Ajánló: Nike Free Flyknit

2013.07.24. 15:46 angelday

Free + Flyknit egy cipőben!

A világpiacon 2013. augusztus elsején jelenik meg a legújabb és talán legérdekesebb Nike futócipő, ami összegyúrja a két korábbi technológiát, a Flyknit-et (ha lehet, angolul 'k' betű nélkül ejtsük, fláj-nit) és a Free-t.

A Nike Free-ről már 2011-ben mi is írtunk, de a Flyknitre is sor került idén áprilisban. A termékfejlesztés következő állomása a kettő egyben. Az amerikai marketinganyagok csak úgy hívják, hogy "Nature Amplified", azaz a természetesség felerősítve. Én még nem próbáltam, viszont állítólag olyan, mintha csak egy zokni lenne a lábunkon, és erre jön rá a free talp élmény. (A talpat illetően a Nike azt mondja, hogy 1-10-es skálán, ahol 1 a fedetlen láb és 10 a hagyományos cipő, ez a modell 5-ös.)

free_flyknit.jpg

A Flyknitről még annyit, hogy ezt a ténylegesen kötött technológiát még elég nehézkes előállítani, ezért borsos az ára. Ez most a legújabb és legdrágább futócipő. Ha Amerikában augusztus elsején kerül a boltokba, mikor kerül a magyar piacra?

Most pénteken, július 26-án, 18-21 óra között ünnepli Budapesten a Nike Westend az első születésnapját. Ebben az időben mindenféle speciális árengedmények várhatók, illetve ezt az új cipőt is fel lehet próbálni, sőt, meg is lehet majd vásárolni.

Aki még többet szeretne megtudni erről a cipőről, és beszél angolul, kattintson ide.

13 komment

Címkék: futócipő Flyknit Nike Free

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr745423189

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Raka1885 2013.07.24. 19:35:32

Lehet, én vagyok konzervatív, de nálam megint bejelzett a bullshitdetektor. Ha nyerek a lottón azért veszek egyet. Csak hogy igazam volt-e.

angelday 2013.07.24. 19:39:15

@Raka1885: detektor, vagy nem, próbáld azért ki, nem kell hozzá egyetlen forint sem.

nagykrisz_2 2013.07.24. 20:23:35

@Raka1885: azért nem tűnik ez olyan rossznak. nike plus chip, fuel band, spirit of the marathon, futóhátizsák amik bullshitek. ez pedig csak egy modern extrakönnyű cipő.

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.07.25. 05:57:16

Ötletes. A felső rész mennyire lesz tartós? A fűzőt tartó kis hurkok ránézésre gyengének tűnnek. Kíváncsi vagyok a majdani tesztelők véleményére.

Oh Dae Su 2013.07.25. 08:13:02

Amúgy egyébként mi a bánatnak kell rá egyáltalán a fűző? Ha jól látom az konkrétan semmit nem tart össze. Design-nak meg tök felesleg, ráadásul plusz súly (ha már a Nike amúgy is annyira érzékeny a cipők súlyára...)

angelday 2013.07.25. 09:30:15

Szerintem egyébként a fent beágyazott videó végén látszik, hogy mennyire "zokni" szerű. Ebben a nagy nyári melegben kifejezetten jópofa lehet. Na, majd egyszer kipróbáljuk, lehet, hogy a Knipl Kamionon is lesz belőle példány. Nem igaz, Pista?

ThufirHawat 2013.07.25. 09:35:58

Nem néz ez ki rosszul, bár a tartósság tényleg kérdéses... Mi van, ha bekad egy kicsi ág? Szétszakad az egész? Ha egy szál elpattan, akkor lefejtődik az egész felsőrész, mint a nagymamám által kötött pulcsi?
Én most többek között egy Saucony Type A5-ben futok, ami 160g, és tök normális felső része van. Tehát lehet könnyíteni máshogy, konzervatívabban is.

Amúgy arról van valami hír, hogy elérhető lesz-e ez a felsőrész a Nike 3.0 talppal is? Az 5.0-nak már 8mm az emelése, ami szerintem sok.

DaMartian 2013.07.25. 10:25:47

De rég jártam erre : ) Na igyekszem válaszolni:
@Oh Dae Su: igazad van, a fűző tökéletesen felesleges. Fűző nélkül sem változik gyakorlatilag a cipő illeszkedése. Egyetlen okból tették rá: a csuka kinézete már így is nagyon eltér a megszokottól (különösen akkor, amikor még nincs lábon, akkor az egész össze van tekeredve) félő volt, ha még a fűzőt is elhagyják, az nagyon sokakat eltántorítana. De aki akarja kiveheti őket, épp azért olyan picik a hurkok, hogy fűző nélkül is hordható legyen a Free Flyknit.
@ThufirHawat: a cipő lényege nem a könnyítés volt. Az, hogy ezzel a technológiával sokkal kisebb lett a súly, az egy másodlagos előny. Ez továbbra is egy minimál kialakítású, vagy ha úgy tetszik mezítlábas modell. Annyival tud többet, mint a korábbi 5.0-ás Freek, hogy míg azoknak leginkább a talpa volt ami követte a lábfej mozgását, ezúttal a felsőrész is olyan, ami tökéletesen együtt mozog a lábfej minden kis csontocskájával, hajlatával stb. Biztos vagyok benne, hogy hamarosan lesz 4.0 és 3.0 változat is, sőt létezik már minimál cipő 3.0 alatt is (Free Hyperfeel). Csakhogy amíg a 4.0 és a 3.0 már mozgástudatosságot, és helyes futómozgást igényel, addig az 5.0 platform még átmenet a hagyományos edzőcipő és a minimál modellek között, ezáltal sokkal szélesebb réteg számára használható, mert van még benne elegendő sarokcsillapítás Gipsz Jakabok számára is. Korábbi Free posztnál valaki már megemlítette, hogy az 5.0 nem is mezítlábas cipő, és hogy csalás az egész humbug. Teljesen igaz, ez csak az első lépcsőfok a mezítlábas felé, épp ezért még bárki kipróbálhatja, anélkül, hogy jól belesérülne. Emiatt ideális választás volt ehhez az új projecthez, bár a valóban tökéletes élményt természetesen egy Free Flyknit 3.0 adná meg :D
Azért higgyetek nekem, érdemes felpróbálni a cipőt, mert annyira más érzés, mint eddig bármi, hogy azt gyakorlatilag elmondani lehetetlen, tényleg át kell élni!

DaMartian 2013.07.25. 10:34:44

@ThufirHawat: A tartósságra visszatérve, mivel többen is rákérdeztetek. Sajna nincs még autentikus válaszom erre (tudjátok, hogy mindent széttesztelek, hogy véleményt mondhassak róla, de ezt még én is csak felpróbálásra tudtam megszerezni). Azonban nem hiszem, hogy attól, hogy a felsőrész egy darabból áll, hamarabb menne tönkre, mint egy hagyományos mesh (leánykori nevén gyöngyvászon) futócipő felsőrész. A kötés-mintázat úgy van kialakítva, hogy azokon a részeken, ahol a hagyományos cipőkön erősítést találunk, ott a kötött anyag vastagabb, és ott más típusú, erősebb szálat is használnak. A kötött felsőrész ugyanis nem homogén, 3 féle különböző szállból áll össze: normál, erősített és rugalmas. Az ágasbogas példa meg teljesen rossz... Külső behatás nem a cipő hibája. Ez olyan mint amikor azt mondják kilukad a légbetét ha szögbe lépsz. Ja, meg az autó/bringa is defektes lesz olyankor... Egyrészt ez a cipő nem terepre lett kitalálva, így nem érzem túl életszerűnek a dolgot... Másrészt a Lunarglide-ommal történt meg (true story) a legeslegelső nullkilométeres csukámmal futottam az erdőben, és egy hülye ágacska pont úgy feküdt az ösvényen, hogy a talajon lévő lábammal sikeresen ráléptem, míg a lendülő lábam beleakadt egy kis kiálló oldalágába. Normál esetben ezzel kb. csak odébbrúgtam volna az ágat, de mivel közben a másik felén rajta álltam, nem mozdult, és szépen végigszakította a vadi új cipőm orrát. Ettől nem a cipő volt hibás, vagy nem elég tartós, hanem én voltam Darwin díjas. Anyáztam egyet, de kb. csak magamra lehettem mérges..

2013.07.25. 16:53:38

@DaMartian: nem tudom, már a Nike Pega 29-nél is azt érzem, hogy a hagyományos gyöngyvászonhoz képest ez a gyönyörű külső borítás az félelmetesen vékony, és az első alkalommal amikor összerúgok majd (tudom, nem szabad csámpásnak lenni), akkor oda a varázslat...

Mondjuk vettem is gyorsan egy kifutó 28-at, ami még 0km-esen vár a szekrényben, hogy megvárjam a 29-es teszt eredményeket, de valahogy nem tudok bízni abban a finom puha külsőben.

ui: így én is rúgtam már ágba, de megúszta a cipő egy szúrással, szét azért nem hasadt szerencsére.

ThufirHawat 2013.07.26. 09:01:42

@DaMartian: Húúúú, ez a Hyperfeel nagyon ígéretesnek tűnik. Van ilyen valahol idehaza?

spiderbond 2013.07.26. 21:00:49

Mezítlábasság szempontjából ugyanazt tudja mint egy vékony talpú kínai tornacipő. (Vagy még azt sem ezzel a bumszli vastag talppal. media.babaszoba.hu/csevego/9/5/2804459.jpg )

2013.07.27. 22:31:26

Ha jól értem, ez egy egykomponensű talpból, és egy szintetikus anyagból szőtt felsőrészből álló cipő, amit futáshoz ajánl az a gyártó, amely a becsapódás elleni csillapítás legfőbb szószólója volt nem is oly régen? :D

Baszki...

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása