Miki maratonra készül

2012.06.18. 12:14 szasza75

Nemrég megkeresett egy egyetemi évfolyamtársam. Hívjuk, mondjuk Mikinek. Elmesélte, hogy tavaly ősszel Brüsszelben volt. Az esős brüsszeli város központjában ücsörgött egy teraszon és éppen a cappucinoján rendezte át a tejhabot, amikor kisütött a nap. A főtéren Brüsszel maraton futói hajráztak a célegyenesben. Látta versenyzők arcán az eufóriát, rájött hogy neki kell ez az érzés. Jövőre Brüsszelben nem tejhabot szeretne a maraton napján kavargati, hanem futni szeretne, sőt teljesíteni a maratont.

Pár héttel ezelőtt megkeresett, van ez a célja, tudja, hogy én már láttam futót, hogy maratont is futottam már, segítenék-e neki. Megkérdeztem mi az elképzelése, van-e időterve, és hol áll most a felkészülésben. 4 órát szeretne futni és már elkezdte a futást, nem gyorsan, de fut, olyan óra körüli 10 kiliket tud már (vagyis 6 perc alatt tesz meg egy km-t).

Miki jó felépítésű, atletikus kinézetű srác, de nagyon nem futott idáig, csak hébe-hóba, most meg maratont szeretne 4 hónapon belül. Visszaemlékeztem, hogy írtam már ide a blogra, hogy 4 órán belül bárki képes maratont futni, csak kellő mennyiségű edzés kérdése. Na, de a hátralévő 4 hónap tartalmazhatja-e a kellő mennyiségű edzést?

Az első felvetésem az volt, hogy akkor menjünk fussunk egy kicsit nézzük meg, mit bír. Személyesen is szerettem volna meggyőződni állapotáról. Elmentünk a szigetre, 6 percesben elkezdtünk kocogni, ment neki, aztán próbáltam ráállni a tervezett maratoni tempóra, 5:40-es kilikre gyorsultunk, ment neki, igaz már nem mosolygott, de nem is vicsorgott. Mondtam, a maratonhoz ez, illetve egy kicsivel gyorsabb tempó kell.

A kör felénél, Kis Zsanettékkal futottunk össze. Ők éppen lendületes 500 méterekre készültek. Javasoltam csatlakozzunk be hozzájuk. 3 lendületes 500 méter megadta a futás sava-borsát. A középsőt szándékosan meghúztam, 3:25-s tempóban futottunk és természetesen Miki kidöglött. Miki rövid távon gyors, jó mozgása van, de hiányzik nála az alap állóképesség és az ehhez kapcsolódó keringési rendszer. 

Eltelt azóta 3 hét, hetente 4-szer fut, 45-47 kilométeresek voltak az eddigi hetei. Most azon gondolkodom, hogy elküldöm egy laktát-mérésre, némi információ azért kellene pulzustartományairól. Őszintén szólva nagyon kíváncsi vagyok hogy mire lesz képes. Most persze nem mernék nagy összegben fogadni, hogy sikerülni fog neki a 4 órán belüli idő, de napról napra érzem, hogy már nem mernék ellene se fogadni. Van hite, lelkesedése és persze akarata a rendszeres edzésekhez. Ez kell a maratonhoz. Amennyiben érdekel titeket hol tart a felkészülésben időközönként beszámolok róla.

13 komment

Címkék: miki felkészülés maratoni laktát

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr904584495

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pantomimes · http://ennyirefutja.blog.hu/ 2012.06.18. 12:52:59

Szerintem mindenképp érdekes a történet, akár pozitív, akár negatív lesz a vége (remélem azért pozitív). Szerintem azért sok futónak álma a maraton, legalábbis én így képzelem, nálam abszolút a csúcsot jelentené távban úgy érzem. Nekem más a hozzáállásom a maratonhoz, én megtisztelem a távot azzal, hogy bejárom az oda vezető utat, (félmaratonok, 30 kilis futások) és ha úgy érzem, hogy tudom teljesíteni a maratont a saját elvárásaimnak megfelelően, akkor elindulok. Az elvárásom magammal szemben elég egyszerű, valamilyen szinten viszont nagyon nehéz is, szeretnék futótempóban (6 perc/ kili körül) egyben beérni a célban, nem totál szétesve úgy, hogy a felét sétáltam. Ez csak az én véleményem.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.18. 14:20:40

Szerintem első maratonnál nem szabadna időre gyúrni. Legyen a hangsúly a teljesítésen és hogy futómozgással menjen végig. A másodiknál a tapasztalat segíthet 15-20 perc lefaragásában. Mivel nem ismerem Miki képességeit, ezért csak általánosságokat mondok. Lehet, hogy simán lenyomja, vannak istenadta tehetségek.

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2012.06.18. 16:21:54

Remélem ide is jönnek majd a kollégák és tőled is megkérdezik, hogy az első maraton esetében mit akarsz buziskodni a laktáttal... :-)

Irén a Szirén 2012.06.18. 18:59:25

Hello Emberek, segítségre lenne szükségem. Augusztus óta futok, a jó öreg 8x1 perc 2 perc sétákkal kezdtem, most K&H-n félmaratont futottam, 2:13 perc alatt. Ezzel én tökéletesen elégedett vagyok, sőt mitöbb hállelújá, de szeretnék a Nike-ra gyorsulni, egészen konkrétan 2:00-n belül futni.

(Ezt most csak azért merem itt leírni, mert a fenti postban az vala írva: "4 órán belül bárki képes maratont futni, csak kellő mennyiségű edzés kérdése.", gondoltam akkor félmaratonra 2:00-n belül pláne igaz)

Ezt az edzéstervet csinálom:

felmaraton.hu/2012/04/18-hetes-edzestervek-a-laufsport-magazintol/

Kérdés 1): Valaki elmagyarázná nekem ezt az edzéstervet? Én ugyanis nem igazán értem itt az elméletet. Szal attól, hogy "halálba" futtatgat engem 6:00 és 7:15-ök között, ebből hogy lesznek 5:40 körüli ezresek? És igazán nem dicsekvésből mondom, :-)) de 6:20 körüli ezrekre tényleg bármikor képes vagyok.

Kérdés 2): Amennyiben tud valaki ajánlani esetleg jobb edzéstervet 2:00-n belülre a Nike-ra megköszönöm.

Köszi, üdv!

Posttal kapcs. meg pantomimes hozzászólásával értek egyet. :-)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.06.18. 19:52:41

@Irén a Szirén: nem értek az edzéstervekhez, de azért beleszólok. Fussál egyre gyorsabb 10 km-eket, menj el egészen 55 percig. Utána ezt told ki 15 km-re, azt is 5.30-as ezrekkel, aztán a Nike-n fuss egy félmaratont 5.40-es ezrekkel. Én hasonlóképpen csináltam, csak ott 1:45 volt a cél, ami végül 1:44 valamennyi lett. A félmaraton rövid táv, elég 15-18 km-re gyúrni. Izomból.

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.06.18. 20:35:30

szerintem jó ha van időterv, reális időterv. ha könnyedén tudok 5 percesben futni, akkor nem tervezek 3 órás sem 4 órás maratont. Egy jó tempójú egyenletes futást kell megtalálni.

Dr. Fire 2012.06.19. 10:45:06

Időterv mindig kell. Amikor az egyikből kicsúszik az ember, rögtön kell egy másik. :)

Sz.Lacc · http://fusslaci.blog.hu/ 2012.06.19. 10:57:56

@Dr. Fire: Aztan van, amikor mar a "csak tuleljem" terv lep eletbe... :-)

DaMartian 2012.06.19. 11:38:13

Tiszteletreméltó a cél, de kérdés érdemes-e 4 hónap alatt felkészülni egy maratonra. Hogy lehet-e az nem kérdés, de érdemes-e? Mert lehet hogy megcsinálja az illető és igazán büszke is lehet magára. Még az is lehet hogy 30-tól nem gyaloglás lesz belőle. De közben a semmiből olyan terhelést ad magának már a felkészülés alatt, amiben vastagon benne van a sérülés veszélye... Fokozatosságot és türelmet javasolnék. Csodálatos dolog maratont futni, de semmiből nem feltétlenül annak kellene az első célnak lenni. Egészség szempontjából sem, meg amúgy sem. Ez olyan mint első éjszaka megkapni a világ legjobb nőjét. Persze klassz dolog, de kimarad vele egy csomó élvezetes lépcsőfok...

futomán 2012.06.20. 09:24:40

Engem mindenképp érdekelne!! :)

szancsurrr · http://egyensulyt.blog.hu/ 2012.06.20. 13:31:06

@DaMartian: Egyet értek!!!! Én a semmiből 14 hét felkészüléssel futottam le tavaly, mondjuk tényleg végig futottam, nem sétáltam bele, a vége 4:29 lett, viszont jól széthajtottam magam és cserébe eltörött a medencém (fáradásos törés). A maraton persze így is hatalmas élmény, de nem javaslom ezt ebben a formában senkinek. Most már a másodikra készülök, de ez esetben ésszel és időt adva saját magamnak meg a testemnek...:)

Jozsef · http://road2boston.blog.hu 2012.06.20. 14:08:13

18 hét alatt készültem fel a futásilag semmiből első maratonomra ezzel az edzéstervvel:
halhigdon.com/training/51137/Marathon-Novice-1-Training-Program
Nem lett semmi bajom, de példának sem állítanám.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása