom el

alizkovacs 2011.09.10. 18:26:44

Sziasztok! Segítséget kérek! Hol lehet NIKE cipőket venni? Illetve olvastam a Nike Running Hungary FB oldalán, hogy van cipőteszt. Szeretném felpróbálni a Nike Free Run+ 2 és Lunarglide+ 3 cipőket, mert szeretném őket megvenni. AMúgy mi a különbség közöttük? A helyszínen ezt megtehetem? Mármint a próbát és a a vásárlást! Köszi Nektek! Alíz

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.09.11. 13:08:55

@alizkovacs: A különbség? Ég és föld, ha jól értelmezem. A Free elvileg edzi a lábad, elősegíti a helyes futómozgást, talajfogást, stb. A Lunar pedig "rendes" futócipő, edzésre, versenyre, akár hosszabb távokra. De majd a Nike-s srácok elmondják, menj csak el a Margitszigetre egy cipőtesztre. Azt nem tudom, hogy a helyszínen vásárolni is lehet-e, de rendezvényeknél szokott lenni stand.

sanyosz75 2011.09.11. 15:40:39

közérdekű információ, ha valakit édekelne. akciós áron kapható az air pegasus+ 27-es az intersportban (szept. 8-18.). ma voltam a budaörsi boltjukban, ahol arra hivatkozva, hogy még nem érkeztek meg az akciós cipők, hiánypótlásként pegasus+ 28-ast árusítanak. nem tudom, meddig lesz ez így...

sanyosz75 2011.09.11. 15:41:46

@sanyosz75: ...mármint az akciós árért lehet 28-ast venni.

angelday 2011.09.11. 19:58:46

@alizkovacs: a SPURI futóbolt és az Intersport Budaörs ajánlható

watergate71 2011.09.12. 09:15:03

Engem meggyőzött...megvettem Lunart, úgy tűnik beválik!
Köszönöm, a tippet, köszönöm DaMartiannak, hogy nyaggathattam, a srácnak a cipőteszten a hozzáállást. A pólóért is hála mindenkinek, aki foglalkozott a témával!

DaMartian 2011.09.12. 11:31:22

@alizkovacs: @Bozót: Húúú... Úgy látom itt nagyon messziről kéne indulni... De Bozót sporttárs jól összefoglalta. A legjobb azonban valóban a cipőteszt, ott az ember a saját lábán is érzi a különbséget, plusz a srácok ki vannak okosítva a dolgokból így szépen elmagyarázzák, hogy mi-mire való..

alizkovacs 2011.09.25. 20:19:48

NAGYON KÖSZÖNÖM a rengeteg segítséget! Most már okosabb lettem, illetve tudom, hogy a Free felejtő. Viszont tudtok valamit mondani a Nike Zoom Vomero +6 és Nike Lunarglide +3-ról. Terembe és szabadba is kellene, betnra es gátra, kemény talajra. H jól tudom a Vomero az régebbi fejlesztés, mármint a talpa, ami még a régi air, ha jól olvastam. És azoknak ajánlájék, akiknek semi baja a lábának. A lunart pedig "rossz" lábazattal rendelkezőknek, és az egy új feljesztés. Előre is köszönöm! Most már csak meglesz, hogy melyik is a megfelelő!

DaMartian 2011.09.26. 20:41:22

@alizkovacs: az információid nagyjából helyesek. De azért nem becsülném le a "jó öreg" Air-t! Több mint 30 éve nincs jobb nála! Amúgy a Vomeroban lévő ZOOM változat 94-es fejlesztés, szóval az sem mai csirke a 2008-as Lunarhoz képest, de csupán ettől az utóbbi még nem feltétlenül jobb... Hogy melyikre esik a választás, döntően attól függ, hogy mik a prioritásaid csillapítás, tartósság, súly és illeszkedés terén, na meg hogy milyen a futóstílusod (nincs baja a lábadnak, vagy rossz ahogy Te fogalmaztad, bár ez így önmagában nem pontos, mert akinek a futóstílusa megköveteli, annak akkor is javasolt a támaszos cipő, ha "nincs baja a lábának" abból az okból kifolyólag, hogy ne is legyen : )
Az én lábamnak van baja (szupinálok, vagyis kifelé dől) így számomra a Vomero az ideális. Fantasztikusan kényelmes és rugalmas modell, top 3-ban van nálam a kedvenceknél... Sokáig azt hittem nem lehet benne gyorsan futni, mert túl puha, de már több maratoni PB-t is toltam benne, konkrétan az utolsó hármat, így ezt is cáfolnám : ) Mindettől függetlenül egyáltalán nem biztos hogy neked is beválik, hiszen mindenkinek más a lába és mások az igényei is. Cipőtesztet javaslok, illetve több információt. Csupán annyi hogy sokat futsz betonon még nem elég információ, ennek a kritériumnak mindkettő megfelel ha ezekben gondolkodsz..

Bozót · http://www.bozotfut.blogspot.com 2011.10.02. 23:39:57

@DaMartian: Na, megtörtént! :) Lekocogtam egy szürkés-világoskékes Free (2?) -ben a maratont, ami nem a cipő miatt lett az előzetes tervnél lassabb :) Kicsit csodálkozott a kocsinál a srác, hogy maratonra viszem, de nem kötött belém :)))

Egyáltalán nem éreztem, hogy "másképp mozognék" benne, csillapítás viszont tényleg nincs sok benne, nincs a rugószerű érzet, mint a legtöbb edzőcipőnél. Ami kicsit furcsa volt, hogy nagyon hagyta "kidőlni" a lábam vagyis inkább "kifacsarodni" (a normál helyzetű bokához képest a lábfej eleje kifelé dőlhetett és kifelé fordulhatott is), nem is igazán értem a kifelé ferde fűzést se.... DE nem volt vele semmi komoly gondom, nem fájt semmi. Köszi a tesztlehetőséget a cégnek! :)

Ted Striker 2013.01.05. 18:05:48

Leértékelésnél találtam egy pont a talpamra méretes példányt (Lunar3) de b@sszus nem hittem el hogy ennyire komplementer cipő létezik a lábamra: ott szorított ahol puhának kéne lennie, és ott volt nyúlós ahol fognia kellett volna a lábat...oké hogy neutrális cipőim voltak eleddig és a lábam is az, de 10 perc után olyan helyeken nyomott ahol még cipő soha (lábboltozat belső része sarkam küldő része).
Pedig szvsz a legelső Torsion óta nem láttam ilyen szép futócipőt és marha jól nézett ki a lábamon.

DaMartian, létezik olyan pipás cipő amelynek kicsit határozottabb az oldaltartása - felpróbáltam egy Pegát is annak a talpa már jó volt de az oldaltartása hasonlóan bizonytalan (azt mondták hogy ez a márka sajátságos kényelme), vagy az én lábam ab ovo háromcsíkra meg éptestbenéplélekre lett tervezve?

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása