DaMartian kezdőknek a cipő fontosságáról

2012.09.21. 10:49 mgergoo

Pár hete meghívtam DaMartiant a DKTeam edzésre (mindenki egyszerre: csütörtökönként 18 órától a Nike Futóklubban), hogy tartson a tagoknak egy kis előadást a cipőválasztás fontosságáról. A kezdők és esetleg kerekebb futóknál ez nagyon fontos kérdés. Én saját hatáskörben próbálok mindenkit rábeszélni, hogy már induláskor is egy igazi, komoly csillapítással rendelkező futócipőt vegyen a lábára, de ahogy DaMartian szemléltet, nem szemléltet úgy senki:

16 komment

Címkék: kezdőknek futócipő damartian dk team

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr224784492

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

BGy · http://babosi.blog.hu 2012.09.21. 12:22:24

Hiánypótló filmecske, nagyon jó!

A poliuretán habra ejtett tojás a rugalmasság miatt faszán visszapattan. Ugyanez történik velünk is, egy lökéshullám indul el a lábunkban. Az általam favorizált márka, a Mizuno pont ezt a hullámot csökkenti a habba applikált műanyag hullámlappal (waveplate). Ez a lap nem egyenletesen kemény, hanem a vége felé puhul. Nem véletlen, hogy most, 2200 km után tettem le egy Mizuno cipőmet, mert már "slick gumik" vannak a talpán. Most mosom, fényképeket fogok róla feltenni.
Az ASICS egy géles tömlővel, a Nike levegős tömlővel, a Saucony pedig rugalmas hálóval dolgozik. Egy új cipő, a Hoka pedig kb. 4 cm vastag habot nyomott a cipő alá, azzal csillapít. Sokan dicsérek, de ott még szerintem nem kiforrott a dolog. A Google elég sok találatot kiad a "Nike air puncture" szavakra.

sommelier 2012.09.21. 18:35:06

Jo lett volna ez a film egy par nappal ezelott....vegul egy ASICS GT-2170-re esett a valasztas, remelem kezdokent, nemi felesleggel magamon nem dontottem rosszul...

DaMartian 2012.09.21. 21:38:54

@sommelier: Nézzük! Csillapítás: okés. Támasz: okés. Nagy baj már nem lehet ; )

Livi40 2012.09.22. 09:43:17

Futás elkezdéséig kb 25 kg-t kell leadnom. Addig gyaloglás és nordic walking. Melyik márka, melyik típusait ajánlod, hány km-re tervezve?
Köszönöm a segítséged!

DaMartian 2012.09.22. 14:09:44

@BGy: Azért amit írtál az roppant félrevezető. Kezeljük azért a helyén. Rákerestem én is az "elég sok" találatra mert a bolti statisztikák egészen mást mutatnak. És szinte kivétel nélkül mindegyik személyes komment volt olyanoktól akiknek ilyen jellegű problémája akadt ilyen-olyan fórumokon. Ez a tendenciától nagyon messze van hisz a több millió eladott párhoz képest néhány tucat probléma elenyésző. De így ömlesztve úgy hat mintha legalábbis szériahiba lenne. Ráadásul ezek 90%-a sem futócipőkről szólt hanem inkább a divattermékekről. Még mindig a légbetét a legtartósabb és leghatékonyabb csillapítás és hogy mennyire ritka a hibás darab (különösen futócipőknél) azt bármelyik bolt (akár a Spuri) alátámasztja szerintem. Mondjuk az igaz hogy ha a légbetét defektes akkor a cipőnek használtsági szinttől függetlenül vége. De hasonló a helyzet s többi mechanikus csillapítással: egy Wave vagy Grid törésnél is. Ilyen szempontból az ASICS és az Adi mennek biztosra. Azok is folyamatosan amortizálódnak de egyik pillanatról a másikra nem tud megmakkanni bennük a csillapítás. Ahogy a Lunar cipőkben sem. De az Air-től sem kell fèlni elenyészően ritka a probléma (azt meg úgyis cserélik).

2012.09.22. 21:23:20

A világért sem akarom "kirobbantani" a nagy nike-adidas-mizuno-asics-saucony vallásbékét, de azt hiszem a komolyabb gyártók közepes és felső kategóriás cipőiben alkalmazott megoldások között fényéves különbségek nem nagyon lehetnek.

Mindenki ugyanarra a problémára keresi a választ, ha létezne egyedüli és üdvözítő módszer, ami tényleg klasszisokkal megelőzné a többi megoldást, akkor 1) az a gyártó tényleg learatná a piacot, 2) a többiek is elkezdenék másolni (ok, tudom, létezik szabadalmi védelem, de azért azt is lehet látni, hogy a nagy cégek meg szokták találni a megoldást arra, hogy pár év után előálljanak valami tök mással, amire nem vonatkozik a szabadalom, ám valójában mégis ugyanaz...).

Azt el tudom fogadni, hogy valakinek az egyik jobban bevált, de ez egyáltalán nem jelenti, hogy egy másik futónak nem pont egy másik techológia lesz a szimpatikus.

Ha az ember nem fanboy, akkor szerintem nyugodtan próbáljon ki több _neves_ gyártótól egy minimum középkategóriás cipőt, és vegye meg a számára legkényelmesebbet függetlenül attól, hogy airgélwavegrid vagy békanyál biztosítja e benne a megfelelő csillapítást, egyik sem valószínű, hogy tönkretenné a lábát.

2012.09.22. 21:25:13

ui: nekem egyébként eddig a komolyabb futócipőim közül a Pegasus tetszett a legjobban, abban pont Air van, de ma felpróbáltam és megtapogattam a 29-est, majd rájöttem, hogy sürgősen zsákolnom kell legalább 2db 27 vagy 28-ast a jövőre nézve. Még szerencse, hogy egy Pega nekem elmegy 2 évet is, de mi lesz velem 4 év múlva :)

Komolyan gondolom 2012.09.23. 18:24:31

Hali!
Egy lúdtalpas, enyhén térdfájásra hajlamos, kezdő páciensnek mit tudtok javasolni? Nem akarok nagyon melléfogni... Köszi!

2012.09.23. 21:10:28

@Maryanne13: szakboltot :)

de tényleg, menj be egy olyan helyre, ahol nem csak árulják a cipőket, de értenek is hozzájuk, és segítenek választani.

Merylla 2012.09.24. 12:43:47

@DaMartian:
Kb. másfél éve futok, 10km/alkalom, 6:30-as ezrekkel. Régi bejáratott cipőmet most cseréltem le, eladói tanácsra vettem egy stabil cipőt (Omni 9), 6-8 km után elkezd fájni a bal lábam 2 ujja - csak a bal és csak ekkor táv után. Voltam orvosnál, semmi baja. A cipőt kicseréltem, miután még új volt és márkaboltban vettem csak erre a márkára tudtam. Az eladók állítják, hogy biztosan stabil cipő kell nekem. A korábbi cipőm neutrális volt, azzal nem volt semmi bajom. Nincs ötleted, hogy mi okozza ezt?

hidegchaco 2012.09.28. 17:08:20

@Maryanne13: térdfájás - én régebben Nike-ban futottam, de folyamatos térdproblémáim voltak (masszív fájdalom futás alatt, illetve után). Sauconyban nem éreztem, de azok mintha igen hamar elveszítették volna a csillapító hatásukat, majd kikötöttem az Asics-nél. Számomra ég és föld a gél és a levegő (hehe, micsoda képzavar), a használt Asics Tabuco-m (ami terepcipő!) is messze jobban tompít betonon, mint a szinte zsírúj Pegazus vagy Vomero, nem is szólva habos Lunar-okról vagy a Zoom Elite-ről. (mert azért a Nike-busz szolgáltatásait aktívan igénybe veszem... amit egyébként ajánlok mindenkinek, példaértékűnek tartom a kipróbálási lehetőséget).

hidegchaco 2012.09.28. 17:09:43

@Enemy No 1: természetesen "T_r_abuco", sőt, megérdemli: TRABUCO

2012.09.29. 00:14:27

@Enemy No 1: bár ilyen egyszerű lenne a világ... az Asics cipőkben jellemzően van támasztás a pegában pedig nincsen. Lehet, hogy neked pont arra volt szükséged, hogy ne fájjon a térded.

Nekem van Asics és Nike is, elvileg pont egy kategória is a kettő teljesítményben és árban is. Az Asics egyértelműen nehezebb, "trappolósabb", keményebb érzés, mint a pega, hosszabb távon sokkal jobban terheli a lábamat is.

Ettől persze még nem kételkedem abban, hogy Neked az asics vált be, de ne próbáljuk már úgy beállítani a dolgot, hogy ami az egyik futónak jó volt, az majd csodaszer lesz mindenkinek, mert ilyen nem létezik!

ui: egyébként például sokaknak (köztük nekem is) terep cipőben hosszasan betonon futva fájdult meg gyorsan a térdem, szóval ezt így ilyen formában nem ajánlanám senkinek attól, hogy neked pont bírja.

hidegchaco 2012.09.29. 22:58:04

@viito: "ne próbáljuk már úgy beállítani a dolgot, hogy ami az egyik futónak jó volt, az majd csodaszer lesz mindenkinek"

Légyszíves idézd már, hogy hol próbáltam én általános csodaszerként isteníteni az Asics-et... a saját tapasztalataimat írtam le
Grat... :(

Kabito 2012.10.09. 20:27:18

Sziasztok. Segítséget szeretnék kérni. Teljesen új hódolat nekem a futás, most, hogy egyik barátom ajánlotta komolyabban ezt az időtöltést, nagy hévvel-még túl sokkal is neki szerettem volna kezdeni, de ugye nem fejjel futok a falnak, cipőválasztásnál megkeresem az itt lévő tapasztalt embereket. Sétálni rengeteget sétálok, itthon is naponta hosszú kutyasétáltatás, ez az adódik, mindig sétálok.
Viszont, cipőm ehhez nincsen, és a futáshoz sincs. 100kiló vagyok, pontra és amit az itteni videó alatt halottam, nekem inkább a rugalmassága lenne fontos a cipőnek, hisz eddigi cipőimnél egyiknél sem tapasztalható az, hogy jobbra vagy balra kimozdulna a lábam. Segítséggel, még egy aktív túlsúlyos futót lehetne összehozni, és persze nagyon meg is köszönném.
Kabito

hidegchaco 2012.10.10. 16:08:53

@Kabito: ahogy fentebb is olvashatod, "abszolút igazság", azaz "mindenki számára optimális cipő" nincs. Egy szakboltban (BSI, Nyúlcipőbolt) minden bizonnyal tudnak tanácsot adni, a magar részéről azt mondanám, hogy egy 100 kg-os embernek egy masszívabb, vastagabb talpú cipőt érdemes vennie. (Ilyen szempontból jól jöhet a belső támasz, az én lábam is neutrális, de a terepcipőimnek van belső támasza).
És még egy dolog: mivel a futócipő mindig lutri (adott márka adott típusűnak egymást követő verziói is oly mértékben eltérhetnek, hogy az egyiket még tökéletesnek találod, a következő verziót viszont kidobott pénznek érzed. Ezért ne a legdrágább cipőt vedd meg, számolj azzal, hogy a legalaposabb előkészület és a legsegítőbb tanácsok mellett sem találod meg elsőre a "tökéletest", jó eséllyel eltart egy darabig, amíg rálelsz a számodra ideális márkára/típusra.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása