Legyőzni két lábon egy állatot – hülyeség?

2013.10.03. 20:01 angelday

Emlékeztek még a Matthew Inman interjúra, amit SeSam fordított le magyarra? Ebből egy részlet:

Hogyan méred a sikert, mint futó?

Próbáltál már szarvast üldözni? Rettentő nehéz elkapni őket. Még nem volt olyan vadállat az erdőben, amit ne kezdtem volna el üldözni. Azt hiszem a sikeres futó mércéje, hogy végül utolér egy szarvast és leküzdi. Igazából megelégednék egy rénszarvassal, vagy valami kövérebbel és lassabbal is, mint például egy hegyi kecske, de a legjobb egy szarvas lenne. Arisztotelész anno azt mondta, az emberi szellem igazi mércéje lefutni és lecsapni egy vadállatot. Ezzel a filozófiával teljes mértékben tudok azonosulni.

Elég nagy hülyeségnek tűnhet első olvasatra. nagykrisz_2 ezt írta a hozzászólások közt:

megverni egy szarvast? bekakilni? wtf?

Lejjebb BGy:

A szarvas csúcssebessége 72-80 km/h. Ezt nem tudom, meddig bírja tartani, de ha emberünk kitartóan lohol utána napokig, a szarvas végelgyengülés miatt összeeshet. Vagy nem.

Mégis, mekkora hülyeséget állított Inman? Aki ért angolul, nézze meg ezt a BBC dokumentumfilmet (gyönyörű egyébként), ami arról az ősi vadászati technikáról szól, ahol az ember kifárasztja a vadat annyira, hogy az gyakorlatilag összeesik a fáradtságtól. Hogyan? A videóból minden kiderül – és ultra-releváns a futáshoz, ez is a lényege, hogy az ember két lábon futva mennyire hatékony. A kisfilm nagyon érdekes, egyben szomorú, viszont valahogy szép is az egész. (Vigyázat, aki nagyon szereti az állatokat, inkább ne nézze végig. Én is megkönnyeztem, ahogy kell.)

10 komment

Címkék: videó futás elmélet

A bejegyzés trackback címe:

https://futo.blog.hu/api/trackback/id/tr925549555

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Zöld_Dani 2013.10.03. 22:24:43

Jó videó, köszi! És pár kategóriával korrektebb az állattal szemben mint bármelyik nap bármelyik állat számára a nagyüzemi állattartásban :-(

RabiMiki · http://ittfutok.blog.hu 2013.10.04. 07:46:21

De ugye az világos, hogy Inman viccelt?

BGy · http://babosi.blog.hu 2013.10.04. 08:27:33

Arról is volt szó egy beszélgetésben, hogy az állatok nem tudnak olyan jól hőt leadni, mint az ember (ámber, embör), ami előbb-utóbb tényleg a legyengüléshez, halálhoz vezet.
Nálunk a koliban egyszer nem engedtek leszállni egy legyet, az is lepottyant idővel. Egy napon belül, de a pontos időre nem emlékszem, mert a "művelet" alatt előadásra kellett mennem. :))))

SeSam · http://sesam.hu 2013.10.04. 22:37:26

@BGy: Az interjú alá is volt kommentelve szerintem Christopher McDougall TED talkja a lefárasztott állatokról: www.ted.com/talks/lang/en/christopher_mcdougall_are_we_born_to_run.html

2013.10.06. 17:52:45

Az efféle állatok nem tudnak izzadni, mint mi. Vagy hőt ad le a lihegéssel, vagy megtölti a tüdejét, a kettő nem megy egyszerre. Ezért képes az ember csapatban(!) kifárasztással levadászni egy szarvast.
Illetve képes volt 10.000éve.

spiderbond 2013.10.06. 22:42:08

Aha és
- régen is műanyag kannával locsolták magunkra a vizet a vadászok...
- 8 óra futás az 60-80 km, ki vitte haza a vadat 80 km-ről, úgy hogy ne romoljon meg, vagy a vadász ette mg asz egészet a helyszínen
- A futón sistereg a ráöntött víz, azaz több mint 100 fokos a bőre. Ezen a hőmérsékleten a testben levő fehérjék visszafordíthatatlanul felbomlanak. Ekkor már őt is lehet tálalni, nem kell utolérni a patást.
- A vad 20 perc futással le tudná rázni az üldözőjét, ehelyett mindig csak egy kicsit fut előre, és hagyja magát kidögleszteni 8 órán át.

Emberként szeretjük azt álmodni, hogy mindenbe jobbak vagyunk a föld többi teremtényénél. Olyan film nincs ahol delfineket úsznak le a bennszülöttek?

193 2013.10.07. 08:26:43

Számomra ez a film egyetlen egy dologról szól: az alázatról.
Mi „civilizált” számítógép előtt ülő emberek gondolhatunk bármit és kétkedhetünk. Tehetünk fel kérdéseket sivatag vizes műanyag kannájáról, száz fokon felbomló fehérjéről, vagy akár delfineket leúszó bennszülöttekről?
De nem ez az üzenet a vadász és a vad, a két lábú és a négy lábú órákon át tartó küzdelméről.
Arról, hogy az ember akarat ereje, küzdeni tudása, őseinek sok ezer éves vadászó, nyomkövető tapasztalata ilyen ősi népeknél mint a busman az állatvilág, a gyors négy lábúak fölé emeli.
De nem csak ebben!
Hanem abban a nemes emberi tulajdonságban is amellyel a legyőzöttet és küzdelmüket, szellemüket tiszteli.
Együttérzéssel és tisztelettel érinti meg legyőzöttjének vérét és nyálát. Ott van az üzenet a szemében.
Át érzi a vad életének, tusájának utolsó másodperceit, amelyet ő vett el annak és önmaga teremtőjétől!

Alázat nélkül nincsenek önmagunk feletti futóteljesítmények!

SevenHorse 2014.01.17. 19:19:30

Afrikában tuti, mert vagy vacsorázik az ember vagy ő lessz a vacsi :D Meg azért tegyük hozzá hogy az amerikai futók 75-80 % afrikai nem véletlen. Ki mennek meg kérdezik : utol éri az antilopot ,ha igen akkor be válogatva a csapatba.

SevenHorse 2014.01.17. 19:33:08

@spiderbond: Vazz komám te nagyon hülye vagy, menj el afrikába és néz körül aztán rá jössz mikor meg pillantod az első naszáj harcost hogy ezek nem tréfa gyerekek akik hamburgeren és internet elött nevelkedtek. Na mindegy nem idegesítem magam.

hidegchaco 2014.01.17. 21:02:28

@SevenHorse: Öööö... "naszáj" harcosért nem Afrikába, hanem inkább a Vác melletti hegyre érdemes menni, ott könnyebben található ilyen legény. Ugyanakkor maszáj harcos valóban akad Afrikában.

Futóblog

Ez itt a Futóblog. Szasza, Bitliszbá, SeSam, Szuflavéder és angelday írnak a futásról és a sportról.

Próbáltad már a Futócuccokat?

Tömegsport a Nike-val, velük együtt a Facebookon

  

Nike Running Hungary on Facebook

Friss topikok

süti beállítások módosítása