Környezettudatos cipőtisztítás

2012.12.14. 12:01 szasza75

Egy évvel ezelőtt Gergő tudományos alapokra helyezett mosási technikáját. Megkereste a mosogépet, a cipőt, hozzáadta az adalékokat, bekapcsolta az áramot és mindezt egybesűrítette. Már akkor felmerült bennem, hogy publikálom az én mosási technikámat.

Az alábbi mosási technika bemutatására bő másfél évet szántam. Nem mondom, hogy vetekszik egy gyógyszeripari kutatás időtávjával, de úgy gondolom, alapos munkát végeztem.

Az egyik cipőmet beáldoztam egy sarasabb futás alkalmával, majd a futás után érintetlenül hagytam és betettem a fürdőszobában található radiátor alá. Más teendőm nem volt, csak szakszerűen várni. Az évszakok jöttek-mentek, télen a radiátor melege szikkasztotta, nyáron az alacsony páratartalom szívta ki belőle a vizet, tavasszal-ősszel levegőztettem. Egy jó kolbász érleléséhez is idő kell. Másfél év után elérkezettnek láttam az időt, hogy a vályogfal keménységűre száradt cipőn kipróbáljam a technikát.

Egy órás programra állítottam be a gépet! Az első lépések viszonylag mereven teltek, talán az alacsony hőfokú víz is lassabban kezdte oldani a sarat. Érzésem szerint az első 40 perc áztatással telt. A víz tette a dolgát, a részecskéket lassan oldotta. A cipőben levő fűtőszál lassú belső melegítéssel olvasztotta havat, majd hó és a meleg kémiai folyamatot indított el. A 40-50. perc között jött az aktív mosás, ekkor kissé beletempózgattam, aktív mozgást hajtottam végre, majd az órás program utolsó 10 percére az öblítés maradt.

Mindez videón az eleje-vége állapotokkal szemléltetve:

A mosás során természetes módszert alkalmaztam. Ahonnan jött a sár, oda jutott vissza, sem mosószert, öblítőt, egyéb kémaiai anyagot nem használtam. A módszer hátránya csupán annyi, hogy szezonális, és melegebb éghajlaton annyira nem kivitelezhető.

5 komment

Címkék: videó mosás futócipő

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr824964971

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tepó · http://tepo.blog.hu 2012.12.14. 17:22:19

én is így szoktam!!! ;-))

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.12.17. 09:49:21

ha ezt magadról videóztad, akkor rohadt hajlékony vagy. :)

szasza75 · http://szasz-a.blog.hu 2012.12.17. 16:27:01

én? az a titok, hogy kicsit hajlítva volt a térdem...

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2012.12.18. 06:52:49

@szasza75: meséltem a feleségemnek a cipőtisztítási módszered, csak annyit kérdezett: egy évig volt egy saras cipő a fürdőszobában? :)

Raиdoм_ · http://miemva.blogspot.com/ 2012.12.31. 08:47:04

Erről van szó! Legegyszerűbb módja a tisztításnak és a leggazdaságosabb! Én is mindenkinek ezt ajánlom.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása