Kötött fogású bajnok

2013.04.26. 08:52 mgergoo

nike-flyknit-lunar-1-2.jpg

Nem tudom már, hogy hogyan találkoztunk, de nagyjából egy ezredmásodperc alatt alakult ki bennem az a hamisítatlan "instant get" érzés, ami mozgatja ezt a fogyasztói társadalmat. Februárban még eljátszottam a szerepem és megjátszott naivsággal kérdeztem a blogomon, hogy 

"Itt van ez a cipő. 227 gramm. A Vomero 360 gramm. Vannak kérdéseim. Mennyit számíthat ez a 133 gramm egy maratonon? Hány kilónak kellene lennem, hogy ne csináljak magamból hülyét, ha egy ilyenben futok? Hány kilósan lehet az embernek ilyen könnyített versenycipője? Miért nincs nekem ilyen?"

Jöttek a válaszok, sőt a futócipők nagy mágusa, DaMartian is írt:

"Ez egy teljesen hétköznapi edzésekhez készített neutrális edzőcipő. Nagyjából hasonló karakter mint a Vomero, csak az eltérő csillapítás miatt kicsit más érzet (szerintem keményebb). Az, hogy sokkal-sokkal könnyebb mint pl. egy Pega az új gyártástechnológia következménye. De lassan meg kell szoknunk hogy ami könnyebb mint az eddig megszokott az attól még nem feltétlenül verseny. Csak fejlődik a technika. A hasonló technológiával gyártott versenymodell 178g. Hogy miért fontos ez? A kérdésedre válaszolva azért mert nyugodtan felveheted 90 kilósan is, akárcsak a Glide-ot."

Szóval megkaptam a szakmai felhatalmazást és ezzel felvértezve kerestem meg Knipl Istvánt azzal a kéréssel, hogy szeretnék a Nike tesztkamionból egy példányt kölcsönkérni. Arra gondoltam, hogy mennyire jó lenne, ha a maratonon is tesztelhetném ezt a cipőt – sikerrel jártam. A Maratonman-en, sőt már a Velencei tavi futáson is Nike Lunar Flyknit cipőben futottam. A meglepetéshez egyébként elég csak kézbevenni a cipőt, érezhető a jelentős súlykülönbség. Azok a futók akik hozzám hasonlóan a megszokott Vomero, Pega vonalban futnak azoknak meglepő lesz egy ilyen cipőt forgatni a kezükben.

Persze nem a kezünkben kell bizonyítania, hanem a futások alkalmával és nagyon nem ártana, ha nem csak rövidebb távokra, hanem akár egy maratonra is megfelelő viseletet jelentene. A fenti blogposzthoz érkezett szakértői számítások arra is rámutattak, hogy 100g súlyvesztés a cipőn 1% maratoni idő javulást jelenthet. Magyarán 2-2,5 percet nyerhetsz egy Vomeroban futott maratonhoz képest. (Ami persze senkit nem érdekel, egészen addig, amíg nem 4:01 perces maratonija van.)

Mostanában sokat futottam nehezebb cipőben és tudom persze, hogy a mi szintünkön nem kellene a grammokkal foglalkozni, de egész egyszerűn jobb érzés egy ilyen könnyű léptű cipőben futni, szinte repül az ember. Sokaknak és nekem is az volt az első gondolatom, hogy 90kg környékén nem való egy ilyen cipő, de a Velencei tónál és a maratonon is jól vizsgázott. Nem éreztem, hogy felkeményedne (persze lehet, hogy azért mert azt sem tudom milyen az az érzés), nem éreztem az utolsó kilométereken sem, hogy fájna a talpam, vagy a sarkam benne.

Összefoglalva csak arra bíztatnék mindenkit, hogy látogassa meg a Nike tesztkamiont, és ha csak egy-két szigetkörre is, de próbálja ki ezt a remek cipőt. Maradandó élmény lesz.

9 komment

Címkék: próba dk flyknit

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr595247321

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

iramszarvas 2013.04.26. 09:02:52

Krakkóban Free-ben vágok neki a maratonnak. Kíváncsi vagyok, mi lesz.

(A Vivicittán a 21+10-et is Free-ben nyomtam, minden káros következmény nélkül, úggyhogy bizakodom.)

SeSam · http://sesam.hu 2013.04.26. 10:05:12

Én is ebben futottam a maratont. [:

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.04.26. 18:14:51

"100g súlyvesztés a cipőn 1% maratoni idő javulást jelenthet. Magyarán 2-2,5 percet nyerhetsz egy Vomeroban futott maratonhoz képest. "
Ez így biztos nem igaz, még egy kg súlyveszteségtől sem gyorsulsz ennyit, nemhogy 10 dekától.

eLzsÉ 2013.04.28. 00:38:12

@rrroka:

Hogy az 1% igaz-e, azt persze nem tudom, de az szerintem elhamarkodott kijelentés, hogy biztos nem igaz.

Ha például 5kilós ólomcsizmákban futsz, annyival leszel lassabb, mintha a testsúlyod lenne 5 kilóval több?

Nakhchivan 2013.04.28. 10:19:50

Az a baj, hogy alapadatokat sem találok a középtalp vastagságáról és azt sem tudom, hogy az a csillapítással mennyire arányos, mert ugyan szép, hogy könnyű, de ilyen áron a hétköznapokra nem tűnik kíméletesnek.

blas83 2013.04.28. 11:40:13

Nagyon nem mindegy, hogy a hasadnál veszítesz-e 100g-ot vagy a lábadnál. Melyiket nehezebb mozgatni? Ha fogsz egy botot a kezedben és a markodnál ráraksz egy súly vagy ha a legvégére rakod ugyanazt? Ugyanez van biciklinél is, nem mindegy, hogy a váz súlyát csökkented vagy a felniét, utóbbi sokkal többet számít.

@Nakhchivan: értsétek már meg hogy az ütéselnyelést ne 1centi habszivacsra, hanem 1m lábizomra kell bízni...ne sarokra érkezz a tested előtt, hanem középtalpra a tested alatt...ennyi Ráadásul egy Lunar a Pega után kb olyan érzés mintha felmennél egy levegővel felfújt gyerekvárba és ott futkároznál...Ha rosszul futsz egy Pegában sokkal durvább ütéseket kapsz szerintem

spiderbond 2013.04.28. 22:16:33

Ha a grammok fontosak akkor fuss minimalista / mezítlábas cipőben. Teljesen felesleges energianyelő csillapítást cipelni a lábadon.
Kíváncsi voltam lemértem, az VFF-em 145g.

Egyébként amíg nem a dobogós helyekért futsz, teljesen felesleges ennyire eredményorientáltnak lenni. A 4:01-es maraton sztem ugyanolyan mint a 4:00 de akár a 3:30 is ezzel egy kategória. (egyiket sem jegyzik)

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.04.29. 07:08:22

@eLzsÉ: @blas83: el tudom képzelni, hogy 3 perces ezreknél számít valamennyit a cipő súlya, de 5-6 perc között szerintem ez nem számíthat ilyen sokat. nem azt mondom, hogy egyáltalán nem, csak nekem soknak tűnik a 2-3 perc.
de bakker azért a bogarat a fülembe ültette... :D

mgergoo · http://dagadtkocsog.blog.hu/ 2013.04.29. 07:53:55

@rrroka: a számok nem is annyira fontosak, ÉRZÉSRE nagyon más.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása