Pulzusmérés 3.

2012.02.17. 13:18 szasza75

Az előző részben a Conconi-teszt alapján határoztuk, meg az anaerob küszöböt, azaz azt a pontot (pulzusértéket), ami felett az izomsejtek a rendelkezésükre álló egyre kevesebb oxigén miatt már oly mértékben használnak szénhidrátot az energia nyeréshez, amit már a szervezet nem tud lebontani, így a vérben az emelkedése kifejezett lesz. Tartósan oxigénhiányos állapotban nem tudunk futni, ez edzettségtől függően akár 1 óra is lehet.

A tejsav végig jelen van a szervezetünkben (hisz valamennyi szénhidrátégetés még teljes nyugalomban is van), csak éppen terhelés növekedésével egyre nagyobb koncentrációban jelentkezik. Ha a koncentráció eléri a 2 mmol/l értéket aerob-anaerob átmenetről beszélünk, amikor a szénhidrátégetés kezd kifejezetté válni. Laktátküszöbnek azonban általában a 4 mmol/l érték körüli hirtelen emelkedést értjük. Valahol itt van az a pont, mikor a tejsav termelés emelkedését a szervezet a lebontó folyamatokkal már nem képes egyensúlyban tartani. Maximális intenzitásnál a 15mmol/liter érték sem ritka.

Ezek a küszöbértékek pontosan csak mérés útján határozhatók meg, képlettel számolva csak megközelítőleg. Egyes edzésfeladatoknál nagyon fontos az eredményesség szempontjából, hogy a feladatnak megfelelő intenzitású terhelést adjuk a szervezetnek. Egy ilyen méréssel pontosan, egyénre szabottan adhatók meg ezek az edzészónák. Ezek az értékek idővel, az edzettség alakulásával valamelyest módosulhatnak.

Aki a témakörben jobban el szeretne mélyülni bátran olvassa el a dr. Apor Péter írását.

Gyakorlatban ezeket az értékeket vérből mérni is lehet. 

Az alábbi videón is látható lesz, hogy a korábbi futópados növekvő terheléshez hasonlóan emelkedik a tempó, a 4 perces szakaszok végén pedig ujjbegyből vért veszünk. A tejsav mérési eredményeiből, a pulzusból és a sebességből pedig összegezni lehet, hogy adott versenyre készülve milyen pulzustartományokban kellene edzeni. A videón Lőrincz Olivér edző csapolgat és elemzi az mérési eredményeket. (A hang minőségéért elnézést kérünk, egy edzőteremben vettük fel.)

Az, hogy az adott zónákban milyen edzéseket (táv, intenzitás, stb) kell követni, teljesen személyre szabott. Annyit azért elárulhatok, hogy mik azok a pulzustartományok, amiket figyelembe kell vennem az edzéseimen:

Regeneráló tartomány: 129 és alatt
Alapálló képesség: 130-153 (a tartomány felső része az Aerob küszöb)
Intenzív állóképesség, erőálló képesség, tempó tartománya: 154-158
Laktát küszöb: 159-164
Anaerob tartomány: 165 és fölötte

1 komment

Címkék: videó felkészülés pulzus laktát laktátküszöb

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr394113724

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

András Radványi 2015.03.27. 15:07:49

Szia!
Másoknál jellemzően lapos vonalat követően hirtelen emelkedik meg a laktátszint. Nálam ez folyamatosan emelkedő. Mire utalhat? Emiatt máskép kell edzenem?
Köszi

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása