Esti ligetkör rekortánon. Csak álom?

2012.09.06. 16:01 mgergoo

Minden hónap első hétfőjén, amikor a nap már éppen lemenőben van, egy különös társaság gyülekezik a Közlekedési Múzeum lépcsőin. A Ligetkör Egyesület futói és szimpatizánsai minden hónapban összegyűlnek és egy közös futással hívják fel a figyelmet a városligeti futás feltételeinek hiányosságaira. Az egyesület fő célja, hogy világítást, illetve rekortán borítást kapjon ez a Budapest központjában található csodás futóterület. Az egyesület mostanában vendégelőadókat hív ezekre a szeánszokra. Megtisztelő volt, hogy Tóth István után a rám gondoltak, és én lehettem az augusztusi zseblámpás futás előadó vendége.

ligetkor2.jpg

A közös futás után Nagy Zsolt Istvánnal, az Egyesület elnőkével beszélgettem.

DK: Miközben hihetetlen érdekfeszítő előadásomat tartottam észrevettem, hogy rengetegen futnak még ezekben az esti órákban is a Városligetben. Nagyon sokféle futót szólít meg ez a kezdeményezés, beszélnél arról, hogy mi is a célkítűzésetek?

NZSI: Szeretnénk, ha javulnának a futás feltételei a Városligetben. A legsürgetőbb a közvilágítás fejlesztése. Ez az ország első számú parkja, ennek ellenére szeptembertől este 8 után már csak azok a futók járják a megszokott ösvényeket, akiket nem riaszt el a sötét. Erre hívjuk fel a figyelmet minden hónap első hétfőjén, amikor a Közlekedési Múzeumtól indulva bejárjuk a Városliget legsötétebb ösvényeit.

DK: A közös futás alatt én is szembesültem azzal, hogy a ligetkör egy részén gyakorlatilag vaksötét van, ami sérülésveszélyes. Még zseblámpával is nagyon figyelni kellett, hogy ne legyen baj. A hangsúlyt csak a világítás megvalósítására helyezitek, vagy a pálya állapotát is a szíveteken viselitek?

NZSI: Az egyesület, és a több mint 600 Facebook csoport tag természetesen nagyobb étvággyal rendlkezik ennél. Szeretnénk, ha 2014-ig lenne épített futópálya is. Hosszú távon szeretnénk elérni, hogy legyen ruhatár, öltözési és mosakodási lehetőség a sportolók számára. Célunk még az is, hogy az egyesületi tagokat edző is segítse az edzésterv kialakításában – függetlenül attól, hogy kezdő vagy vér profi a futó.

DK: Úgy tudom, hogy már ki is jelöltek egy nyomvonalat? Hogy áll ez a hivatalos ügymenet?

NZSI: Igen, a Fővárossal közösen kijelöltünk egy nyomvonalat, ahol futópálya épülhetne. Sajnos a tavalyi költségvetési vitában végül előterjesztésig sem jutott az ügy. Én úgy éreztem, hogy nem a kezdeményezéssel, kizárólag a pénzügyi lehetőségekkel volt probléma. Bízunk benne, hogy idén nagyobb sikerrel járunk, és 2013-ban elkezdődhet a futópálya tervezése, hogy aztán 2014-ben meg is valósuljon.

DK: A világítás és a rekortán csak egy csomagban elképzelhető, vagy lehetséges, hogy előbb a világítást sikerül kiharcolni és a rekortán telepítését csak egy későbbi fázisban?

NZSI: Nehéz kérdés. A Margitsziget példájából kiindulva nem feltétlenül kell egy csomagban kezelni a két ügyet, ugyanakkor ha a pálya építése elindul, akkor elképzelhetetlennek tartom, hogy ezzel egy időben ne fejlesszék a világítást, hiszen pazarlás lenne, hogy a rekortán ősszel este 7-től használaton kívül van.

DK: Miben tudunk nektek segíteni, mit tehet az egyszeri futó, aki egyetért a törekvéseitekkel?

NZSI: Nagyon fontos lenne  a futótársadalom összefogása, hiszen ha magántőkét is sikerülne bevonnunk akár csak részlegesen is, az nagyot lendíthetne az ügyön. Persze minden futótársunkat szeretettel várunk a Zseblámpás futásainkon, ahol hozzád hasonlóan meg lehet ismerni a Városliget esti szépségeit is.

DK: Köszönöm szépen, a munkátokhoz sok sikert kívánok!

A Városligeti futóútvonal:

ligetkor.jpg

11 komment

Címkék: interjú városliget futópálya ligetkör

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr114755625

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.06. 17:55:19

Nem érzem ezt olyan nagy problémának, már ne is haragudjatok. A járda mellett taposni kell egy ösvényt, a sötétben pedig az Ajtósi Düreren és a Dózsa Györgyön kell futni.

2012.09.06. 20:39:12

a ligetben rettenetes állapotban van mind a "fű" mind a beton, szóval nem olyan egyszerű kitaposni valamit, de a legnagyobb gond valóban a világítás. Én télen szoktam ott futni, olyankor már 5kor is korom sötét van a fák miatt egy csomó részen. Sajnos a ligetnek nincs igazi gazdája, pedig a város közepén igen komoly lehetőségek lennének benne, és igény is van rá, elég megnézni, hogy hány és hány ember jelenik meg az első tavaszi napsugarakkal kint.

BGY: az Ajtósin és Dózsán meg fusson akinek...

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.07. 10:12:42

Nálunk pedig az erdőben van sötét. Városliget. Egy fás liget. Ne tegyük már tönkre azzal, hogy bekábelezzük, évtizedes fák gyökerei között vezetgetve az ipari áramot. A következő az ingyen WiFi lesz, hogy futás közben is lehessen baszkurálni a telefont? Ha az ember a természetben akar futni, fák között, akkor fogadja el, hogy ha lemegy a Nap, akkor sötét van a természetben.

2012.09.07. 11:45:58

azért ne keverjünk össze egy városi parkot egy erdővel.

Szégyen, hogy egy 2 milliós nagyvárosban igazából talán a sziget az egyetlen olyan park, ami megfelel valami minimális elvárásnak (pedig ott sincs wifi), a két ligetet pedig teljesen elhanyagolja, feladja a város vezetés, csövesek, prostik tanyája mindkettő, pedig mindkettőben lenne komoly potenciál. Mondjuk BP város tervezési koncepcióját évtizedek óta amúgy is a térkő jelenti, azt át lehet adni nagy csinnadrattával, és nem kell utána locsolni, ápolni (a másik kedvenc koncepcióm, a hogyan küzdjünk csövesek ellen? Szedjük fel az összes padot. Így persze nem csak a csövik de más sem tud leülni egy rakat helyen).

Az sem érdekel, ha valamelyik csókos cég csinálja meg, de mifelénk nem a 70:30 dívik (70%-ból megcsinálom, 30-at ellopok), hanem a 0:100...

himmelhergott 2012.09.07. 12:51:47

én gyakran futok a népligetben meg az orczy kertben. ha megépül az egyetem a campus-al akkor vélhetően az előbbi marad. a NL-ben van világítás de nyáron a lombozat miatt alig vetül fény az útra. a vajda péter utca melleti rész és a fradi sporttelep melletti szakasz van a legrosszabb állapotban. kizártnak tartom hogy ne lenne EU-s pályázat ilyen célra (sportpálya fejlesztés). A minap éppen az ÁSZ nyökögött azon milyen alacsony a pályázati keret kihasználtsága. gondolom a saját erő hiánya és/vagy az érdektelenség miatt. más: a madách tér rekonstrukciójára 200 milliót szán a szétlopott VII. kerület. miért nem mindjárt 5 milliárdot?!

2012.09.07. 14:16:52

@himmelhergott: mert azt a Kossuth térre költötték el :)

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.07. 14:36:31

Skacok! Szerkesztők! Ez a blog kommentek szempontjából halott. Gyorsan fészbúkos kommentelést kell itt is bevezetni, mert már csak 3-4 ember játszótere ez az egész.

angelday 2012.09.07. 16:00:44

@BGy: minden posztot kirakunk ajánlóval a Futóblog Facebook lapjára is ( www.facebook.com/futoblog ), ott lehet kommentelgetni Facebook stílusban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.07. 17:16:44

@angelday: Ja, van ilyen? Akkor megyek oda osztani az észt! Köszi!

angelday 2012.09.07. 18:10:46

@BGy: Itt is oszthatod, különben úgy hiányoznál! :P

rézkalapács 2012.09.12. 21:58:59

milyen hosszú lenne a tervezett pálya?
(Egyébként hajrá! :-))

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása