Power Plate – rezgőre állítva

2013.03.30. 10:15 mgergoo

Mostanában egyre többet hallok arról, hogy a futáshoz – és az általam temperával az égre festett eszménykép eléréséhez, az egyre jobb futóvá váláshoz – nem elegendő, hogy számolatlanul pakoljuk a kilométereket, hanem erősíteni is kell. Ilyenkor mindig találkozom a hát- és gerincizmok erősítésének fontosságával, amit jól el is határozok, aztán az egész úgy marad.

Pár hete meghívást kaptam a Body Balance stúdió Power Plate edzéseire és hát őszinte leszek, tele voltam előítéletekkel. Nem hiszek ezekben a csilli-villi gépekben, az újabbnál-újabb könnyű ígéretekben, meggyőződésem, hogy lefogyni, vagy erősödni csak komoly befektetett munkával lehet. Azt gondoltam, hogy ez is csak egy olyan gép, amire ráállsz, felcsatolnak rád néhány vezetéket aztán majd lesz valami. Hát nem.

DSC04076.JPGAz a rossz hír, hogy a Power Plate edzéseken dolgozni kell: felülések, fekvőtámaszok, kitörések és csupa-csupa saját testsúlyos kínzógyakorlat. Ezek a gyakorlatok akár ismerősek is lehetnek, de ami ennek a módszernek a lényege, hogy a mozdulatok elvégzése közben folyamatosan vibrál alattad a gép. Nem kicsit, nagyon.

Erőkifejtés szempontjából nem éreztem nehezebbnek így a gyakorlatok elvégzését, de az elmélet szerint a rezgés hatására olyan mély izmok is bekapcsolódnak, amik egyébként nem dolgoznának. Ez az instabilitás elleni izomválasz fontos lehet, mert elég sok edzésmódszerben megtalálhatóak ezeknek az izmoknak a fejlesztése. Egyszer jártam gyógytornásznál, ott is ezeken a félbevágott labdákon kellett guggolni, meg egyensúlyozni, meg a szomszédos teremben is a Pilates órán ezeken billegtek a lányok.

Kezdő és gyámoltalan kismókusoknak fontos lehet, hogy a Body Balance-ban mindig van melletted személyi edző, nem tudod rosszul csinálni a gyakorlatokat. Egyből jön a segítség, aki egy finom mozdulattal beállítja a testet a megfelelő szögbe. (Ez azzal jár, hogy előre be kell jelentkezni időpontra természetesen.)

DSC04074.JPG

DSC04086.JPG

DSC04067.JPG

Az edzésre visszatérve: érdekes lehet, hogy csak 30 percig tart, azt hihetnénk, hogy ennyi időre nem is érdemes átöltözni, de sajnos a valóság mást mutat. Ez a fél óra nagyon intenzíven telik. 30 másodperces gyakorlatok, amint megáll a rezgés, már jön is a következő mozdulatsor. Még csak azt sem mondhatnám, hogy unalmas lenne, mert az egyik gyakorlat befejeztével máris jön egy másik, nem ismételjük ugyanazt. Az izomcsoportokat is felváltva terheljük, nem cél, hogy az ötödik comberősítő gyakorlat végén remegő lábbal essünk le a gépről.

Összességében jó kis szerkentyű ez, érdemes kipróbálni, a végére tényleg garantáltan el fogunk fáradni. Ami pedig a legjobb az egészben, az az edzést lezáró pihenős rezgés. Valahogy így:

DSC04088.JPG

6 komment

Címkék: próba dk power plate

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr865183202

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iramszarvas 2013.03.30. 10:53:03

Inkább a kettlebellt próbáld már ki egyszer....

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.03.30. 11:21:41

Szerintem ez is majd kimegy a divatból, de a parasztvakításhoz mindig kell egy ilyen szerkezet. Fekvőtámasz, húzódzkodás, felülélés. Bár ezzel a hárommal nem lehet edzőtermet nyitni, kellenek ezek a pluszok. Mindent értek és az ellenkezőjét is. :)))

negrog · http://szaladunk.blog.hu/ 2013.03.30. 15:24:24

kb 10 év konditermi súlyzós edzés a (futás mellett heti 4-et nyomok) tapasztalatával mondom, h az erősítésben azt nem pótolja semmi. A fekvőtámasz, húzódzkodás, felülélés valóban a legeslegfontosabb és leghatásosabb gyakorlatok, de önmagukban ezek sem érnek túl sokat, vagyis ha aránytalanul sokat csinál valaki belőlük akkor igen, de csodák nincsenek. 1 barátom sok évi edzés után öö h mondjam szépen, hát szóval olyan helyre került ahol kizárólag a saját testsúlyával végezhetett edzéseket, háát önmagaához képest eléggé visszaesett, pedig mindent elkövetett és végül azt mondja már akár könyvet is írhatott volna a súlyzó nélküli edzésekről, de mégis a nélkül nem ment úgy. másrész ez a speedfitnes zumba trx satöbbi edzésekről hasonló a véleménye azoknak a barátaimnak akiknek a munkájuk, h ilyen edzéseket tartanak. persze már más sportokkal kidolgozott testük és fittségük jó mutiváció a hozzájuk edzésre érkezőknek.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.03.30. 18:46:37

@BGy: felénk most mindenfele flabélos van, az is ugyanilyen eszközös PV. :)
Persze sok embert az mozgat meg, ha kötni tudja vmi különlegeshez, izgishez hogy végre mozog, úgyhogy PV, nem PV, ha ettől elkezd mozogni, hát hajrá.

Eruka 2013.04.02. 10:53:24

@iramszarvas: szerintem is! én fordítva csináltam: lusta lajhárként lementem bellezni tavaly januárban (akkoriban SEMMIT nem mozogtam). Júliusban, mikor nyaraltunk kimentem futni (addig nem futottam, csak bell heti 2-3szor), és egyszerre 5 kilcsi sikerül, nem kis meglepődésemre :)
A bell erősít (de nem lesznek ormótlan testépítő izmaid), eszméletlen jó állóképességet csinál.
sztem világbajnok mozgásforma, legalábbis én rengeteget köszönhetek ennek :)

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása