Patus Jani, a leggyorsabb hajléktalan

2011.10.12. 23:41 angelday

Következzen most egy kis Patus Jani update. A sztori annak idején innen, a Futóblogról indult el, most pedig összefoglaljuk, hol tart. Mielőtt átadnám a szót Markocsán "MCM" Sanyinak, álljon itt egy hangfelvétel Janival, aki kedden volt a Kossuth rádióban 17 óra után 19 perccel került adásba:

Sanyi pedig írja a levelét:

Bő egy hónappal ezelőtt csak kevesen ismertétek Janit, a hajléktalan futót. Szeptember elseje nemcsak egy új évszak, hanem egy új élet kezdetének reményét is jelentette számára. Ezen a napon jelent meg ugyanis az első poszt Janiról. Ennek és nektek köszönhetően példátlan összefogás alakult ki mind a futótársadalomban.

Ennek egyik első kézzelfogható jele a Nike Félmaratonon a cipőtesztes kamionnál kirakott, "Janinak" feliratú cipősdoboz volt, amiben két napig gyűjtöttük az adományokat. Már ezen a versenyen elindult az a média road show, amit az Aktív interjúja indított el, majd a Blikken, az RTL Klub Reggeli műsorán át egészen a Kossuth rádióig tartott.

Volt időszak, hogy Jani nehezen viselte a hirtelen jött érdeklődést, hiszen addig a 16 kiscicáján kívül nagyobb közönsége nemigen volt.

De hogy rólatok is essen szó: a média érdeklődése csak a figyelmet hívta fel, az igazi segítség felőletek (tőletek) jött. Talán leghamarabb jött a legfontosabb, a munkalehetőség egy kommentelőnktől, Dormie-tól, aki a túljelentkezés ellenére segített Janinak mosogatóként elhelyezkedni, napi 4 órában egy konyhán, bejelentett (!) munkaerőként. Itt rendszeresen tud zuhanyozni és jut maradék a cicáknak is.

Aztán jöttek sorra a felajánlások, amik már Jani szenvedélyéhez, a futáshoz köthetők. Szintén egy blog olvasó, Mihály Petra a Garmin képviseletében egy órát ajándékozott az ettől teljesen meglepett Janinak. A BSI versenyein Tamás Krisztián jóvoltából 2012 év végéig ingyen indulhat, egy Facebookos ismerősöm, Weiland Andi érintőképernyős telefont ajánlott fel. Hogy legyen miben futnia, a Nike-tól és Gusztos Pétertől is kapott egy-egy pár cipőt, a Dagadt Köcsög-ék DK-s pólót ajánlottak fel stb, stb.

Az időközben nyitott számláján is gyűlik a pénz, és a napokban meg is érkezik rá az első fizetése. Mindez egy hónap alatt! Vannak még csodák, vannak még csodálatos emberek, azaz vagytok TI!

A Facebook-on létrehoztam egy oldalt: "Jani". Az oldal létrehozásának két oka volt. Egyrészt az, hogy ne merüljön feledésbe ennek a remek embernek a sorsa, másrészt majd ha Janinak is lesz lehetősége egyszer csatlakozni a virtuális világhoz, akkor vissza tudja olvasni, hogy mi történt körülötte.

Október 2-án a maratoni váltóban Jani a nem egész félmaratoni távon (20,7km) 1:26 percet futott... mert szeret futni, és mert van szeretet körülötte, amit így tud meghálálni... igaz, ezzel az idővel sem volt elégedett.

12 komment

Címkék: közösség hajléktalan update jani

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr263297385

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

doncii · http://doncii.blogspot.com 2011.10.13. 02:23:01

Nagyok vagytok!
Ha kiabrandulok majd neha az emberisegbol visszajovok es elolvasom ujra ezt a posztot. Ez egy szuper csapat.

2011.10.13. 05:59:34

Amikor eljutott a mainstream médiáig a téma, féltem tőle hogy bulvárrá alacsonyítják a történetet.
Szerencsére nem így történt, elismerésem a kezdeményezésetekhez!!! :)
S ami az elkövetkező szürkébb hétköznapok szempontjából szintén nagyon fontos, Jani is megmutatta érdemes a törődésetekre: 1:26-s idő majd félmaratonon az nagyon komoly!

BGy · http://babosi.blog.hu 2011.10.13. 09:13:27

Pont ma jutott eszembe, hogy mi lehet vele. Örülök, hogy jobbra fordult a sorsa.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2011.10.13. 09:34:36

Jani nagyon jó példa arra, hogy sosem szabad feladni. Nem hagyta el magát, nem adta fel és az élete pozitív fordulatot vett.

A maratonon egyébként úgy húzott el mellettem, hogy konkrétan azt sem tudtam, hogy mi van :) Csak egy piros valamit láttam, aztán a visszafordítónál láttam, hogy Jani az.

/laki Gy." 2011.10.13. 10:07:19

A reményt és az emberiséget adja vissza ez a közösség és a JANI!

DaMartian 2011.10.13. 11:04:34

1:26? Baaaazzz...
Annak ellenére hogy a fenti interjú most nem ker. rádiós volt hanem közszolgálati, és azzal együtt, hogy az eddigi interjúk között ez volt a leghosszabb, legmélyebb, azért a riporter empátiája nagyjából egy széklábéval vetekszik, és jól meg tudta ragadni időnként a lényeget a buta, helyenként otromba kérdéseivel... Na mindegy, a lényeg, hogy Jani is on track! : )

e_easy 2011.10.13. 11:39:47

@DaMartian: egy szeklab lehet mives darab, a riporter egy suttyo

Tovabbi sok sikert Janinak

FutoBolond 2011.10.13. 13:44:05

1:26, aztadurva.
Jani felkerult a motivacios listamra :)

@DaMartian, magyar sajto, de kicsire nem adunk :) a szeklabsag ellenere erdekes az interju, mert erdekes az alany es a tema

Tréning Atya 2011.10.13. 22:52:41

Oly felemelő, amikor ezt a történetet megismeri az ember. Manapság, amikor szinte naponta válik röhejessé az optimizmusunk, amikor sokszor több az örömnél a gond, azt meg már ne is említsem, hogy szinte mindenhol a pofádba mászik a gusztustalan politika, és akkor tessék, kialakul egy sztori, amiben pontosan látszik, hogy van még remény, vannak még EMBEREK, akik össze tudnak fogni egy szerencsétlenebb sorsú (futó)társukért. Nem a szavazatáért, nem a reklám miatt és még csak nem is azért, mert a bőrük alatt is pénz van.
Jani teljesítménye és tartása meg példaértékű és nem csak "ahhoz képest".
Szép volt emberek!

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2011.10.14. 09:57:28

Örülök, hogy a magam lehetösegehez kepest, kicsit reszese lehettem egy ilyen pozitiv törtenetnek. Gratulalok Janinak, es a tamogatoknak, akik ÖNZETLENÜL adtak hozza.
Tovabba tamogatnek egy hasonlo jellegü, (akar rendszeres) kezdemenyezest is! Tudom, hogy mindenkinek sok a dolga, es idöigenyes a szervezes, de evente 1-2szer lehetne egy-egy tamogato programot szervezni. (ez egyben kerdes is!)?

azilinha · http://futobarom.blog.hu/ 2011.10.14. 10:44:12

Ez tényleg az egyik legszebb történet. A kettővel előttem szóló nézeteit maximálisan osztom.

risingsun 2011.10.14. 11:00:09

Figyelemmel kísérem a blogot, amióta Jani története feltűnt az Fb oldalamon is. Jó érzés egy olyan történetet olvasni, ami az Élet nevű társasjátékból merít igazi hús-vér emberekkel. Tisztelem Jani példaértékű emberi hozzáállását és azt az összefogást, amit tapasztaltam. A riporterről inkább semmit (egyetértek az ezügyben előttem szólókkal), de értékelem a lehetőséget, amit Jani a nyilvánosság előtt kapott. A támogató program már egy érzékenyebb kérdés, hiszen számos kérdést vet fel, de megfontolásra abszolút érdemes!

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása