Láss, ne csak nézz!

2013.05.08. 22:57 mgergoo

Aki hozzám hasonlóan szemüveget visel a mindennapokban, már biztos beleütközött abba a problémába, hogy valahogy szemüvegben kellene futni. Megoldás lehet, ha a sima hétköznapi szemüvegben futunk, vagy esetleg van egy erre használt régebbi darab, amit nem sajnálunk annyira – vagy egyszerűen hunyorogunk. Egyik sem jó megoldás, én próbáltam már szemüveg nélkül futni, de zavart, hogy rosszul láttam. Homályos a világ, nem való ez senkinek.

Nyáron ez a szemüveg-helyzet még fokozódik, lépten-nyomon találunk vagányabbnál vagányabb sportnapszemüvegeket, de ezek a szemüvegek nem dioptriásak (csiszoltatni kell üveget, nem működik mindenütt), ezért esélytelen, hogy szemüveges futónak vagány napszemüvege legyen. Tavaly én már le is tettem róla, hogy nekem is legyen valami hasonló.

Ebbe az elkeseredett állapotomba jött pár hete egy felkérés, hogy teszteljek dioptriázható napszemüveget és mondanom sem kell, nagyon megörültem a dolognak. Sokan vagyunk szemüvegesek a futók között, arra gondoltam, hogy talán másnak is hasznára lenne egy ilyen teszt poszt.

napszemcsi2.jpg

A napszemüvegek esetében a "dioptrizálhatóság" azt jelenti, hogy egy bepattintható optikai keretbe az optikusnál belerakják a megfelelő lencsét. Láttam olyan napszemüvegeket, ahol ez az optikai keret kívülről, azaz szemből is látszik, ezek nekem nem annyira tetszenek. Én ezt a aránylag tükröződő napszemüveget választottam, hogy ne látszódjon ez a keret.

Sokat futottunk azóta együtt. Ebben a napszemüvegben futottam a Velencei-tavon és a Maratonman-en is, illetve a városi futásokon is folyamatosan használom. Nagyon könnyű szemüveg, a súlyával nincsen gond, de talán ez az a súlytalanság, ami miatt futás közben pattog az orrnyergemen. Ezt felismerve már az első próba után egy pántot vásároltam rá, amivel ráfeszült az orromra. Azonnal kényelmessé is vált, de persze ez sem ment elsőre, ki kellett tapasztalni.

A Velencei-tónál ezt a pántot még túl szorosra húztam, így az optikai keret annyira rásimult a szememre, hogy az izzadtságtól nagyon hamar bepiszkolódtak a lencsék. Azóta kitapasztaltam, hogy mennyire kell a pántot meghúzni, hogy ne legyen ilyen gond. Most már bár minden futás előtt kiveszem az optikai keretet és megtisztítom, de futás közben nincs vele problémám.

napszemcsi3.jpg

Összefoglalva nem igaz, amit eddig gondoltam, hogy csak súlyos, már-már hatszámjegyű összegért lehet ilyen szemüvege az egyszeri futónak. Ez egy olcsóbb, de minőségét tekintve számomra teljesen megfelelő szemüveg, amivel azóta több száz kilométert futottam és kényelmes, könnyű társnak bizonyult.

Ami pedig a legfontosabb: adott némi sportos megjelenést, magabiztosságot. Ha már ennyit futok, nézzek is ki futónak, sporinak, nem?

10 komment

Címkék: próba napszemüveg dk

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr395286313

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

rrroka · http://hosszutav.blog.hu 2013.05.09. 10:55:55

Napszemüvegben szerintem inkább triatlonosnak néz ki a sportember, mint futónak, ahogy láttam nekik gyakorlatilag kötelező a napszemcsi. :)

ThufirHawat 2013.05.09. 11:03:32

Láttam a fejeden valahol Pákozd környékén. :)

Én sokat futok erdőben, és a bogarak miatt hordok tavasztól késő őszig napszemcsit. Kétszer is voltam szemészeten beékelődött kitin páncél darabkák okán, még a szemüveges időszakom előtt. Jobb nélküle, mert ha nincs, akkor nem tudom elveszíteni, nem párásodik, nem lesz maszatos, ugyanakkor nincs ijesztőbb szó az idegentest-lándzsánál. :)

cindbl 2013.05.09. 20:25:32

en kizarolag munkavedelmi szemuveget veszek mostmar :)
nagysagrend kulonbseg van arban, es sokkal tartosabb darabok. ha dioptrias kell:
vedofelszerelesek.hu/434-dioptrias-vedszemuvegek

2013.05.10. 07:55:44

@cindbl: ez mennyire számít "márkás" darabnak? mindig attól félek ezeknél a csúcs olcsó cuccoknál, hogy nincs rajtuk UV védelem, és szemészek szerint az többet árthat, mint használhat (és mivel arról meg fogalmam sincs, hogy ezt lehet e valahogy ellenőrizni, ezért gondolom, hogy márkás = megbízhatóbb)

2013.05.10. 08:00:49

@cindbl: ui: most nézem a videon, hogy a dioptriás keretet a kivehető por elleni szivacs tartja a helyén. sportnál ez alá nem izzadsz be nagyon?

turtundi 2013.05.10. 12:14:58

Én inkább kontaktlencsés vagyok. Hasonlóaknak mondom, hogy most az Ofotértben adnak 3 havi ingyen lencsét. Itt vannak a részletek: redir.ec/ingyenlencse

cindbl 2013.05.10. 15:03:31

@viito: ezekre kva komoly eloirasok vannak (pl az enyemnek ki kell birni egy 6mm atmeroju acelgolyot 45m/s sebesseggel :)). mindegyik uv 400-as (elviheted optikushoz, bemeretheted), es meg a torzitasuk is joval alacsonyabb. winklerek teszteltettek par ilyen munkavedelmit a napszemuveg blogon, es meg az optikus is meg volt lepodve a minosegen.

ugyhogy ezen nem erdemes stresszelni. a dioptriast nem tudom, nekem volt 10 eve mutetem, azota jol latok :)

eLzsÉ 2013.05.12. 01:03:43

@viito:

A Bollé márkás cucc, de hogy ez milyen lehet konkrétan, nem tudom.

Én is vettem munkavédelmi szemüveget, de az tényleg filléres dolog volt, nem is lett jó.
Persze nem az UV miatt, annak egészen biztosan megfelelnek.

Az volt a baj, hogy teljesen bepárosodott, pedig optikai betét sem volt benne, csak olyan szorosan ül, hogy nem fért alá a levegő.

Sajnos a sportszemüvegek mindegyike sem biztos, hogy jó futni.
A biciklis szemüvegeknél például a sokkal nagyobb sebesség miatt mehet be annyi levegő, hogy már jó legyen, de ugyanez futásnál már nem biztos, hogy elég.

Én végül egy Rudy Project Magstert vettem, annál kis csövecskék vezetik be a levegőt a lencse belső oldalára és tökéletesen működik.
Én használom is napsütésben és havazásban is, akkor a hozzá adott színtelen lencsével.
Könnyű, jó, mindene állítható.
És ez is van dioptriásban, mivel cserélhető a lencséje.

Sportszemüveg · http://gimpexsport.blog.hu/ 2013.07.02. 06:10:08

Itt találsz még pár dioptriás modellt www.gimpexsport.eu/napszemuveg/dioptriazhato_napszemuveg 30 napos teljes körű pénz-visszafizetési garanciával.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása